ExpressVPN

8.68 /10
Snelheid
9/10
Gebruiksvriendelijkheid
9.5/10
Prijs
6.2/10
Betrouwbaarheid
10/10

ExpressVPN

Inhoudsopgave

Voordelen

 • Snel en stabiel
 • Gebruiksvriendelijk
 • Werkt met Netflix en torrents (P2P)
 • No-logs-beleid
 • Meerdere security-audits
 • Servers op RAM-geheugen (TrustedServer)
 • Nederlandse software en handleidingen

Nadelen

 • Erg prijzig
 • Bedenkelijke recente ontwikkelingen roepen vragen op over de betrouwbaarheid
 • Vijf apparaten per abonnement wat beperkt
 • App voor iOS loopt achter op Android-app

ExpressVPN overzicht

? Beoordeling: ⭐8.68/10
?️ Servers: 3000+ servers in 94 landen
?️ Logs: Onafhankelijk gecontroleerd en in de rechtbank bewezen no-logs beleid
? Gelijktijdige verbindingen 5
? Protocollen OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, IKEv2, L2TP/IPsec
? Streamen:  Netflix, HBO Max, Disney+, BBC iPlayer, Amazon Prime Video en meer
❔ Ondersteuning: 24/7 live chat, email
? Prijs: Vanaf 6,67/maand
? Gratis of proefversie: Ja, 7 dagen gratis proefperiode (Android en iOS)

Tijdelijk een jaar abonnement voor slechts 6,67 dollar per maand + 3 maanden gratis!


ExpressVPN recensie november 2023

Ben je op zoek naar de beste VPN om je online privacy terug te winnen? Veel mensen zweren bij ExpressVPN. En daar valt zeker wat voor te zeggen. Deze VPN-aanbieder zit al meer dan tien jaar in het vak en die jarenlange ervaring zie je onder meer terug in uitgebreide software voor tal van apparaten, focus op de nieuwste ontwikkelingen omtrent encryptie en een transparante werkwijze. Tegelijkertijd is ExpressVPN een van de duurste qua maandelijkse abonnementskosten. Is dat je geld waard? Deze ExpressVPN-review helpt daarbij beslissen. Benieuwd naar hoe wij VPN’s op de pijnbank leggen? Lees dan meer over onze testmethodes.


ExpressVPN Black Friday aanbieding: Jaarabonnement + 3 maanden met 49 procent korting

Normaliter is ExpressVPN niet bepaald de goedkoopste VPN, dus iedere korting is mooi meegenomen. Goed nieuws: momenteel loopt er een kortingsactie waardoor je 49 procent kunt besparen bij het afsluiten van een jaarabonnement (+ 3 maanden gratis). Pak de speciale deal via de website van ExpressVPN


Is ExpressVPN te vertrouwen?

Recent kwam ExpressVPN in het nieuws met ontwikkelingen die het vertrouwen in het bedrijf geen goed deden. Zo werd eerste de overname van ExpressVPN door Kape Technologies aangekondigd. Kape is ook eigenaar van onder andere CyberGhost en PrivateInternetAccess, en je kunt je afvragen of deze VPN-machtsconcentratie goed is voor de gebruiker. Daarnaast blijkt de Chief Information Officer een bedenkelijke werkachtergrond te hebben in de militaire inlichtingen, iets waar privacywaakhonden wereldwijd hun zorgen over hebben geuit. Lees meer over deze kant van ExpressVPN in mijn artikel over de recente nieuwsontwikkelingen rondom ExpressVPN.


Privacy

De basis van elke goede VPN-provider vind je in het no-logs-beleid en ExpressVPN voldoet daar dan ook aan. Dit houdt in dat er geen informatie wordt verzameld die gebruikt kan worden om je mee te identificeren, zoals je werkelijke IP-adres en DNS-verzoeken, plus de websites die je zoal bezoekt. Het hanteren van dit no-logs-beleid is mogelijk doordat ExpressVPN de Britse Maagdeneilanden als vestigingsland heeft. Juridisch is hier geen sprake van wetten die het verplichten om data van internetgebruikers te bewaren. In veel andere landen is dit wel zo, als stok achter de deur mochten autoriteiten erbij willen.

Hoewel ExpressVPN dus geen gegevens opslaat die jouw surfgedrag aan jou als persoon kan koppelen, wordt er wel degelijk wat informatie bijgehouden. Dit met het oog op het optimaal draaiende houden van de diensten. Enkele gegevens zijn je e-mailadres en betaalgegevens, maar ook op welke dagen (geen specifieke tijden) je ExpressVPN hebt gebruikt en uit welk land je verbinding hebt gemaakt met welke VPN-server. Plus hoeveel MB aan data er over de lijn is gegaan. 

Met andere woorden: men kan niet precies zien wat je online doet, maar globaal wel wanneer je via ExpressVPN het internet bent opgegaan en hoeveel pure data je verbruikt. Iets om in het achterhoofd te houden.

Prettig is wel dat ExpressVPN hier transparant en duidelijk over is. Een uitgebreid en overzichtelijk privacybeleid geeft inzicht in de gegevens die wel en niet worden verzameld. Dat niet alleen, men gaat ook in op het waarom achter die keuzes. Zo wordt duidelijk dat het bijhouden van de hoeveelheid MB aan downloads wordt gedaan om misbruik te voorkomen. Als een gebruiker exponentieel veel zou downloaden, dan zou dat effect kunnen hebben op de stabiliteit van ExpressVPN en kan het bedrijf eventueel ingrijpen. Het privacybeleid is niet in het Nederlands beschikbaar maar doordat de tekst laagdrempelig is geschreven, toch erg toegankelijk.

Nu is het voor iedere VPN-aanbieder eenvoudig om dit soort claims te maken, maar uiteraard stellen ze zichzelf niet graag in een kwaad daglicht. Daarom is het van belang dat er security-audits plaatsvinden. Onafhankelijke onderzoekers nemen dan de systemen onder de loep. Bij ExpressVPN is dit recent nog gebeurd door het toonaangevende PwC, dat onder meer stilstond bij de TrustedServer-techniek waar de ExpressVPN-servers op draaien (waarover straks meer). De extensies zijn daarnaast onderzocht door security-experts van het Duitse Cure53, hoewel dit alweer een poosje geleden is. Deze audit stamt uit 2018. Er is nog geen audit gedaan van de software voor pc’s en apps voor smartphones.

Security

We spraken zojuist al even over het TrustedServer-principe. Wat is dat precies? De meeste VPN-aanbieders werken met servers die harde schijven als basis hebben. Dat vorm enigszins een veiligheidsrisico omdat de gegevens hierop niet automatisch worden gewist, dus iemand zou daar in theorie mee vandoor kunnen gaan door de fysieke schijven te ontfutselen. Niet dat dit op grote schaal gebeurt, maar toch. ExpressVPN ontwikkelde dan ook TrustedServer als alternatief. Harde schijven maken plaats voor RAM-geheugen, waarop data veel vlugger – en automatisch – wordt verwijderd. TrustedServer debuteerde begin 2019 en inmiddels zijn alle servers van ExpressVPN naar die technologie omgezet.

We kijken verder naar de ondersteunde VPN-protocollen. Standaard maak je verbinding via OpenVPN. Dit protocol heeft bij veel VPN-diensten de voorkeur omdat het open source is. Omdat iedereen de broncode in kan zien, wordt dit protocol als zeer veilig geacht. Andere opties zijn L2TP/IPsec en IKEv2, die evenzeer je internetverbinding versleutelen maar in de praktijk wat trager kunnen zijn dan OpenVPN. 

Zelfs PPTP is nog een mogelijkheid, maar dit protocol uit 1995 is behoorlijk verouderd en dus niet aan te raden voor dagelijks gebruik. Encryptie vindt plaats via de industriële standaard AES-256, dat zo krachtig is dat het met hedendaagse computers niet te kraken (ook wel brute-forcen genoemd) is.

De beveiliging wordt doorgetrokken tot op DNS-niveau. ExpressVPN implementeert zijn eigen DNS-services op servers, zodat je niet afhankelijk bent van andere DNS-partijen waarbij anonimiteit niet altijd te garanderen is. Het bedrijf noemt dit zelf Zero-Knowledge DNS, om te benadrukken dat ook deze gegevens niet bewaard worden.

Bovenstaande zijn allemaal maatregelen om ervoor te zorgen dat je online anoniem surfen kunt. Om te testen of dit inderdaad het geval is, kun je een zogeheten leak test uitvoeren. Leak tests checken of je IP-adres en DNS-gegevens werkelijk afgeschermd zijn voor de websites die je bezoekt, en ExpressVPN blijkt daar goed aan te voldoen. 

Tegelijkertijd ben je beschermd tegen WebRTC-lekken. Sites implementeren WebRTC wanneer ze videocommunicatie aanbieden, maar kan daarbij ook je ware identiteit onthullen. Hier wapen je jezelf tegen door ExpressVPN te gebruiken. 

Tot zover de standaard veiligheidseisen, wat heeft ExpressVPN op dit gebied nog meer te bieden?

Kill Switch / Network Lock
– Een kill switch-functie zorgt ervoor dat je hele internetverbinding wordt stopgezet zodra je om wat voor reden dan ook de connectie met je VPN-server verliest. Dit is van belang omdat je anders mogelijk blijft internetten op een onversleutelde verbinding. ExpressVPN biedt een kill switch aan, alleen heet het in de software ‘Network Lock’. Hoewel de naam verschilt, gedraagt de functie zich hetzelfde. Onder Network Lock vind je ook de optie om apparaten in je lokale netwerk te blijven benaderen, zoals printers. Dit kan anders wel eens voor verbindingsproblemen zorgen zodra je VPN aan staat. Bij ExpressVPN heb je hier geen last van, zichtbaarheid voor het lokale netwerk is standaard al ingeschakeld.

Split tunneling
– Zet je ExpressVPN aan, dan wordt al je netwerkverkeer voortaan door een versleutelde tunnel gestuurd. Dat is ook de bedoeling, je neemt immers telkens een andere online identiteit aan. Maar sommige sites (zoals die van je bank) en programma’s (zoals e-mailsoftware) die jou identificeren aan de hand van je IP-adres, geven hierdoor mogelijk storingen. Split tunneling is een techniek die hiervoor in het leven is geroepen. Daarmee zorg je ervoor dat een deel van je internetverkeer via je VPN verloopt, en het andere deel niet. In de instellingen van ExpressVPN vind je deze optie terug.

Er zijn twee manieren om split tunneling in te stellen. Je kunt programma’s uitsluiten of juist slechts een paar toestaan. Een voorbeeld: kies ervoor dat de Chrome-browser als enige programma niet werkt via ExpressVPN. Sites die je in deze browser bezoekt, bezoek je met je eigen IP-adres. Een andere browser gebruik je dan om wél anoniem mee te surfen. Of stel dat je ExpressVPN enkel wilt gebruiken om anoniem torrents mee te downloaden. Voeg dan je torrent-software toe aan de split tunneling-instellingen van ExpressVPN. De functie werkt ook op Android-smartphones, om bepaalde apps mee buiten te sluiten. Op iPhones en iPads is dit echter niet beschikbaar.

Split tunneling vangt deels het gemis op van servers die je een zogeheten dedicated IP toewijzen. ExpressVPN biedt deze namelijk niet aan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld NordVPN. Maak je daar verbinding met een server die je een dedicated IP geeft, dan heb je iedere keer hetzelfde (maar niet je eigen) IP-adres. Dit voorkomt eventuele inlogproblemen.

Smart DNS / MediaStreamer
– Apparaten waarop je niet zomaar een VPN kunt installeren – denk spelcomputers of bepaalde smart-tv’s – zijn alsnog te foppen door een ander DNS-server in te stellen. Het lijkt dan alsnog alsof je inlogt vanuit een ander land. Zo kun je ook op deze apparatuur buitenlandse streamingdiensten bekijken. Zo’n functie wordt vaak aangeduid met de naam Smart DNS, maar ExpressVPN noemt het MediaStreamer. Logisch, want streamen is voor veel gebruikers ook het voornaamste doeleinde.

Op de site van ExpressVPN vind je uitgebreide tutorials (inclusief screenshots) voor het instellen ervan per apparaat. Sommige zijn in het Nederlands beschikbaar, maar dat geldt niet voor ze allemaal. Goed om te onthouden is dat de MediaStreamer-optie je internetverkeer verder niet versleuteld zoals de ExpressVPN-software dat wel doet.

2FA
– Tweestapsverificatie ofwel 2FA (Two Factor Authentication) is een extra beveiligingslaag voor je ExpressVPN-account, die standaard ingeschakeld is. Zodra iemand tracht in te loggen op jouw account vanaf een nieuw apparaat, dan krijg je daarvan een melding per mail. Het bericht bevat een tijdelijke, unieke code die je in moet voeren om toegang te krijgen tot je account om ExpressVPN vervolgens te kunnen installeren.

Vaak werkt 2FA via sms. Je krijgt de code dan op je smartphone binnen. Dat is erg veilig, omdat cybercriminelen jouw toestel zeer waarschijnlijk niet ook in handen hebben. Toch kiest ExpressVPN er bewust niet voor om 2FA via sms aan te bieden, leren we van de klantenservice. Want op die manier hoeft men ook geen lijst met telefoonnummers van klanten te bewaren. Dit is dus gedaan vanuit extra privacy-opzicht.

Wachtwoordgenerator
– Een leuk extraatje op de website van ExpressVPN is de wachtwoordgenerator. Die maakt automatisch een veilig wachtwoord aan dat niet door computers te kraken is, en door de willekeurige karakters ook niet door mensen te raden. Zo’n wachtwoord kan maximaal 50 tekens lang zijn en bestaan uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Het resultaat onthoud je niet zomaar even, bewaar het dus op een goede plek. De wachtwoordgenerator is ook te gebruiken zonder ExpressVPN-account. Of probeer eens onze eigen wachtwoordgenerator!

Speedtest
– In de software van ExpressVPN vind je tot slot de optie Snelheidstest. Zo’n test duurt ongeveer een minuut en resulteert in een lijst met servers wereldwijd inclusief de snelheden die ermee gehaald worden. De resultaten zijn opgedeeld in Latentie (ook bekend als ping of latency) en Downloadsnelheid. Hoe lager de latentie, hoe beter. En hoe dichterbij de downloadsnelheid bij je maximale snelheid zónder VPN komt, hoe beter. Door te dubbelklikken op de server die het beste naar voren komt, maak je er direct verbinding mee.

We missen de optie om zelf servers uit te kiezen om met elkaar te vergelijken. Maar je kunt wel specifieker testen door bijvoorbeeld alleen de optie voor Europese servers te selecteren. Dat je niet voor elke server handmatig een speedtest hoeft uit te voeren, is zeker een handige bijkomstigheid die helpt bij het vinden van de optimale snelheid.

Snelheid en performance

ExpressVPN telt 160 serverlocaties, verspreid over 94 landen. Samen zijn ze goed voor meer dan 3.000 VPN-servers, een zeer ruim aanbod dus. 3 procent daarvan betreft virtuele servers, voor landen waarin fysieke servers (nog) geen optie zijn. Maar voor de landen waar je waarschijnlijk verbinding mee wilt maken, heb je hier niet mee te maken en zijn er ook meerdere servers per land te selecteren. Zo zijn er vier Duitse servers beschikbaar, vier Britse en maar liefst 25 in de Verenigde Staten. Op de site van ExpressVPN vind je een goed overzicht van alle servers en welke VPN-protocollen ze ondersteunen.

Om de snelheden verder te toetsen, draaien we meerdere malen de onafhankelijke speedtests van Ookla. Staar je echter niet blind op de cijfers, die o.a. afhankelijk zijn van de server die je kiest en je eigen maximale internetsnelheid. Maar het geeft een idee. 

In ons geval is onze normale downloadsnelheid 198 Mbps, de uploadsnelheid 60 en de ping 9.

internetsnelheid zonder vpn

De Nederlandse server doet niet veel onder, met een downloadsnelheid van 188, een up van 56 en een ping van 12.

snelheid VPN server Nederland van ExpressVPN

Verbinden we met Duitsland, dan meten we 188 up en 56 down met een ping van 16.

snelheid VPN server Duitsland van ExpressVPN

Het Verenigd Koninkrijk scoort vergelijkbaar: 187 down en 57 up met een ping van 15.

snelheid VPN server Verenigd Koninkrijk van ExpressVPN

Tenslotte een Amerikaanse server. We halen er snelheden van 177 down, 57 up en een ping van 82.

snelheid VPN server Amerika van ExpressVPN

Al met al uitstekende cijfers die dichtbij de snelheid komen die we zonder VPN gewend zijn. En in de praktijk is dat ook goed te merken. In het dagelijks gebruik heb je zelden door dat je een VPN draait, zo vlot en stabiel is de verbinding. Connecties met servers worden in een oogwenk gelegd en zelfs na enkele maanden vrijwel constant gebruik is er van storingen geen sprake. ExpressVPN is simpelweg één van de snelste VPN’s. Aan die positieve ervaringen hangt echter wel een prijskaartje, zoals je hieronder leest.

Prijs

Je komt er niet omheen: ExpressVPN is de duurste VPN-aanbieder. Of je de meerprijs voor de topkwaliteit overhebt, daar helpt deze review je hopelijk bij bepalen. Voor een maand ExpressVPN betaal je in ieder geval 12,95 dollar. Sluit je een abonnement voor een langere periode af, dan ben je onder de streep goedkoper uit. Kies je voor zes maanden, dan kost ExpressVPN 9,99 dollar per maand.

12 maanden kost momenteel dollar 6,67 dollar per maand. Overigens betaal je dit niet echt elke maand. Het volledige bedrag van zo’n periode wordt in één keer afgeschreven. 

Onhandig is dat er bij het kiezen van een abonnement geen europrijzen worden getoond. Het bedrag dat uiteindelijk wordt afgeboekt, is afhankelijk van wisselkoersen en kan dus van het ene op het andere moment iets verschillen. Maar je bent nooit dúúrder uit, omdat de euro altijd lager uitpakt dan de dollar.

Ben je niet tevreden, dan kun je gewoon je geld terugvragen zolang je dit binnen je eerste maand doet. ExpressVPN hanteert een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen. Betalen kan onder andere met iDEAL en een creditcard. Of als je ook je betaalgegevens wilt anonimiseren, met Bitcoin.

Voor het bedrag is ExpressVPN op maximal vijf apparaten tegelijk te gebruiken. Voor veel mensen zal dit voldoende zijn, maar het aantal simultane connecties is wel wat beperkter dan bij concurrenten als NordVPN (zes apparaten) en Cyberghost (zeven apparaten). Bij Surfshark geldt bovendien geen enkele limiet. Denk hier goed over na, afhankelijk van hoe breed je je VPN wil inzetten. Het zou zonde zijn als je niet al je apparatuur ermee kunt beschermen.

Entertainment

Naast het waarborgen van je online privacy worden VPN’s ook veel ingezet om het Netflix-aanbod van andere landen te streamen. Met ExpressVPN is dit geen probleem, althans wanneer je het Amerikaanse Netflix-aanbod wil bekijken. Het bedrijf zegt dat er ook ondersteuning is voor Netflix van andere landen, maar specificeert niet om welke landen het precies gaat. In onze ervaring werkt de Amerikaanse versie van Netflix top met ExpressVPN. Daarbuiten kan het soms lastig zijn, zoals het streamen van series die alleen in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn. Blackadder, bijvoorbeeld. Mocht je hier tegenaan lopen, dan kun je altijd de klantenservice om hulp vragen. Zij kunnen je dan wijzen op welke server je het beste kunt proberen. Er zijn er immers meerdere per land.

Niet alleen het kijken naar buitenlandse streamingdiensten is een optie, andersom geldt namelijk ook dat je wellicht Nederlandse tv-programma’s wilt terugkijken vanuit het buitenland. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. NPO Start en Ziggo Go blokkeren normaal gesproken verkeer van buitenlandse IP-adressen. Maak verbinding met een Nederlandse server van ExpressVPN en de video’s (dan wel livestreams van sportevenementen, bijvoorbeeld) op deze platformen zijn alsnog zichtbaar. Verder is ExpressVPN ook te gebruiken in combinatie met HBO Max, Amazon Prime en BBC iPlayer.

Anoniem torrents downloaden is ook een van de toepassingen van VPN’s. Maar lang niet elke VPN-aanbieder staat dit doe, het kost namelijk relatief veel servercapaciteit. Immers, het idee van torrents is niet alleen dat je bestanden binnenhaalt maar dat je ze ook blijft uploaden voor anderen; peer-to-peer wordt dat ook wel genoemd. ExpressVPN is gewoon te gebruiken in combinatie met je favoriete torrent-software. Het werkt probleemloos en bovendien lekker snel. Op de site van de dienst wordt specifiek de software uTorrent genoemd, maar torrents downloaden met ExpressVPN werkt even goed met andere P2P-programma’s. Overigens kun je met ExpressVPN ook torrentsites bezoeken die in Nederland en België geblokkeerd zijn, door bijvoorbeeld een Amerikaans IP-adres aan te nemen.

Apps en interface

ExpressVPN is op allerlei soorten apparaten te installeren. We doen kort een opsomming en gaan daarna dieper op de verschillende varianten in. ExpressVPN is beschikbaar voor Windows, macOS, Chromebooks, Android, iOS, routers en als extensie voor Chrome en Firefox. Voor spelcomputers zoals de PlayStation 4 en Xbox One, mediaspelers als de Apple TV en je smart-tv is de MediaStreamer DNS-functie te gebruiken, zoals eerder in de review besproken.

ExpressVPN voor Windows, macOS en Chromebook

De ExpressVPN-software voor Windows en macOS is behoorlijk sober, maar dat draagt juist bij aan de gebruiksvriendelijkheid. In feite zie je enkel een grote knop. Druk hierop om snel verbinding te maken met een optimale server. Uiteraard kun je ook zelf een land selecteren. 

Hoewel het programma zelf helemaal naar het Nederlands vertaald is, werkt de lijst met landen alleen met Engelse benamingen. Je kunt bijvoorbeeld niet zoeken op ‘Duitsland’ maar wel op ‘Germany’. Servers die je graag gebruikt, zijn aan een favorietenlijst toe te voegen door op doorzichtige ster-icoontje te klikken. Naderhand vind je ze dan snel weer terug. Daarnaast krijgt de meest recente server een plekje op het homescherm van de software.

Door linksboven op het menu-icoontje te klikken, komen er meer opties tevoorschijn. Zo vind je hier de eerder genoemde snelheidstest en kun je er vragen naar de helpdesk sturen. Bij instellingen regel je zaken als het protocol dat je voorkeur heeft, split tunneling en de killswitch-functie. Programma’s die je alleen via je VPN wilt gebruiken, zijn trouwens toe te voegen aan het hoofdvenster van ExpressVPN. Je ziet deze snelkoppelingen pas wanneer je met een VPN-server verbonden bent, zodat je ze niet per ongeluk zonder VPN opstart. Selecteer hier bijvoorbeeld een specifieke browser of je torrent-software. Laat je al het internetverkeer al via een VPN-verbinding lopen, dan voegt deze functie niet zoveel toe.

Sinds kort zijn Android-apps ook op Chromebooks te installeren. Dat betekent dat de Android-versie van ExpressVPN hierop net zo werkt als op je telefoon. Mocht je een ouder model Chromebook hebben dat niet bij de Play Store kan, dan vind je op de site van ExpressVPN instructies om handmatig een VPN-verbinding op te zetten.

ExpressVPN voor Linux

Heb je een Linux-computer, ook dan kun je van ExpressVPN gebruikmaken. Er zijn installatiebestanden beschikbaar voor verschillende distributies, waaronder Ubuntu, Fedora, Arch Linux en Raspbian. Laatstgenoemde heb je nodig als je ExpressVPN op een Raspberry Pi wilt installeren. Na installatie valt op dat je niet dezelfde grafische interface ziet als op Windows en macOS. Het is de bedoeling dat je Terminal-commando’s gebruikt. Niet de meest gebruiksvriendelijke optie, maar deze aanpak komt overeen met andere VPN-aanbieders die eveneens op Linux werken.

Bovendien word je niet zomaar met een kluitje in het riet gestuurd. Op de site van ExpressVPN vind je naast Nederlandse installatie-instructies ook een lijst met commando’s. Wil je bijvoorbeeld verbinden met een Amerikaanse server, voer dan in expressvpn connect USA.

ExpressVPN voor Android en iOS

ExpressVPN voor smartphones is beschikbaar voor Android en iOS, waarbij de interface sterk lijkt op die van de desktop-programma’s. Dat is fijn, want daardoor kun je er gelijk mee uit de voeten. Druk op de grote knop midden op het scherm en je wordt direct met een snelle server verbonden. Of kies uit een lijst met landen, net zoals je op de pc gewend bent.

Hoewel de apps op beide mobiele platformen op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. De Android-versie heeft duidelijk meer functies dan degene voor iPhones. Op iOS kun je daarentegen wel switchen naar het IKEv2-protocol. Dat kan op Android niet.

Een van de voordelen die de Android-app heeft, is ondersteuning voor split-tunneling. Dat wil zeggen dat je specifieke apps kunt aanwijzen die via een VPN-verbinding lopen, of dat juist niet doen. Eerder in deze review bespraken we al wat daar handig aan is. 

Daarnaast is uniek dat je op Android vertrouwde netwerken kunt toevoegen. Stel, je wilt alleen verbinden met een VPN wanneer je telefoon de verbinding zoekt met een openbaar wifi-netwerk. Aan te raden, want die zijn anders doorgaans behoorlijk onveilig. Maar thuis wil je juist online met je eigen IP-adres. In de ExpressVPN-app voor Android voeg je dan je thuisnetwerk als vertrouwd netwerk toe. De VPN-verbinding wordt automatisch stopgezet zodra je met de wifi thuis verbinding maakt.

Tot slot kun je op het homescherm snelkoppelingen naar apps kwijt. Dit werkt op dezelfde wijze als op de pc.

ExpressVPN-extensies voor Chrome en Firefox

Wil je ExpressVPN puur gebruiken binnen je browser, dan hoef je niet per se de volledige software te installeren maar kun je ook uit de voeten met de browser-extensies voor Chrome en Firefox. Het ExpressVPN-icoontje nestelt zich rechts naast de adresbalk en van daaruit schakel je de VPN-verbinding snel in of weer uit. Een voordeel van de extensies is dat ze HTTPS Everywhere hebben geïmplementeerd. Daardoor wordt een beveiligde verbinding afgedwongen op websites die de overstap naar https nog niet hebben gemaakt.

Ook is te bepalen of WebRTC geblokkeerd wordt. Eerder in de review spraken we al over de risico’s van WebRTC op je online anonimiteit, maar door het te blokkeren werken bepaalde sites die er gebruik van maken niet meer goed. Met de ExpressVPN-extensie kun je ervoor kiezen om de blokkade tijdelijk op te heffen.

ExpressVPN op routers

Het voordeel van een VPN op je router is dat alle apparaten in je thuisnetwerk worden beschermd zonder dat je op ieder apparaat zelf de ExpressVPN-software/app hoeft te installeren. Extra handig voor apparatuur waarop standaard geen VPN te installeren is, zoals veel smart-tv’s. Een nadeel van deze aanpak is dat het vaak wat omslachtig is en technische kennis vereist. Bij ExpressVPN valt dit mee, onder meer vanwege de duidelijke interface voor (bepaalde, maar niet alle) routers. Hierin maak je ook onderscheid tussen de apparaten die je met ExpressVPN wilt verbinden.

Desondanks dien je ook bij deze aanbieder je router te flashen met nieuwe firmware. Fijn is dat er op de site van ExpressVPN per routermodel duidelijk handleidingen zijn, in het Nederlands geschreven inclusief screenshots. Ondersteunde modellen zijn onder meer enkele routers van Asus, Linksys en Netgear. Durf je het toch niet aan, dan zijn er ook routers te koop die al helemaal voorgeprogrammeerd zijn. Je wordt dan doorverwezen naar de site van Flashrouters, een Amerikaans bedrijf dat zich specifiek richt op de verkoop van routers met zogeheten ‘custom firmware’ als DD-WRT en Tomato.

Support

De klantenservice van ExpressVPN is te benaderen via een livechat of door een mailtje te sturen. Bij de chatfunctie krijgen we iemand te spreken die ons al binnen enkele seconden vriendelijk te woord staat en goed met ons meedenkt. Kies je ervoor te mailen, dan krijg je direct netjes een bericht dat je vraag ontvangen is. Daarna duurt het een poosje voor je werkelijk antwoord krijgt; de ene keer binnen tien minuten, de andere keer duurde het een aantal uur. Naderhand krijg je de mogelijkheid om het gesprek een oordeel te geven. We zijn er dik tevreden over.

Oordeel

Zoek je de beste VPN en vergelijk je aanbieders met elkaar, dan merk je snel dat ExpressVPN als duurste uit de bus komt. Te meer wanneer je deze hogere kosten afzet tegen het relatief beperkte aantal apparaten waarop je ExpressVPN mag gebruiken. Dat doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de dienstverlening, die verder van de bovenste plank is.

Wat we prettig vinden is dat ExpressVPN ontwikkelingen op VPN-gebied nauwlettend in de gaten houdt en daarin voorop loopt. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de TrustedServer-technologie, waarbij schijven plaatsmaken voor RAM-geheugen zodat jouw verbindingsgegevens nóg tijdelijker van aard zijn. ExpressVPN kwam daar als een van de eerste providers mee en inmiddels zijn vele anderen gevolgd. Dat er meerdere security-audits hebben plaatsgevonden, stelt ook gerust.

Browsen met ExpressVPN is bovendien smooth sailing, met indrukwekkende snelheden en een uitgebreid, stabiel serveraanbod. Het mag wat kosten, maar je krijgt veel terug voor je geld. 


Veelgestelde vragen

ExpressVPN anonimiseert je internetverkeer door alle gegevens via een versleutelde tunnel te sturen. Je krijgt een ander IP-adres aangemeten zodat je werkelijke locatie verborgen blijft voor de websites die je bezoekt. Klinkt wellicht ingewikkeld, is het in de praktijk niet. Installeer de software en/of apps van ExpressVPN en druk op de grote verbindingsknop. Je maakt automatisch verbinding met een snelle server in je buurt. Vanaf dat moment is je internetconnectie beschermd tegen pottenkijkers.

ExpressVPN is een van de beste VPN’s voor het streamen van films en series die alleen in het buitenland te zien zijn, zoals het Amerikaanse Netflix-aanbod. De servers zijn erg snel en streamingdiensten lijken meer moeite te hebben met het blokkeren van ExpressVPN-connecties dan veel andere VPN’s. HBO Max is bijvoorbeeld zo’n dienst die vaak weigert als je een VPN aan hebt staan, maar met ExpressVPN stream je doorgaans gewoon het Amerikaanse aanbod.

Ja, ExpressVPN is een veilige VPN. Het bedrijf houdt geen logs bij en alle data die over de ExpressVPN-lijn gaat, wordt automatisch verwijderd. Dit vanwege de TrustedServer-technologie, waarbij de servers van het bedrijf op tijdelijk RAM-geheugen draaien. Deze VPN ondersteunt veilige protocollen en maakt gebruik van stevige versleuteling. Wel kun je vraagtekens stellen bij het nieuwe moederbedrijf achter ExpressVPN, Kape Technologies. Die firma specialiseerde zich in het verleden in adware (virussen waardoor je overal op je systeem advertenties te zien krijgt), maar lijkt zijn leven nu te beteren.

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van ExpressVPN. Naast het feit dat je er je online privacy mee opkrikt zodat je het adverteerders lastiger maakt je te volgen, ben je ook cybercriminelen een stap voor. Zij kunnen dan ook niet meer aflezen welke informatie je online invoert. ExpressVPN is verder een heel complete VPN met ondersteuning voor ieder denkbaar apparaat, en is zeer geschikt voor het omzeilen van geoblokkades en streaming.

Een nadeel aan ExpressVPN is dat deze dienst relatief duur is. Vergeleken met de meeste andere VPN-diensten betaal je voor een vergelijkbaar abonnement al gauw het dubbele. We raden je aan deze pagina goed in de gaten te houden, want hierop houden we de actuele prijzen bij. Ook houden we je op de hoogte van ExpressVPN-kortingen, zodat je via ons altijd het goedkoopste uit bent.

Anoniem torrents downloaden is geen probleem met ExpressVPN en je kunt er ook torrentsites mee bezoeken die in Nederland en België geblokkeerd zijn, door in de software een buitenlandse server uit te kiezen. Houd er rekening mee dat het downloaden of streamen van films en series waar je eigenlijk voor zou moeten betalen (omdat er auteursrechten op zitten), eigenlijk niet mag. Je kunt een downloadboete riskeren, hoewel die kans met een VPN wel zeer klein is. Je ware IP-adres is namelijk niet meer zichtbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 reacties op “ExpressVPN

 1. Teleurgestelde gamer

  ExpressVPN adverteert ermee om een goede VPN te zijn voor games als bvb Call of Duty: Warzone en dit was ook zo tot 2 weken geleden (toen mijn ‘proefmaand’ net afliep). De locaties met lage ping zoals Egypte, Turkije en India via UK draaien via virtuele servers in Nederland en de applicaties hebben dat nu door en behouden de locatie van de virtuele server en niet de gewenste Geolocatie. Nu heb ik dus een nogal prijzige VPN die niet waar kan maken waar die mee adverteert, erg teleurstellend en zeker GEEN aanrader voor mensen die ExpressVPN voor dit doel zouden willen aanschaffen.

  1. VPN diensten

   Dank voor je reactie! Wij merken ook dat andere VPN-aanbieders het minimaal even goed of beter doen dan ExpressVPN, tegen een veel gunstigere prijs. Wellicht de moeite om via een proefabonnement te kijken of NordVPN, Surfshark of CyberGhost wel aan je verwachtingen kan voldoen?

 2. Ron Hendrickx

  Wij willen als gezin (lees kinderen) meer films en series op Netflix kijken nu zeggen mijn kinderen dat de Amerikaanse Netflix meer fims en series heeft maar dat je dan een abonnement op Expres VPN nodig hebt.
  klopt dit en hoe gaat dit in zijn werk?
  Heb ik hiervoor de aparte VPN router nodig? ik heb een abonnement van Kpn

 3. Decan

  Is een origineel emailadres en wachtwoord noodzakelijk, en wel veilig bij de inschrijving. Of kan een willekeurig emailadres en wachtwoord voldoen om zich aan te sluiten.
  Is bij betaling met visa of maestro op te sporen, en uw identiteit zichtbaar.
  Graag een duidelijk antwoord, indien mogelijk, en is voor mij duidelijk een noodzaak in de verlofperiode in het buitenland.
  Groetjes

  1. VPN diensten

   VPN-providers zullen betaalgegevens te allen tijde controleren om fraude tegen te gaan. Zij koppelen deze gegevens aan een account, voor eventuele terugbetaalverzoeken. Neem voor de precieze details en huidige situatie contact op met de helpdesk van ExpressVPN via https://www.expressvpn.com/support/. Zij kunnen duidelijkheid verschaffen.

 4. Roelof Koster

  Hallo.
  Il zou graag willen weten dat de live chat in het Nederlands gaat of is dat in het Engels,,,dit vind ik wel een belangrijk ding,servisefienst in Nederlands.

  Roelof koster

  1. VPN diensten

   Wij hebben dat zojuist getest en het werkt. We kunnen niet garanderen dat het ExpressVPN altijd blijft werken met Netflix, Netflix probeert immers actief VPN verbindingen tegen te houden. Maar ExpressVPN heeft voldoende servers in Nederland die je kunt kiezen, ook worden deze IP adressen regelmatig ververst. Onze verwachting is dan ook dat dit gewoon blijft werken.

 5. Appie Veldman

  We gaan naar Jamaica op vakantie en daar wil F1 zien.
  Nu word dit geblokt door ziggo sport. Is er nog een andere mogelijkheid om dit wel te kunnen.
  Vpn lukt niet en een fake gps werkt ook niet?

  Hebben jullie hier een antwoord op
  Thanks voor de reactie

  Appie Veldman

  1. VPN diensten

   Als je een tv abonnement op Ziggo, KPN of andere Nederlandse tv aanbieder hebt wel. En via RTL XL is het mogelijk om programma’s van deze zenders terug te kijken.

  1. VPN diensten

   Ja dat is mogelijk. Wij hebben wel eens getest of de prijzen verschillen vanuit verschillende landen verschillen, maar wij konden geen verschil in prijs vinden. We horen het natuurlijk graag als dit wel het geval is en op welke website je dat doet.

 6. Wendy

  Hallo,
  Ik gebruik het programma utorrent om te downloaden, is dit mogelijk en is dit beschermt met expressvpn?
  En is 6.67 de kosten voor een abonnement dat per maand af te sluiten is?

 7. alex

  hallo ik heb een vraag over nederlandse tv kijken ik verkeer regelmatig in het buitenland voor werk en mijn providor is ziggo als ik een vpn neem kan ik dan zonder problemen dan nl tv kijken waar ik ook maar ben

  1. VPN diensten

   Ja dan kun je via de app van Ziggo Go gewoon Nederlandse tv kijken. Als je apparaat een een GPS functionaliteit heeft kan het zo zijn dat je ook nog je GPS locatie moet faken, maar dit is eenvoudig te doen met zogenaamde fakde gps locatie apps. Op de pagina Ziggo Go in het buitenland hebben we een uitgebreide uitleg over hoe je dit precies voor elkaar krijgt.

 8. toon

  Halo,als ik ga minen,en de killswitch gaat werken,stop dan ook de hashrate?want de hele verbinding stopt dan toch?de eigenlijke vraag is dan werkt expressvpn ook voor miners.mvg,toon.

 9. Hans van Lierop

  ik lees dat de download-snelheid erg goed is bij Express VPN.
  Ik haal nu zonder VPN ongeveer 200Mbps, kun je aangeven hoeveel ik dan haal met VPN

  1. VPN diensten

   Afhankelijk van de server die je kiest, meestal is degene het dichts in de buurt de snelste, zul je toch wel minimaal 85% moeten overhouden van je snelheid.

    1. VPN diensten

     De router telt als 1 apparaat. Als je dus de VPN verbinding op je router installeert, kunnen alle apparaten die via de router verbinding maken met het internet tegelijkertijd gebruik maken van de VPN verbinding. En hier heb je dus maar 1 abonnement voor nodig.

     1. Ed

      Goedendag.

      Wij gaan naar China voor een rondreis. Ik wil expressvon installeren en ter plekke een simkaart kopen. Kan ik dan mijn mobiel via tethering ook beschikbaar stellen voor mijn partner ?

     2. VPN diensten

      We hebben dit meerdere malen getest en dit werkt niet altijd even goed. Dat wil zeggen: wanneer jouw telefoon verbinding heeft met een VPN server en je deelt de internetverbinding via tethering is het niet altijd het geval dat het apparaat dat gebruik maakt van jouw tethering ook via de VPN verbinding het internet gebruikt.
      Het goede nieuws is echter dat je met 1 abonnement op ExpressVPN met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik kunt maken van een VPN verbinding. Jouw partner kan dus met het abonnement dat je afsluit zelf ook verbinding maken met een VPN server.

  1. VPN diensten

   Je abonnement wordt automatisch verlengt, maar het uitschakelen van deze automatische verlenging is zeer eenvoudig. Wanneer je inlogt op de website kan je zeer eenvoudig (1 klik op de knop) de automatische verlenging stopzetten. Op deze manier kun je ExpressVPN opzeggen.

  1. VPN diensten

   Als je de software van ExpressVPN op de computer in het andere land kunt installeren heb je gewoon de mogelijkheid om de vpn service te gebruiken. Je moet dan simpelweg jouw gegevens invullen in de software wanneer je inlogt.

  1. VPN diensten

   Afhankelijk van hoe je de Nederlandse televisie wilt bekijken. Als je terug wilt kijken op uitzending gemist heb je een vpn service nodig die servers in Nederland heeft staan. ExpressVPN heeft servers in Nederland en is dus een geschikte aanbieder om Nederlandse televisie vanuit Spanje te bekijken.