Disney Plus en Star: internationaal aanbod kijken met VPN
Sinds de lancering in november 2019 is Disney Plus als een pijl uit een boog geschoten, op ongeveer achttien maanden tijd heeft de dienst meer dan 103 miljoen abonnees kunnen verleiden, in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika, de meeste Europese landen en India, Japan en Australië.
Wil je alles zien wat er te zien valt, dan heb je een VPN nodig, want de bibliotheken verschillen wel wat tussen die gebieden. Dat heeft vooral te maken met rechten. Disney verkoopt immers al heel lang de rechten van zijn films aan andere mediagroepen als HBO of Netflix en die contracten hebben looptijden van vaak verschillende jaren. Zolang die periode niet voorbij is, is Disney het “uitzendrecht” op die content kwijt, tenzij ze er een schadevergoeding voor over hebben. Dat is meteen ook de reden waarom bijvoorbeeld sommige Marvel-series en films nog altijd op Netflix lopen en (nog) niet op Disney Plus, al worden die wel steeds zeldzamer.
Inhoudsopgave
Beschikbare Disney Plus-bibliotheken | Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en veel meer |
Programma’s je kan bekijken | Avatar, The Little Mermaid en veel andere |
Ondersteunde toestellen | Android, iOS, Windows, Chromecast en meer |
Bekijk Disney Plus programma’s van overal met | NordVPN met 66% korting |
De beste VPN’s voor Disney Plus
- NordVPN – beste VPN voor streamen van Disney Plus in het buitenland
- Surfshark – voordeligste VPN voor het streamen van Disney Plus
- CyberGhost – snelste VPN om films op Disney Plus te streamen
Waarom een VPN voor Disney Plus?
Goed, als je dus alles wilt bekijken, heb je een VPN nodig of een Virtual Private Network. Disney wil immers zeker zijn dat bepaalde locaties toegang hebben tot een bepaalde bibliotheek van films en series (die rechten, weet je wel) en de verschillende rechten worden verkocht per regio of per land. In elk land is er dus een iets ander aanbod. Hoe weet Disney nu waar jij je bevindt? Dat kunnen ze checken aan de hand van je IP-adres. Als je er dus op een of andere manier in zou slagen om jouw Belgisch of Hollands IP-adres in een Amerikaans, Brits of Zuid-Koreaans IP-adres te veranderen, krijg je niet de Belgische of Hollande bibliotheek voorgeschoteld, maar wel de Amerikaanse, Britse of Zuid-Koreaanse. En dat is nu precies wat een VPN kan klaarspelen.
Een VPN moet je zien als een soort tussenstation tussen jouw computer of tablet/smartphone en Disney Plus. En het interessante is dat je kunt kiezen uit tussenstations in heel wat verschillende landen. In plaats van dus rechtstreeks verbinding te maken vanuit België of Nederland, maakt je data eerst een tussenstop in Amerika of Engeland of gelijk welk ander land waar een VPN-server staat. Op die server wordt jouw Belgische of Hollands IP-adres meteen ook vervangen door een Amerikaans of Brits IP-adres en zo lijkt het alsof jij je ook in Houston, Manchester of Seoul bevindt en niet in België of Holland. Disney Plus “ziet” enkel dat Amerikaanse of Britse adres en schotelt je dus zijn Amerikaanse of Britse bibliotheek voor (technisch gezien wordt alles eerst aan de VPN aangeboden, die dat dan weer netjes doorsluist naar jou in België of Holland).
Hoe buitenlandse Disney Plus in Nederland kijken met een VPN
- Kies en abonneer op een VPN-dienst die servers in het buitenland heeft en krijg zo de beste Disney Plus kijkervaring. Onze #1 aanbeveling is NordVPN, momenteel met 66% korting
- Download de VPN-app voor jouw apparaat om buitenlandse Disney Plus te kunnen bekijken
- Maak verbinding met een server in het land van je voorkeur, zoals Amerika, waar buitenlandse Disney Plus beschikbaar is
- Log in op Disney Plus en geniet van het buitenlandse Disney Plus-aanbod in Nederland!
Wat is de beste VPN voor Disney Plus?
Er zijn zeker nog goede providers, maar bij VPNdiensten zijn we nogal gewonnen voor NordVPN, Surfshark en CyberGhost. Waar is die voorkeur op gebaseerd?
NordVPN bijvoorbeeld verblijdt ons altijd met meer dan prima verbindingssnelheden, zowel naar Amerikaanse, Europese en Aziatische servers. Die snelheden zijn meer dan voldoende om DisneyPlus probleemloos in 4K te streamen. Je zal met deze provider ook zo ongeveer elk land waar de dienst al gelanceerd is, kunnen bereiken, want NordVPN houdt ruim 6.500 servers in 60 landen in de lucht. Bovendien zijn er apps beschikbaar voor zowel iOS, Android, Windows, MacOS, Linux, Xbox, PlayStation en als plugins voor Chrome en Firefox. Je kunt NordVPN ook op een Chromecast of Apple TV gebruiken door je DNS-instellingen te wijzigen. Daarbij mis je dan wel de extra beveiliging en de versleutelde data die een “echte” app bieden, maar je kunt wel kijken.
Ook niet onbelangrijk: NordVPN laat toe om de dienst met zes verbindingen tegelijk te gebruiken. Terwijl jij naar de Amerikaanse DisneyPlus kijkt, kunnen andere gezinsleden de Britse Netflix oproepen én de Duitse Prime Video. En dan heb je nog drie connecties over. Tot slot willen we ook nog de prima helpdesk van NordVPN aanstippen, die via chat en mail dag en nacht bereikbaar is.
Onze nummer twee onder de VPN’s is Surfshark. Ook deze dienst biedt pijlsnelle verbindingen aan, naar ongeveer alle uithoeken van de wereld. Ze hebben iets minder fysieke servers opgesteld dan NordVPN, maar dat zijn er nog altijd zo’n 3.200 in een zestigtal landen. Alle providers laten trouwens ook toe om specifieke servers in specifieke steden te kiezen. Als een server in Dallas dus al bijna aan zijn maximumcapaciteit zit, kan je er zelf voor kiezen om met de server in New York of Los Angeles te verbinden.
Ook bij Surfshark zijn er legio apps beschikbaar zodat je quasi elk apparaat aan de VPN kunt hangen. Wil je je VPN-app op je router installeren, dan dat ook (niet alleen bij Surfshark, ook bij de andere providers). Op die manier is meteen je complete internetverbinding, vanaf de bron, met de VPN verbonden en hoef je niet voor elk apparaat een aparte app te installeren. Dat klinkt als het walhalla, alleen: dit werkt niet op elke router. En je moet een klein beetje technisch handig zijn om dit voor mekaar te krijgen, al biedt elke VPN-provider wel uitgebreide stappenplannen hiervoor aan. Wat het aantal verbindingen betreft, doet Surfshark het zelfs nog beter dan NordVPN: er is helemaal geen limiet, je mag zoveel apparaten aankoppelen met hetzelfde account als je wilt. Zelfs grote families met kinderen (toch een belangrijke doelgroep voor Disney Plus) kunnen dus op beide oren slapen.
Het brons, ten slotte, delen we uit aan CyberGhost. Wat aantal servers en landen betreft, spant deze provider de kroon: ze hebben meer dan 7.000 servers in 91 landen geïnstalleerd. Daarmee zijn echt alle territoria waar Disney Plus al gelanceerd is, gecovered. Een werkpunt van CyberGhost is wel de verbindingssnelheid naar de Verenigde Staten. Naar Europa en Azië is er geen probleem, maar wat de V.S. betreft, liggen die snelheden toch wat achter op zijn twee concurrenten. Een complete ramp is het ook weer niet: na wat “buffering” lopen ook bij hen de films en series meestal zonder veel problemen binnen, maar je merkt toch wel het verschil.
Waar we bij CyberGhost wel over te spreken zijn, is het maximaal aantal verbindingen (zeven) en het feit dat hun apps zowel op Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Xbox, PlayStation, als Chrome- en Firefox-plugin en zelfs voor Android TV beschikbaar is. Om af te sluiten, verdient ook hun snelle en competente helpdesk een pluim.
Hoe kies je een VPN?
Zoals je allicht al gemerkt hebt, zijn er tientallen en tientallen aanbieders van VPN’s. Hoe maak je daaruit een keuze? Als je er vooral eentje wil gebruiken om buitenlandse videostreamingdiensten te gaan bekijken, zijn er wel een paar keuzefactoren die eruit schieten.
De eerste is waarschijnlijk wel de verbindingsnelheid die je kunt halen. Als je videobeelden gaat streamen heb je immers een boel bandbreedte nodig. Hoe hoger die snelheid ligt, hoe beter je beeldkwaliteit zal zijn en hoe groter het kijkcomfort (minder onderbrekingen, minder stotteringen in beeld, beter geluid, gemakkelijker snel doorspoelen,…).
Ten tweede wil je natuurlijk ook zo veel mogelijk beschikbare servers in zo veel mogelijk verschillende landen. De Verenigde Staten en Europa worden door de meeste providers wel goed bediend, maar ook aanwezigheid in bijvoorbeeld Japan, Australië of India kan voor sommige mensen een must zijn.
Daarnaast is ook wel zo handig als de software voor je VPN-provider op verschillende apparaten beschikbaar is. Dus niet alleen op je telefoon en computer, maar liefst ook voor je tablet, je Xbox of PlayStation, je Chromecast en als het even kan zelfs voor je smart TV.
Ga meteen ook voor een provider met een goede en dichtbevolkte helpdesk die op alle momenten van de dag (en nacht) bereikbaar is. Ooit zal er wel eens wat mislopen met je VPN, zo gaat dat nu eenmaal met technologie. In dat geval betekent een goede helpdesk het verschil tussen een boel frustratie en snel opnieuw kijken.
Kijk dan ook nog even na met hoeveel mensen je je abonnement mag delen. Zeker in grote gezinnen is het een bonus als zowel vader, moeder en de kids tegelijkertijd van de VPN gebruik kunnen maken op hun eigen apparaten.
Tot slot is het ook fijn als de bediening van de software gemakkelijk en intuïtief verloopt. Je wil geen uren door handleidingen ploegen om je VPN aan de praat te krijgen, gewoon op een knop drukken moet volstaan.
Voor al deze parameters scoren de providers NordVPN, Surfshark en CyberGhost meer dan behoorlijk. Het goede nieuws is bovendien dat ze allemaal een “niet-goed-geld-terug”-garantie hebben gedurende dertig dagen. Je kunt ze dus rustig een maandje uitproberen en zien of ze voldoen aan je wensen. En als dat niet zo is, krijg je je geld netjes terugbetaald.
Stappenplan Disney+ aanbod
OK, de keuze voor deze of gene VPN-provider is gevallen. Hoe ga je dan verder? Dit stappenplan zet je op weg, maar je zult merken: een kind kan de was doen.
- Nadat je een abonnement neemt bij je provider, krijg je van hen een login en paswoord.
- Download de app voor bijvoorbeeld je smartphone en log in met deze gegevens.
- Kies in de app met welke VPN-server je wil verbinden en klik op “Connect”.
- Nu ben je verbonden met de VPN en krijg je een IP-adres uit het betreffende land (dit kan je trouwens controleren op websites als IPLocation.net)
- Start nu DisneyPlus op en log ook hier in. Ook al zie je alle knoppen en links nog in het Nederlands staan (“Zoeken”, “Mijn Lijst”, “Ondertiteling”,…), de bibliotheek aan series en films is nu wel degelijk degene van het land waar je gekozen VPN-server staat. Sterker nog: de meeste films die niet in “onze” bibliotheek zitten, zul je zelfs in, pakweg, de Amerikaanse of Britse bibliotheek met Nederlandse ondertiteling kunnen bekijken.
- Kies simpelweg de film of serie die je wilt bekijken en veel kijkplezier! Om op je computer of tablet te kijken, volg je quasi dezelfde methode.
Heel af en toe kan het voorvallen dat je videostreamingsite detecteert dat je je achter een VPN verstopt (HBO Max bijvoorbeeld, bij Netflix hebben we dit nog nooit gemerkt). Uitloggen uit je VPN en weer inloggen, eventueel via een andere server in hetzelfde land, brengt in 99 procent van de gevallen dan wel soelaas. Voor die ene overblijvende procent, stuur je best een appje of mailtje naar de helpdesk.
Wat valt er te bekijken op Disney Plus?
Het aanbod van Disney Plus draait in de meeste landen vooral rond de films van Disney zelf (van Doornroosje over The Little Mermaid tot Wreck-it Ralph), de animatieparels van Pixar (Brave, Toy Story, Soul,…), de Marvel-superhelden (X-Men, Avengers, Thor, Captain America,…) en alles wat te maken heeft met Star Wars (alle bioscoopfilms en alle spinoffs, van The Mandalorian tot The Clone Wars).
Dat soort titels duidt aan dat vooral tieners en kinderen een zeer belangrijke doelgroep vormen voor Disney Plus, maar het bedrijf wil natuurlijk ook abonnementen aan volwassenen slijten. Om hen te bedienen werd enkele maanden geleden Star gelanceerd, een extra poot van Disney Plus waar de meer “volwassen” series en films worden geparkeerd, al is dat in dit geval wel een rekbaar begrip. Serieuze films en series als Solaris, Big Sky en The Book Thief vonden we er terug, maar evengoed The Simpsons Movie, The Beverly Hillbillies en Desperate Housewives.
Wat zijn de verschillen in het Disney Plus aanbod tussen landen?
Disney stoffeert het grootste deel van Disney Plus met series en films die het zelf gemaakt heeft, hetzij via Disney Studios, hetzij via dochterondernemingen als Touchstone, Pixar of 20th Century Fox. Toch is de online bibliotheek niet in elk land hetzelfde. Het bedrijf geeft dat zelf ook toe in de FAQ op zijn website. Vanwege rechtenkwesties kan Disney bepaalde series en films in bepaalde landen wél en in andere landen niet uitzenden. Die situatie zal ook niet snel veranderen. Disney heeft heel recent nog een overeenkomst afgesloten met Sony Pictures, waardoor heel wat films van die studio (bijvoorbeeld Spider-Man en Jumanji) op Disney Plus te zien zullen zijn, maar… enkel en alleen in de Verenigde Staten.
De gespecialiseerde website WhatsOnDisneyPlus probeert bij te houden hoe groot de bibliotheken van de verschillende DisneyPlus-afdelingen precies zijn. In hun laatste update (van half februari) bleek bijvoorbeeld dat Australie het beste bedeeld was, met 890 films en series. Nieuw-Zeeland volgt op de voet, met 883, daarna komt Canada, met 868 en dan pas de Verenigde Staten, met 861. Nederland (waarvan de bibliotheek quasi identiek is met België) volgt op een afstandje, met 824.
Als de cijfers worden opgesplitst naar films en tv-series worden nog enkele interessante verschillen duidelijk. De V.S. hebben bijvoorbeeld veruit de meeste series (172), maar de minste films (690). Zelfs de lage landen hebben er meer (698), terwijl Australië de kroon draagt, met 729.
Tijd voor een steekproef
We hebben zelf natuurlijk ook een kleine steekproef gedaan. De eerste vaststelling is dat het verschil niet wereldschokkend is, maar toch enkele opvallende hiaten zitten in alle bibliotheken. Hiaten die je met een VPN dus wel kunt opvullen.
De echte Disney animatieklassiekers, de Star Wars-films en ongeveer alle grote Marvel-films zijn natuurlijk overal beschikbaar, net zoals films als pakweg While You Were Sleeping of Turner & Hooch. Opvallend genoeg krijgen Belgen en Hollanders wel Never Been Kissed en vooral de complete reeks Ice Age-films ter beschikking, maar zijn die in Amerika nergens te bespeuren. Dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld voor Romancing The Stone en zijn vervolg The War of the Roses. Diezelfde Amerikanen kunnen dan wel weer het schitterende The Princess Bride streamen. Die klassieker van Rob Reiner zullen wij ergens anders moeten gaan zoeken.
Soms zitten er ook wel rare kronkels in de bibliotheken. De animatiefilm The Rescuers zit wel in de Amerikaanse bibliotheek, maar niet in de onze. Voor het vervolg, The Rescuers Down Under, geldt dan weer net het omgekeerde: wel bij ons te zien, niet in de V.S. Om het helemaal af te maken: in de Britse Disney Plus staan ze alle twee. Ook de tv-serie Marvel Agents of S.H.I.E.L.D. valt probleemloos door Belgen, Nederlanders en Britten te streamen en niet door Amerikanen. Het komt ook regelmatig voor dat bepaalde films veel sneller in de ene bibliotheek opduiken dan in de andere. Zo waren bijvoorbeeld Maleficent en de remakes van Jungle Book en Beauty and the Beast sneller in Europa te bekijken dan in de Verenigde Staten.
Star: volledige aanbod kijken met VPN
Goed, er zijn dus wel wat verschillen tussen het thuisland en Europa wat betreft Disney Plus, maar het allergrootste verschil is allicht het ontbreken van Star in de V.S. Zoals we hierboven al uitlegden, is Star het onderdeel van Disney Plus dat zich op meer “volwassen” content richt. Er zijn hier een goede 1.000 films en series beschikbaar, van Deadpool over Homeland tot Grey’s Anatomy en van Avatar, Die Hard en Red Sparrow tot Starship Troopers.
Niet alleen hebben Amerikanen geen Star, er zijn ook verschillen in de diverse Star-secties van de landen waar die sectie wél beschikbaar is. Ook hier kan een VPN dus zeker zijn nut bewijzen. Zo is bijvoorbeeld de crime-reeks Godfather of Harlem enkel beschikbaar in België, Italië en Portugal. De SF-reeks Next is dan weer enkel weggelegd voor Britten, Ieren en Italianen. De tekenfilmserie-voor-volwassenen Bless the Harts valt dan weer enkel in de Portugese Star te bekijken.
Overigens zullen in de toekomst op Star ook “exclusieve” reeksen gelanceerd worden, die nergens anders beschikbaar zijn. Het Italiaanse mafia-drama The Good Mothers is daar een voorbeeld van, net zoals een nieuwe reality-reeks met de Kardashians en een reboot van de reeks Shogun.
Om af te sluiten: als Amerikanen geen Star hebben, krijgen zij dan een alternatief voorgeschoteld? Jazeker, wat Star voor ons is, is Hulu voor hen. Het enige verschil is wel dat Star echt in het Disney Plus-platform is geïntegreerd, terwijl Hulu als een compleet aparte dienst wordt behandeld. Wil je meer weten over Hulu (dat in de V.S. trouwens als voordelig combo-abonnement met Disney Plus beschikbaar is), verwijzen we je graag door naar ons artikel over Hulu.