VPN browser

Online privacy lijkt steeds voor meer mensen belangrijk te worden. Dit is logisch omdat er steeds meer verhalen naar buiten komen waarbij commerciële bedrijven gegevens van mensen gebruiken om zichzelf te verrijken. Vandaar dat we op deze pagina uitleggen hoe een VPN browser helpt om jouw privacy te beschermen en welke oplossingen er zijn als jij een VPN browser zoekt.

Met een VPN functionaliteit in de browser zorg je er in feite voor dat al het verkeer dat via de browser verloopt via een versleutelde VPN verbinding gaat. Dit heeft een aantal voordelen met betrekking tot je privacy, namelijk:

  • De website die je bezoekt kan niet je echte IP-adres zien, je bent dus anoniemer.
  • De verbinding tussen jouw browser en de VPN server is versleuteld. Je internetprovider of andere partijen kunnen dus niet zien welke websites je bezoekt.
  • Veel VPN browser extensies hebben ook een ad-blocker waardoor je er direct voor zorgt dat advertentie netwerken je niet meer online kunnen volgen.
  • En als extra kun je geografisch geblokkeerde content alsnog zien. Denk bijvoorbeeld aan NPO, Videoland, Netflix en andere online streaming diensten.
Inhoudsopgave

VPN extensie of browser met ingebouwde VPN

Er zijn in feite 2 manieren om een VPN browser te krijgen. Er zijn browsers met een ingebouwde VPN service en er is de mogelijkheid om een extensie of add-on toe te voegen aan Chrome of Firefox en zodoende VPN functionaliteit toe te voegen aan de browser die je al gebruikt.

Onze voorkeur heeft het om een VPN extensie te gebruiken wanneer je de VPN functionaliteit wilt hebben. Een browser met een ingebouwde VPN heeft namelijk als nadeel dat er maar 1 VPN service beschikbaar is. Terwijl je bij Chrome en Firefox werkelijk de keuze hebt uit tientallen VPN services. Op  deze manier kun je dus kiezen voor de VPN aanbieder die het beste bij jou past. Bovendien heb je de mogelijkheid om deze VPN aanbieders ook op je andere apparaten zoals je telefoon te gebruiken.

Lijst met browsers met VPN functionaliteit

Hieronder zie je dan echt de lijst met volgens ons de mogelijkheden om een VPN verbinding in je browser te gebruiken.

NordVPN als browser extensie

NordVPN is een betrouwbare VPN service die bij ons niet voor niets in de top 3 van beste VPN’s terug te vinden is. De extensie voor zowel Chrome als de add-on voor Firefox werkt erg goed en bevat een aantal handige functies.

In de browserversie van NordVPN vind je namelijk de mogelijkheid om WebRTC uit te schakelen, dit is een protocol dat er per ongeluk voor kan zorgen dat je echte IP-adres alsnog gelekt wordt. Daarnaast is er ook een goede ad-blocker beschikbaar die Cybersec genoemd wordt door NordVPN. Door het inschakelen zul je minder advertenties online zien maar ook zullen de advertentienetwerken geblokkeerd worden zodat deze je niet online kunnen volgen.

NordVPN chrome extensie
Zoals de extensie eruit ziet in Chrome

Daarnaast is het gebruik van de NordVPN extensie op zowel Chrome als Firefox gemakkelijk en overzichtelijk. Je kunt voor het gemak simpelweg op “quick connect” klikken om snel een VPN verbinding met de meest optimale locatie. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een specifieke locatie, handig als je bijvoorbeeld een geografische blokkade wilt omzeilen.

Bezoek NordVPN

Surfshark als browser extensie

Surfshark is een zeer goede en bovendien betaalbare VPN die extensies biedt voor Chrome en Firefox. De extensies werken erg makkelijk. Surfshark heeft ook een eigen adblocker genaamd CleanWeb, deze werkt erg goed samen met de extensies. je krijgt veel minder of zelfs geen advertenties meer voorgeschoteld.

surfshark browser vpn

De Quick connect knop is erg handig, erg wordt dan direct verbinding gelegd met de snelste VPN-server.

Opera browser met ingebouwde VPN

Opera is een browser die al vele jaren bestaat. Inmiddels is Opera zo ver ontwikkeld dat er ook een gratis VPN functionaliteit is toegevoegd. In de browser heb je dus standaard de mogelijkheid om gebruik te maken van een VPN verbinding. Dit is op zich een erg mooie aanbieding en heeft dan ook erg veel aandacht gekregen.

Opera VPN
Uiterlijk van VPN functionaliteit van Opera browser VPN

Wanneer je een browser met VPN zoekt om af en toe veilig mee te kunnen internetten; bijvoorbeeld op openbare wifi netwerken, dan kan Opera in combinatie met de VPN functionaliteit een erg goede oplossing zijn. Het grootste voordeel van deze service is echter dat deze compleet gratis is, de VPN functionaliteit kun je dus helemaal gratis gebruiken. De VPN service heeft echter een paar nadelen die we ook echt moeten noemen:

  • Je kunt bij de locaties alleen kiezen voor: Europa, Noord- & Zuid-Amerika of Azië. Er zijn dus 3 keuzes en dit zijn geen specifieke landen. Wij hebben dan ook gemerkt dat de snelheid van het internet een stuk lager wordt. Dit omdat je niet kunt kiezen voor een locatie die echt in de buurt ligt. Daarnaast kun je met deze beperking ook niet echt geografische blokkades omzeilen.
  • De manier waarop de data versleuteld wordt is ook onduidelijk, sommige zeggen zelfs dat de Opera VPN meer een proxy dan een VPN is. Wanneer je een VPN zoekt om echt je data te beschermen kan het de moeite waard zijn om nog even verder te kijken naar een VPN service die daar wel aan voldoet en ook browser extensies aanbiedt.
  • Het is niet toegestaan om torrents te downloaden via de VPN verbinding van de Opera browser. Bovendien is er veel onduidelijkheid over de versleuteling van de Opera VPN. En is het dus maar zeer de vraag of het uberhaubt handig zou zijn geweest om torrents via deze VPN servers te downloaden.

VPN browser op Android en iOS

Voor de smartphone systemen van Android en iOS (iPhone) zijn er naar ons weten geen browsers met ingebouwde VPN functionaliteit. Gelukkig is het wel mogelijk om al het internetverkeer van je smartphone via een VPN verbinding te sturen en ontvangen. Dit kan met een reguliere VPN app.

Wil je weten welke VPN het best past op je Android of iOS toestel? Lees dan op deze pagina informatie over de beste VPN’s voor Android en op deze pagina de beste VPN’s voor je iPhone. Wanneer je op je telefoon via een VPN app verbonden bent met een VPN server gaat ook al het internetverkeer dat je via de browser verstuurt en ontvangt via de VPN verbinding. Op die manier heeft je smartphone browser dus ook een VPN.

Categorieën: Apparaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *