VPN en router: alle mogelijkheden en uitleg

Een router met VPN, hoe werkt dat? Hoewel je een VPN op ieder apparaat in je huis apart kan instellen, kun je dat ook in één keer centraal regelen. Dit doe je door je router met een VPN te combineren. We vertellen je hoe je dit zelf kunt doen en we beantwoorden al je vragen over VPN en router.
Inhoudsopgave

Waarom een VPN op je router instellen?

Er zijn twee belangrijke redenen om een VPN op je router te installeren:

 • In de eerste plaats om in één keer alle apparaten op je netwerk te beveiligen en om ook op al die apparaten gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld het Amerikaanse Netflix aanbod.
 • Een andere reden kan zijn, dat je je router zelf als VPN server wilt gebruiken, om zo veilig van buitenshuis verbinding te kunnen maken met je eigen systemen. Bijvoorbeeld als je je boekhouding of andere gevoelige gegevens wilt raadplegen via een open wifi-verbinding.
VPN router
VPN via router uitgelegd

Wat is de beste VPN voor je router?

In principe kan je alle VPN-providers die we in onze top-5 beste VPN’s direct op een router instellen. Daarvoor moet de router wel voorzien zijn van de DD-WRT firmware. Dit is software die je zelf downloadt en op je router installeert. Dit wordt ‘flashen’ genoemd. Dat klinkt ingewikkeld en een beetje risicovol, maar het is gelukkig niet moeilijk. Hoe je DD-WRT op je router installeert zie je in het stappenplan in dit artikel.

Besluit je om je VPN op je eigen router in te stellen, dan betekent dat, dat je alle apparaten in je huis in één keer van een veilige en anonieme internetverbinding voorziet. We zetten de voor- en nadelen van onze best geteste VPN-diensten op een rij:


1. NordVPN

NordVPN promoot vooral graag de eigen, zeer gebruiksvriendelijke, software die je op individuele apparaten installeert. En dat is begrijpelijk omdat je zo snel en eenvoudig per apparaat kan kiezen wanneer je de VPN-verbinding wil gebruiken, en met welke internationale server je dat wil doen.

De dienst ondersteunt echter ook het installeren van een VPN op een (geschikte) router. Ze ondersteunen hierbij DD-WRT en Tomato (een alternatieve firmware voor routers).

Hierbij maakt het bedrijf wel de kanttekening dat de dienst geen L2TP/IPsec en PPTP verbindingen meer ondersteunt. Sommige oudere routers kun je daarom niet met NordVPN gebruiken. Maar dit kunnen we geen nadeel noemen, want deze protocollen zijn gedateerd en in sommige gevallen zelfs onveilig.

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

Surfshark VPNSurfshark ondersteunt het installeren van VPN op daarvoor geschikte routers. Dit is volgens Surfshark vooral handig als je een smart-tv hebt waarop je gebruik wil maken van het opheffen van geo-blokkades (dus toegang tot bijvoorbeeld BBC iPlayer of Hulu).

Surfshark geeft aan dat je wel bij het installeren moet kiezen welke (internationale ) server je op je router activeert. Om dat te wijzigen, moet je dat handmatig in de firmware aanpassen. Surfshark ondersteunt routers via OpenVPN en L2TP.

Bezoek Surfshark


3. CyberGhost

Net zoals alle router-installaties moet je ook hier handmatig inloggen op je router om van server te veranderen. CyberGhost ondersteunt de standaard DD-WRT routers voor het opzetten van de beveiligde verbinding.

CyberGhost verkoopt via de eigen site een voorgeprogrammeerde router, waarmee je dus zonder handmatige aanpassingen van de firmware aan de slag kan. Dit voorkomt een boel stress.

Bezoek CyberGhost


4. Private Internet Access

private internet accessDeze VPN ondersteunt het installeren op routers, maar op de eigen supportpagina raden ze dit af, omdat je daarmee de internetsnelheid voor alle verbindingen merkbaar verlaagt. Dit geldt overigens voor alle VPN-diensten.

PrivateInternetAccess raadt (net als de concullega’s) aan om de eigen software per device in te stellen. Hierbij kun je voor PIA gebruik maken van routers met ondersteuning van DD-WRT, Tomato en Pfsense (voor gateways).

Bezoek PrivateInternetAccess


5. ExpressVPN

Ook ExpressVPN ondersteunt DD-WRT routers en raadt dit ook aan op de eigen website. Onze eigen tests gaven aan dat de internetsnelheid ook met ExpressVPN zeer goed blijft (al is er altijd een verlies in snelheid) waardoor het dus de moeite waard is om de verbinding permanent via een op de router ingestelde VPN-verbinding te laten lopen.

Bezoek ExpressVPN


Wat is een router?

Een router is een apparaat dat verschillende apparaten toegang geeft tot hetzelfde netwerk en tot een gemeenschappelijke internetverbinding. Een router heeft een aantal poorten waar je ethernetkabels op kan aansluiten (voor een bekabelde verbinding naar je PC of smart-tv) en vaak ook een wifizender voor draadloze verbinding met je andere devices, zoals je smartphone, tablet of laptop.

Werkt VPN op je router van Ziggo, KPN, Tele2?

Als je een internetabonnement hebt, is de kans groot dat het geleverde modem een ingebouwde router heeft. Dat zelfde kastje legt verbinding met internet en zorgt voor het dataverkeer op je eigen netwerk.

Het voordeel van zo’n door de provider geleverd kastje is het gebruiksgemak. Je sluit het aan en kan (meestal) meteen aan de slag. Het nadeel is dat modem/routers van providers meestal niet geschikt zijn om een VPN op te installeren.

Gelukkig is het heel makkelijk om een nieuwe router aan je netwerk te koppelen dat wel in staat is om een beveiligde verbinding te leggen. Wel is het dan zaak dat je de routerfunctie van je modem niet meer gebruikt.

In de praktijk betekent dat je dus je modem alleen nog gebruikt om verbinding met internet te houden en daar de nieuwe router op aansluit. Vervolgens laat je al je netwerkkabels naar de router laat lopen én gebruik je voortaan de wifi van het nieuwe apparaat in plaats van de ingebouwde functie van je internetprovider.

VPN instellen op router: waar moet je op letten?

Een VPN instellen op je router heeft duidelijke voordelen: ieder apparaat heeft een beveiligde internetverbinding en je hoeft niet per apparaat van alles in te stellen. Nadelen zijn er echter ook.

Zo is er altijd een snelheidsverlies bij het gebruik van een VPN. De maximale snelheid van je provider haal je dus niet. In de meeste gevallen is dat geen groot probleem, en kun je nog steeds op hoge kwaliteit streamen en downloaden.

Toch is het zaak om dit zelf even te testen, zeker op piek-uren. Je kunt trouwens altijd de VPN functie uitzetten op het router, maar dan moet je wel inloggen via een ander apparaat zoals smartphone of laptop.

Daarnaast is het niet altijd even gebruikersvriendelijk voor je huisgenoten, zeker als de VPN provider verschillende servers heeft voor verschillende diensten. Zo zijn er diensten die gescheiden Netflix-servers én P2P (bittorrent) servers hebben. Wil je het ene, dan werkt het andere niet of niet zo goed.

Als meerdere mensen in huis verschillende dingen willen doen, is het wellicht handiger om toch per apparaat de VPN software te installeren en dat niet op de router te doen.

En ten slotte is er iets meer technische kennis nodig én moet je meestal een nieuwe router aanschaffen. Zoals gezegd werken de door internetproviders geleverde modem/routers niet of niet goed met een VPN. En zelfs bij een geschikte router bestaat helaas ook het risico dat je iets fout doet, wat kan resulteren in een permanent onbruikbare router (“bricken”).

Daarom is het zaak om de instructies zeer nauwkeurig te volgen of om een router te kopen waar de nieuwe firmware al op staat.

Hoe flash je een router voor VPN-gebruik?

De website dd-wrt.com levert de firmware plus uitgebreide instructies om deze op je router te installeren. Raadpleeg vóór je begint de lijst met ondersteunde hardware https://dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices.

Kies vervolgens uit de lijst het bestand dat bedoeld is voor jouw router, en download dit.

Voor de volgende stap moet je inloggen op je router. Volg hiervoor de instructies van de router. Meestal betekent dit dat je het IP-adres van de router intikt in het adresveld van je webbrowser, waarna je gebruikersnaam en wachtwoord intikt in het inlogscherm.

Vervolgens navigeer je door het menu van de router naar firmware upgrade en volg je de benodigde stappen.

Lees voor je begint de specifieke instructies van de firmware op de website dd-wrt.com en bij twijfel: doe niets. Door te snel na het installeren de router aan te spreken, of door op een ongelukkig moment de stroom of de verbinding te verbreken, kan je de router in een baksteen veranderen die niets meer doet. Het flashen van de router betekent helaas ook dat de garantie vervalt.

Laat deze waarschuwingen je echter niet in paniek brengen: het flashen van een router gaat gelukkig bijna altijd goed, mits je voorzichtig bent en de instructies goed opvolgt.

Welke router is geschikt voor VPN?

Om die speciale firmware te kunnen draaien heb je een router nodig die compatibel is met de genoemde nieuwe software. Dat gaat verder dan alleen de mogelijkheid om het te kunnen installeren. Een router is in feite ook een computer met een eigen processor en geheugen, wat betekent dat er ook beperkingen zijn aan de processorkracht.

Je wil dus een router met een krachtig genoeg binnenwerk om zonder problemen de nieuwe firmware te kunnen draaien. Wij noemen hier een aantal modellen die je zeker zou kunnen overwegen:

ASUS RT-AC68U

asus ac68u routerAls je niet al te veel geld uit wil geven is deze ASUS RT-AC68U een prima keuze. Het is echter zeker geen krachtpatser, wat wil zeggen dat je bij het gebruik van meer dan twee apparaten wel vertraging van de verbinding ervaart. Voor een gezin waar meerdere mensen tegelijk willen netflixen en downloaden is dit dan ook niet de beste optie. Voor beperkter gebruik (dus maximaal twee apparaten die intensief gebruik maken van de VPN-verbinding) is dit echter gewoon een prima apparaat.

Synology RT2600AC

synology rt2600acEen stuk prijziger maar ook een stuk krachtiger is deze Synology RT2600AC. Het apparaat is zeker in staat om meerdere intensieve VPN-verbindingen in stand te houden, en is bovendien erg makkelijk in het gebruik. Je kunt op dit router via je webbrowser inloggen en gebruik maken van een eigen ‘app-store’ waarmee je de functionaliteit kunt uitbreiden. Daarnaast is de wifi-zender krachtig en is het bereik daardoor ook zeer goed.

Asus RT-AX88U AX6000

asus rt-ax88u ax6000Behalve dat deze (toch wel prijzige) Asus router acht fysieke ethernetpoorten en een dijk van een Wifi-zender aan boord heeft (6000Mbps bandbreedte, 5Ghz en 2,4 Ghz), is dit router ook nog eens helemaal geoptimaliseerd voor online gamen. Voor een groot gezin (of klein bedrijf) waar meerdere mensen constant snel online willen zijn, is dit een hele degelijke, snelle en betrouwbare router.

Netgear Nighthawk AC1900 R7000

Met zijn extreem krachtige processor (en evenredig hoge prijskaartje) is deze Netgear router vooral voor de powerusers een te overwegen aanschaf. Behalve dat het apparaat als router functioneert, kun je er via USB3.0 een externe harde schijf aan koppelen en hem zo als NAS gebruiken voor het lokaal streamen van je media.


Koop een voorgeflashte VPN-router

Vóór je een VPN-router aanschaft bij een standaard webwinkel, is het wellicht interessant om bij je eigen VPN-provider te kijken of het bedrijf zelf voor-geflashte routers aanbiedt. Het voordeel is uiteraard dat je zeker weet dat het prima werkt bij de dienst van je keuze.

Let echter wel op welk model het bedrijf aanbiedt, want zoals je in het korte overzicht hierboven ziet, verschillen routers nogal in vermogen en opties. Vergelijk vóór je een router bij de VPN-provider bestelt dus even de functies om te zien of het apparaat geschikt is voor jouw situatie.

Categorieën: Apparaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 reacties op “VPN en router: alle mogelijkheden en uitleg

 1. Rens

  Goedendag,

  Ik wil een VPN abonnement nemen. Maar ik gebruik mijn prive-laptop ook zakelijk. Die verbinding loopt wrs ook via een VPN.
  Gaat dit elkaar bijten of kan ik gewoon mijn router op mijn VPN instellen of de software van mijn VPN op de laptop installeren?

  1. VPN diensten

   Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is aan te raden bij je IT-afdeling na te vragen of de specifieke configuratie voor het bedrijfsnetwerk problemen zou geven met een aparte VPN-app.

 2. Jacky

  Hallo, ik heb een Asus RT-N66U router en een betaalde Nord vpn . Ik heb altijd via mijn router en Nord vpn naar BBC iplayer kunnen kijken (casten via chromecast). Ik zit met mijn ip dan in de UK, als ik keek op where is my ip zat ik altijd in Engeland. Ik doe nu hetzelfde, alleen mijn ip gaat Nederland niet meer uit, wat ik ook doe. Als ik via mijn tablet met de Nord vpn app werk kan ik op mijn tablet wel BBC iplayer kijken, maar zodra ik op het cast icoontje klik om via mijn chromecast op tv te kijken gebeurt er niets(tv is verbonden met de router via een lan kabel) Heb de router teruggezet naar fabrieksinstellingen en overnieuw begonnen….maar helaas. Kom er even niet meer uit. Wellicht heeft U een oplossing voor mij. Met vriendelijke groet, Jacky

  1. VPN diensten

   In dit geval is het verstandig de klantenservice van NordVPN te benaderen. Zij kennen hun VPN als geen ander en kunnen goed troubleshooten en de problemen oplossen.

 3. J. Toobab

  Een VPN router lijkt me handig. Dan zou je VPN van je computer en telefoon af kunnen halen, het zit immers in de router. Maar wat als je met je telefoon naar buiten gaat? Dan heb je niks aan die router en moet de telefoon het zelf doen, dus daar zet je dan een VPN Client op. Maar kan dat wel, een VPN programmaatje op je telefoon en een VPN router thuis? Moet je dan telkens dat je thuis bent die VPN Client uitzetten of kan dat samen gaan?
  John

  1. VPNdiensten

   Het kan. Er ontstaat dan een ‘dubbele’ VPN-verbinding: extra veilig, maar niet bepaald noodzakelijk. Ook kan zal de snelheid van de internetverbinding op de telefoon deze manier negatief beïnvloeden. Afhankelijk van hoe u het internet gebruikt, kunt u de Client aan of uit zetten.

 4. Hans

  Als ik vanuit een andere locatie dan thuis, mijn netwerk (nas) wil benaderen middels VPN, moet dan de router als VPN server of als VPN Client opgezet worden?

 5. Hans

  Ik heb thuis een netwerk met synology nas, apple tv en tele 2 zte zxhn h369A router.
  Om veiliger te zijn heb ik een vpn gekocht voor een jaar, maar kwam er tot mijn spijt achter dat de router niet compatible is om een vpn op te zetten. Ik zou best willen flashen, maar zag deze router niet in de lijst staan. Ik zou ook wel willen investeren in een nieuwe router, maar weet niet hoe dit werkt (moet dit ipv, of erachter?). Wat zou de beste optie zijn?

  1. VPN diensten

   In sommige gevallen gebeurt dat wanneer je de router langere tijd uitzet en daarna weer aanzet. Dit kun je ook lezen op onze pagina “IP adres veranderen“. Deze methode is echter geen garantie.
   Het is niet mogelijk om in de router van Ziggo een VPN verbinding te maken met een VPN server en zodoende je IP te veranderen. Die optie heeft de router van Ziggo niet.

 6. jari

  Beste redactie,

  Allereerst bedankt voor de zeer goede informatie.
  Binnenkort gaan wij wonen in Zwitserland. We zouden graag vanuit onze woning ziggo go willen kijken. Wij hebben een ziggo abonnement en ik zal binnenkort een keuze maken in welke vpn ik een abonnement. Maar kan ik met 1 van deze routers en een vpn abonnement van al mijn apparaten ziggo go kijken in zwitserland? dus ook van mijn flatscreen en i phone af? Ik heb nu een linksys EA 6900, is het daar ook vanaf mogelijk?

  1. VPN diensten

   Het klopt dat wanneer je je router laat verbinden met een VPN server, al je apparaten die verbonden zijn met die router ook via de VPN verbinding gebruiken. Het korte antwoord is dus: ja, je kunt met al je apparaten dan Ziggo Go kijken in Zwitserland.
   Dan over jouw router de Linksys EA 6900. Standaard heeft deze router niet de mogelijkheid om verbinding te maken met een VPN server. Echter is het wel mogelijk om andere firmware (het besturingssysteem) op de router te installeren. De firmware die we bedoelen heet DD-WRT en is geschikt voor de router die jij hebt. Deze firmware zorgt ervoor dat de Linksys EA 6900 wel de mogelijkheid krijgt om verbinding te maken met een VPN server.
   De Firmware is overigens gratis te downloaden en te installeren. Op de website van DD-WRT vind je een goede uitleg over hoe je het moet installeren en gebruiken.

 7. Hans vd Wiel

  Hallo,

  Ik woon in Duitsland maar wil Nederlandse Netflix kijken. Ik heb de router (VPNServer) dus alleen nodig voor mijn AppleTV. Ik hoef geen WiFi. Kunnen jullie mij ook een wat oudere aanraden die ik bijvoorbeeld kan kopen op Marktplaats?

  Bij voorbaat dank

  1. VPN diensten

   Nee daar hebben we niet zo 1 2 3 een idee over. Je hebt overigens geen VPN server maar een VPN client nodig. Het is wel mogelijk om een andere computer/laptop in te zetten als virtuele router, dit is denk ik de goedkoopste oplossing voor je (mits je een laptop of computer hebt).

 8. Miranda

  Hallo,

  Ik woon in Indonesië en heb een provider die o.a Netflix en sommige programma van NPO blokkeerd. Als ik Nordvpn aanzet op mijn ipad kan ik zonder problemen kijken.
  Het probleem is als ik via mijn google chromecast op mijn tv wil kijken lukt dit niet, gezien deze ook op wifi werkt en geen VPN heeft.
  Is het mogelijk als ik een router met VPN koop en de huidige modem/router hiermee vervang het probleem dan is opgelost of is dat iets te kort door de bocht.
  Als er een andere oplossing is zou ik dat geweldig vinden, Bedankt.

  1. VPN diensten

   Dat is niet te kort door de bocht, er is echter wel 1 kanttekening. De huidige router is waarschijnlijk inclusief modem. Als dat het geval is kan je simpelweg een VPN router op de huidige router/modem aansluiten. Als je dan het “nieuwe” wifi netwerk gebruikt met je Chromecast en het apparaat waar je de Chromecast mee bestuurt (waarschijnlijk je telefoon) zal het werken. De router dient natuurlijk wel verbonden te zijn met een VPN server naar keuze.

 9. Marc

  Beste,

  Ik heb een modem/router van Telenet (België) die ook WiFi uitstuurt, en waaraan, via UTP-kabel, een Digicorder & een Digibox (beide van Telenet), alsook een router met VPN (Cisco RVS4000) zijn op aangesloten. Ik hoef deze RVS4000 te vervangen daar hij niet kan werken met Nord VPN om reden van het niet meer ondersteunen van de protocols.
  Aan deze VPN-router zijn alle apparaten (laptop’s & TV’s) via UTP-kabel verbonden, alsook nog een Enginius AP voor WiFi naar de GSM’s.
  → Is het dan noodzakelijk om de Telenet-router in een bridge functie te zetten ?
  → Is dit systeem voldoende beveiligd ?
  → Welke VPN-router (enkel UTP-kabel, zonder WiFi) komt het best in aanmerking ter vervanging van de RVS4000 ?

  1. VPN diensten

   Nee het is niet nodig om de telenet router in bridge modus te zetten.
   Of het systeem voldoende beveiligd is, is afhankelijk van je beveiligingseisen. Alle apparaten die verbonden zijn met de VPN router maken met het internet verbinding via een VPN verbinding (ervan uitgaande dat de router een VPN verbinding heeft).
   Wij kennen op het moment geen VPN router die geen wifi heeft. Je kunt ervoor kiezen je huidige AP niet meer te gebruiken en gewoon een router uit bovenstaande lijst te kiezen.

 10. Danny van Wijk

  Ik heb een modem/router van Telfort en wil daar via UTP-kabel een router met VPN op aansluiten. Is het dan noodzakelijk om de Telfort router in een bridge functie te zetten?
  Is het niet voldoende om alle apparaten in huis via wifi te laten verbinden met de VPN router en niet met de Telfort router? Of is dat niet voldoende om een beveiligde verbinding te maken met een VPN client?

  Met vriendelijke groet,
  Danny

  1. VPN diensten

   Wanneer al je apparaten via de VPN router zijn verbonden dan hoef je je verder geen zorgen te maken. Vanaf de VPN router wordt het verkeer namelijk versleuteld. De Telfort router zal alleen maar versleutelde data verzenden en ontvangen, niemand kan zien wat er in die versleutelde datapakketten zit.
   Je kunt er voor kiezen om je Telfort router/modem in bridge modus te zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Als je nog wat apparaten niet via VPN wilt laten verbinden, bijvoorbeeld een Chromecast of tv ontvangen is het misschien juist wel handig om daar dan Telfort router voor te gebruiken.

  1. VPN diensten

   Nee, dat is een groot nadeel van het installeren van de VPN verbinding op de router. Als je per apparaat in wilt stellen met welke locatie je verbinding maakt kun je het best op de verschillende apparaten de applicatie installeren en vanaf de app verbinding maken een locatie naar keuze.

 11. Joris

  Hallo

  Ik las hierboven in de reacties dat het nog steeds nodig is om een VPN-abonnement aan te schaffen.
  Stel dat de voornaamste eigenschap is dat je altijd via je thuisnetwerk kan surfen (categorie 2), Bv. Je woont in Nederland, maar bent in de UK en dat je daar dan toch nog op bepaalde sites kan (ondanks geoblocking) omdat je IP-adres hetzelfde is als je gewoon in Nederland was gebleven. Waarom is het dan nog steeds nodig een VPN-abonnement aan te schaffen?

  Mvg

  Joris

  1. VPN diensten

   Met een VPN verbinding naar je thuis is het alleen mogelijk om geografisch geblokkeerde uit Nederland te kijken. Als bijvoorbeeld iets uit Amerika dat Geografisch geblokkeerd is wilt kijken zul je een VPN abonnement nodig hebben bij een VPN provider met servers in Amerika.

 12. GuusW

  Ik wil via vpn verbinding maken met mijn smartphone met mijn bedrade domoticz server thuis.
  Wat is dan de eenvoudigste en goedkoopste oplossing ?
  Een router met een vpnserver functionaliteit met één open poort op mijn fritzbox naar die router toe ?

  1. VPN diensten

   Dat kan inderdaad. Makkelijker is om de Fritzbox in bridge modus te zetten en de VPN router gebruiken voor je gehele netwerk thuis (ook voor de domoticz server dus).

 13. Julio

  Ik download via torrents en via usenet, maar doe dat altijd vanaf mijn pc. Is het dan voldoende om de app van ExpressVPN op mijn pc te installeren? Ik wil namelijk niks veranderen aan mijn modem of mijn thuisnetwerk, omdat het heel veel tijd en moeite heeft gekost om alles werkend te krijgen.

  1. VPN diensten

   Het is inderdaad voldoende om de ExpressVPN app op de pc te installeren waarmee je gaat downloaden. Zorg er natuurlijk wel voor dat je in de app verbinding maakt met een VPN server.

 14. Idur

  Ik heb de router van TP-Link model Archer AC2300 met OpenVPN functionaliteit. Als VPN-provider Goose, 30 dagen gratis om uit te proberen. Mijn internet provider is Ziggo. Hun modem/router is van Cisco, model EP 3928 AD. Ik heb begrepen, dat ik die op bridge-modus moet zetten. En dat moet Ziggo doen.

  Hoewel bij de nieuwe router van TP-link een duidelijk Quick installatie-schema zit, heb ik de volgende vragen. Als het modem/router van Ziggo in de bridge mode is gezet, kan ik dan gewoon de handelingen van de quick installatie-gids uitvoeren? Wordt Goose VPN dan automatisch in mijn nieuwe router ingevoerd? De DD-WRT firmware ondersteunt namelijk niet mijn nieuwe router. Is niet in hun database te vinden.

  1. VPN diensten

   Je zult de VPN client op je nieuwe router (TP-Link) moeten instellen om verbinding te maken met een GOOSE VPN server. Hoe je dat het best kunt doen vind je terug in de handleiding van je router. De gegevens die je in zult moeten voeren vind je terug op de website van GOOSE VPN, desnoods kun je ook de klantenservice van GOOSE VPN vragen naar de gegevens die je precies nodig hebt.

 15. Frank

  Hallo,

  Ik zit voor mijn werk (KLM) veel in het buitenland en regelmatig in landen waar allerlei diensten/services en websites geblokkeerd zijn, zoals China (inmiddels zes bestemmingen) en Cuba. En in China werken alle bekende VPN-providers niet meer; ook die zijn inmiddels geblokkeerd.

  Ik heb thuis Internet + Bellen van KPN. Wat zou de beste manier zijn om toch een VPN met Nederland te maken? Op het gebied van modems etc. ben ik nogal een leek, dus ik begrijp het artikel op een aantal punten niet.

  1. VPN diensten

   Als je niks van modems en routers instellen begrijpt is het wellicht verstandig te kiezen voor een VPN provider met voldoende servers in Nederland. NordVPN is dan bijvoorbeeld aan te raden, net als het duurdere ExpressVPN. Zover wij weten werken deze VPN services ook in China. het is wel zorgen dat het buiten China geïnstalleerd wordt, de websites zijn namelijk niet toegankelijk vanuit China.

 16. tom

  ik heb een nordvpn abo en op de mobiele telefoons, laptop en tablet de nordvpn app.

  ik ga er vanuit, dat ik altijd en overal anoniem surf en optimaal beschermd ben?

  toch denk ik er wel eens over, om een vpnrouter te plaatsen, om op deze wijze eventueel ook via mijn smart tv naar bv. popcorntime te kunnen kijken, daar ik de nordvpn-app hierop niet kan plaatsen.

  maar ben ik dan buitenshuis nog wel beschermd zonder de apps van nordvpn op de telefoons?

  en zijn er eventueel nog andere voordelen met een vpnrouter, of mogelijk misschien eerder nadelen?

  of is het verstandiger de huidige situatie te laten voortbestaan en het eventueel streamen van een film via de tablet of mobiele telefoon naar de smart tv op een manier te doen, waarop er geen open verbinding is met het internet.

  (ik weet nog steeds niet via welke methode ik veilig kan streamen, daar wifi-direct maar niet wil functioneren op mijn LG)

  groet,
  tom

  1. VPN diensten

   Ja, zolang je bent verbonden met een VPN server van NordVPN kun je ervan uitgaan beschermd bent tegen pottenkijkers en hackers.
   Het instellen van een VPN verbinding is inderdaad een goede optie om je Smart TV gebruik te laten maken van het internet over een VPN verbinding. En je kunt buitenshuis simpelweg de telefoon app van NordVPN blijven gebruiken zodat je ook buitenshuis nog beschermd bent.
   Een nadeel van een VPN router is dat het wisselen van server lastiger gaat dan bij de software of de apps van NordVPN.
   Een alternatief voor het installeren van de VPN verbinding in je router is door van je laptop of computer een router te maken, er is software die dit mogelijk maakt. Je kunt dan met je smart tv verbinding maken met je pc of laptop, je moet dan zorgen dat je computer verbonden is met een VPN verbinding, het datverkeer van de tv zal dan ook over die VPN verbinding gaan.

 17. Jack

  Goedenmiddag
  Stel ik ben aan het downloaden van een newsgroup en mijn dochter wil tegelijkertijd op Netflix kijken naar content uit Amerika kan dat met een vpn cliënt in de router. Zo ja hoeveel kan er dan tegelijkertijd.
  Groet Jack

  1. VPN diensten

   Ja dat is mogelijk. Het betekent voor je nieuwsgroep downloads echter waarschijnlijk wel dat je downloads langzamer gaan dan wanneer je dit zou doen via een Nederlandse server, de afstand tussen Amerika en jouw router zorgt ervoor dat de verbinding trager is dan wanneer je een VPN server kiest die geografisch dichter bij je in de buurt staat.

 18. Jonathan

  Heeft u ervaring met het instellen van de VPN server op de tplink archer c3200? Ik wil het gebruiken om met een iPhone op mijn thuisnetwerk te komen.

  1. VPN diensten

   Ja daar hebben we ervaring mee. Het instellen is werkelijk waar een fluitje van een cent, het instellen is eenvoudig via de webinterface te doen.

 19. George Miley

  Ik heb een abonnement bij Ziggo en een Ziggo modem/router. Ik denk om een tweede (VPN) router voor mijn Smart TV te plaatsen om buitenlandse catchup diensten te kunnen gebruiken. (Ik hoef de WAN functie van de tweede router niet te gebruiken – alleen maar de LAN.)

  Kan ik zo’n tweede VPN router kunnen gebruiken zonder de Ziggo modem-router in bridge-mode te zetten? Ik wil mijn bestaande netwerk (zonder VPN) zo weinig mogelijk veranderen.

  Zou een Asus RT-AC68U als tweede router geflashed met met DD-WRT werken? VerkooptCool Blue preflashed VPN routers?

 20. Erik

  Beste redactie,

  Bedankt voor de heldere informatie.
  Alleen waar ik nog geen helder antwoord op kan vinden is; ik heb een router die een VPN verbinding kan maken en een abbo op een VPN dienst waarbij je met deze abbo maar 1 connectie te gelijk kunt gebruiken.

  Nu is de vraag; kan ik dan elke keer maar met 1 device op de desbetreffende router via de aangeschafte VPN verbinding surfen?

  Groet, Erik

 21. Paul Jaeger

  Beste Redactie,

  Ten eerste bedankt voor de flinke hoeveelheid nuttige info.
  Ten tweede: vooral de uitleg over het verschil tussen een VPN router met client-functie tegenover een router met server-functie was voor mij verhelderend.
  Zonder dat ik het verschil bij naam kende, was ik al aan het denken over een router met client-functie. Maar door jullie uitleg van client en server kom ik nu tot de wat ‘greedy’ vraag: zijn er ook routers die allebei de functies bieden in één router. Dus zowel VPN-client voor de apparaten binnenshuis, alsook VPN-server in geval je met een iPad oid vanaf buitenshuis veilig wil surfen?
  Alvast bedankt.
  Groet,
  Paul

  1. VPN diensten

   Leuk om te horen dat de informatie nuttig is, dank je voor het compliment. Er zijn routers die beide ondersteunen, maar we kennen geen routers die dit gelijktijdig ondersteunen. Overigens lijkt het ons onnodig om dit te hebben: de meest VPN services hebben namelijk een goede iOS app (voor de iPad) waarmee je connectie kunt maken met een VPN server van betreffende VPN service.

 22. Sytze

  Ik wil een VPN router plaatsen in Roemenië. Moet het dan een Coolblue-apparaat zijn of kan ik ook voor zo’n router zelf een VPN-dienst met een server in Nederland kieszen?

  1. VPN diensten

   Je kunt zelf ook een router kiezen. Het is dan wel noodzakelijk dat de router ondersteuning biedt voor het maken van een VPN verbinding. We hebben Coolblue slechts opgenomen op onze website omdat we weten dat zij een goede service leveren. Maar mocht je de routers die wij noemen, of andere routers met VPN ondersteuning, ergens anders kunnen kopen is dat natuurlijk ook prima.

  1. VPN diensten

   Ja, je hebt ook een VPN abonnement nodig om hier gebruik van te maken. Sommige routers bieden ook een gratis 1-jarig VPN abonnement erbij aan.