Windscribe

7 /10
Snelheid
9/10
Gebruiksvriendelijkheid
7/10
Prijs
6/10
Betrouwbaarheid
6/10

Windscribe

Dit zie je duidelijk terug in de gemakkelijk te gebruiken software voor de verschillende besturingssystemen. Ook hebben ze een goede browser extensie voor Chrome en add-on voor Firefox waarmee je vanuit de browser gemakkelijk een VPN verbinding kunt maken met een server van Windscribe VPN.

Kenmerken Windscribe

Daarnaast staat Windscribe VPN erom bekend dat ze een zeer aantrekkelijk free VPN abonnement aanbieden. Ook al kent dit gratis abonnement zijn beperkingen, het is nog steeds stukken beter dan de andere gratis VPN abonnementen die er beschikbaar zijn.

In deze Windscribe review vind je alle belangrijke informatie over Windscribe VPN en ontdek je wat onze ervaringen zijn. Aan de hand van deze informatie zul je kunnen beslissen of deze VPN provider geschikt is voor jouw wensen en eisen.

Servers

Momenteel heb je met het betaalde abonnement toegang tot servers in 60 landen. Binnen deze landen zijn de servers verdeeld over meerdere data centers in verschillende steden. Dit heeft als voordeel dat in het geval er een datacenter uitvalt, er altijd nog een andere server in dat desbetreffende land beschikbaar is.

Deze landen zijn verdeeld over de gehele wereld, in elk continent vind je wel meerdere servers. Dit betekent dat je over de gehele wereld wel een server redelijk in de buurt kan vinden. Dit betekent weer dat je als het goed is overal over een goede snelheid kunt beschikken over de VPN verbinding van Windscribe. Over de snelheid vind je verder in dit artikel meer informatie.

Daarnaast geeft Windscribe zelf aan open te staan voor suggesties aangaande locaties voor nieuwe servers. Wanneer jij als klant aangeeft dat je graag een VPN server in bepaald land wil hebben kijkt de VPN service naar de mogelijkheden om daar aan server te krijgen.

Windscribe op verschillende apparaten

Windscribe VPN heeft eigen apps ontwikkeld voor iOS, Android, Windows en MacOS. Deze kun je installeren op het daarvoor bedoelde apparaat zoals bijvoorbeeld je iPhone of Windows computer. Deze software werkt gemakkelijk en spreekt voor zichzelf. Hieronder zie je screenshots van de software op de verschillende besturingssystemen.

Een groot pluspunt van Windscribe is overigens dat je een onbeperkt aantal connecties tegelijkertijd kunt maken met 1 abonnement. Dit betekent dus dat je met een onbeperkt aantal apparaten tegelijkertijd gebruikt kunt maken van een VPN verbinding op 1 abonnement.

Tegenwoordig is de software voor Windscribe ook beschikbaar in het Nederlands. Dit is erg handig voor de mensen die daar waarde aan hechten en/of niet zo goed in de Engelse taal zijn.

Windows en MacOS

De software voor zowel Windows als voor MacOS hebben we geïnstalleerd voor deze Windscribe review. Kort samengevat vinden we de cliënt goed werken en en weinig tierelantijntjes hebben. Bovendien ziet het er naar onze mening goed en strak uit, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Hieronder zie je een screenshot van de Windows cliënt met het instellingen menu open.

Windscribe VPN op Windows

Als je de firewall aanzet wordt al het internetverkeer geblokt wanneer de VPN verbinding verbroken wordt, dit is eigenlijk een kill switch. Daarnaast zie je het voorkeur scherm waar je bepaalde zaken kunt instellen zoals het automatisch opstarten en automatisch verbinding maken.

De software voor MacOS ziet er ongeveer hetzelfde uit en heeft dezelfde opties als de Windows client. Zoals gezegd zijn we over de software van zowel MacOS als Windows erg te spreken.

Linux en Windscribe VPN

Ook voor de bekende Linux distributies Ubuntu, Debian, Fedora en CentOS is een gemakkelijk te installeren cliënt gemaakt. Dit maakt het voor de Linux gebruikers onder ons ook gemakkelijk om Windscribe te gebruiken. Wij hebben de Ubuntu versie gebruikt voor deze review van Windscribe VPN en kunnen zeggen dat we daar heel tevreden over zijn.

iPhone en iPad app

Zoals gezegd is er een app voor iOS, het besturingssysteem dat gebruikt wordt voor de iPhone en iPAd. De app is gemakkelijk te installeren via de app store van Apple. Ook via de website van de Windscribe VPN kom je hier gemakkelijk terecht.

De app ziet er gemakkelijk uit en is ook gemakkelijk in gebruik. Tijdens review is onze ervaring met de iOS app goed geweest, deze bleef verbonden en werkte intiutief.

Browser extensies

Er zijn ook browser extensies of add-ons beschikbaar voor Chrome, Firefox en Opera. Met deze add-ons voor je browser kan je er voor zorgen dat al het verkeer in jouw browser via een VPN verbinding gaat. Dit is dus bijvoorbeeld ideaal voor de mensen die graag anoniem willen surfen maar waar de rest van het internetverkeer niet over een beveiligde verbinding hoeven te gaan.

De extensies zijn gemakkelijk te downloaden van de website. De installatie gaat eigenlijk vanzelf, de extensie wordt toegevoegd aan jouw browser en deze kan je gemakkelijk in- en uitschakelen. Hieronder zie je een screenshot van de Chrome extensie in werking.

Windscribe chrome extensie
Windscribe Chrome extensie

Android

Voor Android heeft Windscribe sinds kort ook een app gemaakt. Dit werd natuurlijk hoog tijd want een zichzelf respecterende VPN service moet zeker een Android hebben. De nieuwe app werkt erg goed maar is erg basic. Er is weinig in te stellen. voor de meeste mensen zal dit echter meer dan voldoen. Aan de reviews in de play store te zien lijkt het ook alsof andere gebruikers erg blij zijn met de Android app. Onze ervaring met de Windscribe Android app is erg positief.

Hieronder zie je 2 screenshots van hoe de Android app eruit ziet. In het eerste screenshot is er nog geen VPN verbinding en in het 2e screenshot zie je hoe de app eruit ziet als er een VPN verbinding actief is. Ook zie je direct hoe overzichtelijk de app is, het kiezen van een locatie is zoals je ziet erg gemakkelijk.

Windscribe Android geen verbinding
Geen verbinding Android app Windscribe VPN
Windscribe Android wel verbonden
Actieve VPN verbinding Android met Windscribe VPN

Wanneer je een uitgebreidere Android VPN app wilt gebruiekn zijn er gelukkig voldoende alternatieven. Aanraders zijn bijvoorbeeld ExpressVPN, Private Internet Access en NordVPN.

Privacy en beveiliging

Windscribe gebruikt het volgens vele zeer veilige OpenVPN protocol. Dit is een open source protocol en er is gebleken dat het zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, is om te kraken. De encryptie die gebruikt wordt voor de VPN verbindingen is AES 256 wat nog eens benadrukt hoe belangrijk ze de veiligheid van hun service vinden. Bovendien wordt alle IPv6 verzoeken geblokkeerd, dit voorkomt dat er lekken optreden. Daarnaast is er ook DNS lek protectie, iets wat belangrijk is bij een VPN cliënt.

De dienst geeft aan dat ze bepaalde zaken loggen van hun gebruikers. Ze loggen bijvoorbeeld hoeveel data er gebruikt is per abonnee, dit is belangrijk omdat zij ook een gratis variant van de service aanbieden met een datalimiet. Ze geven aan dat ze verder niks loggen wat met jouw internetgebruik te maken heeft zoals websites die je bezoekt of wanneer en hoe lang je gebruikt maakt van de VPN verbinding.

Windscribe VPN geeft zelf aan dat ze het belangrijk vinden dat het internet vrij en anoniem gebruikt moet kunnen worden. Daarnaast hebben ze ook een ad-blocker in de browser extensie ingebouwd. Deze adblocker werkt trouwens erg goed en is een extra teken dat de privacy en veiligheid van de gebruikers van Windscribe goed beschermd wordt.

Kill switch

Windscribe VPN heeft op de Windows en MacOS ook een kill switch functie gebouwd. Deze voorkomt dat er data verzonden en ontvangen worden van en naar jouw computer wanneer de VPN verbinding verbroken wordt. Dit is in onze ogen een belangrijke functie en daarom weegt het zwaar mee in deze review.

R.O.B.E.R.T

R.O.B.E.R.T is een nieuwe functie die recent is toegevoegd is aan Windscribe VPN. Het staat voor “Remote Omnidirectional Badware Eliminating Robotic Tool”, een flinke mond vol. Het zorgt ervoor dat domeinen waar advertenties, trackers, en malware vanaf komen geblokkeerd worden.

Veel websites laden externe advertenties en trackers in zonder dat je dat doorhebt. R.O.B.E.R.T zorgt er dus voor dat deze domeinen met trackers en advertenties niet meer geladen worden. Ook worden de bekende domeinen die malware verspreiden en/of aan phishing en botnets doen geblokkeerd.

Tijdens deze Windscribe review hebben we deze optie natuurlijk getest. Het bleek dat de irritantste advertenties inderdaad geblokkeerd werden. Ook hebben we na wat onderzoek kunnen concluderen dat er veel minder third party cookies worden opgeslagen.

Snelheid en stabiliteit

Tijdens deze review hebben we ook de snelheid van Windscribe getest. We kunnen direct zeggen dat de snelheid op orde is, dit was vroeger wel anders. De snelheid is het afgelopen jaar echt flink verbeterd. We hielden van onze snelheid 10 Mbps over. Als snelheid echt het belangrijkst is raden we je ExpressVPN aan. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat de snelheid bij de gratis versie een stuk slechter was, dit komt waarschijnlijk omdat de gratis servers te veel gebruikers tegelijkertijd hebben.

Ook tijdens het downloaden van grotere bestanden haalden we nu een zeer goede snelheid, ideaal als je bijvoorbeeld films wilt downloaden dus. We hebben dit op meerdere servers getest en kunnen met een gerust hart zeggen dat de snelheid inmiddels goed op orde is bij Windscribe. Na onze grote test van VPN snelheden is zelfs gebleken dat Windscribe een plaatsje op onze lijst met snelste VPN’s verdient.

Ook de stabiliteit was dik in orde. We hebben geen verbroken verbindingen ervaren, de verbinding met VPN server bleef dus hartstikke stabiel.

Static IP met port forwarding

Bij Windscribe is het net als bij sommige andere VPN providers mogelijk een static IP aan te vragen. Een optie die Windscribe biedt die de meeste aanbieders met een static IP niet bieden is de mogelijkheid tot het port forwarden. Dit kan erg aantrekkelijk zijn als je bijvoorbeeld je NAS die thuis staat wilt benaderen vanuit een andere locatie terwijl de NAS is verbonden met een VPN van Windscribe.

De kosten voor een static IP zijn $2,00 als je een IP-adres van een datacenter voldoende vindt. Wanneer je een statisch consumenten IP-adres wilt betaal je $8,00 per maand voor dat IP-adres.

Scribeforce

Windscribe heeft ook de mogelijkheid om het als zakelijke VPN te gebruiken. Deze optie wordt binnen Windscribe Scribeforce genoemd. Je betaalt een vast bedrag per maand per gebruiker, dit is lager dan een apart Windscribe account voor ieder teamlid apart. Daarnaast is het voordeel dat er een centrale factuur komt en dat statische IP-adressen kunt verdelen onder je team.

Bittorrent en Windscribe

Bij Windscribe is het downloaden van torrent op veruit de meeste servers simpelweg toegestaan. In de software zul je bij de sommige locaties die beschikbaar zijn het p2p icoon zien met een kruis erdoorheen. Dit zijn de servers die je niet mag gebruiken voor het Torrenting.

Op veruit de meeste servers van Windscribe is het wel toegestaan om torrents te downloaden. Je kunt de VPN dienst overigens ook gebruiken voor het downloaden vanuit Usenet. Windscribe is dus zeer geschikt om te gebruiken voor het downloaden via torrent.

Netflix en Windscribe

Netflix probeert mensen die via een VPN verbinding verbinding maken met de service te blokkeren. Dit is omdat een VPN verbinding de manier is om een buitenlandse versies van Netflix te kijken. Netflix probeert dit actief te voorkomen. Sommige VPN providers proberen actief ervoor te zorgen dat Netflix wel werkt via hun netwerk. Op deze pagina (klik) kun je zien welke VPN services goed werken met Netflix. Ook updaten we op die pagina regelmatig de met Netflix werkende VPN diensten.

Amerikaanse netflix met vpnWe hebben natuurlijk ook gecontroleerd of Netflix nog werkt met een Windscribe. We merkten dat je met het gratis abonnement geen gebruik kunt maken van Netflix. Maar met het premium abonnement heb je toegang tot meer VPN servers waar het kijken naar Netflix wel mee werkt. Deze servers worden in de software “winflix” genoemd. Met Windscribe kun je dus naar de Amerikaanse Netflix kijken terwijl je gewoon in Nederland bent. Er zijn zelfs speciale winflix servers beschikbaar in Japan, Canada, Verenigd Koninkrijk en natuurlijk Amerika. Je kunt de Netflix uit al die landen ontvangen.

Met een static IP lukt het kijken naar Netflix ook goed in onze ervaring. Je kunt dus kiezen voor een statisch residential IP-adres uit Amerika waarmee je de Amerikaanse Netflix kunt kijken.

Kosten Windscribe

De kosten voor deze VPN zijn relatief hoog vergeleken met de prijzen van andere VPN aanbieders. De betaalde versie kost in principe $9 per maand. Je kunt een korting krijgen op dat maandbedrag. Wanneer je namelijk een jaarabonnement neemt betaal je omgerekend $4,08 per maand.

Ook is er nog de mogelijkheid om zelf een heel abonnement samen te stellen. Hier is het bijvoorbeeld mogelijk om een statisch IP toe te voegen. Dan hangen de kosten dus af van de opties die je kiest voor je VPN abonnement.

Hieronder zie je een screenshot van de pagina waar de prijzen van Windscribe op staan.

Windscribe VPN kosten

Bij het betaalde VPN abonnement dat je kunt kopen krijg je uiteraard toegang tot alle functies van Windscribe. Ook krijg je toegang tot de browser extensies van Windscribe, deze heeft ook een ingebouwde zeer goede ad blocker.

Gratis abonnement van Windscribe

Ook biedt Windscribe VPN een gratis abonnement aan. Zoals bij de andere gratis VPN services ook het geval is zijn er wel beperkingen op. De grootste beperking op het free VPN abonnement van Windscribe VPN is dat je een datalimiet hebt van 10 gigabyte per maand, dit is overigens wel erg veel in vergelijking met andere gratis VPN abonnementen, dit is onder andere de reden  dat Windscribe op nummer 1 staat op onze lijst met beste gratis VPN providers.

Een andere beperking van het gratis abonnement is dat je maar toegang krijgt tot 10 verschillende VPN servers met het gratis abonnement. De servers die beschikbaar zijn voor de mensen die Windscribe gratis gebruiken zijn over het algemeen wel druk. Dit merk je in een lagere snelheid in vergelijking met de betaalde servers. Maar de snelheid is ook bij het gratis abonnement nog steeds in orde.

Conclusie, onze ervaring met Windscribe

Windscribe is relatief dure VPN service. Voor dat geld mag je een goede VPN service verwachten. Wij zijn erachter gekomen dat Windscribe dit goed waarmaakt. Tijdens deze Windscribe review hebben we gemerkt dat de cliënt software van deze provider prima in elkaar zit en gemakkelijk werkt. Ook hebben we gemerkt dat Windscribe niet heel snel en stabiel is, iets dat erg belangrijk is bij het gebruik van een VPN verbinding.

De privacy en veiligheid lijkt in orde te zijn bij Windscribe, een belangrijk punt voor een VPN service. Een nadeel dat we kunnen noemen aangaande de privacy is dat dit bedrijf vanuit Verenigde Staten opereert. Het is bekend dat de privacyregels daar niet voordelig zijn voor mensen die zo anoniem mogelijk willen zijn.

Ook de extra optie dat de browser extensie een ad-blocker heeft spreekt ons op zich heel erg aan. Deze functie van Windscribe VPN lijkt ook uitermate goed te werken. Al met al kunnen we Windscribe VPN zeker aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties op “Windscribe

 1. Ed

  Ik ben gek op deze vpn, alleen is er het probleem dat Windscribe mijn bankapp blokkeerd. Ik moet windscribe uitzetten im via mijn bankapp te kunnen bankieren. Wanneer wordt dit opgelost? M.v.g. Ed Meijer.

  1. VPN diensten

   Dit kan met een zogenaamde Whitelister-functie, je kunt bij Windscribe navragen of ze deze in ontwikkeling hebben. Op dit moment is bijvoorbeeld Surfshark een VPN met een goed werkende Whitelister-functie waarmee je dit kan instellen.

 2. Ed Meijer

  Ik gebruik Eset op mijn android smartphone. Ik ben nu benieuwd, omdat Eset een uitstekende beveiliging heeft, of windscribe uberhoubt wel nodig is en niet de updates van Eset gaat blokkeren.

  1. VPN diensten

   Als het gaat om antivirus, antimalware etc. is ESET een goede optie. Het biedt echter geen online privacy en geen beveiligde internetverbinding, daarvoor zul je een VPN moeten installeren. Deze kunnen naast elkaar bestaan.

  1. VPN diensten

   Het programma zal altijd een beetje data verbruiken om de verbinding met de VPN server te waarborgen. Maar je telefoon gebruikt ook constant data, al is het maar om bijvoorbeeld je mail te controleren en nieuw whatsapp berichtjes te ontvangen.

  2. Herman

   Hoe je het ook draait of keert er zal altijd data verkeer plaats vinden of wel niet erg veel of juist wel veel. Daar kan je niet onderuit maw onvermijdelijk. Vergelijk het met een auto die verbruikt ook kilometers als die rijd op de weg das net het zelfde.

 3. henk

  ik stream regelmatig sportwedstrijden via mijn streambox,is een vpn dan nuttig,behalve de privacy,geeft een vpn meer voordelen bij streamen,zo ja welke?

  1. VPN diensten

   Wij zien niet bekend met streambox, dus we weten niet precies welke voor of nadelen dat in combinatie met een VPN zou hebben.

 4. Gregor Bekker

  Windscribe op aanraden en ter vervanging van Bitdefender geïnstalleerd. Werk erg intuïtief en heeft een lage footprint op mijn systeem (Lenovo X1 Yoga). De gratis versie heeft 10gb aan dataverkeer. Wat veel lijkt veel maar het gaat toch harder dan je denkt. Vooral als je, net als ik, bij klanten op een niet gecontroleerd gasten netwerk zit. Daarnaast ook de Android variant op mijn Pocophone geïnstalleerd, ook daar BF vervangen.

  Op dit moment nog de gratis versie, maar enk er over na om de betaalde versie te nemen. di met name dor het verstoken van de nodige GB’s

 5. Albert

  Hoeveel servers mag ik gebruiken met windschcrible met een free abbonent
  En hoe zit het er dan mee als ik de film heb gedownload mag die dan nog uploaden hij bleef bij namelijk gewoon groen aanstaan
  Hij bleef groen uitslaan.

  1. VPN diensten

   Alle servers mogen gewoon gebruikt met het gratis account van Windscribe. Er is wel een restrictie bij het gratis abonnement, namelijk dat er een datalimiet van 10 GB geldt bij het gratis abonnement.

 6. Christine van de Logt

  Goedendag,

  Ik heb een vraag mbt de betaalmogelijkheden voor een abonnement
  Zie hier de prijs in dollars. Ik beschik niet over een creditcard of Paypal.
  Is het dan toch mogelijk om het abonnement op een andere manier te betalen?

  Met vriendelijke groet,
  Christine van de Logt

  1. VPN diensten

   Het is simpelweg mogelijk om te bepalen met iDeal. De prijzen worden dan automatisch omgerekend naar Euro’s. Het maakt dan ook niet uit dat de prijzen in Dollars getoond worden.

   1. Vroem

    Er staat een foutje in het artikel:

    Ook hebben we gemerkt dat Windscribe niet heel snel en stabiel is, iets dat erg belangrijk is bij het gebruik van een VPN verbinding.

    De niet moet er van tussen.
    Want windscribe is wel (vrij) stabiel en snel ook. Gebeurt het toch eens dat je je normalere snelheid niet behaald dan moede eens ander ip nemen, dat lost het meestal wel op. En is het na meerdere keren nog dezelfde snelheid dan ligt het aan je internet provider die de boel wat toe knijpt of het mss te druk is.

    Ik heb al jaren windscribe, geen klagen hier. Wat wel eens kan gebeuren dat is dat mijn download snelheid opeens ermee stopt, hoe dat komt weet ik niet en beetje nadien schiet het er opnieuw door, beetje raar ;).
    Ben er nog niet achter gekomen hoe dat komt, mss ligt het aan mijne betaalserver.

    Maar windscribe is een dikke aanrader hoor.
    Ik betaal ervoor.
    Heb wel via via er goedkoper kunnen aan raken.

    1. VPN diensten

     Dank voor je reactie en goed te horen dat jouw ervaring met Windscribe prettig is! Wij zijn wel van mening dat er betere VPN-opties zijn.