Hide.me VPN

8.63 /10
Snelheid
9/10
Gebruiksvriendelijkheid
9/10
Prijs
7.5/10
Betrouwbaarheid
9/10

Hide.me VPN


Inhoudsopgave

Hide.me 2023 review in het kort

Voordelen

 • Gratis versie met riante datalimiet (10 GB)
 • No-log-beleid
 • Uitgebreide, Nederlandstalige software
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geschikt voor streaming en torrents

Nadelen

 • Betalen met iDeal niet mogelijk
 • Serveraanbod relatief klein
 • Wisselende Amerikaanse serversnelheden
 • Heel beperkte browser-extensies

Servers en locaties

 • 2.000 servers in 79 landen

Simultane connecties en ondersteunde platforms

 • Maximaal tien apparaten (betaald) / 1 apparaat (gratis)
 • Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, routers

Prijs en geld-terug-beleid

 • Tijdelijke aanbieding: € 2,59 p/m voor 2 jaar + 3 maanden (27 maanden totaal)
 • € 4,99 p/m voor 1 jaar
 • € 9,99 p/m voor 1 maand
 • Niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen
 • Gratis versie met 10 GB datalimiet

Ondersteunde protocollen en log-beleid

 • O.a. OpenVPN en IKEv2 met AES-256-GCM-encryptie, WireGuard
 • Houdt geen logs bij

Klantenservice

 • Via mail en chat

Streamingdiensten

 • O.a. Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime, Disney+ en NPO Start

Hide.me aanbieding: 2-jarig abonnement + 3 maanden flink in prijs verlaagd

Zoek je een Hide.me-abonnement voor de laagste prijs, dan is dit een goed moment om toe te slaan. Een abonnement voor 2 jaar + 3 maanden kost nu slechts 2,59 euro per maand! Pak de deal hier.


Hide.me ervaringen: recensie oktober 2023

Wie speelde er vroeger geen verstoppertje? Vandaag de dag is het speelveld naar het wereldwijde web verplaatst. Wanneer je daar niet gevonden wil worden, kom je al snel uit bij een VPN. De dienst Hide.me heeft zijn naam dan ook goed gekozen. In je zoektocht naar de beste VPN van het moment ben je deze naam wellicht al eens tegengekomen. Lees in deze review hoe tevreden we over de dienst zijn en waarom dit ook een interessante kandidaat is als je een gratis VPN zoekt.


Privacy: Hoe houdt Hide.me je anoniem op internet?

Een betrouwbare VPN begint bij een sterk no-log-beleid, waarin de aanbieder belooft geen data over jouw internetgedrag te bewaren. Bij Hide.me is dit ook het geval, zoals uitgelijnd in het overzichtelijke privacybeleid van het bedrijf. Deze VPN slaat jouw IP-adres niet op en weet ook niet welke websites je bezoekt zodra je verbinding met de Hide.me-servers maakt. Het enige waaraan men je kan identificeren, is het e-mailadres waarmee je een account aanmaakt.

Gegevens die worden bijgehouden om de dienst goed te laten functioneren, worden om de paar uur gewist. Wel slaat men op hoeveel data je verbruikt. Met deze informatie kan Hide.me bijvoorbeeld controleren of je niet over de datalimiet van de gratis versie heengaat. Met andere woorden; deze aanbieder weet of je een grootverbruiker bent, maar kan niet zien wat je precies hebt gedownload dan wel gestreamd. 

Elk bedrijf kan natuurlijk claimen je privacy op deze manier te waarborgen, maar je kunt niet achter hun voordeur kijken. Daarom vinden we het belangrijk wanneer de systemen van een VPN-dienst zijn getoetst door een onafhankelijke partij, een proces dat een security-audit heet. In 2015 was Hide.me een van de eerste VPN-aanbieders die zo’n test liet uitvoeren. Een koploper dus, maar we hadden toch ook graag een recentere audit gezien – zoals van de smartphone-apps die pas in een later stadium lanceerden. 

Overigens houdt Hide.me ook jaarlijkse transparantierapporten bij. Hierin vind je terug hoe vaak autoriteiten bij de VPN hebben aangeklopt om gegevens op te vragen. Hide.me werkt hier aan mee, maar heeft dankzij het no-log-beleid niets in handen om het internetverkeer naar jou terug te linken. Wat hierbij helpt, is dat de dienst Maleisië als vestigingsland heeft. Hier geldt geen wettelijke bewaarplicht, zoals wel het geval is in onder meer Nederland en de Verenigde Staten. 

Security: Is Hide.me veilig?

Wat betreft protocollen heeft Hide.me zijn zaakjes goed op orde. De keus is namelijk breed. OpenVPN en IKEv2 zijn van de partij, beide industriële standaarden die als veilig en snel te boek staan. De meeste andere VPN’s bieden deze protocollen ook aan. Daarnaast is het enigszins verouderde SSTP te selecteren en ook SoftEtherVPN, een protocol uit 2014 dat eigenlijk zelden voorkomt bij andere aanbieders. 

Hide.me biedt daarnaast ondersteuning voor WireGuard, het meest moderne VPN-protocol dat vaak het snelste presteert en bovendien vanwege zijn openbare en compacte broncode ook hoog scoort op het veiligheidsaspect. Dit is echter het enige protocol dat niet te selecteren is in de gratis versie van Hide.me. Men houdt deze optie speciaal achter de hand voor betalende gebruikers

Per protocol verschillen de encryptiemethoden. Zo zijn de OpenVPN- en IKEv2-verbindingen versleuteld met AES-256, een vorm van encryptie die door hedendaagse computers onmogelijk te kraken is. Dat zit dus wel goed.

Deze VPN-dienst biedt extra functies aan die er met name op gericht zijn dat je niet per ongeluk buiten de VPN om verbinding met internet maakt, met het risico dat je onbedoeld toch je ware ip-adres blootstelt. De features Kill Switch, Stealth Guard en Split Tunnel hebben hier alle drie betrekking tot. Zo bepaal je bijvoorbeeld welke programma’s alleen via de VPN-tunnel werken, zoals torrent-software of de Netflix-app, of welke juist niet. En mocht de verbinding met de VPN-server wegvallen, dan kun je helemaal het internet niet meer op tot die beveiligde verbinding opnieuw tot stand is gekomen.

Auto Connect is verder ook nog even het vermelden waard. Hiermee bepaal je of een VPN-verbinding automatisch wordt gestart zodra je met onbekende wifi-netwerken verbinding maakt. Thuis heb je daar niet zoveel aan, maar op een laptop des te meer. Ben je veel onderweg, dan ben je hiermee beveiligd tegen de risico’s van openbare wifi-netwerken. Andersom werkt het ook: je kunt je eigen wifi-netwerk als veilig aanwijzen, zodat de VPN alleen actief wordt zodra je buiten de deur stapt.

Hoe snel is Hide.me?

Deze VPN-aanbieder heeft rond de 2.000 servers, verdeeld over 75 locaties. Een gemiddelde score, want er zijn zeker concurrenten die een (veel) groter serveraanbod hebben. Toch is het vinden van een snelle server nooit een probleem, voor de gemiddelde gebruiker is het aanbod alsnog groot zat. Houd er wel rekening mee dat je bij de gratis versie geen toegang hebt tot álle servers. De keuze bestaat dan alleen uit Nederland, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten

Hoe snel is Hide.me? Dat verschilt net zoals bij andere VPN’s per gekozen server. Goed om te weten is dat Hide.me zeer recent (april 2022) een deel van zijn servers heeft overgezet op 10 gigabit-infrastructuur. Deze 10Gbps-servers kunnen veel meer verkeer aan, zodat de kans kleiner is dat je met trage servers verbinding maakt. In de software en apps worden deze servers aangeduid met een 10G-symbooltje. 

Om snelheden te meten, gebruiken we altijd de onafhankelijke speedtests van Ookla. Eerst onze normale internetsnelheid. Die komt uit op een downloadsnelheid van 198 Mbps en een uploadsnelheid van 60 Mbps. Op basis van deze getallen checken we in hoeverre Hide.me de snelheid beperkt. 

Standaard snelheid

Snelheid Nederlandse servers

Wanneer we met een Nederlandse VPN-server van Hide.me verbinding maken, dan zijn de resultaten uitstekend. De downloadsnelheid loopt iets terug, maar in de praktijk is dit een verwaarloosbaar verschil, wat je tijdens het alledaagse internetgebruik niet merkt. 

Snelheid Belgische servers

Ook andere servers in de buurt scoren hoog. Belgische servers zijn even snel als de Nederlandse.

Snelheid Duitse servers

Snelheid Britse servers

Bij de Duitse en Engelse servers zie je verschillen ontstaan, maar die zijn zeker nog acceptabel. Al met al indrukwekkende getallen

Snelheid Amerikaanse servers

Bij de Amerikaanse servers plaatsen we een kanttekening, omdat de snelheden daarvan nogal uiteenlopend zijn. We meten scores van slechts 60 á 80 Mbps, wat een aanzienlijk verschil is. Maar we noteren ook een downloadsnelheid van 179 Mbps zodra we handmatig kiezen voor een server in New York. Merk je een tragere internetsnelheid bij Amerikaanse servers, dan loont het om de verschillende servers binnen dit land uit te proberen. 

Prijs: Wat kost Hide.me?

We stipten al even aan dat er beperkingen aan de gratis versie zitten. Er zijn op dit vlak meer zaken om rekening mee te houden. De belangrijkste lichten we even toe. Zo geldt er een datalimiet, die onlangs is opgehoogd van 2 GB per maand naar 10 GB per maand. Of dit voor jou genoeg is, hangt er vooral vanaf of je veel video’s en muziek streamt en/of van plan bent om veel te downloaden. 

Vergeleken met andere gratis VPN’s is het in ieder geval een riante limiet. Ter vergelijking, bij TunnelBear krijg je slechts 500 MB p/m ter beschikking. Bij VPN Nederland is 2 GB de limiet. Handig: in de software van Hide.me zie je precies hoe hoog je dataverbruik is. Het buitenlandse Netflix-aanbod streamen is als gratis Hide.me-gebruiker ook niet mogelijk. Wil je hiervoor een VPN gebruiken, dan dien je een van de betaalde abonnementen te kiezen.

De goedkoopste optie kost momenteel 2,59 euro in de maand, je sluit dan wel direct een abonnement af van 2 jaar + 3 maanden extra. Je kunt ook een abonnement voor een jaar kiezen voor 4,99 euro p/m of een maandelijks opzegbaar abonnement, waarvoor je elke maand 9,99 euro kwijt bent. 

Het jaarabonnement is niet duur, maar er zijn wel voordeligere VPN’s te vinden. Kijk daarvoor eens op onze pagina met actuele VPN-aanbiedingen.

Hide.me is op 10 apparaten tegelijk te gebruiken. De gratis variant beperkt zich tot maximaal één apparaat.

Betalen met iDEAL is helaas geen optie. Je hebt dus een creditcard of een PayPal-account nodig om een betaald abonnement af te sluiten. Afrekenen in cryptovaluta kan ook, onder meer Bitcoin en Ethereum worden geaccepteerd. Eventueel kun je binnen dertig dagen je geld terugvragen, mocht je niet tevreden zijn. Binnen tien dagen staat het bedrag weer op je rekening. Deze niet-goed-geld-terugperiode komt overeen met die van de meeste andere VPN’s.

Is Hide.me geschikt voor streamen?

Overweeg je een VPN omdat je ermee toegang wil krijgen tot het buitenlandse aanbod van streamingdiensten? Dat werkt bij Hide.me alleen als je een betalende klant bent. Handig daarbij is dat de servers die geschikt zijn voor streaming, hun eigen categorie hebben in de Hide.me-software. Stel dat je een film wilt kijken die alleen op de Amerikaanse Netflix staat. Dan kies je in de lijst voor de Amerikaanse server waar ‘Optimised for Netflix US’ bij staat. 

Zo zijn er ook servers op gericht om te werken met BBC iPlayer, Disney+, Hulu, HBO Now en Amazon Prime, om wat populaire voorbeelden te noemen. In onze ervaring werkt dit goed, maar online lezen we veel wisselende verhalen. De meeste streamingdiensten blokkeren VPN’s, waardoor het altijd de vraag is hoe lang ze blijven werken. Maar hier loop je ook bij concurrenten tegenaan. 

Hoewel het er verder niet expliciet bij staat, werkt NPO Start ook. Je kunt daardoor vanuit het buitenland gewoon je favoriete Nederlandse programma’s terugkijken. Wat betreft het downloaden van torrents zit je bij Hide.me eveneens goed, vrijwel alle betaalde servers ondersteunen dit. Gebruik je Hide.me gratis, dan werkt dit juist niet. Zodra we verbinding maken met een van de gratis servers, stopt onze torrent prompt met downloaden. 

Apps en interface

Hide.me biedt ondersteuning voor verscheidene apparaten. We kijken hieronder in het bijzonder naar de software voor Windows en macOS, en de mobiele apps voor Android en iOS. Maar weet dat de VPN daarnaast ook te installeren is op Linux en op routers met custom firmware. Die laatste optie is van belang als je Hide.me wilt gebruiken op apparaten waarvoor geen losse app of software beschikbaar is, zoals smart tv’s en consoles. 

Hide.me voor Windows en macOS

De software van Hide.me is zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken. Druk simpelweg op de Schakel VPN in-knop en je wordt binnen enkele seconden direct met de snelste server in je buurt verbonden. Zeer waarschijnlijk is dit een Nederlandse. Je kunt uiteraard ook zelf een server uitkiezen en degene waar je tevreden over bent en vaker wilt gebruiken, aan een favorietenlijst toevoegen. 

Een groot voordeel aan Hide.me ten opzichte van veel andere VPN-aanbieders is dat de interface Nederlandstalig is. Dat maakt het een goede keuze voor VPN-gebruikers die niet zo bedreven zijn in de Engelse taal.

De werking van Hide.me is in hoge mate aan te passen. Die veelzijdigheid is goed, maar de vele opties kunnen wel overweldigend zijn als je weinig technische kennis hebt. Bij sommige functies vind je wat extra uitleg over de werking ervan, maar bij de meeste niet. Prettig is wel dat je binnen de software direct contact op kunt nemen met de klantenservice, zodat je hiervoor niet op de website hoeft te zoeken. 

Hide.me voor Android en iOS

De apps van Hide.me lijken op Android en iOS sterk op elkaar. Beide apps hebben een Nederlandse gebruikersomgeving. Op iOS opent de app standaard in het Nederlands, op Android moeten we de taal zelf even wijzigen omdat de app in eerste instantie op Engels staat. De keuze qua protocollen komt overeen, met naast IKEv2 en OpenVPN ook al WireGuard-ondersteuning. Ook het instellen van een alternatieve DNS-server is mogelijk, en je regelt hoe de apps omgaan met openbare wifi-netwerken. Stel bijvoorbeeld in dat de VPN alleen wordt ingeschakeld zodra je buiten het bereik van je eigen, vertrouwde (en hopelijk goed beveiligde) wifi-netwerk komt. 

Split tunneling: Android vs iOS

Net zoals bij andere VPN-providers zijn er subtiele verschillen tussen de twee platformen om rekening mee te houden. Die hebben in dit geval betrekking tot de functies split tunneling. Zoals we vaker zien, is split tunneling alleen op Android mogelijk. Hiermee sluit je bepaalde apps uit van het VPN-verkeer. Verder zijn de apps aan elkaar gelijk, met een rustig ogende interface en gebruiksvriendelijke menu’s. De killswitch-optie die eerder alleen op iOS werkte, zien we inmiddels ook in de Android-app terug.

Zoek je nog een goede smartphone-VPN, dan ben je bij Hide.me aan het goede adres.

Browserextensies van Hide.me

Er bestaan tot slot browserextensies van Hide.me voor Chrome en Firefox, maar die beschermen alleen tegen WebRTC-lekken en versleutelen je internetverkeer verder niet. Je hebt hieraan alleen dus niet voldoende om je online privacy te beschermen.

Oordeel klantenservice

Onze ervaringen met de klantenservice van Hide.me zijn overwegend positief, maar er ging wel eens wat mis. Op een vraag die we stelden via het contactformulier van de website kregen we geen bevestiging, en na enkele dagen ook nog steeds geen antwoord. We probeerden het daarop via de livechat, waar we gelukkig al binnen enkele seconden te woord werden gestaan. 

De medewerker had niet direct antwoord op onze vraag en zette het daarom door naar de juiste afdeling, die het via de mail zou afhandelen. Dat gebeurde ook, en vlot. Na ongeveer anderhalf uur wachten hadden we de reactie al in onze inbox – en dat zelfs in het weekend. Communicatie verloopt wel helemaal in het Engels, iets om rekening mee te houden als je die taal niet onder de knie hebt.

Overigens kun je ook een boel zelf opzoeken in de zogeheten knowledge base-sectie op de site van Hide.me. Daar vind je namelijk talloze handleidingen en antwoorden op veelgestelde vragen. Ook hier geldt: alleen in het Engels.

Conclusie

Hide.me is om meerdere redenen een aantrekkelijke VPN. Zeker wanneer je een gratis VPN zoekt, springt deze aanbieder er tussenuit met een ruime datalimiet, zonder je snelheid te beperken en met een duidelijk no-log-beleid zodat je niet hoeft te vrezen dat er op andere manieren toch geld aan jou wordt verdiend. Ook is het fijn dat Hide.me de ontwikkelingen op gebied van online privacy goed in de gaten houdt en snel met trend meebeweegt, getuige onder meer de snelle uitrol van het WireGuard-protocol.

Wil je een VPN ook gebruiken om anoniem te downloaden en het buitenlandse aanbod van streamingdiensten te bekijken, dan kom je uit bij een betaald abonnement waarvan de prijzen erg aantrekkelijk zijn; althans in het geval van het jaarabonnement. Tegelijkertijd is Hide.me op tien apparaten tegelijk te installeren, een bovengemiddeld aantal. En het is duidelijk dat deze provider veel maatregelen treft om jouw privacy te beschermen, zo worden bijvoorbeeld alleen strikt noodzakelijke gegevens (veelal tijdelijk) opgeslagen. 

Hide.me is een veelzijdige, betrouwbare VPN die prettig in gebruik is door zijn Nederlandstalige interface. Naast de wisselende Amerikaanse serversnelheden en het feit dat concurrenten vaak een groter serveraanbod bieden, hebben we verder eigenlijk weinig aan te merken op deze VPN. Onze tip: probeer gerust de gratis versie eens uit en beslis dan zelf of je wilt overstappen naar een van de betaalde abonnementen. 

Hide.me is een zeer veilige VPN-dienst. Deze aanbieder houdt geen logs bij en houdt er een transparante werkwijze ook na. De software en apps ondersteunen de nieuwste en bewezen veilige VPN-protocollen, waar ook sterke encryptie op wordt toegepast. Daardoor ben je van online anonimiteit verzekerd.

Hide.me is niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste VPN. Het goedkoopste ben je momenteel uit bij een jaarabonnement. Daarnaast kun je ook een lidmaatschap van zes maanden of slechts één maand nemen, die naar verhouding wel een stuk duurder zijn. Actuele prijzen houden we voor je in de gaten. Zodra de kosten veranderen, lees je dat in deze review ook meteen terug. Zo ben je altijd op de hoogte van Hide.me deals.

Nee, dat kan helaas niet. Voor Nederlanders is het enigszins onhandig dat iDeal geen betaaloptie is, en Bancontact-betalingen vanuit België worden ook niet geaccepteerd. Wat wel kan, is betalen met creditcard, PayPal of cryptovaluta zoals Bitcoin.

Ja, in principe moet dit gewoon werken. Je hebt dan wel een betaald abonnement nodig. Met de gratis versie van Hide.me is streamen niet toegestaan. Merk je dat Netflix toch niet werkt in combinatie met Hide.me, probeer het dan nog eens nadat je met een andere server verbonden bent. Mogelijk werkt het dan weer wel!

VPN-gebruik heeft altijd impact op je internetsnelheid, de vraag is alleen hoeveel. Bij de beste VPN’s zijn de verschillen minimaal. Hide.me scoort op dit punt keurig, hoewel andere VPN’s zoals NordVPN en Surfshark doorgaans wat hogere cijfers halen. Dat is zeker het geval bij de Amerikaanse servers, die kunnen bij Hide.me een stuk trager zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties op “Hide.me VPN

  1. VPN diensten

   Ja dat is mogelijk. Naast de VPN app is er nog wel een “fake gps” app nodig. De Ziggo app checkt namemlijk tegenwoordig ook nog via GPS op welke locatie je je bevindt. Zo een fake gps locatie app is overigens ook gratis.

  1. VPN diensten

   Als je Hide.me gebruikt via het internet van je mobiele provider worden daar de standaard mb’s van je tegoed voor gebruikt. Er worden geen extra MB’s gebruikt door Hide.me.