Hotspot Shield

6.38 /10
Snelheid
9/10
Gebruiksvriendelijkheid
7.5/10
Prijs
5/10
Betrouwbaarheid
4/10

Hotspot Shield

Kenmerken

De VPN service wordt vaak aangeduid als HSS, dit is een afkorting van de volledige naam Hotspot Shield.

Hotspot Shield richt zich op mensen die gewoon een VPN willen gebruiken en niet zo technisch begaafd zijn. De service is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die gemakkelijk hun IP willen verbergen. In deze Hotspot Shield review bespreken we de belangrijkste eigenschappen van deze VPN service en delen we onzer ervaring.

Servers

De hoeveelheid servers van Hotspot Shield is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat de servers verdeeld zijn over 25 landen op dit moment. Er wordt aangegeven dat de servercapaciteit per locatie wordt aangevuld al naar gelang de vraag van de gebruikers. Dit is een mooie tactiek, je weet welke locaties er zijn en dat er dus ook op gelet wordt dat de capaciteit op alle locaties voldoende is en blijft.

Alleen bij het Elite abonnement heb je toegang tot alle locaties. Bij het gratis abonnement is deze mogelijkheid een stuk beperkter, je hebt dan alleen toegang tot de gratis VPN servers die er beschikbaar zijn.

Hotspot Shield software

De software voor zowel de gratis als de betaalde variant is hetzelfde. Tijdens het testen van de software bleek dat de software op alle platformen gemakkelijk in gebruik is omdat er een duidelijke interface gebruikt wordt. De software is dus gemakkelijk en intuïtief te gebruiken.

We lezen op internet wel veel ervaringen dat er ook slechte ervaringen met de software zijn. Zo lijken er veel mensen moeilijkheden met de stabiliteit te ervaren. Dit bekent in de praktijk dat de VPN verbindingen nog wel eens weg willen vallen omdat de software niet stabiel genoeg is.

Er zijn apps beschikbaar voor de meest gebruikte besturingssystemen. Zo is er een app voor iOs die men kan installeren op de iPad en iPhone. Daarnaast is er software voor computers die Windows en MacOS (voor Apple computers) gebruiken als besturingssysteem. En ook zijn er apps beschikbaar voor de Android telefoons en tablets.

Android app van Hotspot Shield VPN

Veel mensen zullen de VPN verbinding van Hotspot Shield op een Android telefoon willen gebruiken. Gelukkig is er dan ook een goede app beschikbaar voor Android. De app geeft je toegang tot de meest gebruikte opties. Zo kun je het land selecteren waar je connectie mee wilt maken. Ook kan je instellen dat de connectie gestart wordt wanneer je je telefoon opstart. Dit laatste is een optie die je zeker niet terug vind in elke Android VPN app.

Windows

Ook voor Windows is er gemakkelijk te gebruiken software. Net als bij de de mobiele apps voor iOs en Android is de mogelijkheid voor het aanpassen van instellingen beperkt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een protocol naar keuze te kiezen. Hotspot Shield gebruikt standaard het OpenVPN protocol op Windows.

Chrome en Firefox opties van Hotspot Shield

Hotspot Shield heeft voor de webbrowsers Chrome en Firefox respectievelijk een extensie en addon uitgebracht. Met de toevoeging in de browser is het mogelijk om in je browservenster een connectie met een VPN server van Hotspot Shield naar keuze te maken.

Dit werkt gemakkelijk en snel wanneer je voor je surfgedrag snel een VPN verbinding nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je anoniem wilt surfen of naar NPO uitzending gemist vanuit het buitenland wilt kijken.

Privacy en beveiliging

Als je een VPN service zoekt om je privacy te waarborgen raden we Hotspot Shield af. De dienst is wat ons betreft te onduidelijk over hun logbeleid. Bovendien is het een service die opereert vanuit de Verenigde Staten. Dit betekent dat ze in een jurisdictie vallen waar de overheid desgewenst de gegeven van gebruikers van Hotspot Shield kan opeisen.

Daarnaast is gebleken door onderzoek van een universiteit dat Hotspot Shield meer gegevens van hun gebruikers opslaan dan dat ze overleggen in privacy policy. Zo lijkt het er sterk op dat ze advertenties tonen op basis van het surfgedrag en brengen ze zelfs in kaart wat het unieke registratienummer is van jouw device en van welke netwerken je gebruik maakt.

Protocollen

Hotspot Shield maakt een aantal andere keuzes als het op protocolkeuze aankomt in vergelijking met andere VPN aanbieders. Zo  wordt er bewust gekozen voor mee snelheid. In de praktijk betekent dit dat er gebruik gemaakt wordt van het L2TP en PPTP protocol. Het voordeel is volgens Hotspot Shield dat de verbindingen sneller opgezet zijn, uberhaubt sneller zijn, en dat er minder data heen en weer gestuurd hoeft te worden. Dit zou over lange afstandsverbindingen tot wel 2,5 keer zo snel zijn

Wij hebben zo onze vraagtekens bij deze benadering. Zeker voor mensen die hun privacy willen waarborgen is Hotspot Shield in onze ogen niet de beste keuze. Bovendien vinden we het jammer dat we zelf niet meer controle hebben over welk protocol gebruikt wordt. Er zijn bepaalde situaties waarin wij zelf willen beslissen welk protocol we gebruiken.

Kill Switch en automatisch connectie

Een kill switch optie zorgt ervoor dat het hele internetverkeer wordt afgesloten wanneer de vpn verbinding weg valt. Dit voorkomt dat er data die je liever privé wilt houden alsnog onversleuteld verstuurd  en ontvangen wordt. Gelukkig heeft Hotspot Shield Elite deze functie ingebouwd in de software.

Ook het automatisch opstarten van de software en automatisch connectie maken is beschikbaar. Dit is zowel op de smartphones als op de computers mogelijk.

Deze laatste 2 punten zijn weer een positieve verassing tijdens de review van deze dienst.

Malware bescherming

Een optie die Hotspot Shield Elite aanbiedt terwijl andere providers die niet aanbieden is het blokkeren van malware. Hotspot Shield Elite houdt een lijst bij van bekende phishing sites en sites met malware en voorkomt dat jij verbinding met deze sites maakt. Dit is op zich een leuke optie maar niet superbelangrijk in onze ogen.

Snelheid Hotspot Shield

De downloadsnelheid is goed te noemen. We haalden zeer acceptabele snelheden terwijl we verbonden waren tijdens deze review van Hotspot Shield.

De uploadsnelheid was daarentegen bar slecht. De uploadsnelheid werd namelijk meer dan gehalveerd toen we de snelheden testten voor deze service.

Amerikaanse Netflix met Hotspot Shield kijken

Met de betaalde versie van Hotspot Shield is het mogelijk om naar de Amerikaanse Netflix te kijken. De VPN service doet actief haar best om de Amerikaanse Netflix toegankelijk te houden voor de gebruikers. Onze ervaring met het kijken naar de Amerikaanse Netflix via de VPN servers van Hotspot Shield is erg positief, het werkte in de afgelopen testweek altijd.

Netflix vanaf andere locaties zoals Japan werkt soms ook, maar niet altijd. Bovendien geeft Hotspot Shield zelf ook aan zicht alleen te richten op het omzeilen van de VPN blokkade voor de Amerikaanse versie van Netflix.

Torrent met Hotspot Shield Elite

Het is logisch dat je tijdens het downloaden van torrents dat je dat anoniem wilt doen. Met de betaalde Hotspot Shield Elite staat het bedrijf het toe om via Bitorrent bestanden te downloaden, bij de gratis versie is torrent verkeer geblokkeerd. Aangezien de uploadsnelheid laag is, kan het zo zijn dat je uploadratio laag ligt en daarom lagere download toebedeeld krijgt.

Het is wel zo dat we vraagtekens zetten bij de privacy policy van Hotspot Shield. Als je anoniem wilt downloaden met torrent raden we je bijvoorbeeld ExpressVPN aan.

Kosten Hotspot Shield

De kosten van Hotspot Shield zijn redelijk te noemen, in vergelijking met andere VPN aanbieders zijn de prijzen gemiddeld. Net zoals bij de meeste andere VPN providers is het zo dat hoe langer het abonnement is dat je afsluit des te goedkoper de prijs per maand wordt.

Hotspot Shield kosten

 

Hotspot Shield heeft eigenlijk 3 soorten abonnementen waar je tussen kunt kiezen. Als je een maandabonnement afsluit betaal je €15,99 per maand. Als je direct een jaar afsluit en betaald, kost het je je omgerekend €6,99 per maand. Voor 3 jaar is dit bedrag omgerekend €3,49 per jaar.

Gratis Hotspot Shield abonnement

Net zoals alle aanbieder van gratis VPN services zijn er ook bij deze gratis variant bepaalde beperkingen. De beperkingen voor de gratis HotSpot Shield editie zijn:

  • Alleen servers in Amerika die gebruikt mogen worden
  • Geen toegang tot BBC, Netflix, Hulu, adult inhoud etc.
  • Er kan reclame in je browser komen wanneer je het internet opgaat met je browser.

Daarnaast is er natuurlijk nog het betaalde Hotspot Shield Elite. Voor deze review hebben we overigens ook de betaalde versie getest. De prijs van Hotspot Shield Elite is als je deze 3 jaar afsluit €3,99 per maand. Wanneer je een korter abonnement neemt, bijvoorbeeld een maand betaal je aanzienlijk meer. Het abonnement dat je per jaar kunt afsluiten kost omgerekend bijvoorbeeld al €6,99 per maand. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te betalen met iDeal bij Hotspot Shield.

Uiteraard heb je bij de betaalde versie geen last van advertenties en heb je toegang tot alle servers.

Conclusie, onze ervaringen met Hotspot Shield

Hotspot Shield is een gemakkelijk te gebruiken VPN service, de software is overzichtelijk en werkt intiutief. Het is ook goed te gebruiken op de meest gebruikte besturingssystemen zoals Windows, MacOS, iOS en Android. De software en de VPN service in zijn algemeenheid voegt niet echt iets toe. De VPN is simpelweg toereikend voor mensen die op een gemakkelijke snelle manier gebruik willen maken van een VPN verbinding.

De prijs voor de betaalde service Hotspot Shield Elite is redelijk te noemen. Daarnaast is het leuk dat er een gratis versie beschikbaar is, deze heeft uiteraard wel bepaalde restricties.

Wel zetten we vraagtekens bij de privacy policy en is het jammer dat je weinig in kunt stellen in de cliënt. Het lijkt erop dat ze meer data verzamelen en loggen over hun gebruikers dan dat ze zelf melden. Dit vinden wij een uiterst kwalijke zaak en geeft de indruk dat jouw privacy helemaal niet goed gewaarborgd is bij Hotspot Shield.

Wanneer je de VPN vooral neemt voor het wisselen van locatie en extra privacy bescherming geen prioriteit heeft kun je Hotspot Shield Elite naar onze ervaring zeker aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Hotspot Shield