ProtonVPN

7.75 /10
Snelheid
8/10
Gebruiksvriendelijkheid
9/10
Prijs
6/10
Betrouwbaarheid
8/10

ProtonVPN

Voordelen

  • Gratis versie beschikbaar (met beperkingen)
  • No-log-beleid
  • Veel extra veiligheidsmaatregelen en transparantie
  • Opereert vanuit Zwitserland
  • Gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige software

Nadelen

  • Relatief duur
  • Amerikaanse serversnelheid kan beter
  • Betalen met iDeal niet mogelijk
  • Klantenservice alleen per mail te benaderen

ProtonVPN in het kort

Servers en locaties

– 1.080 servers in 54 landen

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– 1 (gratis), 2 (Basic), 5 (Plus), 10 (Visionary)
– Ondersteuning voor Windows, MacOS, Linux, Chromebook, Android, iOS, routers

Prijs en geld-terug-beleid

– Voor een losse maand: € 10
– Voor een jaar: € 8 p/m
– Voor twee jaar: € 6,63 p/m

– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen
– Gratis te proberen voor 7 dagen 

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– OpenVPN en IKEv2 met AES-256-GCM-encryptie
– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via mail 

Streamingdiensten

– O.a. Netflix, BBC iPlayer, Amazon, Disney+, NPO Start, HBO Max
– Geschikt voor downloaden van torrents

ProtonVPN recensie: ervaringen januari 2022

Voor we inhoudelijk op deze VPN ingaan, eerst alvast even een schuine blik op de kosten. ProtonVPN is namelijk als gratis VPN te gebruiken. Je zit dan alleen wel aan enkele beperkingen vast, waar we verderop in de review bij stilstaan. Daarnaast zijn er nog de betaalde abonnementen Basic, Plus en Visionary. Hoe duurder de abonnementsvorm, hoe minder begrenzingen. 

Het Plus-abonnement komt wat betreft functionaliteit en prijs/kwaliteit het meest in de buurt van concurrerende VPN’s waarvoor je moet betalen. De basisveiligheid die je van een VPN mag verwachten, geldt voor elke keuze. Ook de gratis variant. 

Privacy

Dat begint bij een goed no-log-beleid. Iedere betrouwbare VPN houdt geen logs bij en dat geldt eveneens voor ProtonVPN. Hierdoor kan niemand achterhalen welke websites je hebt bezocht terwijl je VPN-connectie actief was. Ook je werkelijke IP-adres blijft geheim. ProtonVPN bewaart wel enkele gegevens die noodzakelijk zijn voor de werking van de dienst. Namelijk je e-mailadres en bijbehorende gebruikersnaam en data met betrekking tot je betaalmethode. 

Daarnaast wordt een zogeheten timestamp bijgehouden zodra je inlogt. Er is in theorie dus tijdelijk zichtbaar wanneer je ProtonVPN aanzet, maar niet waar je het voor gebruikt. De vorige timestamp wordt gewist zodra je een nieuwe ProtonVPN-sessie start. Overigens houden de meeste VPN’s timestamps bij. Dit is bijvoorbeeld nodig zodat je niet op teveel apparaten tegelijk inlogt. Vaak zit er een beperking op het aantal simultane connecties en timestamps helpen de uitbaters van VPN’s om dit bij te houden. 

In het privacybeleid van ProtonVPN wordt in klare taal uitgelegd welke gegevens er worden verzameld en waar die voor worden gebruikt. Juridisch taalgebruik wordt tot een minimum beperkt en daardoor is deze privacy policy goed leesbaar, helder gestructureerd en niet te lang. Maar helaas niet in het Nederlands beschikbaar.

