VPN-verbinding: alles wat je wilt weten

Wat is een VPN-verbinding en waarom zou je zoiets willen gebruiken? De termen vliegen je al snel om de oren als je je internetverbinding wilt beveiligen. Met een VPN-verbinding maak je jouw internetgedrag onzichtbaar voor buitenstaanders. Ook krijg je toegang tot streamingdiensten die tot nu toe voor Nederlanders ontoegankelijk waren. 

Maar hoe werkt het nou precies en wat betekent het allemaal? Wij leggen je in begrijpelijke taal uit hoe internet precies werkt, waarom dat onveilig kan zijn en hoe je jezelf met een VPN-verbinding goed beschermt tegen ongewenste meekijkers en fraudeurs.

Inhoudsopgave


VPN-verbinding gratis uitproberen

Wil je meteen aan de slag met een makkelijk te gebruiken en betrouwbare VPN-verbinding? Uit onze uitgebreide tests komt NordVPN naar voren als de beste VPN-provider. De software is erg gebruiksvriendelijk, snel en door de vele opties is deze VPN voor zowel beginners als gevorderde internetgebruikers geschikt. NordVPN biedt ook nog eens testperiode met een 30 dagen niet-goed-geld-teruggarantie. Dat betekent dat je zonder enkel risico en zonder beperkingen de dienst een maand lang kunt uitproberen, om te kijken of het wat voor je is. Zo niet, dan is het heel eenvoudig je geld terug te krijgen.

Probeer NordVPN 30 dagen zonder risico


Hoe werkt een internetverbinding

We maken er bijna allemaal dagelijks gebruik van, maar hoe werkt een internetverbinding nou eigenlijk? Het lijkt heel eenvoudig: het ene apparaat (bijvoorbeeld je laptop) ‘praat’ met een ander apparaat (bijvoorbeeld een webserver) via een kabel en/of draadloze verbinding. Maar het is niet zo eenvoudig.

Een internetverbinding tussen twee computers (bijvoorbeeld via je smartphone en een website) is bijna nooit rechtstreeks, maar loopt via een aantal servers die de verbinding vormen. We leggen je stap voor stap uit hoe dat werkt.

Hoe wordt data via Internet verstuurd?

Jouw smartphone (bijvoorbeeld) stuurt een verzoek om informatie naar de computer met de websites in de vorm van kleine pakketjes data. Alle data die je over internet verstuurt en ontvangt is opgedeeld in kleine porties. Vergelijk het met het versturen van een brief die je in stukjes knipt en stuk voor stuk in de brievenbus doet. Het protocol achter internet, TCP/IP, voorziet al die stukjes van een bestemmingsadres en een afzender. Al die stukjes gaan het netwerk op, en vinden individueel hun bestemming.

Het slimme van het systeem is dat de ontvanger een bevestiging stuurt van ontvangen pakketjes en ook kan zien of een pakketje beschadigd is. Vermiste pakketjes worden zo opnieuw verstuurd en kapotte pakketjes automatisch vervangen. 

Waarom werkt Internet zo?

De reden dat internet zo werkt is dat het daarom niet afhankelijk is van een centrale computer om alle data te verzenden. Een telefoonverbinding loopt altijd via één centrale, die de verbinding maakt en in stand houdt. Je kent die oude foto’s wel van dames die in een centrale de verbinding tussen twee mensen legden, door letterlijk kabels in de juiste gaatjes te pluggen. Moderne centrales vervangen dit door een automatisch proces, maar het principe blijft gelijk: de centrale krijgt een telefoontje binnen, luistert naar het nummer dat je kiest en maakt dan verbinding met de andere persoon. Als die centrale weg is, is er geen telefoongesprek mogelijk.

Een internetverbinding heeft zo’n centraal punt niet nodig, omdat alle pakketjes zelf de informatie bevatten voor bestemming en verzender. Ze kunnen ‘naar wens’ over talloze kleine knooppunten reizen, en mocht één knooppunt niet werken, is het protocol slim genoeg om een andere route te vinden.

Dat maakt Internet ook zo flexibel: iedereen kan computers aan het netwerk toevoegen zonder bij een overkoepelend orgaan toestemming te vragen. 

Wat is een IP-adres?

wat is mijn ipOm dit mogelijk te maken, heeft elke computer die met internet verbonden is een eigen identificatienummer, vergelijkbaar met een telefoonnummer. Dit heet het ‘IP-adres’. Die nummers staan aan de basis van de communicatie. Net als een telefoonnummer een kengetal en een netnummer heeft, bevat het IP-adres informatie over uit welke locatie het pakket afkomstig is.

Waarom is een Internetverbinding snel of traag?

Zoals je uit het bovenstaande kan afleiden is een internetverbinding dus in feite een niet-aflatende stroom aan kleine brokjes data, die allemaal hun weg zoeken naar hun bestemming. Dat verklaart dan ook waarom er verschil in internetsnelheden zijn. Als een verbinding in staat is om heel veel pakketjes tegelijk door te zenden, is de verbinding sneller. We spreken dan van een hoge bandbreedte. Kan de verbinding om wat voor reden dan ook minder pakketjes tegelijk verwerken, hebben we het over een lage bandbreedte, dus een lagere snelheid. Vergelijk het met een waterleiding: hoe dikker de buizen, hoe meer water er tegelijkertijd doorheen kan.

Die bandbreedte wordt alleen niet bepaald door de dikte van de kabel, maar van de hoeveelheid pakketjes die de verschillende knooppunten in het netwerk kunnen verwerken. Dat begint bij je directe aansluiting: je modem/router kan een maximale hoeveelheid pakketjes per seconde verwerken. Oudere modems kunnen daarom bijvoorbeeld niet het maximum uit je internetverbinding halen. Ook routers of kapotte kabels kunnen de verbinding thuis al vertragen. 

