Streaming in Nederland en België: wat je kunt bekijken met streamen

Tien jaar geleden had nog geen mens ervan gehoord, vandaag is het een doodnormaal woord geworden. Streaming - want daar gaat het over - kennen we vooral in de context van films en series, op Netflix bijvoorbeeld, maar er is nog heel wat meer content die via streamen kan bekeken worden. En al zeker wanneer je een VPN gebruikt, want dan wordt het streamingaanbod nog eens exponentieel groter. Wij leggen uit hoe je dat voor elkaar krijgt en wat je kunt bekijken met streamen.
Inhoudsopgave

Wat is streamen?

Streamen is het verdelen van content zoals films, series en live en opgenomen tv-programma’s via het internet. De “stream” wordt bij een bepaalde partij opgestart en komt via het internet terecht bij de kijker. Dit is dus een belangrijk verschil met het “broadcast”-model, zoals het bij traditionele tv wordt gebruikt. Een tv-programma wordt sowieso uitgezonden, naar honderdduizenden of miljoenen mensen tegelijk, of ze nu kijken of niet.

Een stream is in regel “on demand”: een kijker vraagt de stream op en krijgt hem dan pas binnen. 

Beste streamingdienst: mijn Top 5

Ongeveer elke dag wordt er ergens ter wereld wel een nieuwe streamingdienst gelanceerd. Welke daarvan zijn de moeite waard? Ik geef mijn persoonlijke top 5.


1. Netflix

Hoeft het te verbazen dat we Netflix op één zetten? De streamingdienst die ongeveer eigenhandig de markt van streamingdiensten heeft vormgegeven is natuurlijk incontournable in dit lijstje. Netflix is eenvoudigweg onmisbaar omdat het aanbod aan nieuwe series (en, in mindere mate, films) zo gigantisch groot is. De lijst van series die werkelijk onmisbaar zijn, is allicht nergens langer dan bij Netflix. House of Cards, Master of None, Narcos, Breaking Bad, Better Call Saul, Unbelievable, When They See Us, The Crown… allemaal zijn op Netflix terug te vinden. Het aanbod en vooral de snelheid waarmee Netflix nieuwe reeksen de wereld in stuurt, is zo enorm dat het soms zelfs allemaal wat te overweldigend aanvoelt. Tenzij je van ’s ochtends tot ’s avonds voor de buis zit, kan geen mens dit tempo bijhouden (en dat zouden we ook niemand aanraden). 

Buitenlandse Netflix paradijsOverigens, wie het gevoel heeft alles al gezien te hebben op de Belgische of Nederlandse Netflix: op de Amerikaanse, Britse en Canadese variant is het aanbod nog groter, zeker qua films en series die Netflix niet zelf geproduceerd heeft. Een VPN ontsluit al dit lekkers met een druk op de knop. 

Wie nog redenen wil om Netflix in huis te halen: echt goedkoop kan je de dienst niet meer noemen (er is natuurlijk geld nodig om al dat materiaal gemaakt te krijgen), maar 8 tot 14 euro (naargelang het aantal schermen en of je al dan niet HD-kwaliteit wenst) is zeker fair te noemen. Bovendien zitten de Netflix-apps degelijk en intuïtief in mekaar en is het een eitje om ze te gebruiken. 


2. Amazon Prime Video

Het tweede bedrijf, dat, wat ons betreft, een plaatsje verdient bij je streamingdiensten is Prime Video van Amazon. In de meeste Europese landen krijg je Prime Video als een soort extraatje wanneer je een abonnement op Amazon Prime afsluit (de gratis leverdienst van Amazon) en daardoor lijkt het een beetje alsof Prime een beetje een bijzaak is voor Amazon. Vergis je echter niet, Prime Video mag, in onze contreien, dan nog niet de notoriëteit hebben van Netflix, er zijn erg goede films en series op te ontdekken.

Het geestige The Marvelous Mrs. Maisel bijvoorbeeld. is al terecht bekroond met zowel een Emmy als een Golden Globe voor beste comedyreeks. De in ongenade gevallen Woody Allen maakte voor Amazon zijn eerste (en enige) tv-serie: Crisis in Six Scenes. En de politiereeks Bosch (naar de boeken van Michael Connelly) kan zich moeiteloos meten met de beste crimeseries op Netflix. 

Wij hebben ook hoge verwachtingen van The Underground Railroad, Barry “Moonlight” Jenkins goot de bekende roman van Colson Whitehead in een naar verluidt prachtige serie en volgend jaar komt The Lord of the Rings-spinoff er aan. Geen enkele andere serie had ooit een hoger budget voor één seizoen (465 miljoen dollar in dit geval). Filmliefhebbers kunnen zich dan weer opwarmen aan het nieuws dat Amazon onlangs de filmstudio MGM overnam, waardoor de streamer in een klap de rechten op zowat 4.000 films in handen kreeg. 

Waar Amazon nog wel moet aan werken, is zijn app. Want zit nog lang niet zo gelikt in mekaar als die van Netflix. In de Belgische versie daarvan bijvoorbeeld zitten films met en zonder Nederlandse ondertiteling kris kras door elkaar. Vroeger kon je in de app zelfs geen ondertiteling veranderen zonder uit de film te gaan, maar dat is gelukkig wel aangepakt. 

Wat dan wel weer pro-Prime Video spreekt, is de wel zeer scherpe prijs van 2,99 euro per maand. 


3. Disney+

Heb je jonge kinderen in huis? Dan is het een no-brainer: je moet Disney+ in huis halen. Meer zelfs: ook volwassenen kunnen zich prima amuseren met deze streamingdienst. 

De parel aan de kroon van Disney+ is uiteraard het aanbod aan nieuwe en oude animatiefilms uit de stal van Disney en dochter Pixar. Van Cinderella over Dumbo tot The Lion King, 101 Dalmatiërs, Toy Story, The Incredibles en Wreck-it Ralph,…noem er een op en hij is beschikbaar, voor animatieliefhebbers lijkt het dus alsof ze in het Walhalla beland zijn. 

Maar Disney+ is meer dan animatiefilms, de studio heeft ook de rechten in handen van alles wat met Star Wars te maken heeft, dus zowel de klassieke films, de nieuwe films als alle mogelijk spin-offs en animatiereeksen. Zeker de twee seizoenen van The Mandalorian zijn aanraders. 

disney plus logoAls derde poot voegde Disney+ enkele maanden geleden ook “Star” aan zijn aanbod toe, waar films en series te vinden zijn die meer op volwassenen mikken. Je vindt er romcoms als Paper Towns, comedyreeksen als Ugly Betty of New Girl en zelfs serieus crime drama als Big Sky. 

Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan prenten als Mrs. Doubtfire, Planet of the Apes (de remake), Avatar of Moulin Rouge. 

Wie ooit al in een Disney-pretpark is geweest, weet het: aan de kleinste details wordt aandacht besteedt en alles ziet er piekfijn verzorgd uit. Dat is met hun app ook zo. Qua looks en gebruiksgemak is dit een van de allerbeste. 

Disney Plus kost een al bij al redelijke 8,99 euro per maand. Wie meteen een jaarabonnement afsluit, betaalt 89,90 euro en krijgt dus eigenlijk twee maanden gratis. We voelen wel: het zwaartepunt van de dienst ligt bij Disney, Pixar en Star Wars, voor de extra films van Star hoef je het (voorlopig) nog niet te doen. Maar toch: een plaats in onze top-3. 


4. The Criterion Channel 

Wie ooit, in een niet eens zo ver verleden, serieus bezig was met het verzamelen van Laserdiscs, DVD’s en BluRays is allicht ooit de naam Criterion tegengekomen. Criterion was (en is) een legendarisch Amerikaans label dat luxueuze en bijzondere speciale edities uitbrengt van cinefiele films uit alle windstreken van de wereld. Van Citizen Kane over North by Northwest en Paris, Texas tot In The Mood for Love, Les 400 Coups en On The Waterfront…de lijst is ondertussen al meer dan duizend films lang en bevat meesterwerken van onder meer Eisenstein, Truffaut, Antonioni en Lynch. Iedereen die ooit iets in cinema heeft betekent, zit er tussen.

Dat idee wordt online doorgetrokken met The Criterion Channel, een streamingdienst waar je als echte filmliefhebber duimen en vingers bij kunt aflikken. Net zoals ze dat doen met fysieke media krijg je van Criterion ook op het streamingplatform meer dan alleen maar de film. Ze laten kijkers ook genieten van geknipte scènes, commentaar tijdens de film, documentaires, interviews, making of’s of zelfs oude en onbekende kortfilms van de regisseur. 

Ook op de site en de apps zelf voel je dat dit een streamingdienst is die door filmliefhebbers in hart en nieren wordt uitgebaat. Je kunt natuurlijk films zoeken, maar ze worden ook thematisch gepresenteerd, bijvoorbeeld naar regisseur, genre, acteur of een bepaald onderwerp (LGBTQ-films, vrouwelijke regisseurs, muziekfilms,…). Elke dinsdag is er een lange speelfilm die wordt gekoppeld aan een kortfilm en op vrijdag is er een speciale “double bill”, twee films die je volgens de mensen van Criterion best na mekaar kunt bekijken. 

Voor al dat moois vraagt Criterion net geen elf dollar per maand, wat eigenlijk bijzonder redelijk is. Wie meteen een jaarabonnement neemt, is 100 dollar kwijt (dat is ongeveer de prijs van drie of vier BluRay’s van Criterion). 