We haalden het al aan, ProtonVPN opereert vanuit Zwitserland. Vanuit veiligheidsopzicht is dit erg goed nieuws, want in weinig landen zijn de privacywetten zo streng als daar. Bedrijven hoeven er geen persoonlijke data van klanten te bewaren en mocht een partij deze gegevens toch op willen vragen, dan moeten Zwitserse rechters daar eerst toestemming voor geven. In het geval van ProtonVPN is dit één keer voorgekomen, zo lezen we op de blog van de firma. Maar vanwege het no-logs-beleid was er geen data om te overhandigen. 

Om te toetsen of  ProtonVPN zijn privacybeloftes waarmaakt, is begin 2020 een security-audit uitgevoerd. Een onafhankelijk partij test dan de systemen en software van een VPN, in dit geval SEC Consult. De bevindingen hiervan zijn openbaar gemaakt en dergelijke transparantie stellen we altijd op prijs. Bovendien zijn de programma’s en apps van ProtonVPN opensource. Dat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken. Eventuele lekken komen daardoor snel aan het licht. Een unicum in de VPN-wereld. Hoewel veel bekende VPN’s wel het opensource-protocol OpenVPN aanbieden, komt het verder niet voor dat er zoveel openheid is over de werking van de software zelf.  

In april van 2022 publiceerde ProtonVPN resultaten van wederom een security-audit, dit keer uitgevoerd door het Zwitserse Securitum. Deze partij onderzocht specifiek of Proton zich aan zijn eigen no-log-beleid houdt. Volgens het onderzoek is dat inderdaad het geval, er worden dus geen gegevens over jouw surfgedrag ingezien of bewaard. Bij de gratis versie wordt wel gedetecteerd of er torrents worden gedownload. Dit staat de gratis variant niet toe omdat die servers anders te traag zouden worden.

Security

Welke protocollen worden door ProtonVPN ondersteund? Dat valt wat tegen. Voor Windows en Linux is dit enkel OpenVPN, terwijl op smartphones en macOS is gekozen voor IKEv2/IPSec. Beide protocollen zijn ijzersterke opties en niet voor niets de industriële standaarden, maar feit is ook dat andere VPN’s vaak meer opties bieden. Volgens ProtonVPN is hiervoor gekozen omdat andere protocollen ‘niet aan de veiligheidseisen voldoen’. Niettemin zijn OpenVPN en IKEv2/IPSec voor de meeste gebruikers meer dan afdoende en ook de protocollen die we doorgaans aanraden wanneer je wél de keuze hebt. Bewezen veilig, opensource (in het geval van OpenVPN althans) en – niet onbelangrijk – ook lekker snel. 

Er is momenteel nog geen ondersteuning voor WireGuard. Dit protocol blinkt uit in snelheid en is door z’n compacte broncode minder vatbaar voor lekken. De implementatie ervan staat bij ProtonVPN wel degelijk op het programma en men heeft in het verleden ook financieel een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van het protocol. Op het moment van schrijven is alleen nog niet zeker wanneer WireGuard precies onderdeel van de ProtonVPN-software en -apps wordt. Wil je wel al met WireGuard aan de slag, dan kun je o.a. terecht bij NordVPN, Surfshark en CyberGhost.

Net zoals andere betrouwbare VPN’s kiest ProtonVPN daarnaast voor AES-256-encryptie, een versleutelingsvorm die zelfs de snelste computers niet kunnen kraken. Althans, daar zouden ze miljoenen(!) jaren over doen. Daarnaast zijn inmiddels alle fysieke servers van ProtonVPN van extra encryptie voorzien. Dit proces van ‘full disk encryption’ is in februari van 2020 afgerond. Zou in het uiterste geval iemand er met de schijven vandoor gaan, dan kan men nog niet achterhalen wat er op staat. Nu zouden deze sowieso weinig relevante informatie bevatten, gelet op het no-logs-beleid. Maar het geeft wel opnieuw aan hoe serieus deze VPN-aanbieder jouw veiligheid neemt.

Dat ProtonVPN zijn werk goed doet, is te merken zodra we een zogeheten leaktest uitvoeren. Die geeft netjes aan dat ons ware ip-adres verborgen is. Ook beschermt deze VPN tegen dns-lekken. Los van deze standaard veiligheidseisen biedt ProtonVPN op security-gebied de volgende extra’s:

Secure Core
De Secure Core-servers van ProtonVPN vormen als het ware een dubbele beveiligingslaag, omdat je internetverkeer langs een tweede VPN-server wordt geloodst. Deze servers zijn gevestigd in landen met strenge privacywetten, namelijk Zwitserland, IJsland en Zweden. Het concept doet sterk denken aan de Double VPN-functie van concurrent NordVPN. Een nadeel van deze optie is dat je internetverbinding erdoor wordt vertraagd. Daarom kun je er ook voor kiezen om Secure Core uit te schakelen. De snelheidsverschillen bespreken we verderop in deze recensie. Secure Core is alleen beschikbaar vanaf een Plus-abonnement.

TOR via VPN
De allerveiligste manier om het internet te betreden, is door dit via het Tor-netwerk te doen. Dit bestaat uit zogenaamde ‘nodes’, verschillende punten in het netwerk die jouw ware identiteit telkens opnieuw verhullen. Doordat het dataverkeer zo’n ingewikkelde route aflegt, laden websites alleen wel een stuk trager. Daarover ook straks meer.

Normaliter heb je een speciale browser of extensie nodig om verbinding met het Tor-netwerk te maken en eventueel websites op het dark web te bezoeken. Dankzij de Tor via VPN-servers van ProtonVPN hoeft dit niet omdat het ‘gewoon’ met je normale browser kan, wel zo gebruiksvriendelijk. Ook deze optie is er alleen voor Plus-abonnees.

Kill Switch
De Kill Switch-optie is wel beschikbaar voor iedere gebruiker, ongeacht abonnementsvorm. Het zorgt ervoor dat je internetverbinding in z’n geheel wordt stopgezet zodra onverhoeds de connectie met de servers van ProtonVPN wordt verbroken. Op deze manier loop je niet het risico dat je zonder VPN het internet op gaat. Standaard is deze functie uitgeschakeld. Vergeet het dan ook niet aan te zetten in de instellingen van de software voor Windows en macOS. Voor Android en iOS is er een soortgelijke optie. Op deze platforms heet het alleen Always-on.

Split tunneling
Sommige websites en diensten kunnen problemen geven bij het gebruik van een VPN. Denk aan internetbankieren of het inloggen op je mailbox. Als je dit telkens vanaf een ander ip-adres doet, gaan bij deze partijen de alarmbellen af. Voor deze momenten is split tunneling in het leven geroepen. 

In ProtonVPN zijn websites en programma’s (bijvoorbeeld bepaalde browsers) af te zonderen van je VPN-verbinding. Of je kiest er juist voor dat alleen het downloaden van torrents via VPN-servers gebeurt, terwijl de rest van je internetverkeer niet extra wordt beveiligd. Deze aanpak raden we niet aan, maar de optie is er wel. Voor split tunneling hoef je eveneens niet te betalen. Momenteel is deze functie alleen te vinden in de Windows- en Android-versie.

Tweestapsverificatie
Je ProtonVPN-account is extra te beveiligen door tweestapsverificatie in te schakelen. Mochten je accountgegevens gestolen zijn, dan kan een kwaadwillende daarmee alsnog niet zomaar inloggen. Er wordt dan namelijk eerst een extra code naar je telefoon gestuurd.Vaak werkt deze methode middels een sms’je, maar voor ProtonVPN heb je een authenticatie-app nodig. Zoals de Google Authenticator. Logisch: op deze manier hoef je je telefoonnummer niet met ProtonVPN te delen, wat vanuit privacy-oogpunt weer een voordeel is.

Snelheid en performance

Op het moment van schrijven biedt ProtonVPN 1.080 servers aan in 54 verschillende landen. Dit aanbod steekt op papier wat karig af tegen dat van de concurrentie. Zo heeft NordVPN meer dan 5.700 servers en ExpressVPN heeft er meer dan 3.000. Deels valt dit te verklaren doordat ProtonVPN veel jonger is en de komende jaren nog alle ruimte heeft om zijn servercapaciteit uit te breiden. 

Niettemin is het ook zo dat je alsnog nooit om snelle servers verlegen zit voor de landen waar het er in de praktijk echt toe doet. Zo zijn er krap 70 verschillende servers in Nederland om uit te kiezen, naast honderden Amerikaanse. Het aanbod is alsnog alleszins ruim genoeg.

protonvpn servers

Gratis gebruikers kunnen echter niet met elke server verbinding maken. Voor hen zijn er aparte servers met een lagere maximale snelheid beschikbaar. De keuze betreft hier alleen Nederlandse, Japanse en Amerikaanse servers. Tijd om de snelheden eens nader onder de loep te nemen met behulp van de onafhankelijke Speedtest van Ookla.

Daarbij is het eerst van belang om onze internetsnelheid zonder VPN vast te stellen. Op basis daarvan is te bepalen in hoeverre er mét VPN sprake is van snelheidsverlies. In ons geval komt de meting uit op een downloadsnelheid van ruim 199 Mbps, uploadsnelheid van krap 60 Mbps en een ping van 11 ms. Houd er rekening mee dat deze cijfers voor iedereen verschillend zijn en samenhangen met je gekozen internetabonnement. 

Eerst kijken we naar de ProtonVPN-snelheden die passen bij het Plus-abonnement. Dit zijn namelijk in theorie de maximale snelheden die deze VPN te bieden heeft. Bij het verbinden met een Nederlandse server is er nauwelijks sprake van snelheidsverlies. We komen uit op een downloadsnelheid van zo’n 178 Mpbs, terwijl de uploadsnelheid en ping zo goed als gelijk blijven. 

protonvpn speedtest nederland resultaat

Hierna verbinden we met een Nederlandse Secure Core-server. Zoals we eerder vertelden is de impact op de snelheid duidelijk zichtbaar. Nu halen we nog maar een downloadsnelheid van circa 95 Mbps. De uploadsnelheid blijft ongeveer gelijk maar de ping stijgt naar 62 ms.

protonvpn snelheid secure core server nederland resultaat

Soortgelijke metingen tekeningen zich af zodra we de Amerikaanse serversnelheden uitproberen. Een normale server geeft een downloadsnelheid van 37 Mbps terug met een uploadsnelheid van 57,80 en een ping van 164. Meerdere metingen schommelen rond dezelfde aantallen. 

Geen topscore, waar concurrenten als ProtonVPN en ExpressVPN bijvoorbeeld veel hoger uitkomen. Wel is het alsnog snel genoeg om 4K-content te streamen en tijdens het surfen merk je het verschil eigenlijk niet op. Websites laden alsnog vlot genoeg. Maar voor het downloaden van grote bestanden zijn dergelijke waarden dan weer niet ideaal.

protonvpn speedtest vs server resultaat

We zijn ook nog even benieuwd naar de snelheden van de Amerikaanse Secure Core-servers. Die zijn vrij treurig: een downloadsnelheid van 12,74 Mbps en een ping van 249. Nu merken we wel degelijk dat het langer duurt om sites te benaderen en afbeeldingen doen er langer over om in te laden. 

protonvpn speedtest vs secure core server resultaat

Dat geldt ook voor de Amerikaanse Tor-server die we proberen. De downloadsnelheid ligt met zo’n 16 Mbps weliswaar iets hoger, de ping stijgt ook naar 350 ms. Voor dagelijks gebruik raden we beide opties dan ook niet aan. Bij het Nederlandse aanbod zijn overigens (nog) geen Tor-servers te selecteren.

Bij de gratis versie van ProtonVPN kun je alleen verbinden met de speciaal hiervoor bestemde FREE-servers. Zoals je inmiddels weet, wordt er een rem gezet op de maximaal haalbare snelheid. Dat blijkt inderdaad te kloppen, maar de metingen lopen ook erg uiteen. Het ene moment halen we met een Nederlandse FREE-server een downloadsnelheid van zo’n 43 Mbps, het andere merken we een verdubbeling op tot wel 97 Mbps. 

protonvpn speedtest gratis server nederland resultaat

Dergelijke schommelingen zien we opnieuw bij de Amerikaanse servermetingen, die geregeld zelfs de snelheid van de betaalde servers overstijgen.  

Als je een VPN niet gebruikt om te streamen of torrents te downloaden maar wel om je identiteit te verbergen voor o.a. online adverteerders, dan is een gratis ProtonVPN-account helemaal niet zo’n gek idee. Als je niet tevreden bent met de snelheid van een server, probeer dan simpelweg een andere. Wat daarbij scheelt is dat de servers (zowel de gratis als de betaalde) zeer stabiel zijn. Tijdens onze testperiode hebben we geen last gehad van wegvallende verbindingen. 

Prijs

ProtonVPN biedt in totaal vier verschillende abonnementen aan, met daarnaast de keuze om een maand, een jaar of twee jaar vooruit te betalen. Vergeleken met andere VPN-aanbieders komt het Plus-abonnement het meeste in de buurt van wat de meeste mensen van een moderne VPN verwachten. Hiermee is ProtonVPN op vijf verschillende apparaten te installeren en krijg je de hoogst mogelijke snelheden. 

Dit is ook het enige abonnement waarmee je regioblokkades kunt omzeilen, bijvoorbeeld om het Amerikaanse Netflix-aanbod te streamen. De Secure Core- en Tor via VPN-servers zijn ook alleen voor Plus-leden weggelegd. Dit abonnement kost 8 euro per maand voor een jaar of minder – ongeveer 6,60 euro p/m – als je direct voor twee jaar kiest.

Deze prijs maakt ProtonVPN wel een van de duurdere aanbieders. Alleen aan ExpressVPN zou je meer kwijt zijn. Goedkopere ProtonVPN-abonnementen zijn er wel en die flexibiliteit stellen we op prijs, maar de beperkingen zijn daar wel aanzienlijk. Een gratis account kan bijvoorbeeld slechts op één apparaat tegelijk actief zijn en je hebt geen toegang tot het volledige serveraanbod. Ook kun je niet profiteren van de maximale downloadsnelheden en zit het downloaden van torrents streamen van buitenlandse diensten er niet in. 

Kies je voor een Visionary-abonnement, dan betaal je het meest. Namelijk 24 euro per maand voor een heel jaar. Dit is eigenlijk alleen interessant voor wie ook een premium ProtonMail-account overweegt. Deze twee abonnementen zijn hierin namelijk samengebundeld. Ook neemt het aantal simultane connecties toe van maximaal vijf naar tien in totaal. 

ProtonVPN heeft een gratis proefperiode van zeven dagen. Zelfs wanneer je een gratis account neemt, start deze automatisch. Heel slim: op deze manier wen je meteen aan de premium-functies en bijbehorende snelheden. Na de proefweek is het lastiger om daar afstand van te doen en ben je sneller geneigd om toch te betalen voor een Basic- of Plus-abonnement. Maar goed, dat je een ruime tijd alles mag uitproberen wat ProtonVPN te bieden heeft, prijzen we alleen maar aan. Deze VPN hanteert verder een gangbare niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen. Het bedrijf belooft binnen 14 dagen het bedrag terug op je rekening te storten.

Betalen voor ProtonVPN kan op meerdere manieren, maar helaas voor ons Nederlanders is iDeal geen optie. Daardoor ligt de instapdrempel wat hoger, vergeleken met andere VPN’s. Je hebt een creditcard of een PayPal-account nodig. Wil je helemaal anoniem betalen, dan kan dit met Bitcoin. Je zou zelfs contant kunnen afrekenen door het openstaande bedrag per post naar ProtonVPN op te sturen. 

Als je dit wilt, moet je van tevoren even contact opnemen met de klantenservice. Tot slot handig om te weten: het hele bedrag wordt in één keer afgeschreven, je hebt dus niet te maken met maandelijks terugkerende kosten.

protonvpmn betaling met paypal

Entertainment

De kans is groot dat je een VPN overweegt omdat je het buitenlandse aanbod van streamingdiensten wilt bekijken. ProtonVPN is hier een prima optie voor, maar het werkt alleen als je een Plus- of Visionair-abonnement afsluit. Met een gratis account of een Basic-abonnement is dit niet mogelijk. Uit onze tests blijkt dat de Amerikaanse versie van Netflix goed werkt met ProtonVPN. Daarnaast is er officieel ook ondersteuning voor de Britse, Italiaanse, Duitse en Indiase variant. 

Vanuit het buitenland naar Nederlandse programma’s van de publieke omroep kijken, is ook geen probleem. NPO Start is namelijk gewoon te benaderen zodra je verbinding maakt met een Nederlandse VPN-server. Andere bekende streamingdiensten die met ProtonVPN werken, zijn onder meer Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Disney+ en HBO Max. Prettig is dat er op de website van ProtonVPN voor elke dienst afzonderlijk een handleiding beschikbaar is. Stap voor stap wordt hierin uitgelegd hoe buitenlandse content streamen in combinatie met ProtonVPN werkt.

protonvpn streaming uitleg

Het is wel aan te raden om er niet blind vanuit te gaan dat de informatie op de site van ProtonVPN helemaal up-to-date is. Streamingdiensten hebben er een handje van om VPN’s te blokkeren, waardoor het toch niet altijd goed werkt. In dit geval kun je andere servers proberen of zal je even geduld moeten hebben tot ProtonVPN deze blokkades omzeilt. Wil je zeker weten of een bepaalde dienst werkt op het moment dat jij het wil, vraag het dan even na bij de klantenservice.

Met deze VPN is het eveneens mogelijk om veilig torrents te downloaden. Ook dit werkt niet met een gratis account, maar wel al vanaf het Basic-abonnement. Op deze manier kun je torrents binnenhalen zonder dat je werkelijke ip-adres gemonitord kan worden. Dit is anders namelijk betrekkelijk eenvoudig en filmdistributeurs willen deze informatie gebruiken om downloadboetes uit te delen. Dit komt nu nog niet voor omdat internetproviders daar ook aan moeten meewerken, en die willen dat liever niet. Maar met een VPN ben je dit alvast een stap voor.

Apps en interface:

ProtonVPN is op veel soorten apparaten te installeren. Eerste een korte opsomming, daarna gaan we dieper op de verschillende varianten in. ProtonVPN is beschikbaar als software voor Windows en macOS, als app voor Android/Chromebook en iOS, er is Linux-ondersteuning en je kunt deze VPN op routerniveau installeren. Dit laatste is onder meer van belang wanneer je ook een VPN wilt gebruiken in combinatie met de streaming-apps op je smart-tv of die op je spelcomputer. 

ProtonVPN voor Windows en macOS

De pc-versie van ProtonVPN laat zich eenvoudig op Windows en macOS installeren. Nadat je de eerste keer bent ingelogd, krijg je een korte rondleiding langs de verschillende onderdelen van de software. Fijn is dat het hele programma naar het Nederlands is vertaald. Klik op Snel Verbinden om direct verbonden te worden met de snelste VPN-server in je buurt. Zo eenvoudig is het, maar er zijn uiteraard meer opties.

Op een wereldkaart zie je waar alle beschikbare servers zich bevinden, evenals in een lijst aan de zijkant. Servers die geschikt zijn voor het downloaden van torrents en/of vpn via Tor, worden met speciale icoontjes aangeduid. Het is aan te raden om meteen even bij de instellingne te kijken. Regel hier dat ProtonVPN automatisch met je computer mee opstart. Standaard is deze optie namelijk uitgeschakeld. 

protonvpn gratis interface    

De meeste VPN’s geven je de optie om bepaalde servers als favoriet op te slaan, zodat je snel kunt wisselen. ProtonVPN biedt dit ook aan, maar gaat een stapje verder. Je kunt namelijk VPN-profielen aanmaken. Hier bepaal je heel specifiek met wat voor soort server je verbinding wilt maken. 

Zo kies je niet alleen een land uit, maar ook het soort protocol, of het een Secure Core-server moet betreffen, of er peer-to-peer-ondersteuning is, et cetera. Vervolgens geef je het profiel een naam en een kleur. Op deze manier maak je een overzichtelijk lijstje met servers die helemaal op jouw wensen zijn afgestemd.  

ProtonVPN geeft op je pc of laptop verder nog toegang tot een dashboard, wat opent in je browser nadat je bent ingelogd. Hier regel je vooral zaken omtrent je abonnement en het is ook de plek waar je eventueel de eerder genoemde tweestapsverificatie inschakelt. Ook vind je er de configuratiebestanden en instellingen die je nodig hebt voor apparaten waarop de software en apps van ProtonVPN minder eenvoudig te installeren is. 

Wil je dat er geen enkel spoor achterblijft van het feit dat je ooit klant bij ProtonVPN bent geweest? Dan kun je hier je account ook in z’n geheel verwijderen.

ProtonVPN voor Android en iOS

De ProtonVPN-apps voor Android en iOS lijken sterk op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De iOS-versie ziet er bijvoorbeeld net iets verzorgder uit. De landkaart met servers toont kleurrijke vlaggetjes, op Android is dit niet het geval. Landen selecteren uit een lijst kan gelukkig ook, wel zo eenvoudig. 

In beide apps heb je de keuze uit twee protocollen, namelijk OpenVPN en IKEv/2. Alleen op Android is de Kill Switch-optie terug te vinden, zodat je alleen het internet op kan als je verbonden bent met de VPN-servers van ProtonVPN. Op iOS ontbreekt deze functie, evenals split tunneling voor het uitsluiten van apps en websites. Eerder in deze review behandelden we al waarvoor split tunneling zo handig is. Op smartphones werkt dit in het geval van ProtonVPN dus alleen op Android.

protonvpn ios app schermafbeelding

Verder zijn de applicaties zeer gebruiksvriendelijk, met een Nederlandstalige interface. Geregeld krijg je tips voorgeschoteld om alle functies uit te proberen. Zo is ook het aanmaken van profielen hier van de partij, net zoals op Windows en macOS. Secure Core-servers zijn eventueel in te schakelen, maar standaard staat deze optie uit. 

Op beide platforms missen we wel de mogelijkheid om wifi-netwerken als vertrouwd in te stellen, zodat de VPN bijvoorbeeld alleen wordt ingeschakeld zodra je verbinding maakt met openbare (lees: onveilige) hotspots. Mogelijk volgt dit nog in een later stadium; de apps zijn nog betrekkelijk jong. ProtonVPN is nog maar sinds eind 2018 voor smartphones te downloaden.

ProtonVPN voor Linux

Op Linux-pc’s is ook met ProtonVPN-servers te verbinden. Net zoals bij de meeste concurrenten, is er voor Linux alleen geen grafische interface beschikbaar. Dat betekent dat je met Terminal-codes moet werken. Linux-gebruikers zijn bijna niet anders gewend, maar het heeft wel wat meer voeten in de aarde. 

Hoe het installeren van de ProtonVPN-package voor Linux werkt en welke commando’s ervoor beschikbaar zijn, vind je op de website van ProtonVPN. Houd er rekening mee dat deze instructies alleen in het Engels worden aangeboden. Mooi meegenomen: de Kill Switch-optie werkt ook op Linux.

protonvpn voor linux schermafbeelding

ProtonVPN voor routers

Zoals we eerder aanhaalden, heeft het installeren van een VPN op routerniveau meerdere voordelen. Het configureren ervan is alleen niet zo eenvoudig. Op de site van ProtonVPN vind je handleidingen voor deze procedure. Er is daarbij ondersteuning voor verschillende soorten router-systemen, waaronder AsusWRT, DD-WRT, OpenWRT en pfSense. 

Je kunt ook een router bestellen waarop ProtonVPN reeeds is geïnstalleerd. Dit gaat via de webwinkel van FlashRouters, waar ook routers met andere VPN’s aan boord te vinden zijn. Handig: een router telt binnen je abonnement als één apparaat. De overige connecties houd je dus vrij voor de apparaten die niet met je eigen router verbonden zijn, zoals een pc op een andere locatie. 

Klantenservice

Op de site van ProtonVPN vind je een uitgebreide ondersteuningsdatabase. Als je tegen problemen aanloopt, kun je daar eerst kijken. Kom je er niet uit, dan zit er niets anders op dan een berichtje te sturen aan de klantenservice. Zij komen dan binnen 1 á 2 dagen per mail op je vraag terug. We missen een livechat-optie die we van andere VPN’s gewend zijn. Dat schakelt toch net even wat makkelijker bij complexere problemen.

Niettemin hebben we wel goede ervaringen met de mail-support van ProtonVPN. We krijgen binnen enkele uren al antwoord. Eerder dan verwacht en bovendien worden we vriendelijk verder geholpen. Naderhand krijgen we nog een mailtje, of er verder nog vragen zijn. Al met al een nette afhandeling, ook al is enige geduld vereist.

Conclusie

Bij het kiezen van een VPN speelt vertrouwen een grote rol. Je moet ervan op aan kunnen dat een VPN-provider zijn beloftes nakomt en zijn systemen op orde heeft, zodat jouw online doen-en-laten bij hen in goede handen is. Wat dat betreft is ProtonVPN zeker een goede keuze. Je merkt op allerlei fronten dat dit bedrijf net dat stapje extra zet, bijvoorbeeld door zijn software opensource te maken en door mee te werken aan security-audits. De optionele Secure Core-servers en Tor-integratie zijn mooi meegenomen voor wie nog meer zekerheid wil, ook al gaat dit ten koste van de snelheid.

De schoen wringt enigszins wanneer we kijken naar de prijs/kwaliteitverhouding. ProtonVPN is een van de duurdere VPN-aanbieders op de markt, terwijl goedkopere concurrenten een breder serveraanbod hebben en geregeld uitgebreidere software en apps aanbieden. De gemeten snelheden zijn prima, maar kunnen beter – zeker bij de Amerikaanse servers. Daar tegenover staat dat de gebruikservaring top is; verbindingen zijn stabiel en de software en apps hebben een Nederlandse interface. Altijd een voordeel voor gebruikers die weinig technische kennis hebben, maar toch hun online privacy op orde willen hebben.

We raden je dan ook aan om de gratis versie van ProtonVPN te proberen. Hoewel deze beperkingen kent, heb je daar de eerste week niets mee te maken. Je krijgt namelijk zeven dagen toegang tot de betaalde functies en maximale internetsnelheden. Zo kun je voor jezelf testen of deze VPN naar wens presteert. Is de proefperiode afgelopen, dan upgrade je eventueel naar een Basic- of Plus-abonnement. Mocht je dat te prijzig vinden, bekijk dan onze andere VPN-reviews om een goedkopere VPN te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “ProtonVPN