CyberGhost

8.81 /10
Snelheid
8/10
Gebruiksvriendelijkheid
9/10
Prijs
9.25/10
Betrouwbaarheid
9/10

CyberGhost

Voordelen

 • Breedste serveraanbod
 • Gebruiksvriendelijk
 • Werkt met Netflix en torrents (P2P)
 • No-logs-beleid
 • Zeer transparante werkwijze
 • Op veel apparaten tegelijk bruikbaar
 • Browser-extensies zijn gratis (met beperkingen)

Nadelen

 • Vaak relatief trage servers
 • Geen security-audits
 • Software voor pc soms opdringerig

CyberGhost in het kort

Servers en locaties

– Meer dan 6.400 servers in 89 landen, slechts een klein deel is virtueel

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Maximaal 7 apparaten

– Ondersteuning voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS, als extensie voor Chrome en Firefox, smart-tv’s met Android TV, Amazon Fire TV, Synology-nas, en op smart-tv’s, consoles en Apple TV via Mijn Smart DNS

Prijs en geld-terug-beleid

– € 11,99 voor één maand,  € 3,75 p/m voor 1 jaar, € 3,19 p/m voor 2 jaar, € 2 p/m voor 3 jaar + 3 maanden gratis

– Dedicated IP voor € 5,- p/m extra (optioneel)

– Niet-goed-geld-terug garantie van 45 dagen

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, IKEv2, WireGuard (Linux en iOS)

– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via mail en chat

Streamingdiensten

– O.a. Netflix, Ziggo Go, BBC iPlayer, HBO Max, Amazon Prime en NPO Start

CyberGhost recensie

CyberGhost doet zijn naam als VPN-aanbieder eer aan. Door jouw internetverbinding te versleutelen en te anonimiseren, maakt de dienst je als het ware onzichtbaar op het web. Je waant je een spook op internet en dat betekent onder meer dat je adverteerders het nakijken geeft en sites kunt bezoeken die normaliter door regioblokkades zijn afgeschermd. Ook krijg je er toegang mee tot buitenlandse streamingdiensten zoals de Amerikaanse variant van Netflix. Of CyberGhost de beste VPN voor je geld is, lees je in deze review. Of lees eerst meer over onze testmethodes.

Privacy

Veel VPN-aanbieders adverteren met hun no-logs-beleid. Dat is ook wat je wilt: zonder logs kunnen autoriteiten namelijk niet alsnog jouw gegevens opvragen. Toch is er vaak sprake van kleine lettertjes en als je die leest, merk je soms dat er wel degelijk informatie van je wordt opgeslagen.

Bij CyberGhost is dat gelukkig alleszins goed geregeld. O.a. je IP-adres en internetgeschiedenis worden niet bijgehouden, ook niet wanneer je verbinding met je VPN legt en/of stopzet (zogeheten timestamps), met welke servers je precies verbonden bent en hoeveel bandbreedte je verbruikt.

Het enige wat men van je weet, is je e-mailadres en je betaalgegevens. Die laatste zijn nodig om je abonnement mee in stand te houden. Wil je dit verder afschermen, kies er dan voor om met Bitcoin te betalen.

Om de site goed te laten werken, worden enkele cookies geplaatst. Die kun je eventueel naderhand verwijderen.

Fijn is hoe uitgebreid hierbij op de site van CyberGhost stil wordt gestaan. Transparantie heeft men hoog in het vaandel en dat vinden we zelf ook belangrijk bij het vergelijken van VPN’s.

We zien dat ook terug bij de zogeheten transparantierapporten van het bedrijf. Elk kwartaal publiceert men hoe vaak er door derden is aangeklopt om de ware identiteit van CyberGhost-gebruikers te achterhalen. Dit zijn bijvoorbeeld auteursrechthebbende organisaties die torrent-downloaders op het spoor zitten, of politie die verdacht internetverkeer onderzoekt.

Dankzij dergelijke rapporten wordt inzichtelijk dat het om tienduizenden verzoeken per maand gaat. Maar vanwege het no-logs-beleid vangen dit soort partijen bij CyberGhost bot; er is geen data om te overhandigen, omdat er niets wordt bewaard. 

Een van de manieren waarop CyberGhost dit kan garanderen, is door het vestigingsland van waaruit het bedrijf opereert. Dat is namelijk Roemenië en daar gelden geen wetten voor het bewaren van internetgegevens.

In veel andere landen zijn strenge bewaarplichten van kracht. Dat wil zeggen dat internetproviders maandenlang of zelfs jarenlang de data van klanten moeten bewaren.

Autoriteiten kunnen die gegevens vervolgens weer opvragen zodra daar juridische aanleiding voor is. In Roemenië werd een dergelijke wet wel voorgesteld, maar niet doorgevoerd omdat het een te grote impact zou hebben op de privacy van inwoners. Dat maakt het een geschikt land voor VPN-aanbieders.

Wie precies wil weten hoe CyberGhost met data omgaat en welke rechten je als CyberGhost-klant hebt, kan het uitgebreide privacybeleid er op naslaan. Opvallend is dat er daarvan een Nederlandse versie bestaat, maar dat die nog niet helemaal af is. Nederlandse en Engelse passages wisselen elkaar af.

Ook is de toon en woordkeuze behoorlijk juridisch van aard. Dit kan een drempel vormen als je de Engelse taal niet meester bent, maar deze aanpak komt overeen met die van veel andere VPN-aanbieders.

Een ander aspect waar we veel waarde aan hechten, is of er zogeheten security-audits hebben plaatsgevonden. Onafhankelijke beveiligingsexperts worden dan ingezet om de claims die een VPN-aanbieder maakt, te toetsen en/of na te gaan of de bijbehorende software en apps geen lekken bevatten.

Op dit gebied loopt CyberGhost achter op andere grote VPN’s zoals NordVPN. Dergelijke audits hebben namelijk nog helemaal niet plaatsgevonden; dit terwijl het bedrijf al sinds 2011 in ‘de business’ zit en er dus alle tijd voor heeft gehad. 

Wel verwijst men naar twee zogeheten ISO-certificaten. Die geven globaal aan dat CyberGhost IT-technisch in staat is een goed bedrijf te runnen, maar laten specifieke VPN-toepassingen buiten beschouwing. Op dit gebied valt er voor CyberGhost dus zeker nog wat te winnen.

Security

CyberGhost kiest ervoor om OpenVPN als standaard VPN-protocol aan te bieden. Een goede beslissing, dit protocol is namelijk opensource zodat de broncode door beveiligingsexperts eenvoudig gecontroleerd kan worden. Zo is de kans bijzonder klein dat er mee gesjoemeld wordt.

Verder is IKEv2 een optie. Ook dit protocol wordt zeer veilig bevonden.

Bovendien is veelzeggend welke protocollen juist níet ondersteund worden. Recent is besloten om PPTP en L2TP niet meer aan te bieden in de CyberGhost-software. Met name die eerste is inmiddels sterk verouderd en dus kwetsbaar.

Het is fijn om te zien dat CyberGhost ontwikkelingen op dit gebied in de gaten houdt en puur focust op de veiligste protocollen van het moment. Dat voorkomt ook verwarring bij het instellen van de VPN.

cyberghost protocolsEen veelbelovend nieuw protocol is Wireguard, dat nog volop wordt getest. Toch bieden sommige VPN-aanbieders de optie wel al aan. CyberGhost in principe ook, maar op het moment van schrijven geldt dat enkel voor de Linux-versie en de iOS-app.

Naast het gekozen protocol is ook de encryptiestandaard van belang. Die zorgt er namelijk voor dat de connectie versleuteld is. Er is gekozen voor 256-bit AES encryptie, een industriële standaard die tot op heden nog niet gekraakt is.

Sleutels worden lokaal aangemaakt, zodat ze niet onderschept kunnen worden. Maar ook al zou dit gebeuren, dan is er nog geen man overboord.

Stel, zo’n sleutel komt in verkeerde handen. Zelfs wanneer alle computers ter wereld er hun rekenkracht tegenaan zouden gooien, dan zouden ze nog niet sterk genoeg zijn om de code te kraken.

Controleren of een VPN-dienst goed zijn werk doet, kan op verschillende manieren. Ga je zonder VPN naar de site van CyberGhost, dan zie je bovenin beeld dat je IP-adres is blootgesteld.

Schakel je CyberGhost in, dan verandert die status als het goed is naar ‘beschermd’. Toch geven we er de voorkeur aan om hiervoor een onafhankelijke partij in te zetten, wat we voor de reviews op deze site ook doen wanneer we VPN’s vergelijken.

De site IPleak.org is hier een goede kandidaat voor en vertelt ons dat Cyberghost inderdaad zowel ons ware IP-adres als onze DNS-gegevens verborgen houdt.

cyberghost protectionDe servers van CyberGhost zelf zitten ook goed op slot. Om er toegang tot te krijgen, zouden cybercriminelen (geregeld wisselende) RSA-sleutels in handen moeten krijgen. Die worden echter weer bewaard in een digitale kluis, die op zijn beurt weer met een wachtwoord beveiligd is. 

Goed, een betrouwbaar protocol met een onfeilbare encryptiemethode staan aan de basis van iedere goede VPN. Verschillen tussen aanbieders zitten hem vaak in nevenfuncties die al dan niet aanwezig zijn.

Laten we eens kijken wat CyberGhost op gebied van beveiliging en online privacy nog meer te bieden heeft.

Kill Switch

Normaliter wanneer je je verbinding met een VPN-server stopzet, schakelt je systeem automatisch over naar je onbeveiligde verbinding. Zo blijf je met internet verbonden, ook als je VPN niet actief is. Maar dit vormt ook een risico voor je privacy. Zeker wanneer je er te laat achterkomt dat je VPN niet aan staat of de verbinding is weggevallen.

In zo’n scenario komt een zogenoemde kill switch van pas. Staat (of valt) je VPN uit, dan verbreekt de hele internetverbinding. Je kunt pas weer online zodra je je VPN weer aanzet en je zeker weet dat je je identiteit hebt afgeschermd. CyberGhost biedt een kill switch-functie aan die bovendien automatisch is ingeschakeld.

 

cyberghost kill switch

DNS Leak Protection / Mijn Smart DNS

Een site bezoeken lijkt zo eenvoudig. Je typt de url in, drukt op enter en de website wordt geladen. Op de achtergrond zorgen echter allerlei processen ervoor dat jouw browser precies weet waar je heen wilt.

Het Domain Name System (DNS) staat hierbij aan de basis. Die vertaalt de url (bijvoorbeeld google.com) naar het ip-adres waarop die site werkelijk te vinden is. Handig, zo hoef je niet voor elke website een reeks willekeurige getallen te onthouden.

Normaal gesproken werkt dit via het DNS van je internetprovider. Alleen die weet daardoor precies welke websites jij bezoekt. In CyberGhost staat de DNS Leak Protection standaard aan. Op deze manier maak je gebruik van de beveiligde DNS van CyberGhost, wat een extra beveiligingslaag vormt.

Het veranderen van je DNS is ook van belang wanneer je o.a. het Amerikaanse Netflix-aanbod wilt bekijken  op apparaten waarop je geen VPN kunt installeren, zoals spelcomputers en smart-televisies. Op de website van CyberGhost vind je handleidingen hiervoor.

Elke VPN-aanbieder gebruikt voor deze functionaliteit een andere naam, maar het idee is hetzelfde. CyberGhost noemt het Mijn Smart DNS. 

cyberghost smart dns  

Split tunneling

Dankzij split tunneling zorg je ervoor dat een deel van je internetverkeer juist niet via een VPN-connectie verloopt. Dit kan handig zijn voor websites die VPN’s detecteren en je de toegang versperren of die alarm slaan zodra je telkens vanaf een ander IP-adres inlogt. Denk onder meer aan de site van je bank of die van je e-mailprovider.

In Cyberghost vind je deze mogelijkheid onder de noemer ‘smart rules’. Hier sluit je bijvoorbeeld bepaalde websites uit, zodat je die met je eigen (en onbeveiligde) IP-adres bezoekt.

Een andere optie is om een ‘dedicated’ IP aan te vragen. Je houdt dan altijd hetzelfde, maar niet je eigen IP-adres. Dit kost alleen wel 5 euro per maand extra.

Wil je dat bijvoorbeeld alleen je torrent-software of de Netflix-app verbinding maakt via CyberGhost? Dat kan ook. Je vindt de mogelijkheid bij de instellingen van CyberGhost onder App Protection.

Leuke bijkomstigheid is dat je bepaalde software automatisch met CyberGhost mee kunt laten opstarten. Je zou hier een browser kunnen selecteren waarmee je enkel de sites bezoekt waarvoor je een VPN specifiek nodig hebt.

Toch raden we over het algemeen aan om je VPN zo breed mogelijk in te zetten, zolang je niet tegen problemen aanloopt.

Bescherming bij openbare wifi

Openbare wifi-hotspots zijn funest voor je online privacy. Voor cybercriminelen is het heel eenvoudig om er op in te breken en zo mee te kijken met alles wat je doet. Dit is vooral een gevaar op smartphones en laptops, die heb je immers het vaakst bij je in openbare ruimtes.

Stel in CyberGhost dan ook in dat een VPN-verbinding direct tot stand wordt gebracht wanneer je met een openbaar draadloos netwerk verbinding maakt. Of zelfs iedere keer wanneer je van een nieuw netwerk gebruik wilt maken.

Bepaalde wifi-netwerken vertrouw je meer dan anderen. Zoals je internetverbinding thuis, die als het goed is al van een wachtwoord is voorzien. Eventueel stel je dit netwerk in als een ‘bekend’ netwerk.

CyberGhost is dan alleen actief zodra je verbinding maakt met andere, onbekende en mogelijk onveilige netwerken.

cyberghost smart rules

Adblocker / bescherming tegen trackers

Online reclame bevat trackers zodat adverteerders je overal kunnen volgen. Daarom zie je overal reclame voor schoenen als je toevallig net een kledingwebshop hebt bezocht.

Nu beschermt een VPN je hier sowieso al tegen, maar je kunt het een stapje verder nemen door binnen CyberGhost de adblocker-functie aan te zetten. Trackers schuilen niet alleen in advertenties maar ook in andere website-elementen, zoals like- en deelknoppen van sociale netwerken.

Ook hier bescherm je jezelf tegen zodra je in de software van CyberGhost de functie ‘block online tracking’ inschakelt. Beide staan standaard uit, mede omdat het gros van de websites van advertentie-inkomsten afhankelijk is om te blijven draaien.

HTTPS Redirect

HTTPS is een techniek die ervoor zorgt dat wat je in je browser invoert – denk betaalgegevens, inlognamen en wachtwoorden – niet onderschept kunnen worden. Veel websites zijn al overgestapt op HTTPS-verbindingen, maar nog lang niet allemaal.

CyberGhost geeft je de mogelijkheid om HTTPS-verbindingen af te dwingen bij sites die nog van het verouderde HTTP gebruikmaken. Je weet dan zeker dat de gevoelige informatie die je op websites invult, niet in verkeerde handen terecht komt.

cyberghost extra features

CyberGhost Cookie Cleaner

Vrijwel elke website plaatst cookies op je systeem. Soms is dat nodig om sites goed te laten functioneren; zo zorgen cookies ervoor dat je niet telkens opnieuw hoeft in te loggen.

Maar omdat cookies in de eerste plaats een identificatiemiddel zijn, worden ze ook door o.a. adverteerders ingezet om je online te kunnen volgen. Als VPN-gebruiker wil je dat natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

CyberGhost biedt zijn Cookie Cleaner aan als extensie voor Chrome en Firefox. Die zorgt ervoor dat cookies periodiek worden verwijderd. De browser-extensie staat los van je abonnement en is dus voor iedereen gratis beschikbaar.

We vinden het alleen niet zoveel toevoegen omdat browsers zelf ook al ingebouwde functies bezitten om cookies te verwijderen of het plaatsen ervan te beperken.

Privacy Hub

De Privacy Hub is in feite het online blog van CyberGhost. Hierop worden geregeld berichten geplaatst met betrekking tot cyberveiligheid. Dat kunnen globale ontwikkelingen zijn, maar je vindt er ook tips en trucs voor het gebruik van CyberGhost en je wordt er op de hoogte gehouden van nieuwe software-functies. De blogposts zijn wel alleen in het Engels te lezen.

Snelheid en performance

Van alle VPN-aanbieders biedt CyberGhost veruit de grootste selectie aan servers wereldwijd. Het zijn er meer dan 6400, verspreid over 89 landen. De meeste servers bevinden zich in de Verenigde Staten, dat zijn er meer dan 1000.

Ook het serveraanbod voor het Verenigd Koninkrijk (500+), Duitsland (700+), Frankrijk (490) en Nederland (184) is riant. Veruit het grootste deel betreft fysieke servers die dus op locatie draaien.

Toch tellen we ook relatief veel virtuele servers, hoewel het daar wel landen betreft waar je vermoedelijk niet zoveel mee te maken hebt en waarvoor je je VPN niet snel zou inzetten. Op de site van CyberGhost vind je een handig overzicht van alle ondersteunde landen.

Het aanbod is bijzonder breed, maar zijn de servers ook snel genoeg? Die vraag is eigenlijk nog wel belangrijker. Daar kom je achter door een speedtest uit te voeren.

Aardig aan de CyberGhost-software is dat deze de snelheid zelf al toont, waarover later meer. Wij vinden het prettig om hiervoor de tests van Ookla te gebruiken, omdat dit een onafhankelijke partij is.

Voor we naar de resultaten kijken, is het belangrijk te onthouden dat de ware snelheid van VPN’s altijd erg schommelt. Veel factoren spelen een rol, zoals de maximale internetsnelheid van je internetabonnement en bovendien is de ene server de andere niet.

cyberghost serversDat gezegd hebbende, beginnen we de test met onze normale internetsnelheid als uitgangspunt. Die meet een waarde van 188,20 Mbps down, 60,54 Mbps up met een ping van 6.

Testen we buitenlandse servers, dan valt op dat de uploadsnelheden een vrij constante waarde aanhouden van rond de 57 Mbps. Dat is ongeveer even snel als onze normale snelheid zonder VPN, netjes dus.

De schoen wringt zodra we de downloadsnelheden nader bestuderen. Die vallen namelijk geregeld ondermaats uit, zeker vergeleken met andere VPN-aanbieders die we hebben getest.

Verbinden we met Nederlandse servers, dan scoort CyberGhost redelijk. We halen een topsnelheid van 144 Mbps down met een ping van 8. Maar zoeken we het verderop, dan worden de verschillen erg groot.

De verbinding met een Duitse server haalt slechts een snelheid van 56,11 Mbps down, met een ping van 13. De Britse server scoort een downloadsnelheid van 54,35 Mbps met een ping van 12 en een Amerikaanse server maar 35,42 Mbps met een ping van 88. De laagste waarde die we hebben gemeten, schommelde slechts rond de 12 Mbps.

De verschillen tussen servers zijn aanzienlijk. Want selecteren we een andere server in de Verenigde Staten, dan schiet de downloadsnelheid omhoog naar maximaal 85,61 Mbps. Dat neemt niet weg dat de aantallen consistent (veel) lager zijn dan onze normale internetsnelheid.

cyberghost us erver snelheidNu is het zo dat je met bovengenoemde snelheden in de praktijk alsnog prima op internet kunt surfen. Op papier is het verschil groot, maar tijdens het browsen merk je dit eigenlijk niet. Ook niet tijdens het streamen.

Als voorbeeld: Netflix raadt een snelheid van 25 Mbps voor 4K-streams en nog minder voor full hd-streams. De gemeten snelheden met CyberGhost zitten daar vrijwel altijd boven.

Toch moeten we concluderen dat de grootste concurrenten van CyberGhost op dit vlak beter uit de verf komen.

Prijs

CyberGhost is niet de goedkoopste VPN. Je bent het duurste uit wanneer je een abonnement afsluit voor slechts een maand, dat kost 11,99 euro.

Kies je voor een abonnement van 1 jaar, dan betaal je daarvoor omgerekend 3,75 euro in de maand. Ook kun je kiezen voor een tweejarig abonnement. Dan betaal je 76,56 euro, oftewel 3,19 euro per maand. Vind je het niet erg om drie jaar je abonnement vast te zitten, dan is de driejarige deal van CyberGhost de moeite waard. Je betaalt dan omgerekend € 2,- per maand, en je krijgt er ook nog 3 maanden gratis bij.

Houd er rekening mee dat het totaalbedrag in één keer in rekening wordt gebracht en dus niet werkelijk iedere maand wordt afgeschreven. Tel er 5 euro per maand bovenop als je een vast IP-adres wenst.

Voor het geld is CyberGhost op maximaal zeven apparaten te activeren. Hier scoort deze VPN beter dan onder meer NordVPN (6 apparaten), maar kan het niet tippen aan Surfshark (onbeperkt aan tal apparaten).

Tot voor kort bestond er ook een volledig gratis versie van CyberGhost. Maar om de kwaliteit van de VPN te kunnen waarborgen, is men van die aanpak afgestapt.

Niettemin is CyberGhost een van de weinige VPN-aanbieders die een gratis proefversie aanbiedt. Je kunt de software 24 uur lang voor niets uitproberen. Dat is niet bijzonder lang, maar wel lang genoeg om te testen of de VPN voor jouw doeleinden geschikt is.

Eveneens heeft CyberGhost een extra lange niet-goed-geld-teruggarantie. Die is bij de meeste VPN-aanbieders 30 dagen, maar CyberGhost hanteert 45 dagen.

Betalen kan met iDeal (voor Nederlandse klanten altijd een plus), PayPal, een creditcard of met Bitcoin.

Entertainment

Wie vooral een VPN zoekt om het buitenlandse Netflix-aanbod mee te streamen of op vakantie in het buitenland toch Nederlandse tv-programma’s wil kijken, is bij CyberGhost aan het goede adres. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop het programma is ingericht.

Normaal gesproken is het altijd maar afwachten of de server waarmee je verbonden bent, werkt met de streamingdiensten die je wilt zien. Onder meer omdat Netflix er een handje van heeft de IP-adressen van VPN-servers te blokkeren.

Handmatig switchen van server tot je als het ware beet hebt, komt vaker voor dan ons lief is. In het hoofdmenu van CyberGhost is echter speciaal ruimte vrijgemaakt voor servers die specifiek voor streaming bedoeld zijn.

Wil je een film kijken die alleen op de Amerikaanse versie van Netflix staat? Kies dan voor een Amerikaanse server in het streamingmenu van de software en klaar is kees.

CyberGhost werkt niet alleen met Amerikaanse streamingdiensten zoals HBO Max, maar heeft ook streamingservers beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Finland, Frankrijk, Canada, Oostenrijk en Brazilië.

Nederland staat daar opvallend genoeg nog niet tussen, maar de ervaring leert dat dergelijke servers geen vereiste zijn om goed met streamingdiensten overweg te kunnen. Maak je namelijk verbinding met een ‘normale’ Nederlandse VPN-server, dan werken o.a. NPO Start en Ziggo Go gewoon.

cyberghost streamingOp de site van CyberGhost vind je meer informatie over welke diensten voor welke landen beschikbaar zijn. Daaronder vallen onder meer ook BBC iPlayer, Amazon Prime, anime-platform Crunchyroll en het Amerikaanse Disney+.

Toch blijft het soms een beetje zoeken welke server werkt en welke niet, ook al kies je een streaming-specifieke server. Het Amerikaanse aanbod werkt wel degelijk consistent.

De meeste CyberGhost-servers staan daarnaast het downloaden van torrents (P2P) toe. Ook hiervoor kun je optimale servers vinden in een aparte sectie van de CyberGhost-software. Een reden om hiervan gebruik te maken, is omdat je IP-adres anders bijzonder gemakkelijk te achterhalen is.

Auteursrechthebbende organisaties kunnen die informatie gebruiken om je ware identiteit bij providers op te vragen, zodat ze een boete kunnen sturen.

Dit gebeurt in Nederland nog niet in de praktijk, maar in theorie is het zeker mogelijk. De lagere downloadsnelheden waarover we het eerder hadden, maken CyberGhost wel wat minder geschikt voor torrents dan bijvoorbeeld NordVPN of Surfshark.

Apps en interface

CyberGhost is voor een boel verschillende platformen beschikbaar. We sommen ze even op en gaan daarna dieper op ze in. Je kunt CyberGhost installeren op:

 • Windows
 • macOS
 • Linux
 • Android
 • iOS
 • als extensie voor Chrome en Firefox
 • smart-tv’s met Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Synology-nas en op overige smart-televisies
 • spelcomputers en Apple TV door middel van Mijn Smart DNS. Dit versleutelt je internetverkeer op deze apparaten niet maar geeft je wel een andere online identiteit, zodat je buitenlandse streaming-content hierop alsnog kunt benaderen. 

Het CyberGhost-dashboard

Voor we verder gaan, staan we eerst nog even stil bij het CyberGhost-dashboard. Dit is een online omgeving in je browser, die je kunt vinden nadat je op de site van CyberGhost bent ingelogd.

Hier vind je namelijk een mooi overzicht van alle apparaten waarop je CyberGhost hebt geïnstalleerd en dus ook hoeveel er op je abonnement nog bij kunnen, met een max van 7 apparaten.

Je ziet ook precies voor hoeveel dagen je abonnement nog loopt en je vindt er de DNS-adressen die je nodig hebt voor apparaten zoals smart-tv’s en spelcomputers.

Het dashboard is ook in het Nederlands te gebruiken, altijd mooi meegenomen.

cyberghost dashboard

CyberGhost voor Windows en MacOS

Het is even zoeken waar je de programma’s voor CyberGhost kunt vinden. Op de website zelf is er geen downloadpagina voor. Het is de bedoeling dat je (na inloggen) rechts boven naar ‘Mijn account’ gaat. Onder ‘Mijn apparaten’ vind je daarna de downloadopties.

De CyberGhost-software voor Windows en MacOS ziet er verzorgd uit en is gebruiksvriendelijk ingericht. Zo haalden we eerder al aan dat servers die voor streaming en het downloaden van torrents geschikt zijn, hun eigen plekje hebben gekregen in het menu aan de linkerkant. 

De installatie voorafgaand verloopt vlot en helpt je met een paar tutorials uitstekend op weg, wat met name voor beginnende VPN-gebruikers een uitkomst is. Standaard wordt verbinding gemaakt met een optimale VPN-server, maar deze is uiteraard ook handmatig te selecteren.

Binnen het programma zie je precies welke VPN-servers het drukst bezet zijn. Het liefste zoek je er zelf eentje uit die een laag ‘load’-percentage heeft, daarmee haal je de hoogste snelheden.

Servers zijn als favoriet aan te merken door op het icoontje van een ster te klikken. Naderhand vind je ze dan snel weer terug onder ‘favorites’. 

cyberhost welkomHet valt je misschien al op dat we de functies bij hun Engelse naam noemen. Dit omdat CyberGhost in verschillende talen in te stellen is, maar nog niet in het Nederlands.

De klantenservice laat ons weten dat ondersteuning voor een Nederlandse interface er ‘misschien’ komt, maar men gaf nog geen concrete toezegging.

Door na het verbinden met een VPN-server op het statistiek-icoontje te klikken, geeft CyberGhost inzicht in je huidige internetsnelheid. Als ook hoeveel MB je hebt gedownload, wat vooral van belang is in landen waar datalimieten nog een rol spelen.

Nederlandse providers doen daar (gelukkig) bij vaste internetverbindingen niet meer aan. Maar het geeft wel een aardig inkijkje in je internetverbruik én kan waarde hebben als je tijdens het streamen tegen problemen met bufferen aanloopt, bijvoorbeeld.

Overigens zijn de meeste opties en instellingen verborgen. Ze komen pas tevoorschijn als je links op de gele knop drukt.

cyberghost uk server snelheidHoewel we op de software zelf weinig aan te merken hebben, komt deze wel wat opdringerig over. In onze tijd met deze VPN kregen we zo nu en dan pop-ups in beeld die deels behulpzaam bleken, maar ook op ongelegen momenten kwamen.

Zo opende er een venster om ons te wijzen op de mobiele app van CyberGhost. Later eentje die ons wees op de bètaversie van het aankomende CyberGhost 8; de huidige stabiele versie is trouwens CyberGhost 7. 

Vervelender is een terugkerende pop-up die vraagt om een ‘rating’ achter te laten. Zolang je dit niet doet, blijft de melding zich van tijd tot tijd voordoen. Vervelend en overbodig. Dit soort praktijken zijn we gewend van gratis smartphone-apps, niet van degelijke pc-software.

CyberGhost voor Linux

CyberGhost is ook op verscheidene Linux-distributies te installeren, waaronder op Ubuntu, Fedora, Linux Mint en Kali Linux. Er is geen sprake van dezelfde grafische interface als op Windows en macOS.

Net zoals andere VPN’s die ook op Linux werken, dien je te werken met commando’s in Terminal. Op de site van CyberGhost vind je exacte informatie over de installatie en de vervolgstappen. Met de juiste commando’s kun je bijvoorbeeld specifiek verbinding maken met P2P-servers of streamingservers.

Een overzichtelijke lijst met Linux-commando’s voor Linux lijkt te ontbreken. Je bent in het begin dus best even zoet met het uitpluizen van de verscheidene FAQ-pagina’s rond dit onderwerp.

Zodra je de VPN op Linux draaiende hebt, is echter wel degelijk een command-overzicht te vinden door cyberghostvpn in te typen en op Enter te drukken. 

Vooralsnog is Linux het enige pc-platform waarop CyberGhost je verbinding laat maken via het gloednieuwe WireGuard-protocol. Standaard wordt OpenVPN hiervoor gebruikt.

cyberghost linux

CyberGhost als extensie voor Chrome en Firefox

Voor browsers heeft CyberGhost extensies beschikbaar voor Chrome en Firefox. Opvallend is dat ze niet onderdeel zijn van je abonnement. Met andere woorden, je kunt ze helemaal gratis gebruiken om je internetverkeer in deze browsers te versleutelen en een ander IP-adres aan te nemen.

Bij andere VPN-providers zien we vaak dat je eerst dient in te loggen met je (betaalde) account, voor je de extensies kunt activeren. Bij CyberGhost is dit niet het geval.

Na het toevoegen van de CyberGhost-extensie, vind je deze bovenin beeld naast de adresbalk terug. De functionaliteit is wel een stuk beperkter dan gehoopt. Zo zijn er slechts vier landen beschikbaar om uit te kiezen.

Er zijn 8 servers te selecteren, verspreid over de Verenigde Staten, Duitsland, Roemenië en Nederland. Meer instellingen zijn er niet. Bovendien beschermen de extensies niet bij sites met Flash-componenten en webRTC, een standaard die vooral toegepast wordt op sites die je laten videobellen.

Wil je de VPN breder inzetten om je online privacy sterker te waarborgen, dan is het beter om wel een abonnement af te sluiten en de volwaardige CyberGhost-software te installeren.

Maar als je niet aan een abonnement vast wil zitten en slechts af en toe een film wilt streamen op de Amerikaanse versie van Netflix bijvoorbeeld, dan kan dat met deze extensies verder prima.

cyberghost extensie firefox

CyberGhost voor Android en iOS

Internetverkeer verplaatst zich telkens meer van de vaste pc naar smartphones. Geen wonder dan ook dat we ook op onze mobiele apparaten een goede VPN verwachten.

CyberGhost is te downloaden voor Android en iOS-toestellen. Dat kunnen telefoons zijn maar ook tablets, zoals een iPad. De werking van beide apps is gelijk. Je hebt hetzelfde uitgebreide server-aanbod als op de pc en er is een aparte categorie voor streaming-servers te vinden.

In tegenstelling tot de software voor Windows en macOS, hebben de mobiele apps wel degelijk een Nederlandse interface. Dat maakt ze wel zo gebruiksvriendelijk voor Nederlandse klanten.

Beide staan ook toe om vertrouwde wifi-netwerken aan te wijzen. Zo maak je bijvoorbeeld alleen verbinding via je VPN zodra je apparaat een nieuw (onveilig, openbaar) wifi-netwerk ontdekt.

Onderling zijn er echter wel een paar verschillen. Zo biedt alleen de Android-versie split tunneling voor apps. Je kunt zodoende per app bepalen welke via een VPN moet lopen (zoals Netflix) en welke liever niet (zoals je internetbankieren-app).

Ook biedt de Android-app als enige een adblocker-functie en bescherming tegen trackers, net zoals de CyberGhost-software voor pc. CyberGhost voor iOS laat je daarentegen WireGuard als protocol selecteren, op Android kan dit nog niet. Apps voor beide platformen hebben zo hun eigen voor- en nadelen ten opzichte van elkaar.

cyberghost android

CyberGhost voor routers

Ben je van plan om CyberGhost op meer dan 7 apparaten te installeren? Overweeg dan om de VPN op je router zelf te installeren. Elk apparaat dat vervolgens via die router verbinding met internet maakt, wordt door CyberGhost beschermd.

Voordeel is dat zo ook het internetverkeer wordt versleuteld op apparaten waar je normaliter geen VPN op kunt installeren. Je hebt alleen wel een router met zogeheten custom firmware nodig.

CyberGhost werkt op DD-WRT en op Tomato via het OpenVPN-protocol. Hoe je een en ander instelt, is te lezen in de Engelstalige handleiding op de site van CyberGhost. Je vindt hier ook instructies voor NAS-instellingen, hoewel dat zich beperkt tot modellen van Synology.

Kom je er niet uit? De site Flashrouters.com verkoopt enkele router-modellen waarop CyberGhost reeds geïnstalleerd staat.

Support

De klantenservice van CyberGhost is te benaderen door het bedrijf te mailen of door de livechat te gebruiken. Onze ervaringen daarmee zijn wisselend; zo heeft een van onze testers maar liefst 40 minuten in de wachtrij gestaan.

De andere keren werden we gelukkig een stuk sneller geholpen, binnen een minuut hadden we iemand aan de lijn. Een van de gesprekken liep wat stroef, we kregen het idee dat we met een chatbot te maken hadden. Maar bij navraag bleek het toch echt een menselijke medewerker.

Weer een ander gesprek verliep dan wel weer soepel en vriendelijk en hielp ons goed op weg. Prettig is dat je naderhand een kopie van het gesprek per mail toegestuurd krijgt. Zo kun je de antwoorden op je vragen altijd nog even teruglezen, ook als je de chatsessie al lang en breed weer hebt verlaten.

Je vraag stellen kan overigens niet in het Nederlands, enkel in het Engels, Frans en Duits.

Oordeel

CyberGhost is een zeer complete VPN die uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid. De software ziet er verzorgd uit en helpt beginnende VPN-gebruikers goed op weg, o.a. door servers voor verschillende doeleinden (streaming, torrents downloaden) binnen het programma hun eigen sectie te geven.

Ook zijn we onder de indruk van het sterke no-logs-beleid en de transparante manier waarop het bedrijf zijn diensten levert.

Deze VPN-dienst laat wel steken vallen wat betreft de snelheid van de servers. Zodra je CyberGhost inschakelt, lever je geregeld flink in op je maximale internetsnelheid. Andere providers doen dat beter.

Ook is er nog werk weggelegd op het gebied van onafhankelijke audits en mag de software minder storen met pop-up-meldingen.

Los van die kritiekpunten is de prijs/kwaliteitsverhouding redelijk op orde en is de VPN op genoeg apparaten tegelijk te installeren, meer dan bij menig concurrent.

Probeer CyberGhost gerust een dagje uit, dit is namelijk helemaal gratis. Als het bevalt, kun je vervolgens op een betaald abonnement overstappen. Of kijk eens naar de extensies, waarvoor je (gelet op de beperkingen) niets hoeft te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

62 reacties op “CyberGhost

 1. Tom

  Hallo,

  Ik vroeg mij af hoe CG nu precies werkt met torrenting.
  Stel ik start de ‘Surf anonymously’, daarmee ga ik naar een torrentwebsite en vandaar download ik een film/serie. Dan krijg ik een file die naar uTorrent gaat, alleen is dit dan ook nog anoniem, of moet je daarvoor de premium versie met ‘Torrent anonymously’ aanschaffen?

  1. VPN diensten

   In de gratis versie zal torrenting in zijn geheel niet werken. Ze laten simpelweg torrent verkeer niet door op hun gratis te gebruiken servers. Voor het anoniem downloaden van torrents zul je dus inderdaad de premium versie moeten aanschaffen.

  1. VPN diensten

   Je kunt binnen popcorn time een VPN verbinding instellen, dan weet je zeker dat je data over verloopt en dat je dus veilig bent. Een andere mogelijkheid is om je al je internetverkeer over een VPN verbinding te verlopen door gewoon met de CyberGhost software de vpn verbinding op te zetten en vervolgens Popcorn Time gebruiken.

 2. pat

  heb je een internet provider nodig? zoals bv ziggo
  als je android gebruikt gaat het dan van je mb pakket af? of kan je dit totaal zonder andere internet diensten gebruiken?

  1. VPN diensten

   Je hebt internet en dus een internet provider nodig. Als je via een telefoon de vpn dienst gebruikt gaat het inderdaad van je mb pakket af.

 3. rob

  ik overweeg de gratis versie van cyberghost te downloaden om in te kunnen loggen op een yomvi account van een vriend van me in spanje om hierop spaans voetbal te kunnen kijken. zal dit werken?

  1. VPN diensten

   Ja dit zal waarschijnlijk werken. We hebben dit overigens nog niet zo specifiek getest, maar Cyberghost kan je gratis gebruiken dus het is het proberen waard.

  1. VPN diensten

   De snelheid van de gratis servers is gelijk. Het nadeel van de gratis dienst is enkel dat je toegang tot een beperkt aantal servers hebt. Daarnaast krijg je advertenties voorgeschoteld als je de gratis versie gebruikt. De snelheid van de gratis servers kan overigens wel lager zijn dan bij de betaalde servers omdat de gratis servers erg druk kunnen zijn.

   1. VPN diensten

    Als je inlogt op de website van Cyberghost kun je in het menu onder “my account” op de optie “cancel subscription” klikken. Hiermee stop je gemakkelijk je abonnement.

 4. jeanny

  ik zet cyberghost aan (laten we zeggen op US of Spanje), vervolgens incognito modus (chrome) en vervolgens netflix. als ik dan een serie wil kijken die in dat gebied aangeboden word dan werkt dit niet. krijg melding dat ik naar mijn proxy instellingen moet kijken. ik doe iets fout.

  enig idee?

 5. Peter

  Als ik de VPN installeer op een router gaat dan automatisch al mijn internetverkeer via de VPN. Dus ook mijn NAS en de WiFi van bijvoorbeeld de IPad?

  1. VPN diensten

   Als je jouw router instelt als VPN client dan is dit inderdaad het geval. Niet op elke router vind je de mogelijkheid om deze als VPN client in te stellen. Met een router waar de DD-WRT firmware op geïnstalleerd is, is dit in ieder geval wel mogelijk.

 6. D. Cornelissen

  Goede middag
  Welke optie kan ik het beste nemen om anoniem te kunnen downloaden? bv via spotnet of torrentsite.

  Vriendelijke dank

 7. C. van der Schoot

  1. Wil graag 4 simultane VPN-connecties via één modem kunnen maken naar Nederlandse TV-zenders. Modemsnelheid downstream: 19,38Mb/s.
  Is dit mogelijk? (uiteraard in de Premium plus-versie).

  2. indien 1 = ja, is de Premium plus-variant tijdelijk in te zetten, b.v. alleen een paar maanden per jaar, en dan te downgraden naar Premium (voor 1 connectie) ?

  1. VPN diensten

   Ja dit is mogelijk: je zult de Nederlandse tv zenders dus wel moeten benaderen over internet in dat geval. Bijvoorbeeld via de NPO site of RTL XL website. Het gebruik van de premium plus variant voor een aantal maanden per jaar is ook mogelijk, je zult dan alleen het abonnement per maand moeten betalen zodat je het ook per maand kunt opzeggen. Waarschijnlijk is het voor jou goedkoper om simpelweg een jaarabonnement af te sluiten.

  1. VPN diensten

   In het CyberGhost programma heb je een kopje met “all servers”. Als je daar op klikt zul je alle beschikbare servers te zien krijgen. Vervolgens kun je dus kiezen voor 1 van de Amsterdamse servers.

 8. Bert Kabbes

  1 CG abonnement kan kennelijk op max 7 verschillende apparaten worden gebruikt. Kan dat een mix zijn van Windows apparaten, Android apparaten en IOS apparaten ?

  1. VPN diensten

   Het kan inderdaad een mix van de verschillende apparaten zijn. Het gaat om het aantal connecties, CyberGhost kijkt verder niet naar welke besturingssystemen er gebruikt worden.

 9. Bert Pienter

  Als ik CyberGhost enkel gebruik om anoniem te surfen verbruik ik dan mijn download (loopt mijn meter) die ik heb van mijn server? Wat als ik download komt er een e.v.t. extra verbruik bij?

  1. VPN diensten

   Alle data die je ontvangt en verstuurt telt als dataverbruik, dus bij beide activiteiten loopt de meter. Bij surfen verbruik je natuurlijk veel minder dan bij grote bestanden downloaden.

 10. WimW

  Waarom beantwoord Cyberghost een 5 maal gestelde vraag niet.
  Mijn vraag : ondanks Cybrghost krijg ik meldingen van 6000 tracking cookies in 2 dagen.
  Hoe kan dat ?
  Mijn computer is toch onvindbaar?

  1. VPN diensten

   Een cookie wordt door je browser gedownload wanneer je een pagina bezoekt die cookies wilt laden. Je hebt voor je browser verschillende plugins waarmee je kunt instellen dat er geen cookies worden geaccepteerd en/of alleen cookies van derde partijen niet worden geaccepteerd. CyberGhost heeft ook een optie om cookies van advertentienetwerken en onbetrouwbare partijen te blokkeren.

 11. Freek

  Ik overweeg een abonnement te nemen van 18 maanden met korting. Nergens kan ik iets vinden over wat er daarna gebeurt. Wordt het contract verlengd en wat zijn dan de kosten of is het opzegbaar?

  1. VPN diensten

   Hey abonnement wordt in principe verlengd na de 18 maanden, het opzeggen is echter met 1 klik op de knop gedaan in je account op de CyberGhost website.

 12. Nick

  Ik kan slechts op 1 device programma’s kijken. Op de 2 andere krijg ik de volgende melding: deze video mag niet bekeken worden van jou locatie(33)
  VPN staat aan en zijn verbonden.

 13. Heleen

  Ik wil het abonnement gaan delen buitenshuis met de kinderen kan ik dan beter met aps werken op de apparaten of kan ik dan ook vpn in mijn router zetten en alsnog delen

   1. mrT

    Weet je dit zeker? Sinds 1,5 maand kan ik met Cyberghost geen ZiggoGo meer bekijken (vanuit Zuid-Afrika). Het lijkt alsof Ziggo alle servers heeft geblockt. Ik krijg te zien dat ik buiten de EU verblijf en dus geen verbinding kan maken.

    Netflix werkt wel prima.

    1. VPN diensten

     Ziggo Go controleert tegenwoordig ook aan de hand van je gps locatie waar je bent. Kun je het nog eens proberen met je gps uit en natuurlijk wel je VPN aan. Als dat niet werkt kunnen we je aanbevelen een “fake GPS location” app te installeren. Hiermee kun je ook je GPS locatie voor de Ziggo Go app faken.

 14. Sal

  Kan je, als je bijv nu een abonnement voor 15 maanden afsluit, vlak voordat deze afloopt kiezen voor een andere vorm (andere aanbieding met andere looptijd) of kan je alleen verlengen met dezelfde periode?