Atlas VPN

8 /10
Snelheid
7/10
Gebruiksvriendelijkheid
8/10
Prijs
9/10
Betrouwbaarheid
8/10

Atlas VPN

Voordelen

  • Kost niets
  • No-logs-beleid
  • Onbeperkt aantal connecties
  • Snelheid
  • Transparant verdienmodel

Nadelen

  • Bewaart ondanks no-logs-beleid alsnog identificerende gegevens
  • Prijzen van Premium-abonnement niet consistent
  • Gratis versie niet geschikt voor buitenlands streamingaanbod
  • Schaarse functionaliteit software en apps

Atlas VPN in het kort

Servers en locaties

– Rond de 570 servers in 17 landen

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Ongelimiteerd aantal simultane connecties

– Ondersteuning voor Windows, Android en iOS

Prijs en geld-terug-beleid

– € 4,99 voor één maand Premium of € 24,99 voor een jaar

– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen

– Gratis te proberen voor 7 dagen 

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– IKEv2 met AES-256-GCM-encryptie

– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via mail 

Streamingdiensten

– NPO Start (gratis), Netflix, BBC iPlayer, Amazon, Disney+ (Premium)

– O.a. Netflix, Ziggo Go, BBC iPlayer en NPO Start

Atlas VPN recensie

Een gratis VPN klinkt vaak te goed om waar te zijn. Volledige online anonimiteit, waar je niets voor hoeft te betalen? Meestal zitten er beperkingen aan die je bij betaalde VPN’s niet hebt. In deze review behandelen we Atlas VPN, een van de nieuwste gratis VPN’s. Ben je benieuwd of deze gratis VPN-provider wel betrouwbaar is en wat Atlas VPN zoal te bieden heeft, lees dan snel verder.

Atlas VPN is pas sinds januari 2020 actief en lanceerde eerst alleen voor smartphones. Inmiddels bestaat er ook een Windows-versie. Bedrijven achter gratis VPN’s zijn niet altijd even transparant over de manier waarop zij geld aan jou verdienen; het onderhouden van VPN-servers kost nu eenmaal geld en dat moet ergens vandaan komen. 

Hoewel Atlas VPN ook gratis is, biedt deze provider daarnaast een optioneel, betaald abonnement aan. Deze inkomstenbron stelt het bedrijf in staat om een VPN-dienst in de lucht te houden. De variant die niets kost, heeft wel degelijk bepaalde beperkingen. In de verdere review gaan we geregeld dieper in op de verschillen tussen de gratis versie en Atlas VPN Premium, zoals het abonnement heet.

atlas vpn intro

Privacy

Atlas VPN adverteert met een strikt no-logs-beleid, dat is alvast een goed teken. In het uitgebreide privacybeleid vinden we daar meer informatie over. Hier staat expliciet dat je IP-adres niet wordt opgeslagen, evenals informatie over welke websites je bezoekt tijdens het surfen met Atlas VPN. 

Daarnaast hoeft deze VPN niet eens een e-mailadres van je te weten. De software en apps werken namelijk ook zonder in te loggen op basis van een unieke User ID. Deze VPN heeft daardoor een erg lage instapdrempel. Downloaden, installeren en verbinden met een server is een fluitje van een cent. Binnen een minuut heb je je internetverbinding beveiligd.

Graven we wat dieper, dan valt op dat Atlas VPN wel degelijk meer informatie bijhoudt dan de gemiddelde betaalde VPN. Met name wanneer je de mobiele apps gebruikt. Zo slaat men op welk type smartphone je hebt en in welke tijdzone je zit. Ook maakt men een aardige inschatting van je locatie, ‘op stadsniveau’ aldus de privacy policy, en bewaart men je zogeheten device ID. 

Elke smartphone heeft zo’n code, die uniek is per individueel toestel. Men weet verder welke browser en welk besturingssysteem je gebruikt. Je begrijpt: mocht dit soort informatie in verkeerde handen komen, dan kan er toch een aardig beeld van jou als Atlas VPN-gebruiker worden geschetst.

atlas vpn privacy

Voor een dienst die privacy hoog in het vaandel heeft staan, zou de informatiegaring beter kunnen. We stellen het wel op prijs dat Atlas VPN hier transparant over is. Dat geldt in het bijzonder voor de iOS-app. Wanneer je deze de eerste keer start, zie je een opsomming van de verzamelde gegevens. Je weet dan direct met welke voorwaardes je akkoord gaat bij het gebruik van deze VPN.

Atlas VPN heeft de Verenigde Staten als vestigingsland. Hoewel daar geen bewaarplicht geldt, hebben de autoriteiten daar wel de macht om jouw gegevens via juridische wegen op te vragen. Omdat Amerika deel uitmaakt van de ‘five eyes’-alliantie, kan men deze informatie vervolgens uitwisselen met geheime diensten uit o.a. het Verenigd Koninkrijk en Australië. 

Vanwege de versleuteling van de data maken we ons hier niet zoveel zorgen over. Maar er zijn ook zeker VPN’s die vanuit veiligere landen opereren.

Security

Het enige verbindingsprotocol van dienst bij Atlas VPN is IKEv2 en daar is op zich niets mis mee. Logisch is het ook, omdat dit protocol geoptimaliseerd is voor mobiel VPN-gebruik en Atlas VPN in eerste instantie puur als smartphone-app lanceerde. Wel is het zo dat veel andere VPN’s je meer keuze geven qua protocollen. 

Grote afwezige is OpenVPN, het opensource-protocol wat bij concurrenten vaak de standaard optie is. WireGuard is ook nog niet van de partij. 

Desondanks wordt de meest veilige encryptiestandaard van het moment gehanteerd, namelijk AES-256-bit-encryptie. Dat zorgt ervoor dat alle data die tussen jou en de servers van Atlas VPN verloopt, volledig beschermd is tegen eventuele pottenkijkers. Jouw internetverkeer wordt erdoor geanonimiseerd.

atlas vpn security

Normaal gesproken vinden we het prettig als er security-audits hebben plaatsgevonden. Onafhankelijke beveiligingsexperts testen dan of de systemen van een VPN waterdicht zijn en of de claims die de bedrijven daarachter maken, kloppen. Bij Atlas VPN is zo’n audit nog niet gedaan, maar deze VPN is dan ook nog erg jong. Wat niet is, kan nog komen. 

Dat jouw identiteit geheim is voor je websites die je bezoekt, staat in elk geval wel vast. Bij het uitvoeren van een leak test wordt namelijk duidelijk dat Atlas VPN netjes z’n werk doet. Maak je verbinding met een Amerikaanse server, dan zien sites inderdaad enkel een Amerikaans IP-adres. En dus niet je eigen, Nederlandse IP-adres.

Verder biedt AtlasVPN nog de volgende extra beveiligingsfuncties:

Kill switch

– Een kill switch zorgt ervoor dat je verbinding met internet helemaal wordt verbroken zodra je connectie verliest met de servers van Atlas VPN. Overigens is dit in onze testperiode niet voorgekomen, maar het is altijd goed dat de optie er is. Je weet dan zeker dat je niet per ongeluk zonder VPN online gaat. De kill switch is alleen in te schakelen op Android en iOS, standaard staat ‘ie uit. In de Windows-versie is nog geen kill switch ingebouwd.

Safe Browse

– Wanneer je Safe Browse aanzet, blokkeert Atlas VPN de toegang tot websites die mogelijk kwade bedoelingen hebben. Denk dan aan sites die malware verspreiden of waar je terecht komt nadat je op een linkje in een phishing-mail hebt geklikt. Kan nooit kwaad om in te schakelen, maar houd er rekening mee dat Safe Browse alleen voor Atlas VPN Premium-klanten beschikbaar is.