Enige nadeel: deze dienst is enkel in de V.S. beschikbaar en komt dus ook niet met Nederlandse ondertiteling (wel Engels, uiteraard). Om hem te kunnen bekijken, moet je dus ook nog de prijs van een VPN-abonnement er bij rekenen. 


5. Crunchyroll

Afsluiten doen we met een dienst waar we zelf geen abonnement op hebben, maar wel veel sympathie: Crunchyroll. Crunchyroll richt zich volledig op anime, manga en Aziatische films en series. Het platform begon zijn leven als site waar liefhebbers van het genre zelf (illegaal…) content konden uploaden, maar veranderde al snel het geweer van schouder nadat enkele grote investeerders instapten.

Vanaf dan begon Crunchyroll distributierechten op te kopen van manga bij productiehuizen uit Japan en andere Aziatische landen en beloofde het bedrijf om alle illegale content van hun site te halen. Een van de grote namen die toen werd binnengehaald was de zeer populaire Japanse serie Naruto, waardoor Crunchyroll meteen een bekende naam werd bij liefhebbers van het genre. 

Ondertussen is de site uitgegroeid tot (zoals het zelf zeggen) “the world’s largest collection of anime”. We hebben het zelf niet nageteld, maar dat zal allicht wel kloppen. Liefhebbers van One Piece, JoJo’s Bizarre Adventure, Fruit Basket of Attack on Titan vinden hier probleemloos hun gading. Crunchyroll maakt het zijn gebruikers heel erg gemakkelijk door op zo veel mogelijk platformen een app aan te bieden: Windows, Mac OS X en Linux, Roku, Boxee, Wii en Wii U, Apple TV, iOS, Windows Phone, Android, Chromecast, PlayStation en Xbox en diverse smart tv’s. 

We begrijpen het: dit is een behoorlijk niche genre voor een select publiek, maar het goede nieuws is dat het helemaal niks kost als u Crunchyroll eens wil uitproberen. In ruil voor enkele reclameonderbrekingen kan je immers alles gratis bekijken. Wie betaalt voor een abonnement (9,99 dollar per maand of 99,99 dollar per jaar) krijgt geen reclame te zien en mag de shows bekijken in een hogere beeldkwaliteit. In dat geval komen nieuwe afleveringen ook beschikbaar één uur nadat ze in Japan werden uitgezonden.


Er is (veel) meer dan alleen Netflix

De diensten die we hierboven aanhaalden, zijn waarschijnlijk de grootste namen in Nederland en België, maar er zijn in het buitenland natuurlijk nog heel wat meer interessante streamingaanbieders. Denk bijvoorbeeld aan HBO Max, Hulu of Peacock. Of aan BBC iPlayer, de Uitzending Gemist-variant van de BBC. 

Surf je daar echter naar toe als Nederlander of Belg, dan krijg je heel vaak een boodschap te zien dat deze niet voor ons beschikbaar zijn. Meer nog: ook het Britse, Amerikaanse of, pakweg, Duitse Netflix- of Prime Video-aanbod (die heel wat uitgebreider zijn dan de onze…) zijn voor ons verboden terrein, zelfs als we al betalen voor de vaderlandse Netflix. 

Waarom is het internationale streamingaanbod niet in Nederland beschikbaar? 

Dat komt omdat streamingdiensten meestal niet voor alle landen ter wereld de rechten bezitten om bepaalde films of series te mogen uitzenden. Netflix heeft voor bijvoorbeeld de film Jurassic Park wel de Amerikaanse rechten, maar niet de Nederlandse. Jurassic Park staat dus wel in de Amerikaanse Netflix, maar niet in de Nederlandse bibliotheek. En zo zijn er heel veel voorbeelden. 

Ook het feit dat Nederlanders en Belgen bijvoorbeeld niet naar BBC iPlayer kunnen kijken heeft met rechten te maken. De BBC verkoopt zijn programma’s immers ook aan Nederlandse en Belgische tv-zenders. En die vinden het natuurlijk niet leuk als die programma’s evengoed via iPlayer te zien zijn, want dan hebben zij minder kijkers (en dus minder reclame-inkomsten). 

Hoe kan ik toch buitenlandse streaming kijken? 

De oplossing heet VPN. Met een VPN (Virtual Private Network) kan je ongeveer alle streamingdiensten ter wereld om de tuin leiden en toegang krijgen tot hun aanbod. Om uit te leggen hoe dat kan, moeten we een klein beetje technisch worden. 

Netflix (we zullen hen opnieuw als voorbeeld nemen, maar het principe geldt voor alle streamingdiensten) “weet” uit welk land je komt aan de hand van je IP-adres, een uniek adres waarmee je je identificeert op internet. Via dat IP-adres zal je dus een bepaald aanbod aan films en series voorgeschoteld krijgen. Heb je een Nederlands IP-adres, dan krijg je de Nederlandse Netflix te zien. Heb je een Amerikaans IP-adres? Inderdaad, dan kan je wél naar Jurassic Park kijken. 

Maar stel nu eens dat je je IP-adres zou kunnen veranderen. Zodat je zelf zou kunnen kiezen of je een Belgisch, Amerikaans, Frans of, pakweg, Litouws IP-adres hebt. Dat is precies wat een VPN voor jou kan regelen. En op die manier kan je dus ook toegang krijgen tot het Belgische, Amerikaanse, Franse of Litouwse aanbod van Netflix (gesteld dat je je dat laatste zou willen, natuurlijk). 

Hoe omzeilt VPN deze geoblokkades? 

Simpel: normaliter maak je (min of meer) rechtstreeks verbinding met een Netflix-server, telkens als je vanuit België of Nederland een serie opvraagt. Met een VPN wordt je netwerkverkeer echter eerst “omgeleid” naar een ander land (de V.S., Frankrijk, Litouwen,… je kunt het zelf instellen). Op die manier lijkt het voor Netflix alsof je je ook echt in dat bepaalde land bevindt. En zullen ze je ook zonder problemen het aanbod van dat land serveren. Op die manier kan je in België of Nederland dus toch toegang krijgen tot een grote bibliotheek van films en series die eigenlijk niet voor jou bedoeld was. 

Wat is de beste VPN voor streaming?

Zoals we in dit artikel verschillende keren zullen zeggen: als je optimaal van alle onlinediensten wilt genieten, heb je een VPN-dienst nodig. Alleen: welke? Er zijn er zoveel, hoe maak je daar een keuze uit? 

Er zijn wel wat parameters waarmee je rekening moet houden om de beste VPN voor streaming te kiezen. 

 • Vooreerst wil je natuurlijk dat je verbinding met de VPN zo snel mogelijk is. Zeker als je video gaat streamen is dat belangrijk. Met een trage of ondermaatse verbinding verandert je stream al snel in een brij waar een kat haar jongen niet meer in herkent. 
 • Ten tweede is het belangrijk dat de VPN-provider in zoveel mogelijk landen een server heeft staan (en liefst zelfs meer dan een). In landen als de V.S., Groot-Brittannië of Frankrijk zijn de meeste VPN-providers wel aanwezig, maar voor pakweg Rusland is dat al een stuk minder evident. Vervelend als je graag Russische tv wilt kijken. 
 • Ten derde wil je een zo breed mogelijk aanbod aan apps om de VPN-verbinding op te zetten. Windows en OS X voor je pc zijn het absolute minimum, maar Android en iOS zijn uiteraard ook bijzonder handig. Als je daarna bijvoorbeeld ook nog via je gameconsole verbinding kunt maken, is dat helemaal mooi. 

Enige research is dus wel nodig om een onderbouwde keuze te maken, maar we willen je alvast op weg helpen met drie goede VPN-providers die zeer goed uit onze uitgebreide streamingtests zijn gekomen.


1. NordVPN

De eerste is NordVPN. Zij hebben meer dan 6.500 servers staan in bijna zestig landen en dat met een snelheid die ruim voldoende is om video te kunnen streamen. NordVPN heeft apps voor Windows en OS X, Linux, Android, iOS en zelfs Android TV. Daarnaast is het ook mogelijk om de dienst op je router te installeren, gesteld dat die dat ondersteunt. Uitgebreid verder lezen over alle ins en outs van NordVPN kan in onze review.


2. Surfshark

Een tweede goede keuze is ongetwijfeld Surfshark. Zij hebben zowat drieduizend servers geïnstalleerd in een zestigtal landen, met een snelheid die zeker niet onderdoet voor die van NordVPN. Surfshark kan op een ongelimiteerd aantal toestellen en apparaten geïnstalleerd worden: Windows, OS X, Linux, iOS, Android, Apple TV, de PlayStation en de Xbox. Voordeel: Surfshark is de meest betaalbare premium VPN. Lees meer over deze goedkope maar uitstekende optie in onze recensie.


3. CyberGhost

Een goede derde ten slotte, is CyberGhost die in meer dan 90 landen zo’n 6.200 servers hebben neergepoot. In sommige regio’s (Europa en de V.S. bijvoorbeeld) is CyberGhost wel nadrukkelijker aanwezig dan in andere, zoals Afrika of Azië. De snelheid van verbinding is behoorlijk, al is CyberGhost geen snelheidsduivel zoals NordVPN en Surfshark. Ook CyberGhost haalden we door de mangel en deze review brengt je op de hoogte van alle details.


Streaming en streamingdiensten: een overzicht

Benieuwd naar wat er allemaal te streamen is, zonder VPN maar vooral ook mét VPN? We hebben een uitgebreid overzicht voor je geschreven:

Films en Series

Bij streaming denken de meeste mensen natuurlijk meteen aan films en series. Wat zijn op dit vlak de bekendste spelers? 

Netflix

netflix logoDe absolute moloch in streamingland is natuurlijk Netflix. Het bedrijf begon eind de jaren negentig in de Verenigde Staten als een online verhuurder van DVD’s. Leden kreeg daarbij de DVD per post toegestuurd en moesten die na het bekijken van de film weer terugsturen.

Oprichter Reed Hastings had echter al snel door dat de echte toekomst in streaming lag. Aanvankelijk bood het zijn streamingdiensten enkel in de V.S. aan, maar al snel volgde de rest van de wereld. De grote doorbraak voor Netflix kwam er toen het bedrijf eigen series begon te maken, series die uiteraard nergens anders te bekijken vielen dan op het eigen platform. Met topreeksen als House of Cards, Orange is the New Black, Narcos en Stranger Things…(de lijst is ondertussen bijna niet meer te tellen) wist het bedrijf zo miljoenen abonnees te verleiden, de teller staat op bijna 200 miljoen nu.

Ondertussen produceert Netflix ook zelf films, van grote namen als Martin Scorsese en David Fincher. En ook die zijn natuurlijk enkel op Netflix te zien. 

Prime Video

prime video logoDe grote concurrent van Netflix is Prime Video, de videodienst van de e-commerce-gigant Amazon. Prime Video maakt deel uit van het Prime-aanbod van Amazon, waarin onder meer ook gratis verzending van pakjes, online foto-opslag en de videodienst Twitch inbegrepen is (Twitch is een soort Youtube met enkel livestreams en filmpjes van videospelletjes). Die krijg je er dus ook allemaal bij als je een abonnement op Prime neemt. 

Ook Prime heeft een vrij uitgebreid aanbod aan films en series, al is het wel een stukje kleiner dan bij Netflix en gaat het meestal ook om wat oudere films en series. Wel interessant zijn de eigen reeksen van Prime Video. Die zijn vaak wat minder spraakmakend dan die van Netflix, maar hoeven qua kwaliteit niet onder te doen. Wij hebben al met veel plezier gekeken naar bijvoorbeeld de advocatenreeks Goliath, The Man in the High Castle (naar het boek van Blade Runner-auteur Philip K. Dick), de bevreemdende thrillerreeks Homecoming met Julia Roberts en de uitstekende politieserie Bosch, gebaseerd op de boeken van Michael Connelly. 

Naast Netflix en Prime Video, die bijna over de hele wereld aanwezig zijn, zijn er, zeker in de V.S., nog een boel andere, lokale streamingdiensten die ook voor Nederlanders en Belgen erg interessant kunnen zijn, als ze een VPN gebruiken, natuurlijk. Een nadeel is wel dat ze niet voorzien in Nederlandse ondertitels, maar als je de taal van Shakespeare voldoende machtig bent, zijn ze zeker de moeite waard om eens te proberen. 

Disney+

disney plus logoNetflix en Amazon Prime mogen dan wel de eerste wereldwijd beschikbare streamers zijn, ondertussen is er met Disney Plus ‘a new kid on the block’. En het grote publiek lust er duidelijk pap van, want de streamingdienst is als een ware raket uit de startblokken geschoten. Al meer dan zestig miljoen abonnees heeft het ‘huis van de muis’ weten te strikken. Sterk, als je weet dat Disney+ erg jong is en dat er nog altijd een boel landen zijn waar de dienst niet gelanceerd is. 

Waarom Disney+ zo snel zo groot is geworden, laat zich eenvoudig verklaren. De content die te zien is, spreekt een enorm groot publiek aan en is razend populair. Niet alleen alle Disney-klassiekers zelf (Aladdin, The Lion King, Mulan, Frozen,…) staan er op, ook de Marvel-films (Captain Marvel, Black Panther, Guardians of the Galaxy,…), de Marvel-series (Agents of S.H.I.E.L.D, Runaways), de films van Pixar (Toy Story, Brave, Wall-E, Cars, Finding Nemo,…) en de films van Lucasfilm (alle Star Wars-prenten). Met zulke namen leidt het niét afnemen van een abonnement in veel gezinnen wellicht tot een opstand van de kids. Bovendien heeft Disney, sinds het 20th Century Fox overnam, ook de rechten kunnen bemachtigen op nog andere populaire series als The X-Files en The Simpsons. 

Daarmee houdt het zelfs niet op, want Disney+ voorziet ook in programma’s van National Geographic,  én in eigen series, waarvan The Mandalorian, een spin-off van Star Wars, voorlopig allicht de bekendste en beste is. Ondertussen staan er trouwens nog heel wat andere nieuwe Marvel- en Star Wars-series in de steigers. 

Net zoals dat trouwens ook voor Netflix en Prime geldt, biedt Disney+ niet in alle landen dezelfde reeksen en films aan. Je kent de reden al: een kwestie van rechten uiteraard. Een van die partijen die voor bepaalde landen nog de rechten op sommige Disney-films heeft, is trouwens… Netflix. Zo is bijvoorbeeld ‘The Incredibles 2’ in de V.S. niet bij Disney+ te zien, maar bij Netflix. Omgekeerd zijn ondertussen bijna alle Disney-animatiefilms bij Netflix verdwenen om uiteraard opnieuw bij Disney+ op te duiken. 

HBO Max

hbo max logoDe bekendste van de puur Amerikaanse diensten is allicht HBO Max, de streamingdienst van HBO. Zoals de naam al laat vermoeden, wordt de dienst vooral gestoffeerd met de meestal uitstekende series van deze kabelzender. Denk aan klassiekers als Deadwood, Six Feet Under, Sex and the City, The Sopranos, Boardwalk Empire en natuurlijk Game of Thrones. Maar ook nieuwe HBO-series als Perry Mason, Euphoria of Watchmen zijn er uiteraard te bekijken. 

Naast quasi de volledige back catalogue van HBO, biedt HBO Max trouwens nog meer. Ook de films en series van Warner Media, de huidige eigenaar van HBO, staan er online. Het gaat dan onder meer over content van DC Comics, The Cartoon Network, TBS, TNT, de Japanse animatiestudio Studio Ghibli (Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle, Ponyo…) en honderden films, van Ad Astra tot Citizen Kane en de nieuwe Mortal Kombat. Als kers op de taart gaat ook HBO Max binnenkort eigen, exclusieve series maken, waaronder een bewerking van Dune, de S.F.-klassieker van Frank Herbert die ook al eens door David Lynch werd verfilmd.

Een nadeeltje wel: op dit moment ondersteunt HBO Max nog geen 4K, HDR of Dolby Atmos-geluid, al staat dit wel op de planning. 

Hulu

hulu logoNog een andere gewaardeerde Amerikaanse streamingdienst is Hulu, eigendom van de kabelmaatschappij Comcast en Disney. Hulu brengt een mix van de beste tv-series, films en shows van verschillende Amerikaanse zenders en netwerken. Reeksen als Seinfeld, Brooklyn Nine-nine, 30 Rock en Rick and Morty hebben er een plaatsje gevonden naast klassiekers als Buffy the Vampire Slayer, Grey’s Anatomy en The X-Files. 

Hulu komt in verschillende smaken, de goedkoopste versie (voor 5,99 dollar per maand) geeft je toegang tot de streamingbibliotheek, maar dan moet je op geregelde tijden ook wel een reclameblok voor lief nemen. Wie dat niet ziet zitten, kan voor 11,99 dollar upgraden naar een pakket zonder reclameonderbrekingen. Daarnaast biedt Hulu ook de mogelijkheid om tegen betaling extra pakketten toe te voegen, zodat je toegang krijgt tot HBO Max, maar ook tot bijvoorbeeld de series van Showtime (Shameless, Penny Dreadful,…) of Starz (American Gods, Outlander,…). Net zoals de meeste andere streamers, is Hulu al een tijdje bezig om ook eigen series te maken. Veruit de meest succesvolle en bekende daarvan is allicht The Handmaid’s Tale, dat ook al door Canvas in België is uitgezonden. Andere interessante titels zijn onder meer Little Fires Everywhere, met Reese Witherspoon, Castle Rock, een soort The Twilight Zone voor gevorderden en High Fidelity, naar de roman Nick Hornby die eerder al verfilmd werd. 

Comcast, een van de eigenaars van Hulu, heeft vorig jaar trouwens aangekondigd dat het zijn aandelen in de streamingdienst geleidelijk aan gaat verkopen aan Disney, zodat die enige eigenaar wordt. Tegen 2024 moet die operatie afgerond zijn. Volgens de geruchtenmolen zou Disney zijn streamingstrategie dan gaan herzien, zodat Disney+ het merk wordt voor meer lichtvoetig familie-entertainment, terwijl de “serieuzere” series die expliciet op volwassen kijkers mikken naar Hulu verhuizen.

Peacock

peacock kijken met vpn full logoIn 2020 vervoegde ook de Amerikaanse tv-zender NBC (tegenwoordig eigendom van kabelmaatschappij Comcast en zusterbedrijf van filmstudio Universal) de streaming-arena. Hun dienst werd Peacock gedoopt, naar het beroemde pauwenlogo van het bedrijf. Peacock heeft drie abonnementsformules: gratis, premium (4,99 dollar per maand) en premium plus (9,99 dollar per maand).

De eerste dienst is, zoals de naam al laat vermoeden, volledig gratis, maar bevat slechts een deel van de series en films die de betalende kijkers van premium en premium plus krijgen voorgeschoteld. Bovendien worden de programma’s ook onderbroken voor reclame. Wie een premium-abonnement neemt, krijgt wel toegang tot de volledige bibliotheek, maar ook worden advertenties getoond, al blijven die “beperkt” tot vijf minuten per uur. Enkel de premium plus-klanten kijken volledig reclamevrij.

Wat valt er te bekijken op Peacock? Uiteraard veel series uit de NBC-stal, zowel klassiekers als nieuwelingen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Columbo, Murder, She Wrote, Parks and Recreation en Friday Night Lights. Maar ook Law & Order, Suits en Heroes. De dienst heeft ook een vrij uitgebreide bibliotheek van films (voor van Universal uiteraard) waarin onder meer King Kong, de Fast & The Furious-reeks, E.T. en de Harry Potter-films op kijkers liggen te wachten.

Uiteraard wedt Peacock, net zoals Amazon of Netflix, ook op exclusieve content die nergens anders te bekijken valt. In een handvol gevallen produceert het bedrijf daarvoor zelf series. Brave New World is bijvoorbeeld een sf-reeks gebaseerd op het beroemde boek van Aldous Huxley. Meestal sluit Peacock echter vooral exclusieve distributierechten af met andere studios. Op die manier belandden bijvoorbeeld een Britse comedyreeks als Code 404 of een Canadese dramaserie als Departure op de streamingdienst. In de toekomst zal de zelfgemaakte content allicht belangrijker worden. Zo werkt Peacock aan een nieuwe reboot van Battlestar Galactica en aan een bewerking van de bekende podcast Dr. Death. Ook liefhebbers van reality-tv worden door Peacock bediend, met onder andere Keeping up with the Kardashians, Top Chef, Real Housewives of New York en How I Made my Millions.

Voor de liefhebbers heeft Peacock ook nog een reeks “Always On-Channels” klaarstaan, daar zijn bijvoorbeeld de live nieuwsuitzendingen van NBC en Sky News te bekijken, maar ook Britse voetbalmatchen (via Premier League TV) en klassieke clips uit bijvoorbeeld Saturday Night Live.

Paramount Plus 

paramount plus logoEen tijdje terug zag in de V.S. de streamingdienst Paramount+ het levenslicht. Helemaal nieuw is die echter niet, want hij is ontstaan uit de as van CBS All Access, een van de eerste streamingdiensten die door een tv-zender werd opgericht. 

Paramount+ verzamelt tienduizenden afleveringen van series van CBS, MTV, Nickelodeon en Comedy Central. Zowel nieuwe als (heel) oude series zijn er te bekijken, zoals NCIS, Frasier, de originele Perry Mason, I Love Lucy en Clarice (een spin-off van The Silence of the Lambs). Kinderen kunnen hun hart op halen aan Dora, The Backyardigans, Rugrats, Hey Arnold en Blaze. Liefhebbers van reality tv worden op hun wenken bediend met Ink Master, Big Brother All Stars of 16 And Pregnant.  

Daarnaast vonden ook best wel wat recente films terug in het aanbod, van Terminator: Dark Fate, The Wolf of Wall Street, Sonic The Hedgehog, de vier Indiana Jones-films en Skyfall terug. Paramount+ wordt daarnaast door Paramount ook gebruikt als vehikel om nieuwe films te lanceren (omdat de bioscopen door de coronapandemie dicht waren). Op het moment van schrijven is dat bijvoorbeeld het niet al te geweldige Infinite (met Mark Wahlberg), maar vanaf medio juli valt A Quiet Place II te streamen, het vervolg op de prima thriller A Quiet Place, die enkele jaren geleden een onverwachte hit werd. 

Tot slot biedt Paramount+ ook nog live-televisie met CSB News en CBS Sport. Paramount+ is in twee smaken verkrijgbaar. Een basisabonnement kost 4,99 dollar per maand, maar daarvoor krijgt de kijker ook wel een portie reclame te slikken. Wie reclamevrij wil kijken, moet elke maand 9,99 dollar ophoesten.

Vudu

vudu logoEen streamingdienst die in Amerika vrij succesvol is, maar hier quasi onbekend, is Vudu. Het bedrijf werd in 2007 opgericht, maar kwam al snel daarna in handen van de supermarktketen Walmart. Dit jaar werd de online ticket-verkoper Fandango eigenaar van Vudu. 

Vudu is geen traditionele streamer als Netflix of Prime Video, in die zin dat je niet betaalt voor een abonnement, maar de films of series per stuk afrekent. Je kunt het bedrijf dus eigenlijk eerder als een soort online videotheek omschrijven. 

Vudu biedt televisiereeksen aan (Lucifer, Snowpiercer, een hoop HBO-reeksen als Game of Thrones en Perry Mason), maar lijkt zich vooral op het streamen van films te concentreren, gaande van B- en C-films (Hard to Kill, Blood Quantum) tot films die hier zelfs nog in de bioscoop spelen (op het moment van schrijven: Unhinged met Russell Crowe en Bill and Ted Face The Music). Het is ook een prima uitvalsbasis om je bioscoop-kennis op te krikken door bijvoorbeeld pakweg de beste Woody Allen- of Jackie Chan-films er nog eens op enkele dagen door te jagen. 

Vudu heeft ook een hele sectie gratis films en series in de aanbieding, maar daarvoor moet je in ruil wel een portie reclame voor willen slikken (de meeste prenten die hieronder vallen zijn overigens ook niet bepaald meesterwerken, tenzij je volledig betoverd was door Dude, Where’s My Dog? of Mega Shark versus Mecha Shark). Wat Vudu wel uit de band doet springen, is zijn aandacht voor de beeldkwaliteit. De dienst was bijvoorbeeld, jaren geleden, een van de eersten om HD-films te streamen. Ondertussen worden veel films gestreamd in 4K met HDR-technologie (voor betere kleuren) en Dolby Atmos-geluid. 

Op diensten als Vudu, HBO Max en Hulu vind je prima kijkvoer, maar het aanbod is ook redelijk mainstream. Gelukkig bestaan er ook heel wat streamingdiensten met films die graag een beetje buiten de lijntjes kleuren en die op een niche-publiek mikken. 

Shudder

shudder logoEen zo’n site is het Amerikaanse Shudder, dat resoluut mikt op liefhebbers van horrorfilms. De site heeft honderden van dat soort prenten in de aanbieding, van absolute klassiekers als Hellraiser, Re-Animator en Henry, Portrait of a serial killer over trash als Cannibal Holocaust en The Hills Have Eyes tot Aziatische cult als Audition (van Takashi Miike). 

Fandor

fandor logoEen andere fijne site om nieuwe (en vergeten) filmpareltjes te (her)ontdekken, is ongetwijfeld Fandor. In het aanbod zit zowel Duits drama als Hannah Arendt, een Thaise Gouden Palm-winnaar als Uncle Boonmee en cultklassiekers als Santa Sangre of The Draughtman’s Contract. De medewerkers van Fandor stellen zelf geregeld ook lijstjes samen van films die zich goed na mekaar laten bekijken. Dat gaat van “Hedendaagse Braziliaanse cinema” over “Visueel verbluffend” tot “Kortfilms van Jim Henson”. Ook de video-essays op de site zijn erg de moeite waard. “Het gebruik van geluid in de films van Terrence Malick”, “Wat is de betekenis van een ‘fade to white’” of “De stijlevolutie van Kathryn Bigelow”…het wordt allemaal tot in het detail ontleed. De slogan van Fandor is “For movie lovers” en daar is geen woord van gelogen. 

The Criterion Channel

criterion channel logoEen andere site die cinefielen absoluut in hun bookmarks moeten zetten, is The Criterion Channel. Criterion is een legendarisch Amerikaans DVD- en BluRay-label dat onder filmliefhebbers een haast mythische status heeft gekregen dankzij de schitterende speciale edities die ze uitbrengen van, ondertussen honderden, klassieke films. Dat idee wordt met The Criterion Channel online verdergezet. Om een idee te geven: Otto e Mezzo van Federico Fellini, The 39 Steps van Hitchcock, Der Amerikanische Freund van Wim Wenders, Battleship Potemkin van Eisenstein, maar ook films van Antonioni, Bergman, Truffaut, Powell en Pressburger…ze staan er allemaal op. Met de Criterion Channel kom je dus in een soort cinefiele hemel terecht, ook al omdat heel veel films aangevuld worden met de extra’s die ook de Criterion-dvd’s zo begeerlijk maken: interviews, vroege kortfilms van de regisseur, geknipte scènes, documentaires en trailers.

Crunchyroll

crunchyroll logoOns (niet-uitputtende) overzicht van niche-streamingsites, ronden we af met Crunchyroll. Crunchyroll is zowel een streamingsite als een community als een webshop voor liefhebbers van Japanse anime en manga-films. Wie Naruto Shippuden niet verwart met een sushi-bereiding of de humor inziet van Ramen Fighter Mikki weet dus waar naartoe. Crunchyroll bestaat in een gratis versie (met reclame-onderbrekingen) en met een abonnement. In dat laatste geval vervallen de reclames, worden series in een hogere kwaliteit uitgezonden en komen nieuwe afleveringen beschikbaar een uur nadat ze in Japan werden uitgezonden. Het aanbod van Crunchyroll is niet in alle landen hetzelfde, een kwestie van (jazeker!) rechten. Wil je dus echt zeker zijn dat je elke anime op de site kunt streamen, moet je dus van een VPN gebruikmaken. 

Nederlandstalige Streaming

Ook in Nederland en België zijn er natuurlijk goede lokale streamingsites. Alleen gelden voor hen ook net zelfde restricties rond rechten als voor Amerikaanse of Britse sites. Wil je dus op vakantie of op je werkplek in het buitenland een vaderlandse site bekijken, moet je naar een VPN grijpen en daar verbinding maken met een Nederlandse of Belgische server. 

Videoland

videoland logoAllicht het bekendste streamingplatform van Nederland is Videoland, dat ontsproot uit de gelijknamige keten van videotheken. Videoland vormt een goede aanvulling op Netflix omdat het veel hiaten in het aanbod van die dienst opvult. Zo zijn films als Fifty Shades of Grey, The Imitation Game en The King’s Speech wél beschikbaar in de bibliotheek van Videoland, net als series als Babylon Berlin of The Handmaid’s Tale. Videoland voorziet daarnaast ook in tv-programma’s als Blind Getrouwd, Temptation Island, Ex on the Beach en het enorm populaire Mocro Maffia. 

Het is mogelijk om Videoland in heel Europa te bekijken, zelfs zonder VPN. Dat hebben we te danken aan de wet op de ‘portabiliteit van onlinediensten’, een verordening van de Europese Commissie die zegt dat consumenten die naar een ander Europees land reizen toegang moeten krijgen tot alle onlinediensten waarvoor ze in hun thuisland betalen. De enige drempel (nou ja, drempeltje…) is het afsluiten van het abonnement op Videoland. Daarvoor moet je wel degelijk over een Nederlands IP-adres beschikken. Of een VPN gebruiken.

Streamz

streamz logoOok in België beginnen de reguliere omroepen de hete adem van de streamingreuzen in de nek te voelen. Om zich daar tegen te wapenen lanceerden de mediagroep DPG Media samen met Telenet eind vorig jaar Streamz. Opmerkelijk genoeg wisten zij ook de openbare omroep VRT (die met VRT.Nu al een eigen digitaal platform heeft) om zich bij het initiatief aan te sluiten. 

Streamz werd gelanceerd als een soort “Vlaamse Netflix” en dat is geen slechte omschrijving. De dienst trekt vooral de kaart van fictie-van-eigen-bodem, met onder meer De Bende van Jan De Lichte, Fair Trade, Cheyenne en Lola en Niets Te Melden. Veel van de series worden ook exclusief op het platform aangeboden of vallen weken of maanden eerder te bekijken dan op de reguliere tv-zenders. Dat is bijvoorbeeld op het moment van schrijven zo voor Glad IJs, een nieuwe, geestige misdaadreeks met Koen De Bouw en Lucas Van den Eynde. 

Ook de onvermijdelijke F.C. De Kampioenen zijn uiteraard op Streamz terug te vinden, maar interessanter kijkvoer vonden wij de enorme reeks Woestijnvis-klassiekers die op het platform verzameld zijn: van In de Gloria over De Parelvissers, Het Eiland en Geub tot Callboys en zelfs Alles Kan Beter laten zich allemaal herbekijken. 

Streamz biedt daarnaast ook een vrij groot aanbod aan recente en oude films, zoals Blade Runner 2049, Niet Schieten, The Truman Show en A Beautiful Mind. Dat aanbod wordt trouwens nog een heel stuk groter voor wie kiest voor de duurdere Streamz+-variant. 

Maar de grootste troef van Streamz zit ook al meteen in de goedkoopste versie vervat: HBO. Streamz is voor Vlaanderen immers de exclusieve partner van dit Amerikaanse huis. The Leftovers, True Detective, The Sopranos, Game of Thrones, maar ook nieuwere reeks als Chernobyl, Euphoria, I May Destroy You of Perry Mason zijn allemaal via Streamz te savoureren. Op die manier neemt Streamz dus als het ware de rol van lokale HBO Max op zich. Wat helaas wel ontbreekt zijn de exclusieve filmpremières die HBO-eigenaar Warner in de V.S. via HBO Max organiseert. Films als Let Them All Talk, Those Who Wish Me Dead of Dune zal je dus via andere kanalen moeten bekijken. 

Streamz kost 11,95 euro per maand. Voor Streamz+ (met groter en recenter filmaanbod) ben je 19,95 euro kwijt.

Ziggo Go

ziggo go logoDe Nederlandse kabelaanbieder Ziggo heeft met zijn Ziggo Go-platform een manier in het leven geroepen om zijn klanten ook in het buitenland van tv-programma’s te voorzien. Op Ziggo Go wordt bijna het volledige programma-aanbod van Ziggo live gestreamd, je kunt er dus zowel de Nederlandse NPO-zenders als RTL en Veronica bekijken, alsook ongeveer elk ander tv-station dat Ziggo aanbiedt, van Fox over History Channel, Nickelodeon en de zenders van de VRT. Naast live tv biedt Ziggo Go trouwens ook een heleboel programma’s on demand, tv-programma’s die al uitgezonden zijn, maar ook films en series. Zo vonden we onder meer The Handmaid’s Tale terug, Vikings en Billions, maar ook de complete HBO-catalogus, met toppers als The Wire, The Sopranos, True Blood en natuurlijk Game of Thrones.

Zolang je binnen Europa blijft, heb je in principe zelfs geen VPN voor nodig om al dit kijkvoer te consumeren. De Europese Commissie heeft een tijdje geleden immers beslist dat consumenten die naar een Europees land reizen, toegang moeten krijgen tot alle content waarvoor ze in het thuisland betalen. De “eengemaakte digitale markt” heet dat in het ambtenarees. Je kunt dus perfect vanuit België, Frankrijk, Spanje of Duitsland Ziggo Go gebruiken. De enige voorwaarde is natuurlijk dat je Ziggo-klant bent, je moet immers inloggen met je Ziggo-gebruikersnaam en -wachtwoord.

Wanneer je je buiten Europa bevindt, wordt de situatie uiteraard net wat anders, want dan geldt die Europese wet niet meer. Als je dus vanuit pakweg de Verenigde Staten, Bhutan of Togo naar Ziggo Go wilt kijken, is er maar een oplossing: een VPN installeren en verbinding maken met een Europese server.

Sooner

sooner logoZoals Belgen misschien wel interesse kunnen hebben in Videoland, is voor Nederlanders de Belgische dienst Sooner misschien wel een aanrader. Sooner in gloednieuwe site die het aanbod van de bestaande diensten Uncut en Universciné samenvoegt. Het is een soort kleine broer van Fandor en The Criterion Collection en mikt dus cinefielen en de betere film. Het aanbod omvat een paar duizend prenten en die zijn zowel met een abonnement te bekijken als per stuk. Het enige jammere is wel dat die twee kijkwijzen niet altijd overlappen, dus zelfs met een abonnement moet je voor sommige films nog eens eenmalig betalen (een rechtenkwestie). 

Qua aanbod gaat Sooner erg breed, met veel aandacht voor onafhankelijke cinema en een aanbod van zowel nieuwe films als klassiekers. Dus zowel prenten van Tarkovsky (Stalker, Solaris) als American Honey of Le Fidèle maken hun opwachting. Al hoeft het niet altijd zo serieus: ook de complete John Wick-trilogie met Keanu Reeves vonden we terug. 

Streamingdiensten van TV-zenders

Zo heeft ongeveer elke zichzelf respecterende tv-zender tegenwoordig een online streamingdienst. Dat is handig als je een programma of een bepaalde aflevering van een serie op televisie hebt gemist en je je achterstand wilt inhalen. Alleen: ook die diensten zijn in het buitenland geblokkeerd. Als je dus je favoriete soap of talkshow wilt bekijken vanop je vakantiebestemming, heb je een probleem. Met een VPN is dat snel opgelost, je kiest gewoon een server in respectievelijk Nederland of België en je kunt je favoriete programma’s weer allemaal bekijken.  

Laten we de bekendste Nederlandse en Belgische streamingdiensten van de omroepen even van naderbij bekijken. 

NPO Start

npo start logoDe streamingdienst van de Nederlandse publieke omroep luistert naar de naam NPO Start (het vroegere Uitzending Gemist). Het recept is min of meer gelijkaardig. Ongeveer alle programma’ die op NPO 1, 2 of 3 te zien waren – van het NOS Journaal over De Slimste Mens tot Wie is de Mol? – zijn er opnieuw te bekijken, net zoals een reeks films. Live televisiekijken kan ook op NPO Start. Meer nog, de dienst biedt naast de reguliere televisiezenders 1,2 en 3 nog vijf extra kanalen aan. NPO 1 Extra legt de focus op films en series, NPO 2 Extra met kunst, cultuur en documentaires, en NPO Zappelin Extra is voor de kleintjes. Het laatste nieuws en de politieke ontwikkelingen volg je op NPO Nieuws en NPO Politiek.

NPO Start evolueert ook stilaan naar meer dan een kanaal waar tv-zenders uitgezonden programma’s tijdelijk aanbieden. Het platform bevat ook Netflix-gewijs steeds meer series en documentaires die enkel daar te bekijken vallen: reeksen als My Brilliant Friend, Flikken Maastricht en Killing Eve bijvoorbeeld maar ook de reisdocumentaires van Louis Theroux of Heel Holland Bakt. Belangrijke kanttekening hierbij wel: om deze programma’s te bekijken moet je een abonnement nemen op NPO Plus voor net geen drie euro per maand. Voor andere reeksen zijn dan weer sommige afleveringen wel gratis beschikbaar en zitten anderen achter een paywall. Bij Feuten is dat bijvoorbeeld het geval: seizoen 1 is volledig gratis, maar vanaf aflevering 9 van seizoen twee moet er betaald worden. 

VRT.Nu

vrt nu logoHet streamingplatform van de Vlaamse publieke omroep VRT werd VRT.Nu gedoopt. Ongeveer elk programma dat de Belgische openbare omroep uitzendt, kan je hierop herbekijken, wanneer het je best uitkomt. De dienst biedt een keur aan nieuws- en actualiteitenprogramma’s (Het Journaal, Terzake, De Afspraak,…), maar ook documentaires, humor (Het Peulengaleis), human interest (Dieren in Nest), spelprogramma’s (Switch) en zelfs films (op het moment van schrijven onder meer 37,2° Le Matin, Fanny and Alexander en Jackie Brown). Er is ook een uitstekend aanbod aan series, zowel series die tegelijk ook op tv lopen (de soap Thuis bijvoorbeeld), series die recent uitgezonden zijn (Big Little Lies) als klassiekers (van De Collega’s over Neighbours tot Bevergem en Wij, heren van Zichem). Wie na het bekijken van dit alles nog tijd over heeft, kan meteen ook live naar alle VRT-zenders kijken. Tot slot is VRT.Nu ook stilletjes aan aan het experimenteren met programma’s die enkel op dit platform te zien zijn, muziekdocumentaires die door Studio Brussel worden gemaakt bijvoorbeeld. Dat aanbod is voorlopig echter nog niet zo groot. 

NLZiet

nlziet logo“Alle programma’s van de Nederlandse TV in één app”. Dat is de slogan waarmee NLZiet naar de markt trekt en we moeten toegeven: die klopt ook wel. NLZiet is een samenwerking tussen RTL, de Talpa-groep en de Nederlandse openbare omroepen en verenigt alle online content van die spelers op een overkoepelend platform. 

Concreet wil dat dus zeggen dat ongeveer alle Nederlandse zenders op NLZiet beschikbaar zijn, van NPO 1, 2 en 3 over alle RTL-zenders tot SBS6, NET5 en SBS9. Daarnaast zijn ook alle regionale omroepen er te zien en een heleboel themazenders, zoals RTL Crime, NPO Politiek of Zappelin Extra. Het concept van NLZiet is dus eenvoudig uit te leggen: elk tv-programma dat via de gewone kabel is uitgezonden, kan je meteen ook bekijken via NLZiet of herbekijken, tot maximaal een jaar na de originele uitzenddatum. Dat gaat dus zowel over Goede Tijden, Slechte Tijden als Het Journaal, de voetbalmatchen van het EK en reality TV als alle mogelijke films en series. 

NLZiet lijkt ons vooral een uitstekende keuze voor millenials die “cable cutter” willen worden. Bij deze trend wordt het gewone tv-abonnement opgezegd en kijken mensen enkel nog online televisie. Voor het  gemak hoef je het alvast niet te laten: de NLZiet-app is op ongeveer besturingssysteem te gebruiken, van Windows en MacOS over iOS en Android tot AndroidTV, AppleTV en als app voor Samsung- en LG-televisietoestellen. 

Een abonnement op NLZiet kost 7,95 euro per maand, al is de eerste maand wel gratis.

RTL XL

rtl xl logoRTL XL, de streamingdienst van de Nederlandse RTL-groep, houdt het graag overzichtelijk op zijn platform. Alle programma’s staan netjes gerangschikt per dag van uitzending, zodat het gemakkelijk is om snel een programma te herbekijken (als je je maar herinnert wanneer dat weer was). Ook bij deze zender staan de nieuws- en actualiteitenprogramma’s prominent vooraan (RTL Nieuws, Jinek,…) , maar is er verder ook veel aandacht voor entertainment en reality (Het Spaanse Dorp, RTL Boulevard, Holland’s Got Talent,…). Films laat RTL XL aan zich voorbijgaan, maar heeft wel een andere leuke feature verzonnen door van veel programma’s de leukste fragmenten samen te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld snel het fragment meepikken uit RTL Boulevard over prinses Eloise die betrapt werd op het roken van een sigaret.

VTM Go

vtm go logoDe Belgische commerciële omroep VTM gaf zijn streamingplatform de naam VTM Go mee. In wie inlogt in het buitenland krijgt meteen de boodschap mee dat bepaalde programma’s niet beschikbaar zijn, ook hier bewijst een VPN dus zijn diensten. Verder moeten trouwens ook adblockers uitgeschakeld worden, anders weigert de VTM Go de gekozen video’s af te spelen. Dat duidt er natuurlijk ook meteen op er (behoorlijk veel) reclame getoond wordt, maar anderzijds is alles ook gratis te bekijken. 

VTM streamt al zijn live-uitzendingen op VTM Go (ook van zusterzenders als Vitaya en Caz), maar biedt daarnaast ook een uitgebreide bibliotheek van oude en nieuwe programma’s. Daaronder zowel het Nieuws als Telefacts en Faroek, maar bijvoorbeeld Boer zkt. Vrouw, Axel Opgelicht, Familie en De Onderzoeksrechters. Uiteraard ook veel reality en scripted reality (De Buurtpolitie, Keeping up with the Kardashians,…). Opmerkelijk vonden we ook de keuze om stokoude en lang vergeten reeksen als Bex & Blanche, Ons Geluk of Wat Nu Weer een tweede leven te geven op VTM Go (waarom ze al lang vergeten zijn, wordt ook meteen duidelijk als je ze opnieuw bekijkt). 

Inmiddels heeft DPG Media (de groep achter VTM) en Telenet trouwens een compleet nieuw streamingplatform gelanceerd dat Streamz heet (zie hieronder) en dat als een concurrent van Netflix wordt gepositioneerd. Wat de invloed gaat zijn op het aanbod van VTM Go is voorlopig nog even koffiedikkijken.

Kijk.nl

kijk nl logoDe zenders van de SBS-groep (Veronica, Net 5 en SBS 6) bundelen hun streaminginspanningen via de dienst Kijk.nl. Nieuws, actua of talkshows zijn hier in de absolute minderheid, hier draait alles rond entertainment en reality. Wie dus graag oude afleveringen van Chateau Meiland, Crisis in de Tent of Paleis voor een Prikkie wil savoureren kan hier dus zijn gading vinden. Kijk.nl heeft ook een handvol films en biedt die zelfs gratis aan, maar in ruil daarvoor moet je natuurlijk wel wat reclame slikken. Voor het aanbod hoef je het ook niet echt te doen, voor elke The Martian staat hier een Dark Tide, Just Like Heaven of Furry Vengeance. 

Europese TV-omroepen

Natuurlijk zijn de Nederlandse en Belgische zenders niet de enige die online streamen ontdekt hebben, ook zenders in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië maken er graag gebruik van. Om op die platformen in te loggen volstaat het om een VPN-server in het desbetreffende land te kiezen. Daarna komt het aanbod op magische wijze beschikbaar, als de grot van Ali Baba. Sesam, open u! 

Groot-Brittannië

uk tv streamenAls een van de meest gerespecteerde openbare omroepen van Europa was de BBC het uiteraard aan zichzelf verplicht om online streaming aan zijn kijker aan te bieden. Eind 2007 werden al de eerste fundamenten gelegd van hun BBC iPlayer. Ondertussen is de dienst een begrip geworden in het V.K. 

Zowat elk programma dat de BBC uitzendt op een van zijn vier kanalen is op iPlayer terug te vinden, van Panorama over Eastenders tot Newsnight, met verder een groot aanbod aan actua en uitstekende documentaires en natuurfilms (Sir David Attenborough!). Daarnaast herbergt de dienst natuurlijk een ware echte schatkamer aan fantastische reeksen die de omroep in de loop van de jaren heeft bij mekaar gefilmd. Een compleet willekeurige greep: Line of Duty, Luther, Spooks, Sherlock, The Missing, Doctor Who, Call The Midwife, Silent Witness, The Honourable Woman…de lijst gaat maar door. Niet alles is terug te vinden (wij probeerden tevergeefs nog eens een stukje van The Shadow Line mee te pikken), maar toch…wie een hart heeft voor hoogwaardig televisiedrama komt hier ruimschoots aan zijn trekken. 

Vermeldenswaard is ook het sterke aanbod aan films op iPlayer (een honderdtal). Zowel Citizen Kane als Sully als Lady Bird als Interview with the Vampire en The Revenant stonden klaar om te streamen. Tot slot: heel het aanbod van iPlayer is volledig gratis en reclamevrij. Dank je wel, Britse belastingbetaler! 

Als commerciële concurrenten van de BBC hebben uiteraard ook ITV en Channel 4 hun eigen streamingplatform waarvan dat van ITV het dichtste in de buurt van de Beeb komt. Ook hier een amalgaam van nieuws, actua en entertainment en heel veel goede series (Endeavour, White House Farm, Midsomer Murders en Cold Feet). Channel 4 pakt op zijn dienst All 4 vooral uit met de Amerikaanse reeksen die de zender brengt, zoals ER, Buffy the Vampire Slayer en The Simpsons. Niet alle afleveringen zijn trouwens beschikbaar, alleen de meest recent uitgezonden episodes. Enkel wie een betaald abonnement neemt kan volledige seizoenen bekijken. 

Minstens zo interessant voor Nederlanders en Belgen is waarschijnlijk wel de streamingdienst die de drie grote Britse omroepen samen hebben opgezet: Britbox. Die voorziet in de beste drama, comedy en documentaires van zowel de BBC en ITV als Channel 4. Britbox was aanvankelijk vooral op de Amerikaanse markt gericht, maar is ondertussen ook in Canada en het V.K. zelf beschikbaar (en binnenkort in Australië). De dienst voorziet in nieuwe afleveringen van Britse soaps en dramaseries zoals EastEnders, Coronation Street, Emmerdale en Hollyoaks en dat al binnen enkele uren na hun uitzending in Groot-Brittannië. In het archief van de dienst zitten ook complete reeksen van series als Father Ted, Smack the Pony en My Mad Fat Diary. Britbox is ondertussen ook begonnen met het maken van eigen series, zoals bijvoorbeeld de thriller A Confession met Martin Freeman (The Office) en de politieserie Wild Bill.

Duitsland

duitse tv streamenWil je Duitse tv kijken? Het streamingaanbod van ARD (ARD Mediathek) loopt op twee poten, met een programma-overzicht waar je tot zeven dagen na uitzending quasi alle programma’s van de zenders opnieuw kunt bekijken en een streamingaanbod met nieuws, amusement en actua en series en dramareeksen. 

Om je weg te vinden in het programma-aanbod (zeker in dat van de series en reeksen) is het wel handig om te weten welke omroep ze precies heeft geproduceerd of uitgezonden. ARD (wat wij gemakshalve meestal Duitsland 1 noemen) is immers een verbond van een tiental regionale omroepen en alle content staat per regionale omroep verzameld. Zo zit een crimireeks als München 7 bij BR (Bayerischer Rundfunk) terwijl een andere crimi als Grossstadrevier bij NDR (Norddeutscher Rundfunk) ondergebracht werd. De Zwarte Woud-soap Die Fallers kreeg dan weer een plekje bij SWR (Südwestrundfunk). Gelukkig is er wel een zoekfunctie ingebouwd die over alle omroepen heen zijn ding kan doen. 

Een aanbod aan films biedt ARD Mediathek ook, maar die zijn allemaal, naar goede Duitse traditie, gedubt. Voor de meeste Nederlanders en Belgen zal dat allicht een te hoge horde zijn om te nemen. 

Bij ZDF (Duitsland 2) is de structuur van de streamingdienst, die doodgewoon op zdf.de staat, een stuk eenvoudiger. Hier geen gedoe met verschillende omroepen die elk hun eigen aanbod hebben, maar een gewoon rechttoe-rechtaan-platform. Net als bij ARD kan er live tv gekeken worden en is er de mogelijkheid om programma’s tot maximaal een week na de uitzending te herbekijken. 

Voor de rest staat het aanbod netjes in rubrieken opgedeeld: onder meer comedy, documentaires, crimi’s, series en cultuur. De meeste van die rubrieken zijn dan ook nog eens op hun beurt verder onderverdeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld documentaires over “natuur en dieren”, “milieu en klimaat”, “wetenschap”  en zo verder. Tot willen we nog de grote aandacht van ZDF aanstippen voor live concerten, van artiesten als Eagles, Carole King en Paul Simon, maar even goed Korn, Slipknot en Sepultura. 

Frankrijk

franse tv streamenIn Frankrijk doen ongeveer alle grote zenders hun duit in het streamingzakje en zolang je over een VPN beschikt zijn die ook voor ons beschikbaar. De publieke omroepen hebben bijvoorbeeld al hun inspanningen gegroepeerd op een website (France.tv) waar alle zenders, TF1 tot Fr5, te vinden zijn (hoewel TF1 eigenlijk een privaat station is). Ook hier het klassieke aanbod van nieuws- en actualiteitenprogramma’s, aangevuld met shows en entertainment en series en films. Van die series vonden we zowel recente afleveringen terug als complete jaargangen. Alle programma’s kunnen ook via de Android- of iOS-app bekeken worden. 

Bij M6 en zijn zusterkanalen W9 en 6ter, het grootste commerciële netwerk van Frankrijk, is het recept trouwens ongeveer hetzelfde, al ligt hier wel de absolute nadruk op shows, reality en entertainment. Series of actualiteiten zitten wat meer verborgen. Deze zenders serveren ook een portie reclame als je online kijkt. En ook hier staat een Android- of iPhone-app ter beschikking.

Italië

italiaanse tv streamenIn Italië heeft een waar amalgaam aan tv-zenders, maar de twee grootste spelers op de markt zijn de staatszenders van de RAI en de commerciële zenders van de groep Mediaset (ooit nog opgericht door voormalig premier Silvio Berlusconi). 

Bij de RAI krijg je vanaf RaiPlay.it meteen toegang tot alle zenders (RAI 1 tot RAI 5 en een reeks themazenders voor bijvoorbeeld nieuws, sport of kinderprogramma’s). Daarnaast biedt de site ook een sectie On Demand met toegang tot films, series, documentaires en televisieprogramma’s. Ook hier geldt: zonder VPN geen kijkplezier. 

Het streamingaanbod van de commerciële zenders van Mediaset hebben onderdak gekregen op de site MediasetPlay. Je kunt er rechtstreeks naar alle uitzendingen kijken (en deze van het begin weer opvragen). Het on demand-gedeelte bevat verder het gewoonlijke menu van series, films en documentaires, die uiteraard allemaal voorzien zijn van gedubde dialogen. Reclame kwamen we opmerkelijk genoeg niet tegen, ongeveer elk programma en elke film die we probeerden begon meteen te spelen. In het aanbod vonden we soms verrassende dingen terug, zoals de complete collectie films van Bud Spencer en Terence Hill en Bosch, een reeks van Amazon Prime Video. 

Rusland

russische tv streamenHet Russische televisielandschap is met meer dan 3.000 verschillende kanalen behoorlijk versnipperd, maar de grootste zenders (met nationaal bereik) zijn Channel One, Russia 1 en NTV die allemaal, soms via omwegen, in handen zijn van de overheid. 

In het aanbod zitten de obligate nieuws en actualiteitenprogramma’s, alsook shows, films, series en kinderprogramma’s. De programma’s kunnen live gevolgd worden of opgevraagd via on demand. 

Sport

Nederlands voetbal

espn logoIn Nederland heeft ESPN (het voormalige Fox Sports) de rechten op de voetbalcompetitie in handen. Ongeveer alle Nederlandse tv-aanbieders (KPN, Ziggo, T-Mobile, XS4All,…) bieden de ESPN-zenders aan tegen een meerprijs en laten de wedstrijden dan zowel op tv als in hun app bekijken. Dat lukt evenwel enkel maar als je je in Europa bevindt. In bijvoorbeeld Zwitserland (dat geen formeel deel uitmaakt van de EU) of Turkije zal je dus op een zwart scherm botsen. Om dat te voorkomen, kan je een VPN inzetten. Wil je het EK Voetbal 2021 kijken, dan kun je wel gewoon bij de NPO terecht. 

Naast Eredivisie-voetbal biedt ESPN ook onder meer de Toto KNVB Beker aan, tennis uit de WTA en ATP World Tour en Amerikaans baseball, hockey en voetbal (zowel soccer als football). Ook voetbalwedstrijden uit de Duitse Bundesliga en de Europa League worden uitgezonden. Al wedstrijden worden omkaderd met reportages, documentaires en programma’s.

ESPN bekijken zonder een abonnement op een tv-provider lukt helaas niet. Je moet dus al klant zijn bij een tv-aanbieder.

Belgisch Voetbal

eleven sports logoWie Belgische voetbalmatchen wil bekijken via internet, kan op verschillende platformen terecht. De rechten op de Belgische eerste klasse-competitie zijn sinds dit jaar in handen van het Italiaanse bedrijf Eleven Sports, dat in heel wat landen de rechten van sportuitzendingen in handen heeft. Eleven streamt de matchen zelf, maar verkoopt ze daarnaast ook verder aan de bestaande tv-aanbieders die ze in hun eigen aanbod kunnen opnemen.

Eleven zelf zendt, zoals gezegd, alle matchen uit op zijn eigen website en app en heeft daarvoor verschillende formules in de aanbieding. Met de Pro League Maandpas bijvoorbeeld krijg je toegang tot alle wedstrijden van de Jupiler Pro League en van Eerste Klasse B, het beste van het damesvoetbal uit Eerste Klasse en E-sports, live of uitgesteld. Eleven geeft daarbij ook toegang tot interviews, eigen gemaakte reportages en programma’s en dat alles in Full HD-kwaliteit (de eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat er bij de eerste uitzendingen naar verluidt ook heel wat technische problemen waren, al maakt het bedrijf zich sterk dat het die zal oplossen).

Eleven heeft daarnaast ook nog een zogenaamde All Access-pas, met daarin niet alleen het vaderlandse voetbal, maar ook het beste van de Duitse, Britse, Italiaanse en Spaanse competitie. Ook die uitzendingen worden gelardeerd met heel wat extra reportages, interviews en commentaar. Daarbovenop kan je met de All Access-pas ook Amerikaans basketbal, Amerikaans voetbal (soccer) en mixed martial arts-gevechten uit de UFC (Ultimate Fighting Championship bekijken).

De app van Eleven ondersteunt Chromecast en Airplay om een en ander naar een tv-scherm te sturen. Een eigen Apple TV-app is er ook. Een abonnement op de Pro League Maandpas kost 10,99 euro per maand. De All Access-pas wisselt voor 14,99 euro per maand van eigenaar.

Naast Eleven zelf zenden ook TV Vlaanderen en Proximus, Telenet en Orange (de drie grote telecomproviders in België) de verschillende sportkanalen van het Italiaanse bedrijf uit. Die zijn ook allemaal beschikbaar in de respectievelijke apps van de tv-aanbieders.

Proximus biedt daarnaast op zijn eigen Proximus Sports-kanaal ook nog toegang tot de matchen van de Champions League. In de Proximus-app krijg je voor 16,99 euro per maand toegang tot de Proximus Sports-zenders, Eleven, Eurosport en een aantal extra sportkanalen. Op die manier vallen onder meer voetbal, basketbal, wielrennen, tennis, hockey, American Football, gevechtssporten, en motorsporten te bekijken. Opmerkelijk: de app van Proximus ondersteunt Chromecast noch Airplay.

Bij Telenet (dat vroeger zelf de rechten van het voetbal in handen had) zijn er nu ook “Eleven”-kanalen in het aanbod opgedoken. De matchen worden dus niet meer op het eigen Play Sports-kanaal uitgezonden. Telenet integreert Eleven nog wel in zijn Play Sports-app. Om op die manier de matchen te volgen heb je wel een abonnement nodig. Hoeveel dat kost, hangt af van hoeveel Telenet-producten je al afneemt: hoe meer, hoe goedkoper. De prijzen beginnen bij 19,95 euro per maand en gaan tot 29,95 euro.

Tot slot zijn er nog Orange en TV Vlaanderen die ook drie kanalen voorzien hebben voor Eleven. TV Vlaanderen houdt het eenvoudig en voegt Eleven gewoon toe aan zijn “Basic” televisie-app. Die biedt 56 zenders voor 14,95 euro per maand. Bij Orange kunnen klanten van het Love Trio-pakket (TV, internet en telefonie) zich abonneren op Eleven voor 10,99 euro per maand.

Formule 1

Formule 1 stream gratis kijkenFan van Max Verstappen, Lewis Hamilton of Lando Norris? Dan wil je natuurlijk geen seconde van hun exploten missen, ook niet als je op vakantie bent. Nederlanders die klant zijn bij Ziggo hebben geluk, want hun tv-provider zendt alle trainingen, kwalificaties en races uit via het kanaal Ziggo Sport. Al die uitzendingen worden ook via de app aangeboden.

Ben je Belg, klant bij Telenet en heb je een abonnement op hun Play Sport-dienst, dan kan je alle kwalificaties en races volgen op hun app. Ook alle wedstrijden uit de Formule 2 en Formule 3 vallen daar te bekijken.

Ben je geen Telenet-klant of heb je geen Play Sport-abonnement? En heb je ook geen probleem met Franstalig commentaar? Dan kan je ook terecht bij de Waalse omroep RTBF. Ook zij zenden alle races uit, zowel via tv als op hun streaming-platform Auvio.

Voor Nederlanders is puur een Ziggo-abonnement nemen voor Formule 1 is voor de meeste mensen allicht wat te veel van het goede, dus het eenvoudigste alternatief is allicht om over te schakelen op de streams van de RTBF. Er zijn trouwens nog wel meer omroepen die de races uitzenden, zoals de Russische sportzender MatchTV, SRF in Zwitserland en ORF in Oostenrijk. Voor al deze zenders heb je echter een VPN nodig, anders krijg je niks meer dan een zwart scherm. 

Ben je een echte petrolhead en wil je geen seconde van de Formule 1 missen? Dan is misschien de officiële F1-app iets voor jou. Die biedt een livestream van elke sessie op de baan van alle GP’s en zelfs toegang tot alle onboard-camera’s en de boordradio. Naast de F1 wordt hier ook alles van de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup gestreamd en herhaald. Er zijn ook exclusieve documentaires en een archief van meer dan 650 historische races. Voor dat alles betaal je wel net geen 8 euro per maand. Voor wie tevreden is met herhalingen en de wedstrijden niet per se live wil zien, is er ook een speciaal abonnement. Dat kost net geen 3 euro per maand.

Popcorn Time

popcorn time logoZou het geen mooi idee zijn om een soort Netflix te maken, maar dan met een bibliotheek die niet alleen minstens zo groot is, maar ook nog eens compleet gratis? Het zal niemand verbazen dat waarschijnlijk veel mensen “ja” op die vraag zullen antwoorden. En waar er vraag is, is er meestal ook aanbod. Dat aanbod heet “Popcorn Time”. 

Popcorn Time is een stukje software dat gebruikt wordt om films op illegale wijze te streamen. De software gebruikt daarvoor het bittorrent-protocol, hetzelfde protocol dus dat ook bekende sites The Pirate Bay of Rarbg vroeger gebruikten. Die namen laten vermoedelijk al een rood lichtje branden bij de aandachtige lezer, we zullen dus meteen maar de olifant in de kamer benoemen: aan het gebruik van Popcorn Time hangen nogal wat juridische haken en ogen. Om niet te zeggen: het is illegaal. Wat had u ook gedacht van een site waar je gratis splinternieuwe films als Bill & Ted Face the Music, Bad Boys for Life en Ava kunt bekijken? Het gebruik van programma’s als Popcorn Time willen we dus zeker niet aanraden. 

In welke juridische grijze zone je je bevindt wanneer je een film streamt via Popcorn Time verschilt van land tot land, omdat niet ieder land op dezelfde manier oordeelt over het bekijken van illegale content. Een issue is bijvoorbeeld dat je, bij het gebruik van Popcorn Time, zowel downloader als uploader van de film bent. Terwijl je de film binnenhaalt, help je hem immers meteen ook ter beschikking stellen van de andere Popcorn Time-gebruikers, zo werkt Bittorrent nu eenmaal. En een film uploaden wordt door antipiraterijorganisaties als BREIN en zijn Belgische tegenhanger BAF vaak zwaarder aangerekend dan enkel downloaden. 

Wil je je hiertegen beschermen? Dan ben je ook in dit geval goed af met een VPN. Niet dat VPN’s nu per se ontworpen werden om illegaal films af te halen, maar ze helpen wel je privacy te garanderen door je IP-adres te maskeren. Op die manier kan niemand zien (niet je internetprovider, niet de overheid en zeker ook niet BREIN of de BAF) naar welke sites je surft of van welke onlinediensten je gebruikmaakt, en kun je hoge boetes voorkomen.


Direct aan de slag met een VPN om alles te streamen wat je hartje begeert? Probeer NordVPN nu 30 dagen zonder risico en geniet van alles wat internationale streamingdiensten te bieden hebben!


Veelgestelde vragen

Streaming is het proces waarbij audio- of videobestanden rechtstreeks vanaf een externe server worden afgespeeld in plaats van dat deze eerst in z’n geheel worden gedownload (zoals bij torrents bijvoorbeeld het geval is). Voordeel ervan is dat je niet hoeft te wachten tot het hele bestand is gedownload voordat je ermee kunt beginnen. Streamen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, ook omdat internetabonnementen telkens sneller worden. Je kunt hierbij denken aan video’s die je bekijkt op YouTube, maar ook aan muziek die je luistert via Spotify of Apple Music. Ook veel tv-series en films worden tegenwoordig via streamingdiensten als Netflix en Disney+ aangeboden.

Als je in het buitenland verblijft, is het vaak lastig (of zelfs onmogelijk) om toegang te krijgen tot bepaalde streamingdiensten. Op basis van je IP-adres wordt namelijk bepaald of je wordt binnengelaten. We spreken dan ook wel over geoblokkades. Als je IP-adres niet uit het juiste land of regio komt, kom je er niet in. De reden daartoe is dat uitzendrechten per land verschillen.

Een (VPN kan geoblokkades omzeilen door je echte IP-adres te verbergen. Als je met een VPN verbinding maakt, wordt jouw internetverkeer via een beveiligde tunnel naar een server in het land of de regio van jouw keuze gestuurd. De streamingdienst ziet dan alleen het IP-adres van die server en niet jouw echte IP-adres. Zo krijg je toegang tot geo-geblokkeerde content die normaliter niet beschikbaar zou zijn in jouw regio.

NordVPN is een van de beste VPN’s voor streaming, mede dankzij de stabiele servers in meer dan 60 landen. Daarmee krijg je gemakkelijk toegang tot geo-geblokkeerde content van over de hele wereld. In onze ervaring werkt NordVPN ook goed met Netflix. De dienst maakt gebruik van sterke encryptie om jouw internetverkeer te beveiligen en biedt ook een automatische kill switch-functie, zodat je nooit onbeschermd online bent. NordVPN is compatibel met alle populaire besturingssystemen, waaronder Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties op “Streaming in Nederland en België: wat je kunt bekijken met streamen

 1. jan

  Blijkbaar wil streamz geen filmen meer doorzenden als je gebruik maakt van VPN. blijkbaar na 13 september 2021; katje dit nog omzeilen? Wij wonen in het buitenland en willen wel echt de Belgische filmen blijven volgen

  1. VPN diensten

   Dit zou goed aan de provider kunnen liggen. De beste VPN’s werken rond de klok om deze streams toegankelijk te houden, en je kunt altijd even aankloppen bij de klantenservice om te melden dat een specifieke streamingdienst niet meer werkt. Dan kunnen ze er direct mee aan de slag.