Gratis VPN Android: Ontdek de voordelen van VPN voor Android

Een gratis VPN voor Android klinkt als een zeer goede optie maar niet elke gratis dienst is betrouwbaar. In dit artikel lees je over welke aanbieders veilige gratis versies bieden, hoe je de VPN instelt en wat de beperkingen daarvan zijn.

Een VPN gebruiken voor je Android toestel is heel belangrijk. Het beschermt niet alleen je online privacy en anonimiteit, maar biedt ook andere voordelen. Namelijk bescherming tegen hackers, het omzeilen van geografische beperkingen om buitenlandse content te deblokkeren en de mogelijkheid om goedkoper online te shoppen. 

Als je hebt besloten om een VPN te nemen, moet je tussen een betaalde of een gratis VPN kiezen. Een gratis VPN lijkt natuurlijk een aantrekkelijke optie, maar zulke diensten zijn altijd met beperkingen geleverd. Vaak omvat dit datalimieten, weinig serverlocaties en geen beveiligingstools

Sommige gratis VPN’s zijn ook onbetrouwbaar en brengen zelfs je online veiligheid in gevaar. Er zijn gratis diensten die je gegevens doorverkopen om bedrijfskosten te financieren of je apparaat infecteren met malware. Best erg eigenlijk. Goedkoop kan soms duurkoop zijn, vooral als het gaat om jouw persoonlijke data en online veiligheid. 

De meeste premium providers bieden gratis proefperiodes en ook geld-terug-garanties voor Android. Je kan dus de dienst eerst gratis uitproberen voordat je eraan verbindt. Ze zijn veilig, betrouwbaar, snel en hebben geen beperkingen. 

In dit artikel hebben wij de beste gratis VPN’s voor Android uitgelicht. Blijf lezen! 

Inhoudsopgave

Beste gratis Android VPN: Top 5

  1. NordVPN – de beste VPN voor Android met een gratis proefperiode 
  2. Surfshark – VPN met gratis proefperiode en onbeperkte gelijktijdige verbindingen 
  3. Atlas VPN – de beste gratis VPN voor Android 
  4. Proton VPN – gratis VPN voor Android zonder datalimiet 
  5. Hide.me – gebruiksvriendelijke gratis VPN 

Voordelen van gratis VPN

Gratis VPN voor Android is wel beperkt maar heeft toch wat voordelen. Deze hebben wij op een rij gezet:

  • Verbergt je IP-adres en locatie. Een Internet Protocol (IP)-adres is een uniek identificatienummer dat wordt toegewezen aan elk apparaat dat verbonden is met het internet. Het bevat informatie over je locatie en maakt communicatie tussen apparaten mogelijk. Met een VPN maak je verbinding met een server in een bepaald land waardoor je je echte IP-adres verandert. Zo ben je dus veiliger online want niemand kan je traceren of achterhalen wie je bent. 
  • Zorgt voor een veilige verbinding. Als je gebruikmaakt van openbare wifi netwerken dan is een VPN van belang. Hackers die verbonden zijn aan hetzelfde netwerk kunnen heel makkelijk zien wat je online doet en wat voor informatie je deelt of ontvangt. Wanneer je verbinding maakt met een VPN server wordt al je data door een versleutelde tunnel geleid. Zo zorg je voor betere anonimiteit en voorkom je ook nieuwsgierige ogen die mee willen kijken of zelfs je privé informatie willen downloaden. 
  • Verbergt je browsegeschiedenis. De websites die je bezoekt, je internetprovider en derden kijken graag mee van wat je online doet. Ze verzamelen data over je surfgedrag voor verschillende redenen. Met een gratis VPN krijg je een nieuw IP-adres toegewezen waardoor anderen je surfactiviteiten niet zien. Ze kunnen dus ook geen data verzamelen over de websites die je bezoekt of je browsegeschiedenis bekijken. 

Nadelen van gratis VPN

Een gratis VPN heeft echter meer nadelen dan voordelen. Dat komt omdat VPN-aanbieders hun kosten moeten financieren om een betrouwbare dienst van goede kwaliteit te kunnen leveren. Hier volgen de nadelen van een gratis VPN:

  • Langzamere verbindingen. Servers kosten geld om te onderhouden. Dat is nodig voor snelle verbindingen en goede prestaties. Omdat ze ook minder servers hebben, zijn ze altijd overbezet. Dat leidt tot trage internetverbindingen. 
  • Beperkt data, bandbreedte en servers. Vrijwel alle gratis providers zijn heel beperkt. Meeste hebben een datalimiet, langzame verbindingen en maar een paar server locaties. Voor sommige gebruikers is dat misschien genoeg, zolang je veilig wilt blijven terwijl je af en toe online surft. Maar voor de meesten zijn zulke limieten erg beperkend. 
  • Kan geen geoblokkades omzeilen. Een van de grootste voordelen van VPN’s is de mogelijkheid om geografische beperkingen te omzeilen. Met een gratis VPN is dat niet het geval. Als je buitenlandse content zoals Amerikaanse Netflix, HBO Max of Disney+ wilt deblokkeren, heb je een premium VPN nodig.

Wat is de beste gratis VPN voor Android? Top 5

Er zijn veel verschillende gratis VPN’s om uit te kiezen. Ze zijn echter niet allemaal veilig en betrouwbaar. Daarom hebben we de beste VPN’s voor Android geselecteerd. Onderstaande VPN-aanbieders bieden een gratis proefversie, geld-terug-garantie of een gratis versie aan.


Beste VPN’s met gratis proefperiode voor Android: overzicht

1. NordVPN – de beste VPN voor Android met een gratis proefperiode 

NordVPN is de beste VPN voor Android. Het is niet helemaal gratis, maar je kan meer dan een maand zonder kosten gebruik maken van de 7-daagse gratis proefversie met 30 dagen geld-terug garantie. 

Het bedrijf heeft 5.800+ servers in 60+ landen dus je kan er zeker van zijn dat je altijd een server vindt die snel en niet overbezet is. Het heeft ook een gebruiksvriendelijke app voor Android en 6 gelijktijdige verbindingen

De provider is aangedreven door zijn eigen NordLynx-tunneling protocol, die bekend is als zeer snel in de VPN industrie. Daarnaast biedt NordVPN de standaard encryptie (AES-256), een kill switch, DNS-lekbescherming en een onafhankelijk gecontroleerd no-logs beleid om je veiligheid en privacy online te garanderen. 

Deze dienst heeft ook veel krachtige beveiligingstools zoals CyberSec (automatische adblocker), Dark Web Monitor (alarm als je email adres is blootgesteld), Threat Protection (biedt bescherming tegen trackers en malware) en split tunneling, die je VPN-tunnel per app aanpassen. Dit betekent dat je dataverkeer gesplitst wordt: je gekozen data is versleuteld terwijl andere data openbaar blijft op het netwerk. 

Bovenop is NordVPN een van de beste VPN’s als het gaat om streamen. Het kan geoblokkades heel eenvoudig omzeilen en toegang geven tot buitenlandse content die normaal gesproken niet beschikbaar is in Nederland. 

Voordelen:

  • 5700+ servers in 60+ landen
  •  NordLynx-tunneling protocol
  • Nette veiligheidsfuncties 

Nadelen:

  • Maar 6 gelijktijdige verbindingen 

Lees onze NordVPN recensie als je meer informatie wilt over deze provider. 

 


2. Surfshark – VPN met gratis proefperiode en onbeperkte gelijktijdige verbindingen 

Surfshark is de tweede op onze lijst met beste VPN’s voor Android. Net als NordVPN, is Surfshark niet helemaal gratis. Je kan gebruik maken van de 7-daagse gratis proefversie met 30 dagen geld-terug garantie om voor langer dan een maand zonder kosten de dienst te gebruiken. 

Deze aanbieder blinkt uit door zijn goede beveiliging en onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen. De dienst heeft 3.200+ servers in 100+ landen en het heeft ook speciale soorten servers. Dit omvat Static IP (je krijgt hetzelfde IP-adres elke keer dat je verbinding maakt met een bepaalde server) en Dedicated IP (je krijgt een IP-adres toegewezen en je bent de enige die het gebruikt), maar deze functie komt wel met een extra bijbetaling. 

Surfshark wordt aangedreven door WireGuard, een protocol dat bekendstaat om zijn snelheden en goede beveiliging. De dienst maakt ook gebruik van AES-256-versleuteling om je internetverkeer te beveiligen en je privacy te beschermen.

De provider is bekend om het aantal goede beveiligingsfuncties. Dit omvat de AES-256-encryptie, een onafhankelijk gecontroleerd no-logs beleid, een kill switch en IP- & DNS-lekbescherming. Er is ook de ID-bescherming (Alert), GPS-spoofing en incognito-zoekfunctie (Search). 

Er is een app beschikbaar voor Android op de Google Play Store. Maar het ondersteunt daarnaast ook Windows, macOS, Linux, routers en smart-tv-toestellen in het geval dat je Surfshark op meerdere apparaten wilt gebruiken. 

Voordelen:

  • Erg snel dankzij WireGuard
  • Onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen
  • Static en Dedicated IP

Nadelen:

  • Sommige functies kosten extra

Lees onze Surshark recensie voor meer informatie


Beste VPN’s met gratis versie voor Android: overzicht

1. Atlas VPN – de beste gratis VPN voor Android 

Atlas VPN is de beste gratis VPN voor Android. Atlas VPN biedt een goede balans tussen de prijs, prestaties en beveiliging voor Android gebruikers. Hoewel het kosteloze plan vastzit aan een datalimiet van 5 GB, biedt het toch een goede variëteit aan functies.

Deze provider heeft geen apparaat limiet en 3 server locaties waaronder Amsterdam, New York en Los Angeles. Hoewel het WireGuard-protocol beschikbaar is, zijn de snelheden verlaagd om de impact op de VPN-prestaties voor premium abonnees te verminderen.

De Atlas VPN-applicatie voor Android is heel gebruiksvriendelijk. Hier vind je verschillende handige functies die alleen voor Android geschikt zijn. Tracker Blocker schakelt website trackers uit die loggen wat je op de site doet, terwijl de Data Breach Monitor het web scant om te zien of je informatie ergens blootgelegd is.

Als je iets wilt streamen dan is de gratis versie waarschijnlijk niet genoeg. Het heeft maar 3 server locaties en het is ook niet gegarandeerd dat je de content echt deblokkeerd. In dit geval kan je beter voor een betaalde versie kiezen. Met een premium abonnement krijg je toegang tot 1000+ servers in 42+ landen, waardoor je bijna elk streaming platform kan ontgrendelen. 

Voordelen:

  • Gratis versie
  • Tracker Blocker en Data Breach Monitor functies
  • Onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen 

Nadelen:

  • 5 GB datalimiet
  • Maar 3 server locaties

Lees onze Atlas VPN recensie voor meer informatie. 


2. Proton VPN – gratis VPN voor Android zonder datalimiet 

Proton VPN is ideaal voor mensen met een behoefte aan verbeterde anonimiteit voor Android. De privacy-vriendelijke jurisdictie, gecombineerd met de open-source en gecontroleerde software, maken het een betrouwbare provider. Een andere bonus is dat er geen datalimieten zijn die je online activiteiten beperken.

De gratis versie van Proton VPN staat slechts 1 apparaat tegelijk toe. Bovendien zijn de enige beschikbare servers in Japan, Nederland en de VS. Trage snelheden zullen geen probleem zijn omdat VPN Accelerator een lage latency over lange afstanden garandeert.

De Android app bevat een Always-On kill switch, split tunneling en DNS-lekbescherming die je niet kunt uitschakelen. Een andere opvallende functie is alternative routing, een anticensuurfunctie die is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle Proton-services – VPN, Mail en Agenda – altijd toegankelijk zijn.

Zoals met de gratis versie van Atlas VPN, streamen is niet mogelijk met de gratis versie van Proton VPN. Als dat een belangrijke factor voor je is, kies dan beter voor een premium abonnement. 

Voordelen:

  • Gratis versie
  • VPN Accelerator
  • Geen datalimiet 

Nadelen:

  • Maar 1 verbinding
  • 3 server locaties 

Lees onze Proton VPN recensie voor meer informatie. 


3. Hide.me – gebruiksvriendelijke gratis VPN 

Net als Atlas VPN en Proton VPN, is Hide.me ook een premium VPN die een gratis versie biedt. Hide.me is heel gebruiksvriendelijk en heeft zelfs een Nederlandstalige software

De gratis versie heeft een riante datalimiet van 10 GB en staat maar 1 apparaat toe. Qua servers is Hide.me ook beperkt in vergelijking met een premium abonnement. Betalende gebruikers hebben de keuze uit meer dan 2.000 servers in 75+ landen, terwijl de gratis versie gebruikers alleen kiest uit servers in ​​Nederland, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten.

Het WireGuard is ook alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Maar het is wel voorzien van een kill switch die je verbinding uitschakelt als je verbinding met een VPN wegvalt en Stealth Guard die je de flexibiliteit geeft om bepaalde apps of je hele internetverbinding te kiezen en te beperken tot een VPN-verbinding.

Zoals andere gratis VPN’s, kan Hide.me geen content deblokkeren. Dus als je van streamen houdt, moet je toch voor een betaald abonnement kiezen. 

Voordelen:

  • Gratis versie
  • Nederlandstalige software
  • 10 GB datalimiet 

Nadelen:

  • Maar 1 verbinding
  • 4 server locaties 

Lees onze Hide.me recensie voor meer informatie. 


Hoe kan je een gratis VPN voor Android installeren?

Het installeer proces van een gratis VPN voor Android toestellen is heel eenvoudig. Volg de onderstaande stappen:

  1. Kies een betrouwbare VPN-dienst. Wij raden NordVPN aan, nu met 64% korting!
  2. Kies de gewenste gratis (proef)versie 
  3. Installeer de software en voltooi het aanmeldingsproces 
  4. Maak verbinding met een server 
  5. Je surft nu met een VPN! 

Gratis VPN voor Android?

VPN staat voor virtual private network en het creëert een versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en het internet, waardoor je online activiteiten privé en veilig blijven. De meeste providers die betrouwbaar zijn hebben premium abonnementen die veel meer mogelijkheden bieden qua streaming, torrenting en extra beveiligingstools. 

Gratis versies zijn vaak beperkt met minder gelijktijdige verbindingen, server locaties en datalimieten. Toch is een gratis VPN beter dan niets. Het zorgt voor een veilige verbinding tussen je apparaat en het internet waardoor je internet provider of andere nieuwsgierige derden niet mee kijken van wat je online doet. Zo ben je dus veiliger online want niemand kan je traceren of achterhalen wie je bent. 

Zijn gratis Android VPN’s veilig?

Niet alle gratis VPN’s zijn veilig. Er waren wel gevallen waar gratis VPN’s privé informatie van hun gebruikers verkochten om de bedrijfskosten te financieren. In ergste gevallen hebben gratis VPN’s de apparaten van gebruikers geïnfecteerd met malware. In het kort, gratis VPN’s zijn niet veilig. Zelfs de betrouwbare gratis diensten ontbreken aan beveiligingsfuncties. 

Hier volgen de slecht beoordeelde gratis VPN’s:

  • Betternet VPN. Verzamelt de ID van je apparaat. Er waren ook gevallen waar de apps malware en tracking libraries bevatte.
  • Earth VPN. Een gebruiker werd gearresteerd vanwege een bommelding op basis van logbestanden die aan de Nederlandse politie waren geleverd.
  • HideMyAss VPN. Een gebruiker werd blootgesteld en logs werden aan de FBI verstrekt in een “LulzSec-fiasco”.
  • Hola! VPN. Het staat bekend als een gratis VPN, maar in werkelijkheid werkt het als een slecht beveiligd botnet.
  • DoubleVPN. Servers, logbestanden en accountgegevens werden in beslag genomen door wetshandhavers.

Verdienmodel van gratis Android VPN’s

Gratis VPN’s zijn vrijwel nooit echt gratis. Als je kiest voor een gratis (proef)versie van een premium VPN, dan weet je dat de dienst geld verdient met de betaalde versie. De gratis versie is maar een manier voor gebruikers om te zien hoe de dienst werkt, zelfs met beperkingen. Toch zijn er gratis VPN’s die zweren om helemaal gratis te zijn. In een klein aantal gevallen is dit wel waar, maar meestal niet. 

Veel gratis VPN’s verdienen geld door je op een of andere manier te volgen. Ze gebruiken bijvoorbeeld cookies, webbeacons en tracking pixels om te bekijken waar je online gaat en wat je doet. Vervolgens verkopen ze je browsegeschiedenis aan adverteerders of data brokers. 

Zo verdienen ze geld om het bedrijf te laten draaien. Dit is belangrijk om te weten want het brengt je privé informatie in gevaar. Kies daarom een betrouwbare VPN dienst om veilig online te blijven en je data te beschermen. 

Wat zijn de beperkingen van een gratis VPN?

Gratis VPN’s hebben veel meer beperkingen dan betaalde VPN-abonnementen. Denk niet alleen aan snelheid of streaming mogelijkheden, maar ook logs, privacy en beveiligingstools. 

In de onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen van betaalde en gratis VPN’s vergeleken:

Gratis VPN’s  Betaalde VPN’s
❌ Langzame verbindingen  ✔️ Kleine invloed op snelheid
❌ Data, bandbreedte en server beperkingen ✔️ Wereldwijde server netwerken
❌ Mogelijke logging risico’s  ✔️ 24/7 klantenondersteuning
❌ Kan geen geoblokkades omzeilen ✔️ Kan makkelijk geoblokkades omzeilen
❌ Alleen basis beveiligingsfuncties  ✔️ Veel  extra beveiligingsfuncties
✔️ Geen kosten ❌ Verplichte abonnement
✔️ Probeer opties zonder verplichting ❌ Lagere prijzen vereisen een langere verplichting

Zoals je kan zien is een betaalde VPN in het meeste gevallen veel beter dan gratis VPN’s. Dit geldt vooral als je buitenlandse Netflix wilt bekijken of geen data, bandbreedte of server beperkingen wilt hebben. Met een paar euro per maand browse je veilig online, krijg je toegang tot buitenlandse content en hoef je je geen zorgen te maken over je privé informatie. 

Tips voor het kiezen van de beste gratis VPN’s voor Android

Hier volgen enkele tips die kunnen helpen bij het kiezen van de beste VPN voor Android: 

  • Goede privacy. De belangrijkste reden om een VPN te gebruiken is om toezicht te vermijden. En hoewel een no-logs beleid belangrijk is, zijn er gevallen waar gratis VPN’s betrapt werden op liegen. We hebben het privacybeleid van alle bedrijven bekeken om te zien welke echt te vertrouwen zijn.
  • Sterke beveiligingsfuncties. Kosteloze VPN’s staan erom bekend dat ze niet de beste beveiliging hebben. Daarom is het belangrijk om te bekijken of de versleutelingsstandaarden goed zijn (minstens 256 bits). Ook providers zonder essentiële tools zoals een kill switch zijn je tijd niet waard.
  • App voor Android. Sommige VPN-ontwikkelaars richten zich meer op bepaalde platforms dan op andere. We hebben de diensten geselecteerd met applicaties voor Android die regelmatig worden bijgewerkt en onderhouden.
  • Redelijke beperkingen. Gratis software heeft veel beperkingen. Je hebt minder serveropties, beperkte verbindingssnelheden en maandelijkse datalimieten. Behoeften en voorkeuren kunnen variëren, dus hou rekening met eventuele beperkingen van proef- of gratis versies.
  • Nette extra’s. Het is vrijwel onmogelijk om een gratis VPN te vinden die je Netflix-regio kan veranderen. Maar toch providers die zelfs kleine beveiligingsfuncties bieden zoals split tunneling, advertentie- en malware blockers, enz. zijn nuttig. 

Als je de beste gratis VPN voor Android wilt, raden we je aan om te kiezen voor de gratis proefversie van NordVPN. Deze provider staat bekend om zijn snelheden, geen datalimieten, streamingopties en goede beveiliging. 

Het heeft geen gratis versie, maar met de gratis proefversie kan je de dienst gratis gebruiken voor meer dan een maand. Nadat de gratis proefversie afloopt, kan je het blijven gebruiken voor maar een paar euro per maand of het abonnement heel eenvoudig opzeggen.


Conclusie

Android VPN is heel belangrijk voor elk Android toestel om je online veiligheid te garanderen. Een VPN creëert een versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en het internet, waardoor je online activiteiten privé blijven. Zo voorkom je nieuwsgierige ogen die mee willen kijken van wat je online doet. Je krijgt ook toegang tot buitenlandse content door je locatie te wijzigen. Virtual private network is een handige tool die steeds meer en meer populair wordt, vooral omdat er steeds meer cyberbedreigingen opkomen. 

Een gratis VPN voor Android gebruiken klinkt als een aantrekkelijke optie maar niet alle VPN diensten zijn betrouwbaar. Sommige kunnen zelfs je apparaat en je veiligheid in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om eerst goed de gratis VPN’s te onderzoeken voordat je er eentje besluit om te gebruiken.

Controleer altijd wat voor reputatie je gekozen VPN heeft. Bekijk ook of het betrouwbare beveiligingstools aanbiedt, zoals een kill switch, een veilig tunneling protocol en een no-logs beleid. Dit zijn maar paar van de belangrijkste functies om je veilig en anoniem online te houden. 

Wil jij ook gebruik maken van VPN voor Android? Lees dan ook het artikel over de Beste VPN apps voor Android – uitleg & overzicht.


Veelgestelde vragen over gratis VPN voor Android

De beste gratis VPN voor Android is NordVPN. Het heeft geen gratis versie, maar je kan de dienst gratis gebruiken voor meer dan een maand met de gratis proefversie.

Nee, de meeste gratis VPN’s zijn niet veilig. Ze kunnen je privégegevens verkopen om hun bedrijfskosten te financieren en zelfs je apparaat met malware infecteren. In dit artikel benoemen wij wel de veiligste VPN’s die je zonder risico’s kan uitproberen.

Het installatieproces is heel eenvoudig. Kies eerst een betrouwbare VPN dienst. Wij raden NordVPN aan. Ga naar de Google Play Store en download de app. Vervolgens open de app, maak een account aan en log in. Als laatste kies een server, maak verbinding en klaar!

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *