Private Internet Access (PIA)

8.75 /10
Snelheid
8.5/10
Gebruiksvriendelijkheid
8/10
Prijs
9.8/10
Betrouwbaarheid
8.70/10

Private Internet Access (PIA)

8.75 /10
Vanaf
€1.92
/maand
Lees PIA review

Private Internet Access (PIA) blinkt uit in het beschermen van privacy en downloaden op goede snelheden. Zijn dit de redenen voor je VPN-gebruik, dan is PIA een betaalbare optie.

 • uitstekende privacy
 • snelle servers
 • 10 gelijktijdige verbindingen
Lees PIA review

Inhoudsopgave

Private Internet Access (PIA) overzicht

? Beoordeling:

⭐8.75/10
?️ Servers: 29300+ servers in 84 landen
?️ Logs: Onafhankelijk gecontroleerd no-logs beleid
? Gelijktijdige verbindingen 10
? Protocollen OpenVPN met AES-128-GCM-encryptie, WireGuard, IKEv2/IPsec (iOS)
? Streamen:  Netflix, HBO Max, Amazon, BBC iPlayer
❔ Ondersteuning: Live chat, email
? Prijs: Vanaf 1,99/maand
? Gratis of proefversie:

Ja, 7 dagen gratis proefperiode

Tijdelijk een twee jaar abonnement voor slechts 1,92 euro per maand + 3 maanden gratis!


Private Internet Access aanbieding: flinke korting + gratis maanden

Superscherpe aanbieding van PrivateInternetAccess: tijdelijk sluit je een driejarig abonnement af voor slechts 1,92 euro per maand en krijg je er ook nog eens drie maanden gratis bij. Maak snel gebruik van deze tijdelijke aanbieding op de site van Private Internet Access. Het is een korting van maar liefst 82 procent.


Private Internet Access (PIA) ervaringen: recensie oktober 2023

Persoonlijke privacy is een groot goed en velen zijn er dan ook terecht erg op gesteld. Dat geldt niet alleen in het dagelijks leven maar ook op het internet. Telkens meer mensen zien het belang van online privacy in en we begrijpen dan ook goed dat je nu naar een goede VPN op zoek bent. Virtual Private Networks maskeren je identiteit, zodat jij gerust kunt surfen zonder allerlei digitale sporen achter te laten.

Private Internet Access (PIA) is één van de grondleggers van de commerciële VPN-diensten zoals er nu een hoop van zijn, en er telkens meer bij komen. Al sinds 2010 zit dit bedrijf in het vak. Deze aanbieder springt onder meer in het oog vanwege zijn grote serveraanbod en aantrekkelijk lage abonnementskosten. In deze Private Internet Access review onderzoeken we voor je of PIA tot de beste VPN’s van het moment behoort. 

Privacy

Private Internet Access hanteert een no-log-beleid. In de praktijk betekent dat vaak dat zaken als je ware IP-adres en de websites die je bezoekt, niet worden bijgehouden of bewaard en zodoende dus ook niet naderhand te traceren zijn. 

PIA zet niet precies uiteen welke gegevens daaronder vallen maar schijnt in zijn privacybeleid wel licht op wat wél wordt verzameld om de dienst goed te laten functioneren. Namelijk het e-mailadres waarmee je een account aanmaakt en informatie over je betaalgegevens, omdat men anders geen kosten in rekening kan brengen. Wil je dit verder anonimiseren, dan is betalen in cryptovaluta (waaronder het gangbare Bitcoin) eventueel een optie.

Het privacybeleid zelf is inzichtelijk op de website van Private Internet Access. Deze heeft een heldere structuur, is niet overdreven uitgebreid maar gaat toch in op belangrijke zaken zoals de (weinige) verzamelde gegevens en waar die voor dienen. Fijn is ook dat de tekst niet bol staat van het juridische taalgebruik maar juist duidelijk geschreven is, hoewel de informatie alleen in het Engels beschikbaar is.

pia privacy policy

In het geval Private Internet Access is een strikt no-log-beleid extra van belang omdat deze VPN de Verenigde Staten als vestigingsland heeft. Hoewel dit land bedrijven niet wettelijk verplicht om data van internetgebruikers (voor een bepaalde tijd) te bewaren, kunnen autoriteiten deze gegevens wel opvragen en uitwisselen met andere landen. Daarvoor zijn er nauwe banden met Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, de zogeheten ‘five eyes’-alliantie.

Met name sinds de onthulling van klokkenluider Edward Snowden weten we ook dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verregaande middelen inzetten om op grote schaal inbreuk op je online privacy te plegen. Maar is dit ook een reden om PIA links te laten liggen en te kiezen voor een andere VPN?

Het is zeker waar dat er VPN’s zijn die opereren vanuit veiligere landen. O.a. NordVPN en Surfshark zijn daar bekende voorbeelden van. Ook is het zo dat Amerikaanse autoriteiten er niet voor terugdeinzen om bij Private Internet Access aan te kloppen. Dit gebeurde de afgelopen jaren tientallen keren, zo blijkt uit de transparantierapporten die op de site van PIA worden bijgehouden.

pia transparency report

Dat klinkt zorgwekkend. Maar omdat er geen logs worden bijgehouden, blijft men tot op heden altijd met lege handen achter. Daar is ook bewijs voor. In 2016 leidde het namelijk tot een rechtszaak waarbij de FBI de ware identiteit van een PIA-gebruiker wilde achterhalen. Destijds is juridisch vastgesteld dat de VPN-provider deze data niet kon overhandigen, simpelweg omdat het niet bestond. Dat geeft ons zeker wel vertrouwen in deze VPN, ook al is het een Amerikaanse dienst.

De dienstverlening van PIA is echter nog niet door onafhankelijke beveiligingsexperts gecontroleerd. Er hebben dus nog geen zogeheten security-audits plaatsgevonden terwijl dit bij concurrerende VPN-diensten soms wel al het geval is. Audits stellen we altijd zeer op prijs omdat je anders de mooie woorden van VPN-aanbieders enigszins blind moet vertrouwen.

Wel heeft PIA in het verleden meegewerkt aan een audit van OpenVPN, wat vandaag de dag een van de meest toegepaste en veiligste VPN-protocollen is. Daarnaast gaf men in 2019 aan dat er wel degelijk contact is gelegd met partijen die zo’n audit uitvoeren. De resultaten laten echter nog steeds op zich wachten.

Hoewel een officiële audit dus nog uitblijft, zijn de programma’s en apps van Private Internet Access open source beschikbaar. Op GitHub zijn de broncodes voor o.a. de desktopclient, de browserextenties en de mobiele apps voor iedereen inzichtelijk. Op die manier is precies na te lopen hoe deze VPN in elkaar steekt. Dergelijke transparantie zien we op dit vlak zelden.

pia open source pagina

Security

Private Internet Access biedt meerdere verbindingsprotocollen aan die per apparaat deels van elkaar verschillen. Zo is IKEv2/IPSec beschikbaar voor iPhones maar niet voor Android-toestellen. Van belang is vooral dat OpenVPN op vrijwel ieder apparaat als standaard protocol is ingeschakeld. Enkel op macOS dien je hiervoor extra stappen te ondernemen en instructies hiervoor vind je op de website van PIA. 

OpenVPN is een opensource-protocol, wat inhoudt dat de broncode openbaar is. Mede daardoor wordt dit gezien als het meest veilige VPN-protocol van het moment en de meeste gerenommeerde VPN-providers bieden deze optie dan ook aan. Interessant is daarnaast dat PIA al brede ondersteuning biedt voor WireGuard. De broncode van dit protocol is compacter dan dat van OpenVPN, waardoor eventuele foutjes er sneller uitgevist worden. Ook is WireGuard doorgaans sneller dan OpenVPN. 

pia vpn protocols

Nadelen zijn er wel. Zo werkt dit protocol alleen met statische ip-adressen en is het officieel nog in ontwikkeling. Wil je het toch proberen, dan kan dat bij Private Internet Access al op Windows en Mac, Linux en smartphones (Android en iOS). Het is goed om te zien dat deze VPN-aanbieder bovenop deze nieuwe ontwikkeling zit en dit veelbelovende protocol al op zoveel apparaten geïmplementeerd heeft.

Versleuteling van de verbinding verloopt via AES-128-GCM, een encryptiestandaard die tot op heden nog niet gekraakt is. Een computer zou er miljarden jaren over doen om de juiste sleutel te raden. Concurrerende VPN’s zoals ExpressVPN en CyberGhost passen AES-256-GCM toe, de opvolger van AES-128. Bij Private Internet Access is dit wel een optie, maar niet de standaard. Wil je er gebruik van maken, dan vind je de mogelijkheid in de instellingen van de PIA-software en -apps. Maar in principe is dit niet nodig omdat beide encryptiesoorten ijzersterk zijn

VPN-servers draaien doorgaans vanaf harde schijven. Een risico hiervan is dat deze apparatuur gestolen kan worden, bijvoorbeeld bij een inbraak, zodat de gegevens daarop in verkeerde handen kunnen komen. Daarentegen bestaan er tegenwoordig ook servers die op RAM-geheugen draaien. De data wordt dan automatisch gewist op het moment dat de server wordt losgekoppeld en dus geen stroom meer krijgt. 

Om deze reden zetten Surfshark en ExpressVPN hun servers eerder al over op RAM-geheugen, en sinds kort geldt hetzelfde voor de servers van Private Internet Access. In juni van 2021 rolde het bedrijf zijn Next Generation Network uit. Naast (potentieel) veel hogere netwerksnelheden, werken servers daardoor nu op basis van zogeheten RAMDisks. Deze ontwikkeling geeft extra vertrouwen dat deze VPN-aanbieder er op toeziet zo weinig mogelijk data van klanten te bewaren.

Om te controleren of de VPN goed werkt, kun je een zogeheten leak test uitvoeren. Er zijn hier speciale websites voor die controleren of jouw IP-adres toch niet op een of andere manier zichtbaar is. We checken dat met Private Internet Access door verbinding te maken met een Amerikaanse server en inderdaad, deze VPN houdt onze ware identiteit goed verborgen. 

We merken dat we ook beschermd zijn tegen WebRTC-lekken. WebRTC is een website-component dat o.a. videobellen mogelijk maakt maar ook je IP-adres kan onthullen. Met PIA hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Welke functies biedt Private Internet Access nog meer om je op internet te beschermen en je online privacy te waarborgen?

Kill switch

– Een kill switch zorgt ervoor dat je internetverbinding volledig wordt stopgezet zodra de connectie met je VPN-server vervalt. Je loopt dan niet het risico dat je per ongeluk met je eigen IP-adres alsnog het internet opgaat. Moderne VPN’s bieden deze optie vaak aan en Private Internet Access is daarin geen uitzondering. Je vindt de functie binnen de instellingen van de software/app onder het Privacy-menu. Wil je zeker weten dat je nooit zonder VPN online gaat, zet het schuifje dan op ‘Altijd’ in plaats van ‘Auto’.

pia kill switch

PIA MACE

– Bij de privacyvoorkeuren-setting zie je ook PIA MACE staan. Deze instelling blokkeert trackers op websites, die adverteerders inzetten om je online te volgen. Daarnaast weert het sites die je systeem met malware kunnen infecteren. PIA MACE biedt op deze manier extra bescherming maar werkt in de praktijk niet helemaal hetzelfde als een adblocker. Iets om rekening mee te houden, veel legitieme advertenties zie je namelijk nog steeds.

Het is aan te raden om naast Private Internet Access een volwaardige adblocker te draaien, als je hier behoefte aan hebt. Standaard is PIA MACE uitgeschakeld omdat sites er soms niet goed door willen laden. In het privacy-menu zet je het eventueel handmatig aan.

Split tunneling

– Het is aan te raden om je VPN zoveel mogelijk aan te laten staan, maar soms levert dat problemen op. Omdat je telkens een nieuw IP-adres toegekend krijgt, kunnen websites waarop je inlogt dit als verdacht ervaren. Met als gevolg dat je (tijdelijk) buitengesloten wordt. Vooral internetbankieren en e-mailprogramma’s hebben hier een handje van. Split tunneling is hiervoor in het leven geroepen. Daarmee scheid je een deel van het internetverkeer van je versleutelde VPN-verbinding.

In de software van Private Internet Access voeg je eenvoudig programma’s toe die je met je normale IP-adres verbinding blijven maken. Wijs bijvoorbeeld een alternatieve browser aan voor de sites die je liever zonder VPN wilt bezoeken. Al het overige internetverkeer wordt dan wel gewoon door je VPN beveiligd.

pia split tunneling

In PIA vind je deze functie onder Netwerkvoorkeuren. Daar vind je ook de instelling voor het benaderen van apparaten op je LAN-netwerk, zoals printers. Split tunneling werkt ook op Android, waar je onderscheid kunt maken tussen de verschillende apps op je telefoon. Op iOS ontbreekt deze optie.

Tweestapsverificatie  / 2FA

– Om je gebruikersaccount extra te beveiligen, is tweestapsverificatie in te schakelen. Mocht iemand ooit jouw wachtwoord in handen krijgen, dan kan diegene daar alsnog niet zomaar mee op jouw account inloggen. Vaak werkt deze methode doordat je een beveiligingscode op je smartphone ontvangt. Private Internet Access werkt daarentegen met unieke QR-codes die te scannen zijn met een zogenaamde Authenticator-app. Hoe je tweestapsverificatie precies instelt, lees je op de site van PIA.

Identity Guard / Identiteitsbescherming

– In het online dashboard van je PIA-account vind je de optie Identiteitsbescherming, of Identity Guard in het Engels. Nadat je hier een e-mailadres hebt ingevuld, scant de dienst of deze is aangetroffen in een gegevenslek. Mocht dit zo zijn, dan is het aan te raden om je wachtwoord op de gehackte website te wijzigen naar een nieuw en sterk wachtwoord. Je krijgt automatisch een melding wanneer het in de toekomst nogmaals voorvalt. Bovendien kun je meerdere mailadressen tegelijk laten monitoren. Dit kost niets extra.

pia breach monitor

Dedicated IP

– We hadden het er net al even over: wanneer je telkens een ander IP-adres krijgt toegewezen, gaan er bij bepaalde webdiensten nog wel eens alarmbellen af. Een oplossing hiervoor is er in de vorm van zogenaamde dedicated IP-adressen. Zo’n IP-adres blijft altijd hetzelfde en deel je niet met andere VPN-gebruikers.

Sinds december 2020 biedt Private Internet Access ook dedicated IP-adressen aan. Zo’n adres is alleen niet gratis. Het kost je vijf euro in de maand extra en je kunt hiervoor kiezen bij het afsluiten van je abonnement. Ben je al abonnee, dan kun je alsnog een dedicated IP-adres aanvragen – één per account. 

Het is momenteel nog niet mogelijk om een Nederlands IP-adres aan te vragen. Dedicated IP-adressen zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar vanuit Duitsland, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

pia dedicated ip

InBrowser – Incognito Browsing

– InBrowser staat los van je PIA-abonnement, maar willen we toch even noemen. Dit is namelijk een privacyvriendelijke browser-app van de makers van Private Internet Access, voor Android-smartphones en iOS-apparaten (iPhone/iPad). 

pia inbrowser

Wat deze browser onder meer doet, is al je internetgeschiedenis en bijbehorende cookies verwijderen zodra je de app afsluit. InBrowser schermt niet je IP-adres af voor de sites die je bezoekt, dus we raden je aan de browser in combinatie met de mobiele app van Private Internet Access te draaien.

Er is integratie met de wachtwoordmanager LastPass en je kunt er zelfs het Tor-netwerk mee op. Je hebt dan wel ook de losse Orbot-app nodig. InBrowser is inmiddels wel wat gedateerd (de eerste versie lanceerde in 2015 en dat zie je er vanaf), maar krijgt wel nog steeds regelmatig updates.  

Snelheid en performance

Van alle VPN-providers heeft Private Internet Access veruit de meeste servers ter beschikking. Het zijn er maar liefst meer dan 30.000 stuks, verdeeld over 84 landen. Vrijwel alle servers zijn fysiek, slechts een handjevol zijn virtueel. Dit geldt voor de landen waar VPN’s op een fysieke locatie niet mogelijk zijn vanwege politieke redenen. Mexico en Brazilië zijn daar voorbeelden van en in de serverlijst worden deze aangeduid met een speciaal icoontje (geolocatie-regio). Maar goed, dat zijn toch ook servers waar je als Nederlandse VPN-gebruiker eigenlijk niet zo snel mee in aanraking komt.

Het grootste deel van de servers is te vinden in de Verenigde Staten, zo’n 15.000 stuks op dertien afzonderlijke locaties. Zo zijn er servers in New York, Chicago en Florida.  De Nederlandse servers bevinden zich in Amsterdam, dat zijn er krap 700 stuks. Onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben meerdere serverlocaties om uit te kiezen. Keuze genoeg, dus. Het voordeel van zo’n groot serveraanbod is dat individuele servers minder belast worden, wat vervolgens de snelheid weer ten goede komt.

Op de website van Private Internet Access vind je alle afzonderlijke servers terug in een handige lijst, waar je per serverlocatie ook nog een speedtest kunt uitvoeren. Wij gebruiken hiervoor liever een onafhankelijke dienst, maar het geeft wel een aardig idee van de snelheden die je kunt verwachten voordat je verbinding maakt (of nog geen abonnement hebt). Probeer het gerust eens uit.

Hoe de snelheid er in de praktijk uitziet, meten we aan de hand van meerdere onafhankelijke speedtests. Om de snelheid van Private Internet Access te testen, gebruiken we de onafhankelijke speedtest-site van Ookla. Eerst willen we weten wat onze normale snelheid is, zonder VPN. De waarden komen uit op een downloadsnelheid van 198 Mbps, een uploadsnelheid van 60 en een ping van 9.

internetsnelheid zonder vpn

Daarna voeren we meerdere tests uit op Nederlandse servers. De downloadsnelheden variëren daarbij tussen de 126 en 189 Mbps.

snelheid VPN server Nederland van Private Internet Access PIA

Enig snelheidsverlies is bij VPN-gebruik normaal en deze score valt zeker binnen de gangbare marges.

Verbinden we met Duitsland, dan zien we nog steeds uitstekende snelheden:

snelheid VPN server Duitsland van Private Internet Access PIA

Naarmate de afstand tot de servers toeneemt, daalt ook de maximale snelheid van de verbinding. Dat merk je al enigszins zodra je een Britse server uitkiest. De scores blijven dan steken op zo’n 166 Mbps, wat overigens alsnog behoorlijk vlot is.

snelheid VPN server Verenigd Koninkrijk van Private Internet Access PIA

In alle gevallen schommelt de uploadsnelheid rond de 57 Mbps en de ping hangt rond de 13.

De echt grote verschillen tekenen zich af zodra we met Amerikaanse servers verbinden. Private Internet Access heeft dan de grootste moeite om zelfs maar de 100 Mbps aan te tikken. Meestal blijft de score steken op zo’n 70 Mbps, met een ping van rond de 84. Hier en daar een uitschieter naar de 100 Mbps. Het duurt hierdoor merkbaar langer voordat websites helemaal geladen zijn, vertraging die je uiteraard liever voorkomt.

snelheid VPN server Verenigde Staten van Private Internet Access PIA

Zo zie je maar weer dat het totaal aantal servers ook niet alles zegt. NordVPN en ExpressVPN hebben bijvoorbeeld minder Amerikaanse servers in het assortiment, maar deze servers zijn dan wel weer een stuk sneller dan die van Private Internet Access. Op dit gebied is PIA niet de snelste VPN, met name niet als je vooral een VPN zoekt om het Amerikaanse Netflix-aanbod mee te streamen. Waarover straks meer.

Prijs

Eén van PIA’s grootste troeven is dat deze VPN zeer schappelijk geprijsd is. Het goedkoopste VPN-abonnement start op het moment van schrijven al bij 1,92 euro per maand + 3 maanden gratis. Dat geldt voor twee jaar en je krijgt er tijdelijk drie maanden gratis VPN-toegang bij. 

Wil je niet zo lang van Private Internet Access gebruikmaken, dan is er ook een abonnement voor een jaar, dat kost je dan 3,10 euro in de maand. De duurste optie is om PIA voor slechts een maandje af te nemen. Dat kost je 10,69 euro. Dit is wel een slimme manier om de VPN een poosje uit te proberen en het is alsnog iets goedkoper dan het aanbod van de meeste concurrenten.

Goed om te weten is dat er niet daadwerkelijk iedere maand geld van je rekening wordt geschreven. Zodra je het abonnement start, betaal je direct de totaalprijs. 

Je zou denken dat je deze VPN voor zo’n scherpe prijs maar op een zeer beperkt aantal apparaten kunt installeren. Het tegendeel is waar, er zijn maar liefst tien simultane connecties mogelijk. Meer dan genoeg om (bijvoorbeeld in een gezinssituatie) meerdere pc’s, laptops en smartphones mee te beveiligen. 

Hoe zit dat bij andere VPN’s? Surfshark heeft op dit gebied helemaal geen beperkingen, maar is hierin meer uitzondering dan regel. CyberGhost daarentegen heeft een limiet van zeven apparaten, NordVPN houdt het bij zes stuks en ExpressVPN staat vijf gelijktijdige verbindingen toe. Hierop gelet is de prijs/kwaliteitsverhouding bij Private Internet Access uitstekend.

Betalen kan op verschillende manieren. Prettig voor ons Nederlanders is dat iDeal een van de betaalmogelijkheden is. Klik hiervoor wel eerst op ‘Click here to see all payment options’. Daarnaast zijn ook PayPal en verscheidene creditcards een optie. Anoniem betalen is mogelijk wanneer je kiest voor een van de cryptomunten: Bitcoin, Beam en Zcash. 

pia betaalmethodes

Tot voor kort hanteerde PIA een korte niet-goed-geld-teruggarantie van 7 dagen. Begin 2020 is die periode verlengd naar 30 dagen. Wel zo klantvriendelijk en in lijn met PIA’s voornaamste concurrenten. 

Alleen wanneer je Private Internet Access als eerste via je smartphone installeert, krijg je de optie om de dienst een week lang gratis uit te proberen. Houd er rekening mee dat er na die zeven dagen automatisch (circa) 45 euro wordt afgeschreven voor een jaarabonnement, tenzij je een dag van tevoren de Private Internet Access free trial stopzet. Je zou dan duurder uitzijn dan wanneer je via de PIA-website een abonnement zou starten.

Een leuk extraatje is trouwens de mogelijkheid om een vriend door te verwijzen naar Private Internet Access middels de ‘refer a friend’-optie. Je maakt een unieke link aan, waarmee een bekende vervolgens zijn of haar PIA-account start. Vervolgens krijgen jullie beide 30 dagen gratis VPN-gebruik bovenop de standaard abonnementsperiode. Nodig je op deze manier een boel vrienden en familie uit, dan kun je kosteloos weer heel wat maandjes vooruit!

Private Internet Access kortingscode

Zoek je de beste VPN voor de laagste prijs, dan kan dat nogal een opgave zijn. De kortingen vliegen je al gauw om de oren. VPN-aanbieders stunten maar wat graag met hun prijzen, zeker bij de meerjarige abonnementen. 

Goed nieuws natuurlijk als je een goedkope VPN wilt, maar het kan ook enigszins verwarrend zijn. En daar helpen we je graag bij. Sluit je via onze website een Private Internet Access-abonnement af, dan ben je altijd verzekerd van de beste deal. Op die manier betaal je altijd de laagste prijs en nooit meer dan noodzakelijk.

Entertainment

Buitenlandse streamingdiensten kijken is voor veel mensen een goede reden om een VPN-abonnement te nemen. Hoe brengt Private Internet Access het er op dit vlak vanaf?

Werkt Private Internet Access met Netflix?

We beginnen met de Godzilla onder de streamingdiensten en dat is natuurlijk Netflix. Het aanbod in de V.S. en Groot-Brittannië is nog een stuk groter dan op onze Belgische of Hollandse Netflix. Dit is dus onze eerste tussenstop. Binnen de software van Private Internet Access vind je servers die speciaal aangeduid zijn als ‘geoptimaliseerd voor streamen’, dat belooft dus veel goeds.

Toch gebeurt daar meteen al iets vreemds. We kiezen zo’n geoptimaliseerde server en loggen in op Netflix. Wat blijkt echter? Alle content die niet van Netflix zelf is, is in geen velden of wegen te bekennen. Ook na het herstarten van de browser blijft het resultaat gelijk: eigen Netflix-series en -films als Stranger Things, Orange is the New Black, Halston of The Trial of the Chicago 7 komen probleemloos binnen met een prima beeldkwaliteit. Maar alles wat niet-Netflix is, is spoorloos.

pia streaming server

Als we overschakelen naar een ‘gewone’ server in Amerika (die dus niet zogezegd voor streaming geoptimaliseerd is), werkt alles plotseling weer zoals het moet en plots duiken titels als Midnight Run, Rango, The Pelican Brief en The Outlaw Josey Wales weer op, allemaal titels die USA-exclusief zijn.

Bij de Britse Netflix is het nog erger. Of we nu een gewone of een geoptimaliseerde server kiezen: we krijgen enkel films en series voorgeschoteld die Netflix zelf heeft gemaakt. Waarschijnlijk detecteert Netflix dus dat we proberen binnen te raken via een VPN en sluit het de toegang af tot alle content waarvoor het alleen de Amerikaanse dan wel de Britse rechten heeft.

Bij de Duitse en Franse Netflix werkt alles zoals het hoort. Maar de kans dat je daar iets exclusiefs wilt zien, is waarschijnlijk veel kleiner dan bij het Amerikaanse/Britse aanbod. 

Private Internet Access en andere streamingdiensten

Een min of meer zelfde verhaal bij Amazon Prime Video. Wanneer we inloggen met de geoptimaliseerde server, detecteert Prime Video USA meteen dat je je achter een VPN verstopt en is er niks meer streamen. Geoptimaliseerd voor streamen betekent bij Private Internet Access dus eigenlijk het omgekeerde….

Schakel je over op een gewone verbinding, dan werkt het namelijk weer wél. Hoewel de verbinding niet bepaald pijlsnel is. Het duurde bijna een halve minuut vooraleer Bronson (een geweldige vroege film van Nicolas Winding Refn met Tom Hardy) binnenloopt. Zodra die voldoende gebufferd is, verloopt de stream verder probleemloos. Bij de Britse Prime Video zijn ze blijkbaar net wat minder op hun hoede, want daar kunnen we met een geoptimaliseerde streaming-server van Private Internet Access meteen probleemloos inloggen en alles bekijken wat we willen.

Ook bij BBC iPlayer verloopt niet alles vlekkeloos. Daar raken we wel onmiddellijk binnen, maar de videostream van bijvoorbeeld Killing Eve valt de eerste minuten twee of drie keer stil omdat de verbinding blijkbaar niet al te best is. Na een minuutje of vijf is er genoeg buffer binnengelopen en werkt alles verder normaal.

Bij andere Amerikaanse streamingdiensten als Hulu, HBO Max en The Criterion Channel raken we probleemloos binnen, maar opnieuw niet op topsnelheid.

Torrents downloaden met Private Internet Access

Private Internet Access staat wel het downloaden van torrents op al zijn servers toe en in onze ervaring werkt dit zonder problemen. Zonder VPN is het voor anderen betrekkelijk eenvoudig om jouw IP-adres te achterhalen. Uitgevers van films willen deze informatie gebruiken om downloadboetes te verstrekken, hoewel ze daarvoor eerst wel moeten aankloppen bij je internetprovider. Overigens zien die het helemaal niet zitten om hieraan mee te werken. Mede daardoor komen dit soort praktijken in Nederland nog niet voor.

Toch raden we je voor de zekerheid wel aan om een VPN te gebruiken bij het downloaden van torrents, gewoon voor het geval dat. PIA is hier een goede optie voor.

Apps en interface

Private Internet Access is beschikbaar voor de meeste gangbare apparaten en besturingssystemen waarop een VPN van pas komt, namelijk voor Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, als browserextensie en voor routers. Er is geen eenvoudige manier voor handen om je ware identiteit te verhullen op smart tv’s en spelcomputers, bijvoorbeeld om het Amerikaanse Netflix-aanbod vanuit de Netflix-app op je smart-tv te benaderen.

Surfshark en NordVPN hebben hiervoor speciale DNS-instellingen en duidelijke handleidingen die je door dit proces loodsen, bij PIA wordt aangeraden om de VPN voor dit doeleinde op je router te installeren. Dat gaat voor de gemiddelde gebruiker een stapje te ver, andere VPN’s hebben gebruiksvriendelijkere oplossingen.

Over handleidingen gesproken, die zijn beschikbaar op de site van Private Internet Access maar ze zijn wel goed verstopt. Klik op de hoofdpagina van de website bovenin op Support en daarna op Guides. Nu vind je per apparaat stap voor stap de (Engelstalige) installatie-instructies, inclusief handige screenshots.

Voor we op de individuele versies van Private Internet Access ingaan, vertellen we je graag eerst over de installatie ervan. Het installeren van een VPN klinkt wellicht lastig, maar dat is het gelukkig helemaal niet. Zeker niet als je onderstaande stappen volgt.

Private Internet Access downloaden en installeren

Het installeren van Private Internet Access op Windows-pc’s werkt als volgt. Na het afsluiten van een abonnement, log je op de website van Private Internet Access in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Zet eventueel de taal van de site op Nederlands, via het icoontje rechts bovenin. Je komt op je persoonlijke online dashboard terecht.  

pia software dashboard

Bij Downloads vind je het installatiebestand voor (o.a.) Windows. Sla het bestand op en voer het uit. Hierna opent de software meteen. Log opnieuw in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Druk nu op de grote ronde knop om te verbinden met de snelste VPN-server in jouw buurt. Uiteraard kent het programma nog allerlei instellingen en kun je ook een van de vele andere servers uitkiezen. Maar in de basis is jouw internetverbinding op deze manier binnen enkele minuten versleuteld. Zo eenvoudig is het!

Private Internet Access voor Windows en MacOS

De software en apps van Private Internet Access zijn helemaal naar het Nederlands vertaald, wat mede bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid ervan. Kijk hiervoor bij Settings, General en dan Language. Je stelt hier trouwens ook een donker of licht thema in.

Let op: standaard start PIA niet tegelijk met je pc op. Dat wil je waarschijnlijk wel, omdat anders de kans bestaat dat je de VPN vergeet in te schakelen. Kijk hiervoor bij de instellingen van de software bij Algemeen, en zet vinkjes voor de opties ‘Lanceren bij opstarten van systeem’ en ‘Verbinden bij opstarten’.

pia software interface

Klik je op het pijltje dat naar beneden wijst, dan zie je meer informatie over je huidige verbinding. Je ziet bijvoorbeeld in realtime wat je download- en uploadsnelheden zijn, wat je ‘nieuwe’ IP-adres is en hoeveel MB je tijdens je huidige sessie hebt gedownload. Ook wissel je er snel van server. Opvallend is daarnaast de Snooze-functie. Je VPN-verbinding wordt daarmee tijdelijk stopgezet en springt automatisch weer aan zodra de aangegeven tijd verstreken is.

Gebruik je Private Internet Access op je laptop, kijk dan ook eens bij de instellingen voor Automatiseringsvoorkeuren. Hier stel je bijvoorbeeld in dat de VPN automatisch inschakelt zodra je met een openbare wifi-hotspot verbinding maakt. Of dat de verbinding wordt stopgezet zodra je connectie legt met een vertrouwd wifi-netwerk. Deze functionaliteit is recent aan de desktopversies toegevoegd, namelijk eind maart 2021. In de smartphone-versie bestond deze optie al langer. Logisch ook, omdat je daarmee het vaakst op pad bent.

pia automatisering

Private Internet Access voor Linux

Private Internet Access scoort absoluut bonuspunten voor zijn Linux-ondersteuning. De reden daarvoor is dat er voor bepaalde Linux-distributies ‘gewoon’ een grafische interface bestaat, terwijl de meeste andere VPN’s uitsluitend met Terminal-commando’s werken. Dat maakt PIA een uitstekende keuze voor met name beginnende Linux-gebruikers.

Deze versie van Private Internet Access is onder meer te installeren op Ubuntu, Linux Mint en Debian. Werk je toch liever met Terminal of werk je op een andere distributie, dan vind je op de site van PIA een overzicht van alle mogelijke commando’s.

Private Internet Access voor Android en iOS

PIA is ook te downloaden als VPN voor smartphones op voor Android en iOS. Zo ben je ook op je smartphone en tablet van online anonimiteit verzekerd. Leggen we de apps naast elkaar, dan lijken ze in eerste instantie als twee druppels water op elkaar. Maar graven we wat dieper, dan wordt duidelijk dat de Android-versie meer opties te bieden heeft. 

Zo is alleen op Android split-tunneling beschikbaar. Daarmee stel je in welke apps via een VPN-server verbinding maken en welke juist niet. Het ‘snoozen’ van de connectie, het instellen van een donker thema en het plaatsen van een PIA-widget op je homescherm zijn ook exclusieve functies voor Android-toestellen. 

Beide apps laten je wel vertrouwde wifi-netwerken toevoegen. Stel, je hoeft thuis niet per se met een VPN verbonden te zijn maar wilt wel extra bescherming bij openbare netwerken. Dan voeg je je eigen wifi-netwerk als vertrouwd netwerk toe in de app. 

pia voor mobiele telefoon

Op Android is het standaard protocol OpenVPN met WireGuard als tweede keus. Op iOS is IPSec (IKEv2) het standaard protocol van dienst, terwijl je ook WireGuard en OpenVPN kunt selecteren. Uniek aan de iOS-versie is dat je de VPN-verbinding via Siri met je stem kunt starten en stoppen.

Een poosje geleden is de killswitch-optie uit de Android-app gehaald. Dit vanwege het feit dat Android sinds Android 8.0 in theorie een eigen ‘always on’-optie heeft voor VPN’s. Daar valt wat voor te zeggen, maar het instellen daarvan is niet bepaald gebruiksvriendelijk omdat de stappen hiervoor per telefoonmerk verschillen. Zo is de optie er helemaal niet op Huawei-toestellen. Hopelijk komt de functie ooit gewoon weer terug. Op iOS is de killswitch-knop namelijk wel nog gewoon aanwezig.

Private Internet Access als browserextensie (Chrome, Firefox en Opera)

Je kunt Private Internet Access ook als browserextensie installeren. Houd er rekening mee dat je alleen door de VPN beschermd bent binnen dit browservenster, al het internetverkeer daarbuiten (downloadprogramma’s bijvoorbeeld) niet. De extensie van PIA valt in positieve zin op omdat het veel meer is dan een VPN alleen. Het zorgt er onder meer ook voor dat sites geen toegang meer krijgen tot je webcam/microfoon. Trackers en cookies worden eveneens geweerd.

Het kan zijn dat bepaalde websites daardoor niet goed meer werken. De url’s daarvan zijn uit te zonderen zodat je niet telkens de hele VPN-verbinding hoeft stop te zetten. De extensie biedt bescherming tegen de eerdergenoemde WebRTC-lekken en blokkeert ook Adobe Flash, een zeer onveilige plugin. Overigens doen de meeste browsers dit laatste uit zichzelf al.

pia vpn browser extensie

Private Internet Access voor routers

Ben je een gevorderde gebruiker, overweeg dan om Private Internet Access op je router te zetten. Op deze manier zijn alle apparaten op je thuisnetwerk met een VPN verbonden en hoef je niet meer afzonderlijke clients te installeren. Dit komt ook van pas wanneer je PIA wil gebruiken op apparaten die geen mogelijkheid hebben om de VPN los op te installeren, zoals een smart-tv.

Om van PIA gebruik te maken op je router, dient deze op zogeheten custom firmware te draaien. Bekende varianten die ondersteund worden, zijn DD-WRT, AsusWRT, Tomato en PFSense. Uitgebreide handleidingen vind je op de website van Private Internet Access. Mocht je het niet aandurven, dan zijn er ook kant-en-klare routers te koop. Daarop staat PIA reeds geïnstalleerd. Je wordt hiervoor doorverwezen naar de site van Flashrouters, een aanbieder die zich hierin specialiseert.

Support

Contact opnemen met de klantenservice van Private Internet Access kan op meerdere manieren. Rechtstreeks mailen is geen optie maar je kunt wel een ticket aanmaken. Je zet op de site van PIA dan heel gericht je vraag uiteen en binnen enkele uren krijg je via de mail een antwoord terug. Dit is alleen wel wat omslachtig en tijdrovend, dus we raden je aan om eerst de 24/7 live chatfunctie te proberen.

Onze ervaringen daarmee zijn erg positief, we worden consistent binnen enkele seconden geholpen. Door een menselijke medewerker welteverstaan, niet door een chatbot. Altijd prettig. Naderhand krijg je een kopie van het gesprek in je mailbox. Zo kun je de informatie op je gemak nog eens teruglezen, mocht je het chatvenster intussen hebben afgesloten.

pia helpdesk support

Eindoordeel

Ben je op zoek naar de beste VPN en overweeg je Private Internet Access? Wij zijn over het algemeen zeer te spreken over deze aanbieder. De oudgediende in het vak heeft door de jaren heen zeker zijn sporen verdiend, vooral wanneer het de bescherming van je online privacy betreft.

Een van de grootste voordelen is dat de VPN voor een heel zacht prijsje op bijzonder veel apparaten inzetbaar is. Hiermee heeft PIA zeker een stapje voor op de concurrentie, die een beperkter aantal installaties toestaan. Het uitgebreide serveraanbod juichen we ook toe, evenals de prima snelheden, het algemene gebruiksgemak en de stabiliteit van de verbinding.

Moet je als streamingliefhebber een abonnement op Private Internet Access nemen? Nee, we zouden voor dit doeleinde een andere provider kiezen. Blijkbaar is het zeker voor Amazon en Netflix niet zo moeilijk om de VPN-verbindingen van PIA te detecteren en krijg je dus niks te zien of enkel de ‘originals’. Alleen daarvoor een abonnement op PIA betalen is dan natuurlijk weggegooid geld, want die films en series kan je evengoed op de vaderlandse Netflix bekijken. 

Als het wel werkt, komen de streams best wel traag binnen of haperen zelfs de eerste minuten. Dat probleem herstelt zich meestal vanzelf wel, maar echt prettig kijken is het niet. 

Het feit dat PIA vanuit de Verenigde Staten opereert, kan terecht een reden zijn om deze provider links te laten liggen. Hoewel er wat ons betreft genoeg maatregelen zijn getroffen om alsnog je privacy te waarborgen en PIA op dit vlak erg transparant is. Er is zelfs in de rechtszaal bewezen dat deze aanbieder geen internetgeschiedenis te overhandigen heeft.

Voor Linux-gebruikers is dit een van de weinige VPN’s met een grafische interface, wat voor hen wel zo gebruiksvriendelijk is. De uitgebreide browserextensie en smartphone-apps vallen ons ook in positieve zin op.

Het ontbreekt voorlopig nog aan een security-audit, maar men onderneemt op dit gebied momenteel wel actief stappen. Dat geeft ons vertrouwen in de toekomst. Wat ons betreft hoef je daar niet per se op te wachten. Wil je ongestoord het internet op zonder last te hebben van pottenkijkers, dan is Private Internet Access zeker het geld waard.


Veelgestelde vragen over Private Internet Access

Omdat Private Internet Access in de Verenigde Staten is gevestigd, kun je twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze VPN-provider. Een ideale locatie is het niet, omdat de VS onderdeel is van de Five Eyes-alliantie. Tegelijkertijd is in het verleden bewezen dat PIA geen data van gebruikers te overhandigen heeft en dus zijn strike no-log-beleid goed nakomt. Dat geeft dus wel degelijk vertrouwen. Het blijft een afweging die je zelf moet maken, want er zijn ook VPN’s die in privacy-vriendelijkere oorden zijn gevestigd.

PIA biedt sterke encryptie en omarmde als één van de eerste VPN’s het WireGuard-protocol. Ook stond het aan de wieg van OpenVPN. Het is dus zeker een veilige keuze als jouw nieuwe VPN-provider. 

Private Internet Access biedt geen gratis versie van zijn VPN-dienst aan. Van sommige VPN’s bestaan er wel gratis versies, maar deze hebben meestal beperkingen. Denk aan een lage snelheid en minder servers, of ze tonen advertenties. Vaak hebben ze ook datalimieten. Gratis VPN’s zijn vaak ook minder betrouwbaar wat betreft privacy en beveiliging in vergelijking met betaalde diensten. Ons advies is dus zeker om voor een premium VPN-provider te kiezen, kijk voor voor mooie kortingen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

52 reacties op “Private Internet Access (PIA)

 1. Greet

  Geachte lezer,

  Ik zou graag een nieuw abonnement afsluiten maar ik kan alleen betalen met iDEAL maar helaas die zie ik niet staan. Over 4 dagen verloop mijn abonnement die kon ik toen wel met iDEAL betalen. Waarom kan dat niet meer.

  Ik hoor het graag.

  M.v.g Greet

 2. Izak van Langevelde

  PIA was ooit redelijk, maar sinds een paar weken zit ik dagelijks een paar uur zonder VPN, omdat PIA bezig is met een verbouwing van hun netwerk. De helpdesk verstuurt alleen standaard emails of geeft helemaal niet thuis. Geen aanrader.

 3. Bent

  Beste, Ik heb op mijn Note9 Pia zo ingesteld dat deze op zou moeten starten bij starten telefoon. Echter dat is nu al paar dagen niet gebeurd.

  Ligt dit aan beveiliging van Note9 of zo ?

  Gr Bent

 4. Mag

  Ik heb PIA op mijn iPad Air. Maar dat geeft problemen . iPad pakt wifi niet goed meer op.
  Ik heb PIA verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Dat helpt niet. Op mijn iPad gebruik ik meerdere browsers. Naast safari ook Firefox en Firefox focus. Kan dat problemen geven?

 5. Richardd

  Goede avond mijn vraag is ik woon in thailand kan ik hier vandaan gebruik maken van vpn naar Nederland om zigo te bekijken heel hartelijk dank groeten Richard

 6. Jo Jongen

  Op mijn Sony laptop met Windows 10 staat al jaren Pia Vpn.
  Maar, bij het downloaden schakelt Pia zich zelf uit ( rood mannetje).
  Met de rechtermuisknop krijg ik hem wel weer aan de praat, maar ik ben er nooit zeker van, dat het proces zich niet weer herhaalt.
  Wat doe ik fout/moet ik veranderen??

  1. VPN diensten

   Een VPN verbinding kan verloren gaan. Het is daarom zaak dat je de kill-switch inschakelt zodat er geen data via een onbeveiligde verbinding wordt verstuurd en ontvangen.

 7. Nick

  Pas wel op als je met Paypal betaalt. Want ook als je kiest voor 1 maand blijven ze elke maand weer afschrijven (soms dus zonder dat je er erg in hebt)

  1. VPN diensten

   Dat is waar, je neemt in principe een maandabonnement dat stopt wanneer je het actief stopzet op de website van PIA of op de website van Paypal aangeeft dat automatisch afschrijven niet meer mogelijk mag zijn.

 8. Jan

  Ik heb op mijn mac PIA geïnstalleerd. Dat is gelukt. Vervolgens moet ik via het logo verder gaan en hier ga ik de mist in. Pia vraagt naar mijn gebruikersnaam, maar waar heb ik die opgegeven? Ik heb wat geprobeerd maar zo als te verwachten was ging die vlieger niet op.
  Wat moet ik doen om verder te gaan?

  Jan

  1. VPN diensten

   Je hebt deze gegevens ontvangen in een mail van Private Internet Access. De gegevens kan je ook terug vinden als je inlogt op de website van PIA met jouw e-mail adres.

 9. Essenberg

  Mijne heren,
  Ik overweeg om een abonnement op PIA te nemen. Ik maak gebruik van Spotnet. Geeft deze combinatie een probleem of kan ik, na aanmelden op PIA, daarna via Spotnet downloaden?
  Gaarne hoor ik van U of dit zonder problemen kan.

 10. metalfan

  Hier en daar lees ik berichten over dat vpn je snelheid afknijpt. Is dat waar? Ik heb een internet snelheid van 300mb en wil niet ineens 50% snelheid verliezen om maar wat te noemen. Dus de vraag is… Zit er een snelheidslimiet aan vpn en zo ja was is die limiet?

  1. VPN diensten

   Bij goedkopere services en op servers waar het erg druk is kan het inderdaad zo zijn dat de snelheid minder wordt. Wij hebben de snelheid bij de verschillende VPN services getest, bij Private Internet Access is zoals je kunt zien de snelheid zeer goed. Voor echt een topsnelheid raden we je ExpressVPN aan.

 11. R.J. Waaijers

  Goedenavond,

  Ik heb een abonnement op Private Internet Acces voor $ 6,95 per maand.

  – Het is slechts geïnstalleerd op 1 pc.

  Hoe kan ik het ook installeren op mijn mobiele telefoon (Samsung G5) en op mijn labtop (Windows 10) ?

  Bedankt voor een antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Rob Waaijers

  1. VPN diensten

   p de website van Private Internet Access vind u onder de downloads sectie de software voor de verschillende systemen. Eenmaal geïnstalleerd kan je met jouw inloggegevens gebruik maken van VPN verbinden.

 12. Moon

  Ik woon in Duitsland en wil gebruik maken van het downloaden van torrents (vooral ebooks). Werk PIA ook in Duitsland, kan ik eventueel ook popcorn kijken, want in Duitsland zijn ze wel heel streng op downloaden en uploaden?

  1. VPN diensten

   Ja PIA werkt ook in Duitsland. Zorg er wel voor dat de kill switch optie aanstaat wanneer je de VPN verbinding gebruikt, zo voorkom je downloaden over je normale internetverbinding wanneer de VPN verbinding wegvalt.

 13. Jeffrey

  Ik gebruik momenteel Mobiel internet van Tele2, maar ik heb elke dag een ander IP-adres van Tele2,
  ik wil graag een VAST IP-adres hebben, is dit mogelijk als ik gebruik maak van deze VPN service? Zodat ik het ip adres van de VPN kan whitelisten om verbinding te maken met bepaalde FTP servers?

  1. VPN diensten

   Je kunt beter een VPN service kiezen waar een dedicated ip adres te verkrijgen is (bij PIA kan dit niet). Een goed alternatief die wel dedicated ip’s aanbiedt is NordVPN.

 14. Alfred Verhoef

  Hoe zeg ik op indien nodig. M.a.w wat is de procedure?.Ik heb voor betaling mijn credietkaart gebruikt. Ik wil in het vervolg met Ideal betalen.

  1. VPN diensten

   Als je inlogt op de website van Private Internet Access kan je in de accountopties met kiezen voor “cancel my subscription”. Wanneer je op deze knop klikt is je stopt je abonnement en daarmee de betalingen.

 15. Niels

  als ik mijn router instel als vpnclient.
  Kan, en zo ja, hoe kan ik dan vanaf buitenhuis gebruik maken van mijn synology vpnserver ?
  maw van thuis anoniem via PIA internetten / streamen etc
  vanuit waar dan ook ter wereld beveiligd via vpn op mijn synology nas komen die dan dus als vpnclient staat ingesteld?

  ik wil dus het beste van twee werelden 😉

  1. VPN diensten

   PIA biedt geen dedicated ip adressen aan, het is dan ook niet mogelijk om vanuit een andere locatie buiten je netwerk je nas te bereiken als de router ingesteld staat als vpn client.

 16. Dennis

  Als u een abbonoment neemt voor 1 maand je betaald via ideal dan kan het toch niet doorlopen het abbonoment ?

  En ik heb 150 mb internet per maand via me eigen server.

  Welke snelheden kan ik halen met dit programma ?

  1. VPN diensten

   Private internet acces ondersteunt betalen middel iDeal ook niet. Daarnaast kan er via iDeal natuurlijk wel een abonnement betaald worden maar dat zal dan niet automatisch gaan.

 17. benserver

  Ik wil pia een maand proberen.
  Stopt dan automatisch betaling, of moet ik opzeggen?
  Stel ,na het beeindigen van deze maand gaat mijn internet automatisch over over op mijn oude ip adres?

  gr Ben

  1. VPN diensten

   Je moet het abonnement opzeggen, maar dat gaat met 1 druk op een knop. En het klopt dat na het beëindigen van de maand je de service niet meer kunt gebruiken en dus weer gebruik maakt van je eigen ip-adres.

   1. VPN diensten

    Als je geen ideal optie zit om te verlengen zou je Paypal kunnen gebruiken of een nieuwe abonnement afsluiten. Met de laatste optie is het misschien slim om een langer abonnement af te sluiten deze keer.

  1. VPN diensten

   Ja, in het standaard Synology systeem DSM is er een mogelijkheid om de nas als VPN client te gebruiken. Een nadeel is dat er geen gemakkelijke kill switch optie is.