– Data Hack Protection

Wanneer cybercriminelen inbreken op websites en er met de databases vandoor gaan, dan hebben zij vaak o.a. de e-mailadressen van bezoekers met een account in handen. Vaak weet je alleen zelf niet dat er zo’n cyberaanval heeft plaatsgevonden. Met Data Hack Protection kom je hierachter, althans als Premium-abonnee. De optie is er niet voor gratis gebruikers. 

Na het invoeren van je e-mailadres, controleert Atlas VPN of jouw adres is buitgemaakt bij een datalek. Als dit het geval is, wordt aangeraden om bij de getroffen website je wachtwoord te wijzigen. Als je hetzelfde wachtwoord op andere plekken gebruikt, pas je die het beste ook aan.

Snelheid en performance

Atlas VPN heeft rond de 570 servers in 17 verschillende landen. Waaronder Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Frankrijk. Het is een fractie van het aanbod van grote jongens als NordVPN en CyberGhost, die duizenden servers aanbieden. Maar voor de gemiddelde VPN-gebruiker zijn het er meer dan genoeg. 

Wel is het zo dat de meeste servers alleen te selecteren zijn als Premium-abonnee hebt. De gratis versie van Atlas VPN laat je alleen verbinden met een Nederlandse VPN-server en twee verschillende Amerikaanse VPN-servers, de ene in New York en de andere in Los Angeles. 

atlas vpn laptop

Een ander voordeel aan een betaald abonnement, is dat de servers ‘tot wel vier maal’ sneller zijn. Dat suggereert alleen ook dat de internetsnelheden bij gratis gebruik een stuk trager zijn. Gelukkig valt dat eigenlijk alleszins mee. 

We voeren hiervoor verschillende malen een speedtest uit. Belangrijk om daarbij te onthouden is dat onze downloadsnelheid zónder VPN op circa 170 Mbps is vastgesteld. Idealiter komen de snelheden mét VPN hier zo dicht mogelijk bij in de buurt. En dat is ook zo, althans wanneer we bij de gratis versie kiezen voor een Nederlandse server. 

De snelheidstest komt uit op een downloadsnelheid van krap 166 Mbps. Verschillen tussen de pingwaarde (hoe lang het duurt voor er contact met een website wordt gelegd) en de uploadsnelheid zijn ook minimaal.

Bij de Amerikaanse servers zien we grotere verschillen. Toch zijn de snelheden hier ook heel redelijk. Ze schommelen tussen de 30 Mbps en 70 Mbps. Dat scheelt op papier natuurlijk enorm, maar we kennen ook betaalde VPN’s die bij zulke Amerikaanse downloadsnelheden niet in de buurt komen. 

Het klopt daarnaast dat de snelheid toeneemt na het afsluiten van een betaald abonnement. We meten zowat een snelheidsverdubbeling naar 125 Mbps. Helemaal niet slecht.

De gratis versie van Atlas VPN in combinatie met een Amerikaanse server:

atlast vpn snelheid vs

De betaalde versie van Atlas VPN in combinatie met een Amerikaanse server:

atlas vpn snelheid vs premium

Entertainment

Grote kans dat je een VPN zoekt om het buitenlandse aanbod van streamingdiensten mee te kijken. De gratis versie van Atlas VPN is hiervoor helaas niet geschikt. Pas bij een Premium-lidmaatschap krijg je toegang tot het Amerikaanse Netflix-aanbod, wat dan overigens prima werkt. Ook de buitenlandse varianten van Disney+, BBC iPlayer, en Amazon Prime zitten op deze manier achter een betaalmuur verstopt. 

Betaal je niets, dan kun je wel vanuit het buitenland Nederlandse programma’s terugkijken op NPO Start. Dit werkt zonder problemen zodra je verbinding maakt met een Nederlandse server. Het anoniem downloaden van torrents is eveneens toegestaan, er is namelijk ondersteuning voor P2P-software. 

Kijk je streamingdiensten via de apps op je smart-tv of die op je spelcomputer, dan raden we Atlas VPN hier niet voor aan. De VPN is namelijk nog niet op routerniveau te installeren, wat voor deze apparaten normaal gesproken wel nodig is. 

Apps en interface

Omdat Atlas VPN zo nieuw is, is de VPN nog niet erg breed beschikbaar. Er zijn apps voor Android en iOS en Atlas VPN is ook op Windows te installeren. De eerstvolgende platformen die aan de beurt zijn, zijn macOS en Chrome. Voor die browser is er een extensie in de maak. Er is nog geen variant voor Linux, en zoals eerder aangehaald ook niet voor routers.

Atlas VPN voor Windows

atlas vpn windows

Atlas VPN voor Windows is heel eenvoudig in gebruik. Het programma oogt netjes en overzichtelijk. Het is verstandig om meteen even in de instellingen te duiken. Daar schakel je in dat de VPN automatisch met Windows mee opstart, standaard staat deze optie namelijk uit. Klik daarna simpelweg op een van de servers in de serverlijst en je bent direct verbonden. 

Wat betreft verdere functies is de software voor Windows nog wat karig. Zo ontbreekt er een kill switch en missen we split tunneling. Je kunt er dus niet voor kiezen dat bepaalde programma’s via je normale internetverbinding werken, terwijl je verder op internet met een ander IP-adres surft. Dit is normaliter onder meer een handige optie voor e-mailsoftware of bij het internetbankieren. Deze diensten willen nog wel eens problemen geven wanneer je telkens met een nieuw IP-adres inlogt. Ze kunnen dit aanmerken als verdachte inlogpogingen.

Wie geregeld van server wisselt, loopt er tot slot bij de gratis versie tegenaan dat je soms vijf minuten moet wachten voor je opnieuw met een VPN-server verbinding wilt maken. Dat is wel vervelend: als je echt de hele tijd anoniem wilt blijven, kun je bij het selecteren van een andere server – die wellicht sneller is dan je huidige, dus altijd het proberen waard – minutenlang het internet niet op.

atlasvpn limiet

Atlas VPN voor Android en iOS

atlas vpn smartphone

De apps voor Android en iOS lijken als twee druppels water op elkaar. In eerste instantie dringen ze beide aan op het afsluiten van Premium-abonnement. Wil je niet betalen, kies dan in het welkomstscherm niet voor ‘subscribe now’ maar voor ‘proceed with limited version’. Nu kun je direct verbinding maken met een van de drie beschikbare gratis servers. Zelfs het aanmaken van een account is niet nodig.

Zowel op Android als op iOS vind je in de instellingen de eerder besproken kill switch. Als niet-betalende gebruiker blijft het daarbij. Alleen als Premium-lid zijn ook Safe Browse en Data Hack Protection te selecteren. Daar blijft het verder wel zo’n beetje bij. Split tunneling is net als op je pc ook op smartphones geen optie. 

We missen ook een functie om bepaalde wifi-netwerken als vertrouwd aan te merken, zodat je bijvoorbeeld alleen bij openbare wifi-netwerken verbinding zoekt via de VPN-servers van Atlas VPN. Andere VPN’s die we op onze site hebben besproken, bieden duidelijk uitgebreidere apps aan. Maar eerlijk is eerlijk, die zitten ook al veel langer in het vak. 

Support

De klantenservice van Atlas VPN is maar op één manier te benaderen, namelijk via de mail. Op de website van de VPN vul je een contactformulier in, daarna is het afwachten tot je antwoord krijgt. Bij ons duurde dat ongeveer vijf uren, wat toch vrij lang is. Zeker als je het vergelijkt met VPN’s die een livechat-functie aanbieden. We worden vriendelijk geholpen, maar het mag vlotter.

Prijs

We zetten tenslotte nog een keertje de verschillen tussen de gratis versie en een Premium-abonnement op een rij.

Atlas VPN Gratis:

– Buitenlandse aanbod streamingdiensten niet beschikbaar

– Keuze uit slechts drie servers (Nederland en Amerika)

– Soms vijf minuten wachten bij wisselen van server

Atlas VPN Premium:

– Biedt wel toegang tot o.a. Amerikaanse Netflix-aanbod

– Alle servers beschikbaar

– Hogere downloadsnelheden

– Inclusief Safe Browse en Data Hack Protection

Stel, je wilt betalen voor een Premium-abonnement. Wat kost dat je dan? Hier wordt het enigszins verwarrend. Het hangt er namelijk maar net vanaf op welk apparaat je het abonnement in eerste instantie afsluit. Doe je dit op Android, dan betaal je 4,99 euro voor één maand of 24,99 voor een jaar. Maar op iOS is de prijs maar liefst dubbel zo hoog: 10,99 euro voor één maand of 54,99 euro voor een jaar. 

Start je een abonnement vanaf de website van Atlas VPN, dan zijn de prijzen opnieuw anders. Dit is namelijk de enige plek waar een Premium-abonnement van drie jaar wordt aangeboden, nu tijdelijk voor ongeveer 1,20 euro per maand. Navraag bij de klantenservice levert een vaag antwoord op over ‘verschillende prijsmodellen per app, platform en land’, verwarrend dus. Het komt er in elk geval op neer dat je op iOS flink duurder uit bent. 

atlasvpn ios kosten

Zorg er dus voor dat je het abonnement eventueel op Android of op je pc afsluit. Als je vervolgens met hetzelfde account inlogt in de app voor iPhones en iPads, geniet je alsnog van de Premium-voordelen. Maar dan voor de helft van de gewoonlijke iOS-instapprijs.

Er geldt verder een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen. Alleen op iOS wordt een proefperiode van 7 dagen aangeboden. Betalen kan niet met iDeal of cryptovaluta. Via de site worden alleen creditcard geaccepteerd. Afrekenen met Google Pay kan ook. De eenvoudigste betaalmanier voor Nederlandse gebruikers is om de Android-app van Atlas VPN te downloaden en daarin het Premium-abonnement te starten met de betaalmethode die aan de Play Store is gekoppeld.

Eindoordeel

Wanneer je de beste gratis VPN zoekt, is Atlas VPN helemaal geen slechte optie. Zo lang je maar weet wat precies de beperkingen zijn, waar deze review hopelijk bij heeft geholpen. Deze aanbieder is in ieder geval helder over de wijze waarop men geld wil verdienen, namelijk door ook een betaald abonnement aan te bieden. 

Kies je hier niet voor, dan reken je alsnog op hele degelijke downloadsnelheden. Zeker wanneer je verbinding met een Nederlandse server maakt. Dat je zelfs geen account hoeft aan te maken en de VPN op zoveel apparaten kunt installeren als je zelf wilt, zijn eveneens grote pluspunten. Houd er wel rekening mee dat het buitenlandse aanbod van streamingdiensten niet beschikbaar is, tenzij je een abonnement afsluit.

Hoewel men transparant is over welke gegevens worden bewaard, wat voor gratis VPN’s vaak niet vanzelfsprekend is, is hier nog wel het een en ander op aan te merken. Ondanks het no-logs-beleid zijn er behoorlijk wat zaken die toch opgeslagen worden, zoals welke smartphone je gebruikt en vanaf welke locatie je verbinding maakt. Niet tot op de meter nauwkeurig, maar toch. Als je echt volledige anonimiteit zoekt, dan zijn er betere VPN-providers denkbaar. Met name die buiten de ‘five eyes’-alliantie gevestigd zijn.

Tot slot raden we momenteel af om een Premium-abonnement op Atlas VPN te nemen. Hoewel de prijs redelijk is en er geen limiet is op het aantal simultane connecties, staan de software en apps van deze VPN eigenlijk nog in de kinderschoenen. We missen onder meer de keuze uit verschillende verbindingsprotocollen en de mogelijkheid tot split tunneling. 

Je krijgt op het moment van schrijven simpelweg meer waar voor je geld bij een van de vele VPN-aanbieders, die al langer in het vak zitten en meer tijd hebben gehad om hun diensten uit te bouwen. Atlas VPN is zeker veelbelovend, maar kan zich als betaalde VPN (logischerwijs) nog niet met partijen als NordVPN en Surfshark meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *