Gratis VPN, goed idee? Dit zijn nu de beste free VPN services

Er zijn een aantal bedrijven die hun VPN gratis aanbieden. Wil je niet betalen om anoniem op internet te surfen, dan klinkt zo'n free VPN erg aantrekkelijk. Maar lang niet alle gratis VPN's zijn even veilig. Gelukkig zijn er wel degelijk een aantal goede VPN's die niets kosten. Hier vind je onze top 6. Ook gaan we in op de risico's en beperkingen van free VPN's. Of kies een middenweg: welke VPN free trials raden we aan?

Weet je al zeker dat je een gratis VPN wil? Onze top 6 vind je hieronder. Wil je meer weten over de individuele VPN’s en de voor- en nadelen van free VPN’s, lees dan verder.


Beste gratis VPN’s in september 2023

 1. Atlas VPN – prima VPN met een optionele gratis versie
 2. Hide.me – gratis VPN met alle premium apps
 3. Windscribe Free – snelle gratis VPN met onbeperkte snelheid
 4. ProtonVPN – gratis VPN met een Nederlandse server
 5. VPN Nederland – beste gratis VPN voor Netflix en streamen
 6. Tunnelbear –  gratis VPN voor onbeperkt aantal apparaten
Score8.638.637.758.658.5
Prijs premiumversieVanaf €1.59 per maandVanaf €2.59 per maandVanaf $5.75 per maandVanaf €4.99 per maandVanaf €3.99 per maand
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoekBezoek

Inhoudsopgave

De risico’s, beperkingen en mogelijkheden van ‘Free VPN’ aanbieders

De beste VPN’s zijn over het algemeen niet gratis. Het aanbieden en onderhouden van een betrouwbare dienst met voldoende snelle servers kost nu eenmaal geld, dat terugverdiend wordt via betaalde abonnementen.

De meeste gratis VPN’s moeten hun geld dus op een andere manier verdienen. Bijvoorbeeld door jouw gegevens te verkopen. Heel schimmig allemaal. Een aantal free VPN’s maken zich hier gelukkig niet schuldig aan, zoals die uit onze top 6.

Gratis VPN niet allemaal betrouwbaar; goedkoop is duurkoop?

Veel betaalde VPN’s zijn helemaal niet zo duur. Gemiddeld ben je maar 2 á 3 euro per maand kwijt, of zelfs minder als je een goede VPN-kortingsactie tegenkomt. Wat ons betreft zeker het geld waard, als je nagaat hoe makkelijk je online te volgen bent zónder VPN.

De online anonimiteit die je ermee terugwint, daar mag best wat tegenover staan. Mits zo’n dienst betrouwbaar, snel en gebruiksvriendelijk is.

Toch liever een echt gratis VPN?

Toch kunnen we ons ook voorstellen dat je wel oren hebt naar een free vpn. Misschien heb je de VPN slechts sporadisch nodig, wil je de dienst eerst even uitproberen of wil je er niet nog een betaald abonnement bij hebben.

Daarom hebben wij voor je onderzocht wat de beste gratis VPN’s van het moment zijn, en waar je op moet letten als je hiervoor kiest. Want zoals gezegd is niet iedere gratis VPN-aanbieder even betrouwbaar.

Wat doet een (gratis) VPN?

Voordat we ingaan op de beperkingen en mogelijkheden van een gratis VPN (ook wel free VPN genoemd in het Engels) is het handig om te weten hoe een VPN-dienst werkt. Een VPN zorgt er namelijk voor dat jouw internetverkeer anoniem is, door het via eigen servers om te leiden. Dat betekent dus dat je eerst een verbinding legt met de VPN-server, en die ‘doet alsof’ hij jou is.free

Alle data die van en naar de website van je keuze gaat, moet dus via de server van de VPN-dienst. En dat betekent dat de gratis VPN-dienst een krachtige server moet draaien die ook nog eens voldoende bandbreedte heeft om jouw (en alle andere) verkeer door te laten stromen.

zo werkt een VPN

Let op: hoe free VPN’s geld aan je verdienen

Aangezien servers en bandbreedte geld kosten, kun je over het algemeen geen premium internettoegang verwachten van volledig gratis VPN-diensten. Ook de beveiliging en de manier waarop wordt omgegaan met je persoonlijke gegevens is niet zo sterk gegarandeerd. Want ook dat kost geld. Je leidt je dataverkeer via een server waar je verder geen relatie mee hebt en waar je eigenlijk niets van mag verwachten.

Je weet ook niet wat het verdienmodel is van een gratis VPN-dienst. Verkopen ze je e-mailadres? Houden ze logs bij? Je weet het niet en kan geen verhaal halen. Je krijgt waar je voor betaalt.

Zijn er dan helemaal geen goede, betrouwbare gratis VPN’s? Jawel, alleen dat zijn vaak beperkte versies van premium VPN’s. Of het betreft een free trial, zodat je op den duur alsnog moet betalen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Hoe kies je de beste gratis VPN-services

Bij het kiezen van een VPN is het belangrijk om rekening te houden met je behoeften en budget. Enkele factoren om te overwegen zijn:

Prijs: Volledig gratis te gebruiken
Proefperiode: Minstens 7 dagen helemaal gratis
Geld-terug-garantie Minstens 30 dagen geld-terug-periode
Gratis versie premium VPN: Even veilig als de betaalde versie

Soorten gratis vpn’s

Gratis VPN’s zijn er dus eigenlijk in verschillende soorten en maten. Globaal is er onderscheid te maken tussen vier vormen van free VPN’s, namelijk:

 • VPN’s die volledig gratis te gebruiken zijn
 • Premium VPN’s die ook een gratis versie aanbieden
 • Premium VPN’s met een free trial (gratis proefperiode)
 • Premium VPN’s met een geld-terug-garantie

Hieronder behandelen we kort hoe deze gratis VPN’s zich van elkaar onderscheiden.

wat is vpn schematisch uitgelegd

Volledig gratis VPN’s vs. Free VPN trial versies

Deze VPN’s kun je gebruiken zonder er ooit iets voor te hoeven betalen. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Anoniem surfen zonder dat het je iets kost. Verderop in dit artikel lees je waarom dit vaak toch niet zo’n goed idee is.

Kort samengevat: een gratis VPN is niet altijd even betrouwbaar, biedt beperkte functionaliteit en de snelheid van de servers is vaak ook niet om over naar huis te schrijven. Als je voor zo’n VPN kiest, doe dan goed onderzoek; het is zeer de vraag hoe veilig deze te gebruiken is.  

Voordelen:

 • Helemaal gratis

Nadelen:

 • Vaak onbetrouwbaar
 • Langzame servers
 • Krappe datalimieten
 • Beperkte functies

Gratis versie van premium VPN

 • Een veel beter alternatief is om voor een VPN te gaan die in de basis werkt met betaalde abonnementen, maar die daarnaast ook een gratis variant aanbiedt. Meestal betreft het dan een uitgeklede versie van de volledige dienst, waarvoor een aantal beperkingen gelden. De voornaamste: minder servers om uit te kiezen en een maandelijkse datalimiet. Maar je kunt er in ieder geval op aan dat deze VPN’s veilig te gebruiken zijn, een groot voordeel ten opzichte van gratis VPN’s die op andere manieren geld aan je willen verdienen.

Voordelen:

 • Helemaal gratis
 • Even veilig als de betaalde versie

Nadelen:

 • Datalimieten
 • Streamen werkt meestal niet

Beste VPN voor Android gebruiker

VPN free trial

Sommige, maar lang niet alle VPN’s bieden een gratis proefperiode aan. Goede voorbeelden hiervan zijn NordVPN en Surfshark, waar we verderop in dit artikel nog dieper op ingaan. Dit houdt in dat je de volledige dienst een bepaalde periode (vaak een week) gratis mag gebruiken. Daarna kun je beslissen of de VPN genoeg bevalt om een betaald abonnement af te sluiten.

Meestal doe je dit overigens al van tevoren: je kiest een betaald lidmaatschap, maar het geld wordt pas na de free trial-periode van je bankrekening afgeschreven. Zaak is dus om op tijd de proefperiode te beëindigen, als je niet wilt betalen.

Voordelen:

 • Alle functies werken zoals ze horen
 • Net zo veilig als de volledige versie
 • Doorgaans geen beperkingen 

Nadelen:

 • Niet meer bruikbaar na de proefperiode

Geld terug garantie bij premium VPN

De beste VPN’s bieden een geld-terug-garantie aan, vaak gaat het dan om een 30 dagen geld-terug-periode. Of soms langer, zoals in het geval van CyberGhost, die 45 dagen bedenktijd hanteert.

De truc is dus als volgt. Je sluit in eerste instantie een betaald abonnement af, maar binnen de geld-terug-garantie-periode vraag je jouw geld terug. Vaak regel je dit via de klantenservice van de VPN-dienst. Je hebt de VPN tot die tijd gratis kunnen gebruiken, want na verloop van tijd staat het bedrag weer op je rekening.

Voordelen:

 • Hele VPN bruikbaar zonder beperkingen
 • Voldoet aan alle veiligheidseisen

Nadelen: 

 • Je moet in eerste instantie wel vooruit betalen
 • VPN niet meer te gebruiken nadat je abonnement hebt stopgezet

vpn korting

Voor wie overweegt gebruik te maken van een VPN, maar nog niet zeker weet of het de moeite waard is, raden wij aan om een gratis VPN proefabonnement te proberen.

De meeste betaalde VPN-diensten bieden een zogenaamde free VPN trial met een ‘zonder-vragen-geld-terug-garantie’. Zeg je op, binnen de tijd van de garantieperiode, dan krijg je je geld terug. NordVPN en Surfshark bieden daarnaast een free trial van een week aan, waarover hieronder meer.


Beste gratis VPN proefperiode: NordVPN

Wij raden NordVPN aan als de beste VPN-dienst. Niet voor niets is het een van de bekendste VPN-aanbieders van het moment. Over de voordelen ervan straks meer. Eerst is het fijn om te weten dat NordVPN gratis gebruiken ook een optie is. Hoewel dit in principe een premium VPN is, zijn er twee manieren om er tijdelijk toch niets voor te betalen:

 • Start de gratis proefperiode van 7 dagen
 • Maak gebruik van de 30-dagen-geld-terug-garantie

Hoe werkt de NordVPN free trial?

Het starten van de gratis probeerversie van NordVPN is momenteel alleen mogelijk als je de Android-app installeert. Hierin maak je een NordVPN-account aan en kies je een betaald abonnement. Het bedrag wordt echter pas na 7 dagen van je rekening geschreven.

Stop je het abonnement voor die tijd, dan worden er ook geen kosten in rekening gebracht. Met het account dat je hebt aangemaakt, kun je trouwens ook inloggen bij NordVPN voor andere platformen. Zo kun je er onder meer ook op Windows-pc’s gratis mee uit de voeten.

Lees hier meer over de NordVPN free trial.

NordVPN geld-terug-periode

De tweede optie is om in eerste instantie wel een betaald lidmaatschap te nemen, maar binnen 30 dagen je geld terug te vragen. Je kunt NordVPN dus een hele maand rustig proberen zodat je zeker weet dat de dienst aan je verwachtingen voldoet. Wil je toch je geld terug, neem dan contact op met de klantenservice van NordVPN.

Probeer NordVPN 30 dagen zonder risico

NordVPN Nederland verbinding

Voordelen gratis versie NordVPN

Waarom NordVPN de beste is? Daar zijn verschillende redenen voor. Zo bestaat deze VPN al betrekkelijk lang (sinds 2012) en door de jaren heen heeft het bedrijf zijn VPN tot een zeer complete dienst uitgebouwd. Dat uit zich onder meer in een bijzonder groot serveraanbod en tal van extra beveiligingsfuncties. Ook is de verbindingssnelheid zeer goed. Gratis VPN aanbieders geven je hooguit toegang tot een tiental servers, meestal veel minder.

Ook is het mogelijk om diverse buitenlandse Netflix-bibliotheken te gebruiken en mag je met zes devices tegelijkertijd online. Gratis diensten bieden geen of slechte Netflix-ondersteuning, en beperken je toegang tot slechts één device tegelijk. 


Surfshark gratis uitproberen

Een andere zeer goede VPN die op een soortgelijke manier tijdelijk gratis te gebruiken is, is Surfshark. Wil je dit proberen, dan heb je een Android- of iOS-toestel nodig. Op je smartphone installeer je de Surfshark-app en zie je de optie om je free trial te starten. Die gratis proefperiode duurt een week. Daarnaast biedt Surfshark net als NordVPN een geld-terug-garantie van 30 dagen. Ook hier geldt dus dat de VPN een hele poos voor niets te gebruiken is.

Lees hier meer over de Surfshark free trial. Het artikel legt stap voor stap uit hoe je de gratis proefperiode start en op tijd stopt.

Voordelen gratis versie Surfshark

Surfshark staat op de tweede plek in onze top 5 beste VPN’s en dat is om goede reden. Je kunt deze VPN installeren op zoveel apparaten als je wil. Daarnaast zijn de servers razendsnel en is de beveiliging goed op orde.

Probeer je Surfshark gratis uit, dan gelden er geen beperkingen. Alle servers zijn beschikbaar en die zijn ook zeer geschikt voor streaming. Grote kans dat je zo tevreden bent, dat je na de proefperiode toch een betaald abonnement overweegt. De kosten vallen gelukkig heel erg mee.

Meer weten? Lees ook onze uitgebreide Surfshark review.


Beste gratis VPN: onze top 6

Dan gaan we nu over op VPN’s waar je in principe nooit voor hoeft te betalen. Je zal hierbij merken dat er in min of meerdere mate beperkingen gelden die je bij een premium VPN niet hebt. Desondanks hebben we een overzicht voor je samengesteld van een aantal echt gratis VPN-aanbieders, met daarbij de voor- en nadelen van elke dienst.


1. Atlas VPN is de beste free VPN overall

Atlas VPN begon ooit als free VPN maar is inmiddels omgetoverd tot betaalde VPN met een optionele gratis versie. Het aantal servers is beperkt, maar voor simpele VPN-bescherming doet de gratis variant van Atlas VPN prima dienst.

Zeker omdat de datalimiet van 5 GB best riant is en de servers op volle snelheid draaien.

  • Snelheid: Geen beperking
  • Datalimiet: 5 GB
  • Aantal servers: Drie servers, VS westkust, VS Oostkust en Nederland.
  • Netflix en streaming: Ja, de VS bibliotheek bekijken gaat zelfs zeer goed, áls je verbinding krijgt, wat op piekuren soms lastig is. Dankzij de snelle Nederlandse server is het ook mogelijk om vanuit het buitenland Ziggo Go op je device te kijken.
  • Aantal apparaten tegelijk: onbeperkt

2. Hide.me gratis VPN

Hide.me VPN

Ondanks een datalimiet en een beperkt aantal toegankelijke servers, kun je met Hide.me gratis VPN een behoorlijk eind komen. Alle premium apps werken ook voor de gratis versie, dus je kunt op al je devices Hide.me installeren.

Helaas kun je slechts met één device tegelijk online.

 • Snelheid: Beperkt op piekuren
 • Datalimiet: 10 Gigabyte per maand
 • Aantal servers: 5 serverlocaties (Nederland, Duitsland, Canada en twee in Amerika)
 • Netflix en streaming: Nee
 • Aantal devices tegelijk: 1

Bezoek hide.me


3. Windscribe free

Windscribe biedt betaalde abonnementen aan, met daarnaast ook een gratis versie. Die heeft als enige beperkingen een datalimiet en een beperkter serveraanbod, maar deze servers presteren wel even snel als wanneer je ervoor zou betalen.

Veel extra functies, zoals een adblocker en opties om sites te blokkeren, maken ook deel uit van Windscribe free.

 • Snelheid: Onbeperkt
 • Datalimiet: 10 Gigabyte per maand
 • Aantal servers: 11 serverlocaties (Nederland, Amerika (3 servers), Canada, Verenigd Koninrijk, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Roemenië, Zwitserland, Turkije, Hong Kong)
 • Netflix en streaming: Ja
 • Aantal devices tegelijk: Onbeperkt

4. ProtonVPN

Van de free VPN services die we hebben bekeken is ProtonVPN ook een zeer interessante optie, al was het maar omdat deze aanbieder zo hoog aangeschreven staat als het aankomt op bescherming van je online privacy.

De gratis versie heeft wel flink wat beperkingen. Zo kun je geen P2P (Bittorrent) gebruiken en zijn er maar drie servers beschikbaar. Er zijn apps voor iOS, Android, PC en Mac. Bezoek ProtonVPN voor meer informatie.ProtonVPN

 • Snelheid: Beperkt
 • Datalimiet: Geen
 • Aantal servers: 3 servers, in de VS, Nederland en Japan.
 • Netflix en streaming: Netflix werkt een beetje, met matige stream-kwaliteit. Moeilijk om te verbinden. Toegang tot Ziggo GO werkte niet.
 • Aantal devices tegelijk: 1

5. VPN Nederland

Sinds kort biedt VPN Nederland ook een gratis versie aan, waarbij de enige beperking een datalimiet is van 2 GB per maand. Verder krijg je toegang tot alle functies van de software en apps, wordt je internetsnelheid niet beperkt en zijn alle servers toegankelijk.

Ook streaming werkt, met als kanttekening dat de datalimiet dan wel al heel snel bereikt is. Je kunt er dus zeker niet oneindig mee bingewatchen.

 • Snelheid: Onbeperkt
 • Datalimiet:  2 Gigabyte per maand
 • Aantal servers: 23 serverlocaties: Nederland, België, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Servië, Singapore, Spanje, Turkije, Zweden, Zwitserland
 • Netflix en streaming: Ja
 • Aantal devices tegelijk: Onbeperkt

6. Tunnelbear

Tunnelbear

Hoewel Tunnelbear een free VPN-abonnement aanbiedt, is het meer een zeer beperkte proefperiode, met een datalimiet van 500Mb per maand. Streamen of Bittorrent kun je dus echt vergeten. En ook voor ‘gewoon’ surfgedrag is dit echt niet voldoende.

 • Snelheid: Beperkt op piekuren
 • Datalimiet: 500 Megabyte per maand
 • Aantal servers: in totaal 23 serverlocaties – VK, VS, Duitsland, Japan, Ierland, Spanje, Frankrijk, Nederland, Zweden, Zwitserland, Australië, Singapore, Brazilië, Hong Kong, Denemarken, Noorwegen, Mexico, India, Nieuw Zeeland, Roemenië en Finland.
 • Netflix en streaming: Nee, de gratis versie ondersteunt geen deblokkade van Netflix of andere streamingdiensten.
 • Aantal devices tegelijk: Onbeperkt

Wat zijn de beperkingen van een gratis VPN?

Zoals gezegd kosten servers en bandbreedte geld. Daarom kun je geen premium internettoegang verwachten van free VPN-aanbieders. Met dat in het achterhoofd is meteen duidelijk waar een gratis VPN op zal bezuinigen: het aantal servers en de bandbreedte. Dat betekent dus dat je ofwel een zeer beperkte internetsnelheid hebt (te weinig om in HD video te streamen) ofwel met een maandelijkse datalimiet zit, wat natuurlijk ook het streamen en downloaden van grote bestanden lastig maakt.

Een ander aspect waar free VPN’s (veel) minder bieden dan betaalde, is op het gebied van deblokkeren van geoblokkades. Met andere woorden, als je vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix-bibliotheek of Disney+ wilt bekijken, zal een gratis dienst dit niet of zeer beperkt aanbieden. Ook de andere kant op, dus bijvoorbeeld vanuit je buitenlandse vakantiebestemming de Nederlandse Ziggo-Go-app gebruiken, zal niet of zeer beperkt werken.

Dat komt ook door het beperktere aantal internationale servers waar je gebruik van kan maken. Dit betekent behalve een beperkte deblokkade-functie ook dat je niet altijd de beste/snelste verbinding kunt leggen, en dat er veel mensen tegelijk van dezelfde servers gebruik maken.

Tenslotte is er meestal een strikte beperking op het aantal apparaten dat je tegelijk mag gebruiken. Meestal kun je maar met één device per keer veilig online.

Wat doen gratis VPN-diensten dan wel?

In de meeste gevallen zijn free VPN’s vooral geschikt om jezelf incidenteel anoniem online te maken. Denk hierbij aan veilig internetten via openbare wifi-netwerken, of aan het af en toe downloaden via P2P-netwerken. Hoewel voor dit laatst vaak geldt dat je al heel snel aan de datalimiet zit. Bij dagelijks gebruik van een gratis VPN (en dan hoef je nog niet eens een ‘power-user’ te zijn) is het nu eenmaal zo dat dat je al snel tegen de beperkingen aanloopt.

IP adres verbergen

Het beschermen van je online anonimiteit werkt het beste als je een VPN zoveel mogelijk laat draaien zodra je het internet op gaat. Of anders gezegd; het liefst ga je niet zonder VPN het internet op. Alleen dan zorg je ervoor dat je geen sporen achterlaat bij alle websites die je dagelijks bezoekt.

Een betaalde VPN is hiervoor de way to go, omdat die altijd zijn werk optimaal doet. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je teveel data verbruikt of dat je niet op volle snelheid op internet surft.

Hoe betrouwbaar en veilig is een free VPN?

Dat hangt vooral af van het type gratis VPN. Over het algemeen zijn gratis versies van betaalde VPN’s het meest veilig en betrouwbaar, omdat die van dezelfde technologie gebruikmaken als de premium versies. Ze voldoen ook aan dezelfde hoge veiligheidseisen als de volwaardige varianten. Hetzelfde privacybeleid is er bijvoorbeeld op van toepassing, inclusief de beloftes om geen logboeken bij te houden.

Voor volledig gratis VPN’s geldt dit allemaal niet. Vaak is niet duidelijk hoe ze toch geld verdienen en ze zijn je op geen enkele manier een goede dienstverlening verschuldigd; je bent immers geen betalende klant.

Dat resulteert dan weer in verbindingen die traag tot stand komen en/of veel trager internet dan je gewend bent. Ook zijn de verbindingen met de VPN-servers lang niet altijd stabiel, waardoor je het risico loopt dat je toch met je eigen IP-adres het internet opgaat.

Vooral op piekuren kan het lang duren voor je apparaat verbonden is. Soms krijgen we alleen ’s avonds alleen verbinding met de servers, bijvoorbeeld. Ook is het voorgekomen dat de verbinding werd verbroken als we bepaalde openbare wifi-netwerken wilden gebruiken, wat toch een juist de reden is dat je op een VPN-netwerk wil kunnen vertrouwen.

Een goede test voor een VPN is een zogenaamde Leak Test. Dat wil zeggen dat een externe server een aantal maal probeert te achterhalen van waar en met welk IP-adres je op internet zit. En ook hier blijken gratis VPN’s niet geweldig. Meerdere VPN’s die we probeerden faalden in de Leak Test, en was voor de externe server ons echte IP-adres en ons land van herkomst zichtbaar. Dat is niet bemoedigend.

Hoe snel is een gratis VPN?

De grootste klap die we ervaren bij de meeste gratis VPN’s, is op de surfsnelheid. Met onze verbinding halen we zonder VPN zo’n 250 Mbps. Uit verschillende testen met free VPN-servers zien we die score schommelen tussen slechts 9 Mbps tot een aardige 80 Mbps, in beide gevallen dus een heel groot verschil met onze normale internetsnelheid. Vaak is de snelheid alsnog genoeg voor surfen en voor het kijken van YouTube in SD-kwaliteit, maar daar is alles ook mee gezegd. Het werkt, maar verwacht gewoon geen optimale ervaring.

Toegang tot streamingdiensten zoals Netflix kun je vaak ook vergeten. Als je al binnenkomt, is de snelheid van gratis VPN’s vaak niet voldoende voor een optimale streamingervaring. Plus dat je snel aan je datalimiet zit. Ben je op zoek naar de snelste VPN en wil je daarmee zorgeloos streamen, dan kom je doorgaans toch echt bij de betaalde VPN’s uit.

Waarom gebruiken mensen een vpn

Welke persoonlijke informatie slaan gratis VPN-diensten op?

Bij de meeste gratis VPN-diensten is het voldoende om je e-mailadres op te geven. Er wordt geen andere persoonlijke informatie gevraagd. Wat niet altijd duidelijk is, is wat er met je surfgeschiedenis of internetgedrag gebeurt. En daar zit hem nu net het gevaar. Welke sites jij bezoekt, is namelijk van onschatbare waarde voor (onder andere) adverteerders.

Free VPN’s weten dat ook en kunnen jouw data bijhouden, omdat je nu eenmaal via hun servers het internet opgaat. Die informatie wordt dan doorverkocht aan zogeheten databrokers (datahandelaren), die de gegevens bundelen om van jouw een persoonlijk profiel op te stellen. Dat wordt vervolgens weer aan advertentienetwerken doorverkocht.

Een VPN die dit heel lang in het geheim deed, is Hola VPN. Inmiddels is deze VPN hier transparanter over, maar echt netjes is het natuurlijk nog steeds niet. Sterker nog, het principe druist juist tegen alles in waarvoor je een VPN zou willen gebruiken.

eb je een gratis VPN op het oog, controleer dan altijd of welke data er verzameld wordt. Is er bijvoorbeeld sprake van een privacybeleid op de website? Of je ze op hun woord kunt vertrouwen, is dan weer een tweede… En als je er helemaal niets over terug kunt vinden, dan moet je er eigenlijk al niet mee in zee willen. Je privégegevens zijn betere bescherming waard dan zo’n VPN je kan bieden.

Wanneer is een free VPN een goede keuze? 

Een gratis VPN is eigenlijk alleen interessant als je slechts zelden een veilige verbinding nodig hebt. Alle free VPN’s hebben beperkingen die het uiteindelijk aantrekkelijker maken om een betaalde dienst te gebruiken.

De belangrijkste reden om toch een gratis VPN te (blijven) gebruiken is voor veilig internetten via openbare wifi-netwerken. Ben je veel op pad, en heb je bijvoorbeeld toegang nodig tot de server van je werk, je boekhouding of internetbankieren, dan is een gratis VPN meestal toereikend, al blijkt uit onze leak tests dat ze lang niet altijd 100% een veilige verbinding leggen.

Cloud computing

Wil je echt alle features voluit kunnen benutten (zoals onbegrensd video streamen of anoniem torrents downloaden) ontkom je niet aan een betaalde optie. Een VPN download van een betrouwbare VPN-provider is echt aan te raden. Natuurlijk zitten er kosten aan verbonden, maar veel VPN’s kun je echter zonder risico uitproberen. Of dat nu is dankzij free trials of doordat je gebruikmaakt van de geld-terug-garantie.

Houd VPN-aanbiedingen in de gaten

Je kunt je afvragen of je genoegen neemt met de risico’s van een free VPN als je ook weet dat de beste premium VPN’s helemaal niet zo duur zijn. Sterker nog, een betrouwbare VPN heb je al voor zo’n 2 euro per maand of minder. Eigenlijk ook zo goed als niets, toch? Maar dan met alle voordelen die zo’n betaalde dienst te bieden heeft. Op onze site houden we altijd de actuele VPN-aanbiedingen bij. Zo ben je altijd het goedkoopste uit.

privacy

VPN gratis of voor betalen

Dan sluiten we af met de hamvraag of een VPN gratis een goed idee is of dat betalen toch de beste optie is. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, hangt dat vooral van je internetgebruik af. Wil je heel sporadisch een VPN inzetten, dan zijn er zeker gratis VPN’s te vinden die hiervoor goed geschikt zijn. Vooral Atlas VPN, Hide.me en Proton VPN zijn hier interessante opties voor, terwijl ook de free trials van NordVPN en Surfshark het proberen waard zijn.

Maar geef je echt om je online privacy en wil je op internet zo weinig mogelijk te traceren zijn, dan kom je eigenlijk niet om een betaald abonnement heen. Gelukkig kost dat vaak niet zoveel.

Een betaalde VPN biedt alle functies om je surfgedrag af te schermen, beperkt niet je internetsnelheid en hoeft jouw data niet door te verkopen omdat je immers al een betalende klant bent. Kortom, veilig internetten zonder beperkingen. Welke premium VPN’s bij ons als beste uit de bus komen, lees je terug in onze VPN reviews. Er zit vast een goede kandidaat voor je tussen!


Veelgestelde vragen

Er zijn veel gratis VPN-services op het internet te vinden, maar let in dit geval op de kleine lettertjes. Er hangt namelijk wel degelijk een prijs aan de meeste gratis VPN’s. Ze verkopen je data aan derden of je krijgt te maken met een krappe datalimiet. Ook bieden ze slechts beperkte beveiligingsfuncties aan, terwijl andere je mogelijk proberen te verleiden tot het upgraden naar een veel te duur abonnement. Het is dus altijd belangrijk om de voorwaarden van een gratis VPN goed door te lezen voordat je je aanmeldt. Over het algemeen raden we aan om een betaalde VPN-dienst te kiezen. Die bieden trouwens soms ook een gratis proefperiode aan, wat een beter idee is als je nog niet (meteen) geld wil uitgeven.

Veel gratis VPN’s zijn, anders dan ze beweren, helemaal niet zo veilig. Sommige gebruiken verouderde beveiligingsprotocollen, terwijl andere geen versleuteling toepassen of zelfs je data doorverkopen aan schimmige partijen. Ze kunnen ook malware bevatten of zichzelf als een gratis service aanbieden, maar je dan proberen te verleiden tot het upgraden naar een betaald abonnement. Je loopt dus altijd het risico dat je gegevens gestolen worden of dat je computer met een virus wordt geïnfecteerd als je een gratis VPN gebruikt. Belangrijk dus om goed uit te zoeken welke gratis VPN’s echt veilig zijn voordat je er eentje gebruikt.

Uit ons onderzoek komt Atlas VPN het beste gratis VPN uit de test. Deze VPN biedt namelijk ook een goede betaalde variant aan en hoeft daarom niet jouw gegevens te verkopen om geld te verdienen. De enige beperking is een datalimiet van 5 GB per maand. Maar verder geniet je van alle voordelen van de premium-versie. Zo houdt deze VPN geen logs bij en kun je de software en apps op zoveel apparaten installeren als je wil. Er is hier geen limiet voor.

De VPN’s uit onze top 6 zijn allemaal echt gratis en veilig te gebruiken. Wees altijd voorzichtig met andere VPN’s die pretenderen gratis te zijn, mogelijk verkopen ze je gegevens door. De beste opties zijn vaak de VPN’s die naast een gratis versie ook betaalde abonnementen aanbieden.

Over het algemeen is dit met een gratis VPN niet mogelijk. Het streamen van een film of serie of Netflix kost veel bandbreedte en met gratis VPN’s heb je vaak te maken met een datalimiet. Zodra je daar overheen gaat, werkt het streamen niet meer. Ook is het aantal servers om uit te kiezen vaak beperkt., wat tot vertraging kan leiden. Wil je optimaal Netflix en andere diensten streamen, dan heb je een betaald abonnement nodig.

Categorieën: VPN providers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

63 reacties op “Gratis VPN, goed idee? Dit zijn nu de beste free VPN services

 1. Stefanie

  goedemiddag, ik heb een ban gekregen in een spel van spelpunt.nl, als ik nu van de gratis vpn gebruik maak , is dan de ban opgelost?

   1. VPNdiensten

    Als de klantenservice van Surfshark geen oplossing kan leveren, is het aan te raden een andere VPN te proberen, om te zien of het aan de VPN ligt of aan de apps op de Apple devices.

     1. VPNdiensten

      Het veranderen van IP-adres creëert nauwelijks problemen. Het kan wel zo zijn dat bijvoorbeeld Hotmail of je bank even checken of jij het echt bent die inlogt, maar deze sites kun je ook zonder VPN bezoeken.

 2. genaida

  hoi met genaida
  ik heb vpn surfshark besteld omdat ik popcorn time streamed. ik weet niet of dat help. weet u misschien meer hierover, want als ik een film kijk via popcorn krijgt ik een melding dat ik vpn moet aanschaffen.
  de groet

  1. VPNdiensten

   Dit is een trucje van Popcorn Time om een VPN te verkopen. Je kunt Surfshark inschakelen, en dan de melding negeren en ‘continue’ klikken. Je bent dan gewoon beschermd.

  1. VPNdiensten

   Het ligt eraan hoeveel u downloadt. ProtonVPN heeft geen datalimiet, maar is niet zo snel. Windscribe heeft een datalimiet van 10GB per maand. Als dit genoeg voor u is, is dit een snellere keuze. Dit zijn de gratis opties. Overweeg ook het 2-jarig abonnement van Surfshark, dan kunt u voor minder dan 2 euro per maand snel en onbeperkt downloaden.

 3. Monique

  Hallo,
  Ik heb op mijn Android telefoon vpn client aangezet via instellingen maar ik kan nergens vinden wat deze vpn doet? Ik moet nu steeds een pincode invoeren , heeft deze vpn wel zin en hoe zet ik het weer uit?

  1. VPN diensten

   Dit is waarschijnlijk de standaard VPN functie van de Android telefoon. Als je die wilt gebruiken zul je de inloggegevens van een bepaalde VPN server moeten hebben. Het uitschakelen kun je gewoon doen op dezelfde manier als dat het je ingeschakeld hebt.

  1. VPN diensten

   Omdat er veel data verbruikt wordt tijdens het streamen van video raden we je aan voor Windscribe te kiezen, die heeft op het moment van schrijven de hoogste datalimiet onder de Gratis VPN aanbieders.
   Wel moeten we erbij vermelden dat je alsnog snel door je datalimiet heen bent tijdens het streamen. Als je vaker naar het voetbal wilt kijken zul je uitkomen bij een betaalde oplossing. Gelukkig zijn er een aantal goede goedkope VPN aanbieders.

 4. Ano

  Hallo, ik vraag me af of het zin heeft om verschillende VPN apps te downloaden. Als ik alle gratis vpn apps gebruik, heeft dat dat enige zin? (In China)

  1. VPN diensten

   Het heeft geen zin om ze allemaal tegelijk aan te zetten en verbinding te laten maken met een VPN server. Wel heb je op deze manier minder last van de databeperkingen die bij een gratis VPN service horen, zodra je data op is kun je de andere gratis VPN aanbieder gebruiken.

 5. Michelle

  Hallo!

  Ik zoek een VPN voor netflix. Ik woon op Curacao en het aanbod van netflix is hier nog beperkter dan in Nederland helaas. Ik heb allerlei VPNs al geprobeerd, maar ze werken niet. Ze worden door netflix herkent. Tunnelbear, windscribe en hide.me o.a. Weet je nog een gratis VPN die werkt? En als ik een betaalde neem, werkt die dan sowieso op Netflix? Zou zonde zijn als ik er een neem en hij werkt niet, zoals bovengenoemde. En volgens mij moet dat altijd met credit card betaald worden? Want die heb ik namelijk niet.

  1. VPN diensten

   Het is en blijft een kat en muis spel tussen Netflix en de VPN aanbieders. Als Netflix ziet dat een VPN gebruikt wordt om te kijken blokkeren ze het ip adres van die VPN server. Vervolgens verandert de VPN server het ip adres weer en werkt het weer. Op onze pagina Netflix VPN vind je er meer informatie over.
   Er zijn overigens voldoende VPN services die iDeal en Paypal accepteren als betaalmethode. In de reviews van de verschillende VPN services zie je welke betaalmethodes worden geaccepteerd.

 6. Pieter

  Ik kan op school geen Fortnite spelen maar kinderen uit mijn klas kunnen dat wel met “Hotspot Shield” maar die app werkt bij mij niet. Ik ben van plan een nieuwe VPN te downloaden maar heb geen idee welke. Welke zou ik moeten downloaden?

 7. karin

  hii

  ik download zoo nu en dan wel wat op pirate bay. is t slim om nu met de sleepwet en al dat gezeik nu een vpn service te gaan gebruiken? zo ja welke zouden jullie dan het beste aanraden.

  1. VPN diensten

   Ja we raden zeker aan om een VPN te gebruiken in dat geval. Gratis VPN services hebben een datalimiet en zijn derhalve niet geschikt om veel te downloaden via torrent. Een betaalbare goede VPN service is NordVPN.

 8. Ben

  Ik wil alleen een VPN op mijn windows pc, NIET op mijn android tv vanwege Netflix.
  Kan ik dit zelf instellen? Ook voor eventuele betaalde VPN-providers?

 9. Anoniem

  Zou je als je op een account van een VPN site op meerdere toestellen kunnen? En zijn VPN abonnementen makkelijk op te zeggen voor als je het maar bijvoorbeeld een paar welen nodig hebt?

  1. VPN diensten

   Ja bij de meeste VPN services mag je met meerdere apparaten tegelijkertijd 1 abonnement gebruiken. In al onze VPN reviews vind je terug hoeveel apparaten dit zijn. En het opzeggen van het abonnement kan bij alle diensten gemakkelijk op de website zelf.

 10. Ky

  Hallo, dit kan best een ‘domme’ vraag zijn maar zou je ook meerdere VPN apps kunnen downloaden waardoor het beter zou werken…? (Werken die sites ook in China?)

  1. VPN diensten

   Nee het heeft geen zin om meerdere VPN verbindingen tegelijk op te zetten. Wel zijn er VPN providers die voor jou een VPN over VPN verbinding kunnen opzeten. NordVPN is een partij die dat doet bijvoorbeeld. En ja deze diensten werken ook in China.

 11. Donald

  Geachte, woon ieder jaar ca. 4/5 maanden in Spanje, heb ter plaatse een provider welke mij -prima – internet en Nederlandse tv levert. Echter heb geen mogelijkheid voor uitzending gemist. In NL hebben wij een contract met Ziggo voor internet en tv. Kan een VPN verbinding e.e.a. oplossen ?
  Dank voor uw reactie

  1. VPN diensten

   Dit is mogelijk met bijna alle verschillende VPN services. Kodi kan op 2 manieren gebruik van een VPN verbinding, voor meer informatie verwijs ik je naar onze pagina die over Kodi in combinatie met een VPN gaat.

 12. Mark

  Zal ik nu ik in Italië zit en via Hide.me via Ziggo Horizon Go App de F1 GrandPrix wil kijken niet tegen de data limiet lopen? Kan ik wel 2 uur aaneengesloten kijken?
  En hoe werkt dat op de iPad? Gewoon Hideme app installeren, NL server uit een lijst kiezen en Horizon moet werken?

  1. VPN diensten

   Dit zal afhankelijk zijn welke kwaliteit je kiest voor het kijken naar de Grand Prix. je kunt uitgaan van ongeveer het volgende data verbruik bij aangegeven kwaliteit:
   Laag: 300 MB per uur, SD 700 MB per uur en Full HD 3000 MB per uur. Je zult dus op lage kwaliteit moeten kijken.

 13. Mark

  Ik zit momenteel in Italië en zou graag komend weekeinde de F1 GrandPrix van Canada op de Ziggo Horizon Go app bekijken (ik heb Ziggo als mijn internet en TV provider)
  Kan ik Hide.me hiervoor ook gebruiken op m’n iPad Mini 2? Kan ik daarin simuleren dat ik in Nederland ben?

 14. H

  Hoi, ik ga voor eeen week naar China, waar natuurlijk vrijwel elke website dat ik nodig heb is geblokkeerd. Welke VPN service zouden jullie mij aanraden om toch toegang te krijgen tot de websites?

 15. Richard Bezemer

  Goedenavond,

  Ik ga voor een vakantie naar Frankrijk en ik wil Fox sports kijken, Hiervoor heb ik vpn nodig, welke kan ik het beste gebruiken?

  Met vriendelijke groet,

  Richard

  1. VPN diensten

   De vpn’s zullen op zich allemaal werken in Marokko. Met Popcorn Time heb je enkel het probleem dat deze vpn diensten meestal een beperking hebben die niet gunstig is voor Popcorn Time. Zo is er of een datalimiet of een verbod op torrent verkeer. Omdat Popcorn Time over torrent werkt en een film veel data verbruikt zijn dit vervelende beperkingen.

 16. gvdvlugt

  ger

  bij nadere overweging tunnelbear (1 jr. abonn.) geïnstalleerd.
  daarna streamen in popcorntime weer niet mogelijk.
  onmiddellijk wordt het aanzetten van vpn gevraagd (staat al aan)
  en daarna pop-up om abonnement te nemen. vreemd.

 17. ger vd vlugt

  cyberghost geïnstalleerd. cyberghost staat aan. bij openen popcorn vraagt deze bij afspelen om direct vpn te installeren. is dus al geschied, popcorn biedt zijn eigen dienst aan. onnodig en weigert verder te gaan.
  wat nu?

  1. VPN diensten

   De gratis versie van Cyberghost laat het bittorrent protocol niet toe tot hun netwerk. Aangezien Popcorn Time gebruikt maakt van bittorrent zal dit niet werken. De betaalde versie van Cyberghost laat het gebruik van torrent wel toe.

  1. VPN diensten

   Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je niet de juiste video codecs hebt geïnstalleerd. Wellicht is het een optie om het in een andere browser te proberen of op een ander device.

 18. Roel

  Met Cyberghost is het wel mogelijk om ziggo tv te kijken in het buitenland mits je goed internet hebt. Zowel met de gratis als de betalende versie is dat mogelijk.

  Zelfs woon ik ruim 10.000 km van Nederland en heb ziggo tv.

 19. Kees

  Vanuit het buitenland naar horizon (ziggo) kijken lukt niet met tunnel bear of cyberghost. Wat doe ik fout? (op ipad werkt cloak perfect)