Amazon Prime Video: wereldwijde aanbod in Nederland kijken

Amazon Prime Video is onderdeel van Amazon, dat we kennen als de “webwinkel-van-de-wereld”. Het bedrijf heeft dus nog wel meer pijlen op zijn boog. Zo baat CEO Jeff Bezos bijvoorbeeld ook een megasuccesvolle clouddienst uit (AWS) en er is dus ook de videostreamingdienst Prime Video. Welk aanbod is daar allemaal op te bekijken? Welke films en series gaan aan onze neus voorbij omdat ze enkel in Amerika of Engeland beschikbaar zijn? En, vooral, hoe kan een VPN dat oplossen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Geen mens die het zich nog herinnert, maar de voorloper van Amazon Prime Video was in de V.S. al in 2006 beschikbaar, onder de naam Unbox, en dat was zelfs een jaar eerder dan Netflix. In onze contreien ging het allemaal een stuk trager. Amazon zette in Europa pas in 2016 voet aan wal, toen was Netflix hier al bijna vier jaar bezig. Het is allicht een van de redenen waarom Amazon Prime Video in ons land nog altijd iets minder “top of mind” is dan zijn grote broer met het rode logo.  

Soms hebben we ook een beetje de indruk alsof Prime Video niet meteen dé grote focus van Amazon is. Je krijgt de streamingdienst als het ware bovenop een Prime-abonnement. Zo’n abonnement kan je in de Amazon-webwinkel afsluiten om gratis verzending te krijgen voor veel producten. De videodienst lijkt dus een beetje bijzaak en vooral bedoeld om mensen zo’n abonnement op gratis verzending aan te smeren. Eigenlijk is dat jammer, want het aanbod aan films en series op Prime Video is lang niet mis

Inhoudsopgave

Prime Video aanbod verschilt per land

Zoals bij de meeste andere streamingdiensten verschilt het aanbod bij Prime Video ook per regio. Dat komt omdat uitzendrechten (nou ja: “streamingrechten”) van films en series per land verkocht worden. Het is perfect mogelijk dat Amazon het recht heeft om film X wel in de V.S. in zijn bibliotheek aan te bieden, maar niet in België of Nederland. Omgekeerd zijn er ook reeksen die wij wel kunnen bekijken op Prime Video, maar die niet beschikbaar zijn voor Amerikanen (of Duitsers, Fransen,…) omdat de rechten in die landen aan een andere partij toebehoren.

Gelukkig is er wel een manier om alle bibliotheken te ontsluiten, waar je je ook bevindt: een VPN of Virtual Private Network. 

Prime Video bibliotheken van andere landen

OK, om rechtenhouders tevreden te houden, wil Amazon dus dat Amerikanen enkel de Amerikaanse Prime Video kunnen bekijken, Belgen de Belgische, Nederlanders de Nederlandse, en zo verder. Op een of andere manier moet het bedrijf dus weten waar jij je bevindt. En dat doen ze aan de hand van het IP-adres van het apparaat waarmee je inlogt: je PC, je smartphone, je tablet,… Zo’n adres is geografisch gebonden en afhankelijk van je locatie. Wie inlogt op Prime Video met een Amerikaans IP-adres, krijgt de Amerikaanse bibliotheek voorgeschoteld. Een Belgisch IP-adres geeft dan uiteraard weer toegang tot het Belgische aanbod. 

Stel nu dat je er in zou slagen om als Belg of Nederlander toch aan een Amerikaans IP-adres te komen…dan opent zich dus plots de Amerikaanse bibliotheek voor jou. En laat dat nou net zijn wat een VPN voor jou kan doen. Meer zelfs: met een VPN kan je zelfs kiezen uit welk land jouw IP-adres komt. Dus niet alleen de Amerikaanse bibliotheek opent zich plots als de grot van Ali Baba, maar ook de Britse, Franse, Zuid-Koreaanse, Japanse of zelfs Vietnamese. 

Hoe zit dat technisch in elkaar?

Als je geen VPN gebruikt dan maak je (min of meer) rechtstreeks een verbinding tussen jouw computer en de servers van Amazon. Op die manier weet het bedrijf: hé, die meneer of mevrouw komt uit dat bepaalde land. Een VPN fungeert als een soort “tussenstation” tussen die verbinding. Jij logt in op de VPN in, pakweg, Groot-Brittannië en van daaruit vertrekt de verbinding naar Amazon. Het interessante daaraan is dat jouw originele, Hollandse of Belgische IP-adres door de VPN-server in Engeland vervangen wordt door een Engels adres. Voor Amazon lijkt het dus alsof jij je ergens in Liverpool of Londen of Manchester bevindt. Kies je dan een film of serie uit dan stuurt Amazon hem naar de VPN-server in het V.K. en de VPN sluist hem netjes door naar jou. 

Hoe kies je een VPN voor Prime Video? 

Heb je al eens rondgeneusd in het aanbod van VPN-providers? Dan weet je al dat het aanbod overweldigend is. Hoe kies je daar nu de beste provider uit? Er zijn wel een paar keuzefactoren waar je best rekening mee houdt.  

  • De voornaamste is wellicht een goede verbindingssnelheid. Zoals we hierboven al uitlegden, wordt de videostroom vanuit de Amazon-server, via de VPN naar jou doorgesluisd. Het is dus wel belangrijk dat je VPN-provider voldoende bandbreedte voorziet om die stroom fatsoenlijk tot in jouw huiskamer te krijgen. Is dat niet zo, dan krijg je haperende beelden, blokjes en compressie-fouten in je beeld, films waarbij het veel te lang duurt eer ze opstarten en een slechte geluidskwaliteit. Kortom: allemaal zaken je die vooral niét wilt. 
  • Daarnaast is het ook belangrijk dat je VPN-provider in zoveel mogelijk landen aanwezig is (om uit zoveel mogelijk bibliotheken te kunnen kiezen) en dat ze per land genoeg servers voorzien. Stel dat VPN-provider X maar één server in heel de V.S. voorziet. Tja, dan is de kans natuurlijk groot dat die ene server constant overbelast is, alweer met een brakke beeldkwaliteit tot gevolg.
  • Probeer er ook op te letten dat je provider zijn software op zo veel mogelijk apparaten aanbiedt. Voor de Mac en de PC heeft ongeveer elke provider wel software, net zoals voor Android en iOS. Maar het is bijvoorbeeld ook handig wanneer je je Xbox of PlayStation van een VPN-app kunt voorzien. Zo kun je zonder veel al te veel gedoe ook films en series op een groot tv-scherm bekijken. Helemaal mooi wordt het als er ook bijvoorbeeld een VPN-app is voor je smart tv is, dan hoef je die omweg via je spelconsole zelfs niet meer te maken. 
  • Een vierde parameter die je in de gaten moet houden, is hoeveel gelijktijdige verbindingen je mag op zetten met je VPN-provider. Zeker als je deel uitmaakt van een gezin, is het natuurlijk fijn dat zowel papa, als mama en de kinderen op hun eigen apparaten van de VPN kunnen gebruikmaken. 

  • Tot slot is het natuurlijk ook interessant om een provider te kiezen die er een fatsoenlijke helpdesk op na houdt. Neem het van ons aan: ooit zal je die nodig hebben, zo gaat dat nu eenmaal met high tech. Als het werkt, is het geweldig, maar als het voor geen meter loopt, wil je natuurlijk wel zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. 

Wat is de beste VPN voor Prime Video?

Zoals gezegd: er zijn heel veel VPN-providers en er zijn zelfs heel wat goede VPN-providers. Toch hebben we, gebaseerd op de parameters die we hierboven hebben beschreven, een eigen top-3 opgesteld. En die ziet er zo uit: 


Op nummer een zetten we NordVPN, een huis van vertrouwen onder de VPN-providers. NordVPN voorziet zijn servers van zeer snelle verbindingen, in alle uithoeken van de wereld. Op die manier kan je dus met de beste beeld- en geluidskwaliteit naar Prime Video kijken, zelfs in 4K UHD. Daarenboven is NordVPN ook in een zestigtal landen aanwezig en wel met zowat 6.500 servers. Zelfs als je naar de Zuid-Koreaanse, Argentijnse of Singaporese Prime Video wil kijken, kan dat dus. 

NordVPN biedt ook apps aan voor een brede reeks apparaten, van Android- en iOS-smartphones, over pc’s en Apple-computers (en Linux!), gameconsoles tot zelfs plugins voor Chrome en Firefox. Op een Apple TV of Chromecast kun je ook gebruikmaken van NordVPN, door in de instellingen de DNS-waarden te veranderen. Het enige nadeel daarvan is dan wel dat je verbinding niet geëncrypteerd wordt, zoals bij een “echte” app. Al is dat om streamingdiensten te bekijken, allicht geen groot gemis. 

Wat ook fijn is aan NordVPN is dat ze zes gelijktijdige verbindingen binnen eenzelfde account toestaan. Je kunt dus met maximaal zes mensen tegelijk naar Prime Video kijken, in zes verschillende landen (ok, we geven het toe: een beetje een extreme use case, maar het kan dus wel). Om af te ronden, vermelden we ook nog de immer goed bereikbare en professionele helpdesk van NordVPN die 24/7 via chat en mail bereikbaar is. 

Bezoek NordVPN


De zilveren medaille reiken we uit aan Surfshark. Ook hier zal je weinig te klagen hebben over de verbindingssnelheden, al kan het soms wel even duren tot er voldoende data is binnengekomen vooraleer je film of serie opstart, zeker bij servers in heel verre landen. Na een half minuutje of zo merk je daar echter niks meer van. Wat het aantal locaties betreft, houdt Surfshark ongeveer gelijke tred met NordVPN: je kan in zestig verschillende landen terecht, op 3.200 servers

De Surfshark-app kan je ook op een heleboel verschillende soorten apparaten installeren en, indien gewenst, zelfs op je router (dat is iets wat trouwens alle providers in deze top-3 bieden). Als je voor die optie kiest, lus je meteen al je internetverkeer van alle apparaten in je huishouden langs de VPN. Dat heeft als grote voordeel dat je niet voor elk apparaat apart een app moet installeren én dat je ook gemakkelijk apparaten langs de VPN stuurt waar geen apps beschikbaar voor zijn, zoals veel smart tv’s. Het nadeel van deze aanpak: je moet ervoor in de instellingen van je router duiken, wat niet zo onoverkomelijk is, maar vooral: dit werkt niet op elke router. Je zult dus even online moeten uitvissen of jouw router dit ondersteunt. 

Wat aantal verbindingen betreft, klopt Surfshark zelfs NordVPN, want zij hanteren helemaal géén limiet op het maximale aantal connecties dat je mag opzetten. Tot slot stippen we ook bij Surfshark de goede en vlot bereikbare helpdesk aan. 

Bezoek Surfshark


Op de derde plek komt voor ons Cyberghost. Zeker wat aantal aanwezige landen betreft, doen weinig VPN-providers beter dan dit bedrijf. Je kan inloggen op 7.000 servers in 91 landen. Daarmee zal je allicht geen enkele lokale Prime Video-variant vinden die je niét kunt bekijken. Wat snelheid betreft, zien we ongeveer hetzelfde fenomeen als bij Surfshark: een beetje een aarzelende start als je een film of serie opstart, die echter na maximaal een minuutje vlot binnenkomt. Vooral bij Amerikaanse servers zagen we dit opduiken, bij Europese merk je helemaal niks. 

Cyberghost biedt zijn app aan voor Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Xbox, PlayStation, als Chrome- en Firefox-plugin en zelfs voor Android TV. Het maximaal aantal verbindingen ligt op zeven, wat in de praktijk allicht ruim voldoende zal zijn. Tot slot ook hier: kudos voor de goede helpdesk die je snel weer op weg helpt als er iets fout gaat.  

Bezoek CyberGhost


Overigens: de meeste VPN-providers bieden je een proefperiode van een maand aan waarin je je geld terugkrijgt als je niet tevreden zou zijn. Een goede raad: maak daar gebruik van, vooraleer je bijvoorbeeld meteen een jaarabonnement gaat afsluiten. Zo kan je ze rustig uittesten en kijken welke het beste aan je wensen voldoet, zonder dat je meteen een boel centen kwijt bent.

Amerikaanse (of buitenlandse) Prime Video kijken: stappenplan

Welke stappen moet je nu precies volgen als je via een VPN naar, pakweg, de Amerikaanse Prime Video wil kijken? Dat leggen we hier uit. 

1) Neem een (proef)abonnement bij een VPN-provider, in ruil krijg je van hen een login en een wachtwoord. 

2) Download en installeer de app van je provider, bijvoorbeeld op je PC of je smartphone. 

3) Start de app op en vul je login en wachtwoord in. Kies daarna een land waarmee je verbinding wil maken. In dit geval dus: de Verenigde Staten. Je kunt de app automatisch zelfde de beste server laten kiezen of je kunt handmatig een server in een bepaalde stad er uit pikken. Voor Europeanen is New York vaak de meest logische keuze, omdat die stad het “dichtst” bij Europa ligt (al gaat die wetmatigheid ook niet altijd op). 

4) Je bent nu verbonden met een Amerikaanse VPN-server. Als alles goed gaat, heeft je PC of smartphone nu ook een Amerikaans IP-adres. Dit kan je controleren op bijvoorbeeld via een IP-checker, bijvoorbeeld die op onze site.

5) Start nu de Prime Video-app op. Hoewel de hoofdingen in de app (“TV en films met ondertiteling”) nog altijd in het Nederlands zijn, krijg je wel degelijk de Amerikaanse bibliotheek voorgeschoteld. 

6) Het gebeurt dat Amazon detecteert dat je met een buitenlands account op de Amerikaanse Prime Video-bibliotheek inlogt. Uit veiligheidsoverwegingen zal het bedrijf dan een sms met een eenmalige code sturen naar je gsm. Geef die code in en je zult gewoon toegang krijgen. 

7) Start de film of serie, veel kijkplezier! 

Wat kun je bekijken op Prime Video? 

In elk land waar Prime Video beschikbaar is, zijn er wel films of series die nergens anders beschikbaar zijn. Thuismarkt Amerika heeft allicht het grootste aanbod, al hebben we niet alle films en reeksen geteld. Alleen daar kan je bijvoorbeeld kijken naar Seberg, de Jean Seberg-biopic met Kristen Stewart. Of naar Midsommar, de tweede film van Ari “Hereditary” Aster. Soms loont het ook de moeite om eens over te schakelen op de Britse Prime, want daar zit dan weer bijvoorbeeld American Hustle (met Amy Adams) of Pan’s Labyrinth van Guillermo Del Toro in de bibliotheek. 

Net zoals veel andere streamingdiensten legt trouwens ook Amazon steeds meer de nadruk op series die in hun eigen opdracht zijn gemaakt, zodat ze nergens anders beschikbaar zijn. We moeten toegeven: de notoriteit van Netflix-reeksen als House of Cards, The Queens Gambit of Serpent wordt daarbij meestal wel nog niet gehaald. Dat neemt niet weg dat er een heleboel meer dan goede series op Prime lopen. Zo hebben wij bijvoorbeeld erg genoten van Goliath, met de geweldige Billy Bob Thornton, The Man in the High Castle (naar het boek van Philip K. Dick), de bizarre thrillerreeks Homecoming (met Julia Roberts), Crime in Six Scenes, de enige tv-reeks die Woody Allen ooit maakte en zeker ook Bosch, een uitstekende police procedural naar de thrillers van Michael Connelly. 

Voor binnenkort staan dan weer The Underground Railroad op het programma, de verfilming van de gelijknamige roman van Colson Whitehead door Barry “Moonlight” Jenkins en natuurlijk de Lord of the Rings-spinoff, de duurste tv-serie aller tijden, waar Prime een budget van liefst 465 miljoen dollar aan heeft gespendeerd. 

Ook voor die exclusieve films en reeksen van Amazon kan een VPN trouwens zijn nut bewijzen, want het viel ons op dat sommige landen veel sneller bepaalde reeksen te zien krijgen dan anderen. Zo staat bijvoorbeeld The Mauritanian (met Benedict Cumberbatch) al in de Britse bibliotheek, terwijl die bij ons nog nergens te bespeuren valt. 

Overigens: Amazon heeft zopas ook de Amerikaanse filmstudio MGM overgenomen, een acquisitie waar Jeff Bezos bijna 8,5 miljard dollar voor overhad. Op die manier krijgt de dienst toegang tot een catalogus van meer dan 4.000 films, waaronder absolute klassiekers als Rocky, Robocop, 12 Angry Men en The Pink Panther. Ook in tv-series als Fargo en The Handmaid’s Tale had MGM een hand. 

Veel van die films en reeksen zitten nu op heel wat streamingdiensten wereldwijd verspreid, maar wanneer die licentiecontracten afgelopen zijn, is het allicht te verwachten dat ze enkel exclusief via Prime Video gestreamd zullen worden. Het absolute kroonjuweel van die overname vormen trouwens de James Bond-films. Niet alleen komen de bestaande films uit de reeks nu onder controle van Amazon, ook nieuwe episodes zullen na hun bioscoopcarrière allicht naar Prime Video verhuizen.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *