Eén vijfde Nederlanders heeft geen zicht op het internetgebruik van hun kind
Nederlandse kinderen zitten regelmatig uren per dag op het internet. Omdat alles zich op een scherm afspeelt, is het als ouder nogal lastig om te achterhalen waar je kind zich allemaal mee bezighoudt. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Zo zegt maar liefst een vijfde van de ouders dat ze niet weten wat hun kind allemaal uitspookt online. Bekijk de visual hieronder om te zien hoe dit verdeeld is onder ouders met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.
Tieners zijn opgegroeid met het internet en kennen het wereldwijde web als geen ander. Maar dat de huidige generatie kinderen techsavvy is, betekent niet dat hun ouders dat ook zijn. Zo wijst ook uit het onderzoek uit: een derde van de ouders geeft aan onvoldoende kennis te hebben over de gevaren op het internet. Opvallend genoeg hebben vooral hoogopgeleiden te weinig knowhow. Benieuwd naar de precieze verdeling tussen de verschillende opleidingsniveaus? Je ziet het in de visual.
Er zijn genoeg manieren om het internetgedrag van je kind te controleren. Zo kun je stiekem meekijken op zijn/haar smartphone of bijvoorbeeld de internetgeschiedenis induiken. Uit het onderzoek blijkt dat een vijfde van de Nederlandse ouders dit te ver vindt gaan. Vooral hoogopgeleide ouders (28 procent) controleren liever niet wat hun kind op het internet doet. Hoe ouders van andere opleidingsniveaus hierover denken, zie je in de visual.
Om het internetgebruik van kinderen te reguleren zonder hun privacy te schenden, zou een dagelijks ‘online limiet’ instellen een optie zijn. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 43 procent van de ouders dit doet. Met zestig procent geven vooral ouders met kinderen tussen de zes en elf jaar hun kind dagelijks een maximum aantal minuten ‘online tijd’. Bekijk de visual hieronder om te zien hoe dit verdeeld is onder ouders met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.
‘Online’ wordt een steeds groter onderdeel van onze maatschappij. Dit brengt behalve veel sociale voordelen ook nieuwe gevaren als cyberpesten en fake news met zich mee. Maar liefst tachtig procent van de ouders vindt dan ook dat scholen meer aandacht moeten besteden aan (de gevaren van) internetgebruik. Vooral Overijsselaars en Drentenaren willen meer voorlichting op scholen. Bekijk de visual om te zien in hoeverre de ouders uit jouw provincie dit vinden.
In dit artikel van Mark Bakker lees je hoe jij en jouw kinderen veilig online zijn, met onder andere tips voor sterke wachtwoorden en uitleg over phishing.