Snelste VPN nodig? Ontdek welke als beste uit de test komen!

Wat is de snelste VPN? Wij vergelijken aan de lopende band VPN-aanbieders en één van de criteria daarbij is uiteraard snelheid. We hebben dan ook een goed beeld van welke VPN het snelst presteert. Hier vind je onze top 5! Ook lees je op deze pagina waarom internet traag kan zijn in combinatie met een VPN, en wat je daar zelf tegen kan doen.

De beste VPN’s doen hun werk op de achtergrond, zonder dat je er ook maar iets van merkt. Het is dus heel vervelend als je internet een stuk trager wordt zodra je je VPN aanzet. Grote kans dat je snel weer uitschakelt, terwijl je vervolgens een stuk onveiliger op internet surft. Dat is niet de bedoeling, natuurlijk!

Op deze pagina ontdek je wat de snelste VPN providers van dit moment zijn.

Inhoudsopgave

Dit zijn de snelste VPN’s

Wil je snel antwoord op de vraag ‘wat is de snelste VPN‘, dan zie je hieronder in één oogopslag onze testresultaten terug. Daarna behandelen we de scores individueel en leggen we uit hoe de tests tot stand zijn gekomen.

Score9.319.758.658.68
Prijs premiumversieVanaf €1.99 per maandVanaf €2.99 per maandVanaf €4.99 per maandVanaf $6.67 per maand
Hoogste gemeten downloadsnelheid901,76 MB/s 892,59 MB/s 831,34 MB/s 691,93 MB/s
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoek

Het is goed om te weten dat je internetverbinding mét VPN áltijd trager is dan zonder. De reden daarvoor is dat er een aantal extra stappen worden toegevoegd aan de verbinding tussen jouw apparaten en het wereldwijde web, om jouw verbinding te beveiligen. De VPN-server is een tussenstation, waardoor jij met een versleutelde verbinding websites kunt bezoeken.

Het goede nieuws is dat je dit bij de snelste VPN’s eigenlijk helemaal niet merkt. De snelheid van de servers komt heel dicht overeen met onze ‘normale’ internetverbinding. Elke VPN uit onderstaande top 4 is dan ook een prima keuze voor veilig én snel internetten.

De top 4 snelste VPN services

Hieronder vind je dan de top 4 op snelheid geselecteerde VPN diensten. Opvallend is dat er geen enorme verschillen tussen de scores zijn. Dus zoek je een snelle VPN, dan zijn alle vijf goede opties.

De keuze komt dan neer op andere onderlinge verschillen, denk aan aanwezige functies, gebruiksvriendelijkheid, et cetera. Lees daarvoor onze individuele VPN-reviews.

1. Surfshark

Surfshark Chrome

Hoe snel is Surfshark?

VPN-server Downloadsnelheid Uploadsnelheid Ping
Geen (standaard) 925,63 MB/s 853,18 MB/s 6
Surfshark NL 901,76 MB/s 416,84 MB/s 6
Surfshark USA 705,13 MB/s 536,41 MB/s 92

Surfshark verhoogde onlangs de snelheid van zijn servers van 1 Gbps naar 10 Gbps en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want deze VPN komt bij ons als snelste uit de test.

De Nederlandse serversnelheid komt zeer dicht in de buurt bij onze normale internetsnelheid en ook de verschillen bij de Amerikaanse servers zijn relatief klein. De uploadscores mochten wel wat hoger uitpakken.

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

2. NordVPN

NordVPN Nederland verbinding

Hoe snel is NordVPN?

VPN-server Downloadsnelheid Uploadsnelheid Ping
Geen (standaard) 925,63 MB/s 853,18 MB/s 6
NordVPN NL 892,59 MB/s 833,29 MB/s 7
NordVPN USA 711,12 MB/s 770,72 MB/s 86

NordVPN is onze favoriete VPN om meerdere redenen, en snelheid is daar eentje van. De scores pakken iets lager uit dan Surfshark, maar het ontloopt elkaar bijna niets.

De Amerikaanse snelheden zijn zelfs wat hoger dan die van Surfshark, en ook de uploadscore valt hoger uit. Wat ons betreft mag je dit best een gedeelde eerste plaats noemen.

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
 • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review

3. Proton VPN

ProtonVPN interface

Hoe snel is Proton VPN?

VPN-server Downloadsnelheid Uploadsnelheid Ping
Geen (standaard) 925,63 MB/s 853,18 MB/s 6
Proton VPN NL 831,34 MB/s 805,79 MB/s 10
Proton VPN USA 698,82 MB/s 678,97 MB/s 85

Een opvallende derde plek is er voor Proton VPN. Vergeleken met andere VPN’s is deze dienst nog vrij jong, en toch blijkt het een ontzettend snelle VPN te zijn.

Interessant is ook dat we deze snelheden bereiken met de gratis versie van Proton, ook al wordt die geadverteerd als versie met ‘beperkte snelheid’.

8.65 /10
Vanaf
€4.99
/maand
Lees review

Proton VPN is een betrouwbare VPN van de makers achter Proton Mail. Een aanbieder met verstand van security-zaken, met een interessante gratis variant.

 • Transparante en gedegen werkwijze
 • Gratis versie van beschikbaar (met beperkingen)
 • Nederlandse software
Lees review

4. ExpressVPN

ExpressVPN in India

Hoe snel is Express VPN?

VPN-server Downloadsnelheid Uploadsnelheid Ping
Geen (standaard) 925,63 MB/s 853,18 MB/s 6
Express VPN NL 691,93 MB/s 749,52 MB/s 8
Express VPN USA 622,49 MB/s 434,50 MB/s 94

ExpressVPN is één van de duurste VPN’s die je kunt nemen. Voor het geld mag je dan ook topsnelheden verwachten. Maar dat valt een beetje tegen.

Vooropgesteld zijn de scores nog steeds helemaal niet slecht. Maar er zit wel een duidelijk verschil tussen ExpressVPN en de bovenstaande concurrenten, die stuk voor stuk veel goedkoper zijn.

8.68 /10
Vanaf
$6.67
/maand
Lees ExpressVPN review

ExpressVPN is een snelle en veilige VPN met jarenlange ervaring in het vak. Ook werkt deze VPN zeer goed in combinatie met streamingdiensten. De prijs is doorgaans wel aan de hoge kant.

 • zeer geschikt om mee te streamen
 • snelle en stabiele servers
 • Nederlandse software
Lees ExpressVPN review

Waar we op letten bij testen snelheid VPN

Bij het testen van internetsnelheid zijn er drie waarden van belang. Hieronder leggen we uit wat ze betekenen:

 • Downloadsnelheid: hoe hoger de downloadsnelheid, hoe sneller je bestanden kunt downloaden. Logisch, maar dat niet alleen. Het heeft namelijk ook invloed op je stream-ervaring. Als de downloadsnelheid te traag is, dan moeten video’s vaak bufferen en kun je niet meer in de hoogste kwaliteit streamen.
 • Uploadsnelheid: Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller je bestanden naar de cloud kan uploaden. Maak je vaak back-ups naar een dienst als Google Drive, of stuur je vaak grote bestanden via WeTransfer bijvoorbeeld, dan is een hoge uploadsnelheid wel zo prettig.
 • Ping: De ping zegt iets over de reactiesnelheid van de verbinding. In tegenstelling tot download- en uploadwaarden, wil je juist een zo laag mogelijke ping. Een hoge ping zorgt ervoor dat het langer duurt voor er contact met websites wordt gemaakt. Ook kan een hoge ping online gamen flink verstoren.

Hierboven deelden we de gemeten snelheden van de Nederlandse servers én die van de Amerikaanse servers. Waarom die twee?

 • Nederlandse servers zijn voor Nederlandse gebruikers de meest voor de hand liggende keuze, want die zijn doorgaans het snelst. Als je zelf geen land kiest, dan maakt een VPN om die reden ook automatisch verbinding met een Nederlandse server.
 • Daarnaast zijn de Amerikaanse servers voor veel VPN-gebruikers extra van belang, omdat je daarmee het Amerikaanse Netflix-aanbod kunt ontgrendelen.  Voor vlot streamen zijn snelle servers vereist.

F1 streamen

Wat heeft invloed op de VPN-snelheid?

De snelheid van je VPN-verbinding is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn:

 1. Afstand tot server / land
 2. Aantal servers
 3. Het gekozen protocol
 4. Server-infrastructuur
 5. De snelheid van je internetabonnement

1. Afstand tot server / land

Hoe verder de VPN-server van jouw locatie afstaat, hoe groter de impact op je internetsnelheid. Om die reden zijn Nederlandse servers vaak het snelst. Binnen Europa zijn de verschillen vaak ook klein. Maar zoek je het verderop, dan merk je dat wel duidelijker in de snelheid terug. Amerikaanse servers zijn dus vaak trager, omdat de afstand tot Nederland veel groter is.

2. Aantal servers

Hoe meer servers een VPN-aanbieder beheert, hoe sneller ze doorgaans zijn. Dat komt doordat al het internetverkeer beter verspreid kan worden over alle servers wereldwijd. Gratis VPN’s bieden vaak slechts een beperkt serveraanbod, waar alle gebruikers tegelijk op zitten. Met trager internet tot gevolg. Vergelijk het met een wegennet: hoe minder wegen, hoe groter de kans op file.

3. Protocol

Door de jaren heen zijn er verscheidene VPN-protocollen ontwikkeld. Dit is de achterliggende technologie die de verbinding tot stand brengt en veilig houdt. Bij een trage verbinding wil het nog wel eens helpen om bij de instellingen van VPN-app een ander protocol te selecteren. OpenVPN en WireGuard staan doorgaans als het snelst te boek.

hideme VPN protocollen

4. Server-infrastructuur

De laatste tijd zien we dat telkens meer VPN-providers hun server-infrastructuur upgraden van doorgaans 1 Gbps naar 10 Gbps. Daardoor kunnen servers veel meer internetverkeer tegelijk aan. Gevolg: minder vertraging bij drukte. Een aantal VPN’s die al op 10 Gbps-servers zijn overgestapt, zijn NordVPN, Surfshark, CyberGhost, ExpressVPN en de betaalde versie van Atlas VPN.

5. Je internetabonnement

Bij je internetabonnement betaal je voor een bepaalde maximale snelheid. Duurdere abonnementen zijn dan ook vaak sneller. Met een VPN kun je nooit sneller internetten dan jouw internetprovider toestaat. Zaak is dus om een VPN te kiezen die het dichtst bij de hoogste snelheid van jouw internetabonnement in de buurt komt.

Waarom is internet trager met VPN

Je vraagt je misschien af waarom trager internet te verwachten valt met een VPN. Deze snelheidsverlaging heeft 2 redenen:

 1. Al het internetverkeer gaat via een VPN server. Deze extra stap neemt tijd in beslag, ook al is dit slechts een aantal milliseconden. Daarnaast kan de server zelf ook nog een extra vertragende factor zijn, zodra deze overbelast is bijvoorbeeld. Vooral gratis VPN’s hebben hier last van.
 2. Alle data wordt versleuteld, een rekenkundige handeling die door je processor wordt uitgevoerd. Dit uitrekenen kost tijd, zowel bij de VPN server als op jouw apparaat. Hoe langzamer de processor en hoe complexer de versleuteling, des te langer het duurt.

VPN verbinding en snelheidsverlies?

Vertraging klinkt misschien alsof een webpagina er opeens minuten langer over duurt om te laden. De waarheid is echter dat bij een snelle VPN een pagina nog steeds binnen een oogwenk laadt.

Bij de VPN’s die hier als beste uit de test komen, merk je in de praktijk niet dat je internet ineens trager is. Het zijn dus vooral theoretische snelheidsverschillen, die in de praktijk tijdens je dagelijkse websitebezoekjes niet opvallen.

streamen

Zelf snelheid van VPN testen

Er zijn op internet verschillende snelheidstest te vinden die jouw uploadsnelheid, je downloadsnelheid en ping kunnen testen. De bekendste is de onafhankelijke speedtest van Ookla, die gebruiken we zelf ook voor onze  VPN tests.

Om te testen wat de snelheid van jouw VPN verbinding is, kun je terwijl de deze actief is zo’n snelheidstest uitvoeren. Test eerst je snelheid zonder VPN, en daarna mét VPN. Dan kun je het verschil goed zien.

Speedtest voorbeeld

Je kunt de snelheid van een VPN dus niet testen zonder eerst een abonnement te nemen. Maar gelukkig bieden veel VPN’s een geld-terug-garantie van 30 dagen.

Wil je dus zelf op onderzoek uit gaan, dan weerhoudt niets je ervan om zelf VPN-snelheden te vergelijken. Je kunt gewoon je geld terugkrijgen bij de VPN’s waarvan de snelheid tegenvalt.

Herhaal de test op verschillende momenten van de dag, probeer verschillende servers en ook protocollen. Snelheden staan nooit vast en zijn van een boel factoren afhankelijk. Staar je dus niet blind op de eerste uitkomst die je krijgt.

Aandachtspunten snelste VPN

Dat wij bovenstaande snelheden gehaald hebben, betekent niet perse dat je op jouw locatie met jouw internet provider dezelfde download en upload snelheden haalt die wij zagen in onze tests.

De snelheden zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoever je van de gebruikte server af bent en de snelheid van jouw eigen internetabonnement.

Wij deden de tests op een glasvezelverbinding van 1 Gbit/s, maar als jouw internetverbinding van zichzelf al trager is, dan haal je ook niet de snelheden die in dit artikel naar voren zijn gekomen.

wat is vpn schematisch uitgelegd

Conclusie

In dit artikel vertelden we je over wat de snelste VPN’s van dit moment zijn. Ook las je waarom het normaal is dat je internet iets trager wordt zodra je jouw VPN inschakelt.

Het is een klein nadeel aan het gebruik van VPN’s, waarvan je in de praktijk eigenlijk niets merkt als je één van de diensten op deze pagina zou kiezen.

Daar tegenover staat dat je er ook veel profijt van hebt: meer anonimiteit, veiliger surfen en het omzeilen van geoblokkades zijn daar voorbeelden van.

Dat we niet altijd onze volledige, maximale internetsnelheid benutten, nemen we dan maar voor lief! Zeker omdat het verschil met de snelste VPN’s zeer minimaal is.


Veelgestelde vragen over snelste VPN

De snelste VPN van Nederland? Het zijn er eigenlijk twee: Surfshark en NordVPN. Beide scoren zeer snelle downloadsnelheden, zowel dichtbij als ver weg (Amerikaanse servers). Ook Proton VPN scoort zeer goed!

Ja, een VPN verbinding heeft invloed op je internetsnelheid. Die wordt iets trager omdat het proces van het beveiligen van je verbinding tijd nodig heeft. Bij de snelste VPN’s is die tijd alleen zo minimaal, dat je het in de praktijk niet doorhebt. Websites laden nog steeds even snel als voorheen en ook het streamen van video’s zou even vlot moeten werken.

Ja, NordVPN is zeker snel. Het is één van de snelste VPN’s die er is. Bovendien zijn de snelheden zeer consistent, ongeacht welke server je kiest. Maar het beste resultaat haal je (logischerwijs) met de Nederlandse servers.

Ja, Surfshark haalt bij ons de hoogste snelheden. Zeker als het gaat om de Nederlandse servers, is er momenteel geen snellere VPN vindbaar. En ook de buitenlandse snelheden zijn zeer snel.

Categorieën: VPN providers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “Snelste VPN nodig? Ontdek welke als beste uit de test komen!

 1. Carette Roland

  Bij snelheids test en het kiezen van server zie altijd ” ping ” vermeld. Wat is een ping en welke waarde is te verkiezen, de laagste of de hoogste. Ik gebruik al jaren Cyberghost en ben er zeer tevreden meeVriendelijke groeten.

  1. VPN diensten

   Dit is hoe lang het duurt voordat een datapakketje van jouw computer (of ander apparaat) naar de server verstuurd is en hoe lang het duurt voordat het pakketje ontvangen is. Dit zegt dus iets over de reactiesnelheid.

 2. Hans van Lierop

  Goedemiddag,
  Ik heb zonder een VPN een downloadsnelheid van 200Mbps. Als ik een VPN gebruik val ik terug tot 50Mbps, is dat niet wat veel naar beneden. Ik stream veel films, gaat dit niet ten koste hiervoor deze lagere downloadsnelheid?

  1. VPN diensten

   We weten niet welke VPN service je gebruikt maar sommige VPN services zijn trager dan andere, in onze reviews kun je zien wat hoe de services presteren op het gebied van snelheid. Daarnaast heeft de server waar je verbinding mee maakt invloed op de snelheid. Let er bijvoorbeeld op dat je met een server verbinding maakt die bij jou in de buurt staat.