VPN voor iPhone: welke VPN voor iOS?

Extra privacy, je data beschermen op publieke wifi netwerken en geografische blokkades omzeilen met je iPhone. Zomaar een paar voorbeelden van handigheden waar je gebruik van kunt maken als je een VPN voor je iPhone hebt. Lees snel verder om te lezen hoe je een VPN op je iPhone kunt gebruiken en welke providers volgens ons het best geschikt zijn voor iOS.

Het gebruiken van een VPN verbinding op je iPhone lijkt voor sommige mensen misschien lastig, maar in de praktijk is dit echt heel eenvoudig. Elke VPN service heeft namelijk wel een app uitgebracht voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Met deze apps kun je gemakkelijk verbinding maken met een VPN server van de VPN provider die jij gebruikt. Op deze pagina lees je hoe zo een app kunt installeren en gebruiken. Ook ontdek je welke VPN services volgens onze experts het beste zijn voor je iPhone.

VPN voor iphoneNaast het gebruiken van een iPhone app van een VPN provider is er ook nog een andere mogelijkheid om een VPN verbinding te maken met je iPhone. Het besturingssysteem van de iPhone ondersteunt uit zichzelf al VPN verbindingen. Om dit in te stellen dient de gebruiker enkele stappen te doorlopen. Een uitleg over hoe je dit kunt instellen vind je ook terug op deze pagina.

Deze pagina behandelt de volgende onderwerpen:

Inhoudsopgave

Met een VPN app

Zoals gezegd is veruit de makkelijkste manier om een VPN verbinding te maken is een iPhone VPN app gebruiken. Deze apps zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de app store van Apple. Er zijn zoveel verschillende VPN providers en deze hebben eigenlijk allemaal een app ontwikkeld voor iPhone zodat je deze gemakkelijk kunt gebruiken. Je gebruikt dus de app van de VPN provider waar jij een abonnement bij hebt.

De ene app is echter de andere niet. Sommige providers hebben echt veel betere apps ontwikkeld voor de iPhone dan andere aanbieders. Voornamelijk op het gebied van gebruiksvriendelijk, design, opties en stabiliteit verschillen de apps enorm.

Zo hebben sommige apps bijvoorbeeld veel meer instellingen die je zelf kunt aanpassen dan andere. Ook de ondersteuning voor verschillende VPN-protocollen kan onderling ook wel eens afwijken.

Beste VPN voor iPhone

Hieronder vind je een lijstje met VPN providers die een goede app hebben ontwikkeld voor de iPhone. Ook scoren deze VPN services ook op het gebied van verbindingskwaliteit en privacy erg goed. Hieronder vind je dus simpelweg de volgens ons beste VPN’s voor de iPhone.

NordVPN

NordVPN komt in veel van onze lijstjes als de beste VPN provider naar boven. Dit komt door de zeer goede service en de stabiliteit van het netwerk. Ook is de prijs voor veel mensen een factor om te kiezen voor NordVPN. Met een abonnement voor NordVPN heb je een premium VPN service met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De app voor de iPhone is bij NordVPN prima op orde. Dit was overigens vroeger wel anders, maar ze hebben zich prima verbeterd. De app is strak en duidelijk vorm gegeven en is stabiel. Het wisselen van locatie is via de mooi vormgegeven kaart in de app is gemakkelijk te doen. Ook het aanpassen van de instellingen is voor diegene die dat willen eenvoudig en duidelijk om te doen.

Daarnaast blijkt dat NordVPN op heel veel plekken perfect werkt. Ook in landen zoals China en Iran waar de overheid VPN verbindingen actief probeert te blokkeren. Wanneer je dus naar landen gaat met een strenge censuur is NordVPN waarschijnlijk de beste keuze die je kunt maken.

Bezoek NordVPN


Surfshark

Surfshark is een premium service met een hele goede prijs. De kosten voor een abonnement zijn relatief laag. Je krijgt voor deze lagere prijs wel een service die prima werkt. Dit is ook de reden dat Surfshark bij ons overzicht van beste VPN services op nummer 2 staat.

Ook de iOS app voor iPhone en iPad is echt heel goed. De app ziet er strak uit en werkt intuïtief. Daarnaast zijn ervoor de mensen die meer willen instellen dan de standaardinstellingen genoeg opties. En wat misschien nog wel het belangrijkst is, is dat de verbindingen snel, stabiel en veilig zijn.

Bezoek Surfshark


Kosten voor iPhone VPN

Voor een VPN service moet eigenlijk altijd een bepaalde prijs betaald worden, de zogenaamde abonnementskosten. De prijzen lopen behoorlijk uiteen bij de verschillende providers. Maar als stelregel kunnen we stellen dat een VPN abonnement tussen de $2,50 en $6,00 per maand liggen. Voor deze kosten kun je VPN verbinding zowel op je iPhone, computer, laptop en andere apparaten gebruiken.

Wij vinden deze kosten persoonlijk erg laag als je in de gaten houdt wat je er voor terug krijgt. Denk bijvoorbeeld aan betere privacy en betere beveiliging op publieke wifi netwerken.

Gratis VPN voor iPhone

In de iTunes store vind je ook verschillende zogenoemde gratis VPN apps. We willen je er wel op wijzen dat met veel “gratis” services op internet je betaalt op een andere manier. Meestal in de vorm van je eigen data en privacy.

Er zijn ook VPN services die een gratis VPN abonnement aanbieden met een bepaalde beperking of voor een beperkte tijd. Deze bedrijven proberen je op deze manier over te halen om een betaald abonnement te nemen. Deze gratis VPN apps zijn ons inziens wel te vertrouwen, meer informatie daarover vind je op onze pagina met gratis VPN services.

Voorbeeld VPN service app installeren

Hieronder vindt je een voorbeeld installatie van de app van NordVPN. De meeste andere aanbieders met een iPhone app hebben een vergelijkbare app.

 1. Download de app van desbetreffende aanbieder uit de app store van Apple. In dit geval “NordVPN”.
 2. Omdat iOS niet toestaat dat andere software de VPN instellingen van het apparaat beheert zul je in de instellingen van je mobiel VPN aan moeten zetten.
 3. Open de app van de VPN service die jij graag wilt gebruiken. Daar zul je je account gegevens moeten invullen. Daarna zullen alle beschikbare servers automatisch geladen worden.

  NordVPN iPhone instellen
  Voorbeeld: NordVPN iPhone app
 4. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in op de app, nu zal je ingelogd worden.
 5. Nadat je eenmaal ingelogd bent krijg je toegang tot alle mogelijkheden en opties van de VPN service.
 6. In de app zelf kan je bepalen via welk land (welke server) je connectie wilt maken. Als je bijvoorbeeld in het buitenland Uitzending Gemist wilt kijken zul je kunnen kiezen voor een Nederlandse server.
 7. Wanneer je op “verbinden” of iets gelijk klikt zal de app verbinding maken met de VPN server die jij gekozen hebt.
 8. Vanaf nu kun je veilig wifi hotspots gebruiken, anoniem surfen en andere voordelen van de VPN gebruiken. Het maken van een VPN verbinding met je iPhone is op deze manier heel makkelijk te doen.

VPN op iPhone instellen via standaard instellingenmenu van iOS

Dit zal vooral gedaan worden door mensen die beroeps technisch connectie moeten maken met bijvoorbeeld het bedrijfsnetwerk. Maar je kunt op deze manier ook een commerciële VPN verbinding instellen.

Hieronder het stappenplan voor het handmatig instellen van een VPN verbinding op de iPhone:

 1. Instellingen -> Algemeen -> VPN
 2. Kies voor de optie: “voeg VPN-configuratie toe”
  Iphone VPN

De gegevens die je nodig hebt zullen verstrekt worden door de VPN provider waar jij een abonnement of van bijvoorbeeld de universiteit waar je een studie volgt of het bedrijf waar je voor werkt. Deze gegevens bestaan in de meeste gevallen uit een serveradres, een gebruikersnaam en wachtwoord, het protocol (type) en in sommige gevallen een certificaat.

iOS ondersteunt standaard de volgende protocollen, of types zoals het in iOS genoemd wordt:

 • IKEv2
 • IPSec
 • L2TP

Een certificaat is een extra veiligheid die bij bepaalde VPN protocollen gebruikt kunnen worden. Een certificaat zorgt er in principe voor dat de server zeker weet dat je recht hebt op gebruik van de VPN verbinding. Als er een certificaat nodig is voor de verbinding kunnen de volgende types certificaat worden gebruikt:

 • PKCS#1
 • PKCS#2

In het VPN instellingen menu kun je vervolgens de verbinding opzetten met de VPN configuratie die je toegevoegd hebt. Dit is een schuifknopje op je scherm, erg gemakkelijk in het gebruik. Wanneer de verbinding actief is zie je in de statusbalk aan de bovenkant van je scherm “VPN” staan. Het uitschakelen van de VPN gaat op dezelfde manier, je moet dan simpelweg de VPN verbinding op je iPhone uit zetten met hetzelfde knopje.

Als je je afvraagt wat VPN betekent op je iPhone ben je waarschijnlijk in bovenstaand menu terecht gekomen. In dit menu kun je dus een VPN verbinding maken met je iPhone.

VPN verbinding altijd aan laten op iPhone

Sommige mensen willen de VPN op hun iPhone altijd aan hebben staan. Dit is mogelijk op een iPhone maar niet zo gemakkelijk als je zou verwachten. Om de altijd aan instelling te gebruiken heb je namelijk een iPhone nodig die beheerd wordt. Dit kan alleen als je een Mac computer hebt. Je hebt namelijk het programma “Apple configurator” nodig om dit in te stellen op een iOS apparaat.

In dit programma kun je vervolgens jouw iOS apparaten toevoegen. Eenmaal toegevoegd heb je de mogelijkheid om een nieuw profiel per apparaat in te stellen. In deze profielen kun je bepalen dat de VPN altijd aan staat.

Het uitzetten van de VPN op iPhone

Het uitzetten van een VPN verbinding op iPhone werkt niet altijd even perfect. Wanneer het uitzetten van de VPN verbinding niet werkt via het instellingen menu is het zeer waarschijnlijk nodig om het bestaande VPN profiel in z’n geheel te verwijderen. Dit kan gedaan worden door het hele VPN profiel te verwijderen.

Een andere optie is om de “altijd aan” of  “always on” optie binnen een VPN app uit te zetten. Bij Hotspot Shield is bijvoorbeeld een bekende reden die het onmogelijk maakt om de VPN uit zetten. We krijgen vaak de melding dat de VPN op de iPhone niet uit wilt gaan.

OpenVPN voor iPhone

OpenVPN is het meest gebruikte protocol om een VPN tunnel op te zetten. Jammer genoeg wordt dit protocol standaard niet ondersteund op iPhones. Gelukkig is er een gratis app in de store van Apple te vinden waar je OpenVPN tunnels kunt maken. De app heet in de app store “OpenVPN Connect”. Dit is een app die door OpenVPN zelf wordt uitgebracht en uitstekend werkt.

Kill switch en automatisch verbinden met VPN server

Vaak krijgen we de vraag of het binnen iOS en dus op de iPhone mogelijk is om automatisch te verbinden met een VPN server wanneer het apparaat connectie met het internet heeft. Ook wordt er vaak gevraagd of er iPhone VPN apps die een kill switch functie hebben.

Het antwoord op beide vragen is beide ontkennend. iOS blokkeert deze mogelijkheden allebei voor VPN apps. Dit betekent in de praktijk dat wanneer een VPN verbinding wegvalt het apparaat simpelweg de date blijft versturen over de normale internetverbinding. Wanneer je dus een VPN op je iPhone gebruikt voor privacy en veiligheid kan je bedrogen uitkomen.

Anoniem surfen in browser met VPN voor iPhone

Wanneer je een VPN service geïnstalleerd hebt op je iPhone is het mogelijk om anoniem te surfen op alle browsers die op een iPhone kunt gebruiken. Of je nu de standaard Safari browser gebruikt of een zelf geïnstalleerde zoals Chrome of Firefox; met een VPN wordt alle data versleuteld en heb je bovendien een ander ip adres voor de buitenwereld.

Op deze manier is het dus mogelijk om anoniem te surfen en zijn je andere online activiteiten op de iPhone anoniem voor de buitenwereld. Niemand kan zien wat je precies doet en welke websites je bezoekt.

VPN voor iPhone van groot belang in buitenland

Vooral wanneer je in het buitenland op vakantie of zakenreis bent is het erg verstandig dat je een VPN service op je iPhone geïnstalleerd hebt. Ook voor andere telefoons is het natuurlijk belangrijk dat je een VPN op je mobiel hebt. Het gebruik van openbare wifi netwerken brengt namelijk allerhande gevaren met zich mee. Kwaadwillende hackers kunnen namelijk gemakkelijk je data verkeer afluisteren wanneer je je op zo een netwerk bevindt. Dit kan natuurlijk zeer vervelende gevolgen hebben, zeker wanneer er je gevoelige data bekijkt en/of verstuurd via deze netwerken.

Een ander voordeel van een VPN app op je iPhone wanneer je in het buitenland bent is dat het dan mogelijk is om Nederlandse TV vanuit het buitenland gewoonweg te kunnen bekijken. Met een VPN kun je namelijk de geografische blokkades die streaming diensten en omroepen opwerken gemakkelijk omzeilen.

Categorieën: Apparaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “VPN voor iPhone: welke VPN voor iOS?

 1. John

  Hallo,

  Even een vraag over VPN in combinatie met hotspot op een Iphone.

  Als de VPN aan staat, lopen apparaten aangesloten op de hotspot van de telefoon ook via de VPN of loopt dit via een ander kanaal?

  Mvg, John

  1. VPN diensten

   De apparaten die dan verbonden zijn met de hotspot van je iPhone sturen en ontvangen hun data dan niet via een VPN verbinding. De tethering (hotspot) functionaliteit van iPhone is zo opgebouwd dat dit niet werkt. Je kunt controleren of een VPN verbinding wel of niet acties is op onze pagina wat is mijn ip. Controleer je ip adres voor en na het verbinding maken met een VPN server. Als het ip adres veranderd is, ben je verbonden met een VPN server.