Wat zijn streamingdiensten en hoe gebruik ik ze?

Geef toe, wanneer heb jij voor het laatst een cd’tje of een film op dvd/blu-ray gekocht? Streamen is voor de meeste mensen nu de standaard manier om muziek te luisteren en films en series te kijken. Hoe gaat dat in zijn werk? En welke streamingdiensten zijn onmisbaar?

“Strea·men (streamde, heeft gestreamd) – als een continue gegevensstroom via internet bekijken, beluisteren: een film streamen; muziek streamen”, zo staat streamen in de Dikke van Dale. En als het daarin staat, weet je dat een term behoorlijk ingeburgerd is. Of moeten we zeggen… mainstream geworden is?

Hoe het ook zij; we vertellen je hier wat het precies inhoudt!

Inhoudsopgave

Wat is streaming?

Streamen is de manier waarop bedrijven als Netflix en Disney+ er voor zorgen dat hun films bij jou op de buis komen. Vroeger had je het “broadcast”-model, waarbij programma’s werden uitgezonden via de ether, of er nu iemand keek of niet. Bij streaming verloopt alles op aanvraag (on demand): je vraagt een bepaalde film of aflevering van een tv-serie op en dat wordt via het internet naar je toe gestreamd.

Handig aan streaming is dat het op zoveel verschillende apparaten werkt. Neem een dienst als Netflix, de grootste streamingdienst met de meeste gebruikers. Het aanbod daarvan vind je op de Netflix-website via de internetbrowser van je pc, maar ook via een app op je smartphone of tablet. De meeste smart-tv’s zijn ook standaard uitgerust met een Netflix-app, geregeld zelfs met een speciale knop ervoor op de afstandsbediening.

Hoe werkt (live) streaming?

Streaming associëren we meestal met films of tv-series, maar het model kan evengoed op live televisie worden toegepast, zoals een voetbalmatch. Die wordt dan via het internet gestreamd naar de kijker. Ook hier komt heel wat technische poespas bij kijken, want het is bijvoorbeeld niet zo evident om de enorme datastroom van die digitale videobeelden in real time te comprimeren en in een mooie kwaliteit bij de kijker te krijgen.

Als kijker merk je daar als het goed is weinig van. Tenzij er bijvoorbeeld problemen zijn met de verbinding; een nadeel van streamen is dat je altijd met internet verbonden moet zijn. Is dat niet zo, dan kun je de content niet kijken of luisteren. Om die reden laten sommige diensten je hun aanbod ook downloaden, zodat je er ook zonder internetverbinding bij kan.

Welke content kan worden gestreamed?

Eigenlijk kan alles wat je maar kunt bedenken gestreamd worden en dat gebeurt ook al. Er zijn bijvoorbeeld streamingdiensten die voetbalwedstrijden streamen of boksmatchen, of Formule 1-races of mensen die live videogames spelen voor een kijkerspubliek (zie het succes van Twitch).

F1 streamen

In principe zou je ook bijvoorbeeld live streams van Facebook-, TikTok- of YouTube-gebruikers als streaming kunnen beschouwen en daar zijn “live” soms de gekste dingen te bekijken, van tuinfeestjes over kaartavonden tot straatprotesten.

Ook veel nationale omroepen hebben tegenwoordig een uitgebreid steamingaanbod waar je snel oude afleveringen van series en films en alle andere reguliere tv-programma’s terugziet.

Welke streamingdiensten zijn er?

Voor iedere niche bestaat er wel een aparte streamingdienst, dus we noemen hier niet alle streamingdiensten op. Onderstaand zijn enkele van de populairste streamingdiensten in Nederland en België.


Netflix

Netflix kun je gerust de pionier van videostreaming noemen en door het gigantische aanbod aan films en tv-series is er voor ieder wel wat wils te vinden.

Door Netflix heeft de Dikke van Dale nog een modern woord aan het streamingtijdperk overgehouden: binge watching, oftewel veel afleveringen achter elkaar. Bekende Netflix-series zijn onder meer Stranger Things, The Crown en Wednesday.


Amazon Prime Video

Amazon Prime Video heeft misschien nog niet de reputatie van Netflix, maar ook hier zijn bijzonder goede series en films te streamen en vaak is het ook kijkvoer dat je nergens anders terugvindt, de police procedural Bosch bijvoorbeeld. Ook is het een van de goedkoopste streamingdiensten om een abonnement op te nemen.

Of het aangrijpende drama The Underground Railroad. Vergeet ook niet de Lord of the Rings-serie, met zijn recordbudget van 465 miljoen voor het eerste seizoen.


Disney+

Disney+ heeft de reputatie om zich in tegenstelling tot andere streamingdiensten van zich vooral op kinderen te richten, maar dat klopt eigenlijk maar gedeeltelijk. Ook voor volwassenen is het aanbod stelselmatig uitgebreid met prima films en series, vooral ook met Marvel-superhelden in de hoofdrol.

Natuurlijk maken de animatiefilms van Pixar en Disney nog altijd een groot deel van het aanbod uit, maar wie bijvoorbeeld The Last Duel van Ridley Scott nog niet heeft gezien, kan er evengoed terecht.


Streamz

In het aanbod aan niet te missen streamers moet ook zeker een lokale dienst zitten en volgens ons vult Streamz die rol in Vlaanderen uitstekend in.

Streamz voorziet in lokaal geproduceerd tv-voer als Boris en het fantastische Studio Tarara, en is ook de exclusieve streamingdienst voor België van HBO-series. Dit omdat HBO Max zelf nog niet in België beschikbaar is.


Videoland

Wat Streamz is voor België, is Videoland voor Nederland (minus de HBO-series, want die vind je hier op HBO Max). Videoland heeft bijvoorbeeld populaire realityreeksen als Temptation Island en Kopen Zonder Kijken in de aanbieding, maar evengoed goede dramaseries als Killing Eve of Mocro Maffia, en ook een boel Nederlandse films.


HBO Max

HBO is producent van prestigieuze tv-series die vaak enorme kijkcijferhits blijken. Denk dan recent aan House of the Dragon (en daarvoor Game of Thrones), The Last of Us en Succession. HBO Max is de plek waarop ze te streamen zijn.

In Amerika is de dienst inmiddels omgedoopt tot ‘Max’, inclusief programma’s van Discovery. Vanaf volgend jaar geldt deze verandering ook voor Nederlandse HBO Max-abonnees.


SkyShowtime

SkyShowtime is een relatief nieuwe streamingdienst en biedt o.a. films en series van Universal, Paramount en Nickelodeon. In oktober 2022 lanceerde de streamer in Nederland, een Belgische lancering laat nog op zich wachten.

Een recente hit van  SkyShowtime is Yellowjackets, een horrorserie over een vriendinnengroep die na een vliegtuigcrash moet overleven in de wildernis.


Streamingdiensten & VPN: wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

Wil je echt het onderste uit de kan halen wat streaming betreft, dan moet je deze combineren met een VPN-abonnement. Waarom? De belangrijkste reden is dat er op die manier een boel nieuwe films en series beschikbaar komen.

Het aanbod op de Amerikaanse Netflix is bijvoorbeeld een stuk groter dan bij ons. Streamers bezitten lang niet altijd voor elke film of serie de wereldwijde rechten om deze te mogen uitzenden. Ze controleren dan ook via je IP-adres waar je je bevindt en je krijgt op die manier enkel de lokale bibliotheek voorgeschoteld.

Via een VPN kan je een streamingdienst echter laten denken dat je bijvoorbeeld in New York woont en dat je recht hebt op de Amerikaanse bibliotheek, vol reeksen en films die eigenlijk enkel voor Amerikanen bedoeld zijn. De VPN doet dit door jouw lokale IP-adres te verbergen en te vervangen door een van hun Amerikaanse IP-adressen. Dat principe werkt trouwens ook voor alle andere landen waar de VPN-aanbieders actief zijn.

Waarom gebruiken mensen een vpn

Let wel: de streamingdiensten halen alles uit de kast om dit technisch onmogelijk te maken. En ze worden daar tegenwoordig ook alsmaar beter in. Het zou dus kunnen dat je zelfs mét een VPN-verbinding toch geen toegang krijgt tot buitenlandse streamers. Heel vaak volstaat dan gelukkig wel om een server in een andere stad te kiezen om het probleem te verhelpen.

Het blijft een kat-en-muisspel en met de ene VPN-dienst hebben we betere ervaringen dan met de andere. Dit kan echt van moment tot moment verschillen. Met de onderstaande top 5 VPN’s hebben we de beste ervaringen:

Score9.759.318.638.818.68
Prijs premiumversieVanaf €2.99 per maandVanaf €1.99 per maandVanaf €1.59 per maandVanaf €2.03 per maandVanaf $6.67 per maand
Korting63% 84% 85% 82% 35%
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoekBezoek
Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *