Internetcensuur, hoe omzeil je dat?

Er zijn verschillende landen waar een bepaalde mate van internetcensuur heerst. In de praktijk betekent dit dat wanneer je in een land bent waar internetcensuur is, je bepaalde websites niet kunt bezoeken en gebruiken. De reden die door overheden opgegeven wordt voor een bepaalde censuur is dat bepaalde informatie in het desbetreffende land verboden is. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is dat Facebook, Whatsapp, Twitter en andere populaire diensten niet te gebruiken zijn wanneer je in China bent.

Vaak lijkt de censuur echter op zelfbescherming door de overheid. Deze overheden willen simpelweg niet dat bepaalde informatie (die vaak schadelijk kan zijn voor deze zelfde overheid) kan worden geraadpleegd door de inwoners van het betreffende land.

We bespreken op deze pagina de volgende onderwerpen:

Inhoudsopgave

Internetcensuur technieken

Omdat het internet in principe een open netwerk is waar iedereen met een internetaansluiting alle informatie kan inzien is het lastig voor overheden om informatie ontoegankelijk te maken voor haar inwoners. Toch zijn er inmiddels tal van oplossingen gevonden om websites en andere online diensten te blokkeren. De meest gebruikte methodes voor internetcensuur zijn:

  • Een internetfilter; de gebruiker krijgt een foutmelding of wordt doorverwezen naar een andere website wanneer hij of zij een “verboden website” probeert te bezoeken.
  • Zoekmachines sluiten bepaalde websites simpelweg uit in hun zoekresultaten.
  • Bij bepaalde zoektermen in de zoekmachine wordt de zoekopdracht simpelweg niet uitgevoerd.
  • Simpelweg routers op het netwerk van een land uitschakelen.

Verder verbieden overheden journalisten en dissidenten uit hun eigen land simpelweg om (bepaalde) stukken over hun overheid of andere autoriteiten online te publiceren. Ook kan er na het publiceren op aangedrongen worden om die publicatie offline te halen.

Internetcensuur omzeilen met VPN

Met een VPN is het mogelijk de meeste bovenstaande technieken die censuur mogelijk maken te omzeilen. Alleen wanneer er een essentiële router uit het netwerk gehaald wordt biedt een VPN geen soelaas. Voor alle andere veel gebruikte censuurtechnieken is een VPN de oplossing om de censuur te omzeilen en  zodoende de diensten die je online wilt gebruiken gewoon kunt gebruiken. Op deze manier is het dan ook mogelijk om bijvoorbeeld toegang tot je Gmail account te houden, Facebook en Instagram te gebruiken in landen waar dat normaal niet mogelijk is, zoals China, Rusland en Iran. Een bijkomend voordeel is dat je ook direct geografische blokkades kunt omzeilen, met een VPN kun je bijvoorbeeld ook gewoon via NPO app in het buitenland je favoriete series en het journaal blijven volgen.

NordVPN

NordVPNNordVPN is onze favoriete VPN service zoals je kunt zien in ons lijstje met beste VPN’s. Deze service ondersteunt veel verschillende protocollen en heeft servers over de gehele wereld staan. Dit betekent dat het erg lastig is voor landen om gebruikers van NordVPN het internet te blokkeren. Daarbij komt nog eens dat ExpressVPN voor allerhande apparatuur gemaakt is en dat je het dus op al je apparaten gemakkelijk kunt gebruiken. Ook is de snelheid erg goed zodat je niet eens doorhebt dat je via een VPN verbinding het internet gebruikt.

De kosten voor deze VPN zijn gemiddeld in vergelijking met andere VPN services.  Hiervoor krijg je dus wel een echte premium service voor terug die altijd goed werkt.

Bezoek NordVPN


Surfshark

Surfshark VPNSurfshark is een VPN service die nog niet zo lang bestaat en zichzelf steeds maar blijft verbeteren. De software is de laatste maanden steeds verbeterd, net zoals de kwaliteit van de verbindingen die zijn steeds sneller geworden. Er zijn meer dan genoeg servers verdeeld over de wereld en ook deze service heeft zowel voor je smartphone, tablet als laptop een goede applicatie gemaakt waarmee je gemakkelijk verbinding kunt maken met een VPN server naar keuze.

Deze service is een stuk goedkoper dan de hierboven genoemde NordVPN. Surfshark scoort op sommige vlakken zoals aantal servers iets minder goed dan NordVPN, maar voor diegene die simpelweg de internetcensuur willen omzeilen zal deze VPN service prima voldoen. Er zijn overigens nog meer goedkope VPN’s die kunnen volstaan voor het omzeilen van internetcensuur die in sommige landen heerst.

Bezoek Surfshark

Hoe werkt dat?

Met een VPN gaat al je internetverkeer via een VPN server buiten het land waar de censuur heerst. De server buiten het gecensureerde land haalt de informatie naar binnen die jij wilt zien en verstuurt dat vervolgens versleuteld naar jouw computer, telefoon of tablet. Op jouw apparaat wordt de data weer ontsleuteld zodat je de opgevraagde informatie kunt bekijken. Vanwege het feit dat de data tussen jouw apparaat en de VPN server versleuteld is, is het voor de censuurfilters onmogelijk om jou toegang tot bepaalde informatie te blokkeren en is je online privacy gewaarborgd.

Waar heerst internetcensuur

Er zijn veel landen waar een meer of mindere mate van censuur heerst. Hier zitten ook landen bij waarvan je het misschien niet zou verwachten; bijvoorbeeld Nederland. In Nederland heeft de rechter besloten dat bepaalde providers de toegang tot the pirate bay moeten blokkeren. Dit is ook een vorm van internetcensuur. Maar er zijn een aantal landen waar een veel strengere internetcensuur heerst en waar je ook last van kunt krijgen omdat je dat land bezoekt.

China

China is het meest bekende voorbeeld voor internetcensuur. De zogenoemde “great firewall” is het gevolg van het verlangen van de regering om controle te houden over de informatievoorziening in China. Zo is het op het moment van schrijven bijvoorbeeld onmogelijk om Facebook, Instagram, Youtube, Gmail, Google en tal van andere online diensten te gebruiken. Dit is natuurlijk hartstikke vervelend als je daar bent voor werk of vakantie. Met een geschikte VPN voor China voorkom je dit probleem.

Turkije

Een ander land waar veel mensen vanuit Nederland heen gaan is Turkije, dat is dan meestal voor vakantie, familiebezoek of werk. Turkije heeft een geschiedenis met het afsluiten en/of onbereikbaar maken van bepaalde online diensten. Zo is het regelmatig gebeurd dat de Turkse overheid toegang tot sociale media zoals Facebook en Twitter blokkeerde.

Iran

Ook Iran staat bekend om het feit dat er tal van websites en diensten die in Nederland wel te gebruiken zijn in Iran niet te gebruiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan het merendeel van de westerse nieuwswebsites zoals BBC en CNN. Ook populaire sociale media zoals Instagram en Facebook zijn niet te gebruiken in Iran. En ook Gmail en andere diensten van Google zijn met grote regelmaat onbruikbaar in Iran.

Andere landen

Er zijn nog tal van andere landen waar je, in meer of mindere mate. internetcensuur kunt tegenkomen. De bovenstaande landen zijn echter de landen waar de meeste Nederlanders relatief het meest tegen problemen zullen aanlopen.  Op de landkaart hieronder zie je de verschillende landen waar een mate van internetcensuur heerst, het zal je opvallen dat eigenlijk de meeste landen in de wereld een soort van internetcensuur kennen.

internet censuur landen
Blauw = geen censuur – geel = beperkte censuur – rood = strenge censuur – zwart = erg strenge censuur

Deze afbeelding hebben we van de Wikipedia pagina over internetcensuur. Zoals je ziet is er zelfs in Nederland een vorm van censuur, zo wordt bijvoorbeeld de torrent website the Pirate Bay op last van de rechter geblokkeerd bij sommige internet providers.

Categorieën: Privacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *