Expert reviewer: Randolf Bouwma
Voordelen
- Snel en stabiel
- Gebruiksvriendelijk
- Werkt met Netflix en torrents (P2P)
- No-logs-beleid
- Meerdere security-audits
- Servers op RAM-geheugen (TrustedServer)
- Nederlandse software en handleidingen
Nadelen
- Erg prijzig
- Vijf apparaten per abonnement wat beperkt
- App voor iOS loopt achter op Android-app
Oordeel
ExpressVPN is een uitstekende, zeer uitgebreide VPN, maar komt met een aanzienlijk prijskaartje dat als je kijkt naar de recente ontwikkelingen in het VPN-aanbod misschien wel te hoog is.
ExpressVPN korting: exclusieve aanbieding
Niet eerder was ExpressVPN zo voordelig! Schaf nu een jaarabonnement ExpressVPN aan voor $ 6,67 per maand, en krijg 3 maanden gratis erbij! Klik hier voor deze exclusieve aanbieding.
ExpressVPN in het kort
Servers en locaties
– Meer dan 3.000 servers in 94 landen, waarvan 3 procent virtueel
Simultane connecties en ondersteunde platforms
– Maximaal vijf apparaten
– Ondersteuning voor Windows, macOS, Linux, Chromebooks, Android, iOS, routers, Android TV, Chrome en Firefox; spelcomputers en smart-tv via MediaStreamer-functie
Prijs en geld-terug-beleid
– $ 12,95 voor één maand, $ 9,99 p/m voor 6 maanden, $ 6,67 p/m voor 15 maanden
– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen
Ondersteunde protocollen en log-beleid
– OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, IKEv2, L2TP/IPsec
– Houdt geen logs bij
Klantenservice
– Via mail en chat
Streamingdiensten
– O.a. Netflix, Ziggo Go, BBC iPlayer, HBO Max, Amazon Prime en NPO Start
ExpressVPN recensie
Ben je op zoek naar de beste VPN om je online privacy terug te winnen? Veel mensen zweren bij ExpressVPN. En daar valt zeker wat voor te zeggen. Deze VPN-aanbieder zit al meer dan tien jaar in het vak en die jarenlange ervaring zie je onder meer terug in uitgebreide software voor tal van apparaten, focus op de nieuwste ontwikkelingen omtrent encryptie en een transparante werkwijze. Tegelijkertijd is ExpressVPN een van de duurste qua maandelijkse abonnementskosten. Is dat je geld waard? Deze ExpressVPN-review helpt daarbij beslissen. Benieuwd naar hoe wij VPN’s op de pijnbank leggen? Lees dan meer over onze testmethodes.
Privacy
De basis van elke goede VPN-provider vind je in het no-logs-beleid en ExpressVPN voldoet daar dan ook aan. Dit houdt in dat er geen informatie wordt verzameld die gebruikt kan worden om je mee te identificeren, zoals je werkelijke IP-adres en DNS-verzoeken, plus de websites die je zoal bezoekt. Het hanteren van dit no-logs-beleid is mogelijk doordat ExpressVPN de Britse Maagdeneilanden als vestigingsland heeft. Juridisch is hier geen sprake van wetten die het verplichten om data van internetgebruikers te bewaren. In veel andere landen is dit wel zo, als stok achter de deur mochten autoriteiten erbij willen.
Hoewel ExpressVPN dus geen gegevens opslaat die jouw surfgedrag aan jou als persoon kan koppelen, wordt er wel degelijk wat informatie bijgehouden. Dit met het oog op het optimaal draaiende houden van de diensten. Enkele gegevens zijn je e-mailadres en betaalgegevens, maar ook op welke dagen (geen specifieke tijden) je ExpressVPN hebt gebruikt en uit welk land je verbinding hebt gemaakt met welke VPN-server. Plus hoeveel MB aan data er over de lijn is gegaan.
Met andere woorden: men kan niet precies zien wat je online doet, maar globaal wel wanneer je via ExpressVPN het internet bent opgegaan en hoeveel pure data je verbruikt. Iets om in het achterhoofd te houden.
Prettig is wel dat ExpressVPN hier transparant en duidelijk over is. Een uitgebreid en overzichtelijk privacybeleid geeft inzicht in de gegevens die wel en niet worden verzameld. Dat niet alleen, men gaat ook in op het waarom achter die keuzes. Zo wordt duidelijk dat het bijhouden van de hoeveelheid MB aan downloads wordt gedaan om misbruik te voorkomen. Als een gebruiker exponentieel veel zou downloaden, dan zou dat effect kunnen hebben op de stabiliteit van ExpressVPN en kan het bedrijf eventueel ingrijpen. Het privacybeleid is niet in het Nederlands beschikbaar maar doordat de tekst laagdrempelig is geschreven, toch erg toegankelijk.
Nu is het voor iedere VPN-aanbieder eenvoudig om dit soort claims te maken, maar uiteraard stellen ze zichzelf niet graag in een kwaad daglicht. Daarom is het van belang dat er security-audits plaatsvinden. Onafhankelijke onderzoekers nemen dan de systemen onder de loep. Bij ExpressVPN is dit recent nog gebeurd door het toonaangevende PwC, dat onder meer stilstond bij de TrustedServer-techniek waar de ExpressVPN-servers op draaien (waarover straks meer). De extensies zijn daarnaast onderzocht door security-experts van het Duitse Cure53, hoewel dit alweer een poosje geleden is. Deze audit stamt uit 2018. Er is nog geen audit gedaan van de software voor pc’s en apps voor smartphones.
Security
We spraken zojuist al even over het TrustedServer-principe. Wat is dat precies? De meeste VPN-aanbieders werken met servers die harde schijven als basis hebben. Dat vorm enigszins een veiligheidsrisico omdat de gegevens hierop niet automatisch worden gewist, dus iemand zou daar in theorie mee vandoor kunnen gaan door de fysieke schijven te ontfutselen. Niet dat dit op grote schaal gebeurt, maar toch. ExpressVPN ontwikkelde dan ook TrustedServer als alternatief. Harde schijven maken plaats voor RAM-geheugen, waarop data veel vlugger – en automatisch – wordt verwijderd. TrustedServer debuteerde begin 2019 en inmiddels zijn alle servers van ExpressVPN naar die technologie omgezet.
We kijken verder naar de ondersteunde VPN-protocollen. Standaard maak je verbinding via OpenVPN. Dit protocol heeft bij veel VPN-diensten de voorkeur omdat het open source is. Omdat iedereen de broncode in kan zien, wordt dit protocol als zeer veilig geacht. Andere opties zijn L2TP/IPsec en IKEv2, die evenzeer je internetverbinding versleutelen maar in de praktijk wat trager kunnen zijn dan OpenVPN.
Zelfs PPTP is nog een mogelijkheid, maar dit protocol uit 1995 is behoorlijk verouderd en dus niet aan te raden voor dagelijks gebruik. Encryptie vindt plaats via de industriële standaard AES-256, dat zo krachtig is dat het met hedendaagse computers niet te kraken (ook wel brute-forcen genoemd) is.
De beveiliging wordt doorgetrokken tot op DNS-niveau. ExpressVPN implementeert zijn eigen DNS-services op servers, zodat je niet afhankelijk bent van andere DNS-partijen waarbij anonimiteit niet altijd te garanderen is. Het bedrijf noemt dit zelf Zero-Knowledge DNS, om te benadrukken dat ook deze gegevens niet bewaard worden.
Bovenstaande zijn allemaal maatregelen om ervoor te zorgen dat je online echt anoniem blijft. Om te testen of dit inderdaad het geval is, kun je een zogeheten leak test uitvoeren. Leak tests checken of je IP-adres en DNS-gegevens werkelijk afgeschermd zijn voor de websites die je bezoekt, en ExpressVPN blijkt daar goed aan te voldoen.
Tegelijkertijd ben je beschermd tegen WebRTC-lekken. Sites implementeren WebRTC wanneer ze videocommunicatie aanbieden, maar kan daarbij ook je ware identiteit onthullen. Hier wapen je jezelf tegen door ExpressVPN te gebruiken.
Tot zover de standaard veiligheidseisen, wat heeft ExpressVPN op dit gebied nog meer te bieden?
Kill Switch / Network Lock
– Een killswitch-functie zorgt ervoor dat je hele internetverbinding wordt stopgezet zodra je om wat voor reden dan ook de connectie met je VPN-server verliest. Dit is van belang omdat je anders mogelijk blijft internetten op een onversleutelde verbinding. ExpressVPN biedt een killswitch aan, alleen heet het in de software ‘Network Lock’. Hoewel de naam verschilt, gedraagt de functie zich hetzelfde. Onder Network Lock vind je ook de optie om apparaten in je lokale netwerk te blijven benaderen, zoals printers. Dit kan anders wel eens voor verbindingsproblemen zorgen zodra je VPN aan staat. Bij ExpressVPN heb je hier geen last van, zichtbaarheid voor het lokale netwerk is standaard al ingeschakeld.
Split tunneling
– Zet je ExpressVPN aan, dan wordt al je netwerkverkeer voortaan door een versleutelde tunnel gestuurd. Dat is ook de bedoeling, je neemt immers telkens een andere online identiteit aan. Maar sommige sites (zoals die van je bank) en programma’s (zoals e-mailsoftware) die jou identificeren aan de hand van je IP-adres, geven hierdoor mogelijk storingen. Split tunneling is een techniek die hiervoor in het leven is geroepen. Daarmee zorg je ervoor dat een deel van je internetverkeer via je VPN verloopt, en het andere deel niet. In de instellingen van ExpressVPN vind je deze optie terug.
Er zijn twee manieren om split tunneling in te stellen. Je kunt programma’s uitsluiten of juist slechts een paar toestaan. Een voorbeeld: kies ervoor dat de Chrome-browser als enige programma niet werkt via ExpressVPN. Sites die je in deze browser bezoekt, bezoek je met je eigen IP-adres. Een andere browser gebruik je dan om wél anoniem mee te surfen. Of stel dat je ExpressVPN enkel wilt gebruiken om anoniem torrents mee te downloaden. Voeg dan je torrent-software toe aan de split tunneling-instellingen van ExpressVPN. De functie werkt ook op Android-smartphones, om bepaalde apps mee buiten te sluiten. Op iPhones en iPads is dit echter nog niet beschikbaar.
Split tunneling vangt deels het gemis op van servers die je een zogeheten dedicated IP toewijzen. ExpressVPN biedt deze namelijk niet aan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld NordVPN. Maak je daar verbinding met een server die je een dedicated IP geeft, dan heb je iedere keer hetzelfde (maar niet je eigen) IP-adres. Dit voorkomt eventuele inlogproblemen. Maar bij NordVPN ontbreekt bredere ondersteuning voor split tunneling dan weer. Het is maar net welke mogelijkheid je voorkeur heeft.
Smart DNS / MediaStreamer
– Apparaten waarop je niet zomaar een VPN kunt installeren – denk spelcomputers of bepaalde smart-tv’s – zijn alsnog te foppen door een ander DNS-server in te stellen. Het lijkt dan alsnog alsof je inlogt vanuit een ander land. Zo kun je ook op deze apparatuur buitenlandse streamingdiensten bekijken. Zo’n functie wordt vaak aangeduid met de naam Smart DNS, maar ExpressVPN noemt het MediaStreamer. Logisch, want streamen is voor veel gebruikers ook het voornaamste doeleinde.
Op de site van ExpressVPN vind je uitgebreide tutorials (inclusief screenshots) voor het instellen ervan per apparaat. Sommige zijn in het Nederlands beschikbaar, maar dat geldt niet voor ze allemaal. Goed om te onthouden is dat de MediaStreamer-optie je internetverkeer verder niet versleuteld zoals de ExpressVPN-software dat wel doet.
2FA
– Tweestapsverificatie ofwel 2FA (Two Factor Authentication) is een extra beveiligingslaag voor je ExpressVPN-account, die standaard ingeschakeld is. Zodra iemand tracht in te loggen op jouw account vanaf een nieuw apparaat, dan krijg je daarvan een melding per mail. Het bericht bevat een tijdelijke, unieke code die je in moet voeren om toegang te krijgen tot je account om ExpressVPN vervolgens te kunnen installeren.
Vaak werkt 2FA via sms. Je krijgt de code dan op je smartphone binnen. Dat is erg veilig, omdat cybercriminelen jouw toestel zeer waarschijnlijk niet ook in handen hebben. Toch kiest ExpressVPN er bewust niet voor om 2FA via sms aan te bieden, leren we van de klantenservice. Want op die manier hoeft men ook geen lijst met telefoonnummers van klanten te bewaren. Dit is dus gedaan vanuit extra privacy-opzicht.
Wachtwoordgenerator
– Een leuk extraatje op de website van ExpressVPN is de wachtwoordgenerator. Die maakt automatisch een veilig wachtwoord aan dat niet door computers te kraken is, en door de willekeurige karakters ook niet door mensen te raden. Zo’n wachtwoord kan maximaal 50 tekens lang zijn en bestaan uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Het resultaat onthoud je niet zomaar even, bewaar het dus op een goede plek. De wachtwoordgenerator is ook te gebruiken zonder ExpressVPN-account. Of overweeg onze eigen wachtwoordgenerator!
Speedtest
– In de software van ExpressVPN vind je tot slot de optie Snelheidstest. Zo’n test duurt ongeveer een minuut en resulteert in een lijst met servers wereldwijd inclusief de snelheden die ermee gehaald worden. De resultaten zijn opgedeeld in Latentie (ook bekend als ping of latency) en Downloadsnelheid. Hoe lager de latentie, hoe beter. En hoe dichterbij de downloadsnelheid bij je maximale snelheid zónder VPN komt, hoe beter. Door te dubbelklikken op de server die het beste naar voren komt, maak je er direct verbinding mee.
We missen de optie om zelf servers uit te kiezen om met elkaar te vergelijken. Maar je kunt wel specifieker testen door bijvoorbeeld alleen de optie voor Europese servers te selecteren. Dat je niet voor elke server handmatig een speedtest hoeft uit te voeren, is zeker een handige bijkomstigheid die helpt bij het vinden van de optimale snelheid.
Snelheid en performance
ExpressVPN telt 160 serverlocaties, verspreid over 94 landen. Samen zijn ze goed voor meer dan 3.000 VPN-servers, een zeer ruim aanbod dus. 3 procent daarvan betreft virtuele servers, voor landen waarin fysieke servers (nog) geen optie zijn. Maar voor de landen waar je waarschijnlijk verbinding mee wilt maken, heb je hier niet mee te maken en zijn er ook meerdere servers per land te selecteren. Zo zijn er vier Duitse servers beschikbaar, vier Britse en maar liefst 25 in de Verenigde Staten. Op de site van ExpressVPN vind je een goed overzicht van alle servers en welke VPN-protocollen ze ondersteunen.
Om de snelheden verder te toetsen, draaien we meerdere malen de onafhankelijke speedtests van Ookla. Staar je echter niet blind op de cijfers, die o.a. afhankelijk zijn van de server die je kiest en je eigen maximale internetsnelheid. Maar het geeft een idee.
In ons geval is onze normale downloadsnelheid van 189,72 Mbps, een uploadsnelheid van 60,75 en een ping van 7. Verbinden we met Duitsland, dan meten we 174,76 up en 57,60 down met een ping van 15. Het Verenigd Koninkrijk scoort nog wat beter: 178,00 down en 57,42 up met een ping van 13. Tenslotte een Amerikaanse server. We halen er snelheden van 125,52 mb down, 39,45 up en een ping van 98.
Al met al keurige cijfers die dichtbij de snelheid komen die we zonder VPN gewend zijn. En in de praktijk is dat ook goed te merken. In het dagelijks gebruik heb je zelden door dat je een VPN draait, zo vlot en stabiel is de verbinding. Connecties met servers worden in een oogwenk gelegd en zelfs na enkele maanden vrijwel constant gebruik is er van storingen geen sprake. Aan die positieve ervaringen hangt echter wel een prijskaartje, zoals je hieronder leest.
Prijs
Je komt er niet omheen: ExpressVPN is de duurste VPN-aanbieder. Of je de meerprijs voor de topkwaliteit overhebt, daar helpt deze review je hopelijk bij bepalen. Voor een maand ExpressVPN betaal je in ieder geval 12,95 dollar. Sluit je een abonnement voor een langere periode af, dan ben je onder de streep goedkoper uit. Kies je voor zes maanden, dan kost ExpressVPN 9,99 dollar per maand.
Vijftien maanden kost 6,67 dollar per maand, op het moment van schrijven geldt daarbij dat je drie maanden gratis krijgt. Overigens betaal je dit niet echt elke maand. Het volledige bedrag van zo’n periode wordt in één keer afgeschreven. Zo betaal je bijvoorbeeld voor elke zes maanden de volledige 59,95 dollar, in plaats van zes keer 9,99 dollar.
Onhandig is dat er bij het kiezen van een abonnement geen europrijzen worden getoond. Het bedrag dat uiteindelijk wordt afgeboekt, is afhankelijk van wisselkoersen en kan dus van het ene op het andere moment iets verschillen. Maar je bent nooit dúúrder uit, omdat de euro altijd lager uitpakt dan de dollar.
Ben je niet tevreden, dan kun je gewoon je geld terugvragen zolang je dit binnen je eerste maand doet. ExpressVPN hanteert een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen. Betalen kan onder andere met iDEAL en een creditcard. Of als je ook je betaalgegevens wilt anonimiseren, met Bitcoin.
Voor het bedrag is ExpressVPN op maximal vijf apparaten tegelijk te gebruiken. Voor veel mensen zal dit voldoende zijn, maar het aantal simultane connecties is wel wat beperkter dan bij concurrenten als NordVPN (zes apparaten) en Cyberghost (zeven apparaten). Bij Surfshark geldt bovendien geen enkele limiet. Denk hier goed over na, afhankelijk van hoe breed je je VPN wil inzetten. Het zou zonde zijn als je niet al je apparatuur ermee kunt beschermen.
Entertainment
Naast het waarborgen van je online privacy worden VPN’s ook veel ingezet om het Netflix-aanbod van andere landen te streamen. Met ExpressVPN is dit geen probleem, althans wanneer je het Amerikaanse Netflix-aanbod wil bekijken. Het bedrijf zegt dat er ook ondersteuning is voor Netflix van andere landen, maar specificeert niet om welke landen het precies gaat. In onze ervaring werkt de Amerikaanse versie van Netflix top met ExpressVPN. Daarbuiten kan het soms lastig zijn, zoals het streamen van series die alleen in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn. Blackadder, bijvoorbeeld. Mocht je hier tegenaan lopen, dan kun je altijd de klantenservice om hulp vragen. Zij kunnen je dan wijzen op welke server je het beste kunt proberen. Er zijn er immers meerdere per land.
Niet alleen het kijken naar buitenlandse streamingdiensten is een optie, andersom geldt namelijk ook dat je wellicht Nederlandse tv-programma’s wilt terugkijken vanuit het buitenland. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. NPO Start en Ziggo Go blokkeren normaal gesproken verkeer van buitenlandse IP-adressen. Maak verbinding met een Nederlandse server van ExpressVPN en de video’s (dan wel livestreams van sportevenementen, bijvoorbeeld) op deze platformen zijn alsnog zichtbaar. Verder is ExpressVPN ook te gebruiken in combinatie met HBO Max, Amazon Prime en BBC iPlayer.
Anoniem torrents downloaden is ook een van de toepassingen van VPN’s. Maar lang niet elke VPN-aanbieder staat dit doe, het kost namelijk relatief veel servercapaciteit. Immers, het idee van torrents is niet alleen dat je bestanden binnenhaalt maar dat je ze ook blijft uploaden voor anderen; peer-to-peer wordt dat ook wel genoemd. ExpressVPN is gewoon te gebruiken in combinatie met je favoriete torrent-software. Het werkt probleemloos en bovendien lekker snel. Op de site van de dienst wordt specifiek de software uTorrent genoemd, maar torrents downloaden met ExpressVPN werkt even goed met andere P2P-programma’s.
Apps en interface
ExpressVPN is op allerlei soorten apparaten te installeren. We doen kort een opsomming en gaan daarna dieper op de verschillende varianten in. ExpressVPN is beschikbaar voor Windows, macOS, Chromebooks, Android, iOS, routers en als extensie voor Chrome en Firefox. Voor spelcomputers zoals de PlayStation 4 en Xbox One, mediaspelers als de Apple TV en je smart-tv is de MediaStreamer DNS-functie te gebruiken, zoals eerder in de review besproken.
ExpressVPN voor Windows, macOS en Chromebook
De ExpressVPN-software voor Windows en macOS is behoorlijk sober, maar dat draagt juist bij aan de gebruiksvriendelijkheid. In feite zie je enkel een grote knop. Druk hierop om snel verbinding te maken met een optimale server. Uiteraard kun je ook zelf een land selecteren.
Hoewel het programma zelf helemaal naar het Nederlands vertaald is, werkt de lijst met landen alleen met Engelse benamingen. Je kunt bijvoorbeeld niet zoeken op ‘Duitsland’ maar wel op ‘Germany’. Servers die je graag gebruikt, zijn aan een favorietenlijst toe te voegen door op doorzichtige ster-icoontje te klikken. Naderhand vind je ze dan snel weer terug. Daarnaast krijgt de meest recente server een plekje op het homescherm van de software.
Door linksboven op het menu-icoontje te klikken, komen er meer opties tevoorschijn. Zo vind je hier de eerder genoemde snelheidstest en kun je er vragen naar de helpdesk sturen. Bij instellingen regel je zaken als het protocol dat je voorkeur heeft, split tunneling en de killswitch-functie. Programma’s die je alleen via je VPN wilt gebruiken, zijn trouwens toe te voegen aan het hoofdvenster van ExpressVPN. Je ziet deze snelkoppelingen pas wanneer je met een VPN-server verbonden bent, zodat je ze niet per ongeluk zonder VPN opstart. Selecteer hier bijvoorbeeld een specifieke browser of je torrent-software. Laat je al het internetverkeer al via een VPN-verbinding lopen, dan voegt deze functie niet zoveel toe.
Sinds kort zijn Android-apps ook op Chromebooks te installeren. Dat betekent dat de Android-versie van ExpressVPN hierop net zo werkt als op je telefoon. Mocht je een ouder model Chromebook hebben dat niet bij de Play Store kan, dan vind je op de site van ExpressVPN instructies om handmatig een VPN-verbinding op te zetten.
ExpressVPN voor Linux
Heb je een Linux-computer, ook dan kun je van ExpressVPN gebruikmaken. Er zijn installatiebestanden beschikbaar voor verschillende distributies, waaronder Ubuntu, Fedora, Arch Linux en Raspbian. Laatstgenoemde heb je nodig als je ExpressVPN op een Raspberry Pi wilt installeren. Na installatie valt op dat je niet dezelfde grafische interface ziet als op Windows en macOS. Het is de bedoeling dat je Terminal-commando’s gebruikt. Niet de meest gebruiksvriendelijke optie, maar deze aanpak komt overeen met andere VPN-aanbieders die eveneens op Linux werken.
Bovendien word je niet zomaar met een kluitje in het riet gestuurd. Op de site van ExpressVPN vind je naast Nederlandse installatie-instructies ook een lijst met commando’s. Wil je bijvoorbeeld verbinden met een Amerikaanse server, voer dan in expressvpn connect USA.
ExpressVPN voor Android en iOS
ExpressVPN voor smartphones is beschikbaar voor Android en iOS, waarbij de interface sterk lijkt op die van de desktop-programma’s. Dat is fijn, want daardoor kun je er gelijk mee uit de voeten. Druk op de grote knop midden op het scherm en je wordt direct met een snelle server verbonden. Of kies uit een lijst met landen, net zoals je op de pc gewend bent.
Hoewel de apps op beide mobiele platformen op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. De Android-versie heeft duidelijk meer functies dan degene voor iPhones. Op iOS kun je daarentegen wel switchen naar het IKEv2-protocol. Dat kan op Android niet.
Een van de voordelen die de Android-app heeft, is ondersteuning voor split-tunneling. Dat wil zeggen dat je specifieke apps kunt aanwijzen die via een VPN-verbinding lopen, of dat juist niet doen. Eerder in deze review bespraken we al wat daar handig aan is.
Daarnaast is uniek dat je op Android vertrouwde netwerken kunt toevoegen. Stel, je wilt alleen verbinden met een VPN wanneer je telefoon de verbinding zoekt met een openbaar wifi-netwerk. Aan te raden, want die zijn anders doorgaans behoorlijk onveilig. Maar thuis wil je juist online met je eigen IP-adres. In de ExpressVPN-app voor Android voeg je dan je thuisnetwerk als vertrouwd netwerk toe. De VPN-verbinding wordt automatisch stopgezet zodra je met de wifi thuis verbinding maakt.
Tot slot kun je op het homescherm snelkoppelingen naar apps kwijt. Dit werkt op dezelfde wijze als op de pc.
ExpressVPN-extensies voor Chrome en Firefox
Wil je ExpressVPN puur gebruiken binnen je browser, dan hoef je niet per se de volledige software te installeren maar kun je ook uit de voeten met de browser-extensies voor Chrome en Firefox. Het ExpressVPN-icoontje nestelt zich rechts naast de adresbalk en van daaruit schakel je de VPN-verbinding snel in of weer uit. Een voordeel van de extensies is dat ze HTTPS Everywhere hebben geïmplementeerd. Daardoor wordt een beveiligde verbinding afgedwongen op websites die de overstap naar https nog niet hebben gemaakt.
Ook is te bepalen of WebRTC geblokkeerd wordt. Eerder in de review spraken we al over de risico’s van WebRTC op je online anonimiteit, maar door het te blokkeren werken bepaalde sites die er gebruik van maken niet meer goed. Met de ExpressVPN-extensie kun je ervoor kiezen om de blokkade tijdelijk op te heffen.
ExpressVPN op routers
Het voordeel van een VPN op je router is dat alle apparaten in je thuisnetwerk worden beschermd zonder dat je op ieder apparaat zelf de ExpressVPN-software/app hoeft te installeren. Extra handig voor apparatuur waarop standaard geen VPN te installeren is, zoals veel smart-tv’s. Een nadeel van deze aanpak is dat het vaak wat omslachtig is en technische kennis vereist. Bij ExpressVPN valt dit mee, onder meer vanwege de duidelijke interface voor (bepaalde, maar niet alle) routers. Hierin maak je ook onderscheid tussen de apparaten die je met ExpressVPN wilt verbinden.
Desondanks dien je ook bij deze aanbieder je router te flashen met nieuwe firmware. Fijn is dat er op de site van ExpressVPN per routermodel duidelijk handleidingen zijn, in het Nederlands geschreven inclusief screenshots. Ondersteunde modellen zijn onder meer enkele routers van Asus, Linksys en Netgear. Durf je het toch niet aan, dan zijn er ook routers te koop die al helemaal voorgeprogrammeerd zijn. Je wordt dan doorverwezen naar de site van Flashrouters, een Amerikaans bedrijf dat zich specifiek richt op de verkoop van routers met zogeheten ‘custom firmware’ als DD-WRT en Tomato.
Support
De klantenservice van ExpressVPN is te benaderen via een livechat of door een mailtje te sturen. Vanwege het coronavirus is de livechat alleen – begrijpelijkerwijs – beperkter bezet dan normaal. Toevallig krijgen we toch iemand te spreken die ons al binnen enkele seconden vriendelijk te woord staat en goed met ons meedenkt. Kies je ervoor te mailen, dan krijg je direct netjes een bericht dat je vraag ontvangen is. Daarna duurt het een poosje voor je werkelijk antwoord krijgt; de ene keer binnen tien minuten, de andere keer duurde het een aantal uur. Maar ook hier geldt dat door het coronavirus de wachttijden langer zijn dan gebruikelijk. Dat wordt ook netjes aangegeven in de mail die je terugkrijgt. Naderhand krijg je de mogelijkheid om het gesprek een oordeel te geven.
Oordeel
Zoek je de beste VPN en vergelijk je aanbieders met elkaar, dan merk je snel dat ExpressVPN als duurste uit de bus komt. Te meer wanneer je deze hogere kosten afzet tegen het relatief beperkte aantal apparaten waarop je ExpressVPN mag gebruiken. Dat doet echter verder geen afbreuk aan de kwaliteit van de dienstverlening, die verder van de bovenste plank is.
Wat we prettig vinden is dat ExpressVPN ontwikkelingen op VPN-gebied nauwlettend in de gaten houdt en daarin voorop loopt. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de TrustedServer-technologie, waarbij schijven plaatsmaken voor RAM-geheugen zodat jouw verbindingsgegevens nóg tijdelijker van aard zijn. De verwachting is dat dit de toekomstige standaard wordt voor alle serieuze VPN’s; bij ExpressVPN maak je er dus nu al gebruik van. Dat er meerdere security-audits hebben plaatsgevonden, stelt ook gerust.
Browsen met ExpressVPN is bovendien smooth sailing, met indrukwekkende snelheden en een uitgebreid, stabiel serveraanbod. Kortom: het mag wat kosten, maar je krijgt veel terug voor je geld.
Wilco zegt
27 mei 2016 op 19:09Hoi,
Om netflix te laten werken in Kenya, werkt deze vpn dienst wel?
Groet, wilco
VPN diensten zegt
29 mei 2016 op 12:14Ja dit werkt nog via Expressvpn.
FransV zegt
4 juni 2016 op 09:07Is een abonnement mogelijk voor 2 maanden ?
VPN diensten zegt
6 juni 2016 op 10:18Bij ExpressVPN kan je dat doen door 2 keer een maandabonnement af te sluiten.
Marc zegt
20 september 2016 op 20:24Hoi,
Is het mogelijk om met Express VPN Torrents te downloaden ?
VPN diensten zegt
20 september 2016 op 21:43Ja, dat is mogelijk en toegestaan.
thea Hooghiemstra zegt
28 november 2016 op 10:56Ik wil graag meer weten over vpn ik ga morgen naar Spanje en wil Nederlandse televisie wat heb ik dan nodig?
VPN diensten zegt
29 november 2016 op 07:01Afhankelijk van hoe je de Nederlandse televisie wilt bekijken. Als je terug wilt kijken op uitzending gemist heb je een vpn service nodig die servers in Nederland heeft staan. ExpressVPN heeft servers in Nederland en is dus een geschikte aanbieder om Nederlandse televisie vanuit Spanje te bekijken.
Klaas zegt
15 december 2016 op 18:59Kan ik met een andere computer in een ander land ook gebruik maken van mijn expressvpn.
VPN diensten zegt
15 december 2016 op 19:09Als je de software van ExpressVPN op de computer in het andere land kunt installeren heb je gewoon de mogelijkheid om de vpn service te gebruiken. Je moet dan simpelweg jouw gegevens invullen in de software wanneer je inlogt.
Radbod zegt
16 april 2017 op 15:47Werkt het ook met Popcorn Time?
VPN diensten zegt
17 april 2017 op 21:13Ja, ExpressVPN werkt ook met Popcorn Time. We hebben een eigen bericht geschreven over vpn met Popcorn Time.
Johan zegt
21 juli 2017 op 16:17Als ik een 1 maand abonnement neem (tijdens vakantie in Frankrijk) stopt deze hierna automatisch?
VPN diensten zegt
22 juli 2017 op 12:11Je abonnement wordt automatisch verlengt, maar het uitschakelen van deze automatische verlenging is zeer eenvoudig. Wanneer je inlogt op de website kan je zeer eenvoudig (1 klik op de knop) de automatische verlenging stopzetten. Op deze manier kun je ExpressVPN opzeggen.
Gerard zegt
19 september 2017 op 15:30voor hoeveel apparaten kan ik bij een abonnement gebruiken ?
VPN diensten zegt
25 september 2017 op 19:56Je kunt met 3 apparaten tegelijkertijd verbinding maken met ExpressVPN.
smith zegt
1 juni 2018 op 16:503 apparaten, telt een router als 1 apparaat of telt ieder apparaat dat via de router aangesloten is mee?
VPN diensten zegt
2 juni 2018 op 13:18De router telt als 1 apparaat. Als je dus de VPN verbinding op je router installeert, kunnen alle apparaten die via de router verbinding maken met het internet tegelijkertijd gebruik maken van de VPN verbinding. En hier heb je dus maar 1 abonnement voor nodig.
Ed zegt
15 april 2019 op 14:32Goedendag.
Wij gaan naar China voor een rondreis. Ik wil expressvon installeren en ter plekke een simkaart kopen. Kan ik dan mijn mobiel via tethering ook beschikbaar stellen voor mijn partner ?
VPN diensten zegt
17 april 2019 op 06:41We hebben dit meerdere malen getest en dit werkt niet altijd even goed. Dat wil zeggen: wanneer jouw telefoon verbinding heeft met een VPN server en je deelt de internetverbinding via tethering is het niet altijd het geval dat het apparaat dat gebruik maakt van jouw tethering ook via de VPN verbinding het internet gebruikt.
Het goede nieuws is echter dat je met 1 abonnement op ExpressVPN met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik kunt maken van een VPN verbinding. Jouw partner kan dus met het abonnement dat je afsluit zelf ook verbinding maken met een VPN server.
Hans van Lierop zegt
5 oktober 2017 op 18:13ik lees dat de download-snelheid erg goed is bij Express VPN.
Ik haal nu zonder VPN ongeveer 200Mbps, kun je aangeven hoeveel ik dan haal met VPN
VPN diensten zegt
10 oktober 2017 op 10:08Afhankelijk van de server die je kiest, meestal is degene het dichts in de buurt de snelste, zul je toch wel minimaal 85% moeten overhouden van je snelheid.
lano zegt
5 oktober 2017 op 18:36kan deze VPN gebruikt worden op mijn android tv-box met android-7
VPN diensten zegt
10 oktober 2017 op 10:09Dit moet mogelijk zijn, je kunt de app van ExpressVPN gewoon downloaden.
Bee zegt
18 november 2017 op 14:16Hoe kan je het beste VPN icm een Samsung smart tv aangesloten met LAN gebruiken?
VPN diensten zegt
20 november 2017 op 11:39Het instellen van je router als VPN cliënt. Op de pagina DD-WRT als vpn cliënt lees je daar meer over.
toon zegt
20 november 2017 op 14:29Halo,als ik ga minen,en de killswitch gaat werken,stop dan ook de hashrate?want de hele verbinding stopt dan toch?de eigenlijke vraag is dan werkt expressvpn ook voor miners.mvg,toon.
VPN diensten zegt
21 november 2017 op 13:02Wanneer de killswitch wordt ingeschakeld zal het minen inderdaad ook stoppen, er is hier namelijk een internetverbinding voor nodig.
Maaike zegt
25 november 2017 op 15:46Ik kom veelvuldig in china, welke vpn is dan aan te raden?
VPN diensten zegt
27 november 2017 op 10:37We raden dan ExrpessVPN aan.
Fred de Bruin zegt
18 januari 2018 op 20:24Kan ik iPlayer tv kijken?
VPN diensten zegt
19 januari 2018 op 10:51Ja dat is mogelijk. We hebben een filmpje gemaakt over hoe dat precies eruit ziet met ExpressVPN. Deze vind je terug op de pagina iPlayer in Nederland kijken.
alex zegt
31 januari 2018 op 06:48hallo ik heb een vraag over nederlandse tv kijken ik verkeer regelmatig in het buitenland voor werk en mijn providor is ziggo als ik een vpn neem kan ik dan zonder problemen dan nl tv kijken waar ik ook maar ben
VPN diensten zegt
1 februari 2018 op 11:06Ja dan kun je via de app van Ziggo Go gewoon Nederlandse tv kijken. Als je apparaat een een GPS functionaliteit heeft kan het zo zijn dat je ook nog je GPS locatie moet faken, maar dit is eenvoudig te doen met zogenaamde fakde gps locatie apps. Op de pagina Ziggo Go in het buitenland hebben we een uitgebreide uitleg over hoe je dit precies voor elkaar krijgt.
Wendy zegt
22 februari 2018 op 16:35Hallo,
Ik gebruik het programma utorrent om te downloaden, is dit mogelijk en is dit beschermt met expressvpn?
En is 6.67 de kosten voor een abonnement dat per maand af te sluiten is?
VPN diensten zegt
23 februari 2018 op 08:48Dit zijn de kosten per maand wanneer je een abonnement voor een jaar afsluit. Het abonnement dat per maand af te sluiten is kost meer.
Sw zegt
7 september 2018 op 05:20Hoi ik wil tickets naar Spanje bestellen maar zijn op dit moment erg duur Is het een optie om een mnd abb te nemen en dan vanuit VPN Spanje te boeken?
VPN diensten zegt
11 september 2018 op 09:14Ja dat is mogelijk. Wij hebben wel eens getest of de prijzen verschillen vanuit verschillende landen verschillen, maar wij konden geen verschil in prijs vinden. We horen het natuurlijk graag als dit wel het geval is en op welke website je dat doet.
Iris zegt
28 september 2018 op 07:42Werkt prima, maar let op. Ook bij een proefabonnement moet je snel opzeggen anders wordt er maandelijks een bedraag afgeschreven.
VPN diensten zegt
28 september 2018 op 07:47Bedankt voor de tip.
ronald zegt
17 december 2018 op 18:49Hallo, u heeft het in uw artikel over de Amerikaanse Netflix, maar is de Nederlandse Netflix ook toegankelijk vanuit Spanje met ExpressVPN ?
VPN diensten zegt
18 december 2018 op 12:27Ja dit is ook mogelijk.
Dido zegt
11 april 2019 op 23:40Hoe betaal je in euro’s?
VPN diensten zegt
17 april 2019 op 06:37De prijs wordt automatisch omgerekend in Euro’s wanneer je gaat betalen.
michelle zegt
2 juni 2019 op 01:49kan je dan ook Veronca en RTL 4 en 5 kijken
VPN diensten zegt
4 juni 2019 op 11:07Als je een tv abonnement op Ziggo, KPN of andere Nederlandse tv aanbieder hebt wel. En via RTL XL is het mogelijk om programma’s van deze zenders terug te kijken.
Appie Veldman zegt
25 augustus 2019 op 12:28We gaan naar Jamaica op vakantie en daar wil F1 zien.
Nu word dit geblokt door ziggo sport. Is er nog een andere mogelijkheid om dit wel te kunnen.
Vpn lukt niet en een fake gps werkt ook niet?
Hebben jullie hier een antwoord op
Thanks voor de reactie
Appie Veldman
VPN diensten zegt
28 augustus 2019 op 18:35Probeer een aantal andere Nederlandse servers, er zijn voldoende servers waar het wel werkt.
Johannes de Jong zegt
19 september 2019 op 21:25Kan ik, met ExpressVPN, zonder problemen het aanbod van Netflix NL bekijken vanuit Spanje?
VPN diensten zegt
20 september 2019 op 12:54Wij hebben dat zojuist getest en het werkt. We kunnen niet garanderen dat het ExpressVPN altijd blijft werken met Netflix, Netflix probeert immers actief VPN verbindingen tegen te houden. Maar ExpressVPN heeft voldoende servers in Nederland die je kunt kiezen, ook worden deze IP adressen regelmatig ververst. Onze verwachting is dan ook dat dit gewoon blijft werken.
Roelof Koster zegt
14 december 2019 op 23:54Hallo.
Il zou graag willen weten dat de live chat in het Nederlands gaat of is dat in het Engels,,,dit vind ik wel een belangrijk ding,servisefienst in Nederlands.
Roelof koster
VPN diensten zegt
19 december 2019 op 04:26ExpressVPN heeft op het moment geen live chat in het Nederlands.
Decan zegt
24 januari 2020 op 16:27Is een origineel emailadres en wachtwoord noodzakelijk, en wel veilig bij de inschrijving. Of kan een willekeurig emailadres en wachtwoord voldoen om zich aan te sluiten.
Is bij betaling met visa of maestro op te sporen, en uw identiteit zichtbaar.
Graag een duidelijk antwoord, indien mogelijk, en is voor mij duidelijk een noodzaak in de verlofperiode in het buitenland.
Groetjes
VPN diensten zegt
6 februari 2020 op 16:36VPN-providers zullen betaalgegevens te allen tijde controleren om fraude tegen te gaan. Zij koppelen deze gegevens aan een account, voor eventuele terugbetaalverzoeken. Neem voor de precieze details en huidige situatie contact op met de helpdesk van ExpressVPN via https://www.expressvpn.com/support/. Zij kunnen duidelijkheid verschaffen.
Ron Hendrickx zegt
3 augustus 2020 op 12:40Wij willen als gezin (lees kinderen) meer films en series op Netflix kijken nu zeggen mijn kinderen dat de Amerikaanse Netflix meer fims en series heeft maar dat je dan een abonnement op Expres VPN nodig hebt.
klopt dit en hoe gaat dit in zijn werk?
Heb ik hiervoor de aparte VPN router nodig? ik heb een abonnement van Kpn
VPNdiensten zegt
5 augustus 2020 op 12:16Alle informatie over Amerikaanse Netflix kun je vinden in ons artikel: https://vpndiensten.nl/informatie/geografische-blokkades/amerikaanse-netflix-kijken/