Goedkope vliegtickets en korting op hotels dankzij een VPN?!

Je staat er misschien niet bij stil als je je droomreis boekt, maar de prijzen van boekingssites zijn voor elk land verschillend. Met een buitenlands IP-adres blijken hotelovernachtingen en vliegtickets geregeld een stuk goedkoper. Zo kun je flink geld besparen op vakantie. We leggen uit hoe een VPN hierbij helpt. Bespaar onnodig dure vakantiekosten!

Het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Maar ondanks die stijgende prijzen wil je natuurlijk wel leuke dingen blijven doen. Een dagje winkelen, uit eten, naar de bioscoop… En natuurlijk op vakantie! Zeker deze laatste is een flinke kostenpost, zeker als je op zoek bent naar een kwalitatief goede vakantie. Maar hier ga je toch zeker niet te veel voor betalen?

Boekingswebsites en luchtvaartmaatschappijen weten precies hoe ze het meeste geld uit je kunnen trekken. Dit is geen fijne en ontspannen manier om je vakantie te beginnen, toch? Lees snel verder om te ontdekken hoe je makkelijk kunt besparen op je vakantie.

Inhoudsopgave

Voordelig hotels boeken en goedkope vliegtickets bemachtigen?

Nu wil je natuurlijk weten hoe je dit doet. En we geven je ook meteen het antwoord: met een VPN! VPN staat voor Virtueel Persoonlijk Netwerk en is een manier om alles wat je online doet te beschermen. Dit doet een VPN-aanbieder door een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de rest van het internet op te zetten.

Al je internetverkeer wordt via een soort beveiligde tunnel verstuurd. Hierdoor kan niemand anders bij je gegevens komen en is alle informatie die je online verstuurd beveiligd tegen cybercriminelen zoals hackers.

Maar een VPN heeft nog meer voordelen. Het verbergt namelijk ook je IP-adres. Dit IP-adres is een unieke code die kan worden teruggeleid naar je fysieke locatie. Wanneer je bent verbonden met een VPN-server, krijgt je apparaat het IP-adres van die server toegewezen. Je echte locatie wordt door een VPN dus geheimgehouden, terwijl het lijkt alsof je op de locatie van de VPN-server bent.

Hierdoor kun je onder andere toegang krijgen tot websites en media die op jouw echte locatie niet toegankelijk zijn vanwege censuur of geografische blokkades. Handig voor het eerlijk vergelijken van prijzen is dat het hierdoor ook kan lijken alsof je in een ander land woont. Heb je een Amerikaanse IP-adres, dan zie je overal online ook ineens Amerikaanse prijzen.

Hoe zorgt een VPN voor een goedkopere vakantie?

Naast het verkrijgen van toegang tot geblokkeerde content, kun je op deze manier ook besparen op vliegtickets en vakantieverblijven. Het komt namelijk voor dat de prijs hiervan wordt aangepast aan het land van waaruit je boekt. Sommige aanbieders maken de prijzen hoger in rijke landen dan in armere landen. Op andere websites vind je juist een lagere prijs voor vakantiegangers die afkomstig zijn uit het land van de aanbieder. En er zijn zelfs websites die de prijs verhogen als ze merken dat je erg geïnteresseerd bent in een bepaald verblijf of een specifieke vlucht, omdat je dit vaak boekt of bekijkt.

Door via een VPN-verbinding je IP-adres te wijzigen, lijkt het alsof je je in een ander land bevindt. Als in dit land dezelfde vluchten en hotels voor lagere prijzen worden aangeboden, kun je hier mooi van profiteren. Ook het volgen van je interesses voorkom je door het gebruik van een VPN. Je bent namelijk anoniem online, waardoor je niet meer gevolgd kunt worden.


Korting op hotels met VPN

Nu wil je natuurlijk zien hoe dit werkt. Voor dit voorbeeld maken we gebruik van NordVPN, een sterke en betrouwbare VPN-provider. Via Booking.com hebben we een hotel in New York gezocht, voor twee volwassenen van 13 t/m 19 maart 2023. Als je dit zoekt met een Nederlands VPN-verbinding krijg je het volgende hotel te zien:

Vervolgens hebben we ditzelfde hotel opgezocht, weer voor twee volwassenen in dezelfde week. Maar nu terwijl we via NordVPN verbonden waren met een Amerikaanse VPN-server. Via deze verbinding wordt dezelfde kamer in hetzelfde hotel zo aangeboden:

Dit lijkt misschien geen groot verschil, maar vergeet niet dat de Amerikaanse prijs exclusief belasting en toegevoegde kosten is. Als we deze verrekenen en de prijs omrekenen naar euro’s, dan kost hetzelfde verblijf met de Amerikaanse VPN €1,498. Dit is slechts 0,8% goedkoper. Als we ditzelfde vergelijken met een ander hotel in New York, het Park Lane New York, scheelt dit ongeveer hetzelfde: 1,2%. Geen goudmijn, dus.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om een goedkoper verblijf te vinden met een VPN. We hebben dit namelijk ook geprobeerd voor een verblijf in Praag, Tsjechië. Verbonden met een Nederlandse VPN geeft onze zoekopdracht het volgende resultaat:

Met een Amerikaanse VPN wordt dit een stuk goedkoper. In tegenstelling tot de boeking in New York, zijn hier wel de extra belastingen en kosten in het totaalbedrag opgenomen:

Wanneer je dit hotel met een Amerikaanse VPN zou boeken, scheelt het je € 70,-. Dit is maar liefst 13,4% verschil met de prijs die je krijgt met een Nederlandse VPN. We hebben ditzelfde getest met VPN-verbindingen in andere landen, maar sommigen vallen zelfs nog duurder uit. Oekraïne is de duurste die we getest hebben. Hetzelfde verblijf boeken met een Oekraïense VPN-server geeft een totaalbedrag van € 624,-. Dit is 19,5% duurder dan de Amerikaanse VPN.

Ook een verblijf in Indonesië geeft grote verschillen, maar in dit geval is de Amerikaanse VPN juist duurder. Boek je vanuit Amerika een verblijf in Bubu Mesari Ubud Villa op Bali van 13 t/m 19 maart 2023, dan betaal je € 780,-. Wanneer je ditzelfde verblijf boekt met een Nederlandse VPN, dan betaal je slechts € 667,-. Dit is een verschil van bijna 17%.

Het heeft dus zeker zin om er even voor te gaan zitten en te onderzoeken of je met een VPN vanuit een andere locatie een voordeliger verblijf kunt boeken. Maar hoe doe je dit precies? Dat gaan we je nu uitleggen.

Stappenplan: voordelig hotel boeken met VPN

Om een voordelig hotel te boeken met een VPN, moet je eerst een betrouwbare VPN-provider kiezen. Installeer deze VPN-dienst op je apparaat:

 1. Sluit een abonnement af bij een VPN-dienst naar keuze.
 2. Download de app of software op het apparaat dat je wilt gebruiken om je vakantie te boeken en volg het installatieproces.
 3. Na installeren open je het programma en log je in met de inloggegevens die je tijdens het aanschaffen van je abonnement hebt aangemaakt.
 4. Je kunt nu verbinding maken met een VPN-server in het land van waaruit jij je ticket wilt boeken.

De goedkoopste tickets vind je met een VPN-verbinding in een land met een lager inkomen of het land waar je naartoe wilt reizen. Door verbinding te maken met een VPN-server in dit land, lijkt het voor de boekingswebsite alsof je een hotel boekt terwijl je in dat land bent. Daarom is de prijs van de hotelovernachting goedkoper.

Daarnaast zorgt je VPN-verbinding er natuurlijk ook voor dat je op een veilige manier een verblijf kunt boeken, doordat persoonlijke gegevens verzonden worden zonder dat iemand anders deze kan stelen.

Nu je een VPN hebt, kun je je verblijf gaan boeken. Doe hiervoor het volgende:

 1. Maak verbinding met een VPN-server in het land van waaruit je denkt dat je een goedkoper verblijf zult vinden. We raden aan om verschillende landen uit te proberen, maar sowieso het land waar je naartoe wilt en landen met een lager inkomen zoals Tsjechië en Griekenland.
 2. Zorg ervoor dat je niet gevolgd kunt worden aan de hand van eerder geaccepteerde cookies. Hierdoor weet de website namelijk nog wat je echte IP-adres is toen je nog geen VPN gebruikte. Dit kun je eenvoudig doen door de browser in privémodus te openen.
 3. Gebruik als extra maatregel de internationale versie van websites. Hierdoor kan de prijs ook worden aangepast. Bij Booking.com wordt de website automatisch aangepast aan je IP-adres, bij andere websites moet je dit zelf doen.


Korting op vliegtickets met VPN

Ook op het boeken van vliegtickets kun je besparen met een VPN. Reisbureaus wijzigen de prijzen van vluchten om meer klanten te trekken, bijvoorbeeld door de prijzen te verlagen in regio’s van waaruit weinig geboekt wordt. De landen waar de vraag naar vluchten wel hoog is zien een stijging van de prijzen.

Dit schatten ze wederom in door te kijken naar de IP-adressen waarmee geboekt wordt. Als je dus boekt met een VPN die staat ingesteld op een land waar de vliegmaatschappij minder klanten heeft, is de kans groot dat je minder betaalt voor dezelfde vlucht. Ook dit illustreren we aan de hand van een voorbeeld. We hebben hiervoor dezelfde data, VPN-servers en locaties aangehouden als tijdens onze zoektocht naar hotels, en gezocht naar retourvluchten van 13 t/m 19 maart 2023.

Onze zoektocht via Google Flights leverde niet veel op: de prijzen voor vluchten van Amsterdam naar New York, Praag en Bali waren voor iedere VPN-server hetzelfde. Bij het opzoeken van dezelfde vluchten via Expedia.com zagen we echter wel duidelijke verschillen in de vluchtprijzen.

Dit heeft te maken met diverse factoren. Op 21 september 2022 zochten we vluchten van Amsterdam naar New York, terwijl we verbonden waren met een Nederlandse VPN-server. Dit resulteerde in de volgende goedkoopste vluchten:

Veel VPN-servers gaven hetzelfde resultaat, alleen met een Oekraïense VPN-server wordt de vlucht duurder. Hier is de vlucht van American Airlines namelijk niet beschikbaar. Ook voor vluchten van Amsterdam naar Praag komt Oekraïne als duurste VPN-land uit het onderzoek: waar de vluchten met andere servers € 136,- kosten, bedraagt dezelfde vlucht met dezelfde maatschappij (Easyjet) vanuit Oekraïne € 145,-. Scheelt toch een tientje.

Wil je naar Bali reizen, dan werkt deze VPN-server juist in je voordeel. Zowel met een Oekraïense als Indonesische VPN-server is de vlucht van Amsterdam naar Denpasar 30 euro goedkoper dan met andere VPN-servers.

Naast het wijzigen van de VPN-server, zijn er nog andere manieren waarop je een goedkopere vlucht kunt vinden. Eén manier is om de taal en munteenheid van de website aan te passen. Op Expedia.com doe je dit door bovenin op de taal te klikken. Deze instellingen stonden automatisch op Engels, met Verenigde Staten als land en USD als munteenheid:

Dezelfde vlucht die we hierboven hebben opgezocht, waarbij de goedkoopste versie € 374,- kost, wordt in dollars echter duurder:

Omgerekend is $ 394,- ongeveer gelijk aan € 407,-. Een prijsstijging van bijna 9% dus. Ditzelfde zien we ook bij de vlucht van Amsterdam naar Praag.

Een laatste verschil in prijs wordt veroorzaakt door het moment waarop geboekt wordt. Dit heeft deels te maken met het aanbod van vliegmaatschappijen. Zo was op 21 september met een Japanse VPN geen vlucht met Easyjet mogelijk van Amsterdam naar Praag, waardoor de goedkoopste vlucht er één van KLM was met een € 40,- duurdere prijs dan de andere VPN-verbindingen. Op 26 september waren deze goedkopere vluchten wel beschikbaar.

Maar de prijzen van dezelfde vluchten veranderen ook constant. Waar je met een Griekse, Indonesische of Tsjechische VPN voor € 136,- met drie verschillende Easyjet-vluchten van Amsterdam naar Praag kon vliegen als je op 21 september boekte, is de prijs van de middag- en avondvlucht op 26 september verlaagd naar € 119,- en de ochtendvlucht naar € 134,-.

Deze verschillen in prijzen kunnen echter ook in je nadeel werken. Zo was de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar New York op 21 september € 374,-, maar op 26 september betaal je voor dezelfde vlucht al € 386,-.

Goedkoop vliegtickets kopen met VPN: 6 eenvoudige stappen

Zodra je een abonnement hebt bij een betrouwbare VPN-dienst, kun je meteen aan de slag met het zoeken naar goedkopere vluchten. Om dit toe te lichten laten we NordVPN als voorbeeld zien. In de Windows-app van NordVPN zie je een kaart met alle beschikbare VPN-servers. Je kunt verbinden met een server door op een blauw bolletje te klikken, maar je kunt er ook één selecteren in de lijst met landen of zoeken naar een bepaald land.

Goedkope vluchten vind je het snelste door te verbinden met een VPN-server in een land met lager inkomen of het land van de vliegmaatschappij of bestemming waar je naartoe wilt vliegen. Vervolgens zet je de volgende stappen:

 1. Open een incognitovenster van je internetbrowser.
 2. Navigeer naar de website waarmee je de vlucht wilt boeken.
 3. Zoek de vlucht die je wilt boeken en noteer de voordeligste prijs.
 4. Open NordVPN en maak verbinding met een andere VPN-server.
 5. Herhaal stap 1 t/m 3 en vergelijk de prijzen totdat je zeker weet dat je de goedkoopste vlucht te pakken hebt.
 6. Boek de goedkoopste vlucht die je hebt kunnen vinden!

Naast de VPN-server zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt proberen om een goedkopere vlucht te boeken:

 • Pas de taalinstellingen aan. In het voorgaande stuk zag je al hoe dit werkt voor Expedia.com. Op iedere website vind je dit ergens anders.
 • Zoek naar vluchten op verschillende dagen en tijdstippen.

De 3 beste VPN’s voor goedkope vliegtickets en korting op hotels

Om te profiteren van de voordelen van een VPN is het belangrijk dat je een goede en betrouwbare VPN-dienst kiest. We hebben de drie beste VPN-diensten op een rijtje gezet.

1. NordVPN

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
Lees NordVPN review

Met NordVPN hebben we in dit artikel de verschillende hotel- en vluchtprijzen hebben onderzocht. De provider heeft een goede beveiliging met geavanceerde technologieën. Bovendien heeft het een groot serveraanbod met meer dan 5000 servers in 59 landen. Dit is zeker van belang voor het vinden van de goedkoopste verblijven en vluchten.

Met een NordVPN abonnement kun je 6 verschillende apparaten tegelijk verbinden met een VPN-server. Wil je de dienst eerst uitproberen? Dat is ook mogelijk. NordVPN geeft namelijk je geld terug als de dienst in de eerste 30 dagen niet bevalt. Er bestaat ook een NordVPN free trial van 7 dagen.

2. Surfshark

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Surfshark is met gemak een van de snelste VPN-diensten van het moment. Dit is zeker bijzonder als je bedenkt dat de dienst pas sinds 2018 bestaat. De provider heeft zeer gebruiksvriendelijke applicaties voor o.a. Windows, Mac, Android en iOS die je laten verbinden met meer dan 3200 VPN-servers in ruim 100 verschillende landen. Bovendien kun je met een Surfshark abonnement een oneindig aantal apparaten tegelijk verbinden met een VPN-server.

Ondanks al deze voordelen blijft de dienst heel betaalbaar en is Surfshark momenteel zelfs de goedkoopste premium VPN-dienst. Net als NordVPN heeft ook deze VPN-dienst een 30-dagen niet-goed-geld-terug garantie én een free trial van 7 dagen.

3. CyberGhost

8.81 /10
Vanaf
€2.03
/maand
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.

 • veel serverlocaties
 • gebruiksvriendelijke software en apps
 • 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Lees CyberGhost review

Ook CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN-dienst. Qua aanbod steekt deze dienst met kop en schouders boven de rest uit met meer dan 8000 servers in maar liefst 91 verschillende landen. Voor het vergelijken van hotelprijzen en vliegkosten is dit dus zeer gunstig.

Met een CyberGhost abonnement kun je de service op 7 apparaten tegelijk gebruiken. En dat zijn ook veel verschillende apparaten: Bovendien heeft de VPN-dienst een extra lange niet-goed-geld-teruggarantie van 45 dagen.

Met welk IP-adres krijg je de meeste korting?

We hebben de resultaten van bovenstaand onderzoek overzichtelijk onder elkaar gezet. In onderstaande tabel staan de prijzen die we vonden voor hotels in New York, Praag en Bali met verschillende VPN-servers. De goedkoopste prijzen zijn dikgedrukt.

Een hotel in New York is het goedkoopste met een VPN-verbinding in Indonesië. Deze verbinding is bij de andere hotels ook goedkoper, maar niet de goedkoopste. Hotels in Praag en Bali waren het goedkoopste met een VPN-verbinding in respectievelijk de VS en Nederland.

Hotelprijzen met VPN

VPN-server New York Praag Bali
Nederland €        1.511,00 €           592,00 €           667,00
Verenigde Staten €        1.498,00 €           522,00 €           780,00
Oekraïne €        1.516,00 €           624,00 €           718,00
Griekenland €        1.226,00 €           622,00 €           702,00
Japan €        1.226,00 €           622,00 €           780,00
Indonesië €        1.223,00 €           583,00 €           702,00
Tsjechië €        1.226,00 €           622,00 €           702,00

Waar de goedkoopste hotelprijzen meteen duidelijk zijn, is het bij de zoektocht naar vliegtickets juist snel zichtbaar welke VPN-verbindingen de duurste prijs gaven. Een retourvlucht naar New York was het duurste met een VPN-verbinding in Oekraïne. De goedkopere vlucht met vliegmaatschappij American Airlines was niet beschikbaar met een Oekraïens IP-adres.

Ditzelfde gold voor de Japanse VPN-verbinding en de vlucht naar Praag, die duurder was omdat de Easyjet vlucht gedurende de eerste zoektocht niet beschikbaar was. Het Oekraïense IP-adres was ook duurder, maar hier kon geen duidelijke reden voor gevonden worden. Terwijl deze verbinding juist de goedkoopste vlucht naar Bali gaf, samen met de Indonesische VPN. Ook hier zagen we dat de goedkopere vlucht niet te vinden was met VPN-verbindingen in andere landen.

Vliegticketprijzen met VPN

VPN-server New York Praag Bali
Nederland  € 374,00  € 136,00  € 740,00
Verenigde Staten  € 374,00  € 136,00  € 740,00
Oekraïne  €  398,00  € 145,00  € 710,00
Griekenland  € 374,00  € 136,00  € 740,00
Japan  € 374,00  € 176,00  € 740,00
Indonesië  € 374,00  € 136,00  € 710,00
Tsjechië  € 374,00  € 136,00  € 740,00

Conclusie

Kun je met een VPN-verbinding een goedkopere vakantie boeken? Wij kunnen deze vraag beantwoorden met een volmondig “ja”. Hoewel er wat werk in gaat zitten, ben je met een IP-adres uit een ander land vaak goedkoper uit wanneer je op zoek gaat naar hotelverblijven en vluchten. Dit kan verschillende redenen hebben:

 • De prijs is hoger in rijke landen dan in armere landen;
 • De prijs is lager voor vakantiegangers die afkomstig zijn uit het land van de aanbieder;
 • De prijs is hoger wanneer je vaak op zoek gaat naar een bepaald verblijf of specifieke vlucht.

We hebben dit getest door verbinding te maken met zeven VPN-verbindingen in verschillende landen waarna we verblijven in en vluchten naar New York, Praag en Bali vergeleken. Hier komt een duidelijk prijsverschil uit, dat in sommige gevallen wel oploopt tot 20%. Je kunt dit voor je volgende vakantie ook zelf doen. Sluit hiervoor een abonnement af bij een betrouwbare VPN-dienst die veel servers in verschillende landen beschikbaar heeft. VPN-providers die wij hiervoor aanraden zijn NordVPN, Surfshark en CyberGhost.


Veelgestelde vragen

Door vliegtickets te boeken terwijl je bent verbonden met een VPN-server in het land waar de vliegmaatschappij de goedkoopste prijzen aanbiedt. Dit zijn bijvoorbeeld armere landen of het land waar de vliegmaatschappij is gevestigd.

Er zijn geen specifieke dagen of tijdstippen waarop je het beste vliegtickets kunt boeken. Ook hoe lang voor je vertrek je het beste kunt boeken, is lastig te zeggen. Dit verschilt namelijk per bestemming en per vliegmaatschappij. Veel vliegmaatschappijen wijzigen hun prijzen per dag en soms zelfs per uur. Probeer dus zelf verschillende dagen en tijdstippen uit, en doe dit altijd met je browser in incognitomodus. Anders weet de aanbieder dat je interesse hebt in de vlucht, waardoor de prijs wordt opgeschroefd.

In landen met een hoge vraag naar vluchten kunnen vliegmaatschappijen de vliegtickets duur maken, omdat ze toch wel genoeg verkopen. Dit in tegenstelling tot landen waar ze weinig klanten hebben en de prijs laag moeten houden om meer klanten te werven.

Skyscanner is betrouwbaar, maar over de partners van de website verschillen de meningen. Als klant ben je wel beschermd wanneer je tickets koopt via Skyscanner. De site valt namelijk onder ATOL (Air Travel Organisers Licensing). Mocht je vlucht onverhoopt geannuleerd worden dan krijg je via deze licentie je geld terug of een andere vlucht aangeboden.

De goedkoopste manier om te vliegen is door een VPN-verbinding te gebruiken tijdens het boeken van je vlucht. Maak verbinding met servers in verschillende landen en zoek naar vluchten tot je de goedkoopste gevonden hebt.

Vliegmaatschappijen bieden voor iedere vlucht stoelen aan in bepaalde prijsklassen, die gekoppeld zijn aan de service die je per stoel krijgt. Als je last minute een vlucht boekt zijn de goedkoopste stoelen waarschijnlijk al geboekt, waardoor je niet de goedkoopste prijs krijgt. We raden dus aan niet tot het laatste moment te wachten met het boeken van je vlucht.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *