Hoe je ‘House of the Dragon’ overal ter wereld kunt bekijken met een VPN

House of the Dragon is vanaf 21 augustus te streamen. Game of Thrones-fans van over de hele wereld hebben die datum met rood omcirkeld in hun agenda, het is namelijk de eerste opvolger van die populaire fantasy-serie. Waarover gaat de serie? Hoe kun je deze streamen en hoe kan een VPN daarbij helpen? Dat en meer lees je op deze pagina.

Streamingdiensten moeten het telkens meer hebben van hun eigen originele producties. Die zijn namelijk alleen te zien bij de dienst in kwestie en trekken als het goed is de meeste nieuwe kijkers (dus betalende klanten) aan. Grote hits als Stranger Things, The Witcher en Bridgerton stream je alleen bij Netflix en voor al je Star Wars- en Marvel-kijkvoer kun je exclusief bij Disney+ terecht.

Om daarmee te concurreren, kan HBO Max niet stil zitten. House of the Dragon is daarmee ongetwijfeld hun grootste publiekstrekker, omdat Game of Thrones in het verleden ook een megahit bleek. We zetten in dit artikel alle informatie over het streamen van House of the Dragon voor je op een rij.

Inhoudsopgave

Wat is House of the Dragon?

In 2018 werd het laatste seizoen uitgebracht van Game of Thrones, een van de meest populaire en spraakmakende tv-series tot op heden. Het werd een fenomeen, want de serie had het allemaal: gigantische veldslagen, draken, memorabele personages en heel veel seks en geweld. Dat een en ander toch niet gratuit aanvoelde, kwam omdat er ook aan de meerwaardezoeker werd gedacht. De politieke intriges, de heerlijke dialogen (“I drink and I know things”) en de zorgvuldig opgebouwde plots (de “red wedding”!) maakten van Game of Thrones veel meer dan een hersenloos hakfestijn.

Naar het laatste seizoen toe werden de fans van de serie wel op de proef gesteld. De verhalen dreven steeds verder weg van het originele bronmateriaal (de romans van George R.R. Martin, die al snel werden ingehaald door de tv-makers) en vooral de slotaflevering kreeg een berg kritiek te verduren. In een online-petitie vroegen twee miljoen mensen aan HBO of ze dat laatste seizoen opnieuw wilden filmen, deze keer ‘met competente schrijvers’. De zender ging er niet op in.

Ondanks die valse noot was het al snel duidelijk dat HBO zijn goudhaantje niet zomaar wilde laten gaan. Al vanaf 2016 werden er plannen en voorbereidingen gemaakt voor prequels, sequels en spin-offs. Een vijftal projecten gingen ook ‘in development’, zoals dat heet in Hollywood-lingo. Van één project met de naam Blood Moon werd één proefaflevering gedraaid en daarna werd er de stekker uitgetrokken. Maar een van de vijf ideeën werd tot een volwaardige serie uitgewerkt: House of the Dragon.

House of the Dragon is gebaseerd op het boek Fire & Blood dat Martin in 2018 schreef en zoomt in op de geschiedenis van het huis Targaryen. ‘Drakenkoningin’ Daenerys Targaryen was daarbij ook een van de populairste personages uit Game of Thrones. Dat dit personage werd gespeeld door de ravissante Emilia Clarke, hielp daar overigens bij.

In House of Dragons springen we terug in de tijd, naar een paar honderd jaar voor de gebeurtenissen in Game of Thrones. Rhaenyra Targaryen is een verre voorouder van Daenerys en is als enige dochter van koning Viserys Targaryen van Westeros de meest voor de hand liggende kandidaat voor de troonopvolging. Dat zorgt echter voor problemen, want enkel mannen worden geschikt geacht als leiders. En ook de broer van de koning, Daemon Targaryen, maakt aanspraak op de troon.

Plots duiken zelfs nog meer gegadigden om op het hoogste schavotje plaats te nemen. De meningsverschillen draaien daardoor al snel uit op een complete burgeroorlog.

HBO heeft de eerste aflevering van House of Dragons voorzien voor 21 augustus en laat elke week een nieuwe aflevering los. Bingewatchen en de complete serie binnen enkele dagen consumeren zit er dus niet in. Er zijn tien afleveringen gemaakt voor het eerste seizoen.

De geruchten dat HBO dichtbij een bestelling voor een tweede seizoen van House of the Dragon staat, zwellen aan, maar daarover is nog niets officieel bekendgemaakt. Veel zal afhangen van het commerciële succes van het eerste seizoen.

Waar kan ik House of the Dragon kijken?

In Nederland is het natuurlijk HBO Max dat House of the Dragon gaat uitzenden. Sinds maart van dit jaar kunnen ook Nederlanders er een abonnement op deze dienst nemen. HBO Max is echter niet beschikbaar in België. Dus wat dan?

Belgen kunnen terecht bij de streamingdienst Streamz, waarop de eerste aflevering een dag later te zien is: 22 augustus. Daarna wordt er elke week een nieuwe aflevering beschikbaar gesteld.

Volg je de reeks echter liever op de Amerikaanse HBO omdat je daar al een abonnement op hebt en niet ook voor Streamz wil betalen? Of wil je naar Streamz kijken vanuit een land buiten Europa? Dan heb je een VPN nodig.


Laat HBO denken dat je in een ander land bent met een VPN

Om goed uit te leggen welke rol een VPN speelt om de Amerikaanse HBO te streamen, leggen we eerst even uit waarom je als Belg niet zomaar op HBO Amerika kunt inloggen. Dat heeft te maken met uitzendrechten. Streamz heeft de Belgische rechten op House of the Dragon (en een heleboel andere HBO-reeksen) en vindt het natuurlijk niet fijn dat Belgen de serie ergens anders kijken. En dus niet een Streamz-abonnement afsluiten.

Ook HBO zelf ziet dat trouwens liever niet gebeuren, want dan kunnen zij hun reeksen niet meer in het buitenland verkopen aan diensten zoals Streamz. HBO Amerika doet er dus alles aan om enkel Amerikanen toegang te geven tot zijn diensten.

Het bedrijf moet dus kunnen bepalen waar jij je bevindt, vooraleer het die toegang toestaat. HBO doet dit dan aan de hand van je IP-adres, want dat adres is geografisch gebonden en afhankelijk van je locatie. Wie inlogt met een ‘Amerikaans’ IP-adres, komt binnen. Kom je aankloppen met een Belgisch IP-adres, dan word je tegengehouden. We spreken in dit geval over geografische blokkades.

Stel nu dat je als Belg toch aan een Amerikaans IP-adres zou raken, dan opent zich plotseling toch de Amerikaanse HBO-bibliotheek voor jou. En dat is nu precies wat je met een VPN voor elkaar krijgt. Meer zelfs: je kan kiezen uit welk land je een IP-adres wilt hebben. Dus bijvoorbeeld ook een Frans, Italiaans, Chinees of Australisch IP-adres.

Meer hierover weten? Lees dan ons uitgebreidere artikel over Amerikaanse HBO Max met VPN kijken.

Stappenplan om House of the Dragon te kijken (ook met VPN)

Hoe werkt zo’n VPN nu eigenlijk? Je moet een VPN zien als een soort tussenstation dat zich bevindt tussen HBO Max en jouw computer. Jij logt in op de VPN-server in een bepaald land, je verbinding krijgt daar een nieuw IP-adres, HBO stuurt zijn content naar deze server en de server stuurt alles netjes door naar jou. Voor HBO lijkt het dus alsof jij je in New York, Washington of Los Angeles bevindt, terwijl je eigenlijk gewoon in je woonkamer zit in Aartselaar, Puurs of Hamont-Achel.

Dat gebruikmaken van een VPN is eigenlijk zeer eenvoudig. Dat gaat zo:

 • Je sluit een VPN-abonnement af. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, want je hebt al betaalde lidmaatschappen van rond de 2 á 3 euro per maand. Tip: check of er VPN-aanbiedingen zijn!
 • Download de VPN-software naar je pc. Er zijn vaak ook VPN-apps voor bijvoorbeeld je smartphone, spelcomputer, of smart tv beschikbaar.
 • Log bij de VPN in met je gebruikersnaam en wachtwoord. In de software kies je nu een server uit en in welk land die moet staan. In dit geval is dat dus een Amerikaanse server.
 • Zodra de verbinding is gemaakt, start je je browser op en surf je naar de site HBO Max. Log hier in met je HBO Max-account.
 • Voor de streamingdienst lijkt het alsof je je op Amerikaanse bodem bevindt en je zult dus toegang krijgen tot alle content, waaronder House of the Dragon.

Verderop in dit artikel stellen we onze favoriete streaming-VPN’s aan je voor.

wat is vpn schematisch uitgelegd


De cast van House of the Dragon

Voor House of the Dragon doet HBO beroep op een compleet nieuwe cast samengesteld. Geen enkele acteur uit Game of Thrones keert terug. Wat ook wel logisch is, aangezien de gebeurtenissen in House of the Dragon zich een paar honderd jaar eerder afspelen.

De rol van de jonge prinses Rhaenyra is aanvankelijk voor rekening van de Australische Milly Alcock. Later maakt de serie een tijdsprong van tien jaar en dan wordt Rhaenyra door een andere actrice vertolkt: de Britse non-binaire Emma D’Arcy, die je misschien herkent uit de Netflix-reeks Wanderlust.

Om dezelfde reden wordt ook het personage van Alice Hightower (de dochter van de King’s Hand en een goede vriendin van Rhaenyra), door twee actrices vertolkt: eerst door Emily Carey en dan door Olivia Cooke. Die laatste was onder meer te zien in de Spielberg-film Ready Player One.

Koning Viserys wordt gestalte gegeven door de Brit Paddy Constantine (24 Hour Party People, Peaky Blinders, Child 44). Zijn ‘Hand’ Otto Hightower wordt gespeeld door Welshman Rhys Ifans (Harry Potter, Notting Hill, Spider-Man: No Way Home). Daemon Targaryen is ten slotte de jonge broer van Viserys, een rol die Matt Smith vertolkt. Hij is vooral bekend werd van Doctor Who en The Queen (waarin hij prins Philip, de echtgenoot van Elizabeth speelde).

Release van House of the Dragon

In het volgende overzicht zie je precies op welke datum House of the Dragon-afleveringen worden uitgezonden.

Aflevering Titel Regisseur Schrijver Datum
1 The Heirs of the Dragon Miguel Sapochnik Ryan Condal 21/08/2022
2 The Rogue Prince Greg Yaitanes ? 28/08/2022
3 Second of His Name Greg Yaitanes ? 04/09/2022
4 King of the Narrow Sea Clare Kilner ? 11/09/2022
5 We Light the Way Clare Kilner ? 18/09/2022
6 The Princess and the Queen Miguel Sapochnik ? 25/09/2022
7 Driftmark Miguel Sapochnik ? 02/10/2022
8 The Lord of the Tides Geeta V. Patel ? 09/10/2022
9 The Green Council Clare Kilner ? 16/10/2022
10 The Black Queen Greg Yaitanes ? 23/10/2022

Beste VPN voor streaming services

Wie zich even in de wereld van de VPN’s verdiept, zal snel merken dat er veel te kiezen is. Waar moet je dan op letten als je de beste VPN voor streaming zoekt?

Natuurlijk wil je een VPN die servers op Amerikaanse bodem heeft staan. Gelukkig is dat eigenlijk altijd wel het geval. Daarnaast wil je ook een zo hoog mogelijke verbindingssnelheid, je gaat immers videobeelden streamen. Hoe hoger de snelheid, hoe beter de beeld- en geluidskwaliteit en hoe hoger de kijkervaring.

Ga daarnaast ook voor een VPN-aanbieder die zijn software en apps op zoveel mogelijk platformen aanbiedt. Windows en OS X vormen natuurlijk het absolute minimum en daarnaast heb je liefst ook apps of VPN-instellingen voor bijvoorbeeld je smart tv, je gameconsole en je streaming box (bijvoorbeeld de Apple TV of Nvidia Shield). Of voor je smartphone en tablet, zodat je overal kunt streamen!

Er zijn gelukkig wel wat providers die aan bovenstaande vereisten voldoen. Onze top 3:

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
 • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review

NordVPN houdt ruim 6.500 servers in bijna zestig landen in de lucht en hun verbindingen zijn ruim snel genoeg om video te bekijken. Ook de Amerikaanse servers presteren hartstikke snel.

NordVPN heeft programma’s en apps voor Windows, OS X en Linux, iOS en Android en ook een browserextensie voor Chrome en Firefox. Nog een voordeel is dat deze VPN heel gunstig geprijsd is.

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Ook Surfshark is een goede keuze. Deze VPN draait ruim 2.000 servers in meer dan zestig landen en ook hier geniet van je zeer hoge verbindingssnelheden. Full HD- of zelfs 4K-video afspelen is geen probleem, ook niet bij de Amerikaanse servers.

Surfshark heeft VPN-clients voor Windows, Mac, Android, Android TV, iOS, Linux, Chrome en Firefox. Daar komt bij dat je de VPN op zoveel apparaten mag installeren als je wilt.

8.68 /10
Vanaf
$6.67
/maand
Lees ExpressVPN review

ExpressVPN is een snelle en veilige VPN met jarenlange ervaring in het vak. Ook werkt deze VPN zeer goed in combinatie met streamingdiensten. De prijs is doorgaans wel aan de hoge kant.

 • zeer geschikt om mee te streamen
 • snelle en stabiele servers
 • Nederlandse software
Lees ExpressVPN review

Het brons geven we aan ExpressVPN, omdat we hebben gemerkt dat deze VPN zeer consistent binnenkomt bij streamingdiensten die normaliter goed hun best doen om VPN-gebruikers te blokkeren. De reden dat ExpressVPN niet hoger staat, is omdat een abonnement hierop flink duurder is. NordVPN en Surfshark hebben een betere prijs/kwaliteitverhouding.

ExpressVPN heeft meer dan 3.000 servers in 94 landen en is op dezelfde platformen als bovenstaande VPN’s te installeren.

Conclusie

House of the Dragon belooft een van de grote televisietoppers van het najaar te worden, zeker voor fans van Game of Thrones of fantasy in het algemeen. Samen met The Lord of the Rings: The Rings of Power (van HBO-concurrent Amazon Prime Video) is een van de meest verwachte reeksen sinds lange tijd. HBO heeft geweldig veel geld en talent in deze reeks gepompt en de verwachtingen zijn dus zeer hoog gespannen.

Doordat schrijver George R.R. Martin heel nauw bij de reeks betrokken was en omdat de verhalen nauw aansluiten bij zijn boeken, hopen fans dat de reeks weer dezelfde hoge toppen zal scheren als de eerste seizoenen van Game of Thrones. Of dat zo is, merken we de komende weken. Nu heb je in ieder geval alle informatie om de serie ook van begin tot eind te kunnen streamen. Veel kijkplezier!


Veelgestelde vragen

Jazeker, je kan de reeks bekijken vanaf 22 augustus op Streamz. Heb je al een abonnement op HBO Max of wil je naar Streamz kijken vanuit een land buiten Europa, dan kan je een VPN inzetten. Je krijgt dan namelijk een IP-adres dat aansluit bij het land waarin House of the Dragons beschikbaar is (bijvoorbeeld Amerika of België).

House of the Dragon wordt niet uitgezonden op de lineaire tv-kanalen, je hebt dus een internetverbinding en een abonnement op HBO Max of Streamz nodig om de serie te streamen. Je kunt de serie dan wel op je televisie kijken, via de bijbehorende streaming-apps voor smart-tv’s.

Vanaf zondag 21 augustus op HBO Max en vanaf maandag 22 augustus op Streamz. Vervolgens wordt er elke week een aflevering vrijgegeven en het zijn tien afleveringen in totaal. Op 23/24 oktober is dus de seizoensfinale te zien.

House of the Dragon is inderdaad een prequel van Game of Thrones, die zich een paar honderd jaar voor de gebeurtenissen uit die serie afspeelt. Het boek Fire & Blood van George R.R. Martin dient als inspiratiebron.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *