Wat is VPN? Duidelijke antwoorden op al je VPN-vragen

Wat is VPN en waarom zou je er een gebruiken? We maken steeds meer gebruik van internet, en dat betekent dat veiligheid ook steeds belangrijker wordt. Eén manier om jezelf en je familie online te beschermen tegen hackers is een VPN.  

Dit is een dienst die er voor zorgt dat alle data die je online verstuurt en ontvangt privé blijft. Niemand die dus kan zien welke site je bezocht hebt of wat je daar hebt gedaan. Maar ook helpt een VPN om bepaalde blokkades te omzeilen, zodat je bijvoorbeeld toegang tot het Netflix aanbod van andere landen krijgt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat een VPN precies is, hoe je het gebruikt en vooral wat je er aan hebt.


Direct aan de slag met VPN om veiliger en met meer privacy te internetten? Om veel meer keuze te hebben op Netflix? Of misschien om Nederlandse TV online vanuit het buitenland te kijken (bijvoorbeeld voetbalwedstrijden van je favoriete club)? NordVPN komt uit beste uit onze uitgebreide tests, en biedt nu een niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen. Je kunt dus zonder risico uitproberen of de beste VPN van dit moment geschikt is voor jou! Bovendien is november de allerbeste maand om VPN te proberen met de hoogste jaarlijkse kortingen tijdens Cyber Month, Black Friday & Cyber Monday.

Probeer NordVPN gratis


Inhoudsopgave

Wat is een VPN precies?

VPN staat voor Virtueel Persoonlijk Netwerk of Virtual Private Network. Het is een dienst die ervoor zorgt dat jouw verbinding met websites of diensten helemaal van de buitenwereld is afgeschermd. Alles wat jij van je computer of smartphone verstuurt en ontvangt is beveiligd en kan niet worden afgetapt. Een VPN is een soort proxyserver, al het internetverkeer wordt namelijk via de VPN server verzonden naar het eindstation. 

Dat gaat niet alleen over chat of e-mails maar om alle diensten die je online gebruikt. Als je namelijk een website bezoekt, stuurt jouw computer een verzoek naar de server van de site. De server antwoordt met de door jou opgevraagde pagina. Dat verkeer is dankzij de VPN ook versleuteld, wat betekent dat niemand kan zien welke site je bezoekt en wat je daar hebt bekeken. Niemand die dus je data kan aftappen. 

Vergelijk het met een tunnel waar jij alleen doorheen mag. Terwijl iedereen gewoon buiten in de regen loopt, heb jij je eigen afgeschermde route waar alleen jij de sleutel van hebt. 

Waarom zou je een VPN gebruiken?

De grote vraag is natuurlijk: wat moet je met een VPN? Je kunt immers al gewoon op internet. Waarom zou je nu opeens geld uitgeven voor een VPN-dienst?

Hier zijn verschillende goede redenen voor:

 • Veilig het internet op
 • Bescherming van je online privacy
 • Het omzeilen van geoblokkades
 • Onzichtbaar voor overheidsinstanties

We lichten deze punten voor je toe.

Veilig en anoniem internetten

De belangrijkste reden om een VPN te gebruiken is om jezelf tegen vreemde ogen te beschermen. Je kunt namelijk volkomen anoniem en ontraceerbaar gebruik maken van het internet. Wist je bijvoorbeeld, dat als je een openbaar wifi-netwerk gebruikt, mensen met heel eenvoudige software precies kunnen zien welke sites je bezoekt en wat je daar doet? Maar ook als je vanuit huis internet gebruikt laat je een grote digitale voetafdruk achter waarmee vreemden een heleboel over je te weten kunnen komen. 

Steeds vaker leggen grote bedrijven namelijk website bezoeken van gebruikers vast. Voor een deel is dat om hun eigen diensten te verbeteren, maar vaker gaat het om manieren om beter gerichte reclame te laten zien.

Verberg je locatie

Ook kunnen bedrijven uit je internetverbinding opmaken waar je je bevindt. Als je contact maakt met internet krijgt je apparaat een zogenaamd IP-adres toegewezen. Dat is heel vergelijkbaar met een telefoonnummer. En net zoals je aan een telefoonnummer kan zien uit welk land en vaak zelfs vanuit welke stad het afkomst is, is een IP-adres ook een bron van informatie voor bedrijven.

Dat kan gevolgen hebben voor welke diensten je wel of niet mag gebruiken en in sommige extreme gevallen kan het zelfs invloed hebben op de prijs van producten. Dit heet een geoblokkade.

Stream alles in binnen- én buitenland

De bekendste vorm van geoblokkade is hoe het aanbod van streamingdiensten zoals Netflix varieert per land. Dat merk je als je op vakantie bent: op je tablet heb je opeens toegang tot nieuwe films en series, terwijl je andere niet meer kan zien. Dit komt omdat Netflix kijkt naar je IP-adres en zo bepaalt wat je wel of niet mag kijken in het land waar je je bevindt. Met een VPN kun je op deze manier ook Nederlandse tv in het buitenland kijken.

Onzichtbaar torrents downloaden

Tenslotte lopen mensen die wel eens wat via Bittorrent downloaden het risico dat ze met een flinke boete worden geconfronteerd. Want ook daarbij is je IP adres van buitenaf zichtbaar. Wie veel downloadt kan dankzij het IP adres tot aan de deur gevonden worden. Illegaal downloaden is overigens niet iets wat we aanraden, maar we noemen het voor de volledigheid.

Omdat een VPN jouw IP adres verbergt, kunnen bedrijven (en kwaadwillende particulieren) niets van dit alles zien. Je bent onzichtbaar, maar kan wel vrij gebruik maken van alles wat internet te bieden heeft.

Hoe gebruik je een VPN?

Een VPN is een dienst waar je (meestal) een abonnement voor betaalt. Heb je eenmaal een abonnement is het noodzakelijk om je apparaten zo in te stellen dat ze vanaf nu al hun data versturen en ontvangen via de VPN. 

Voor de meeste mobiele apparaten is mogelijk om na de VPN download een app te installeren van de VPN-provider. Dat is de snelste en makkelijkste manier om je smartphone of tablet te beveiligen. Het is ook mogelijk om dit handmatig te doen via de instellingen van je apparaat, maar dat is omslachtig en niet noodzakelijk.

Instellen van je VPN

Voor je verbinding thuis kun je er voor kiezen om elk apparaat handmatig in te stellen, maar efficiënter is om deze aanpassing in je router te doen. De meeste routers bieden namelijk deze optie, en dat betekent dat je hele thuisnetwerk in één klap beveiligd is. De VPN-instellingen kunnen echter je internetverkeer wel vertragen, omdat alle data via de server van de VPN-aanbieder moet lopen. Het gebruik van een VPN-dienst heeft echter geen enkele invloed op de snelheid binnen je thuisnetwerk. 

Hoe werkt een VPN?

Een VPN legt een aparte, versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de internet pagina of dienst die je wil gebruiken. Dit betekent dat anderen jouw verstuurde en ontvangen data niet kunnen zien. Ook is voor niemand te traceren waar je bent. Het is alsof er steeds een privé-tunnel wordt aangelegd die alleen jij gebruikt. 

Daarvoor maakt jouw apparaat eerst verbinding met de server van de VPN-dienst, die vervolgens als doorgeefluik functioneert. Die server zorgt ervoor dat jouw verbinding niet is te traceren, en verbergt je IP adres (je ‘telefoonnummer’ op internet). Een bijkomend voordeel is dat de server ook de landcode van het IP adres naar wens kan aanpassen, zodat het voor de server lijkt of jouw verzoeken uit een ander land komen. Zo kun je dus ook geoblokkades omzeilen. Want als de Amerikaanse Netflix-server denkt dat jouw verzoek uit Amerika komt, krijg je toegang tot alle inhoud die alleen voor Amerikanen beschikbaar is.

VPN Protocollen

Er zijn diverse protocollen om een VPN verbinding tot stand te brengen. Een protocol wil zeggen: een aantal technische afspraken over hoe de apparaten communiceren. Vergelijk het met bestandsformaten: je hebt het juiste programma nodig om een bepaald bestand te kunnen openen. Voor een MP3 muziekbestand, heb je een programma nodig dat MP3 kan afspelen. 

Verschillende VPN-protocollen hebben verschillende voor- en nadelen. Sommigen leggen de nadruk op het versleutelen, terwijl anderen alleen een afspraak zijn over hoe de verbinding tot stand gebracht worden. De meest gangbare zijn:

 • IPsec / L2TP, Layer Two Tunneling Protocol: Deze twee protocollen samen zorgen voor een veilige verbinding. IPsec zorgt voor de versleuteling, L2TP legt de tunnel aan tussen de cliënt (dus de gebruiker) en de server. IPSec maakt altijd gebruik van UDP poort 500, wat in de praktijk betekent dat het makkelijk is voor bijvoorbeeld netwerkbeheerders om deze verbinding te blokkeren. Dat betekent in de praktijk dat als je op een openbaar wifi-netwerk inlogt waar poort 500 dicht zit, je ook dit VPN-protocol niet kan gebruiken.
 • PPTP, Point to Point Tunneling Protocol: Dit protocol wordt steeds minder vaak gebruikt, omdat er in de loop der tijd steeds meer veiligheidslekken in bleken te zitten. Het probleem is dat PPTP alleen de tunnel tussen server en client opzet, maar de data nauwelijks versleutelt. We raden dit protocol dan ook af.
 • OpenVPN: Dit is een open-source oplossing. Open-source wil zeggen dat de broncode van de software vrij (en gratis) beschikbaar is, en dat daarom heel veel mensen er aan bijdragen om deze te verbeteren. Open VPN gebruikt, net als Open SSL, certificaten. Dit zorgt ervoor dat de server en de cliënt weten hoe de data versleuteld is en hoe deze weer is te decoderen. OpenVPN is een van de veiligste oplossingen voor een VPN verbinding.
 • Softether: Dit relatief nieuwe protocol is net zoals OpenVPN open source. Het heeft dus dezelfde voordelen (gratis, en veel mensen werken aan het verbeteren ervan) maar het bestaat nog niet zo heel lang. Dat wil overigens niet zeggen dat het onveilig is, alleen dat het gewoon nog niet zo’n lange staat van dienst heeft als bijvoorbeeld OpenVPN.
 • WireGuard: Het nieuwste protocol, sneller en met hogere prestaties dan zijn voorgangers. Niet alle experts waren ervan overtuigd dat de veiligheidsproblemen van dit protocol opgelost zouden worden, maar inmiddels heeft VPN-provider NordVPN dit protocol in gebruik genomen. NordLynx is de naam die NordVPN aan dit protocol, waar WireGuard aan de basis van ligt, heeft gegeven.

In principe hoef je bij het instellen van je apparaat alleen de aanwijzingen van de provider te gebruiken. Die zorgt verder voor de technische afwikkeling. Eenmaal geïnstalleerd hoef je je dus over de techniek niet druk te maken.

Wat doet een VPN?

Er zijn twee belangrijke effecten van een VPN. De eerste is een vergroting van je privacy. Alle dataverkeer tussen jouw apparaat en de wereld is versleuteld en verborgen. Dat is fijn als je er thuis zeker van wil zijn dat je online-gedrag niet te traceren is Vooral is dit heel belangrijk als je internet gebruikt via een openbare WiFi-verbinding. In dat laatste geval is het namelijk heel makkelijk voor anderen om jouw dataverkeer af te tappen en precies te zien welke sites je bezoekt en wat je daar doet.

De tweede is dat een VPN je in staat stelt om geoblokkades te omzeilen. Omdat de VPN-dienst jouw exacte lokatie verbergt (en zelfs kan doen alsof je ergens anders bent) kun je zo de kunstmatige blokkades van diensten omzeilen. Dat betekent dat als jij in het buitenland bent, je toch toegang hebt tot bijvoorbeeld Ziggo Go. Of dat je vanuit Nederland Amerikaanse streamingdiensten zoals Hulu, HBO Max en Peacock, of Britse services zoals BBC iPlayer kunt bekijken. 

VPN en internetsnelheid

Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat een VPN-verbinding je internetsnelheid kan verlagen. Alle data wordt namelijk via de VPN-server doorgestuurd. Vooral gratis diensten geven je niet de volledige bandbreedte. Betaalde diensten geven je meer bandbreedte, en in de voorwaarden van je abonnement staat precies wat je kan verwachten.

Hoe veilig is een VPN?

Een VPN maakt jouw internetverkeer zo goed als ontraceerbaar voor buitenstaanders. Dat is in de praktijk heel veilig. Er zijn echter een paar zaken om in het achterhoofd te houden. 

Om te beginnen is je dataverkeer wel zichtbaar voor de VPN-provider. Je logt namelijk bij hen in dus zij weten in theorie wat je op internet doet. Dat is dus een vertrouwenskwestie, en op deze site bevelen wij VPN-diensten aan die volgens ons betrouwbaar zijn.

Ten tweede bestaat de kans dat VPN-diensten die vanuit de Verenigde Staten opereren, toch achterdeuren hebben voor de Amerikaanse politie- en veiligheidsdiensten. Dat betekent niet dat al jouw dataverkeer meteen door wordt gegeven aan de CIA, maar dat de (kleine) kans wel aanwezig is.

Het is aan te raden om de door jou gekozen VPN grondig te testen op DNS- en IP-adres lekken.

Blijf waakzaam

En tenslotte is het gebruik van een VPN geen garantie dat je nooit wordt gehackt. Zorg er dus voor dat je altijd basale veiligheidsregels in acht neemt, zoals nooit tweemaal hetzelfde wachtwoord gebruiken en voorzichtig zijn met het invullen van formulieren of andere ‘vrijwillige’ vormen van het opgeven van je eigen data. Ook is een VPN geen bescherming tegen ‘phishing’, in de vorm van frauduleuze mails of whatsapp-berichten die doen alsof ze van banken of overheden komen.

Een VPN vergroot dus je veiligheid, maar het blijft belangrijk om zelf alert te zijn.

Conclusie

Een VPN zorgt ervoor dat je anoniem en veilig websites en online diensten kan gebruiken. Het voordeel is dat je data niet afgetapt kan worden en je opeens toegang hebt tot veel meer diensten. Je hoeft een VPN maar één keer in te stellen en daarna kun je vrij aan de gang. Let er op dat sommige (gratis) VPN-diensten je internetsnelheid kunnen verlagen, en dat je nooit 100% veilig bent tegen hackers of oplichters. Toch kan een VPN veel privacy-inbreuken voorkomen.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

148 reacties op “Wat is VPN? Duidelijke antwoorden op al je VPN-vragen

  1. VPN diensten

   Je bent dan nog steeds beveiligd door de Firewall op je computer en van de beveiliging die de VPN server geïnstalleerd heeft. Je loopt minder gevaar wanneer je via een VPN service het internet gebruikt.

 1. dee

  ok, als ik vpn installeer en ik wil vervolgens gebruikl maken vamn het internet, welke nieuwe stappen moet ik dan zetten, moet ik steeds via VPN bijvoorbeeld inloggen op Google, FB, etc? als een extra stap bij het opstarten zeg maar?

  1. VPN diensten

   Dat is afhankelijk van de VPN provider die je gebruikt. Bij sommige VPN providers kan je instellen dat er automatisch connectie wordt gemaakt tijdens het opstarten van je computer. Als dit niet het geval is, zul je na het opstarten van je systeem het programma van de VPN service moeten openen. Eenmaal in dat programma maak je met 1 klik op de knop connectie met een VPN server.

 2. Tony Heymans

  Ik ben erg benieuwd geraakt in deze service en zou het graag willen gaan gebruiken vooral om m’n privacy te beschermen.. Hoe moet ik het aanpakken om dit op m’n PC te krijgen ? Moet ik bv in de zoekbalk van een zoekmachine ” installeer VPN ” typen of welke handeling moet ik precies uitvoeren ? Ik heb echt geen flauw idee en zou blij zijn als iemand me op een heldere , begrijpelijke manier dit zou willen uitleggen..

  1. VPN diensten

   Wanneer je naar de website van 1 van de vele verschillende VPN aanbieders gaat is er daar de mogelijkheid om een account aan te maken. Met dit account heb je toegang tot het download gedeelte op dezelfde site. Daar download je het programma dat past bij jouw besturingssyteem. Na het installeren van het programma is het mogelijk om met de inloggegevens die je krijgt van de VPN aanbieder verbinding te maken met een VPN server.

  1. VPN diensten

   Je kunt een willekeurig land kiezen, Nederlands is voor mensen in Nederland meestal de beste optie omdat hiermee de hoogste snelheid kan worden gehaald.

  1. VPN diensten

   Ja dat is mogelijk. De hoeveelheid apparaten is afhankelijk van de VPN service die je kiest. In al onze reviews kan je terugvinden met hoeveel apparaten je tegelijk 1 vpn account kunt gebruiken.

 3. Peterse

  Goedemorgen,

  Ik zit er aan te denken samen met iemand een VPN te nemen/delen. ( Nederland en Engeland) omdat sommige aanbieders 4 apparaten toestaan.

  Kan ik dan zijn verkeer zien en hij mijn verkeer? of is dat onmogelijk?

  tia.

 4. Wil

  Als je een een VPN abonnement neemt. Kan als je gaat delen, dit ook als gebruiker 1 die een Windows PC heeft en gebruiker 2 een Mac computer zonder Windows. M.a.w. is het besturingssysteem-onafhankelijk?

  1. VPN diensten

   Ja het is besturingssysteem onafhankelijk. Bekijk van te voren wel goed of de VPN service naar keuze software heeft voor de besturingssystemen die je wilt gebruiken.

 5. Peter

  Staat een vpn server in het land van herkomst, in dit geval Nederland, of kan dit in elk willekeurig land zijn. Als dat zo is welke wetgeving is er dan van toepassing?

   1. VPN diensten

    Nee, dan wordt het namelijk het ip adres van je eigen vpn server zichtbaar voor diegene dat dat proberen te achterhalen. Hier schiet je dus feitelijk niks mee op als je je ip adres anoniem wilt maken.

  1. VPN diensten

   Gezien de meeste VPN providers zicht in het buitenland bevinden hoeven zij dit niet te doen. Bovendien bewaren de meeste VPN services uberhaubt geen gegevens over het gebruik van hun klanten, mocht de overheid dus iets vragen zouden ze het niet eens kunnen geven.

  1. VPN diensten

   Bij een VPN verbinding wordt de data versleuteld voordat deze verstuurd wordt en ontsleuteld wanneer deze ontvangen wordt. Deze processen nemen iets tijd in beslag waardoor de downloadsnelheid iets omlaag zal gaan. Daarnaast is het afhankelijk van de VPN service die je kiest; hebben ze snelle servers met voldoende capaciteit. Hierin merk je vaak een verschil in duurdere en goedkopere VPN services.

   1. VPN diensten

    Het klopt dat het blokkeren van advertenties ervoor zorgt dat er minder data geladen hoeft te worden. Dit resulteert in het sneller laden van internetpagina’s. Je merkt het dus inderdaad vaak niet dat de internetverbinding iets trager wordt.

  1. VPN diensten

   Ja er zal iets meer lag zijn door encryptie en decryptie. Wel zijn er VPN services die speciale gaming VPN servers hebben opgetuigd om dit te minimaliseren.

 6. Guido

  Het aantal gebruikers, betreft dit het aantal dat gelijktijdig gebruik maakt?

  1) Stel ik mag 3 gebruikers, kan ik het dan op 5 machines installeren zolang er maar 3 tegelijk actief zijn?

  2) Stel ik installeer hee op mijn router waar 10 gebruikers achter zitten, zijn dit dan 10 of 1 ?

  1. VPN diensten

   Ja dit betreft het aantal dat gelijktijdig gebruikt maakt van een connectie. Om antwoord op je vragen te geven:
   1) Ja dit klopt.
   2) Dit ziet de VPN service als 1 gebruiker.

 7. Sharon

  Hoe werkt het precies met het aantal mb’s? Is dat bijvoorbeeld hetzelfde principe als bij een mobiel mb abbonement, ik kan er nergens wat over vinden behalve dat je tot zoveel kan gaan..

  1. VPN diensten

   Bij de betaalde abonnementen heb je altijd een onbeperkt aantal mb’s dat je per maand kunt gebruiken. Wanneer je een gratis abonnement neemt zit daar in de meeste gevallen een limiet op.

 8. Henk v.d.Horst

  Ben zeer onder de indruk van deze VPN. Mijn vraag is:

  Heb een wat oudere laptop Asus 32 bit ik neem aan dit geen probleem geeft bij installatie.
  Daarnaast een nieuw Tablet van Samsung, ook daar zou ik dan graag VPN op hebben. Hoe bekom ik software hiervoor is dat een app die door vpn wordt geleverd?
  Woon in Thailand, Probleem of niet met VPN?
  Met vr.groet.

  1. VPN diensten

   Ik weet niet welke VPN je gebruikt maar veruit de meeste VPN services hebben ook een app voor Android tablets en iPads. De software voor de tablet is inderdaad gewoon te vinden op de website van de VPN provider.
   Het installeren van een VPN op een wat oudere Asus 32 bit laptop zou ook geen probleem moeten zijn.

 9. Jasper Verhaeghe

  Heb ik een internetabonnement en/of router nodig voor een abonnement bij een VPN-dienst?

  M.a.w. kan ik met een betalende VPN-dienst gewoon vrij op internet zonder router en/of internetabonnement?

 10. Jan en France

  Beste redactie,
  Ik woon in Frankrijk en overweeg een orange.fr sim kaartje aan te schaffen.
  Waarschijnlijk wisselt mijn IP-adres elke keer als ik mijn mobiele telefoon aanzet, maar dit IP adres is natuurlijk wel in Frankrijk gehuisvest.Kan ik dan toch via een VPN NPO kijken met een regiobeperking?
  Nu lukt dat prima omdat mijn T-mobile IP adres in Den Haag gevestigigd is, maar ik heb o.a. niet zoveel MB’s om elke dag NPO te kijken.

  1. VPN diensten

   Je kunt inderdaaad met een VPN in combinatie met het orange.fr sim kaartje naar de NPO kijken terwijl je in Frankrijk bent. Let er wel op dat de betreffende VPN service die je wilt gaan gebruiken servers in Nederland heeft staan.

 11. Jan Meijer

  Jan zegt:

  Kan ik in de Algarve/Portugal tv programma’s via de tv-app van Canal Digitaal of KPN bekijken met een VPN verbinding? De schotel heeft daar geen ontvangst.

 12. Tony

  Ik heb thuis 2 laptops en een vaste PC die via een vaste lijn met internet verbonden is.
  Van de vaste PC haal ik af en toe wat muziek en oude films binnen.
  Als ik nu VPN installeer op deze vaste PC is dat voldoende om mijn IP adres onzichtbaar te maken, of moet ik dan VPN ook op de laptops installeren?

  1. VPN diensten

   Het is voldoende om alleen op de pc waar je de films op binnen haalt een VPN te installeren. Dit zorgt ervoor dat je ip adres verborgen is wanneer je de vaste pc gebruikt. Je ip adres is wel zichtbaar wanneer je de laptop zonder VPN verbinding gebruikt, maar omdat je daar niks mee binnenhaalt lijkt me dit geen probleem. Mocht je je ip adres ook willen verbergen tijdens het gebruik van je lapptop is dat natuurlijk ook geen probleem. Bij de meeste VPN providers kun je met 1 abonnement meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden.

 13. Aad van Krevelen

  Geachte geadresseerde, Ik heb recentelijk een VPN aangeschaft van Avast. Omdat ik daar ook al een dienst heb afgenomen. Ik dacht dat VPN een bescherming gaf – “onzichtbaar” ben voor anderen. Maar ook een versleuteling bij internet bankieren.
  Is dit juist? Ik gebruik VPN voor m’n eigen PC alsmede de laptop van mijn vrouw.
  Mijn vraag: heb ik een goede aankoop gedaan? niet dat ik daar nog van af kan ….
  Mijn 2e vraag; is het nog nodig om óók nog de router te beveiligen dmv een wachtwoord? Ik zie uw beantwoorden graag per e-mail tegemoet.
  Bvd, Mvg,

  1. VPN diensten

   Het klopt dat de gegevens extra worden versleuteld bij bijvoorbeeld het internetbankieren. Onzichtbaar is wat overdreven, je neemt wel een ander ip adres aan dat niet te herleiden is naar jou. Of Avast een goede VPN service biedt is nog onbekend: het staat op de planning deze komende tijd te testen.

 14. Geert

  Ik heb een kpn abonnement voor mijn smartphone. Als ik vpn op mijn smartphone heb kan ik dan buiten Europa internetten en bellen zonder roamingkosten? Immers mijn geografische locatie zou dan niet zichtbaar zijn.

 15. Hans

  Ik heb een router aan mijn modem hangen de Asus RT-AC3200
  deze geeft aan op de doos dat hij ook VPN heeft. Nu heb ik er niet veel kaas van gegeten en stel hier misschien een hele domme vraag… n.l. als ik die VPN op mijn router aan de gang krijg, heb ik dan een zelfde verbinding als een betaalde VPN verbinding?

  1. VPN diensten

   Wanneer je de VPN server op je router activeert is dat eigenlijk alleen nuttig om vanaf een externe locatie veilig in te loggen op je thuisnetwerk en/of het ip adres van je huisverbinding te gebruiken. Afhankelijk van wat je doel is kan dit een goede oplossing zijn. Als je wilt dat je onderweg via een beveiligde verbinding kan internetten is dit een goede oplossing. Als je het bijvoorbeeld wilt gebruiken omdat je thuis je privacy online wilt waarborgen is dit geen optie.

   Om dit beter te begrijpen raden we je aan om te lezen over het verschil tussen een VPN server en VPN cliënt router.

 16. Guus

  Ik woon afwisselend in Nederland en in Thailand. Ik heb in beide landen een internetabonnement. In Nederland ben ik geabonneerd op FOX sport via Telfort. Kan ik met een VPN in Thailand ook naar deze zender kijken?
  Is het een probleem dat ik twee IP adressen in twee verschillende landen heb?

 17. Chris

  Als een VPN server dynamische IP afgeeft, blojf ik dan zichtbaar voor o.a. mijn bank of wordt ik dan onherkenbaar ?

  Blijft mijn Lastpass kluis in tact en werkbaar ?

  1. VPN diensten

   Je kunt gewoon naar de website van je bank toe en deze blijven gebruiken, de bank ziet alleen dat je een ander ip adres hebt. Lastpass kun je ook gewoon blijven gebruiken.

 18. H.Hoed

  Als ik via Proton VPN Free een Amerikaanse website bezoek krijg ik het aanbod te tekst te vertalen in het Nederlands.
  Dat betekent dus dat deze website toch ziet dat ik in Nederland zit.
  Hoe kan dit? Volgens test heb ik geen DNS en Web RTC lek.

  1. VPN diensten

   We vermoeden dat je browser je het aanbod doet om de tekst te vertalen. Dit doet je browser omdat deze weet dat jouw standaardtaal Nederlands is.

 19. Paul Fivez

  Als ik een vpn installeer hoe gaat het dan met online backuppen, gaat het onlinebackup programma mijn computer nog vinden?

  1. VPN diensten

   Als jouw computer het backup programma draait en de backup gebeurt naar een server ergens online zal dit gewoon blijven werken.

    1. VPN diensten

     Het is altijd mogelijk dat er iets gehackt wordt. Wanneer de computer van de ontvanger bijvoorbeeld gehackt is, heeft die hacker ook inzicht in de medische mail die je verstuurd hebt. Wel is het zo dat de VPN verbinding versleuteld is, de kans dat je mail gehackt wordt tijdens het versturen over de VPN verbinding is nagenoeg nul.

 20. Ed

  Ik ga voor een jaar naar de Oekraine. Is het mogelijk om in de Oekraine, middels een VPN dienst, Nederlandse tv (bv. Ziggo GO) en Nederlandse Netflix te kijken? Wat heb ik, naast een abonnement op een VPN dienst, nog meer nodig?

  1. VPN diensten

   Ja dat is zeker mogelijk. Naast een VPN abonnement is het noodzakelijk om een abonnement op Ziggo GO te hebben (ervan uitgaande dat je dat wilt kijken). En vanzelfsprekend heb je ook een internetverbinding in de Oekraïne nodig.

 21. Peter

  Beste,
  Voor een vpn verbinding heb ik dan in Oostenrijk een internet kaart of abonnenment van een provider nodig.Ik zou graag mijn ziggo mediabox daar willen gebruiken en als dat kan sluit ik dan de box aan in Oostenrijk of moet deze in Nederland staan ?

  1. VPN diensten

   Een mediabox aansluiten via een VPN verbinding gaat niet werken, deze mediabox moet namelijk verbonden zijn met een Ziggo verbinding. Om te kijken naar de kanalen van Ziggo raden we je aan Ziggo Go te gebruiken.

 22. Joop

  Op de iPhone verandert Wifi in 4G VPN. Houdt dit in, dat ik dan geen WIFI meer heb en mijn data via 4G aan het gebruiken ben? Er wordt bij een abonnement 200 MB gegeven en bij een premium abonnement onbeperkte data. Houdt dit in, dat ik gewoon mijn MB’s van mijn telefoonabonnement gebruik? Vooral in het buitenland lijkt me dit belangrijk, alhoewel de roaming is veranderd. Concreet heb ik de vraag: Schakelt VPN de Wifi uit en kost het dan MB’s?

  1. VPN diensten

   VPN schakelt 4G niet uit. Als er geen wifi voorhanden is zal de telefoon kiezen voor 4g en daar kan ook een VPN verbinding op gemaakt worden. Wanneer je via 4g een VPN verbinding maakt zal de gebruikte data gewoon van de databundel afgaan.

 23. Wies

  Ik heb het gevoel dat mijn pc gehackt is en dat iemand met mij meekijkt, (soms beweegt het scherm bijv. zonder dat ik de muis beweeg; ) Heb ik dan wat aan een vpn of kan die hacker dan net zo goed zien wat ik doe zodra ik de vpn verbind en ook dat volgen?

  1. VPN diensten

   Dat is afhankelijk van erg veel factoren. Als zeker wilt zijn dat de hacker (als die er is) geen toegang meer heeft tot je computer adviseren we je de computer opnieuw te installeren en in het vervolg een VPN te gebruiken.

 24. koos

  zeer prettige site!
  mijn vraag: ik heb geen wifi meer omdat ik een mobiel abonnement heb met ongelimiteerde data. van mijn mobiele telefoon maak ik een hotspot, waarmee ik verbinding maak met mijn laptop en daardoor op de laptop kan internetten.

  1. kan ik hiervoor ook een vpn gebruiken?
  2. en gebruik ik die dan op mijn mobiele telefoon of op mijn laptop?

  hartelijk dank!

  1. VPN diensten

   Ja je kunt hiervoor een VPN gebruiken. Ik zal je aanraden om de VPN te installeren op je laptop, dat werkt het makkelijkst. In theorie zou het ook zou moeten werken wanneer je telefoon verbonden is met een VPN server, maar het kan gebeuren dat je hotspot dan niet meer goed werkt.

 25. Paul

  Ik gebruik nu NordVPN op mijn mobiel. In mijn thuis netwerk zit ook een chromecast. Ik had verwacht dat mijn mobiel de chromecast nu niet meer zou kunnen aansturen omdat het verkeer in de VPN tunnel zit. Toch blijkt dat ik de chromecast, die zonder VPN in het wifi netwerk hangt, wel kan bedienen. Hoe kan het dat de chromecast toch bediend kan worden? Is de VPN tunnel vanaf de mobiel wel goed betrouwbaar?
  Overigens heb ik hiervoor korte tijd CyberGhost gebruikt, daarmee kon ik de Chromecast niet bedienen.

  1. VPN diensten

   Het hoort inderdaad niet te mogen dat je de Chromecast kunt bedienen. Weet je zeker dat je de Chromecast niet als “gast” aanstuurt, dan gaat de verificatie namelijk niet over het netwerk maar via voor ons onhoorbare geluiden en/of een pincode. Als dit niet het geval is raden we je aan echt even contact op te nemen met de customer support van NordVPN. Wij hebben dat zojuist ook gedaan met jouw vraag en ze willen graag het probleem onderzoeken.

  1. VPN diensten

   Een VPN beschermd je niet perse tegen virussen. Een virus kan ook binnenkomen door bijvoorbeeld een verkeerde mail te openen of besmette software te installeren. Als je daar bang voor bent is het dus nog wel nodig een virusscanner te installeren je computer.

 26. Henk Vois

  Mijn dochter is voor een week in het buitenland, waar men graag meekijkt naar wat inwoners online doen. Ik heb daarom een abonnement op VPN genomen en op haar mobiel en de mijne geïnstalleerd. Wanneer ik wifi gebruik en VPN (NordVPN) aanzet zie ik bovenaan mijn scherm (iphone 5s, iOS 12) naast het wifi symbool ook een VPN symbool. Wanneer ik echter mijn wifi uitschakel (zeer slechte wifi in mijn werkkamer) zie ik uiteraard het 4G symbool, maar verdwijnt dan ook het VPN-symbool bovenaan het scherm. Betekent dat mijn VPN niet werkt wanneer ik 4G gebruik?

  1. VPN diensten

   4g kan ook gebruikt via een VPN verbinding. Bij het uitschakelen van je wifi kun je voor de zekerheid controleren in de NordVPN app of de VPN verbinding nog actief is. Ook kun je de VPN connectie even onderbreken en daarna weer opnieuw verbinding maken met een VPN server naar keuze.

 27. Hans

  Mijn internetverbinding loopt via een Experia box V10 van KPN. Kan ik daarop een VPN installeren? Kan ik dan zowel met een vaste verbinding (desktop) als via WiFi (laptop) werken? Volgens de servicedienst van KPN zou ik geen router kunnen koppelen aan de V10. De zogn. bridgefunctie kan niet meer ingeschakeld worden. Op oudere routers van PKN zou dit wel gekund hebben.

  1. VPN diensten

   Het is niet nodig om de experiabox in bridgemodus te zetten. Je kunt simpelweg de VPN router gewoonweg aansluiten op de experiabox. Als de VPN verbinding op de VPN router actief is zijn alle apparaten die verbonden zijn met die router via een VPN verbinding verbonden.

 28. Fred Hoebe

  Interessant allemaal: wel een vraag;
  Ik heb een thuisnetwerk, waarin een PC ,2 laptops, 2 ipads en iphones. als ik via een VPN provider wil werken moet ik dan voor alle apparaten afzonderlijk een abonnement nemen? Of volstaat één abonnement voor het hele net werk?

  1. VPN diensten

   Bij de meeste VPN providers kun je met 1 abonnement met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van de VPN verbindingen. Op onze pagina met de verschillende VPN aanbieders kun je filteren op het aantal gelijktijdige connecties per abonnement. In elke review die wij geschreven hebben zie je exact hoeveel gelijktijdige verbindingen mogelijk zijn.

 29. Henk

  ik heb een kabelaansluiting met een abonnement bij Ziggo en een “horizon box”.
  Via dit modem gebruik wifi. Is het dan ook mogelijk een VPN te gebruiken?

  1. VPN diensten

   Je kunt de VPN software installeren op de apparaten waarmee je het internet gebruikt: smartphone, laptop, computer, tablet. Op die apparaten heb je dan een VPN verbinding.

  1. VPN diensten

   Het klopt dat Google er niet heel happig op is. Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer je ingelogd bent op Google dat ze toch wel je zoekopdrachten aan jouw persoon kunnen koppelen.

 30. Leo

  Is het mogelijk om in een buitenlands hotel op hun wifi via de ingeschakelde VPN App middels Google Chroomcast naar KPN interactief programma’s of Netflix te kijken?

 31. Arnold Staal

  Arnold
  ik heb een brandende vraag?
  Wil Nederlandse TV kijken (streamen)op mijn laptop win.10 in de camper. Ik kan deze gebruiken op 220 volt via omvormer (accu). Gaan volgend jaar voor 4 weken naar Noorwegen en zullen daar meerdere malen vrij staan “niet op een camping”. Ik wil een vpn abonnement (betaald) afsluiten bij Nord VPN. Kan ik daarmee wat ik er mee wil? Hoe maak ik verbinding met de vpn server aldaar,als ik geen wifi heb? Maakt de app van nord vpn deze verbinding als er geen internet(wifi) is? Thuis heb ik internet op mijn eigen netwerk (Ziggo), maar daar niet? Hoe moet ik dit doen?

  Groet, Arnold

  1. VPN diensten

   Je hebt internet nodig om een VPN verbinding te kunnen maken. Je hebt dus inderdaad een wifi signaal of een simkaart nodig om verbinding te maken. Als je dus vrij staat zonder wifi verbinding is het meest praktische om een een lokale simkaart aan te schaffen, deze in je telefoon te doen en je telefoon als wifi hotspot te gebruiken.

 32. johan

  Er zijn veel sites die acceptatie van cookies eisen wanneer je die wilt bezoeken, kan ik met een VPN verbinding gewoon cookies accepteren van bijvoorbeeld winkels zonder dat ik gestoord wordt door reclames. dus worden die cookies dan ook op mijn pc geïnstalleerd.

  1. VPNdiensten

   Er zijn VPNs die tracking blokkeren, maar dit is niet standaard. Het omzeilen van cookies gaat echter het beste via de instellingen van de browser. Er zijn ook VPNs zoals Surfshark die advertenties automatisch blokkeren.

  1. VPNdiensten

   Met elke VPN lever je in op de snelheid. Het loont dan de moeite te kijken of je dan alsnog alles kunt doen op internet wat je wilt. Er zijn meerdere VPNs met meer dan voldoende snelheid in België om te streamen, gamen en torrenten. Al met al is het natuurlijk een afweging.

  1. VPNdiensten

   Nee, alleen het device met de VPN-software is dan beschermd als u de software inschakelt. Maar alle VPN’s bieden software en apps voor verschillende apparaten,dus u kunt op elk van uw apparaten de VPN-software downloaden en gebruiken. U heeft hier maar één account voor nodig. Er zijn wel beperkingen in het aantal tegelijkertijd verbonden apparaten, bijvoorbeeld 6 bij NordVPN en 7 bij CyberGhost. Surfshark kent geen limieten, wat dat betreft.

 33. Reina

  Als je VPN installeert ben je dan wel zichtbaar of vindbaar via peiling van zendmasten bij eventuele vermissing of i.d, door politie, brandweer of ambulance

 34. G.van Olst

  Welke vpn diensten komen niet uit amerika?

  Bitdefender komt als beveilingingsprogramma er vlg de test er erg goed uit . Waar komt de vpn van b.d. vandaan?

    1. VPNdiensten

     Dit zijn in onze ogen twee erg goede opties. U kunt ze ook eerst 30 dagen testen voor u een definitieve keuze maakt, ze hebben beide een 30 dagen geld-terug-garantie.

  1. VPNdiensten

   Een VPN-verbinding gebruikt geen extra data. Sterker, als je een VPN met een ingebouwde ad blocker hebt, scheelt het zelfs data omdat advertenties geblokkeerd en dus niet gedownload worden.

  1. VPNdiensten

   Al je internetverkeer is veilig, maar op bijvoorbeeld Instagram en Whatsapp spelen ook andere zaken. Mensen kunnen bijvoorbeeld zien als je op Instagram post, dit kun je vermijden in de privacyinstellingen van Instagram zelf.

 35. Yancy

  Kan ik met mijn VPN account, aankopen doen op buitenlandse websites? vanwege het goedkoper is dan in nederland de producten? en wordt het dan ook geleverd?
  Of vpn alleen voor streaming ?

  1. VPNdiensten

   Dat kan, op deze manier kun je besparen op bijvoorbeeld online services en vliegtickets. Als je een geschikte betaalmethode hebt voor het specifieke product kun je deze gewoon aanschaffen.

 36. ivo rapp

  Hallo, ik heb Bitdefender Internet Security. Het ligt voor de hand dat je dan de neiging hebt ook de VPN dienst van Bitdefender aan te schaffen. Nu lees ik zowat overal dat deze VPN het bijlange niet haalt tegen de VPN diensten van onder meer Nord, Express of Surfshark. Mijn vraag is dan ook: kan bijvoorbeeld NordVPN worden gecombineerd met Bitdefender Internet Security. M.a.w. zal dat geen problemen opleveren????
  Met vééééééél dank bij voorbaat voor uw antwoord!!!!!!!!!
  Groeten!

 37. Frederik

  Beste,

  Wanneer je vpn gebruikt, moet je dan ook nog altijd bv een abbonement nemen op sportsites of bv netflix van andere landen, of moet dit dan niet meer?
  Daar vind ik moeilijk een antwoord op 🙂

  HArtelijk dank,

  Frederik

  1. VPN diensten

   Voor Netflix geldt dat je Belgische Netflix abonnement voldoende is om alle internationale bibliotheken te bekijken. Voor sportsites ligt het aan de specifieke site. De meeste sportwedstrijden zijn altijd wel ergens gratis te volgen, maar als dit bijvoorbeeld via een Duitse online publieke zender is heb je wel een VPN nodig om toegang te krijgen.

 38. Pieter van Noorden

  Als je tijdens het surfen via VPN de cookies in je browser blokkeert, in hoeverre is de eigenaar van de website nog in staat het functioneren van zijn site te beperken?

  1. VPN diensten

   Dit werkt niet anders dan zonder VPN. Als cookies (gedeeltelijk) toegelaten worden, zijn ze niet aan de persoon achter de VPN te koppelen (mits deze geen persoonlijke gegevens invult of andere informatie achterlaat).

 39. Lydia Veldhuizen

  Klinkt alles super, maar kan ik VPN noord nemen als ik in Duitsland woon?
  Nederlands leest het makkelijks. Om steeds met woordenboeken te zitten om moeilijke woorden te vertalen vind ik problematisch.
  Doe ik ook niet. Ben 72 jaar en daar heb je geen zin meer in.
  Vraag 2. Is het gratis? Als het nee is hoe betaal je dan. Kan het met Pay Pal.

  1. VPN diensten

   NordVPN is ook in Duitsland beschikbaar. De software is helaas niet in het Nederlands, maar toch eenvoudig te gebruiken. Betalen kan met PayPal, maar ook iDeal, credit card, etc.

 40. L. van der Wiel

  1. Begrijp ik het goed: met een VPN verbinding kunnen er geen cookies etc. meer op mijn apparaten worden gezet?
  2. Hoe moet ik een on-line bestelling plaatsen met een VPN verbinding?
  3. Hoe gaat het met een digitale betaling zoals I-Deal of een gewone bank?

  1. VPN diensten

   1. er kunnen nog steeds cookies op uw apparaten worden gezet, maar door de anonimiteit die een VPN biedt zijn deze bijna niet te koppelen aan u persoonlijk.
   2. bedoelt u dat u een VPN wilt aanschaffen? Dit kan door te klikken op een van de links in ons VPN-overzicht. Als het gaat om online bestellingen in het algemeen, dit kan gewoon met een VPN.
   3. er zijn een aantal VPN-diensten waar u met iDeal kunt betalen, bijvoorbeeld NordVPN en Surfshark.

 41. Hans Köhler

  Werkt een vpn alleen met een wifi verbinding of ook via mobiel data verkeer. In mijn geval via Vodafone als ik WiFi uit zet op m’n telefoon ?

 42. Mag

  Ik heb een VPN verbinding
  Betekent dit ook dat ik niet traceerbaar met mijn what,s app en instagram account? Ook niet als ik een gmail of hotmail adres gebruik?

  1. VPN diensten

   Deze diensten werken op basis van accountgegevens. Dus als de accounts verder je identiteit niet weggeven, kan een VPN helpen om het IP-adres vanwaar je de accounts gebruikt, te verbergen of te veranderen. Maar als je gewoon vanaf je persoonlijke accounts post is het natuurlijk wel duidelijk dat jij het bent.

 43. Sja

  Ik heb Bullguard anti-virus software. Nu heeft Bullguard een aanbieding voor VPN en denk ik dat dit het beste met elkaar werkt / communiceert. Zeg ik dit correct?

  Of maakt het helemaal niet uit welke VPN-aanbieder je selecteert?

  1. VPNdiensten

   Dit maakt niet uit, VPN-software werkt onafhankelijk van antivirussoftware. En er zijn volgens ons echt veel betere en goedkopere opties dan Bullguard VPN.

 44. Sharon

  Beste mensen, allereerst complimenten voor al jullie werk en het heldere overIcht over vpn’s. Mijn vraag is wat er gebeurd als ik een vpn op mijn iphone zet waar een Niet Europees abonnement aan vast zit. En wat er gebeurd als ik Nederland binnen kom. Heb ik dan nog ontvangst via het partner netwerk zijnde vodafone? En als ik whatsappsverstuur, of bel met whatsapp of facetime, kan iemand zien vanaf welk land ik bel? Alvast veel dank!

  1. VPNdiensten

   VPN versleutelt de internetverbinding. Het doet er dan niet toe hoe die internetverbinding tot stand komt (vaste lijn, wifi, mobiel netwerk). Het buitenlandse mobiele netwerk werkt onafhankelijk van VPN, kijk wel uit met roamingkosten. Whatsapps en Facetime zijn van zichzelf al goed gecodeerd, maar een VPN zorgt voor een extra laag. In het uitzonderlijkste geval kunnen alleen de bedrijven Whatsapp en Facetime zelf bij jouw data.

 45. Heinze

  Voor mijn internet heb ik uiteraard een provider nodig. Mijn router krijgt dus een ip-adres van deze provider. Als ik vpn software installeer op mijn pc dan moet ik voor het internet nog steeds via de router van mijn provider. Ben ik dan wel zo onzichtbaar als vpn doet vermoeden?

 46. Fred FRANCOIS

  Dank voor de info!
  Toch nog een vraag: Kan het dat door toepassing van VPN ik sommige websites niet meer kan raadplegen? Ik krijg steeds de melding::Access Denied! En indien ja, wat te doen?
  Dank bij voorbaat,
  FF