Amerikaanse HBO Max in Nederland met VPN kijken: zo werkt het

Sinds kort is HBO Max, de streamingdienst van HBO, ook in Nederland beschikbaar. Maar op de Amerikaanse HBO Max zijn soms andere films en series te zien dan op de Nederlandse. Wat als je die toch wilt kijken? Een VPN biedt dan uitkomst.

Nederland heeft er sinds 8 maart 2022 een nieuwe streamingdienst bij: HBO Max. Echt helemaal nieuw is die niet, want voorheen was veel content ook beschikbaar via Ziggo. Dan moest je dus wel een Ziggo-klant zijn. Wie bijvoorbeeld een tv-abonnement bij KPN had, had hier niet veel aan. Dat is nu dus anders. HBO Max is als een losse streamingservice gelanceerd en iedereen die dat wil, kan in Nederland een abonnement afsluiten.

Wil je simpelweg weten wat de beste VPN om naar de Amerikaanse HBO Max in Nederland te kijken is? Dit behandelen we eerst. In de rest van dit artikel gaan we dieper in op HBO Max en wat de verschillen zijn tussen de Nederlandse en de Amerikaanse versie.

HBO Max programma’s

Warner Bros, HBO, CNN, Eurosport en meer
Programma’s je kan bekijken Game of Thrones, Shameless, Friends en veel meer
Ondersteunde toestellen Android, iOS, Windows, Chromecast en meer
Bekijk HBO Max programma’s overal met

NordVPN met 66% korting 


Inhoudsopgave

Hoe kies je een VPN voor HBO Max?

Een keuze maken uit alle VPN-providers is niet zo eenvoudig, want er zijn er heel veel. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

 1. Je moet een VPN-provider kiezen die in de V.S. servers heeft staan, anders zal het natuurlijk niet lukken om de Amerikaanse HBO binnen te halen. Gelukkig is Amerika zo ongeveer de belangrijkste markt voor dit soort diensten, dus dat zit bij zowat alle providers wel snor.
 2. Ook de snelheid is belangrijk: hoe sneller de verbinding met de States, hoe vlotter het dataverkeer bij jou binnen komt en hoe beter de beeldkwaliteit en kijkervaring.
 3. Tot slot is het natuurlijk ook interessant als je VPN-provider een deugdelijk aanbod van apps voorziet om de VPN-verbinding te maken, dus minstens Windows en OS X, natuurlijk ook Android en iOS en liefst ook je gameconsole, streaming box of smart tv.

Nu is het wel zo dat streamingdiensten er graag alles aan doen om VPN-diensten te blokkeren. Dat het aanbod verschilt per land, heeft namelijk te maken met dure uitzendrechten die per film of serie verschillen. Bij de ene dienst kom je met een VPN gemakkelijker binnen dan bij de ander en uit onze tests blijkt bij HBO Max helaas dat het vaker niet lukt dan wel. Het kan dus zijn dat je na het lezen van dit artikel een VPN-abonnement afsluit dat toch niet in combinatie met HBO Max blijkt te werken, omdat HBO nieuwe blokkades heeft opgeworpen.

Het kan dan wel eens helpen om verschillende servers te proberen, of op een later tijdstip opnieuw een poging te doen. Het blijft wat dat betreft een kat-en-muisspel tussen streamingdiensten en VPN’s.

Hoe Amerikaanse HBO Max in Nederland kijken met een VPN

 1. Kies en abonneer op een goede VPN-dienst om de ideale kijkervaring te krijgen met HBO Max in Nederland. Onze #1 aanbeveling is NordVPN, momenteel met 66% korting!
 2. Download de VPN-software voor jouw apparaat om Amerikaanse HBO MAx in Nederland te kunnen kijken 
 3. Kies een Amerikaanse server uit de serverlijst en start de VPN-verbinding zodat je HBO Max kan streamen 
 4. Log in op HBO Max en geniet van het Amerikaanse HBO Max-aanbod in Nederland!

Beste VPN’s voor Amerikaanse HBO Max

 1. NordVPN – een top VPN voor HBO Max met ideale verbindingssnelheid
 2. Surfshark – een VPN met ongelimiteerd aantal connecties voor HBO Max
 3. CyberGhost – beste VPN voor HBO Max met grootste aantal servers
 4. ExpressVPN – snelle VPN waar streamen op HBO Max altijd succesvol is

Wat is de beste VPN om HBO Max te kijken?

Wij testen voortdurend VPN-providers en houden nauwgezet alle nieuwe ontwikkelingen in VPN-land bij. Als onderdeel van die VPN reviews testen we ook altijd of streaming goed werkt. Komen we binnen bij buitenlandse diensten en is de VPN snel genoeg om films en series zonder al te veel vertraging binnen te halen? Die criteria spelen ook een rol als je de beste VPN voor HBO Max kiest.

Onze vier favoriete VPN-providers zijn op dit gebied momenteel NordVPN, Surfshark en CyberGhost en ExpressVPN. Al deze VPN-providers bieden een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen of langer. Maak er zeker gebruik van als blijkt dat HBO Max streamen ermee toch niet zo vlot werkt als je had gehoopt. Neemt niet weg dat er uiteraard nog veel andere redenen zijn waarom een VPN nuttig is om te houden.


NordVPN heeft krap 5500 servers staan in bijna zestig landen, waaronder natuurlijk ook de V.S. Het bedrijf biedt een uitstekende verbindingssnelheid (veel meer dan wat nodig is om minimaal video te kunnen streamen) en is op veel apparaten beschikbaar. Over de gehele linie een top-VPN, zo ook voor HBO Max.

Bezoek NordVPN


Surfshark is dan weer in 61 landen aanwezig en heeft meer dan 3200 servers wereldwijd. Ook deze VPN-dienst biedt hoge snelheden en er is geen limiet op het aantal apparaten waarop je Surfshark mag installeren. Prettig dus als je HBO Max op veel verschillende devices wilt streamen.

Bezoek Surfshark


CyberGhost biedt meer dan 7900 servers in ruim 90 landen. Ook hier is de snelheid meer dan voldoende om te streamen en CyberGhost heeft daarnaast ook heel wat servers aan die speciaal geoptimaliseerd zijn om videostreamingdiensten door te sturen.

Bezoek CyberGhost


ExpressVPN is in meer dan 94 landen actief en heeft zo’n 3000 servers over de hele wereld. Hoewel deze VPN relatief duur is, zijn de snelheden top en hebben er ermee vaak succes als we de Amerikaanse HBO Max willen streamen.

Bezoek ExpressVPN


Wat is HBO?

HBO staat voor Home Box Office, een Amerikaanse kabelzender die al bijna een halve eeuw oud is. Een jonkie is het dus niet, maar de naam heeft, zeker sinds 2000, een bijna mythische bijklank gekregen vanwege de zondvloed van uitstekende tv-series die het bedrijf al heeft geproduceerd.

Terwijl Amerikaanse network television in de jaren negentig en begin 2000 synoniem stond voor doodbrave series, voorspelbaarheid en comedy-met-een-lachband, produceerde HBO reeksen die het publiek au sérieux namen, stevig buiten de lijntjes durfden te kleuren en die zwaarwichtige thema’s, stevig geweld en een fikse portie naakt niet uit de weg gingen.

The Larry Sanders Show, Flight of the Conchords, Sex and the City, Deadwood, Carnivale, The Sopranos, Band of Brothers, The Wire, Boardwalk Empire, Six Feet Under en natuurlijk Game of Thrones… de lijst met legendarische HBO-shows is bijna eindeloos.

Allemaal samen maakten ze van HBO een huis van vertrouwen voor liefhebbers van kwaliteitstelevisie. Het succes werkte al snel aanstekelijk en ook andere (kabel)zenders begonnen door te krijgen dat er een publiek bestond voor intelligente televisie. Zonder HBO zouden reeksen als The Shield, Mad Men, Dexter en Battlestar Galactica allicht nooit groen licht gekregen hebben.

Wat is HBO Max dan?

HBO heeft al verschillende jaren eigen streamingdiensten en het is niet zo eenvoudig om daar een onderscheid tussen te maken, omdat ze elkaar (deels) overlappen. We zetten ze even op een rijtje.

1) De allereerste was HBO Go, in 2010 al. Die (gratis) dienst is echter enkel toegankelijk voor mensen die al een Amerikaans kabelabonnement op HBO hebben afgesloten.

2) In 2015 volgde HBO Now, een streamingdienst waarvoor je geen kabelklant moest zijn en die zelfs een tijdje in Nederland op de markt was, vooraleer Ziggo een exclusief contract sloot met HBO.

3) De laatste in he rijtje is HBO Max, dat eind mei van 2020 op de wereld werd losgelaten. HBO Max heeft hetzelfde aanbod als HBO GO, maar dan aangevuld met nog meer films en series van Warner Media, de huidige eigenaar van HBO. Het gaat dan onder meer over content van DC Comics, Cartoon Network, TBS, TNT en Studio Ghibli. Die laatste naam zal vooral liefhebbers van Japanse animatie als muziek in de oren klinken, want deze studio is verantwoordelijk voor klassiekers uit het genre als Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle en Ponyo.

Series en films op HBO Max

Wat kost HBO Max?

In Nederland komt het HBO Max-abonnement in twee varianten: Basic en Standaard. Wie voor een Basic-abonnement gaat, betaalt daarvoor 5,99 euro per maand. Een Standaard-abonnement kost 7,99 euro. Er zijn drie grote verschillen tussen die twee.

De eerste is dat je bij Basic maar naar 1 apparaat tegelijk kunt streamen, bij een Standaard-abonnement is dat 3 apparaten. Basic-klanten mogen ook maar 5 films of afleveringen van series naar hun telefoon downloaden om onderweg te bekijken, zonder wifi-verbinding. Bij een Standaard-abonnement zijn dat er 30. En tot slot de echte dealbreaker: de videokwaliteit van een Basic-abonnement is slechts 720p (1280 x 720 pixels). Bij Standaard is 1080p (1.920 x 1.080) en bij sommige films zelfs 4K Ultra-HD (3.840 x 2.160 pixels). Dat alleen al is volgens ons die twee euro extra per maand helemaal waard.

Wat is er te zien op de Amerikaanse HBO Max?

In de VS werd HBO Max gelanceerd met zowat 10.000 uur aan content. Daaronder de complete HBO-bibliotheek en meer dan 1.300 films, gaande van recente blockbusters als Ad Astra en de complete Harry Potter-reeks tot en met Casablanca en Citizen Kane. Ook werkt HBO aan meer eigen reeksen die je nergens anders kunt zien dan op HBO, waaronder binnenkort bijvoorbeeld een serie die gebaseerd is op de film Dune (die overigens ook op HBO Max staat) en de Game of Thrones spin-off House of the Dragon.

De bibliotheek van de Amerikaanse HBO Max is dus al behoorlijk stevig. In Nederland is het aanbod nog kleiner, al komen er wel (bijna) elke dag nieuwe reeksen en films bij. Toch zijn sommige films en series wel op de Amerikaanse HBO Max te zien, en (nog) niet op de Nederlandse. Enkele voorbeelden op het moment van schrijven zijn:

 • Halloween Kills
 • Extremely Loud, Incredibly Close
 • Hellboy
 • The Happening
 • Kick-Ass
 • Basic Instinct
 • The Adventures of TinTin
 • Folklore
 • Elvis Presley: The Searcher
 • Years and Years

Als je deze films en series op HBO Max wilt kijken met je Nederlandse abonnement, dan kan dat alleen met een VPN.

Of jij de Nederlandse of de Amerikaanse HBO krijgt voorgeschoteld, bepaalt HBO aan de hand van je IP-adres. Een Nederlands IP-adres is anders dan een Amerikaans IP-adres en die zijn weer anders dan een Italiaans IP-adres. Op die manier kan het bedrijf dus jouw locatie bepalen.

Stel nu dat je op een Amerikaans IP-adres zou kunnen krijgen, terwijl je je toch gewoon in Nederland bevindt? Dan kan je toch de Amerikaanse HBO Max-bibliotheek zien, zonder dat je daarvoor op het vliegtuig hoeft te springen. En dat is waar een VPN kan voor zorgen. De VPN is een soort tussenstation in een ander land, dat zich tussen jou en HBO Max zet. Als je je dus verbindt met een Amerikaanse VPN-server, dan lijkt jouw pc afkomstig uit Amerika. En krijg je dus de Amerikaanse content te zien.

Afspeelsnelheid HBO Max: soms te snel

En er is nog iets opmerkelijks aan de hand wat je misschien over de streep kan trekken richting de Amerikaanse HBO. De Europese HBO Max-diensten spelen veel oudere films en series namelijk in de verkeerde framerate af, namelijk die van 25 beelden per seconde. Dat is dan wel de Europese televisiestandaard, het is niet de 23,976 frames per seconde (om precies te zijn) waarin de films en series werden opgenomen. Dat betekent dat al die content ongeveer vier procent te snel wordt afgespeeld. Daardoor duren bepaalde afleveringen van bijvoorbeeld Game of Thrones geen 1 uur en 7 minuten (zoals het hoort), maar slechts 59 minuten. Bovendien: de stemmen van de acteurs en actrices klinken ook anders (hoger) dan hoe ze horen te klinken en als je er eenmaal op gaat letten, wordt dat behoorlijk irritant.

De reden waarom HBO dit doet is omdat HBO Nordic (de Scandinavische poot van HBO en het officieuze Europese hoofdzetel) niet beschikte over de originele 4K-mastertapes van de series, zoals de HBO Amerika die wél heeft. Nu, eerlijk is eerlijk: HBO Nederland heeft wel aangegeven dat ze oudere series gaan remasteren zodat die uiteindelijk ook in Europa in de juiste framerate worden uitgezonden. Wanneer dat echter gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk.

Wil je die films en series nu al in hun oorspronkelijke afspeelsnelheid streamen, ook dan heb je vooralsnog een VPN nodig. Want dan kijk je gewoon naar de Amerikaanse versies.

Hoe kun je HBO Max in Nederland kijken?

Omdat HBO Max nu officieel in Nederland uit is, is dat heel simpel. Je bezoekt de website van HBO Max en sluit daar een abonnement af. Vervolgens kun je streamen in je browser of via de apps van HBO Max, bijvoorbeeld op smart-tv, smartphone of tablet. Wil je ook het Amerikaanse aanbod streamen, schakel dan je VPN in en laad de pagina of de app opnieuw. Nu kun je ook films en series kijken die eigenlijk alleen voor het Amerikaanse publiek bedoeld zijn.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *