NordVPN

9.75 /10
Snelheid
10/10
Gebruiksvriendelijkheid
10/10
Prijs
9/10
Betrouwbaarheid
10/10

NordVPN

Voordelen

 • Grootste serveraanbod van alle VPN-aanbieders
 • No-logs-beleid
 • Recente security-audit
 • Voor veel apparaten geschikt
 • Gebruiksvriendelijk
 • Werkt met Netflix en torrents (P2P)

Nadelen

 • Nog geen split tunneling op pc
 • Geen 2FA voor accounts

NordVPN aanbieding: dikke februari deal met veel korting

Denk je er al een tijdje aan om een betrouwbare VPN aan te schaffen? Dit is het allerbeste moment: in februari biedt NordVPN een speciale deal. Sluit een abonnement voor 2 jaar af met maar liefst 68% korting. Een betere deal voor de beste VPN van dit moment is er niet. Scoor deze exclusieve deal op de website van NordVPN.


NordVPN in het kort

Servers en locaties

– 5.732 servers in 59 landen, alle fysiek (géén virtuele servers)

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Maximaal zes apparaten
– Windows, macOS, Linux, Android, iOS, routers, Android TV, Chrome en Firefox

Prijs en geld-terug-beleid

– € 9,56  voor één maand
– € 3,93 p/m voor 1 jaar
– exclusieve aanbieding: € 2,97 p/m voor 2 jaar
– Niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, IKEv2 (met omweg), WireGuard
– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via mail en chat

Streamingdiensten

– O.a. Netflix, Ziggo Go, BBC iPlayer, HBO Max, Amazon Prime en NPO Start

NordVPN recensie

NordVPN is een van de bekendste VPN-aanbieders van het momenten daar zijn verschillende redenen voor. Zo bestaat men al betrekkelijk lang (sinds 2012) en door de jaren heen heeft het bedrijf zijn VPN tot een zeer complete dienst uitgebouwd. Dat uit zich onder meer in een bijzonder groot serveraanbod en tal van extra beveiligingsfuncties. In deze review gaan we dieper in op alles wat NordVPN te bieden heeft. Zo maak je in je zoektocht naar de beste VPN de juiste keuze. Meer weten over de manier waarop wij testen? Lees dan hier verder.

Privacy

Zoals je van een goede VPN-provider mag verwachten, hanteert NordVPN een no-logs-beleid. Dat houdt in dat er geen sporen achterblijven van jouw internetverkeer bij het gebruik van NordVPN. Zo wordt niet bijgehouden wanneer je verbinding met servers maakt, welke IP-adressen je toegewezen krijgt, welke sites je bezoekt en met welke servers je precies verbinding maakt. Dit is van belang omdat anders alsnog een goed beeld van jouw online gedrag geschetst kan worden.

Toch bewaart NordVPN wel enkele strikt noodzakelijke gegevens. Het bedrijf is daarin overigens erg transparant, deze informatie staat duidelijk op de site vermeld. Het betreft dan met name je e-mailadres en je betaalgegevens. Die laatste zijn verder te anonimiseren door je abonnement met cryptovaluta te betalen. Vragen die je aan de klantenservice hebt gesteld, blijven 2 jaar bewaard. Maar als je er om vraagt bij de klantenservice, wordt dit meteen verwijderd.

Wel iets om te onthouden: de zogeheten ‘timestamp’ (wanneer je verbinding maakt) van de meest recente sessie is tijdelijk wel inzichtelijk voor NordVPN. Op die manier weet men namelijk met hoeveel apparaten jouw account tegelijk verbonden is. Dit is van belang omdat het er maximaal zes mogen zijn. Verbreek je de verbinding, dan wordt die informatie na een kwartier alsnog verwijderd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat dit naderhand te achterhalen blijft.

Op de website van NordVPN vind je een privacybeleid dat dieper ingaat op deze punten en meer. Deze tekst is niet in het Nederlands beschikbaar is en de gekozen stijl komt behoorlijk juridisch over. Mocht je Engelse woordenschat beperkt zijn, dan kan het lastig zijn om hier te vinden wat je zoekt. Bij overige vragen wordt verzocht contact op te nemen met de klantenservice. Het beleid is ook alweer een poos geleden voor het laatst aangepast, namelijk begin 2019.

NordVPN heeft Panama als vestigingsland en daar is niet wettelijk vastgesteld dat informatie over internetverkeer bewaard moet blijven. In veel landen is dit wel zo, zodat autoriteiten die gegevens op kunnen vragen. De losse privacyregelgeving in Panama stelt NordVPN in staat om hun no-logs-beleid te kunnen waarborgen.

Aanbieders van VPN-diensten kunnen natuurlijk roepen dat ze veilig zijn, maar geloof je hen ook? Niet per se natuurlijk. Daarom is het van belang dat onafhankelijke partijen die claims onderzoeken, een proces dat een security-audit heet. Bij NordVPN zit dat wel goed. In 2018 werd er een audit gedaan naar het no-logs-beleid en de veiligheid van de servers. Daarna is er eind 2019 opnieuw een audit gedaan, maar dan specifiek gericht op de software en apps van NordVPN. Er zijn hierbij enkele kwetsbaarheden ontdekt die slechts kleine beveiligingsrisico’s vormden, maar die inmiddels dus ook zijn aangepakt.

Toch bleef het ook daar niet bij. Een derde audit vond plaats, waarvan NordVPN de positieve resultaten halverwege 2020 bekend maakte. Opnieuw werd in brede zin de beveiliging van de servers onder de loep genomen en logboeken doorgespit om te bevestigen dat deze VPN-provider zich inderdaad aan zijn no-logs-beleid houdt. Daarbij is specifiek gekeken naar functies die er na de audit uit 2018 zijn bijgekomen, zoals de Double VPN-optie en de P2P-servers – waarover straks meer. Het onderzoek is gedaan door het Zwitserse PwC. Een onafhankelijke en betrouwbare partij die wel vaker VPN’s op de pijnbank legt, waaronder concurrent ExpressVPN.

Lang niet elke VPN laat dergelijke security-audits uitvoeren. Het feit dat NordVPN er nu al drie op zijn naam heeft staan, is veelzeggend over het vertrouwen dat men heeft in de eigen dienstverlening. Naarmate een VPN langer bestaat, krijgt deze er doorgaans telkens meer functies bij. Het is dan ook geen overbodige luxe om telkens opnieuw vast te laten stellen dat de veiligheid van klanten hierbij gegarandeerd blijft. NordVPN zit daar bovenop en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Wie trouwens VPN’s vergelijken wil en zodoende NordVPN nader onderzoekt, stuit al snel op nieuwsberichten uit 2019 die gaan over een hack bij NordVPN. Dat klinkt zorgwekkend, je denkt direct aan gestolen accounts en buitgemaakte persoonlijke gegevens. Misschien overweeg je daarom NordVPN voor de zekerheid links te laten liggen. Toch durven we wel te stellen dat dit niet nodig is, omdat de waarheid een stuk genuanceerder ligt. De dader bleek slechts in het bezit te zijn van een verlopen TLS-certificaat met betrekking tot één Finse server.

Zonder al te technisch te worden: een hacker kan daar zo goed als niets mee wat betreft het ontfutselen van jouw data. Voor zover die überhaupt al te achterhalen is, gelet op het no-logs-beleid. NordVPN heeft als reactie hierop voor de zekerheid o.a. de beveiliging van duizenden servers opnieuw aangescherpt. Dit voorval hoeft daarom wat ons betreft geen rol te spelen in je overweging om NordVPN te kiezen.

Security

NordVPN heeft gekozen voor OpenVPN als protocol waarmee de verbindingen tot stand komen. Dit protocol staat bekend als zeer betrouwbaar. Een van de redenen daartoe is het feit dat dit protocol open source is, de broncode is dus openbaar. Mocht er ooit sprake zijn van een veiligheidslek, dan zou dat direct opvallen. Als alternatief kun je wisselen naar een ander bewezen protocol, namelijk IKEv2/IPsec. Dit instellen is alleen niet zo vanzelfsprekend. Zo dien je ervoor eerst handmatig een certificaat van NordVPN op je computer te installeren. Om je daarbij te helpen, vind je op de site van NordVPN wel een goede handleiding die je stap-voor-stap door het proces loodst.

Nordlynx
Een protocol dat uniek is aan NordVPN, is NordLynx. Dat is pas sinds kort beschikbaar in de NordVPN-software- en -apps, en heeft WireGuard als basis. Een voordeel van WireGuard ten opzichte van bijvoorbeeld OpenVPN, is dat de onderliggende code veel efficiënter is. Die bestaat namelijk uit minder dan zevenduizend regels ten opzichte van de gebruikelijke honderdduizenden. Daardoor is er minder ruimte voor fouten, die anders een veiligheidsrisico kunnen vormen. WireGuard is eveneens open source, dus iedereen kan helpen om het protocol verder te verbeteren. NordVPN koppelt WireGuard aan een zogeheten ‘dubbel NAT-systeem’ om je online privacy nog verder te waarborgen. De combinatie van die technieken is tot NordLynx gedoopt. Bijkomend voordeel is dat het protocol sneller presteert dan zijn soortgenoten. Nu hadden we al weinig te klagen over de snelheid van NordVPN-servers, maar alle beetjes helpen. Kortom, probeer het gerust eens uit.

De encryptiesoort van dienst is het AES-256-GCM-algoritme, een industriële standaard die als de veiligste in zijn soort geldt. Zelfs al zou iemand toegang krijgen tot jouw internetverkeer, dan nog kan diegene hierdoor niet precies zien wat je online aan het doen bent.

Hiernaast biedt NordVPN nog tal van extra veiligheidsfuncties  aan. We nemen de belangrijkste met je door:

CyberSec

– CyberSec is in feite een adblocker. Zodra je NordVPN voor de eerste keer opstart, krijg je direct de vraag of je CyberSec wilt inschakelen en vanaf dat moment krijg je geen online reclame meer te zien. Bovendien krijg je een waarschuwing wanneer je een site bezoekt die als gevaarlijk wordt beschouwd, bijvoorbeeld als er malware op aan is getroffen of wanneer het een phishing-domein betreft. Ook zorgt deze functie ervoor dat je systeem geen onderdeel van een botnet kan worden.

Kill Switch

– Een killswitch stopt je hele internetverbinding zodra je de verbinding met een VPN-server verliest. Op die manier kun je niet per ongeluk door blijven surfen met je werkelijke IP-adres, wat zonder killswitch-functie wel degelijk een risico is. In de instellingen van de NordVPN-software schakel je deze handmatig in, want standaard staat ‘ie uit. Als extraatje kun je dit ook per programma instellen. Bepaal hier bijvoorbeeld dat je torrent-software automatisch sluit bij het verliezen of stopzetten van je VPN-verbinding.

Split tunneling

– Split tunneling is een techniek die toestaat dat je verbinding slechts deels via je VPN tot stand komt. Het verkeer splitst zich ermee als het ware af, zodat je bepaalde sites met je eigen IP-adres kunt blijven bezoeken. Momenteel is dit een van de weinige punten waarop NordVPN tekortschiet ten opzichte van andere grote aanbieders, zoals ExpressVPN en Surfshark. Split tunneling maakt namelijk alleen deel uit van de Android-app en is nog niet in te stellen op je pc. 

Een tussenoplossing is om twee browsers afzonderlijk van elkaar met de NordVPN-extensie te openen, waarbij je NordVPN enkel in één van beide browsers aanzet. Maar ideaal is dit niet. Desgevraagd laat NordVPN weten dat er wel wordt gewerkt aan split tunneling op andere apparaten. Een tijdsbestek kan men nog niet geven.

Dedicated IP

– Gebruik je een VPN, dan heb je iedere keer een ander IP-adres. Dat is ook de bedoeling, maar kan soms voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij diensten die je aan je IP-adres identificeren om je toe te laten, zoals je e-mailaanbieder. NordVPN heeft verscheidene servers ingericht om je een vast IP-adres (maar niet je eigen) te laten behouden. Je bent dan alleen wel wat beperkter in je keuze. Servers met een vast IP-adres bevinden zich alleen in Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk én Nederland.

Double VPN en ‘Onion Over VPN’

– Door double VPN in te schakelen, loopt je internetverkeer langs een extra VPN-server. Je daadwerkelijke locatie wordt op die manier dubbel verhuld. In het verlengde hiervan is er de optie Onion Over VPN. Deze servers maken verbinding met het Tor-netwerk, een andere manier waarop mensen online anoniem blijven. Je internetverbinding verloopt langs meerdere ‘nodes’ en bij elke node wordt jouw connectie opnieuw versleuteld. Een bijzonder veilige – maar ook duidelijk tragere manier – van browsen.

Normaliter heb je hiervoor de aparte Tor-browser nodig, maar met NordVPN regel je dit gewoon vanuit je VPN-software zelf. In theorie, althans. We konden de Tor-servers in eerste instantie niet vinden en vroegen de klantenservice om hulp. Die gaf aan dat er soms technische problemen zijn, waardoor die specifieke servers te druk bezet of helemaal niet beschikbaar zijn. Er wordt naar gekeken of dit in de toekomst stabieler kan. Momenteel hebben we de indruk dat de functie nog in een experimentele fase zit en dat je beter een van de overige verbindingsopties kunt kiezen.

P2P-servers

– Lang niet iedere VPN-aanbieder laat je torrents downloaden. NordVPN daarentegen wel. Als je dit wilt, kies je in de serverlijst voor een van de vele P2P-servers die hiervoor speciaal zijn aangewezen. Dé manier om anoniem te downloaden. Download je namelijk zonder VPN, dan is eenvoudig je IP-adres te achterhalen. Filmdistributeurs kunnen die informatie gebruiken om je op te sporen en boetes uit te schrijven. Dit gebeurt in Nederland nog niet op grote schaal, maar kan in theorie wel.

Autoconnect (of juist niet)

– Onder de instellingen van NordVPN vind je een optie om alleen een VPN-verbinding in te schakelen wanneer je met een openbaar wifi-netwerk verbinding maakt. Daar heb je thuis niet zoveel aan, maar des te meer als je veel onderweg bent met je laptop. Openbare wifi-netwerken zijn doorgaans eenvoudig af te luisteren, dus op deze manier bescherm je jezelf ook buitenshuis.

Custom DNS

– VPN’s worden veelal gebruikt om je ware locatie te verhullen. Een soortgelijk effect krijg je door van DNS-server te wisselen. Dit kun je zelf doen door in de instellingen van je besturingssysteem te duiken, of regel het simpelweg binnen de NordVPN-software zelf. Je internetverkeer wordt op deze manier verder niet versleuteld.

NordPass

– Sinds kort biedt NordVPN een eigen wachtwoordmanager aan. Die helpt bij het aanmaken en het beheren van veilige, unieke wachtwoorden, zodat je dit niet zelf hoeft te verzinnen en bij te houden. NordPass valt buiten het NordVPN-abonnement. De gratis versie is op slechts één apparaat te gebruiken, wat in de praktijk wat onhandig is. Ga maar eens na op hoeveel websites je zowel op je pc als op je smartphone ingelogd bent. NordPass gebruiken op maximaal zes apparaten kost 2,49 euro per maand extra.

NordLocker

– NordLocker is software voor het versleutelen van bestanden op je pc. Ook hier geldt dat dit los staat van je NordVPN-abonnement. Kies je de gratis variant, dan is maximaal 2 GB aan bestanden van encryptie te voorzien. Die beperking wordt opgeheven zodra je NordLocker Premium neemt. Dit kost ongeveer 1,50 euro per maand. Zowel NordPass als Nordlocker zijn erg handig om te hebben, maar voor beide geldt dat er online goede en bovendien gratis alternatieven zijn. Denk aan respectievelijk KeePass en VeraCrypt.

NordVPN Teams

– Heb je een eigen bedrijf en wil je dat je werknemers op afstand veilig verbinding maken met je systemen? Sluit dan niet zomaar een persoonlijk NordVPN-abonnement af, maar kijk eerst eens naar NordVPN Teams. Dit abonnement is wat duurder maar geeft je handige extra functies, zoals het beheren van connecties. Je houdt daarmee in het oog wie er precies verbinding maakt. Daarnaast verplicht je je werknemers ook niet om individuele abonnementen af te sluiten.

Wil je trouwens weten of een VPN-dienst goed zijn werk doet, dan kun je online een zogenaamde leak-test uitvoeren. Zo’n test controleert of websites inderdaad niet jouw werkelijke DNS en IP-adres kunnen zien. We proberen het verschillende keren met NordVPN en de resultaten zijn positief: sites zien inderdaad telkens een andere identiteit.

Tot slot stuurt NordVPN geregeld mailtjes met extra beveiligingstips. Zo ontdek je functies waarvan je het bestaan misschien nog niet kende. Wil je dit liever niet, dan schrijf je jezelf eenvoudig uit van de mailinglist.

Snelheid en performance

Van alle VPN-providers is het serveraanbod van NordVPN het grootst. Met maar liefst 5.732 servers in 59 landen heb je in ieder geval keuze genoeg. Op de site van NordVPN staat een handig overzicht van de landen waarin het bedrijf servers heeft. Een aanzienlijk deel ervan betreft overigens Amerikaanse servers. Maar ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk valt er genoeg te kiezen, met honderden VPN-servers per land. Goed om hierbij te weten is dat het allemaal servers op fysieke locaties zijn. NordVPN werkt niet met virtuele servers.

Het gebruik van een VPN heeft een impact op je internetsnelheid. Het liefste wil je dan ook dat die dicht in de buurt komt van je snelheid zonder VPN, zodat je ongestoord kunt surfen. We doen verschillende snelheidstests om te onderzoeken hoe NordVPN op dit vlak scoort. Onze standaardresultaten zijn een ping van 6, een downloadsnelheid van 194 Mbps en een uploadsnelheid van 60,42 Mbps. Verbinden we met een Nederlandse VPN-server, dan zien we een ping van 10, 189,69 down en 58,16 up. Dat ontloopt elkaar dus niet zoveel.

Duitsland dan, een ping van 10, met 189,48 down en 58,27 up. Het Verenigd Koninkrijk: een ping van 13, met 159,76 down en 35,52 up. De Verenigde Staten geven een ping van 83 met een downloadsnelheid van 150,97 Mbps en uploadsnelheid van 58,17. Per server kunnen de getallen iets verschillen, maar bovenstaande geeft je een aardig globaal beeld.

Dat zijn de pure cijfers, maar hoe bevalt het in de praktijk? Over het algemeen heel goed. Doorgaans merk je zo goed als geen verschil met je normale internetsnelheid. Soms komt het voor dat pagina’s wat langzamer laden. Het duurt dan net iets langer voor afbeeldingen ingeladen zijn, bijvoorbeeld. Dit is snel op te lossen door een andere server te kiezen. 

De initiële verbinding duurt wel wat langer dan we bij concurrenten zien. Waar ExpressVPN en Surfshark in een oogwenk de VPN-verbinding hebben gelegd, duurt het bij NordVPN al snel zeven á tien seconden. Dit kan vervelend zijn als je vaak van server wisselt.

Prijs

Des te langer je een abonnement afsluit, des te goedkoper ben je per maand uit. Dat geldt voor veel VPN-aanbieders en ook voor NordVPN. Slechts één maand is relatief duur, daar betaal je 10,63 euro voor. Maar het is een goede optie als je NordVPN wilt uitproberen zonder ergens aan vast te zitten. Sluit je een abonnement voor 6 maanden af, dan ben je 8,01 euro per maand kwijt. Eén jaar kost 3,63 euro in de maand en twee jaar kost op het moment van schrijven via onze exclusieve aanbieding 3,30 euro per maand. VPN-providers stunten graag met prijzen, dus het kan zijn dat je nog goedkoper uit bent op het moment dat je dit leest.

Voor dat geld kun je NordVPN op zes apparaten tegelijkertijd gebruiken – waaronder pc, laptop en smartphone – en dat is zeker geen slechte deal. Het ligt in elk geval in lijn met de concurrentie, zo is ExpressVPN op vijf apparaten geldig en Cyberghost op zeven. De beste deal op dit gebied vind je echter bij Surfshark, het aantal simultane connecties is daar onbeperkt. Al met al is NordVPN niet de goedkoopste aanbieder, maar ook niet de duurste. En zes apparaten is voor de doorsnee gebruiker zeker afdoende. Een prima prijs-kwaliteitverhouding, als je het ons vraagt. Er geldt bovendien een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen.

nordvpn prijs

Entertainment

Een van de voordelen van een VPN is dat je er Netflix uit andere landen mee kunt bekijken. Het aanbod aan films en series verschilt namelijk per land. Netflix zet zich in om VPN-gebruikers te blokkeren, maar met NordVPN kun je gewoon het Amerikaanse Netflix aanbod bekijken. Andere landen die worden ondersteund, zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada, Spanje, Australië, Japan en Nederland.

Ondersteuning voor ons eigen land is van belang omdat je zo vanuit het buitenland toch toegang krijgt tot Nederlandse streamingdiensten, waaronder NPO Start en Ziggo Go. Verbind je met een Britse server, dan is ook het BBC iPlayer-aanbod beschikbaar. Ondersteunde landen voor Amazon Prime zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada. Ook HBO Max en Hulu kun je zonder problemen benaderen. NordVPN staat daarnaast het downloaden van torrents toe, zoals we eerder aanhaalden.

Apps en interface

NordVPN is op allerlei apparaten te installeren. Eerst een korte opsomming, daarna gaan we op de verschillen in. NordVPN is beschikbaar voor Windows en macOS, Linux, Android en iOS, Android TV, op routerniveau en als als extensie voor Chrome en Firefox. 

NordVPN voor Windows en macOS

De software van NordVPN is op Windows en macOS gelijk en gemakkelijk in gebruik. Een aardige extra is dat je een wereldkaart ziet met daarop een serveroverzicht.  Klik op zo’n Google Maps-achtig icoontje om direct verbinding te maken met de snelste server van het land in kwestie. In het menu aan de linkerzijde zie je ook alle landen op een rij staan, of voer de naam van het land in bij het zoekveld bovenin. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten servers.  Dedicated IP, Double VPN, Onion Over VPN en P2P-servers vind je onder het kopje ‘speciality servers’.

Wat niet op het eerst gezicht duidelijk is, is dat je per land afzonderlijk kunt zien hoe druk bezet de servers zijn. Klik daarvoor op de drie bolletjes naast de naam van het land en daarna op het pijltje naast ‘fastest server’. Je krijgt een overzicht van alle beschikbare servers met daarnaast een percentage. Hoe lager dit getal, hoe beter. Want een drukke server vertaalt zich naar een tragere internetsnelheid. In dit menu kun je overigens ook servers aanmerken als favoriet, zodat je ze later sneller terugvindt. Klik daarvoor op het hart-icoontje.

Een andere handige optie is om je VPN-verbinding tijdelijk stop te zetten. Klik op Disconnect, waarna een menuutje uitklapt. Pauzeer NordVPN nu voor 5 minuten, een kwartier of een uur. Zodra die tijd om is, wordt de verbinding automatisch weer tot stand gebracht. Verdere geavanceerde instellingen vind je onder het tandwiel-icoontje. Bepaal in deze menu’s bijvoorbeeld of NordVPN tegelijk met je systeem opstart en dan direct verbinding maakt of zet de Kill Switch-functie aan. Je kunt er ook het wachtwoord van je account aanpassen. Helaas wordt tweestapsverificatie hierbij niet ondersteund. De software is verder alleen in het Engels te gebruiken.

NordVPN voor Android en iOS

Omdat je maximaal zes apparaten kunt verbinden met één abonnement, is je NordVPN-account ook te gebruiken op smartphones. De apps voor Android en iOS lijken erg op elkaar, maar verschillen zijn er wel degelijk. Daarover zo meer. De app zelf heb je in mum van tijd aan de praat. Na inloggen tik je in feite enkel nog op ‘quick connect’. Je wordt dan automatisch verbonden met de snelste server. Scroll een stukje naar onderen om de andere servers te selecteren, of gebruik hiervoor (net zoals op Windows en macOS) de wereldkaart met locatie-icoontjes. Het eerdergenoemde CyberSec maakt ook deel uit van de smartphone-versie van NordVPN, zodat je ook in je mobiele browser geen advertenties meer ziet. Het beschermt je toestel eveneens tegen overname van hackers voor gebruik in botnets.

Tot zover de overeenkomsten. Want bijvoorbeeld alleen de Android-versie van NordVPN heeft de split tunneling-functie. Je geeft in dit menu aan welke apps je over je normale verbinding wilt laten draaien. Je VPN blijft dan gewoon ingeschakeld, maar de geselecteerde apps vallen buiten de beveiligde tunnel. Op iOS ontbreekt deze instelling, maar kun je wel vertrouwde wifi-netwerken toevoegen. Je thuisnetwerk valt hieronder. NordVPN start dan pas (automatisch) zodra je met onbekende wifi-punten verbinding maakt, zoals openbare hotspots. Op Android vind je die functie dan weer niet. Net zoals alleen de iOS-versie van NordVPN ondersteuning biedt voor het IKEV2-protocol.

Een leuk extraatje van de iOS-versie is verder de koppeling met Siri. Je kunt een VPN-verbinding handsfree starten of stoppen met een spraakcommando. Samengevat: de functies van NordVPN op smartphones hangt deels af van het type toestel dat je hebt. De iOS-variant is uitgebreider, maar mist vooralsnog split tunneling – net zoals de versie voor Windows en macOS. Wil je zeker weten of wat je zoekt op jouw telefoon mogelijk is, vraag het dan voor de zekerheid even aan de klantenservice.

NordVPN voor Linux

De versies van NordVPN voor pc en smartphones ziet er gelikt uit, maar op Linux werkt het net even anders. Op dit besturingssysteem moet je het stellen zonder grafische interface. Het installeren, verbinden en nader instellen van een VPN-verbinding verloopt allemaal via Terminal-commando’s. Enige kennis van zaken is dus wel vereist. Maar dat neemt niet weg dat NordVPN op Linux wel degelijk gewoon werkt. Op de site van de VPN-aanbieder vind je handige tutorials voor NordVPN op Debian, Ubuntu en Linux Mint. Daar staan ook alle beschikbare commando’s op een rij. Eveneens fijn is dat deze instructies naar het Nederlands vertaald zijn. Kom je er niet uit, dan kan de klantenservice altijd helpen.

NordVPN op routers

Je kunt niet zomaar op elk apparaat een VPN installeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de meeste smart-tv’s (een uitzondering is er voor televisies die op Android TV draaien) en voor spelcomputers. Om er toch voor te zorgen dat dergelijke devices verbinding maken via een VPN, dan kun je de VPN-dienst op routerniveau installeren. Ook NordVPN biedt hier ondersteuning voor. Het is dan wel van belang dat je alternatieve firmware op je router hebt staan, zoals DD-WRT, OpenWRT of Tomato. 

Hoe je daarop NordVPN aan de praat krijgt, lees je in de vele tutorials die de site van het bedrijf rijk is. Durf je het zelf niet aan, dan zijn er ook routers te koop die al helemaal geconfigureerd zijn met NordVPN aan boord. Het betreft modellen van Netgear, Asus en Linksys. Je wordt dan doorverwezen naar de (Amerikaanse) webshop van Flashrouters.

Extensies

NordVPN is ook onder te brengen in je browser zelf. Er zijn extensies beschikbaar voor Firefox en Chrome. Na installatie, vind je NordVPN terug naast de adresbalk. Dit is de meest gebruiksvriendelijke manier om de VPN te gebruiken. Klik op Quick Connect en klaar ben je. Of kies een specifiek land uit. Verder zijn de opties beperkt. Je kunt bijvoorbeeld niet binnen een land nog een specifieke serverselectie maken. 

Wel kun je CyberSec inschakelen of het blokkeren van WebRTC opheffen. WebRTC is een techniek die sites gebruiken om o.a. videobellen mogelijk te maken, maar staat er ook om bekend je daadwerkelijke IP-adres inzichtelijk te maken. Daarom is de WebRTC-blokkade voor de zekerheid standaard ingeschakeld.

Support

Over de klantenservice zijn we in principe zeer te spreken. Je dient alleen wel even goed te zoeken, omdat je standaard eerst wordt verbonden met een chatbot. Onze ervaring daarmee is dat de vraag niet altijd goed begrepen wordt en dat het doorschakelen naar een menselijke medewerker lang kan duren. Tip: ga direct door naar de contactinformatie-pagina en klik daar op Live Chat. Je krijgt dan binnen enkele seconden een vriendelijke medewerker tegenover je, die je graag op weg helpt. Je vraag mailen is trouwens ook een optie. Voor alle ondersteunde platformen vind je tenslotte in het helpcentrum op de site van NordVPN nog uitgebreide installatie-instructies. Ze zijn alleen niet allemaal in het Nederlands te lezen. Uiteraard wel in het Engels.

Eindoordeel

Zoek je een goede VPN, dan is NordVPN zeker het overwegen waard. Aan het enorme serveraanbod kan de concurrentie niet tippen en de snelheden zijn doorgaans ook top. De dienst maakt gebruik van even bekende als betrouwbare veiligheidsprotocollen, zodat je online anoniem kunt blijven. En onder andere Netflix uit het buitenland kunt streamen en torrents kunt downloaden. Op pc’s missen we wel nog een split tunneling-functie, die wordt hopelijk snel toegevoegd.

NordVPN is niet de goedkoopste VPN, maar de prijs-kwaliteitverhouding staat buiten kijf. Zo krijg je er ook een hoop extra functies bij, zoals een adblocker en een killswitch-optie. Bovendien is NordVPN op tal van apparaten te installeren, waar duidelijke handleidingen voor beschikbaar zijn, mocht je niet zo technisch ingesteld zijn. Er geldt een beperking van maximaal zes apparaten, maar dat zal voor de meeste mensen voldoende zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

177 reacties op “NordVPN

  1. VPN diensten

   Nordpn heeft geen Nederlandse helpdesk of installatiehandleiding. Dat is ook niet erg nodig omdat het erg goed voor zich spreekt.

 1. Carel

  Goedemiddag,

  Zoek een mogelijkheid om tijdens mijn overwinter periode in het buitenland Nederlandse televisie te bekijken.
  Ten 2e Werkt het ook op een chromebook?
  Ik hoor het graag.

  MVG,
  Carel

  1. VPN diensten

   NordVPN is inderdaad geschikt om Nederlandse televisie te kijken in het buitenland. Ook kan je op hun website een uitleg vinden met hoe je de VPN connectie op een Chromebook werkend kan maken.

  1. VPN diensten

   Netflix blokkeert actief het kijken via een VPN service. Met sommige VPN diensten werkt het alsnog maar de enige manier om daarachter te komen is door het te testen.

 2. Niels

  Biedt Nord ook dedicated IP aan ?
  Dit omdat ik van mijn routers een vpnrouter wil maken

  Hoe ik van buitenaf dan weer mijn Nas moet benaderen kan ik nog niet achter komen , enige tips ?

  1. VPN diensten

   Een dedicated ip adres is daar inderdaad een oplossing voor. Bij NordVPN bieden ze deze mogelijkheid aan, wel zul j e er extra voor moeten betalen.

   1. Niels

    zie mijn vraag ook bij PIA :

    met dedicated ipadres kan ik dan mijn nas bereiken als mijn synology nas als vpnserver fungeerd?
    dat terwijl mijn router als vpnclient staat ingesteld??

    zo creer je nl het beste en anoniemste van beide werelden …..en daar ben ik naar opzoek nl .

    een cursus netwerken zou niet verkeerd zijn 😉

 3. Peter

  Ik zoek een oplossing om mijn Synology NAS als VPN client te gebruiken. De NAS kan volgende protocollen aan: PPTP, OpenVPN, L2TPIPSec .
  De NAS heeft een eigen operating system.
  Kan ik via NordVPN zo een connectie maken?

 4. Jimmy

  Ik ben een fanatieke downloader. Ivm de ontwikkelingen van Brein etc lijkt een VPN dienst mij wat. Kan ik eenvoudig blijven downloaden met gebruik van VPN diensten zoals NordVPN?

  1. VPN diensten

   Je kunt met 6 verschillende apparaten, dus ook met 6 verschillende computers tegelijk gebruik maken van NordVPN. En ja, op een x96 box kan je ook de verbinding opzetten.

 5. Jan

  Het is dus mogelijk om met 6 verschillende apparaten tegelijkertijd gebruik te maken van NordVPN. Is dit ook mogelijk als deze apparaten zich niet op het zelfde netwerk bevinden? (1 account delen op verschillende locaties in een stad.)

  1. VPN diensten

   Dat is mogelijk, er is echter wel iets waar je rekening mee moet houden. Je moet ervoor zorgen dat je niet met 2 devices met dezelfde server connectie maakt. Je kan namelijk niet met 1 account met meerdere apparaten met hetzelfde protocol met 1 server connectie maken. Voor de zekerheid kan je het best dus elk apparaat met een verschillende server connectie laten maken. Er zijn gelukkig in Nederland alleen al 34 servers dus dat moet geen probleem zijn.

  1. VPN diensten

   Het is vaak afhankelijk van de server die je kiest. Wanneer een website geblokkeerd wordt is dat meestal omdat veel gebruikers via dezelfde server eenzelfde webserver proberen te bereiken. Wisselen van server kan dit probleem dus vaak oplossen.

 6. Richard

  Hallo,
  Vraagje van een newbie
  Als ik mijn Router instel om via Nord VPN verbinding te maken, worden dan alle devices (laptops, computers tabs, telefoons, tv, Kodi, Dreambox etc) via VPN verbonden?
  Geldt dan ook de maximale 6 devices? Of telt de Router als 1 device.

  1. VPN diensten

   Ja alle devices die via je router het internet opgaan worden dan via een vpn verbinding verbonden. En de router telt als 1 device, het maakt niet uit hoeveel apparaten je via die router verbindt.

  1. VPN diensten

   Voor het gebruik op een Imac dien je de software voor OS X te downloaden en te installeren. Vervolgens kan je gemakkelijk gebruik maken van NordVPN.

 7. Abel

  Als mijn pc (utp) laptop (wifi) achter een router zitten volstaat het om nordvpn-software te installeren op beide.
  Het ip adres van beide wordt vervangen maar dat van de router dus niet of wel?
  Ben ik dan veilig ?

  1. VPN diensten

   Beste, het volstaat dan inderdaad om de software op zowel de laptop als pc te installeren. Het ip adres van de router verandert dan niet, maar dat is ook niet nodig om veilig te zijn.

 8. J. Doe

  Ik heb een interessante vragen:

  Kan het verkeer alvorens het bij de leverancier (in mijn geval KPN) ook via een VPN verlopen?. Na de router is niet moeilijk d.m.v. VPN , indien diensten voor de router ook vermengd worden naar een anonieme stroom dan zou het een uitkomst zijn.
  als jouw gegevens eerst naar de internetprovider gaan heeft een VPN eigenlijk geen enkel nut toch? Die provider kan het datapakket weer inzien,en verkopen aan geinteresseerden?
  ook al is een aantal stappen verderop het geheel weer anoniem.

  jij->provider->VPN-> eindstation is het nu

  ik wil graag

  jij->vpn->provider->eindstation

  1. VPN diensten

   Wanneer je een VPN op jouw pc of andere device installeert heb je de situatie die jij graag wilt. De VPN verbinding verloopt wel via jouw provider maar zij kunnen niet jouw data inzien omdat deze versleuteld is. De data is namelijk tussen jouw apparaat (computer, telefoon, tablet of ander apparaat) en de VPN server versleuteld.

 9. Johan

  Kan ik Nordvpn ook installeren op mijn smart tv, zodat ook, de op mijn televisie geïnstalleerde Kodie app veilig kan worden gestreamd ? ik heb een oled tv Philips 55POS901F met android erop.

  1. VPN diensten

   Nee dat is niet direct mogelijk. Je kunt bij sommige routers wel instellen dat ze verbinding maken via een VPN verbinding. Op die manier gaat al het internetverkeer via de VPN en dus ook Kodi.

 10. Vraagje

  Voorbeeld: Ik stel de VPN instellingen in mijn router in, kan ik dan alsnog kiezen met welke server ik verbind, of gaat dit dan automatisch naar de snelste? Of is het een statische?

  Het lijkt mij eenvoudig om te kunnen switchten tussen servers, maar ook om automatisch alle devices thuis via de router op vpn te laten gaan zonder dat ik ze allemaal moet instellen. Hoe werkt dat?

  1. VPN diensten

   Dit zal een statische zijn. Wanneer je wilt switchen van VPN server zul je dan het nodige moeten aanpassen in je router. Er zijn VPN services die meer simultane verbindingen toestaan. Gebruik onze filter op de pagina VPN vergelijken om een VPN te vinden die meerdere simultane verbindingen toestaat.

 11. Edwin

  Ik ga binnenkort in Duitsland wonen en zoek een vpn netwerk waar ik gewoon mijn films mee kan downloaden in Duitsland (aangezien dit in Duitsland verboden is). Bied Nordvpn dit ook aan?

 12. Ed

  Werkt Nord VPN ook op een Windows telefoon (Lumia 950, win10 mobile)?

  Mijn vrouw, zoon en ik hebben ieder een eigen smartphone met eigen Windows account. Wel allemaal bij dezelfde provider onder een familie-abonnement.
  Dat betekent dat ik driemaal NordVPN moet aanschaffen?

  1. VPN diensten

   NordVPN heeft momenteel geen app ontwikkeld voor Windows telefoons. Een (volgens ons) goede dienst die dit wel heeft is PIA (klik).
   Wel heeft NordVPN een redelijk gemakkelijk uitleg op de website staan hoe je middels de mogelijkheden van Windows Mobile alsnog verbinding kunt maken met een server van NordVPN en zodoende toch gebruik kunt maken van de VPN van NordVPN.
   Nee je hoeft NordVPN niet 3 keer aan te schaffen. bij NordVPN mag je met 6 verschillende apparaten tegelijkertijd verbinding maken met 1 abonnement. In al onze reviews van verschillende VPN services vind je terug met hoeveel apparaten je tegelijkertijd verbinding kunt maken op 1 abonnement, dit verschilt per vpn dienst.

 13. Donald

  newbee : Ik wil graag het omgekeerde, mijn thuisnetwerk bereiken via de vpn.
  Als ik de vragen antwoorden en site bekijk heb ik dan een andere oplossing nodig of kan ik dit met NordVPN realiseren ?

  1. VPN diensten

   Dan heb je NordVPN niet nodig. Je zult dan een VPN server op 1 van je apparaten moeten installeren. Ideaal zou het zijn als dit mogelijk is op je router.

  1. VPN diensten

   In de geavanceerde instellingen van NordVPN bij OS X kan je de volgende instelling aanzetten “Start on Boot”. Dan start NordVPN automatisch wanneer je je iMac opstart. Als je dan ook instelling inschakelt van automatisch verbinding maken dan wordt er dus elke keer wanneer je iMac opstart automatisch verbinding gemaakt met VPN.

 14. Frenk

  Hoe kan ik instellen op mijn IPhone dat VPN automatisch een connective maakt met een server?
  Tevens de vraag is het noodzakelijk dat mijn Ziggo router als VPN router geconfigureerd moet zijn of is het voldoende alleen de VPN software te installerren op zowel mijn Mac als Windows laptop?

  1. VPN diensten

   De iPhone app heeft (nog) niet de mogelijkheid om automatisch connectie met een VPN te maken, dit zal elke keer handmatig gedaan moeten worden. De NordVPN software voor je Windows en Mac laptop kunnen wel automatisch connectie maken. Het is niet noodzakelijk om je router verder te configureren, het is voldoende om de software op je laptops te installeren.

  1. VPN diensten

   Dit moet in beginsel gewoonweg mogelijk zijn. Alleen sommige internet providers laten je alleen de smtp server (server waar je mail via verstuurt) gebruiken als je verbonden bent met hun internetverbinding.

  1. VPN diensten

   Ja dat is mogelijk. De meeste VPN services hebben een app voor Android die simpelweg ook op je Androidbox kan worden geïnstalleerd. Check wel even of jouw de Androidversie van jouw Androidbox ondersteund wordt. Soms draaien er nog erg oude Adroid versies op die Androidboxen.

 15. Jan

  Ik wil NordVPN aanschaffen. Ben ik zover dat er afgerekend moet worden op de site, dan kom ik eerst wel Ideal tegen, die ik aan-vink, maar bij het volgende tabblad is er alleen maar keus uit allerlei betalingsmogelijkheden, uitgezonderd Ideal. Klik ik op die andere betalingsmogelijkheden, dan is er nergens een mogelijkheid om verder te gaan met afrekenen. Een bekend verschijnsel met buitenlandse aanbieders, alleen deze spant wel echt de kroon. Dit is een klein drama. Weet iemand een andere mogelijkheid om toch te kunnen betalen ?

  1. VPN diensten

   Hey Jan. Ik heb het zojuist ook geprobeerd en hier lukt het wel, ik ging als volgt te werk: tijdens het afrekenen moet je je betaalmethode aanklikken, daar klik je op “ander”. Vervolgens klik je op volgende en dan kun je kiezen voor iDeal. Dan kun je gemakkelijk afrekenen met iDeal.

 16. Lalaloempi

  Hoe zit het met de abbonementen?
  Ik zou graag voor 1 maand een vpn willen hebben.
  Als ik het abbonement neem voor 12 euro betaal ik dan eenmalig 12?

  1. VPN diensten

   Je betaalt dan inderdaad eenmalig dat bedrag. Stop wel het abonnement in je profiel op de NordVPN website, dit gaat heel gemakkelijk met 1 druk op de knop.

  1. VPN diensten

   Dat lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat na 3 jaar de prijs opeens hoger zal zijn. Bovendien is het zo dat je tegen die tijd natuurlijk nog altijd kunt beslissen een andere (goedkopere) VPN provider te gaan gebruiken.

 17. Marc

  Stel dat ik via 4G verbinding maak met bijvoorbeeld een Amerikaanse server. Valt dat dan binnen mijn mobiele data pakket of wordt dat apart aangerekend omdat Telenet denkt dat ik vanuit Amerika mobiele data verbruik in plaats van binnen Europa?
  Mvg Marc

  1. VPN diensten

   Dat valt dan binnen je mobiele datapakket. Je provider ziet met welke zendmast je bent verbonden en kan zo bepalen waar je bent.

 18. Peter

  Hallo, als ik de betaling Paypal selecteer is er aangegeven BTW 0% United States, zodra ik Nederland selecteer voor land dan krijg ik een extra 21% BTW ophoging van het bedrag. Kan ik dit gewoon op US laten staan ?

   1. peter

    Dank je wel voor de reactie. 🙂
    Ik had toevallig gisteren de bestelling al geplaast waarbij ik het toen wel op NL gezet heb….
    Voor een volgende keer & voor andere “vrienden” die nog een bestelling zullen plaatsen.

    P.S. Eerste ervaring met BordVPN en de software is heel positief.
    BEDANKT !!

 19. Noordman

  Als ik NordVPN op mijn pc installeer en ik heb meerdere programma’s openstaan die online diensten gebruiken (bijvoorbeeld browser, dropbox, steam, netflix, bittorrent, you name it), krijgt elk programma dan een ander ip-adres te zien? Ik kan me namelijk voorstellen dat je met wat crossreferencing nog wel kan achterhalen. Ik zou graag willen dat ik mijn betaalde diensten (steam, netflix) gewoon via mijn eigen ip kan blijven gebruiken en dat alleen mijn privacy gevoelige informatie (dropbox, email, webbrowsing) afgescherm is, maar dat ik ze wel gelijktijdig kan gebruiken.

  1. VPN diensten

   Voo het crossreferencing is het eigenlijk nodig dat jij de enige of 1 van de weinige bent die hetzelfde ip adres gebruikt. De VPN services zijn zo gebouwd dat 1 IP adres wordt gedeeld met een grote groep mensen. Op die manier is het dus lastig om crossreferencing uit te voeren voor geïnteresseerde.

   1. Ineke

    En nog een aanvulling, ik heb snelheid downloade 200 mbps zonder nord vpn aan, maar zodra ik nord vpn aanzet zakt het naar 96 mbps, dus de helft minder …..

    Ook daar zou ik oplossing voor zien…

    1. VPN diensten

     Het klopt dat de snelheid in de meeste gevallen door een VPN verbinding omlaag gaat, 96Mbps is overigens nog meer dan snel genoeg om snel te kunnen internetten. Voor een betere snelheid zou je eens kunnen testen met een andere server. Als je op zoek bent naar een snelle VPN kunnen we je aanraden om de pagina snelste VPN te lezen.

 20. C.F.J van Heel

  Heb Goose VPN geprobeerd, maar had daar veel problemen mee.
  Het automatisch vinden van een server ging erg moeizaam met veel fout meldingen. Moest dan handmatig een server zoeken, wanneer dat uiteindelijk was gelukt, had ik geen internet verbinding meer en werkte outlook ook niet meer. Heb dat abonnement opgezegd.

  Wil nu NordVPN gaan proberen, zijn daarvan ook zulke problemen van bekent, en is er een goede Nederlandse service beschikbaar?

 21. Winston

  Bij het afsluiten van een abonnement moet je een land aangeven in verband met BTW, heeft dit consequenties indien ik bijvoorbeeld United States (0%) BTW selecteer?

  Dit scheelt namelijk USD 22.59 (Nederland 21% BTW) bij de NordVPN-plan voor 3 jaar

 22. Serge

  Hoi, ik wil NordVPN voor 3 jaar betalen via IDEAL, zoals aangegeven als mogelijkheid, maar stuit op problemen. Als ik op de optie klik waar onder meer IDEAL tussen staat, is IDEAL in het resulterende scherm in geen velden of wegen te bekenen. Ik zag dat iemand hierboven iets soortgelijks had. Die kon dat met uw hulp oplossen. Ik helaas niet.

  MVG, Serge

  1. VPN diensten

   Ik heb het zojuist even bekeken maar wanneer je op onze link klikt kom je gewoon op de NordVPN website. Wanneer je doorklikt kun je kiezen voor ideal. Na het invullen van je e-mail adres kun je dan gemakkelijk afrekenen via iDeal.

   1. Serge

    Hallo, dank voor uw snelle reactie. Wat gek, want ik heb het wel tien keer geprobeert, en uw antwoord aan klant Jan van 13 maart nauwkeurig gelezen om te kijken of ik niet ergens een stap oversloeg.

    “tijdens het afrekenen moet je je betaalmethode aanklikken, daar klik je op “ander”. Vervolgens klik je op volgende en dan kun je kiezen voor iDeal. Dan kun je gemakkelijk afrekenen met iDeal.”

    Desondanks kreeg ik 6 betaalopties maar daarbij ontbrak IDEAL. Gelukkig kon ik via de mij onbekende service Klarna wel afrekenen, na veel pogingen, en een beetje huiverig omdat ik liever met bekende betaalservices werk. Het probleem is dus opgelost en Nordvpn lijkt een stuk gebruiksvriendelijker dan bv VPN.ht

    Nogmaals dank voor uw reactie!

    Serge

 23. Serge

  Hallo, ik ben sinds 2 dagen overgestapt van VPN.ht naar NordVPN. Aangezien ik in het buitenland studeer, maar vaak het nieuws in NL volg via nos.nl, stel ik op de VPN mijn virtuele locatie op Nederland in, zodat ik geen last heb van geoblocking van nieuwsuitzendingen. Dat werkte met VPN.ht perfect. Met NordVPN werkt dit echter niet: de content van video’s en uitzendingen van nos.nl blijft nog steeds gevlokeerd. Is dit iets dat u herkend, en, belangrijker, is er ook een oplossing voor?

  1. VPN diensten

   Wij hebben zojuist gecheckt of het bij ons wel werkt met NordVPN. Hier werkt het wel, ook via de npo.nl werkt kan prima het journaal gekeken worden. Misschien is het de moeite waard om dat eens te proberen?

 24. GelRoe

  Ik heb Nord vpn geinstalleerd en het werkt, wat wel opvalt is dat zodra ik de top2000 wil luisteren dit niet meer mogelijk is? Ik kan de site selecteren maar er komt geen geluid uit de luidsprekers. Zodra ik Nord vpn uitzet is het geluid weer daar? Zelfs als ik een server in NL selecteer! Dit zelfde gebeurt ook bij Duke, een site met verschillende radio zenders, Nord aan: Radiogeluid uit. Nord uit, Radio weer aan???? Zie ik iets over het hoofd?

  1. VPN diensten

   Het lijkt erop alsof NPO (de site waar via de livesteam van radio 2 loopt) de NordVPN servers geblokkeerd heeft. We kunnen je adviseren om NordVPN een bericht te sturen met de mededeling dat het niet meer goed werkt, dan zullen zij ernaar kijken en bij genoeg meldingen nieuwe Nederlandse IP adressen aanschaffen.
   Voor nu is er wel een oplossing: kies een Belgische server en dan werkt de radio 2 livestream prima.

  1. VPN diensten

   Je IP adres is onzichtbaar voor andere zolang je verbonden met een NordVPN server. Zorg er wel voor dat je de optie “kill switch” aanzet in de instellingen van NordVPN. NordVPN heeft doorgaans snelle verbindingen, tijdens onze test ging de snelheid van 60 Mbit/s naar 50 Mbit/s. We moeten de snelheid zelf nog testen met een snellere internetverbinding, maar door ervaringen van andere hebben we het idee dat NordVPN qua snelheid altijd goed scoort.

   1. Murray

    Bedankt, Hoe zit het met de instellingen van utorrent? Moet daar iets veranderd worden?
    Of gaat dat ook automatisch zolang ik verbonden ben met nordvpn server?

    1. VPN diensten

     Zolang je verbonden bent met een VPN server gaat al je internetverkeer, dus ook dat van uTorrent, over de VPN verbinding. Je hoeft dus niks aan die instellingen te veranderen.

 25. Henk

  Hallo
  Ik heb een abonnement bij Netflix Nederland. Kan ik dit probleemloos via VPN op m’n laptop blijven kijken? Stel deze vraag omdat ik gelezen heb dat er een kat en muisspel gaande is tussen Netflix en VPN

  1. VPN diensten

   Ja je kunt probleemloos blijven kijken naar Netflix. Als Netlix ziet dat je een VPN gebruikt kan je alleen op dat moment niet kijken. Het is niet dat je account stop gezet wordt.

 26. Marc

  Welke goede totale beveiligingssoftware (Anti-virus, betalingsbeveiliging, enz…) kan je best gebruiken (in combinatie met) wanneer je Nord VPN gebruikt ?

  1. VPN diensten

   We zijn geen experts op het gebied van antivirus dus we kunnen daar niet over adviseren. Als het goed is werken alle antivirus pakketten gewoonweg met NordVPN.

 27. willem brinkman

  Sommige website`s weren Afrikaanse IP adressen, is dat met NordVPN opgelost en denken deze site`s dan ook echt dat het IP adres OK is?

 28. Oliver

  ik heb vorig jaar een abonnement op NordVPN gesloten maar toen werkt het niet goed met mijn MacOS in combinatie met KPN internet voor thuis. De helpdesk probeerde om mij te helpen. helaas ging het niet. Ik moest toen de abonnement annuleren. Wat is de situatie op dit moment? Wat weten jullie over het functioneren van NordVPN icm met KPN netwerk? Want ik zou graag het abonnement opnieuw wil sluiten. Ik hoor het.

  1. VPN diensten

   Naar aanleiding van jouw vraag hebben wij zelf even de tijd genomen om dit te testen. We hebben NordVPN op een Android telefoon, iPhone, MacOS en Windows 10 PC kunnen doen. De modem die we van KPN hebben is op het moment van schrijven de experiabox V10. En wij hebben geen problemen ondervonden. We hebben simpelweg gesurft, video’s gekeken en verschillende apps gebruikt.
   Aan de hand van jouw vraag kunnen we niet precies zien bij welke acties je problemen ondervindt, maar hier bij ons leek alles goed te werken.

 29. Geinteresseerde

  Is er enig verschil in beschikbaarheid, snelheid en stabiliteit met ExpressVPN?
  Is er ook een NordVPN firmware om een Linksys WRT3200ACM router te flashen?
  Zo ja, waar vind ik de instructies?
  Dank voor de info.

  1. VPN diensten

   NordVPN heeft volgens onze testen een iets lagere snelheid. Maar deze snelheid is nog steeds prima, je merkt tijdens het surfen en/of hd video content streamen geen verschil.
   Er is geen NordVPN firmware voorhanden, wel kun je DD-WRT installeren op je router en vervolgens op de website van NordVPN zoeken naar DD-WRT. Dan vind je een uitgebreide handleiding hoe je verbinding kunt maken met de NordVPN servers.

  1. VPN diensten

   Een VPN browser add-on is niet nodig als je al een actieve VPN verbinding hebt. De add-on is handig wanneer je een VPN verbiding vanuit je browser wilt beheren of als je alleen de data van je browser via een VPN wilt laten lopen.

  1. VPN diensten

   Dat hebben we zelf niet getest, dus daar kunnen we geen uitsluitsel over geven. Ons vermoeden is dat het gewoon zal werken. Wel vraag ik me af waarom je beide op 1 apparaat zou wille installeren :). Als je voor NordVPN kiest kun je natuurlijk altijd F-secure verwijderen of visa versa.

 30. Theo

  CyberGhost is volgens mij Roemeens, hun hoofdkantoor staat in Roemenië.

  Hun uitstekende chat/helpdesk echter spreekt uiteraard gewoon Engels ─ dat weet ik omdat ik zelf CyberGhost gebruik 😉

 31. P. A. Korteland

  Beste mensen, ik heb al een abonnement, maar ben wachtwoord vergeten. Ik kan geen nieuw wachtwoord aanvragen, want het lukt mij niet om met laptop op internet te komen, waarschijnlijk omdat ik de optie aan heb staan dat ik alleen toegang tot internet heb als vpn aan staat. Mobiel email heb ik niet. Als u het nieuwe wachtwoord stuurt naar [email protected] of [email protected] dan denk ik weer verder te kunnen. Dank u wel. Tel 0031614438555

 32. Jos Borsboom

  Prima overzicht ben aan het zoeken naar een betaalbare VPN provider.
  Maar echt transparant is die markt niet. De BTW is een voorbeeld. Prijzen zij dus netto.
  Maar bij betaling via ideal komt er een extra toeslag op van 5 euro. Niet te vinden op hun site. Is dat bekend?

  1. VPNdiensten

   BTW-tarieven verschillen per land, het is daarom enigszins begrijpelijk dat de algemene prijsstelling op de website nog niet de uiteindelijke prijs laat zien. De extra opslag voor iDeal hadden wij niet opgemerkt, wij gaan bij NordVPN informeren waarom dit zo is. Dank voor de tip!

 33. Théo

  Via de website ip6.me kom ik er achter dat ik zowel een IPv4 als een IPv6 toegang tot het internet heb, waarbij het laatste protocol bij voorkeur door de browser wordt gekozen.
  Nu lees ik elders op het internet (https://www.oeioei.nl/internet/vpn.php) dat wanneer je enkel een IPv4 adres hebt, de “verbinding altijd gecodeerd is zolang je VPN verbinding aan staat”. Maar dat met een IPv6 adres de browser altijd “buiten de (VPN-)tunnel om verbinding (zal) maken met de webserver”.
  Misschien heb ik een en ander niet goed begrepen. En nu vraag ik mij af of in de gegeven omstandigheden het voor mij wel zinvol is om een abonnement te nemen op een VPN-dienst ?

  1. VPNdiensten

   De meeste VPNs, waaronder NordVPN, lossen dit op met DNS leak-bescherming. Door deze technologie is het veilig de VPN te gebruiken, ongeacht de voorkeur van de browser.

 34. Wouter van Rosmalen

  Vraagje over NordVPN.
  Je kunt met 6 gebruikers tegelijkertijd werken, dan zal bij mij niet voorkomen.
  Maar kan je het wel op meer apparaten installeren?
  Ik heb namelijk meer dan 6 apparaten die van internet gebruik kunnen maken.

  1. VPNdiensten

   Het getal 6 verwijst in dit geval inderdaad naar het aantal apparaten waarop je tegelijkertijd NordVPN geïnstalleerd kunt hebben. In theorie betekent dat dan ook dat er zes gebruikers kunnen zijn. Wat je kunt overwegen is om je router één van die apparaten te laten zijn, waardoor al je thuisapparaten in een klap beveiligd zijn en je de limiet niet zo snel zult bereiken. Voor meer info: https://vpndiensten.nl/informatie/apparaten/vpn-router/

 35. patrick poppe

  als ik maandabonnement neem om vb eens een maand te vpn nord te proberen .
  en ik doe dit vb op 27 april , wanneer start mijn abonnement . is dat dan de eerste mei, of start abonnement op 27 april en loopt tot 27 mei.

  groeten

  1. VPNdiensten

   Het abonnement start direct, telt per dag, en je hebt 30 dagen om de dienst uit te proberen. Dus als je vandaag 27 april een abonnement afsluit, dien je deze (eventueel) uiterlijk 26 mei op te zeggen.

  1. VPNdiensten

   Legitiem punt. We hebben NordVPN de afgelopen maanden scherp in de gaten gehouden, en besteden ook een alinea aan dit voorval in onze geüpdatete review.

  1. VPNdiensten

   Met de Duitse servers van NordVPN kunt u alle Duitse livestreams volgen. Als de zender een online livestream heeft, kunt u deze op deze manier bekijken.

 36. Patrick

  Beste,
  Ik wil graag proefperiode Nord VPN afsluiten en niet verlengen.
  Ik heb volgens vorige mail tot 26 mei tijd om op te zeggen, Nu zie ik dat mijn maand abonnement verlengd wordt tot 28 juni en dat automatisch betaald wordt via ideal.
  Dat is niet de bedoeling. Ik wilde alleen 1 keer een maand testen , maar jammer vpn Nord bevalt mij toch niet helemaal. onder andere enorme achteruitgang in speed download ,
  Hoe kan ik account beeindigen.

  Groeten en dank

 37. Marc BARZEELE

  Beste,

  Ik ben reeds enige tijd bezig met NordVPN, zeer tot mijn tevredenheid.
  Mijn laptop is aangesloten aan mijn Telenet-provider via een ASUS-router
  (RT-AC88U)met daarop de DD-WRT firmware v.3.0-r40559 std (08/06/19), die beter is dan mijn vorige. Nu is mijn vraag, hoe ik Ethernet Over IP Tunneling met protocol type WireGuard moet instellen om met Nordlynx te werken ?

 38. MarcB

  Op welke manier is Nordlynx te installeren op DD-WRT v3.0-rf40559 std(08/06/19) ? Deze is vele keren sneller dan de gewone NordVPN (udp).

  Ik woon in België, waar een aantal (precies minder als vroeger) servers zijn. Zijn die allemaal evenwaardig qua snelheid ?

 39. Johan

  Zat net te kijken voor abo NordVPN en er staan wat kleine letters …!!!!

  *Na de eerste periode wordt u €67.15 per jaar aan servicekosten in rekening gebracht.

  Das dus bizar veel , te gek voor woorden. Bijna oplichting…

  1. VPN diensten

   Dit is een matige vertaling uit het Engels van NordVPN. Wat hier bedoeld wordt, is dat voor de volgende 2 jaar hetzelfde bedrag in rekening wordt gebracht. Geen extra servicekosten dus, de €67,15 zijn de abonnementskosten voor jaar 3 en 4.