Gratis VPN, goed idee? Pas op bij free VPN services

Er zijn een aantal bedrijven die gratis VPN aanbieden. Helaas zijn deze free VPN servers meestal zeer beperkt, en soms zelfs gevaarlijk. Een gratis proefabonnement van een betaalde dienst is dan een betere optie.

Voor wie overweegt gebruik te maken van een VPN, maar nog niet zeker weet of het de moeite waard is, raden wij daarom aan om een gratis VPN proefabonnement te proberen. De meeste betaalde VPN-diensten bieden een zogenaamde free VPN trial met een ‘zonder-vragen-geld-terug-garantie’. Zeg je op, binnen de tijd van de garantieperiode, krijg je je geld terug.

Inhoudsopgave

Beste gratis proefperiode: NordVPN

Wij raden NordVPN aan als de beste VPN-dienst. NordVPN is ook een van de bekendste VPN-aanbieders van het momenten. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo bestaan ze al betrekkelijk lang (sinds 2012) en door de jaren heen heeft het bedrijf zijn VPN tot een zeer complete dienst uitgebouwd. Dat uit zich onder meer in een bijzonder groot serveraanbod en tal van extra beveiligingsfuncties

Dankzij 5.732 servers in 59 landen, alle fysiek (géén virtuele servers), is de verbindingssnelheid zeer goed. Gratis aanbieders geven je hooguit toegang tot een tiental servers, meestal veel minder.

Ook is het mogelijk om diverse buitenlandse Netflix-bibliotheken te gebruiken en mag je met zes devices tegelijkertijd online. Gratis diensten bieden geen of slechte Netflix-ondersteuning, en beperken je toegang tot slechts één device tegelijk. 

Dankzij een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie kun je dus een hele maand rustig proberen of de dienst aan al je verwachtingen voldoet. 

Probeer NordVPN 30 dagen zonder risico


Gratis VPN biedt geen zekerheid

Voordat we ingaan op de beperkingen en mogelijkheden van een gratis VPN is het handig om te weten hoe een VPN-dienst werkt. Een VPN zorgt er namelijk voor dat jouw internetverkeer anoniem is, door het via eigen servers om te leiden. Dat betekent dus dat je eerst een verbinding legt met de VPN-server, en die ‘doet alsof’ hij jou is.

Alle data die van en naar de website van je keuze gaat, moet dus via de server van de VPN-dienst. En dat betekent dat de VPN-dienst een krachtige server moet draaien die ook nog eens voldoende bandbreedte heeft om jouw (en alle andere) verkeer door te laten stromen.

Aangezien servers en bandbreedte geld kosten, kun je geen premium internettoegang verwachten van een gratis dienst.

Dat betekent ook dat de beveiliging en de manier waarop wordt omgegaan met je persoonlijke gegevens niet zo sterk gegarandeerd zal zijn. Want ook dat kost geld. Sterker nog, als je een gratis VPN gebruikt heb je ook geen poot om op te staan als het fout gaat. Je leidt je dataverkeer via een server waar je verder geen relatie mee hebt en waar je eigenlijk niets van mag verwachten.

Sterker nog: je weet ook niet wat het verdienmodel is van een gratis dienst. Verkopen ze je mail-adres? Houden ze logs bij? Je weet het niet en kan geen verhaal halen. Je krijgt waar je voor betaalt.

Beste gratis VPN: onze top 5

We hebben een overzicht samengesteld van een aantal echt gratis VPN-diensten, met daarbij de voor- en nadelen van elke dienst.


1. AtlasVPN

AtlasVPN is een jonge free VPN en biedt daarvoor een boel mogelijkheden, zonder datalimiet. Het aantal servers en de snelheid is beperkt, maar voor simpele VPN-bescherming doet AtlasVPN prima dienst.

 • Snelheid: geen beperking
 • Datalimiet: geen
 • Aantal servers: drie servers, VS westkust, VS Oostkust en Nederland.
 • Netflix en streaming: ja, de VS bibliotheek bekijken gaat zelfs zeer goed, áls je verbinding krijgt, wat op piekuren soms lastig is. Dankzij de snelle Nederlandse server is het ook mogelijk om vanuit het buitenland Ziggo Go op je device te kijken.
 • Aantal devices tegelijk: onbeperkt

2. Hide.me VPN

Hide.me VPNOndanks een datalimiet en een beperkt aantal toegankelijke servers, kun je met Hide.me een behoorlijk eind komen. Alle premium apps werken ook voor de gratis versie, dus je kunt op al je devices Hide.me installeren. Helaas kun je slechts met één device tegelijk online. 

 • Snelheid: beperkt op piekuren
 • Datalimiet: 10 Gigabyte per maand
 • Aantal servers: 5 serverlocaties
 • Netflix en streaming: nee
 • Aantal devices tegelijk: 1

3. ZenMate

ZenMate is een gratis VPN dienst werkt alleen via een browser-extensie. Dat betekent dus dat je er geen gebruik van kan maken met een mail-app of andere applicaties buiten de browser om. Hoewel ZenMate in het verleden ook met de gratis dienst iOS en Android ondersteunde, is dat nu helaas niet meer zo. ZenMate

 • Snelheid: 2MB/seconde
 • Datalimiet: geen
 • Aantal servers: vier server locaties: Duitsland, Hong Kong, Roemenië en de Verenigde Staten.
 • Netflix en streaming: nee, de servers ondersteunen het niet, en de snelheidslimiet is te beperkt voor een goede stream.
 • Aantal devices tegelijk: onbeperkt

4. ProtonVPN

\Van de free VPN services die we hebben bekeken is ProtonVPN de meest bruikbare. De gratis versie heeft wel flink wat beperkingen. Zo kun je geen P2P (Bittorrent) gebruiken en zijn er maar drie servers beschikbaar. Er zijn apps voor iOS, Android, PC en Mac. Bezoek ProtonVPN voor meer informatie.ProtonVPN

 • Snelheid: beperkt
 • Datalimiet: geen
 • Aantal servers: 3 servers, in de VS, Nederland en Japan.
 • Netflix en streaming: Netflix werkt een beetje, met matige stream-kwaliteit. Moeilijk om te verbinden. Toegang tot Ziggo GO werkte niet.
 • Aantal devices tegelijk: 1

5. Tunnelbear

TunnelbearHoewel Tunnelbear een gratis abonnement aanbiedt, is het meer een zeer beperkte proefperiode, met een datalimiet van 500Mb per maand. Streamen of Bittorrent kun je dus echt vergeten. En ook voor ‘gewoon’ surfgedrag is dit echt niet voldoende.

 • Snelheid: beperkt op piekuren
 • Datalimiet: 500 Megabyte per maand
 • Aantal servers: in totaal 23 serverlocaties: VK, VS, Duitsland, Japan, Ierland, Spanje, Frankrijk, Nederland, Zweden, Zwitserland, Australië, Singapore, Brazilië, Hong Kong, Denemarken, Noorwegen, Mexico, India, Nieuw Zeeland, Roemenië en Finland.
 • Netflix en streaming: nee, de gratis versie ondersteunt geen deblokkade van Netflix of andere streamingdiensten.
 • Aantal devices tegelijk: onbeperkt

Wat zijn de beperkingen van een gratis VPN?

Zoals gezegd kosten servers en bandbreedte geld. Daarom kun je geen premium internettoegang verwachten van een gratis dienst. Met dat in het achterhoofd is meteen duidelijk waar een gratis VPN op zal bezuinigen: het aantal servers en de bandbreedte. Dat betekent dus dat je ofwel een zeer beperkte internetsnelheid hebt (te weinig om in HD video te streamen) ofwel met een maandelijkse datalimiet zit, wat natuurlijk ook het streamen en downloaden van grote bestanden lastig maakt.

Een ander aspect waar gratis diensten (veel) minder bieden dan betaalde, is op het gebied van deblokkeren van geoblokkades. Met andere woorden, als je vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix-bibliotheek of Peacock wilt bekijken, zal een gratis dienst dit niet of zeer beperkt aanbieden. Ook de andere kant op, dus bijvoorbeeld vanuit je buitenlandse vakantiebestemming de Nederlandse Ziggo-Go-app gebruiken, zal niet of zeer beperkt werken.

Dat komt ook door het beperktere aantal internationale servers waar je gebruik van kan maken. Dit betekent behalve een beperkte deblokkade-functie ook dat je niet altijd de beste/snelste verbinding kunt leggen, en dat er veel mensen tegelijk van dezelfde servers gebruik maken. 

Tenslotte is er meestal een strikte beperking op het aantal apparaten dat je tegelijk mag gebruiken. Meestal kun je maar met één device per keer veilig online. 

Wat doen gratis VPN-diensten dan wel?

In de meeste gevallen zijn gratis VPN-diensten vooral geschikt om jezelf incidenteel anoniem online te maken. Denk hierbij aan veilig internetten via openbare wifi-netwerken, of aan het af en toe downloaden via P2P netwerken. Bij dagelijks gebruik (en dan hoef je nog niet eens een ‘power-user’ te zijn) loop je al snel tegen de limieten aan.

Hoe betrouwbaar is een gratis VPN?

Het eerste wat opvalt bij het uitproberen van de gratis diensten, is dat het verbinden met een VPN-server soms traag verloopt. Vooral op piekuren kan het enkele seconden tot een minuut duren voor je apparaat verbonden is. In het geval van Atlas-VPN betekende het zelfs dat we ’s avonds soms alleen verbinding kregen met de Nederlandse server, wat betekent dat we geen toegang konden krijgen tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

Ook verbrak de verbinding met Atlas een aantal maak als we bepaalde openbare wifi-netwerken wilden gebruiken, wat toch een juist de reden is dat je op een VPN-netwerk wil kunnen vertrouwen. Bij Proton-VPN verbrak de verbinding zelfs erg vaak, en kregen we nauwelijks toegang tot de Netflix website. 

Hoe snel is een gratis VPN?

De grootste klap die we ervaren bij de meeste gratis VPN-diensten, is op de surfsnelheid. Met onze verbinding halen we zonder VPN zo’n 250 Mbps. Met Proton VPN ingeschakeld mogen we blij zijn als we 9 Mbps halen. Dat is voldoende voor surfen en voor het kijken van SD youtube, maar daar is alles ook mee gezegd. Het werkt, maar verwacht gewoon geen optimale ervaring. Hide.me gaf ons een veel acceptabeler 80 Mbps, maar dan heb je wel een maandelijkse datalimiet van 10gig. 

Hoe veilig is een gratis VPN?

Een goede test voor een VPN is een zogenaamde Leak Test. Dat wil zeggen dat een externe server een aantal maal probeert te achterhalen van waar en met welk IP-adres je op internet zit. En ook hier bleek gratis niet geweldig. Meerdere VPN-diensten, waaronder Proton-VPN faalden in de Leak Test, en was voor de externe server ons echte IP-adres en ons land van herkomst zichtbaar. Dat is niet bemoedigend

Welke persoonlijke informatie slaan gratis VPN-diensten op?

Bij de meeste gratis VPN-diensten is het voldoende om je e-mailadres op te geven. Er wordt geen andere persoonlijke informatie gevraagd. Wat niet altijd duidelijk is, is wat er met je surfgeschiedenis of internetgedrag gebeurt.

Wanneer is een gratis VPN een goede keuze? 

Een gratis VPN is eigenlijk alleen interessant als je slechts zelden een veilige verbinding nodig hebt. Alle gratis diensten hebben beperkingen die het uiteindelijk aantrekkelijker maken om een betaalde dienst te gebruiken.

De belangrijkste reden om toch een gratis VPN te (blijven) gebruiken is voor veilig internetten via openbare wifi-netwerken. Ben je veel op pad, en heb je bijvoorbeeld toegang nodig tot de server van je werk, je boekhouding of internetbankieren, dan is een gratis VPN meestal toereikend, al blijkt uit onze leak tests dat ze lang niet altijd 100% een veilige verbinding leggen.

Wil je echt alle features voluit kunnen benutten (zoals onbegrensd video streamen of anoniem torrents downloaden) ontkom je niet aan een betaalde optie. Een VPN download van een betrouwbare VPN-provider is echt aan te raden. Natuurlijk zitter er kosten aan verbonden, maar deze VPN’s kun je echter zonder risico uitproberen. De NordVPN free trial is hiervoor bijvoorbeeld een hele goede optie.

Categorieën: VPN providers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

63 reacties op “Gratis VPN, goed idee? Pas op bij free VPN services

 1. Kees

  Vanuit het buitenland naar horizon (ziggo) kijken lukt niet met tunnel bear of cyberghost. Wat doe ik fout? (op ipad werkt cloak perfect)

 2. Roel

  Met Cyberghost is het wel mogelijk om ziggo tv te kijken in het buitenland mits je goed internet hebt. Zowel met de gratis als de betalende versie is dat mogelijk.

  Zelfs woon ik ruim 10.000 km van Nederland en heb ziggo tv.

  1. VPN diensten

   Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je niet de juiste video codecs hebt geïnstalleerd. Wellicht is het een optie om het in een andere browser te proberen of op een ander device.

 3. ger vd vlugt

  cyberghost geïnstalleerd. cyberghost staat aan. bij openen popcorn vraagt deze bij afspelen om direct vpn te installeren. is dus al geschied, popcorn biedt zijn eigen dienst aan. onnodig en weigert verder te gaan.
  wat nu?

  1. VPN diensten

   De gratis versie van Cyberghost laat het bittorrent protocol niet toe tot hun netwerk. Aangezien Popcorn Time gebruikt maakt van bittorrent zal dit niet werken. De betaalde versie van Cyberghost laat het gebruik van torrent wel toe.

 4. gvdvlugt

  ger

  bij nadere overweging tunnelbear (1 jr. abonn.) geïnstalleerd.
  daarna streamen in popcorntime weer niet mogelijk.
  onmiddellijk wordt het aanzetten van vpn gevraagd (staat al aan)
  en daarna pop-up om abonnement te nemen. vreemd.

  1. VPN diensten

   De vpn’s zullen op zich allemaal werken in Marokko. Met Popcorn Time heb je enkel het probleem dat deze vpn diensten meestal een beperking hebben die niet gunstig is voor Popcorn Time. Zo is er of een datalimiet of een verbod op torrent verkeer. Omdat Popcorn Time over torrent werkt en een film veel data verbruikt zijn dit vervelende beperkingen.

 5. Richard Bezemer

  Goedenavond,

  Ik ga voor een vakantie naar Frankrijk en ik wil Fox sports kijken, Hiervoor heb ik vpn nodig, welke kan ik het beste gebruiken?

  Met vriendelijke groet,

  Richard

 6. H

  Hoi, ik ga voor eeen week naar China, waar natuurlijk vrijwel elke website dat ik nodig heb is geblokkeerd. Welke VPN service zouden jullie mij aanraden om toch toegang te krijgen tot de websites?

 7. Mark

  Ik zit momenteel in Italië en zou graag komend weekeinde de F1 GrandPrix van Canada op de Ziggo Horizon Go app bekijken (ik heb Ziggo als mijn internet en TV provider)
  Kan ik Hide.me hiervoor ook gebruiken op m’n iPad Mini 2? Kan ik daarin simuleren dat ik in Nederland ben?

 8. Mark

  Zal ik nu ik in Italië zit en via Hide.me via Ziggo Horizon Go App de F1 GrandPrix wil kijken niet tegen de data limiet lopen? Kan ik wel 2 uur aaneengesloten kijken?
  En hoe werkt dat op de iPad? Gewoon Hideme app installeren, NL server uit een lijst kiezen en Horizon moet werken?

  1. VPN diensten

   Dit zal afhankelijk zijn welke kwaliteit je kiest voor het kijken naar de Grand Prix. je kunt uitgaan van ongeveer het volgende data verbruik bij aangegeven kwaliteit:
   Laag: 300 MB per uur, SD 700 MB per uur en Full HD 3000 MB per uur. Je zult dus op lage kwaliteit moeten kijken.

  1. VPN diensten

   Dit is mogelijk met bijna alle verschillende VPN services. Kodi kan op 2 manieren gebruik van een VPN verbinding, voor meer informatie verwijs ik je naar onze pagina die over Kodi in combinatie met een VPN gaat.

 9. Donald

  Geachte, woon ieder jaar ca. 4/5 maanden in Spanje, heb ter plaatse een provider welke mij -prima – internet en Nederlandse tv levert. Echter heb geen mogelijkheid voor uitzending gemist. In NL hebben wij een contract met Ziggo voor internet en tv. Kan een VPN verbinding e.e.a. oplossen ?
  Dank voor uw reactie

 10. Ky

  Hallo, dit kan best een ‘domme’ vraag zijn maar zou je ook meerdere VPN apps kunnen downloaden waardoor het beter zou werken…? (Werken die sites ook in China?)

  1. VPN diensten

   Nee het heeft geen zin om meerdere VPN verbindingen tegelijk op te zetten. Wel zijn er VPN providers die voor jou een VPN over VPN verbinding kunnen opzeten. NordVPN is een partij die dat doet bijvoorbeeld. En ja deze diensten werken ook in China.

 11. Anoniem

  Zou je als je op een account van een VPN site op meerdere toestellen kunnen? En zijn VPN abonnementen makkelijk op te zeggen voor als je het maar bijvoorbeeld een paar welen nodig hebt?

  1. VPN diensten

   Ja bij de meeste VPN services mag je met meerdere apparaten tegelijkertijd 1 abonnement gebruiken. In al onze VPN reviews vind je terug hoeveel apparaten dit zijn. En het opzeggen van het abonnement kan bij alle diensten gemakkelijk op de website zelf.

 12. Ben

  Ik wil alleen een VPN op mijn windows pc, NIET op mijn android tv vanwege Netflix.
  Kan ik dit zelf instellen? Ook voor eventuele betaalde VPN-providers?

 13. karin

  hii

  ik download zoo nu en dan wel wat op pirate bay. is t slim om nu met de sleepwet en al dat gezeik nu een vpn service te gaan gebruiken? zo ja welke zouden jullie dan het beste aanraden.

  1. VPN diensten

   Ja we raden zeker aan om een VPN te gebruiken in dat geval. Gratis VPN services hebben een datalimiet en zijn derhalve niet geschikt om veel te downloaden via torrent. Een betaalbare goede VPN service is NordVPN.

 14. Pieter

  Ik kan op school geen Fortnite spelen maar kinderen uit mijn klas kunnen dat wel met “Hotspot Shield” maar die app werkt bij mij niet. Ik ben van plan een nieuwe VPN te downloaden maar heb geen idee welke. Welke zou ik moeten downloaden?

 15. Michelle

  Hallo!

  Ik zoek een VPN voor netflix. Ik woon op Curacao en het aanbod van netflix is hier nog beperkter dan in Nederland helaas. Ik heb allerlei VPNs al geprobeerd, maar ze werken niet. Ze worden door netflix herkent. Tunnelbear, windscribe en hide.me o.a. Weet je nog een gratis VPN die werkt? En als ik een betaalde neem, werkt die dan sowieso op Netflix? Zou zonde zijn als ik er een neem en hij werkt niet, zoals bovengenoemde. En volgens mij moet dat altijd met credit card betaald worden? Want die heb ik namelijk niet.

  1. VPN diensten

   Het is en blijft een kat en muis spel tussen Netflix en de VPN aanbieders. Als Netflix ziet dat een VPN gebruikt wordt om te kijken blokkeren ze het ip adres van die VPN server. Vervolgens verandert de VPN server het ip adres weer en werkt het weer. Op onze pagina Netflix VPN vind je er meer informatie over.
   Er zijn overigens voldoende VPN services die iDeal en Paypal accepteren als betaalmethode. In de reviews van de verschillende VPN services zie je welke betaalmethodes worden geaccepteerd.

 16. Ano

  Hallo, ik vraag me af of het zin heeft om verschillende VPN apps te downloaden. Als ik alle gratis vpn apps gebruik, heeft dat dat enige zin? (In China)

  1. VPN diensten

   Het heeft geen zin om ze allemaal tegelijk aan te zetten en verbinding te laten maken met een VPN server. Wel heb je op deze manier minder last van de databeperkingen die bij een gratis VPN service horen, zodra je data op is kun je de andere gratis VPN aanbieder gebruiken.

  1. VPN diensten

   Omdat er veel data verbruikt wordt tijdens het streamen van video raden we je aan voor Windscribe te kiezen, die heeft op het moment van schrijven de hoogste datalimiet onder de Gratis VPN aanbieders.
   Wel moeten we erbij vermelden dat je alsnog snel door je datalimiet heen bent tijdens het streamen. Als je vaker naar het voetbal wilt kijken zul je uitkomen bij een betaalde oplossing. Gelukkig zijn er een aantal goede goedkope VPN aanbieders.

 17. Monique

  Hallo,
  Ik heb op mijn Android telefoon vpn client aangezet via instellingen maar ik kan nergens vinden wat deze vpn doet? Ik moet nu steeds een pincode invoeren , heeft deze vpn wel zin en hoe zet ik het weer uit?

  1. VPN diensten

   Dit is waarschijnlijk de standaard VPN functie van de Android telefoon. Als je die wilt gebruiken zul je de inloggegevens van een bepaalde VPN server moeten hebben. Het uitschakelen kun je gewoon doen op dezelfde manier als dat het je ingeschakeld hebt.

  1. VPNdiensten

   Het ligt eraan hoeveel u downloadt. ProtonVPN heeft geen datalimiet, maar is niet zo snel. Windscribe heeft een datalimiet van 10GB per maand. Als dit genoeg voor u is, is dit een snellere keuze. Dit zijn de gratis opties. Overweeg ook het 2-jarig abonnement van Surfshark, dan kunt u voor minder dan 2 euro per maand snel en onbeperkt downloaden.

 18. genaida

  hoi met genaida
  ik heb vpn surfshark besteld omdat ik popcorn time streamed. ik weet niet of dat help. weet u misschien meer hierover, want als ik een film kijk via popcorn krijgt ik een melding dat ik vpn moet aanschaffen.
  de groet

  1. VPNdiensten

   Dit is een trucje van Popcorn Time om een VPN te verkopen. Je kunt Surfshark inschakelen, en dan de melding negeren en ‘continue’ klikken. Je bent dan gewoon beschermd.

 19. Stefanie

  goedemiddag, ik heb een ban gekregen in een spel van spelpunt.nl, als ik nu van de gratis vpn gebruik maak , is dan de ban opgelost?

   1. VPNdiensten

    Als de klantenservice van Surfshark geen oplossing kan leveren, is het aan te raden een andere VPN te proberen, om te zien of het aan de VPN ligt of aan de apps op de Apple devices.

     1. VPNdiensten

      Het veranderen van IP-adres creëert nauwelijks problemen. Het kan wel zo zijn dat bijvoorbeeld Hotmail of je bank even checken of jij het echt bent die inlogt, maar deze sites kun je ook zonder VPN bezoeken.