Hulu in Nederland met VPN kijken

Het Amerikaanse Hulu is een van vele streamingdiensten die niet beschikbaar zijn in Nederland en België. Hoe kan je als Nederlander of Belg toch Hulu kijken? Alvast het antwoord: met een VPN. En wat valt er dan te bekijken? 

hulu logo

Inhoudsopgave

Hoe kan je in Nederland en België toch aan Hulu komen? 

Het internet zou het internet niet zijn als er voor regionale restricties geen omweg zou verzonnen worden. De oplossing heet hier: een VPN of Virtual Private Network. Om uit te leggen wat die VPN precies doet en wat hij in dit geval voor je kan betekenen, moeten we een beetje technisch worden. 

Om te weten of jij je al of niet in Amerika bevindt (en dus al dan niet toegang moet krijgen tot de site) gebruikt Hulu je IP-adres als controlemiddel. Heb je een Amerikaanse IP-adres, dan ben je welkom. Heb je dat niet? Nou, tot ziens dan. 

Hier komt die VPN in het spel. Een VPN leidt jouw internetverkeer om naar een tussenstation in een ander land (in dit geval: de V.S.). Op dat moment zal ook je IP-adres veranderd worden van een Nederlands of Belgisch adres naar een Amerikaans. Omdat jouw internetverkeer omgeleid wordt via een Amerikaanse VPN, lijkt het dus voor Hulu alsof je je in New York, Los Angeles of Dallas bevindt, terwijl je eigenlijk gewoon in Gouda, Zutphen of Sint-Truiden op de bank zit. Omgekeerd werkt dit ook: Hulu verstuurt alle videodata naar je VPN-server in Amerika, die op zijn beurt alles netjes naar jou doorstuurt in België of Nederland.

Wat is de beste VPN voor Hulu? 

Bij VPNDiensten voelen we de grote VPN-providers bijna voortdurend aan de tand en er zijn een drietal die er voor ons momenteel uit springen: dat zijn NordVPN, Surfshark en CyberGhost. 


1. NordVPN

NordVPN heeft meer dan 6.500 servers staan in bijna zestig landen, waaronder natuurlijk ook de V.S. Het bedrijf biedt een uitstekende verbindingssnelheid (ruim voldoende om video te streamen) en is op heel veel apparaten beschikbaar. Dat NordVPN zoveel servers heeft betekent dat je zelden tegen het bordje “Volzet” zal aanlopen. Als een server in New York aan z’n piek zit, kies je er gewoon eentje in pakweg San Francisco uit. 

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

Surfshark is dan weer in 61 landen aanwezig en heeft zowat 3.200 servers wereldwijd.

Deze provider biedt vaak zelfs nog wat hogere snelheden dan NordVPN dus je zal zonder enig probleem Hulu kunnen streamen, zelfs in Full HD-kwaliteit of zelfs in 4K-resolutie.

Bezoek Surfshark


3. CyberGhost

CyberGhost ten slotte heeft zo’n 6.300 servers in ruim 90 landen en 112 locaties. Ook hier is de snelheid meer dan voldoende om Hulu te streamen en CyberGhost biedt, zoals veel andere providers trouwens, ook heel wat servers aan die speciaal geoptimaliseerd zijn om streamingdiensten door te sturen.

Bezoek CyberGhost


Nog een tip: ongeveer elke VPN-provider biedt op zijn website wel gratis proefabonnementen aan. Probeer deze zeker uit, dan weet je precies wat je mag verwachten zodra je een betaald abonnement neemt. NordVPN heeft bijvoorbeeld een handige free trial, waarbij je 30 dagen zonder risico en zonder beperkingen de service uit kunt proberen.

Wat is Hulu eigenlijk? 

Hulu zag het levenslicht eind 2007, in hetzelfde jaar dat ook de online dvd-verhuurder Netflix begint met het streamen van films en tv-series. Het waren de mediabedrijven NBC Universal en News Corp. (eigenaar van Fox), geruggesteund door twee investeringsmaatschappijen, die Hulu oprichtten. In april 2009 sluit ook The Walt Disney Company (eigenaar van tv-station ABC) zich bij dit kwartet aan. 

De dienst gaat van start met nauwelijks enkele tientallen series en alle afleveringen die het online beschikbaar maakt, zijn bovendien al uitgezonden op ABC, NBC of Fox. Veel shows zijn ook maar tijdelijk op Hulu terug te vinden. Het lijkt er op dat in die eerste jaren de eigenaars van Hulu hun kip met de gouden eieren (de tv-zenders die ze ook in portefeuille hebben) niet al te veel het vuur aan de schenen leggen. Toch groeit Hulu vrij snel tot een succes uit, omdat het vanaf dag een ook succesnummers als The Simpsons, de Amerikaanse versie van The Office, Prison Break en Heroes op het rooster zet. Die worden dan aangevuld met oudere klassiekers als The A-Team en Saturday Night Live.   

De eerste versie van Hulu is helemaal gratis, maar onderbreekt zijn programma’s voor reclameboodschappen. Niet lang na zijn lancering komt Hulu echter ook met een abonnementsdienst: Hulu Plus. Er moet voor betaald worden, maar alle shows zijn dan meteen ook reclamevrij. Bovendien krijgen abonnees toegang tot volledige seizoenen van tv-shows en niet enkel de meest recente afleveringen. Het is een schot in de roos: tegen eind 2011 heeft Hulu al anderhalf miljoen klanten die betalen voor een abonnement. 

Ondertussen is het prijsbeleid bij Hulu nog anders dan in de begindagen. Een gratis versie van de dienst bestaat niet meer. Abonnementen beginnen nu vanaf 5,99 dollar per maand en ook dan krijgen kijkers reclameonderbrekingen voorgeschoteld. Alleen wie voor het duurdere abonnement opteert (11,99 dollar) kijkt volledig reclamevrij. In alle abonnementen zitten nu wel volledige seizoenen van series vervat, zelf spreekt Hulu van een bibliotheek van meer dan 80.000 films en afleveringen van series.  

Wat valt er te bekijken? 

Nog altijd zijn series van ABC, Fox en NBC de bread and butter van Hulu, niet alleen drama reeksen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Lost, The Good Doctor, Scandal, CSI en 30 Rock, maar ook klassiekers als 24, Golden Girls, The Wonder Years, MASH en zelfs I Love Lucy. Niet alleen drama is goed vertegenwoordigd, ook actualiteit en reality shows zijn ruim voorzien, met bijvoorbeeld Shark Tank, Nightline en Hell’s Kitchen (met Gordon Ramsey). 

Op zijn homepage paradeert Hulu ook fier met content van netwerken als Showtime, Starz, FX Network en zelfs HBO. Het gaat dan bijvoorbeeld over Homeland, Fargo, Sons of Anarchy, The Shield en Game of Thrones. Dat soort reeksen zijn inderdaad wel via het platform van Hulu te bekijken, maar enkel als je een bijkomend abonnement afsluit voor die bepaalde netwerken. Op een korting hoef je daarbij helaas niet te rekenen. HBO via Hulu kijken is net zo duur als via HBO zelf. Die waarschuwing geldt trouwens ook voor de meest interessante films op Hulu (Once Upon a Time in Hollywood bijvoorbeeld), ook die zitten veelal verstopt achter dat soort extra abonnementen. 

Net zoals Netflix en Amazon is Hulu ondertussen ook begonnen met het maken van zijn exclusieve series. Hulu maakt geen series aan het waanzinnige tempo van een Netflix, maar er zitten vaak wel verrassend interessante dingen tussen. Reeksen Castle Rock, Little Fires Everywhere (met Reese Witherspoon), High Fidelity (naar het cultboek van Nick Hornby) en de reboot van Veronica Mars zijn absoluut het bekijken waard. De bekendste en meest succesvolle reeks tot nog toe uit de Hulu-stal is waarschijnlijk wel het beklemmende The Handmaid’s Tale met een fantastische hoofdrol voor Elisabeth Moss (bekend van Mad Men). Voor volgend jaar staat onder meer The Dropout op de agenda, een dramareeks die gebaseerd is op het levensverhaal van de piepjonge Theranos-CEO Elisabeth Holmes. Zij was ooit de lieveling van Silicon Valley tot bleek dat de technologie voor bloedonderzoek die haar bedrijf ontwikkelde, een grote zeepbel was. 

Hoe zal Hulu evolueren?

In de loop van de jaren is het eigenaarschap van Hulu nogal veranderd. Vooral Disney heeft nu de dikste vinger in de pap te brokken. Zo is mede-eigenaar Fox ondertussen helemaal opgekocht door Disney. Ondertussen zijn ook de telecomreus AT&T en kabelboer Comcast bij Hulu betrokken geweest. AT&T is er ondertussen weer uitgestapt en Comcast heeft laten weten dat het zijn aandelen in de komende jaren ook stelselmatig aan Disney gaat verpatsen. Op die manier zou Disney over enige tijd bijna volledige zeggenschap over Hulu krijgen. 

Dat is des te opmerkelijker omdat Disney in tussentijd ook zijn streamingdienst Disney+ opgericht. Volgens de geruchtenmolen heeft het “Huis van de Muis” een strategie klaar om beide bedrijven uit elkaars vaarwater te houden. Disney+ zou vooral dienen als platform voor kind- en gezinsvriendelijke content, series en films met niet al te veel bloot en geweld waar je met een gerust hart met de hele familie naar kunt kijken. Hulu+ moet dan weer de dienst worden waar meer edgy content op te zien zal zijn. Als het Disney menens is met die aanpak lijkt het ook maar een kwestie van tijd vooraleer Hulu ook in landen buiten de V.S. gelanceerd zal worden. 

Waarom is Hulu enkel in de V.S. beschikbaar?

Eerst dit: Hulu is niet alleen in de V.S. beschikbaar, er bestaat ook een Hulu Japan. Die is echter vooral interessant als je Japanse tv-programma’s die je hebt gemist, wil inhalen. Allicht zal de gemiddelde Nederlander of Belg daar niet van wakker liggen.

OK, waarom is de interessantste versie van Hulu dan enkel in de V.S. beschikbaar? Dat is een kwestie van rechten. De producenten van films en tv-reeksen verkopen aan Hulu het “recht” om hun (al dan niet) meesterwerkjes uit te zenden in de Verenigde Staten. En enkel in de Verenigde Staten. Op dezelfde manier verkopen ze die rechten ook in Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en tientallen andere landen aan lokale tv-zenders, kabelmaatschappijen en internetplatformen. 

Maar als een Nederlander of Belg zo’n serie evengoed via Hulu kan kijken, worden die rechten natuurlijk plots een stuk minder waard. Zowel voor de kopers (die hun potentiële publiek zien afkalven) als voor de verkopers (die daardoor allicht minder interesse zullen krijgen voor hun rechten). 

Welke VPN-provider moet ik kiezen? 

beste vpnEr zijn letterlijk tientallen VPN-providers. Hoe maak je daar je keuze uit? Een aantal zaken zijn belangrijk

  • Ten eerste wil je natuurlijk een VPN-provider hebben die in zoveel mogelijk landen aanwezig is en daar VPN-servers heeft staan. Voor Hulu is dat dus de V.S. en gelukkig is dat voor bijna alle VPN-providers ook zo ongeveer de belangrijkste markt, bijna allemaal hebben ze daar dus wel een voet aan de grond. Wil je bijvoorbeeld echter naar Indische, Japanse of Maleisische streamingdiensten kijken, dan zullen de keuzemogelijkheden allicht wat kleiner zijn, dat moet je op voorhand dus wel even uitvissen. 
  • Kies ook een provider die een goede verbindingssnelheid biedt. Het streamen van videomateriaal vereist best wel een goede snelheid. Hoe hoger die snelheid hoe beter de beeldkwaliteit en de kijkervaring. Gratis VPN-diensten zijn vaak veel te traag, of stellen een limiet aan het aantal te gebruiken GB’s. Funest als je in goede kwaliteit Hulu of Amerikaanse Netflix wilt streamen.
  • Ten derde moet je er op letten dat je VPN-provider genoeg soorten apps voorziet om verbinding te maken. Een app voor op je PC of Macintosh is natuurlijk het absolute minimum. Daarnaast liefst ook nog op je smartphone (iOS of Android) en dan liefst ook nog op je gameconsole, streaming box of smart tv. 

Via apps of op de router? 

Zoals we al zeiden, is het belangrijk om een provider te kiezen die een ruim aanbod aan apps voorziet. Op die manier kan je dan voor elk apparaat waarop je wil kijken (je pc, je telefoon, je tv-toestel,…) een app installeren. Er is echter ook nog een andere manier: de VPN-verbinding via je router instellen. 

In dat geval wordt al jouw internetverkeer meteen langs je VPN-provider gestuurd, dus niet alleen dat van je pc, Mac, telefoon of gameconsole. Daar zit een groot voordeel aan, maar ook een nadeel. Het voordeel is dat je op die manier ook apparaten kunt verbinden waarvoor er geen apps zijn (een Chromecast bijvoorbeeld, of je smart tv). Het nadeel is dat net elke router dit kan. Alweer: even op voorhand nakijken, dus.

En als het niet werkt? 

We moeten er eerlijk in zijn: er is de laatste tijd wel een kat-en-muis-spel bezig tussen VPN-providers en videostreamers. Die laatsten proberen er natuurlijk alles aan te doen om mensen die via een VPN kijken zo veel mogelijk te blokkeren (die rechtenkwestie, weet je wel?). Streamers verzamelen daarbij gekende ip-adressen van VPN-providers en zetten deze op een soort zwarte lijst, waardoor ze geen toegang meer krijgen. Als je de melding “Proxy Detected” of iets dergelijks krijgt, weet je dus hoe laat het is. 

Gelukkig hoeft dit niet het einde van het kijkplezier te betekenen. Meestal heeft je VPN-provider wel een voorraadje IP-adressen die hij kan gebruiken wanneer bestaande adressen geblokkeerd worden. Gebeurt het toch, dan kan je in je app een andere server proberen te selecteren, meestal is het probleem daarmee wel opgelost. Ook het wissen van de cache en de cookies in je browser kan soms soelaas brengen. Lukt het dan nog niet, neem dan contact op met de helpdesk van je VPN-provider. Meestal kunnen zij je wel snel van een nieuw IP-adres voorzien, zodat je weer verder kunt bingewatchen.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Hulu in Nederland met VPN kijken

  1. Bram Ngumire

    Ik heb een VPN maar als ik een abonnement wil afsluiten bij Hulu vragen ze bij het betalen om een Amerikaanse postcode (zipcode). Weten jullie hoe ik hier langs kom?

    Graag jullie reactie.

  2. Sharky

    Wij hebben een VPN en Hulu gedownload, maar als je je cc gegevens invoert krijg je de vraag om een zip code. Vul je een Amerikaanse in doet hij niks. Tips?

  3. M.m

    Ik heb dus Hulu aangeschaft, alleen wanneer ik via Chrome of Puffin wil kijken linkt hij me automatisch door naar de pagina om de Hulu app te downloaden. Dit gaat niet omdat Play store aangeeft dat de app niet in mijn regio beschikbaar is. Vandaar dat ik via mijn browser wil kijken.

    1. VPN diensten

      In de Chrome browser kun je aangeven dat je de website wilt weergeven als “desktopsite”. Dan krijg je deze optie niet. Om dat voor elkaar te krijgen klik je op de 3 puntjes rechtsboven in het scherm. Dan zie je de optie “desktopsite” die je dus moet aanvinken.