Videoland in België en buitenland kijken: zo kun je een account aanmaken

Wil je als Belg een Videoland account aanmaken, of verblijf je als Nederlander of Belg buiten de EU en wil je Videoland kijken, dan heb je een VPN nodig. Hoe dat precies werkt, leggen we in dit artikel uit. 

Een account aanmaken om Videoland in België of het buitenland te kijken is erg gemakkelijk. Eerst even wat geschiedenis. Wie de jaren tachtig van de vorige eeuw bewust heeft meegemaakt, herinnert zich vast nog wel Videoland, de keten van videotheken die in ongeveer elke Nederlandse en Belgische stad wel een vestiging had. In de loop der jaren had Videoland heel wat verschillende eigenaars, zelfs Philips heeft er nog een tijdje de plak gezwaaid.

Rond 2013 – de markt van de videotheken lag toen al lang op apegapen – kwam het bedrijf in handen van de mediagroep RTL. Zij gebruikten als basis om hun eigen streamingplatform uit te bouwen. De Belgen vallen sindsdien helaas uit de boot, want Videoland richt zich nu exclusief op Nederland. Gelukkig is er een omweg, namelijk via VPN. Lees verder om precies uit te vinden hoe dit in zijn werk gaat.


Direct de Videoland blokkade omzeilen? Sluit dan een proefabonnement bij NordVPN af. Nadat je de software hebt gedownload en een Nederlandse server hebt gekozen, kun je makkelijk een Videoland account openen vanuit België en/of Videoland kijken vanuit het buitenland. Zeg je NordVPN binnen 30 dagen op, dan krijg je zonder problemen je geld terug. Lees voor de precieze stappen de handleiding verderop in dit artikel.

Proefabonnement NordVPN afsluiten en Videoland kijken


Inhoudsopgave

Hoe kan je toch met een Videoland abonnement in België en buiten de EU kijken? 

Zoals we hierboven al vertelden: Videoland richt zich eigenlijk volledig op de Nederlandse markt. Gelukkig is het voor Belgen een koud kunstje om ook een abonnement op het platform te nemen. Dat komt omdat Videoland niet vereist dat je je in Nederland moet bevinden om naar films of series te kunnen kijken. Dat kan ook perfect vanuit België. 

Meer nog: het kan sinds kort zelfs vanuit quasi élk Europees land. Dat hebben we dan weer te danken aan de Europese Commissie die in 2017 de wet op de ‘portabiliteit van onlinediensten’ goedkeurde. Die wet zegt dat consumenten die naar een ander Europees land reizen, toegang moeten krijgen tot alle online-content waarvoor ze in het thuisland betaald hebben. ‘Europa’ is in deze context trouwens de ‘Europese Economische Ruimte’, dus de EU plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. 

Concreet betekent dat dus dat je in elke van die landen naar Videoland kunt kijken, als je maar een abonnement op de dienst hebt weten te bemachtigen. En daar zit de moeilijkheid: het abonnement zelf kan je alleen afsluiten als je je in Nederland bevindt. Tenzij…je gebruikmaakt van een VPN. 

Een VPN is een soort “tussenstation” waarlangs je dataverkeer wordt omgeleid. Dat tussenstation staat in een ander land, waardoor je dus meteen ook een IP-adres krijgt van het land waarin de VPN-server staat. Op die manier lijkt het dus alsof je je in het buitenland bevindt, terwijl je eigenlijk gewoon in België verblijft. Met deze truc kan je dus perfect een Nederlands Videoland-abonnement afsluiten vanuit België.

Welke VPN-provider moet je kiezen? 

Er bestaan tientallen VPN-diensten en allemaal werken ze min of meer op dezelfde manier: ze leiden jouw dataverkeer om langs servers in andere landen, zodat je een ander IP-adres krijgt (je dataverkeer wordt trouwens versleuteld, wat heel wat extra voordelen op het gebied van privacy meebrengt, maar dat is een ander verhaal). 

Hoe maak je dan je keuze? Een aantal criteria zijn belangrijk. 

 1. Als je een abonnement op Videoland wil afsluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je VPN-provider servers in Nederland heeft staan. Gelukkig is dat voor zo ongeveer alle aanbieders wel het geval.
 2. Je wilt natuurlijk ook dat de verbindingssnelheid zo hoog mogelijk is. Dat geeft een prettige kijkervaring, maar laat ook toe dat de beeldkwaliteit zo hoog mogelijk is.
 3. Tot slot wil je ook dat je provider zo veel mogelijk apps ter beschikking stelt om verbinding te maken met zo veel mogelijk apparaten. Dus minstens via Windows en MacOS, uiteraard ook via Android en iOS en bij voorkeur ook via bijvoorbeeld je gameconsole, smart tv of streaming box.

Wat zijn de beste VPN’s voor Videoland? 

Bij VPNdiensten.nl liggen momenteel een drietal VPN-providers in de hoogste schuif: NordVPN, Surfshark en Cyberghost. Alle drie hebben ze servers staan in Nederland en de snelheid van hun verbindingen zijn ruimschoots voldoende om perfect Videoland binnen te halen. 

Als je een VPN-abonnement hebt afgesloten, wil je allicht ook nog wel andere buitenlandse streamingdiensten uitproberen, de Amerikaanse Netflix bijvoorbeeld of HBO Max. Ook dat is met dit trio een koud kunstje. 


1. NordVPN

NordVPN heeft meer dan 6.500 servers staan in bijna zestig landen, waaronder de V.S. Het bedrijf biedt een uitstekende verbindingssnelheid (veel meer dan wat nodig is om video te streamen) en is op heel veel apparaten beschikbaar. 

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

Surfshark VPNSurfshark is dan weer in 61 landen aanwezig en heeft zowat 3.200 servers wereldwijd. Deze goedkope provider biedt vaak zelfs nog wat hogere snelheden dan NordVPN dus je zal zonder enig probleem video kunnen streamen, zelfs in glorieuze HD-kwaliteit.

Bezoek Surfshark


3. CyberGhost

CyberGhost ten slotte heeft zo’n 6.300 servers in ruim 90 landen en 112 locaties. Ook hier is de snelheid meer dan voldoende om te streamen en CyberGhost biedt, net zoals de meeste andere providers trouwens, ook heel wat servers aan die speciaal geoptimaliseerd zijn om videostreamingdiensten door te sturen.

Bezoek CyberGhost


Zowat alle VPN-providers bieden trouwens gratis proefperiodes aan om hun diensten uit te proberen. Als het je enkel om een abonnement op Videoland te doen is, kan je hier natuurlijk handig gebruik van maken. Je neemt een tijdelijk gratis proefabonnement bij de VPN, sluit een abonnement af op Videoland en daarna mag je het test-account bij de VPN-provider rustig laten verlopen. Om Videoland te bekijken, heb je binnen Europa immers geen VPN nodig!  

Gebruik je VPN via apps of via de router?

Als je je keuze uit de resem VPN-providers heeft gemaakt (en je wilt je VPN-abonnement voor meer zaken inzetten dan enkel het bekijken van Videoland), is er nog een vraag die je moet beantwoorden: ga je de VPN-verbinding voor elk apparaat dat je hebt apart instellen? Of laat je het dataverkeer in een trek via je router verlopen? 

Die laatste keuze heeft een groot voordeel: ook apparaten waarvoor er meestal geen VPN-apps bestaan (denk aan je smart TV of aan je Chromecast) kunnen dan toch van de VPN gebruikmaken. Het nadeel is evenwel dat er bij het instellen van de router wel wat technische poespas komt kijken, al hebben ongeveer alle VPN-providers uitgebreide handleidingen om een en ander tot een goed einde te brengen.

Nog een aandachtspunt, zo mogelijk nog belangrijker, is evenwel dat niet elke router de mogelijkheid heeft om als VPN ingezet te worden. Dat moet je voor jouw specifieke apparaat dus eerst even uitvissen. 

Videoland kijken: Stappenplan

Je hebt een (proef)abonnement bij een VPN-provider afgesloten en je wilt zo snel mogelijk naar Videoland kijken. Hoe pak je dat aan? Gelukkig is dat bepaald geen raketfysica. 

 1. Je downloadt de software van je VPN-provider en start deze op, je kunt dit vanop je pc doen of via je smartphone.
 2. Log in bij je VPN-provider, vul je naam en wachtwoord in en maak verbinding met een Nederlandse server. Proficiat, je surft nu via een VPN.
 3. Surf naar www.videoland.nl en maak een account aan. Vul je naam en mailadres in en kies een wachtwoord. Proficiat, je hebt nu een abonnement op Videoland.
 4. Kijk en geniet van de veel films en series. Indien gewenst, mag je de VPN zelfs weer uitschakelen, die heb je niet meer nodig.

Vergeleken met pakweg een abonnement nemen op de Amerikaanse HBO Max is Videoland kijken dus ongeveer even simpel als twee plus drie optellen (vijf!). 

Hoe kan je Videoland kijken buiten de EU?

Ga je vaak buiten de EU op reis en neem dan je tablet of laptop mee? Of ben je een Nederlandse of Belgische expat? Dan is het wel zo handig als je vanuit het buitenland toch nog naar de vertrouwde Videoland kunt kijken. Ook dat is mogelijk via een VPN! 

Het is dan zaak om in het land dat je verblijft (of dat nu Singapore, Argentinië of Nieuw-Zeeland is) verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server. Op die manier krijg je een Nederlands IP-adres en wordt alle Nederlandse data netjes doorgelust naar je vakantieverblijf. 

Hoe gebruik je Videoland Download To Go als alternatief?

Ook kun je ervoor kiezen om voordat je op vakantie gaat de functie Download To Go binnen de Videoland app te gebruiken. Hiermee kun je de series, films en programma’s die je op de Videoland app ziet opslaan op je telefoon of tablet. Deze kun je dan op een later moment terugkijken. Dit kan ook zonder internetverbinding, dat is dus ideaal voor bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Een nadeel is enkel dat je alleen de programma’s kunt downloaden die al uit zijn. Wanneer je een serie volgt en die wilt blijven volgen terwijl je in het buitenland bent, is dat dus niet mogelijk. De Download To Go-functie kan alleen video’s downloaden in Nederland en er als nieuwe video’s uitkomen terwijl jij in het buitenland bent kun je deze niet downloaden of zien zonder VPN.

Wat is er te zien op Videoland? 

Videoland vormt een goede aanvulling op streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime. In het aanbod zitten heel wat prima series en films die op die Amerikaanse platformen ontbreken. Pakweg The Imitation Game, Her en The King’s Speech zijn er op te vinden, net als series als bijvoorbeeld The Handmaid’s Tale of Babylon Berlin.

Videoland geeft daarbij ook veel ruimte aan lokale, Nederlandse content, waarbij vooral Mocro Maffia enorm populair is (zie verderop). Daarnaast biedt het platform films als Tonio, Het Diner en Zwartboek, maar ook klassiekers als Ciske De Rat en De Noorderlingen en series als Iedereen is Gek op Jack of Het Zonnetje in Huis. België is goed vertegenwoordigt met onder meer Geub, Amigo’s, Professor T. en Salamander. 

Videoland streamt daarnaast ook nog heel wat tv-programma’s, vooral uit het reality-genre. Liefhebbers van Love Island, Temptation Island, Ex on the Beach of (de Belgische!) Blind Getrouwd en Topdokters weten dus waar naartoe.

Tot slot maakt het bedrijf ook nog heel wat content die exclusief voor hun eigen platform is gemaakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan documentaires (over Boef of Badr Hari), De Jacht op de Mocro-maffia (met John van den Heuvel) of series als Baantjer: Het Begin, gebaseerd op de gelijknamige film. 

Mocro Maffia kijken op Videoland: Breaking Bad meets The Wire in Holland

Potlood, de Paus, Romano, Muis en Tatta…zelfs wie de laatste jaren op Mars heeft doorgebracht, weet allicht dat dit personages zijn uit Mocro Maffia, de waanzinnig populaire Videoland-serie die er ondertussen al drie seizoenen heeft opzitten. De serie is integraal te streamen via Videoland. 

Mocro Maffia begon als een true crime-boek, van misdaadjournalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver. Het boek groeide snel uit een tot stevige bestseller en inspireerde Achmed Akkabi en Thijs Römer (die eerder al hadden samengewerkt aan de serie Moordvrouw) tot een verfilming. Zij gebruikten de verhalen van Laumans en Schrijver dan wel als inspiratiebron, maar gaven er ook een eigen, fictieve draai aan. 

Het uitgangspunt van de serie is klassiek, Shakespeariaans haast. Een paar kruimeldieven uit Amsterdam groeien razendsnel uit tot de keizers van de cocaïnehandel, maar door onderlinge jaloezie en ruzies komen er kinken in de kabel en de groep valt uit mekaar. Vrienden-voor-het-leven worden gezworen vijanden en, zoals dat gaat met criminelen, vallen er dus al snel doden. Gevoelige kijkers moeten we waarschuwen: Mocro Maffia is hard, realistisch en heel geloofwaardig. Dat komt niet alleen door het taaltje dat er in gebezigd wordt, de levensechte details (de kledingkeuze!) of omdat de serie geregeld een paar waargebeurde afrekeningen in zijn verhaallijnen verwerkt. Het komt zeker ook omdat alle acteurs de pannen van het dak spelen. 

Met Mocro Maffia heeft Videoland een absolute topreeks te pakken, eentje die zich uitstekend gedurende een weekje of weekend laat bingewatchen. In het echt zouden we ons nooit met lui als Potlood, de Paus of Romano inlaten, maar op televisie schuiven we graag bij hen aan. Laat maar komen dat vierde seizoen.

Hoe kan ik Videoland op mijn TV bekijken?

Een stevige actiefilm als John Wick, Olympus Has Fallen of The Expendables laat zich prima bekijken op je smartphone of pc, maar helemaal leuk wordt het natuurlijk als je zo’n prent kunt savoureren op je 65 inch OLED-tv met surround sound-installatie. Ook dat is perfect mogelijk met Videoland. 

De Android-app van Videoland laat zich probleemloos naar een groot scherm casten via een Chromecast (of Nvidia Shield of iets dergelijks). Op de Apple TV is er zelfs een Videoland-app beschikbaar, op dezelfde manier als de apps van Netflix en Prime Video. 

Heb je geen Chromecast en geen Apple TV, maar wel een smart TV? Dan kan het misschien lukken door je tv helemaal opnieuw in te stellen en als land “Nederland” te kiezen, in plaats van “België”. De kans bestaat dat de Videoland-app gewoon op je televisie beschikbaar wordt. Let wel: dit lukt alleen als je normaal televisie kijkt via een decoder van Telenet of Proximus. Kijk je nog via de analoge kabel of via DVB-T, dan kan dit voor problemen zorgen bij de ontvangst. 

Ga zelf aan de slag 

Als Belg een abonnement afsluiten op Videoland is helemaal niet moeilijk als je van een VPN gebruik maakt. Meer nog, nadat je het abonnement hebt afgesloten, heb je de VPN eigenlijk zelfs niet meer nodig. Het kan wel nog van pas komen als je in een land buiten Europa naar de dienst wilt kijken. Videoland heeft ook een prima aanbod van series en films en zelfs tv-programma’s. Die zijn ook allemaal Nederlands ondertiteld.

Het is daarnaast ook een fluitje van een cent om de Videoland-stream op je televisietoestel te krijgen, met bijvoorbeeld een Chromecast of een Apple TV. Bovendien is de prijs van de streamingdienst (nog geen negen euro per maand) echt wel democratisch te noemen.

Wie nog twijfelt kan trouwens ook beginnen met het gratis proefabonnement van twee weken om te kijken of Videoland iets voor hem (of haar) is. Hetzelfde geldt voor de VPN’s, die kun je zelfs een maand lang gratis uitproberen. Bekijk hier onze top 5 VPN’s.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties op “Videoland in België en buitenland kijken: zo kun je een account aanmaken

 1. Bart Zorn

  Ik woon in Spanje en ik heb een ProtonVPN account.

  Videoland kijkt daar (kennelijk) dwars doorheen en weigert een abonnement af te sluiten.

  Vreemd business model, trouwens. Je krijgt geld geboden en je weigert dat. Heeft niks met reclame inkomsten te maken, want het gaat om een reclame vrij account.

  Alleen ter informatie!

 2. Zaunbrecher

  Wij hebben hier (Curacao) verschillende devices ( 4 kids en 2 volwassenen) en besturingssystemen: w.o. Apple 8, Windows 10 en Android. Is het noodzakelijk om voor ieder besturingssysteem en of device apart een VPN verbinding bij jullie aan te vragen ? Of is er ook een gezins(multi-)mogelijkheid.
  Helaas kunnen hier wij geen gebruik maken van een VPN verbinding bij de bron

  1. VPN diensten

   Er zijn voldoende VPN diensten die een app hebben voor alle besturingssystemen die je opnoemt, aan 1 abonnement hebben jullie dus genoeg. Controleer wel hoeveel verbindingen je tegelijkertijd met 1 abonnement kunt maken, dit verschilt namelijk per provider. Wanneer jullie bijvoorbeeld allemaal tegelijkertijd gebruiken willen maken van een VPN verbinding is het noodzakelijk dat het toegestaan is tenminste 6 gelijktijdige verbindingen te maken met abonnement. Op onze VPN aanbieder filter pagina kun je de filteren op providers die meer dan 6 gelijktijdige verbindingen toestaan. Zo zul je zien dat dit bijvoorbeeld NordVPN een optie is.