Surfshark

9.31 /10
Snelheid
9.25/10
Gebruiksvriendelijkheid
9/10
Prijs
10/10
Betrouwbaarheid
9/10

Surfshark


Inhoudsopgave

Surfshark 2021 review in het kort

Voordelen

 • Voor veel apparaten geschikt
 • Eenvoudig in gebruik
 • Onbeperkt aantal connecties
 • Werkt met Netflix en andere streamingdiensten
 • Veel extra security-functies
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Recente security-audit

Nadelen

 • Software, apps en handleidingen (nog) niet in het Nederlands

Servers en locaties

– Meer dan 3200 servers in meer dan 65 landen

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Ongelimiteerd aantal simultane connecties
– Ondersteuning voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS, routers, smart-tv’s en meer

Prijs en geld-terug-beleid

– € 10,99 voor één maand / € 5,49 p/m voor 6 maanden / € 1.97 p/m voor 24 maanden + 3 maanden met onze exclusieve Black Friday-deal
– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– IKEv2, OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, WireGuard
– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via mail en chat 

Streamingdiensten

– O.a. Netflix, HBO Max, BBC iPlayer, Hulu en Amazon Prime


Surfshark aanbieding: Black Friday deal met veel korting in november 2021

Alleen in november biedt Surfshark deze scherpe Cyber Month-deal: een abonnement van 2 jaar met 82% korting. Je betaalt dus maar € 1.97 per maand! Surfshark biedt de meest complete VPN voor een buitengewoon lage prijs. Surf snel naar Surfshark om deze aanbieding binnen te halen


Surfshark ervaringen: recensie november 2021

We belichten hieronder de verschillende wapenfeiten van deze VPN-aanbieder, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken in je zoektocht naar de beste VPN. Lees hier meer over hoe wij testen.

Privacy: beschermt Surfshark je anonimiteit?

Surfshark belooft geen logs bij te houden; je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw surfgedrag via Surfshark zelf alsnog in handen van derden kan komen. Of erger, dat die gegevens worden verkocht. Surfshark bewaart geen IP-adressen, je internetgeschiedenis of andere informatie over je surfsessies; zoals wanneer je precies verbinding maakt of die weer verbreekt. Dit zijn zaken die anders toch een aardig beeld van jouw online gedrag kunnen schetsen, ook al maak je gebruik van een VPN. Bij Surfshark is daar dus geen sprake van. 

Een van de weinige zaken die men van je opslaat, is het e-mailadres en het wachtwoord waarmee je een account aanmaakt. Geen zorgen, dat wachtwoord wordt versleuteld bewaard zodat het voor niemand inzichtelijk is, ook niet voor de medewerkers van Surfshark. Je betaalgegevens voor het afnemen van de dienst worden eveneens bijgehouden. Daarover verderop meer.

Sinds juli 2020 heeft Surfshark zijn hele server-infrastructuur overgezet op RAM-geheugen. Het voordeel hiervan tegenover servers die van harde schijven gebruikmaken, is dat de gegevens erop sneller (en automatisch) worden gewist. Een andere bekende VPN-provider die deze aanpak hanteert, is ExpressVPN. In de praktijk merk je hier niets van, zie het dus vooral als extra reden om te geloven dat Surfshark zijn no-log-beleid netjes nakomt.

Wil je meer weten over hoe Surfshark je privacy waarborgt, dan vind je op de site van Surfshark een overzichtelijk privacybeleid. Dat is in doorgaans heldere taal geschreven, maar is wel alleen in het Engels beschikbaar. Surfshark opereert vanuit de Britse Maagdeneilanden, waar geen wetten gelden voor het opslaan van data. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld ExpressVPN dit als vestigingsplaats koos.

Surfshark heeft daarnaast zeer recent een security-audit ondergaan. Daarbij test een onafhankelijke partij (in dit geval het Duitse Cure53) de interne systemen van een VPN-dienst op mogelijke veiligheidsrisico’s. De resultaten daarvan zijn in mei 2021 openbaar gemaakt en Surfshark bracht het er goed vanaf. Enkele zwakke plekken werden gevonden maar waren niet dusdanig ernstig dat de privacy van klanten erdoor op de tocht stond. Bovendien zijn de aangetroffen kwetsbaarheden voor de publicatie van het rapport aangepakt, zodat daar niet alsnog misbruik van gemaakt kan worden. 

Overigens is dit de tweede keer dat Surfshark een audit heeft laten doen. In november van 2018 werd Cure53 ook al opgetrommeld, maar destijds werd alleen naar de extensies voor Chrome en Firefox gekeken. De omvang van deze nieuwe testronde is veel breder, en dat is maar goed ook. Een van onze voornaamste kritiekpunten uit het verleden is daarmee nu namelijk verholpen.

Security: hoe veilig is Surfshark?

De gebruikte protocollen en bijbehorende encryptie zijn van groot belang bij je VPN-keuze. Fijn is dan ook dat je bij Surfshark deels zelf kunt kiezen.

 • Standaard maakt men gebruik van de industriële standaard OpenVPN
 • Je kunt ook IKEv2 selecteren
 • Shadowsocks is ook een optie, maar is voornamelijk bedoeld voor Chinese gebruikers.
 • Sinds eind september 2020 is bovendien WireGuard als verbindingsprotocol te selecteren.

Deze kersverse standaard isWireGuard VPN beschikbaar in de Windows- en macOS-software, en de apps voor Android-smartphones/tablets en iOS-apparaten. WireGuard kent van zichzelf enkele privacy-issues, zo deelt het geen dynamische IP-adressen uit. Daarom bouwde Surfshark er een zogeheten ‘double NAT’-systeem omheen, wat er voor zorgt dat je toch iedere keer een ander IP-adres toegewezen krijgt. Deze aanpak komt overigens overeen met die van NordVPN.

De encryptiestandaard van dienst is het veilige AES-256-GCM, een versleutelingstechniek die door hedendaagse computers niet te kraken is. Een zogeheten leak test wijst uit dat ons werkelijke IP-adres en onze DNS-gegevens inderdaad niet meer zichtbaar zijn zodra we Surfshark inschakelen.

Extra features

Surfshark biedt een uitgebreid aanbod aan extra diensten, waar we hieronder even op verder gaan:

Kill Switch: internet uitschakelen als je VPN-verbinding wegvalt

Surfshark heeft een Kill Switch in zijn software gebouwd. Dit betekent dat je internetverbinding helemaal wordt stopgezet zodra je onverhoeds de verbinding met je gekozen VPN-server verliest. Het risico is anders namelijk dat je gewoon door blijft internetten en zo onopgemerkt alsnog je eigenlijke IP-adres blootgeeft. 

Standaard staat deze functie echter wel uitgeschakeld en het is even zoeken om de schakelaar te vinden. Kijk ervoor onder Settings en dan Connectivity.

Static IP: een beveiligd vast IP-adres 

VPN’s werken over het algemeen met dynamische IP-adressen. Telkens wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, krijg je een nieuw IP-adres toebedeeld. Goed voor je privacy, maar soms loop je daardoor tegen hindernissen aan. Bijvoorbeeld bij diensten die juist uit veiligheidsoogpunt je IP-adres gebruiken om je te identificeren (denk aan e-mailsoftware). Merk je inderdaad dat je hiermee te maken krijgt, dan biedt Surfshark een lijst van zo’n 30 VPN-servers die je een statisch IP-adres verlenen. Je houdt dan telkens hetzelfde (maar niet je eigen!) IP-adres.

Multihop: dubbele VPN-verbinding

Multihop is in feite een dubbele VPN-verbinding. In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met een server in bijvoorbeeld Duitsland, passeert deze eerst nog langs een ander land. Op het moment van schrijven zijn er 15 van dit soort multihop-servers beschikbaar. Een extra beveiligingslaag op weg naar je bestemming, dus. 

Je verwacht daarvan wellicht dat deze optie tot trager internet zou leiden. Maar uit onze tests blijkt dat de verschillen in snelheid in vergelijking met de standaard servers, nihil zijn. Pas als we het erg bont maken door met Amerika via Australië te verbinden, merken we dat het internet merkbaar een stuk langzamer wordt. Een scenario waar de meeste gebruikers niet voor kiezen, omdat er voldoende snellere (en meer voor de hand liggende) opties beschikbaar zijn.

CleanWeb: blokkeer advertenties en malware

Surfshark komt met een ingebouwde adblocker, hoewel ook die standaard uit staat. Schakel deze functie in om online reclame en bijbehorende trackers te blokkeren. Want ook dat is een manier waarop je op internet te identificeren bent. 

Whitelister: split tunneling en reverse split tunneling

Whitelister is de naam die Surfshark hanteert voor zijn split tunneling-techniek. Hierdoor wordt het internetverkeer dus letterlijk afgesplitst, zodat je sites kunt benaderen met je reguliere IP-adres zonder je VPN uit te hoeven schakelen. Dit kan onder meer van pas komen bij het internetbankieren; daar wil men nog wel eens alarm slaan als je ineens met een buitenlands IP-adres inlogt. Maar het is ook van belang als je apparaten in je lokale netwerk wilt benaderen, zoals printers.

Een andere optie is reverse split tunneling, met het omgekeerde effect. Het meeste internetverkeer verloopt niet via je VPN, op enkele specifieke sites na. Handig als je een VPN puur wilt gebruiken voor Netflix, maar elders online niet.  

2FA: extra beveiliging voor je VPN-account

Tweestapsverificatie (2FA) staat in principe los van je VPN-verbinding maar zorgt wel voor extra beveiliging van je VPN-account. Na inloggen voer je een extra code in die per mail naar je wordt verstuurd. Surfshark biedt hier welkome ondersteuning voor. 2FA is eveneens vereist wanneer je gebruik wilt maken van Surfshark Alert, zie hieronder.

Slimme DNS: VPN-bescherming voor gaming consoles en smart tv’s

Niet ieder apparaat dat verbinding maakt met internet, heeft de optie om een VPN in te stellen. Je kunt dan gebruikmaken van de ‘slimme DNS’-functie van Surfshark, zodat je alsnog een andere online identiteit toegewezen krijgt. Overigens wel zonder de encryptie die je van een VPN gewend bent. 

Surfshark biedt op deze manier ondersteuning voor je:

 • PlayStation 4 of 5
 • Xbox One/Series X/Series S
 • Apple TV
 • Smart-tv’s van Samsung en LG

Voor elk apparaat is op de site van Surfshark een duidelijke handleiding inclusief screenshots beschikbaar, wel in het Engels geschreven.

Surfshark One – de extra kosten waard?

Sinds kort zijn enkele extra beveiligingsfuncties samengebracht onder de naam Surfshark One. Voor dit pakket betaal je ongeveer anderhalve euro extra in de maand, en je krijgt er toegang mee tot Surfshark Search, Surfshark Alert en Surfshark Antivirus. We behandelen ze alledrie kort en oordelen daarna of deze aanvullende bescherming het geld waard is.

Surfshark One opties

Surfshark Search: anoniem zoeken op het internet

‘Even iets Googlen’ lijkt onschuldig, maar voor elke zoekterm die jij invult krijgt Google een beter beeld van je. Surfshark Search is daarentegen een zoekmachine zonder trackers en advertenties. De zoekresultaten zelf zijn afkomstig van Microsofts Bing. Voorheen heette deze functie overigens Blind Search.
Naast het opzoeken van informatie op websites, zijn ook afbeeldingen en video’s vindbaar. Daarnaast kun je zoekresultaten per land opvragen. Dus stel dat je alleen Nederlandse websites wilt vinden, dan is die optie er.

Surfshark Alert: in de gaten houden of je gegevens gestolen zijn

Cybercriminelen hebben het geregeld gemunt op jouw e-mailadres. Op die manier kunnen ze je namelijk phishing-mailtjes toesturen. Een van de manieren waarop ze aan je mailadres kunnen komen, is wanneer er ingebroken wordt op een website waarbij jij een account hebt. Men gaat er dan vandoor met de database, waar jouw gegevens in opgeslagen zijn. Je weet alleen lang niet altijd welke sites het slachtoffer zijn geworden van een dergelijk datalek.

Surfshark Alert houdt je hiervan op de hoogte. Schakel deze functie in, en Surfshark stuurt je een bericht zodra jouw e-mailadres in een gelekte database van een gehackte website is aangetroffen. Zorg er daarna voor dat je een nieuw wachtwoord instelt voor het getroffen account. Gebruik je hetzelfde wachtwoord ook voor andere sites en diensten, wijzig die daar dan ook.

Deze functie scant eventueel ook op gestolen creditcardinformatie en identiteitskaartnummers, hoewel deze laatste optie er nog niet is voor klanten uit de Benelux. Wel voor gebruikers uit de Verenigde Staten, Bulgarije en Litouwen, met de belofte dat daar in de toekomst meer landen bij komen.

Surfshark Antivirus: Bescherming tegen malware op Windows en Android

Sinds augustus 2021 biedt Surfshark zijn eigen antivirusbescherming aan, die deel uitmaakt van de software voor Windows en van de Android-app. In de toekomst moet daar ook ondersteuning voor macOS bij komen, maar op het moment van schrijven is dit nog niet het geval.

Op Windows-pc’s heb je twee opties: een snelle scan en een volledige scan, met de mogelijkheid om bepaalde bestanden en mappen handmatig uit te sluiten. Een snelle scan duurt minder dan een minuut en doorzoekt alleen de systeemmappen waar virussen zich het liefst in nestelen. Een hele scan duurt veel langer omdat hierbij ieder hoekje en gaatje van je pc wordt geïnspecteerd.

Wat momenteel nog ontbreekt, is realtime-bescherming. Surfshark monitort dus niet constant op de achtergrond of je malafide bestanden binnenhaalt. Terwijl dit juist zo belangrijk is aan goede antivirussoftware, die eigenlijk vooraf moeten waarschuwen dat je op het punt staat een besmet bestand uit te voeren. Voorlopig kun je met Surfshark enkel achteraf een scan uitvoeren, wanneer het wellicht al te laat is.

Vergeet je geregeld op virussen te scannen, dan kan Surfshark je dat klusje in elk geval uit handen nemen. Laat de software een automatische scan uitvoeren op de dagen en tijden die je zelf beslist, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Je vindt deze optie terug onder de naam Scheduled Scan.

Surfshark One Antivirus Quickscan

In de Android-app is real-time bescherming wél van de partij. Of dat heel nuttig is, hangt er vanaf hoe vaak je apps installeert en op welke manier. Download jij slechts af en toe een nieuwe applicatie uit de Play Store? Dan is de kans (mede door Google’s eigen beveiligingsmaatregelen) heel erg klein dat je een mobiel virus binnenhaalt. Het volstaat dan om af en toe een handmatige scan uit te voeren.

Maar sideload je vaak apps (de term voor het downloaden van Android-apps buiten de Play Store om), dan kan het slim zijn om real-time bescherming wel aan te laten. Dit soort apps zijn namelijk niet door Google op malware gecontroleerd. Net als op Windows kun je ook instellen dat er dagelijks automatisch een scan wordt gedaan, op een tijdstip dat je zelf uitkiest. Naast apps worden (eventueel) ook de bestanden op je toestel nagelopen.

surfshark antivirus android interface

Dan de hamvraag. Is Surfshark One de meerprijs waard?

In dit vroege stadium zijn we nog niet helemaal overtuigd. Dat komt vooral omdat er voor de drie extra functies prima gratis alternatieven te vinden zijn. Zoekmachines die je privacy goed beschermen zijn bijvoorbeeld DuckDuckGo of Startpage, en op de hoogte blijven van gelekte e-mailadressen kan onder andere kosteloos met Firefox Monitor of Avast Hack Check.

Goede antivirus is uiteraard erg belangrijk. Met name op je Windows 10-pc. Dit besturingssysteem is echter al goed beschermd door de antivirusoplossing van Microsoft zelf, in de vorm van Windows Security. Bij onafhankelijke tests van het toonaangevende AV-Test komt deze ingebouwde Windows-functie regelmatig als beste antivirusprogramma naar voren, terwijl het niets kost en altijd een oogje in het zeil houdt.

Surfshark Antivirus kan op Windows voorlopig alleen scans achteraf uitvoeren (al dan niet automatisch), doordat real-time bescherming vooralsnog ontbreekt. Voor deze functionaliteit kun je ook terecht bij het kosteloze Malwarebyte. Al jarenlang een van de meest grondige opsporingsmiddelen voor allerlei soorten virussen.

Op Android komt mobiele malware telkens vaker voor, maar of jouw toestel risico loopt is erg afhankelijk van waar jij je apps vandaan haalt. Installeer je geregeld apps buiten de Play Store om, dan is de real-time bescherming van Surfshark Antivirus z’n kosten wel degelijk waard. Temeer omdat het hele pakket helemaal niet duur is. Slechts iets meer dan een euro per maand extra.

Snelheid en performance: hoe snel is Surfshark?

Surfshark biedt een zeer uitgebreid serveraanbod, op het moment van schrijven meer dan 3200 servers in meer dan 65 landen. Slechts bij enkele landen is er sprake van virtuele servers. Dit geldt niet voor de meest reguliere landen, waar je vermoedelijk het meeste verbinding mee maakt. We pikken er een paar tussenuit om je meer te vertellen over de snelheid van deze VPN. 

De maximale snelheid van een VPN hangt onder meer af van je provider en je internetabonnement.

Onze standaard internetsnelheid betreft 198 Mbps down en 60 Mbps up, met een ping van 9. Dit kan afhankelijk van jouw gekozen internetpakket verschillen, maar vormt hier ons startpunt. 

internetsnelheid zonder vpn

Maken we verbinding met een server binnen Nederland, dan zijn de verschillen heel klein: 176 Mbps down, 50 Mbps up met een ping van 10.

snelheid VPN server Nederland van Surfshark

Duitsland dan: 169 Mbps down, 54 Mbps up en een ping van 12.

snelheid Duitse VPN server

 

Het Verenigd Koninkrijk: 177 Mbps down, 56 Mpbs up en een ping van 13.

snelheid VPN server Verenigd Koninkrijk van Surfshark

Het is overigens aan te raden om WireGuard als protocol te selecteren voor de snelste resultaten.

We zoeken het wat verderop met een Amerikaanse server:

snelheid VPN server Amerika van Surfshark

174 Mbps down, 56 Mbps up en een ping van 81. De ping lijkt hoog vergeleken met de andere scores, maar in het dagelijks gebruik merk je dat verschil eigenlijk niet. Om het wat praktischer te stellen: met onze normale verbinding doen we er 6 á 7 minuten over om een bestand van 1,5 GB te downloaden. Downloaden we met Surfshark via een Amerikaanse VPN-verbinding, dan is het bestand vrijwel even snel binnen. 

Al met al zijn we erg tevreden over de snelheden en de stabiliteit die we met Surfshark behalen. We merken nauwelijks een verschil met onze verbinding zonder VPN, en dat is ook wat we van een goede VPN verlangen.

Prijs: wat kost Surfshark?

Surfshark biedt drie soorten abonnementen aan. Wil je een maandelijks opzegbaar abonnement? Dat kost 10,99 euro en is relatief de duurste optie. Sluit je een abonnement af van 6 maanden, dan betaal je 5,49 euro per maand. En op het moment van schrijven loopt er een Black Friday-actie voor een abonnement van 24+3 maanden voor slechts 1,91 euro per maand. 

Surfshark Black Friday deal aanbieding prijs

Eventueel betaal je 1,27 euro meer in de maand voor Surfshark One. Daarmee komen de Search-, Alert- en Antivirus-opties beschikbaar. Had je al een lopend abonnement en wil je het One-pakket daar graag aan toevoegen, dan is die optie er voor een gereduceerde prijs van 0,49 cent per maand, bovenop de standaard prijs.

Deze VPN is hiermee een van de goedkoopste aanbieders op de markt, zeker als je het meerjarige abonnement kiest. Al helemaal omdat je voor die prijs Surfshark ook op zoveel apparaten kunt installeren als je wilt. Concurrerende VPN’s beperken het aantal simultane connecties vaak naar 5 á 8 apparaten. Bij Surfshark is er geen limiet, waardoor we erg onder de indruk zijn van de prijs/kwaliteitverhouding.  

Surfshark hanteert een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen. Eerder bood men nog een proefperiode van 7 dagen aan, maar die optie bestaat niet meer. Dit vanuit de gedachte dat je binnen een maand toch je geld weer terug kunt krijgen, mocht je niet tevreden zijn.

Betalen kan op verschillende manieren:

 • De voor Nederlanders meest gebruikte betaalmethode iDeal
 • Creditcards en PayPal worden eveneens geaccepteerd
 • Cryptovaluta als Bitcoin en Ethereum om je gebruik van Surfshark nog verder te anonimiseren.

Daarnaast is je abonnement gratis te verlengen middels het Refer a Friend-initiatief. Dat wil zeggen: als je een vriend overhaalt om ook een Surfshark-abonnement te nemen, dan profiteren jullie beide van extra dagen gratis VPN-gebruik.

Het werkt binnen de Windows-versie van Surfshark als volgt. Ga naar Settings en kies Earn free months. Onderin zie je een code staan. Deel die met een vriend, vriendin of familielid. Voeren zij deze code in bij het aanmaken van een Surfshark-account, dan weet het bedrijf dat ze door jou doorverwezen zijn. Na 30 dagen krijgen jullie beide een extra maand gratis Surfshark-gebruik.

Hoe meer vrienden je doorverwijst, hoe meer je hiervan profiteert. Als het je lukt om vijf bekenden op deze manier van Surfshark te overtuigen, dan kun je wel tot 12 maanden lang extra VPN-gebruik ‘verdienen’. Surfshark is al erg goedkoop, maar wordt zo al helemaal een koopje. Voor jou en iedereen die je aan een account helpt.

Surfshark kortingscode

Deze VPN is al niet duur, maar alsnog wil je natuurlijk niet teveel betalen. Aanbieders van VPN’s stunten vaak met hun prijzen en daarbij is er geregeld sprake van tijdelijke, hoge kortingen. Wil je er zeker van zijn dat je de beste deal te pakken hebt, sluit dan een Surfshark-abonnement af via onze site. Zo betaal je altijd de beste prijs en hoef je niet zelf op zoek naar kortingscodes en dergelijke.

Entertainment

Heb je een goede compagnon aan Surfshark als je je VPN vooral wil gebruiken om buitenlandse videodiensten te streamen? We hebben een virtueel reisje om de wereld gemaakt om dat te testen. 

Werkt Surfshark met Netflix?

Ja, met Surfshark kun je op je gemakje naar ongeveer alle videodiensten kijken waar je maar op geabonneerd bent. Waaronder de Amerikaanse Netflix, die zonder al te veel problemen binnenkomt en waarmee we net zo makkelijk films streamen die enkel in de V.S. te zien zijn, als die op onze ‘eigen’ Netflix staan. Wie dus onder meer graag:

 • Brokeback Mountain
 • Dances With Wolves
 • Een reeks als New Girl (met Zoë Deschanel)

wil (her)bekijken, kan dat met Surfshark prima doen.

Het enige waar je aan merkt dat je Amerikaanse content streamt, is de kleine vertraging aan het begin van de film. Het duurt zo’n seconde of twintig voor alles echt vlot binnenkomt en de beeldkwaliteit naar de hoogste versnelling overschakelt. Daarna verloopt alles perfect. 

Streamen met Surfshark

Datzelfde fenomeen zagen we trouwens ook bij de Amerikaanse Amazon Prime Video. We probeerden Seberg te streamen (de biopic over het nouvelle vague-icoon Jean Seberg met Kristen Stewart in de hoofdrol) en op die eerste halve minuut na, ging dat zonder noemenswaardige incidenten. 

HBO Max is notoir op zijn hoede voor VPN-connecties, vaak moet je enkele keren inloggen voor je toegang krijgt. Maar met Surfshark mochten we meteen naar binnen, bijvoorbeeld om de Friends Reunion mee te pikken. Ook bij Hulu en The Criterion Channel kregen we trouwens onmiddellijk toegang.

Op de Britse Netflix keken we naar School of Rock en Cape Fear (de Scorsese-remake) en op BBC iPlayer naar de reeks I May Destroy You. Bij ITV tenslotte, pikten we nog een stukje mee van het vierde seizoen van de politiereeks Unforgotten. Op het gebrek aan ondertiteling na, zou je zweren dat je gewoon broadcast tv zit te kijken.

Surfshark heeft ook als voordeel dat je uit lekker veel landen kunt kiezen. Anime-liefhebbers  halen hun hart bijvoorbeeld op bij Netflix Japan, al is ook daar de connectie wel weer merkbaar trager dan wanneer je in Europa blijft. Met bijvoorbeeld de Duitse en Franse Netflix is er dan weer zo goed als geen verschil.

Een pluspunt hierbij is het feit dat je in enkele landen kunt switchen tussen servers. Dat is handig wanneer een verbinding niet lekker loopt of wanneer de server overbelast raakt. Koploper op dat gebied is de V.S. met 24 verschillende steden, waar Surfshark aanwezig is. In het V.K. is het aanbod wel een stuk kleiner. Met Londen en Manchester heb je het zo ongeveer gehad.

Surfshark heeft geen servers die zogezegd ‘geoptimaliseerd’ zijn voor videostreaming (zoals bijvoorbeeld CyberGhost die wel aanbiedt), maar in de praktijk mis je die feature totaal niet. Deze VPN werkt perfect met elke streamingdienst die we uitproberen, al zijn verbindingen naar exotischere bestemmingen logischerwijs wel wat trager dan wanneer je dicht bij huis blijft. Omdat alles zich na maximaal een halve minuut stabiliseert, is Surfshark alsnog aan te raden als je graag wil streamen met een VPN.

App en interface: hoe gebruiksvriendelijk is Surfshark?

Surfshark is op allerlei platformen te installeren. We sommen de interessantste op en gaan er daarna dieper op in. Surfshark is beschikbaar voor:

 • Windows
 • macOS
 • Linux
 • Android
 • iOS
 • Chrome (extensie)
 • Firefox (extensie)
 • Routers met custom firmware
 • Spelcomputers (via smart DNS, zie boven)
 • Android TV (via smart DNS, zie boven)
 • Apple TV (via smart DNS, zie boven)
 • Smart-tv’s van LG en Samsung (via smart DNS, zie boven)

Een overzicht van alles wat Surfshark te bieden heeft, vind je in de webinterface terug nadat je op de site van deze VPN-provider bent ingelogd. Zo download je er onder andere de benodigde software voor de verschillende besturingssystemen, stel je het hierboven genoemde Smart DNS in voor streamingdoeleinden en schakel je Surfshark Alert desgewenst in. 

Ook vind je er informatie over je account en abonnement. Stel bijvoorbeeld tweestapsverificatie in en achterhaal wanneer je abonnement precies afloopt. Eventueel kun je hier je abonnement ook eenvoudig verlengen.

Surfshark downloaden en installeren

Een VPN instellen klinkt wellicht lastig, maar dat valt tegenwoordig erg mee. Ook Surfshark is heel eenvoudig te installeren en daar helpen we je graag mee op weg. Nadat je een account hebt aangemaakt, log je daarmee in op de homepage van Surfshark. Je komt daarna uit op je persoonlijke dashboard.

Hier vind je de installatieprogramma’s en instructies voor alle apparaten waarvoor Surfshark beschikbaar is. Handig is dat je bijvoorbeeld QR-codes kan scannen om direct de app voor smartphones te downloaden. 

Voor nu focussen we even op de Windows-installatie. Bij Surfshark voor Windows zie je een downloadknop, maar haal je SurfsharkSetup.exe op. Voer deze uit op je pc en het programma wordt direct geïnstalleerd. Log nu in met je e-mailadres en wachtwoord. 

Zodra dit gelukt is, krijg je eerst enkele introductieschermen voorgeschoteld. Stel hier alvast wat instellingen af, zoals dat de VPN automatisch met je pc mee opstart. Bij de laatste stap klik je op Connect. Je wordt nu verbonden met de snelste server in jouw buurt. Vanaf nu is je internetverbinding versleuteld, zo eenvoudig is het dus!

Surfshark voor Windows en macOS

De software van Surfshark is op Windows en macOS gelijk en in beide gevallen gebruiksvriendelijk dankzij het minimalistische design. Na inloggen klik je simpelweg op Connect om met de snelste server te verbinden. Zeer waarschijnlijk is dit een Nederlandse. Je kunt ook kiezen voor de optie ‘dichtstbijzijnde land’, in ons geval komt daar een Belgische server uitrollen. 

Wil je handmatig een connectie kiezen, vraag dan de lijst van servers op onder het locaties-menu. Door hier op het sterretje te klikken, voeg je ze toe aan je favorieten. Later vind je ze dan sneller terug. Ook servers met een statisch IP en de eerder besproken MultiHop-functie zijn hier ondergebracht.

Onder instellingen zie je een donkere modus staan, altijd prettig. De donkergrijze menu’s zijn namelijk fijner voor je ogen als je ’s avonds laat nog achter de pc zit. Helaas is de software verder nog niet in het Nederlands te gebruiken. Ondersteuning voor onze taal staat desgevraagd wel op de planning, maar men weet nog niet precies voor wanneer.

Surfshark voor Chrome en Firefox

De Surfshark-extensies voor Chrome en Firefox werken op dezelfde manier. Je installeert ze via je browser en ze nestelen zich dan rechts in je adresbalk. Het is dan enkel nog een kwestie van op Quick connect drukken, en je bent verbonden. Uiteraard kun je ook zelf een locatie kiezen. De Cleanweb-functie voor het blokkeren van online advertenties en trackers is via de extensie ook in te schakelen. 

Beide extensies zijn door een onafhankelijke partij op hun beveiliging getoetst. Deze security-audit stamt zoals eerder opgemerkt wel alweer uit 2018. Houd er rekening mee dat de extensies alleen je internetverkeer versleutelen binnen de browser waarin de extensie actief is, en dus niet daarbuiten.

Surfshark voor Android en iOS

De werking van de mobiele app van Surfshark lijkt op Android en iOS sterk op elkaar, maar we merken wel degelijk verschillen op wanneer we de geavanceerdere functies doorspitten. Zo heeft alleen de Android-versie split tunneling aan boord. Daarmee bepaal je welke apps en websites via de VPN-verbinding lopen of welke juist niet, zoals bijvoorbeeld je internetbankieren-app. 

De optie voor GPS spoofing maakt eveneens enkel deel uit van de Android-versie. Zet deze aan om je GPS-locatie te laten matchen met de locatie van je VPN-verbinding. Laat het uit als je bijvoorbeeld wil navigeren met Google Maps. Op iPhones hoef je hier niet op te rekenen, omdat Apple geen apps toestaat die op deze manier met je GPS-verbinding knoeien. 

Sinds kort kan de Android-app van Surfshark je smartphone scannen op malafide apps en/of bestanden. Deze antivirus-optie is alleen beschikbaar als je betaalt voor Surfshark One, waarover we eerder al spraken. Op iOS is deze functie er nog niet.

Verder zijn er vooral veel overeenkomsten tussen beide versies. Beide laten je onder meer de kill switch inschakelen en/of bepaalde wifi-netwerken als ‘vertrouwd’ aanmerken. De Android-versie heeft duidelijk meer te bieden dan de variant voor iPhones en iPads, maar in de basis is de Surfshark-app op beide platformen goed geschikt als mobiele VPN met een gebruiksvriendelijke interface.

Lees elders op de site wat de voordelen zijn van een smartphone-VPN.

Overigens biedt Surfshark nog een andere app aan waarmee je je mobiele internetverkeer anonimiseert. Deze ‘Free DNS Changer’ valt buiten het abonnement en is gratis te installeren op Android-smartphones en iPhones. Let wel op dat er verder geen versleuteling wordt toegepast. Hoewel je op deze manier vrijer op internet kunt bewegen, blijf je zeker niet volledig onzichtbaar.

Surfshark voor Linux

Surfshark is op Linux (Debian en Ubuntu) te installeren, maar werkt wat beperkter dan op andere apparaten. Zo is er geen vlotte grafische interface, het installeren en gebruik van Surfshark op Linux vereist enige kennis van Linux-codes. Daar is overigens wel een handleiding voor beschikbaar. Het aantal beschikbare servers is kleiner dan op Windows, macOS en smartphones, maar het zijn er alsnog honderden. Tot slot wordt op Linux alleen het OpenVPN-protocol ondersteund en IKEv2 bijvoorbeeld niet.

Surfshark op routers

Wil je alle apparaten die verbinding maken met je router, in één keer beveiligen middels een VPN-connectie? Dat kan door Surfshark op routerniveau te implementeren. Dit kan op routers met de custom firmware DD-WRT, AsusWRT en Tomato. Voor ieder geldt dat er op de site van Surfshark duidelijke handleidingen beschikbaar zijn, inclusief screenshots die je door het proces loodsen. Lees hier meer over VPN-routers.

Support

Over de klantenservice van Surfshark hebben we niets te klagen. Je kunt je vragen mailen, maar chatten werkt het snelste. Al binnen een minuut krijgen we antwoord terug van een vriendelijke Surfshark-medewerker – niet van een chatbot, dus. 

Stel je je vraag in het Nederlands, dan valt op dat je een Nederlands antwoord terugkrijgt maar dat dit wel uit het Engels vertaald is. Toch helpt men ons telkens prima op weg. We krijgen hierdoor duidelijk het idee dat Surfshark bij problemen voor je klaarstaat, en snel ook. De klantenservice is 24/7 te bereiken.

De livechat-optie lijkt niet altijd te werken, dus dan blijft het contactformulier op de site over. In dit geval wacht je iets langer, maar ook dat valt mee. Binnen anderhalf uur krijgen we (op een maandagochtend) per mail antwoord op onze vraag.

Eindoordeel 

Surfshark is een heel complete VPN en dat tegenover een zeer vriendelijke prijs. De meest gangbare en veilig geachte security-protocollen worden ondersteund en de snelheid van de servers laat weinig te wensen over. De software is gebruiksvriendelijk en op allerlei apparaten te installeren, met als pluspunt dat hier geen limiet aan zit. Je installeert Surfshark daarbij op zoveel apparaten als je wilt. 

Zoek je de beste VPN om mee te streamen, dan heb je aan Surfshark ook een goede kandidaat. De servers zijn er snel genoeg voor, bevinden zich in allerlei landen en we merken zelden dat een streamingsdienst ons buitensluit. 

Een recente security-audit bewijst daarnaast dat deze VPN ook zijn security-beloftes goed nakomt. Al met al raden we Surfshark dan ook zonder meer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “Surfshark

 1. Alfons Goossens

  Heb Surfshark geinstalleerd en het werkt met vlagen goed. Maar regelmatig stopt mijn brouser en zegt dan dat het e lang duurt. Als ik surfshark dan uit zet krijg ik plots een normale verbinding. Hoe kan dit

  1. VPN diensten

   Dit kan te maken hebben met een mogelijke slechte verbinding met de gekozen server of overbelasting van de gekozen server. Heb je al een andere server proberen te kiezen?

 2. Wim Stikvoort

  Ik heb inmiddels diverse VPN diensten geprobeerd maar altijd waren er problemen met mijn mail omdat KPN en een VPN dienst geen goed huwelijk is, hoe is de ervaring bij Surfshark ?

  1. VPN diensten

   Dit komt waarschijnlijk omdat je de instelling de smtp authenticate moet aanzetten bij je mail software. In outlook heet dit “My Outging server (SMTP) requires authentication”.

 3. Anton

  is het ook mogelijk om je uit te schrijven of wordt je abonnement na het einde altijd verlengt? dus kun je ook het abonnement beëindigen?

  Met vriendelijke groet,

  Anton

 4. T. de Vecht

  Beste redactie,

  Ik zou een VPN-aanbieder voornamelijk willen gebruiken om veilig te downloaden met behulp van torrents (en dan downloaden via Vuze). Is Surfshark hier een geschikte aanbieder voor?

 5. Marcus

  1, Is Surfshark in het Nederlands te krijgen
  2, werkt het ook met de Ziggo go app

  Lijkt me een geweldige vpn maar bovenstaande is zeker van belang!.

  Alvast bedankt voor de reactie.

  1. VPN diensten

   1. De software is (nog) niet beschikbaar in het Nederlands.
   2. We hebben zojuist direct Surfshark nogmaals getest met Ziggo Go en het werkt hier.

 6. VPN-Zoeker

  Ik probeer uit te vinden hoe het met datalimieten is. Dat kon ik zo 123 niet terugvinden.

  Ik heb nu een no-limit vpn server, maar hoe zit dat dan met Surfshark?

  Groetjes

 7. Mies

  Beste SurfShark….

  Ik maak gebruik van DDNS services voor bijvoorbeeld mijn IP camera’s een NAS en mijn router.

  Als ik VPN op mijn router zou instellen wat doet dit dan met mijn DDNS ?

  1. VPNdiensten

   Surfshark heeft nog geen (veilige) mogelijkheid tot port forwarding. Voor meer info over de mogelijkheden in je specifieke situatie raden we aan contact op te nemen met de klantenservice van Surfshark (https://support.surfshark.com/hc/en-us, rechts onderin op live chat klikken), zij kunnen je snel en volledig antwoord geven op je vraag.

 8. Jan

  Ik heb Surfshark nu een tijdje.
  Op mijn mobiel met android 10 heb ik dagelijks meerdere malen problemem dat ik geen internet verbinding heb.
  Dit gebeurd zowel bij g4 als wifi.
  Als ik Surfshark disconnect en daarna weer connect is de verbinding erweer.
  Meerdere mensen daar last van?
  Erg vervelend want je ook geen berichten meer binnen.

  1. VPNdiensten

   Erg vervelend! De klantenservice van Surfshark is erg behulpzaam bij het oplossen van dit soort problemen, schroom niet om contact met ze te zoeken.

   1. Jan

    Wat il vervelend vind dat het dan in engels. Ik heb het abbonement via een nederlandse site genomen en dacht dat het nederlands was maar ik zal een poging wagen.

    1. VPNdiensten

     Dat kunnen we ons voorstellen. De klantenservice is wel erg behulpzaam als u tegen zaken oploopt, zij kunnen u via automatische vertaling in het Nederlands verder helpen.

 9. Eric

  Ik ben een zakelijke gebruiker en kan de BTW dus terugvragen. Aangezien Surfshark echter formeel op de Britse Maagdeneilanden is gevestigd, vraag ik me af of de abonnementen in Euro’s incl. (Nederlandse) BTW zijn en of die BTW ook op de faktuur vermeld wordt. Zo ja, wordt een abonnement voor zakeljike gebruikers immers goedkoper en dus aantrekkelijker.

  1. VPNdiensten

   De prijzen op de website van Surfshark zijn exclusief BTW, omdat dit per land verschilt. Als je Nederland als betaalland kiest, komt er dus 21% bij. Afhankelijk van hoe je de kosten wilt opvoeren, kun je een land met 0% BTW-tarief kiezen bij betaling zonder dat dat verdere problemen oplevert.

 10. henk

  ik beschik over een streamingbox die ik hoofdzakelijk gebruik voor sportevenementen te streamen,heeft een vpn dan zin om b.v. beter beeld of betere verbinding te maken,kan een vpn op de streamingbox aangesloten worden?
  gaarne info

  1. VPNdiensten

   Dit is normaliter mogelijk, maar dan loopt de VPN-verbinding via de router. Een VPN kan zorgen voor een betere verbinding (bijvoorbeeld als je ISP je verbinding afknijpt), maar het ligt aan de situatie. Een VPN voor sportliefhebbers is met name de moeite omdat je toegang kunt krijgen tot meer programmering en streamingdiensten door je IP-adres te veranderen naar bijvoorbeeld een Amerikaans IP-adres.

  1. VPN diensten

   Wij kennen deze melding niet. Wellicht kan de helpdesk van Surfshark je helpen, als er andere gebruikers zijn die dezelfde melding krijgen hebben ze misschien een oplossing.

 11. Jimmy

  Ik begrijp lang niet alles en kan via google ook niet echt antwoord vinden.
  Ik heb surfshark geinstalleerd op mijn desktop computer nu zou dus alles wat ik doe achter vpn moeten zitten toch?
  Waarom dan nog de addon’s voor de browser? Je bent toch al beschermd?

  Verder kan ik de besproken surfsharkalert optie niet vinden, of zit die niet op de desktop versie?

  1. VPN diensten

   Na installatie en activatie kun je met Surfshark een server kiezen, dan is al je internetverkeer versleuteld. De add-on is meer voor het gemak, om snel te kunnen schakelen. Alert is een aparte functie, die je indien aangeschaft in de webomgeving terug kan vinden.

 12. Jeanpierre

  Domme vraag waarschijnlijk…
  Als je nu bijv naar BBC I player oid. kijkt via VPN heb je dan ondertiteling?
  Wie heeft hier ervaring mee?
  Alvast bedankt voor jullie reactie.