NordVPN Threat Protection: Nodig voor verbeterde online veiligheid?
Hoewel je met een VPN al een stuk veiliger op internet surft dan zonder, blijft het verstandig om op je hoede te blijven voor andere cyberdreigingen. Ook mét VPN is het mogelijk om per ongeluk een bestandje te downloaden wat malware blijkt te zijn, en je hele pc infecteert. Daarom is het raadzaam om naast een VPN ook een goed antiviruspakket op je systeem te installeren.
Met Threat Protection houdt NordVPN een oogje in het zeil bij gedownloade bestanden die kwaad in de zin hebben. Ook een ad- en trackerblocker maken er deel van uit.
Deze functie is gratis te activeren als je al een NordVPN-abonnement hebt. Daarnaast is Threat Protection nu ook los te koop. Voordeel is dat je dan niet hoeft te betalen voor een functie die je toch niet gaat gebruiken. Maar hoe verstandig is dat?
Inhoudsopgave
Wat is NordVPN’s Threat Protection?
Threat Protection van NordVPN is een extra beveiligingslaag, die alle data die via internet naar je computer wordt gestuurd, scant op kwaadaardige software. En dat is tegenwoordig zeker geen overbodige luxe, want er zijn helaas veel manieren waarop een webpagina jouw computer met allerlei vervelende zaken kan infecteren.
Het bezoeken van websites lijkt misschien op het eerste gezicht op een simpele bezigheid: jouw apparaat vraagt een pagina bij de server op en je browser toont de tekst en plaatjes waar deze uit is opgebouwd op je scherm. Sites zijn echter in de loop der jaren zeer complex geworden. Zo complex dat ook kwaadwillende partijen hier gebruik van kunnen maken. Want alle informatie die naar je computer komt, is niet allemaal inactieve platte tekst of beeld.
Er worden vaak kleine programma’s meegezonden om een pagina goed te laten functioneren, om animaties af te spelen of andere zaken. Bij veilige sites is daar niets aan de hand. Maar een cybercrimineel kan een site bouwen waarbij die kleine meegestuurde programma’s wel degelijk kwaad kunnen, en bijvoorbeeld vervelende malware installeren. Dat varieert van extra veel reclames en pop-ups tot in het ergste geval een ransomware-besmetting.
Threat Protection houdt al die nare zaken buiten de deur, zodat je ook veilig kunt surfen op pagina’s die wat verder van het gebaande pad liggen.
Een belangrijke kanttekening is wel dat Threat Protection niet helemaal hetzelfde is als een volwaardig antivirusprogramma. Je kunt er bijvoorbeeld geen systeemscan mee uitvoeren, om alle bestanden op je pc te controleren op virussen. Je kunt er ook geen malware mee verwijderen die al op je pc staat. De tool werkt pas vanaf het moment dat je het activeert, en monitort dan live op schadelijke websites en malware-risico’s. En dus niet met terugwerkende kracht.
Hoe werkt NordVPN’s Threat Protection?
NordVPN Threat Protection bestaat uit een drietal beveiligingsmaatregelen die continu alle verbindingen tussen jouw webbrowser en het internet in de gaten houden.
Malwarebescherming
De belangrijkste is ‘malwarebescherming’. Malware is de naam voor schadelijke software die ongewenst op jouw computer terecht komt en daar dingen doet zonder dat je dit zelf doorhebt. Het is een verzamelnaam voor allerlei kwaadaardige programma’s die op allerlei manieren ellende kunnen veroorzaken.
Zo zijn er hackers die via geïnfecteerde pop-upreclames software op je computer zetten om andere computers aan te vallen. Dit heet een botnet. Een hacker krijgt controle over honderden, soms duizenden computers en geeft die allemaal tegelijk opdracht om een bepaalde website te bezoeken. Het gevolg is dat de website bezwijkt. We noemen dit ook wel een DDos-aanval.
Andere malware is vooral bezig met het tonen van zoveel mogelijk advertenties op je scherm, of om je toetsenbord af te luisteren om wachtwoorden te leren. Of het helemaal op slot zetten van je computer, waarna je geld moet betalen om er weer gebruik van te ‘mogen’ maken.
De malwarebescherming van Threat Protection scant ieder bestand dat op je computer binnenkomt en checkt of daar geen kwaadaardige data tussen zit. Zo onderschep je een virus nog voordat het je systeem kan infecteren.
Trackerblocker
Bedrijven zijn enorm geïnteresseerd in ons online gedrag. Want welke sites we bezoeken, welke zoekopdrachten we doen en waar we langer naar kijken vormen samen een profiel.
Software is inmiddels zo geavanceerd dat zo’n profiel heel veel informatie over ons bevat zonder dat we die zelf ergens hoeven in te vullen. Een dataprofiel kan bijvoorbeeld zeer goed voorspellen hoe oud je bent, wat je seksuele geaardheid is, welke interesses je hebt en hoeveel geld je ongeveer te besteden hebt.
We noemen de software die deze profielen opstelt ‘trackers’. Soms plaatsen sites hiervoor kleine tekstbestandjes op je computer in de vorm van cookies, maar zelfs dat is niet meer nodig. Trackers zitten vaak verstopt in websites en kunnen o.a. je IP-adres zien, welk merk besturingssysteem je draait, wat voor beeldscherm je hebt, et cetera. Al die factoren samen geven een redelijk unieke vingerafdruk, die trackers van site naar site kunnen volgen om zo te leren wie je bent en wat ze aan je kunnen verkopen.
Een tracker blocker voorkomt dat al die identificerende kenmerken worden uitgelezen. De tracker krijgt in plaats daarvan een ‘generiek’ antwoord op de vraag welke computer, scherm, etc je gebruikt. En zo is het voor trackers niet meer mogelijk jou te onderscheiden van al die miljoenen andere internetgebruikers.
Adblocker
De tijd van een klein reclameblokje op een webpagina is helaas bijna voorbij. In plaats daarvan worden advertenties door de pagina’s heen gemixt en nemen ze soms de helft van het scherm over, zodat artikelen moeilijk leesbaar zijn. Maar behalve vervelend kunnen advertenties online ook gevaarlijk zijn. Zo’n pop-up kan namelijk behalve tekst en beeld ook een stukje software bevatten dat zichzelf opstart en daarna allerlei vervelende handelingen kan verrichten.
Soms is dat het oproepen van nog veel meer pop-ups, maar het kan dus ook malware op je computer installeren. Vooral als je bijvoorbeeld wat kleinere forums bezoekt, of sites waar wellicht links naar torrentbestanden (een manier om films en vaak illegale software te downloaden) worden aangebonden, zou je zomaar wat nare programmatuur kunnen binnenkrijgen.
Een ad blocker is dus meer dan alleen het wegnemen van een kleine irritatie. Reclame wordt helaas toch vaak door criminelen ingezet als een trojan horse. En daar moet je je wel tegen kunnen wapenen.
Browsers die Threat Protection ondersteunen
Threat Protection is beschikbaar voor de volgende besturingssystemen:
- Windows
- MacOS
En voor de volgende browsers:
- Chrome
- Firefox
- Edge
- Safari
In de meeste gevallen is Threat Protection met een enkele klik te activeren. Bij Firefox is een extra handeling nodig: na het activeren moet je de browser herstarten, omdat er een nieuw beveiligingscertificaat moet worden toegevoegd.
Dit is echter een éénmalige handeling, daarna heb je er geen omkijken meer naar.
Hoe zet ik Threat Protection aan?
Threat Protection is eenvoudig in te schakelen.
- Download en open de NordVPN-app.
- Click op het schild-icoontje, links in het scherm.
- Selecteer de Threat Protection schuifknop, en ga naar de instellingen om de verschillende features aan of uit te zetten.
Handig om te weten: Heb je een VPN-abonnement? Threat protection draait ook zonder dat er een VPN verbinding actief is.
Wat kost NordVPN Threat Protection?
NordVPN Threat Protection kost slechts 2,49 euro per maand. Als je voor een jaarabonnement kiest, krijg je momenteel 50% korting. Je betaalt dan voor het hele jaar 29,88 euro.
NordVPN geeft je de gelegenheid om Threat Protection zonder risico gratis uit te proberen, door middel van een geld-terug-garantie. Ben je niet tevreden, dan kun je binnen 30 dagen je geld terugvragen.
NordVPN kopen: volledige VPN-dienst of alleen Threat Protection?
Hoewel het niet nodig is om de volledige VPN-dienst van NordVPN te hebben om Threat Protection te gebruiken, mis je dan wel een belangrijk beveiligingshulpmiddel. Een VPN beschermt namelijk jouw surfgedrag online en maakt het onmogelijk voor derden om mee te kijken met wat je online doet. Als je bijvoorbeeld vaak onderweg bent en via openbare wifi in wil loggen op de computer van de zaak, loop je het risico dat anderen deze data ook kunnen zien.
Ook als je regelmatig met vertrouwelijke gegevens werkt, bijvoorbeeld als journalist of activist, is het belangrijk om jouw online gedrag en aanwezigheid af te schermen van vreemde ogen.
Bij een abonnement op de volledige dienst van NordVPN zit Threat Protection er gratis bij. Je slaat dan twee vliegen in één klap. Een abonnement op NordVPN heb je al voor 3,49 euro per maand. Het scheelt dus maar een euro op maandbasis.
Beste keuze
NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.
- Snelle servers
- Uitstekende software en apps
- Erg goede prijs
- Betrouwbare en snelle klantenservice
❌ Geen router-app
Conclusie
Aangezien we zo veel online zijn, is het niet meer voldoende om eens in de zoveel tijd een viruscanner aan het werk te zetten. Zeker als je meer doet dan af en toe wat Facebooken of online winkelen, kom je waarschijnlijk ook op plekken waar jouw online veiligheid zeker niet is gegarandeerd.
NordVPN Threat Protection zorgt ervoor dat je computer altijd beschermd is tegen binnenkomende malware. Vandaag de dag geen overbodige luxe, zeker niet in combinatie met de ingebouwde tracker- en adblocker.
Threat Protection is als losstaand product aantrekkelijk geprijsd, maar een VPN is tegenwoordig ook onmisbaar. Die voorkomt namelijk dat jouw data en online gedrag in vreemde handen vallen.
Wil je die gecombineerde bescherming? Threat Protection maakt ook gratis deel uit van een standaard NordVPN-abonnement, dat maar een euro per maand meer kost.
Meer weten? Lees ook ons overzichtsartikel over VPN’s met antivirus ingebouwd.
Veelgestelde vragen
NordVPN is een VPN-aanbieder van Nord Security. Het bedrijf startte in 2012 en beheert inmiddels meer dan 5600 servers in 59 landen. Een snelle en veilige internetverbinding is daardoor gegarandeerd. NordVPN komt bij ons als beste VPN uit de test.
Threat Protection voorkomt dat websites stiekem schadelijke software op je computer zetten, maakt het trackers heel moeilijk om een profiel van je op te bouwen en het blokkeert reclame op websites.
Threat Protection is los te koop en is dan iets goedkoper dan een NordVPN-abonnement, waar de functie ook kosteloos bij inbegrepen zit. Actuele prijzen zijn onder meer afhankelijk van (vaak tijdelijke) kortingsacties.
Malwarebescherming betekent dat de software van NordVPN elk binnenkomend bestand scant op kwaadwillende software, en deze indien nodig blokkeert.
Een adblocker voorkomt dat een site advertenties kan tonen. De advertenties worden bij de bron tegengehouden, ze komen dus niet op je computer terecht. Omdat schadelijke software in online advertenties verstopt kan zitten, voorkom je dat je systeem op deze manier besmet raakt.
Een trackerblocker voorkomt dat externe partijen een digitale vingerafdruk maken van jouw computer om hiermee een profiel op te bouwen. Trackers draaien op vrijwel elke website, zonder dat je het doorhebt, en helpen adverteerders om jouw sufgedrag nauwkeurig te volgen.
Nee, Threat Protection is niet helemaal hetzelfde als antivirusprogramma. Je kunt het vergelijken met een heel goed slot op de deur, dat kwaadaardige programmatuur buiten houdt voor het kwaad kan. Maar je kunt er bijvoorbeeld geen volledige systeemscan mee uitvoeren, iets wat een van de basisfuncties is van volledige antiviruspakketten.