DNS: de telefoongids van Internet

Maar er zijn andere knooppunten waar je data langs moet. De eerste is de DNS. Dat staat voor Dynamic Name Server. Elke website die je kent, heeft een ‘gewone’ naam, gevolgd door een punt en afgesloten met een extensie zoals com of nl. Dit is voor mensen prettig, want we kunnen makkelijker de naam google.com onthouden dan het nummer 172.217.19.206. Een DNS server doet niets anders dan de naam die je in je browser intikt in een IP-nummer om te zetten.

Proxy servers: de verkeersomleiders van Internet

proxy serverDaarnaast gebruiken sommige verbindingen een zogenaamde ‘proxy-server’. Dat betekent dat jouw apparaat eerst verbinding legt met deze proxy-server die vervolgens de verbinding naar ‘buiten’ tot stand brengt. Bedrijven gebruiken bijvoorbeeld vaak een proxy om te voorkomen dat hun werknemers bepaalde websites in de baas haar tijd bezoeken. 

Maar ook een VPN-dienst is een soort proxy, die niet alleen de verbinding tussen jou en de rest van het internet in stand houdt als een doorgeefluik, maar ook je verbinding anoniem maakt en beveiligt. 

Waarom veilig internetten belangrijk is

Het risico van ‘zo maar’ online gaan is namelijk dat al jouw data vrij over het netwerk reist, en bij elk pakketje is te zien waar het heen gaat en van wie het afkomstig is. Wie kwaad wil, kan dat dus aftappen. 

Zo kun je met een beetje handigheid  en gratis software op een openbaar wifi-punt zien welke websites andere mensen bezoeken. En ook de data die je bijvoorbeeld van en naar je computer thuis stuurt zou zomaar afgetapt kunnen worden. Het is dus zeer zinvol om je surfgedrag en je data af te schermen voor de buitenwereld. 

Ook kunnen ontvangers en meekijkers zien waar de pakketjes vandaan komen. De servers van Netflix bijvoorbeeld, geven je toegang tot een deel van hun bibliotheek op basis van jouw fysieke locatie. Die locatie leiden ze af uit je IP-adres. Vergelijk dit opnieuw met een telefoongesprek. Op je smartphone kun je het binnenkomende telefoonnummer zien, inclusief het kengetal. Je ziet dus in één oogopslag of het gesprek uit, pak ‘em beet, Zwolle komt, of uit Amsterdam. Bij een IP-adres is dat net zo duidelijk, maar zit er nog meer informatie in, die vaak zelfs aangeeft in welke wijk je woont. 

Maar ook overheden en opsporingsdiensten kunnen op basis van die pakketjes achterhalen waar je bent en wat je doet. Ben jij bijvoorbeeld dag in dag uit illegaal films aan het downloaden, dan kan een instantie je heel makkelijk traceren. 

Wat is een VPN-verbinding?

Om al die nadelen van een open internetverbinding af te dichten, kun je gebruik maken van een VPN-verbinding. In plaats van dat je je data onbeschermd de koude wereld instuurt, stuur je deze naar een VPN-server. Deze vermomd vervolgens al jouw pakketjes data, en stuurt ze door. De pakketjes komen aan bij (bijvoorbeeld) de server van de website, en die server ziet alleen de vermomming, niet jouw werkelijke IP adres. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Amerikaanse Netflix te kijken, want de VPN-server ‘vermomt’ je datapakketjes alsof ze niet van jou afkomstig zijn. 

Hoe vermomt een VPN-server jouw data?

Want zoals we hierboven al beschreven is een VPN-server een doorgeefluik, maar wel een bijzondere. Jouw data (bijvoorbeeld het verzoek van je laptop om een webpagina te zien) gaat eerst naar de server van de VPN-dienst. Jouw data bevat dan nog allerlei informatie waarvan je eigenlijk niet wil dat de ontvanger ze ziet. De server haalt deze informatie uit de datapakketjes en stuurt nieuwe pakjes op naar de ontvanger, met de essentie van de boodschap.

Stel je een ouderwets romantisch verhaal voor, waarin de jonge held niet langs de bewakers van het kasteel kan komen om aan zijn geliefde kan vertellen dat hij van haar houdt, en daarom een boodschapper stuurt die niet door de wachters herkent wordt. De boodschapper kan ongezien naar binnen, de boodschap doorgeven, het antwoord aanhoren en weer veilig terugkeren bij de held. 

Encryptie

pia encryptieMaar een VPN doet meer. Behalve die vermomming en het maskeren van jouw locatie, zorgt deze ook voor encryptie, oftewel versleuteling. Al jouw pakketjes worden van een haast onkraakbare code voorzien, zodat iemand die de verbinding aftapt niet meer kan achterhalen wat de inhoud is. Als je bijvoorbeeld in een koffietentje zit en een veilige verbinding wilt leggen tussen jouw laptop en je thuiscomputer, is zo’n versleuteling natuurlijk heel fijn. Mensen die kwaad willen en de openbare wifi afluisteren, kunnen dan niet stiekem meekijken.

Veilig P2P gebruiken met een VPN-verbinding

Dit zorgt er ook voor dat als je gebruik maakt van downloadsystemen zoals Bittorrent, je niet door opsporingsdiensten getraceerd kan worden. Al jouw downloadverzoeken gaan immers via de VPN-server, waardoor ze niet meer tot jouw IP-adres te traceren zijn.

Dat is vooral van belang nu er een streng verbod ligt op het downloaden van materiaal waar jij de rechten niet voor hebt. Het is, plat gezegd, illegaal om films, series of muziek te downloaden zonder ervoor de rechthebbenden te betalen. 

Zo kun je geoblokkades omzeilen!

Amerikaanse netflix kijken met vpnIn het geval van Netflix en andere streamingdiensten, kijkt de server naar de binnenkomende pakjes data en ziet uit welk land ze komen. Komen je pakketjes uit Nederland, dan laat Netflix alleen de films en series zien waarvoor ze in Nederland de rechten hebben. Dat heet een geoblokkade: de dienst schermt bepaalde inhoud af op basis van waar je woont.

Als de VPN-dienst servers in een ander land heeft staan, bijvoorbeeld in Amerika, dan denkt Netflix dat jouw verzoeken uit de VS komen. En geeft dan ook antwoord alsof je in de VS woont. Het resultaat: toegang tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

Waarom kost een VPN-verbinding geld?

Om jouw data veilig te houden moet een VPN-dienst dus een een aantal servers actief hebben die al die beveiligingshandelingen kan uitvoeren. Hoe beter de computers zijn, en hoe meer ervan zijn, hoe sneller jouw verbinding is als je gebruik maakt van een VPN. 

Een snelle computer kan immers meer pakjes data tegelijk verwerken. Vooral als veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van de dienst, wil je niet dat de boel vertraagt enkel omdat de computer van de VPN dienst het niet meer aankan. 

Daar komt natuurlijk ook bij dat een VPN-dienst een service is, waarbij je ongetwijfeld af en toe technische ondersteuning nodig hebt. En waarbij je wil dat jouw betalingsgegevens en zo goed en veilig worden behandeld. Dat soort zaken zijn natuurlijk ook belangrijk. En kosten geld.

Is een gratis VPN-verbinding goed genoeg?

gratis vpnOm te beginnen krijg je waar je voor betaalt. Iemand die een gratis VPN-dienst runt zal weinig (kunnen) investeren in de eigen VPN-servers. Dat betekent concreet dat deze servers niet in staat zijn om veel data tegelijk te verwerken, wat resulteert in een tragere verbinding. 

Daarnaast is het aantal servers dat een gratis dienst online heeft meestal zeer beperkt. Dat betekent niet alleen dat je bij een trage verbinding geen alternatieve server kan kiezen, maar ook dat je weinig of geen mogelijkheden hebt om jouw data te vermommen alsof ze uit het land van je keuze komen. Simpel gezegd: de kans dat je Britse of Amerikaanse Netflix kan kijken met een gratis dienst is heel klein. 

Ook is het natuurlijk de vraag hoe veilig een dienst is waar je niet voor betaalt. Je weet niet wat ze met je data doen en je hebt geen poot om op te staan als het een keer wel fout gaat. Helaas zijn er heel wat voorbeelden van gratis VPN-diensten die uiteindelijk juist meer veiligheidsproblemen veroorzaakten.

De SuperVPN-app, die ooit populair was in de Google Playstore, is door Google verwijderd toen bleek dat deze dienst zo lek was als een mandje. Wie kwaad wilde kon via een zogenaamde “Man in the Middle-hack” via de SuperVPN-app het surfgedrag van andere gebruikers volgen. Exact het tegenovergestelde van wat je met een VPN wil bereiken!

In de meeste gevallen zijn gratis VPN-diensten vooral bedoeld om je lekker te maken, zodat je uiteindelijk toch voor een betaalde dienst kiest. Soms worden gratis VPN-diensten door hobbyisten gerund, maar daarbij weet je natuurlijk helemaal niet wat ze met jouw data doen.

Het beste alternatief? Probeer een premium VPN-aanbieder uit met de gratis trials die ze aanbieden. Zo kun je zonder zorgen en financieel risico een betrouwbare VPN uitproberen om te weten te komen of het wat voor je is. Ben je niet tevreden, dan kun je heel makkelijk je geld terugkrijgen.

Kan een VPN-verbinding via je router?

VPN router

Als je gebruik wilt maken van een VPN dienst heb je twee opties: je laat elk apparaat dat je hebt individueel een VPN-verbinding leggen, door dat op elk apparaat zelf in te stellen, of je kiest voor een VPN router. Dat laatste is een speciaal soort router die alle internetverbindingen vanuit je thuisnetwerk automatisch via de server van de VPN-dienst laat lopen. 

Niet iedere router is hiervoor geschikt. Het modem/router die je van je internetprovider kreeg is zeer waarschijnlijk niet in staat om de speciale software te draaien die hiervoor nodig is. Je kunt er voor kiezen om een router te kopen die je zelf van de benodigde software voorziet, of je kunt er eentje kopen waar die software al op is geïnstalleerd. Als je meer wil weten over hoe zoiets werkt, kijk dan hier.


Benieuwd naar de VPN-providers die wij na honderden uren testen als beste keus beschouwen? Klik hier voor onze top 5 VPN’s.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

128 reacties op “VPN-verbinding: alles wat je wilt weten

 1. Maikel

  Er wordt wel steeds aangegeven dat het gebruik van vpn voor veiligheid zorgt, maar ik hoor nooit een vraag over hoe veilig is de aanbieder zelf.

  Al het verkeer gaat beveiligd naar de vpn server maar van daaruit niet meer. Op de vpn server zelf kan men ook de data onderscheppen. Hoe weet je nu dat die aanbieder zelf niet het grootste veiligheids risico is.

  1. VPN diensten

   Goed punt Maikel, gelukkig doen de betere VPN’s hun uiterste best om dit zo inzichtelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door het extern laten controleren (auditen) van hun no-log-beleid. Onder andere NordVPN en Surfshark hebben dit vrij recent laten doen.

 2. GUIDO SLOOTMANS

  IK GA ELK JAAR 3 MAANDEN OP VAKANTIE IN BOLIVIA EN WIL DAAR MIJN TV PROGRAMMA’S EN SERIES STREAMEN OP MIJN SMART-TV, IS DIT MOGELIJK VIA EEN VPN VERBINDING, IS DAT EEN COMFORTABEL SNELLE VERBINDING? WERKT DEZE VIA EEN VPN SERVER VAN EUROPA IN BOLIVIA GEPLAATST EN WAT KOST EEN DEGELIJKE VERBINDING PER MAAND

  1. VPN diensten

   Dit kan, maar om de VPN op Smart TV te gebruiken moet je VPN op de router instellen. De snelheid waarmee je dan kunt streamen zal vooral bepaald worden door hoe snel je internetverbinding in Bolivia is. Een VPN-abonnement kun je al voor minder dan 2 euro per maand afsluiten, kijk op onze pagina met het overzicht met de beste VPN’s.

 3. Nel Franken

  Beste, als ik een vpn verbinding heb
  Kan ik dan de Franse zenders bekijken met ondertiteling ?
  Kan ik dan de Franse Netflix gebruiken op mijn account?
  Dit alles voor m’n Frans.
  Dank u groet Nel Franken

  1. VPN diensten

   Met een VPN kunt u Franse zenders kijken, maar ondertiteling is niet standaard beschikbaar, en zeker niet in het Nederlands. Ook kan u Franse Netflix bekijken met de meeste betrouwbare VPN’s, maar ondertiteling is dan meestal in het Engels (of Frans). Bonne chance!

   1. Nel Franken

    Beste, dank u
    Voor het bericht.
    Het is mijn bedoeling om Franse ondertiteling te krijgen.
    Als ik het goed begrijp is dat mogelijk als ik een vpn verving heb.
    Dank u. Groet Nel Franken.

  1. VPN diensten

   Om welke vraag gaat het precies? Bij de betaling bijvoorbeeld maakt het in principe niet uit welk land je invult. Je kunt hier zelfs een land kiezen met een laag of 0% BTW-tarief om geld te besparen.

 4. Vince

  Als ik je artikel dus goed begrijp, zal ik bij het gebruik van een vpn dienst en via een openbaar netwerk in een koffietent een website bezoek, compleet anoniem blijven. Dus ook geen gegevens zoals een persoonlijke device ip of browsergegevens, achterlaten op de webserver van de website(s) die ik bezoek, klopt dat? En als ik ergens een account aanmaak en inlog, is de bescherming dan opgeheven of nog steeds veilig?

  1. VPN diensten

   Als je verbonden bent met een VPN is de herkomst van je internetverkeer geheel verborgen, je IP-adres is niet naar jou te herleiden. Let er wel op dat als je bijvoorbeeld inlogt met je persoonlijke email (ook op sites van derden) er natuurlijk wel een connectie kan worden gemaakt. Voor wat betreft de browsergegevens, deze worden wel achtergelaten, maar vanwege de VPN verbinding zijn deze niet aan jou te koppelen (mits je bovenstaande in acht neemt).

  1. VPN diensten

   Het aantal zenders dat je via Ziggo kunt kijken blijft gekoppeld aan het Ziggo-abonnement. Met een VPN kun je wel meer TV-zenders in het buitenland kijken, bijvoorbeeld via livestreams die normaliter alleen in het land van oorsprong te zien zijn.

  1. VPNdiensten

   Het opzetten van de verbinding zou geen grote hoeveelheden data moeten kosten. Je kunt met de klantenservice van NordVPN kijken wat er aan de hand is, zij helpen altijd graag.

 5. Toon

  Als ik verbonden ben met een VPN en ik dan mijn ip in het buitenland heb staan, kan je op de snap kaart wel nog steeds mijn juiste locatie zien.
  Kan men dan wel zien waar ik ben?

  1. VPNdiensten

   Je IP-adres heeft hier geen invloed op, Snap maakt gebruik van GPS om je locatie te bepalen. Als je niet wilt dat mensen kunnen zien waar je bent, kun je jezelf op onzichtbaar zetten, of eventueel je GPS spoofen. De Android-app van Surfshark kan dit vooralsnog als een van de weinige VPNs.

 6. M Hondema

  Hallo,
  Ik heb een VPN verbinding met mijn werk via een dongle. Ik heb thuis een 100Mbit verbinding. Als ik de snelheid test via speedtest.net heb ik een 101,81Mbps verbinding. Als ik echter test met VPN verbinding geeft de test nog maar 6,10Mbps. Waarom zo’n verlies in snelheid? Staan er dan misschien instellingen verkeerd? Ik heb het ook getest met een 500Mbit verbinding van Ziggo dan heb ik nog maar 66,68Mbit over. Op mijn mobiel heb ik VPN van bullguard en dan test ik 99,95 zonder en 94,67 met VPN dus bijna geen verlies. Wat gaat er dus fout bij de VPN op mijn werk?

  1. VPNdiensten

   Het verlies in snelheid kan verschillende oorzaken hebben. Je zou kunnen informeren of collega’s dezelfde problemen ondervinden, en het melden bij de IT-afdeling. Betrouwbare commerciële VPN’s (ook die wij getest hebben en aanraden) komen in de regel heel goed door de snelheidstest, maar voor een specifieke bedrijfs-VPN kan dit natuurlijk anders zijn.

 7. R. Regout

  Mijn situatie: wisselende campings inFrankrijk, geen internet, ipad. Kan ik dan met alleen vpn toch bijv. Netflix bekijken? Kortom, wat heb je hiervoor precies nodig. Vgr. Roland Regout.

  1. VPNdiensten

   Voor Netflix heb je een internetverbinding nodig en een Netflixabonnement. Een VPN kun je dan gebruiken om in Frankrijk Nederlandse Netflix te kijken, of bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix, waar veel meer films en series te vinden zijn. Dit kan ook op de iPad.

  1. VPNdiensten

   De beheerder van een netwerk bepaalt wie er gebruik van mag maken. Geheel de toegang verbieden omdat je een VPN gebruikt is wel een hele zware straf.

 8. SDM

  Als ik op een toestel een VPN verbinding “activeer”, verloopt dan alle communicatie van alle programma’s en services van dit toestel automatisch over deze VPN verbinding?

 9. Erwin

  Als je een VPN aanschaft met 6 connecties, is het dan zo dat als ik een router aansluit dit dan 1 connectie is ondanks dat er meerdere apparaten aan die router hangen?

  (alvast bedankt voor jullie hulp! Supersite!)

  1. VPN diensten

   Als je een router hebt die verbinding kan maken met betreffende VPN provider klopt het beeld dat je schetst inderdaad. Zodra de router verbonden is met een VPN server zullen alle apparaten die via de router het internet gebruiken connectie maken met het internet via een VPN tunnel. Als de apparaten achter de router, dus je telefoon, tablet, computer enz. allemaal een eigen VPN client hebben en verbinding maken telt elke apparaat voor 1 verbinding.

 10. Jef Michels

  Beste,

  Moet de VPN provider internetkosten betalen (voor het gebruik van het internet) aan een internetprovider? Of betaal je als VPN user rechtstreeks aan je internetprovider om gebruik te maken van je VPN verbinding via internet?

  1. VPN diensten

   Je hebt een internetverbinding nodig om een VPN verbinding te gebruiken. Je betaalt dus zelf je internetverbinding en een eventueel VPN abonnement.

 11. I vd Berg

  Goedenavond ,

  Kunt u mij uitleggen wat dit nu betekent voor mijn abonnement?
  Als ik dan aangemeld ben in Nederland kost het internetgebruik ook wat het me normaal gesproken zou kosten? Of moet ik dan toch de kosten betalen voor internetgebruik die mijn provider hanteert voor het desbetreffende land?

  1. VPN diensten

   Je zult de kosten moeten betalen die gelden voor desbetreffend land. Je provider zal namelijk zien dat je via een telefoonmast in het desbetreffende land het internet gebruikt.

 12. De Pauw

  Beste
  wanneer ik mijn VPN gelijkertijd op mijn pc en android tv gebruik is het IP adres voor beide dan hetzelfde?.
  Bvb. als ik via KODI en de addon “exodus” films stream op mijn android tv,wordt er soms gevraagd om via mijn pc openload (olpair.com) in te schakelen, maar zonder resultaat?
  Met dank

  1. VPN diensten

   Nee de IP adressen zijn zeer waarschijnlijk verschillend. Je kunt proberen om met exact de server verbinding te maken, maar zelfs dan kan het zijn dat de VPN service je een ander extern IP adres geeft. Je kunt controleren welke IP adres je voor de buitenwereld hebt op de pagina “wat is mijn ip

 13. Denise van de Noort

  Goedemorgen,

  Ik ga naar China voor 4 a 5 maanden en mij werd aangeraden om een VPN aan te schaffen. Ik heb uw informatie op uw website gelezen alleen is het mij nog niet helemaal duidelijk of ik internet op mijn mobiel moet hebben om de VPN te kunnen gebruken of betaal ik hier ook voor aan de VPN provider?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Denise van de Noort

 14. Jos Krutzmann

  Mijn NordVPN staat aan. Maar als ik gewoon op Microsoft Edge klik en ga internetten hoe kan ik dan zien dat ik dat via VPN doe? Er verschijnt geen enkele aanduiding op het scherm dat dit het geval is.

  1. VPN diensten

   Het klopt dat er geen aanduiding in het scherm te zien is, althans niet in de browser. In het VPN programma kun je wel zien of je verbonden bent. Daarnaast kun je op de pagina wat is mijn IP zien wat je IP adres voor de buitenwereld is. Deze zou moeten veranderen als je wel en geen verbinding hebt.

 15. Danny

  Hoi ik had een vraag ik heb NordVPN gedownload en geïnstalleerd. En ik vroeg me af hoe het zit met chromecast. Kan ik veilig streamen van mijn telefoon, naar de tv. Ongeacht me router niet geïnstalleerd is met VPN?

  1. VPN diensten

   Nee dat kan niet. De Chromecast maakt direct verbinding met het internet als je gaat streamen. De chromecast zal moeten verbinden met een netwerk dat verbonden is via een VPN.

 16. Marcel Gorrissen

  Hallo,
  Ik heb een unlimited data Sim abonnement. Als ik VPN heb is het dan voor de provider zichtbaar in welk land ik ben binnen de EU? Als mijn provider dit niet kan zien dan heb ik binnen Europa dus ook unlimited data. Is dat een juiste conclusie? Immers, ik kan ook via de NPO app kijken en heb dan geen regiobeperking. Alvast dank voor het antwoord

  1. VPN diensten

   Dat is geen juiste conclusie. Het blijft voor de provider wel zichtbaar in welk land je bent. Zij gebruiken de informatie van de zendmasten om te zien waar je bent.

 17. Jos Bronsvoort

  Ik ben van plan om een vpn op te zetten, ik vraag me nu echter af of je ook nog een VPN op je laptopnodig hebt als je een router koopt waar dit al ingebouwd is. Ik wil een openVPN hebbben.
  Ik hoor graag van u.
  Mvg Jos Bronsvoort

  1. VPN diensten

   Wanneer je router als VPN client dient en de VPN verbinding maakt met de externe VPN server is het niet nodig om de VPN software op je laptop te installeren als je thuis bent. Al de data via de router gaat dan namelijk via de VPN verbinding van de router. Voor meer informatie hierover kun je kijken op onze pagina VPN router pagina.

  1. VPN diensten

   Nee, NordVPN heeft die optie bijvoorbeeld ook. De opties moeten wel bewust ingeschakeld worden. Het gevolg is namelijk dat er een juist een veiligheid die een VPN biedt wordt weggehaald; het beschermen van je data op wifi netwerken.

 18. J. Chr. Besteman

  ik heb geen wifi, kan ik gebruik maken van open VPN?

  Veilig internetten stelt dat je moet opletten waar servers staan, in de USA mogen geheime diensten veel meer dan in Europa, het wordt afgeraden om servers te gebruiken die staan in landen die het niet zo nauw nemen met democratie, privacy.

  1. VPN diensten

   Je hebt wel een internetverbinding nodig om verbinding te maken met een VPN. Dit kan via wifi, ethernet en mobiele dataverbindingen gaan. Het klopt inderdaad dat de geheime diensten in Amerika veel mogen afluisteren en achteraf data mogen opvragen aan VPN services die gevestigd zijn in de Verenigde staten. We raden met het oog op privacy dan ook altijd aan om een VPN service te kiezen die niet in de Verenigde staten gevestigd is. In al onze VPN reviews zie je in welk land de betreffende VPN service gevestigd is.

 19. Edwin de Kok

  Ik heb een testversie van Express VPN geïnstalleerd.

  Tijdens een bezoek aan de Albert Heijn wilde ik via de VPN verbinding inloggen om te kunnen zelfscannen. Het lukte me niet om verbinding te krijgen. Na contact met de helpdesk, die keurig en zeer snel reageerden, bleek dat de AH software je locatie wil weten. Door de VPN is die niet te zien en weigeren ze verbinding. Nadat ik Express VPN uitgezet had werkte het zelfscannen wel weer. Dit was ook het advies wat ik van de helpdesk kreeg.

  Bestaat er VPN software die hier mee om kan gaan of moet ik er gewoon aan wennen en af en toe de VPN uitzetten?

 20. Nick

  Hallo,
  Kan ik gewoon een VPN maken met een server in Nederland.
  Ik woon in Hilversum en maak een VPN met Amsterdam dan krijg ik een ip adres uit Amsterdam. Ben ik dan genoeg beveiligd of moet ik altijd een VPN opbouwen via een buitenlandse server zodat ik een buitenlands ip adres krijg.

  Vast bedankt,

  1. VPN diensten

   Het inrichten van een VPN server in Amsterdam (of elke andere willekeurige plaats) is voldoende om jezelf te beschermen tegen hackers op hetzelfde netwerk. Met meer informatie wat je precies wilt beschermen kunnen we een beter antwoord geven.

 21. Tijmen

  Hoi ik vroeg me af als je met nord vpn van in Mexico dus buiten Europa tv gaat kijken via je mobiele data van kpn of het dan van je bundel af gaat of dat je dan een toren hoge rekening krijgt voor data gebruik buiten Europa?en wat gebeurt er als ik in Mexico verbind via kpn data met een Amerikaanse server geselecteerd? Ik wil dus eigenlijk zeker weten dat ik niet buiten de Eu kosten krijg bij gebruik van mobiele data.ik weet dat bij wifi dat niet is.

  1. VPN diensten

   Wanneer je in Mexico via de sim kaart van je telefoon het internet gebruikt (dus geen wifi), zullen er kosten in rekening gebracht voor internetten in Mexico. Het maakt dan niet uit of je via een VPN verbonden bent.

 22. Roland

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Kan een VPN provider mijn data opslaan en mijn internet verkeer die via via de VPN loopt opslaan.

  Want dan is het wel belangrijk dat je een betrouwbare neemt bv.

  1. VPN diensten

   Dit is inderdaad een terechte afweging die je moet maken. In alle reviews van de VPN services die wij bespreken kun je vinden of de betreffende VPN services een log bijhouden van hun gebruikers. Onthoudt wel dat wij deze informatie overnemen van de VPN providers zelf. Het is dus lastig te controleren of de VPN services echt geen data bijhouden die ze op een later moment eventueel weer kunnen doorspelen aan derde organisaties. Je kunt letten op de informatie onder welke jurisdictie ze vallen. Zo is een bedrijf dat onder de jurisdictie van Amerika valt in onze ogen gevoeliger voor het doorgeven van informatie aan de overheid (al dan niet onder druk) terwijl in andere de privacy regels van mensen beter beschermd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Panama waar de overheid de bedrijven volgens de wet niet kan verplichten om data door te spelen van de klanten van VPN services.

 23. jos Beniest

  Goeden dag,

  Ik zou graag willen weten of je ook van provider kunt wisselen als je data limiet is bereikt , bij de gratis providers?

  ik ga namelijk naar canada op vakantie en wil daar wat tv kunnen kijken ook voor de kids via mijn kpn interactieve tv abbonement , maar dat werkt niet in canada , moet ik dan met een thuisnetwerk gaan verbinden of anders?

  Bij voorbaat dank

  Vriendelijke groet

  Jos

  1. VPN diensten

   Je kunt zeker wisselen van gratis VPN provider :), bij elkaar heb je inderdaad nog aardig wat data. We kunnen wel zeggen dat het behoorlijk irritant is om steeds te wisselen en waarschijnlijk heb je nog steeds niet genoeg data als je de verschillende providers afwisselt.

 24. Usha

  Hi ik probeer wat series te kijken op mn telefoon/pc maar dat lukt niet. Ik krijg de melding dat ik mijn VPN moet uitschakelen als die per ongeluk aan zou staan.
  Ik heb niks aan staan volgens mij. In mn telefoon staat geen VPN ingeschakeld.

  1. VPN diensten

   Zonder te weten over welke app dit gaat is het lastig er iets over te zeggen. Je zou kunnen proberen je telefoon opnieuw op te starten en te controleren of het dan werkt.

 25. Reggy

  Hallo
  Ik ga n paar maanden naar Bali en heb daar geen wifi.Ik gebruik een lokale internetkaart voor mijn tablet en iPhone.
  Ik wil graag tv kijken van Ziggo
  Wat raden jullie mij aan?
  Bij voorbaat dank

  1. VPN diensten

   Dit is afhankelijk van hoe je de berichtjes wilt versturen, Whatsapp en Facebook zijn bijvoorbeeld geblokkeerd in China. Als je dit wilt gebruiken voor het versturen van berichten zul je inderdaad een VPN verbinding nodig hebben.

 26. Luuk

  Hallo,
  Ik woon in Duitsland, nu wil ik graag via een webradio online gaan (streamen) mag dit hier in duitsland? (torenhoge boetes voor down en uploaden bv via torrentsites)
  En als ik ga streamen ben ik dus eigenlijk aan het uploaden.
  Ik heb in de kamer een fritzbox 7272 staan die is met een netwerkkabel verbonden met een fritzbox 7170 in de blokhut (vanuit de blokhut wil ik streamen) en daar is de laptop verbonden met de 7170. Nu heb ik goose geinstalleerd (mnd gratis) en in de fritzbox in de kamer zie ik in het menu van die fritzbox gewoon de naam van de laptop in de blokhut plus het ipadres staan. Als ik nu express vpn zou kopen en ik installeer dat op de laptop in de blokhut (de laptop vanaf ik wil gaan streamen) ben ik dan te traceren? Ik vraag dit omdat ik al eens een boete heb gehad voor het kijken van een film via popcorntime (815 euro)

  1. VPN diensten

   De wetgeving is Duitsland omtrent online webradio kennen wij niet. Wel kunnen we zeggen dat als je een VPN verbinding van bijvoorbeeld ExpressVPN op de laptop actief hebt je niet te traceren bent als uploader.

 27. Peter

  Als ik een router met VPN installeer, moet ik dan nog VPN installeren op elk device? Hoeveel abonnementen op een VPN Service heb ik dan nodig voor bijv. 2 pc’s en 2 mobiel?

  En maakt het dan uit waar ik die router installeer ; voor of achter het Ziggo modem?

  1. VPN diensten

   Als je een router als VPN client instelt is het niet nodig om de op de verschillende devices een VPN te installeren. Zo lang je in het netwerk van de router zit gaat alle data over de VPN verbinding. Voor meer informatie over VPN’s op routers kun je de pagina “VPN router” lezen.

 28. Merrin

  Goeie site. Al veel informatie vanaf gehaald waarvoor dank! Misschien vreemde vraag, maar als ik een VPN neem op mijn laptop, kan ik dan ook nog voor een normale (niet VPN) verbinding kiezen, of gaat alles dan sowieso via die VPN?

  1. VPN diensten

   Dank je voor het compliment. Ja je kunt ook nog kiezen voor een normale verbinding, de VPN verbinding schakel je namelijk in met een “verbind” of “connect” knop in het VPN programma van de VPN provider die jij kiest.

 29. Wouter Roosenburg

  Ik heb sinds kort een VPN verbinding via Bitdefender met een onbeperkte data..
  Tot nu toe naar alle tevredenheid.
  Gaan jullie die ook nog testen?

 30. Sjaak

  Verlies in snelheid als ik VPN gebruik.. ik denk aan een VPN waar ik 3 accounts tegelijk kan gebruiken. Speciaal voor TV zenders te gebruiken vanuit het buitenland die hier geblokt zijn….

  Ik gebruik TV regelmatig, maar ik wil niet dat mijn normale internet voor alle andere items langzamer wordt.

  Ik krijg advies van de TV aanbieder windscribe

  Alvast veel dank.

  1. VPN diensten

   Je verliest altijd een klein beetje in snelheid als je een VPN gebruikt, dit komt door het versleutelen en het feit dat al het verkeer over een extra server moet gaan. Maar het is belangrijk hoeveel snelheid je verliest. Er zijn echt VPN services waar je 3 apparaten (of meer) tegelijk mag gebruiken op 1 abonnement die ook nog eens snelle verbindingen leveren. We hebben special een pagina over snelste VPN verbindingen geschreven: Snelste VPN.

 31. Vinnie

  Hallo,
  als ik via een VPN het internet op ga, heb ik dan telkens weer één en het zelfde IP-adres of verschilt die per keer?
  Is het ook mogelijk dat de VPN verbinding m’n huidige IP-adres weergeeft?

  1. VPN diensten

   Je eigen ip adres wordt niet weergegeven wanneer je verbonden bent met een VPN server. Als je steeds van server wisselt zal je ip adres steeds anders zijn. Als je altijd dezelfde locatie kiest bij het gebruiken van een VPN server is het mogelijk dat je vaker hetzelfde ip adres gebruikt.

 32. Franz

  Hoe zinvol is het om met VPN te sutfen thuis in je beveiligde netwerk? Heeft dit meerwaarde of zit de meerwaarde alleen in onbeveiligde openwaarde netwerken?

  1. VPN diensten

   Afhankelijk van je doel heeft dit een meerwaarde. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat je internetprovider ziet wat je online doet is een VPN thuis aan te raden. Ook wanneer je geografisch geblokkeerde content wilt bekijken (bijvoorbeeld BBC iPlayer) heeft een VPN een meerwaarde voor thuisgebruik. Wanneer je een VPN aanschaft om hackers buiten de deur te houden, heeft een VPN thuis gebruiken weinig meerwaarde.

 33. Netty

  Op mijn werk heb ik slechte bereik van mijn provider. Er is wel wifi op werk, maar die is geblokkeerd voor een aantal dingen. Ik kan bijvoorbeeld mijn prive mail niet op mijn telefoon bekijken. Kan ik deze blokkade omzeilen door een vpn verbinding?

  1. VPN diensten

   Dit is naar alle waarschijnlijkheid mogelijk. In sommige gevallen heeft de netwerkbeheerder VPN verbindingen geblokkeerd maar dit is zeldzaam. We raden je aan om het te testen met een VPN service die je geld terug geeft als je dit wilt. Zo kun je zonder risico testen of het werkt.

 34. Stan

  Vraag 1:
  Stel ik heb een VPN-account bij een VPN provider met max. 6 connections.

  Is het dan zo dat ik thuis met mijn eigen user IP-adres via mijn PC en tablet gebruik kan maken van dat VPN-account,
  maar dat mijn vriendin die bij haar moeder is op een heel ander huisadres en dus ook een heel ander user IP-adres, dan ook tegelijkertijd via hetzelfde VPN-account met dezelfde username en password als ik, via dat andere user IP-adres ook tegelijkertijd gebruik daar van kan maken op bijvoorbeeld een PC en Tablet?

  Vraag 2:
  Is het zelfs zo, dat men met een VPN-account met max 6 connections,
  eigenlijk dan dus simultaan via 6 verschillende user ip-adressen een internet connection kan gebruiken, via 1 VPN-account van een VPN provider met gebruikmaking van dezelfde inloggegevens bij die VPN provider?

  Groet, Stan

  1. VPN diensten

   Ja dat is mogelijk. De VPN service zal het aantal apparaten tellen waarmee verbonden wordt. Het maakt dan niet uit vanaf hoeveel ip adressen dat komt. Wanneer je dus vanaf 1 ip adres met 6 verschillende apparaten connectie maakt met 1 account telt dat als 6 connecties. Deze 6 connecties kunnen ook verdeeld zijn over verschillende ip adressen. Het antwoord op je 2e vraag is dus ja, dat is ook mogelijk.

   1. Stan

    Bedankt voor je antwoord.

    Hmm, beetje eigenaardig dit betekent dat men eigenlijk met meerdere personen van 1 VPN provider account gebruik kan maken.

    In bovenstaand voorbeeld zou men dus 1 account kunnen delen met 6 mensen tegelijkertijd.

    En dus ook de kosten kunnen delen.

    Begrijp ik dat goed?

    1. VPN diensten

     Ja dat begrijp je goed. Het is inderdaad een beetje vreemd, maar zo werkt het simpelweg. Het is vanzelfsprekend dan wel zo dat er niemand van die 6 mensen het meer dan op 1 apparaat tegelijkertijd gebruikt.

     1. Stan

      Ja, okay, max. 6 connections betekent dan 6 mensen 1 apparaat of 3 mensen 2 apparaten of 2 mensen 3 apparaten tegelijkertijd, dat snap ik. Of 1 gebruiker 6 apparaten.

      Als je KODI (Linux) wilt gebruiken met (anti) GEO blocking en ook (windows) peer 2 peer torrent downloads, wat zou jij dan aanraden? NordVPN is geloof ik best goed als ik alle testten vergelijk.

     2. Stan

      Okay, bedankt voor all informatie en succes met jullie VPN Diensten info site.

      Goede uitgebreide Review over NordVPN ook!

 35. Jorrit

  Als ik een abonnement heb bij een commerciele VPN aanbieder, bijv ExpressVPN, met een goede bandbreedte en ongelimiteerd dataverkeer, is dan een ‘normale’ internet verbinding en abonnement nog nodig?

   1. Em

    Als de vpn-verbinding gemaakt wordt via normale internetverbinding en ik kijk tv online gaat dit dan ook van mijn databundel af die ik heb bij de leverancier van mijn normale internet?

 36. Ronald

  ik vraag me met een VPN verbinding altijd af of het werkelijk veiliger is
  een voorbeeld:
  Als ik met mijn computer (A) verbinding maak met een website (B) dan is het zonder VPN niet veilig.
  is het dan niet zo dat Als ik een VPN verbinding gebruik een verbinding maak met mijn computer (A) naar een VPN server (C) deze verbinding is veilig door middel van de incriptie, maar de VPN server verbind mij door met de website (B) wat weer een onveilige verbinding is wat is dan het voordeel van de VPN verbinding ?
  Groet, Ronald

  1. VPN diensten

   Er zijn een aantal voordelen:

   • Wanneer je op een wifi netwerk zit kunnen andere niet je data stelen.
   • Omdat je via een VPN server gebruik maakt van het internet is het niet te herleiden naar jou. Er zijn namelijk tig mensen die gebruik maken van datzelfde ip adres.
   • Jouw internetprovider, of de beheerder van het netwerk dat je gebruikt heeft geen inzicht in wat je op internet doet.
 37. Wietske

  Hallo. Is het mogelijk om je iPhone en iPad over dezelfde VPN te laten gaan.
  Wat is de makkelijkste VPN dienst om te gebruiken. Ben nl niet erg handig met installeren ed van software

  1. VPN diensten

   Ja dat is zeker, mogelijk. Bij de verschillende vpn services zijn eigenlijk altijd meerdere gelijktijdige connecties toegestaan. Een makkelijke vpn om te gebruiken is ExpressVPN, bij deze provider mag je met 3 apparaten tegelijk connectie maken met 1 abonnement.

  1. VPN diensten

   Ja dat is zinvol, de meeste content vanuit Nederland op bijvoorbeeld de NPO app en RTL XL is geografisch geblokkeerd. Welke het beste is, is afhankelijk van je wensen. Op onze pagina met beste vpn’s zie je in ieder geval wat volgens ons de beste keuze is.

 38. pieter

  Als ik er voor kies om VPN te gaan gebruiken op mijn laptop of een
  gewone pc, is dan mijn ip adres afgeschermd? ik vraag dit omdat mijn
  internet via een router loopt, en zo misschien toch mijn ip adres bekent
  wordt.
  Ik kan geen VPN op mijn router installeren, omdat mijn zoon voor het gamen
  “Steam” gebruikt, en die staan geen VPN toe.

  1. VPN diensten

   Ja dat is inderdaad het geval. Zorg er wel voor dat de kill switch functie aanstaat. Op deze manier wordt voorkomen dat bij het wegvallen van de vpn verbinding er download data over de eigen verbinding wordt verstuurd.

  1. VPN diensten

   Een gratis VPN verbinding heeft vaak een datalimiet per maand. Aangezien TV kijken aardig wat data verbruikt zul je snel aan de datalimiet zitten. Het is dus mogelijk om met een gratis VPN tv in het buitenland te kijken, door de datalimiet op gratis abonnementen is het alleen niet de meest ideale oplossing.

 39. Hans

  hallo,

  hoe zit het met VPN en je privé netwerk
  als je ip nummer veranderd dan zit dat volgens mijns inzien
  niet lekker in het privé netwerk
  ik hoor het wel Groet, Hans.

  1. VPN diensten

   Afhankelijk van je VPN aanbieder zal dit gewoon blijven werken. Omdat er voor lokale netwerken ip-ranges gereserveerd zijn kunnen VPN aanbieders hun software zo maken dat het lokale netwerk gewoon goed blijft werken. ExpressVPN Heeft bijvoorbeeld een optie in de instellingen die ervoor zorgt dat het lokale netwerk goed blijft werken, denk bijvoorbeeld aan netwerkprinters en bestanden delen op je thuisnetwerk. In de software van ExpressVPN kan je simpel weg de volgende aanklikken “allow access to local network devices”.

 40. A. van Bochove

  Hoe noodzakelijk is het voor een (gepensioneerde) particulier om een VPN te verwerven, als je slechts af en toe tijdens een uitje of vakantie bankzaken of andere geldelijke overboekingen verricht via laptop, smartphone of tablet ?
  Bedoelt wordt: alsdan gebruikmakend van een open WiFi netwerk.
  Graag een reactie ( niet zijnde een advertentie ? )