Snelste VPN nodig? Ontdek welke als beste uit de test komen!

Op deze pagina ontdek je wat de snelste VPN providers zijn van dit moment. Wanneer je een VPN verbinding gebruikt, bijvoorbeeld om anoniem te internetten is het van groot belang dat de snelheid goed is. Je wilt geen vertragingen tijdens het surfen en/of het kijken van films wanneer je verbonden bent met een VPN.

Daarom hebben wij de snelheid van de verschillende VPN services uitgebreid getest en vind je op deze pagina top 5 snelste VPN’s van dit moment. In principe zal de snelheid van je internetverbinding altijd iets dalen wanneer je er voor kiest om een VPN te gaan gebruiken. Dit heeft er mee te maken dat al je internetverkeer via een VPN server gaat, een extra stap dus. Daarnaast is het met een VPN zo dat al je internetverkeer versleuteld en ontsleutelt moet worden voordat het verzonden en ontvangen wordt. Dit versleutelen en ontsleutelen kost wat tijd en brengt dus vertraging met zich mee.

Voor een goede snelheid is het dus noodzakelijk dat de VPN providers servers gebruiken die snel data kunnen versleutelen en ontsleutelen. Ook is het belangrijk dat de server voldoende bandbreedte heeft om het aantal gebruikers voldoende snelheid te geven.

Deze pagina bestaat uit de volgende inhoud:

Inhoudsopgave

Waar we op letten bij testen snelheid VPN

Snelheid VPNAls we willen bepalen wat de snelste VPN service is zullen we de verschillende diensten op dezelfde punten met elkaar moeten vergelijken. We hebben van de verschillende aanbieders die op onze website staan dan ook de snelheid op de volgende manieren getest:

 • Downloadsnelheid
 • Uploadsnelheid
 • Ping

We nemen tijdens alle test de server die het dichts bij onze locatie in Amsterdam staan. Om de test zo eerlijk mogelijk te laten verlopen testen we de snelheid van de verschillende VPN providers altijd met een VPN server die in Amsterdam staat. We testen zelf ook vanuit Amsterdam, dus de afstand zou een minimaal snelheidsverlies tot gevolg moeten hebben.

We hebben ook even een snelheidsmeting gedaan zonder VPN verbinding. Dit gaf het volgende resultaat:

download: 251,8 Mbps
upload: 37,2 Mbps
ping: 4 ms

De top 4 snelste VPN services

Hieronder vind je dan de top 4 op snelheid geselecteerde VPN diensten. Op nummer 1 staat dan ook de de meest snelle VPN dienst en op nummer 4 de 4e snelste.

Alle VPN diensten in deze lijst zijn dus snel genoeg voor mensen die snelheid belangrijk vinden, bijvoorbeeld om anoniem te downloaden. Als je dus een snelle VPN service zoekt kan je in principe alle van onderstaande kiezen. Om goed onderscheid te maken zul je moeten letten op andere voor jou belangrijke eigenschappen van de VPN diensten die hieronder staan.

1. Surfshark

Surfshark VPNSurfshark is een nieuwkomer in de het top VPN segment. Ze hebben op verschillende punten de service verbeterd zoals je ook kunt lezen in de Surfshark review.  Ook de snelheid is dus enorm verbeterd de afgelopen tijd, zoveel zelfs dat ze hier op nummer 1 staan. Het is ook gewoon toegestaan om p2p (zoals torrents) te gebruiken zodat. Deze snelheid maakt het natuurlijk extra aantrekkelijk om Surfshark hiervoor te gebruiken.

Surfshark is erg snel, iets dat ons eerlijk gezegd erg positief verbaasd heeft. Wij haalden de volgende snelheden terwijl we verbonden waren met een Surfshark server in Amsterdam.

download: 196,1 Mbps
upload: 35,4 Mbps
ping: 6 ms
Bezoek Surfshark


2. NordVPN

NordVPNNordVPN is de provider die er bekend om staat om betrouwbaar te zijn en goed om te springen met de gegevens van haar gebruikers. Daarnaast is de snelheid ook gewoon heel goed te noemen, wanneer je het wilt gebruiken voor gewoon surfen, muziek luisteren en filmpjes op Youtube kijken is NordVPN meer dan snel genoeg.

download: 132,3 Mbps
upload: 38,9 Mbps
ping: 6 ms
Bezoek NordVPN


3. ExpressVPN

ExpressVPNDe service is met name snel door de hoge servercapaciteit. We hebben het gevoel dat ze minder connecties per VPN server accepteren op hun servers. Dit kan er mede verantwoordelijk voor zijn dat de verbindingen via ExpressVPN ook erg snel zijn.

download: 125,6 Mbps
upload: 35,6 Mbps
ping: 5 ms
Bezoek ExpressVPN


4. CyberGhost

CyberghostCyberGhost heeft zeer veel servers en het lijkt erop dat ze meer dan genoeg servers hebben om ervoor te zorgen dat geen van de servers overbelast is. Dit betekent in de praktijk dat iedere gebruiker een goede snelheid kan halen met een VPN verbinding van CyberGhost.

Tijdens het testen hebben we dan ook gezien dat dit het geval is. De snelheidsresultaten wanneer we een server in Amsterdam gebruiken zijn:

download: 131,4 Mbps
upload: 32,2 Mbps
ping: 5 ms
Bezoek CyberGhost


Waarom is internet trager met VPN

Het is algemeen dat je internetsnelheid hoe dan ook iets lager wordt wanneer je via een VPN verbinding het internet gebruikt. Deze snelheidsverlaging heeft 2 redenen:

 1. Al het internetverkeer gaat via een VPN server. Deze extra stap neemt tijd in beslag, ook al is dit slechts een aantal milliseconden is het wel degelijk een vertraging. Daarnaast kan de server ook nog een extra vertragende factor zijn. Dit gebeurt wanneer de server overbelast raakt door te grote hoeveelheden data.
 2. Alle data wordt versleuteld. Het versleutelen en ontsleutelen van data is een rekenkundige handeling die door de processor wordt uitgevoerd. Dit uitrekenen kost tijd, zowel bij de VPN server als op jouw apparaat. Hoe langzamer de processor en hoe complexer de versleuteling, des te langer het duurt. Bij servers die veel gelijktijdige VPN verbindingen afhandelen kan dit met de verbinding echt vertragen.

Vertraging klinkt misschien alsof een webpagina er opeens seconden langer over duurt om te laden. De waarheid is echter dat bij een snelle VPN een pagina nog steeds binnen een oogwenk laadt. Bij een snelle VPN heb je dus niet door dat je verbonden bent tijdens het online surfen.

Bij het verwerken van grote hoeveelheden data bij bijvoorbeeld downloaden en video’s streamen kan je wel doorhebben dat de VPN vertraagd. Zeker voor mensen die een VPN als torrent proxy gebruiken kan dit een merkbare vertraging opleveren. Een download kan er veel langer over doen. En een video kan merkbaar langer nodig hebben om te laden en zelfs tussendoor bufferen kan dan een gevolg van de VPN verbinding zijn.

Zelf snelheid van VPN testen

Er zijn op internet verschillende snelheidstest te vinden die jouw uploadsnelheid, je downloadsnelheid en ping kunnen testen. Om te testen wat de snelheid van jouw VPN verbinding is kun je terwijl de VPN verbinding actief is zo een snelheidstest uitvoeren.

Om te meten wat de invloed van een actieve VPN verbinding is op je internetsnelheid is zal je een extra stap kunnen nemen. Test je internetsnelheid met de snelheidstest zonder dat je verbonden met een VPN. Daarna doe je dezelfde test terwijl je wel verbonden bent en je kunt zien hoeveel trager je internet wordt door de VPN. Een snelheidstest van de verbinding zou standaard moeten zijn wanneer je je VPN verbinding wilt testen.

Snelheid alleen niet doorslaggevend

Dit lijstje geeft simpelweg weer wat de snelste VPN services zijn die je kan gebruiken in Nederland. Wij adviseren je altijd verder te kijken dan alleen maar naar de snelheid.

Zo is het belangrijk om te kijken naar het aantal connecties en of de privacy policy voldoet aan jouw wensen en eisen. De snelste is niet perse de beste VPN service. We raden je dan ook van harte aan om goed te onderzoeken welke VPN service het best bij jou past. Een iets lagere snelheid merk je amper, zeker als de service op andere punten beter scoort raden we je aan om voor de andere service te kiezen.

Protocol heeft ook invloed

Het VPN protocol en met name de versleuteling, heeft ook invloed op de snelheid van een VPN verbinding. Hoe sterker de versleuteling des te meer rekenkracht het een computer kost om het verkeer te versleutelen en te ontsleutelen. Deze rekenkracht is zowel nodig op jouw apparaat als op de VPN server. Hoe meer rekenkracht jouw computer heeft en hoe meer rekenkracht de server heeft hoe korter de tijd om de data te versleutelen en te ontsleutelen.

Let wel: je merkt hier in principe amper iets van, het versleutelen gaat razendsnel. Maar toch heb je iets snelheidsverlies. Je kunt ervoor kiezen om een versleuteling te kiezen die niet complex is als je echt de snelste VPN ervaring wilt. Het snelste VPN protocol dat beschikbaar is is PPTP, dit is vele malen sneller dan OpenVPN. Hierbij moet wel vermeld worden dat het tevens een stuk onveiliger is dan OpenVPN. Maar het werkt bijvoorbeeld prima als je je VPN gebruikt om geografische geblokkeerde video’s te streamen.

Aandachtspunten snelste VPN

Dat wij bovenstaande snelheden gehaald hebben betekent niet perse dat je op jouw locatie met jouw internet provider dezelfde download en upload snelheden haalt die wij zagen in onze tests. De snelheden zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoever je van de gebruikte server af bent.

Daarnaast kan het moment op de dag dat je een server gebruikt invloed hebben op de snelheid en kan de snelste vpn misschien wel niet meer de snelste optie zijn. Op sommige momenten zijn de servers zwaarder belast omdat er simpelweg meer gebruikers zijn die dezelfde server op hetzelfde moment gebruiken.

Categorieën: VPN providers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “Snelste VPN nodig? Ontdek welke als beste uit de test komen!

 1. Carette Roland

  Bij snelheids test en het kiezen van server zie altijd ” ping ” vermeld. Wat is een ping en welke waarde is te verkiezen, de laagste of de hoogste. Ik gebruik al jaren Cyberghost en ben er zeer tevreden meeVriendelijke groeten.

  1. VPN diensten

   Dit is hoe lang het duurt voordat een datapakketje van jouw computer (of ander apparaat) naar de server verstuurd is en hoe lang het duurt voordat het pakketje ontvangen is. Dit zegt dus iets over de reactiesnelheid.

 2. Hans van Lierop

  Goedemiddag,
  Ik heb zonder een VPN een downloadsnelheid van 200Mbps. Als ik een VPN gebruik val ik terug tot 50Mbps, is dat niet wat veel naar beneden. Ik stream veel films, gaat dit niet ten koste hiervoor deze lagere downloadsnelheid?

  1. VPN diensten

   We weten niet welke VPN service je gebruikt maar sommige VPN services zijn trager dan andere, in onze reviews kun je zien wat hoe de services presteren op het gebied van snelheid. Daarnaast heeft de server waar je verbinding mee maakt invloed op de snelheid. Let er bijvoorbeeld op dat je met een server verbinding maakt die bij jou in de buurt staat.