Netflix VPN

Waarom met VPN Netflix kijken?

Netflix maakt heel wat eigen series en films, denk aan bijvoorbeeld House of Cards, Tiger King of Orange is the New Black. Dat aanbod brengt het bedrijf normaal gezien ook wereldwijd en tegelijkertijd uit. Daarnaast echter brengt Netflix ook heel wat series op de buis waarvan het zelf de rechten niet bezit en waarvoor het bedrijf dus moet betalen om ze te mogen uitzenden.

Die rechten worden per land geregeld. Het is dus heel goed mogelijk dat Netflix voor een bepaalde serie wel de rechten heeft voor pakweg Amerika, maar niet voor Nederland of België. Op de Belgische of Nederlandse Netflix zal die serie dan ook nergens te vinden zijn. Dat verklaart waarom er bijvoorbeeld véél meer series op de Amerikaanse Netflix staan dan op “onze” Netflix. De enige manier om hier een mouw aan te passen, is Netflix kijken via een VPN.

Wat doet een VPN voor Netflix dan? 

Netflix “weet” uit welk land je komt (en dus welk aanbod het je moet voorschotelen) aan de hand van jouw IP-adres. Heb je een Nederlands of Belgisch IP-adres, dan krijg je respectievelijk het Nederlandse of Belgische aanbod en zo werkt het ook kijkers uit andere landen. Door een VPN te gebruiken, zal jouw IP-adres echter veranderen.

Meer nog: je kunt zelfs kiezen uit welk land je een IP-adres wilt. Op die manier lijkt het dus alsof je je in Amerika, Duitsland, Groot-Brittannië of waar dan ook bevindt. En dan krijg je ook toegang tot de Netflix-bibliotheek van die landen. Extra bonus: dit werkt niet alleen met Netflix, maar ook bijvoorbeeld met Hulu, Amazon Prime Video of Disney+. 

Hoe kies ik de juiste VPN-provider om Netflix te kijken?

Er zijn letterlijk tientallen VPN-aanbieders actief. Welke moet je nu kiezen wanneer je Netflix uit andere landen wilt kijken?

  • Een belangrijk criterium is alvast: in welke landen heeft je VPN-aanbieder servers staan? Het is immers langs die servers dat Netflix “omgeleid” zal worden. De meeste grote aanbieders hebben gelukkig wel servers in de belangrijkste Netflix-landen als bijvoorbeeld de V.S., Groot-Brittannië, Frankrijk of Italië. Heb je echter een wat meer exotische smaak (je bent misschien dol op Indiase Bollywood-musicals) dan moet je wel even nakijken of ze ook daar aanwezig zijn. 
  • Een tweede belangrijk criterium is natuurlijk de snelheid van de verbinding met je VPN-provider. Het is niet de bedoeling dat de buitenlandse Netflix stroperig bij jou binnenkomt. Je wilt zo snel mogelijke verbindingen, voor een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit en een zo goed mogelijke kijkervaring.
  • Let er ook op dat er voor jouw favoriete kijkapparaat een mogelijkheid is om een VPN te installeren. Dus minstens voor Windows en Mac OS X, bij voorkeur ook voor Android en iPhone iOS en dan het liefst ook voor bijvoorbeeld je game-console, streaming box of smart tv
  • Nog een handige feature is split tunneling. Daarmee kun je zelf aangeven welke apps op je PC de VPN moeten gebruiken (Netflix bijvoorbeeld) en welke gebruik moeten maken van de “gewone” verbinding. Soms kan het immers handig zijn dat bepaalde software toch nog via die gewone verbinding loopt, bijvoorbeeld wanneer je een printer in een lokaal netwerk wilt gebruiken of wanneer sommige programma’s een lokaal IP-adres nodig hebt om correct te werken.