No log VPN: De ultieme gids voor anonimiteit

Bij het kiezen van de beste VPN voor jou zijn er allerlei facetten die meespelen. Eén van de belangrijkste? Dat de VPN in kwestie jouw gebruiksgegevens niet bewaard. En dus geen logs bijhoudt van jouw internetactiviteit. We spreken dan van een no log VPN. Lees meer!

Misschien weet je al wat een no log VPN precies inhoudt en ben je gewoon op zoek naar de beste. Dan hoef je niet ver te zoeken, want we openen dit artikel met onze top 3. Daarna gaan we dieper op VPN’s met een no log beleid in, en het belang ervan.

Inhoudsopgave

Beste VPN’s met no log beleid

  1. NordVPN

Om verscheidene redenen is NordVPN al onze favoriete VPN, en dat de beveiliging van jouw gegevens zo goed op orde is, speelt daarbij een grote rol. NordVPN houdt geen logs bij van jouw internetactiviteit en dit wordt meermaals onderstreept door onafhankelijk onderzoek.

  1. Surfshark

Wat voor NordVPN geldt, kunnen we eigenlijk evengoed zeggen van Surfshark. Ook Surfshark belooft in zijn privacybeleid geen logs bij te houden en ook hier is dit door onafhankelijke experts geverifieerd. Zeer recent ook nog overigens, begin 2023.

  1. Atlas VPN

Atlas VPN scoort de derde plek omdat het de beste optie is als je een gratis VPN zoekt met een goed no-logbeleid. Bij gratis VPN’s is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend, wat Atlas VPN op dit vlak een goede keuze maakt.

Verderop in dit artikel staan we nog uitgebreider bij deze VPN’s stil. Maar eerst: wat is een no log VPN precies en waarom zou je ervoor moeten kiezen?


Wat is een no log VPN?

Een VPN creëert een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Dit werkt zo:

  1. De VPN software op je apparaat versleutelt je data. Dit houdt in dat de data wordt omgezet in een soort geheimschrift dat niemand anders kan lezen.
  2. Vervolgens wordt de data naar de VPN-server van jouw keuze gestuurd. De server ontcijfert de data, zodat deze weer leesbaar wordt, en stuurt het door naar de website, dienst of app die je wilt bezoeken.
  3. De data die de website terugstuurt gaat eerst naar de VPN-server.
  4. De server versleutelt de data weer en stuurt deze naar jouw apparaat, die het ontcijfert zodat jij het kunt bekijken.

zo werkt een VPN

Op deze manier kan niemand zien wie je bent en wat je online doet en deelt, behalve je VPN. Deze weet waar je data en gegevens vandaan komen, wat de inhoud ervan is en waar het naartoe gaat. Als je VPN niet zorgvuldig omgaat met deze informatie, loop je nog steeds risico’s tijdens het internetten. Daarom is een no log VPN zo belangrijk.

Een no log VPN is een VPN-dienst die data met betrekking tot de online activiteiten, verbindingen en gegevens van gebruikers niet bekijkt of opslaat. Alles wat je online doet blijft volkomen privé wanneer je bent verbonden met zo’n VPN, waaronder je identiteit, financiële informatie en zoekgeschiedenis. Een VPN met een goed no log beleid is dan ook cruciaal voor volkomen online anonimiteit.

Niet alle VPN’s beschikken over zo’n beleid, en VPN’s die dit wel hebben gaan er niet altijd zorgvuldig mee om. Het kan zelfs voorkomen dat VPN diensten de gegevens van hun gebruikers doorverkopen aan adverteerders of delen met overheidsinstanties. Voordat je een VPN kiest, is het dan ook belangrijk je te verdiepen in het no log beleid.

Dit hoef je gelukkig niet helemaal zelf te doen. In dit artikel zetten we (onder meer) de beste no log VPN diensten voor je op een rij. En in onze individuele VPN reviews komt het ook altijd uitgebreid aan bod.

Wat is een log?

Om er zeker van te zijn dat je voor de meest veilige VPN kiest, is het belangrijk om te weten waar je juist níet voor moet kiezen. Namelijk een VPN die een data log bijhoudt. Maar wat houdt zo’n log precies in?

De meeste (online en offline) diensten houden een log bij met klantgegevens. Zo weet een webshop je koopgeschiedenis, waarin je geïnteresseerd bent en – als je een account hebt – wat je persoonlijke gegevens zijn. Aan de hand van deze informatie ontvang je bijvoorbeeld persoonlijke aanbevelingen of kortingen.

veilig internetbankieren

VPN diensten zijn echter ontwikkeld om je privacy te beschermen. Het inzien en bewaren van gebruikersgegevens staat hier haaks op. Echte online anonimiteit bereik je dan ook pas met een VPN die geen logbestand bijhoudt van jouw privégegevens en online activiteit.

Zulke logs kunnen worden onderverdeeld in twee types:

  • Activity of usage logs bewaren alles wat je online doet, zoals welke websites en apps je wanneer en hoe vaak bezoekt, welke bestanden je downloadt en welke producten en diensten je bekijkt of koopt. Gezien de persoonlijke en identificeerbare informatie die deze logs bewaren, hebben ze de grootste inbreuk op je privacy. Dit wordt nog erger doordat de informatie vaak wordt doorverkocht aan andere partijen zoals adverteerders.
  • Connection logs bewaren de momenten waarop je verbinding maakt, het IP-adres van je apparaat en de VPN-server waarmee je verbinding maakt, en de bandbreedte die je gebruikt. Hoewel deze logs voornamelijk worden ingezet om de VPN-dienst te verbeteren, kan het ook voorkomen dat je aan de hand van deze informatie wordt geïdentificeerd. Als VPN-gebruiker wil je dit natuurlijk voorkomen.

Waarom logt een VPN mijn data?

VPN diensten die een log bijhouden met de data van hun gebruikers kunnen hier verschillende redenen voor hebben, zoals:

  • Het optimaliseren van de dienst en voorkomen of oplossen van mogelijke problemen. Met name connection logs geven informatie over hoe goed de VPN dienst werkt en kunnen ervoor zorgen dat afwijkingen tijdig worden gedetecteerd.
  • Geld verdienen aan de verkoop van de data, bijvoorbeeld aan adverteerders. Met name gratis VPN’s maken zich hier schuldig aan.
  • Inzicht krijgen in het verkeer op hun eigen website.
  • Overheidsinstanties, waaronder spionnenorganisaties, dwingen de VPN om informatie te verzamelen over (specifieke) gebruikers. Er kan in het land waarin de VPN gevestigd is een bewaarplicht gelden.
  • Beperkingen afdwingen die bij het abonnement horen. Voornamelijk gratis VPN diensten beperken het gebruik van de dienst tot een bepaalde bandbreedte of een bepaald aantal apparaten. Men logt hoeveel data je verbruikt zodat ze weten vanaf welk moment je moet betalen voor meer of onbeperkte data.
  • De virtuele servers die de VPN dienst extern huurt kunnen logs bijhouden. Deze zijn goedkoper dan fysieke servers, maar houden zich niet aan hetzelfde beleid als de VPN provider. Wanneer zulke servers door de overheid worden gevraagd om de logs te delen, zijn ze wettelijk verplicht dit te doen.

online persoonsgegevens

Hoe werkt een no log VPN?

Extra functionaliteiten buiten beschouwing gelaten, beschermt een VPN je privacy in de basis op twee manieren:

  • Je internetverkeer wordt versleuteld verzonden van en ontvangen door jouw apparaat. Hierdoor kan niemand meekijken met wat je online doet en welke informatie je deelt.
  • Je IP-adres wordt vervangen door dat van de VPN-server die tussen jouw apparaat en het internet staat. Dit zorgt ervoor dat online activiteiten nooit herleid kunnen worden naar jouw werkelijke identiteit en locatie.

Hoewel het lijkt alsof je hierdoor verzekerd bent van online privacy, zal een goede VPN-dienst je anonimiteit op een aanvullende manier waarborgen. Namelijk door geen gegevens en data in te zien of te bewaren. En data die niet wordt bewaard, kan ook niet gedeeld worden met adverteerders, criminelen en overheidsinstanties of andere partijen die willen weten wat jij op internet hebt gedaan.

Wat houdt een no log VPN niet bij?

Een VPN met een no log beleid zal verschillende soorten data niet bijhouden:

  • Je eigen IP-adres en het IP-adres van de VPN-server waarmee je verbinding maakt.
  • Wanneer en hoe lang je verbinding heb gemaakt met de VPN-server.
  • Welke websites of apps je hebt bezocht, welke producten je hebt gekocht en welke bestanden zijn gedownload.
  • De bandbreedte die je gebruikt.
  • Informatie over de browser en het besturingssysteem dat je gebruikt.

slecht nieuws

Welke gegevens worden vaak wel bewaard?

VPN diensten zullen enkele gegevens moeten loggen om te functioneren, met name de accountgegevens van hun gebruikers. Waaronder meestal e-mailadressen en betaalgegevens, soms in combinatie met gebruikersnamen en wachtwoorden. Als het goed is wordt deze informatie wel allemaal netjes versleuteld, zodat dit nooit in verkeerde handen terecht kan komen.

Als je een abonnement hebt bij een betrouwbare VPN-dienst kan het bewaren van bovenstaande gegevens geen kwaad. Het gebruik van een VPN is in Nederland (en de meeste andere landen buiten totalitaire regimes) volkomen legaal. Het feit dat jij betaalt voor een VPN, hoef je dus niet af te schermen.

Overigens bestaan er wel enkele VPN’s die zelfs niet je bankrekeningnummer hoeven te weten. Die accepteren namelijk ook contant geld per post. Betalen met cryptovaluta is in veel gevallen ook een optie. Deze betaalmethode is anoniemer dan je gewone bankrekening.

Meshnet van Nordvpn

Er zijn meer VPN logs die vrij weinig invloed hebben op je online anonimiteit en veiligheid. Het belangrijkste is dat je niet geïdentificeerd kunt worden aan de hand van deze gelogde gegevens. Voorbeelden van zulke anonieme gegevens zijn de totale hoeveelheid bandbreedte van alle gebruikers samen of een gedeelte van je IP-adres.

VPN diensten kunnen zulke informatie gebruiken om de gebruikservaring te optimaliseren en mogelijke problemen snel op te lossen.

Hoe weet ik of een VPN echt geen log bijhoudt?

Natuurlijk is het goed om je te verdiepen in het no log beleid van een VPN dienst voordat je een abonnement afsluit, maar je moet er wel zeker van zijn dat de dienst doet wat het belooft.

In het verleden hebben meerdere VPN’s geclaimd geen gegevens te loggen, om vervolgens toch gebruikersinformatie te delen met de FBI, politie of een andere overheidsinstantie. Of dat er toch gegevens op straat zijn gekomen nadat cybercriminelen op servers inbraken.

Bij het kiezen voor een VPN dienst is het goed om na te gaan of je voor een echte no log VPN kiest. Dit doe je door jezelf de volgende vragen te stellen.

IP adres verbergen

  1. Heeft de VPN zich in het verleden altijd aan het eigen no log beleid gehouden? Er zijn bekende gevallen van VPN-diensten die gegevens hebben gedeeld terwijl ze claimden dit niet te doen.
  2. Voordat je een abonnement afsluit, is het slim om zowel de gebruiksvoorwaarden (user agreement) als het privacybeleid (privacy policy) goed door te lezen. Als het goed is, staat hier precies in welke data er wel of niet wordt gelogd. Wat ons bij het volgende punt brengt.
  3. Kan het no log beleid op meerdere manieren worden opgevat? VPN’s kunnen hun beleid expres vaag of dubbelzinnig formuleren, zodat ze data kunnen loggen terwijl het lijkt alsof ze dit niet doen. Ze omschrijven bijvoorbeeld niet welke data ze niet loggen of omschrijven in hun voorwaarden dat ze data loggen terwijl op hun website staat dat ze een no log VPN zijn. En als een VPN hier niet mee te vertrouwen is, vertrouw je het dan wel je gevoelige data toe?
  4. Heeft de VPN eigenlijk wel een no log beleid? En als dit zo is, is dit lang en gedetailleerd genoeg? Het is belangrijk dat een VPN tot in detail uitlegt welke data al dan niet wordt gelogd, zodat jij zeker weet wat met je gegevens gebeurt en de dienst geen loopholes voor zichzelf creëert.
  5. In welk rechtsgebied is de VPN gevestigd? Andere landen hebben andere regels. Kies voor een VPN die is gevestigd in een land met strikte online privacywetten, waardoor gegevens niet zo maar bewaard mogen worden.
  6. Check of er in het verleden zogeheten security-audits hebben plaatsgevonden. VPN’s nodigen hiervoor onafhankelijke beveiligingsexperts uit om hun systemen en privacy-claims te controleren. Heeft zo’n test niet plaatsgevonden? Dan moet je de VPN in kwestie op zijn blauwe ogen vertrouwen. Wat uiteraard niet ideaal is, want je kunt het zélf nooit echt controleren. Tenzij er een audit is gedaan en de resultaten ervan openbaar zijn gemaakt, dan kun je het verifiëren. De beste VPN’s laten zelf meerdere malen een security-audit uitvoeren, omdat het ook in hun belang is dat je hun beloftes kunt vertrouwen.
  7. Check of de VPN werkt op basis van opensource. Dit hoeft zeker geen voorwaarde te zijn, maar door de broncode openbaar te maken voor iedereen, is er minder kans dat ermee gesjoemeld wordt. De laatste tijd zien we dat telkens meer VPN’s voor deze aanpak kiezen, om zo ook meer vertrouwen te winnen. Een goede ontwikkeling.

versleutelde verbinding

Waarom is een no log VPN belangrijk?

Het loggen van je internetdata en gegevens – het kan heel onschuldig lijken. Toch zijn er een aantal goede redenen waarom we no log VPN’s aanraden.

#1 Bescherming van je privacy

In de trein, op kantoor, in bed, op de wc… Internetten doen we overal. Misschien voelt dit heel privé, terwijl je alleen achter een scherm zit. Maar niets is minder waar. Tijdens het browsen laat je namelijk overal sporen achter die iets zeggen over je identiteit: je IP-adres, informatie gedeeld via social media en met overheidsinstanties, accounts en aankopen bij webshops.

Een VPN zorgt voor een veilige verbinding tussen jou en de rest van het internet, zodat niemand kan zien wie je bent en wat je online doet.

#2 Voorkomen van dataverzameling

Verschillende partijen kunnen jouw online data goed gebruiken: cybercriminelen die je geld willen stelen, adverteerders die gepersonaliseerde advertenties willen laten zien en overheidsinstanties die je activiteiten willen volgen.

Een no log VPN zal je online data niet verzamelen en zal deze daardoor niet kunnen delen met of verkopen aan andere partijen.

#3 Bescherming tegen juridische verzoeken

Overheidsinstanties mogen online diensten verzoeken om informatie over hun gebruikers te delen. De diensten zijn volgens de wet verplicht om aan zulke verzoeken te voldoen. Maar als de dienst geen data heeft, kan deze ook niet gedeeld worden.

Een no log VPN zal nooit je gegevens delen, simpelweg omdat je gegevens niet worden opgeslagen.

#4 Veiligheid bij openbare wifi-netwerken

Openbare wifi-netwerken lijken zo handig. Gratis internetten in de trein, een café, universiteit, bibliotheek en nog veel meer openbare locaties. Maar deze netwerken zijn allesbehalve veilig, want iedereen kan ze aanmaken en ermee verbinden. Cybercriminelen kunnen je verbinding hacken of een wifi-hotspot aanmaken die lijkt op het bestaande netwerk zodat jij nietsvermoedend verbinding maakt met hun apparaat.

Wanneer je tegelijkertijd verbonden bent met een VPN, word je identiteit verborgen en je online data versleuteld. Een no log VPN slaat bovendien geen data op, waardoor cybercriminelen deze op geen enkele locatie kunnen vinden.

#5 Vrijheid op het internet

Online veiligheid en privacy is de primaire functie van VPN diensten, maar een VPN heeft nog meer voordelen. Door verbinding te maken met een VPN-server in een ander land krijg je toegang tot de online content in dat land. Dit kan handig zijn wanneer websites op jouw locatie worden geblokkeerd door de overheid, maar ook wanneer (bepaalde content op) een streamingsite gebonden is aan geografische blokkades en niet beschikbaar is op jouw locatie.

Een no log VPN zorgt er bovendien voor dat jouw aanwezigheid op deze websites geen enkel spoor achterlaat.

streamen

Hoe beschermt een No Logs VPN je privacy en anonimiteit?

Een no log VPN heeft verschillende lagen van bescherming om jouw online privacy en anonimiteit te waarborgen.

Gegevensversleuteling

Internetverkeer kun je ook wel vergelijken met een snelweg. Je gebruikt de weg om van A naar B te komen en ziet onderweg andere weggebruikers die jou ook kunnen zien. Op een echte snelweg kan dit geen kwaad, online wel. Andere internetgebruikers kunnen zien wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat, om vervolgens misbruik te maken van je privégegevens en -locatie.

Door je apparaat te verbinden met een VPN, wordt je internetverkeer versleuteld naar een VPN-server gestuurd. Je krijgt in feite een persoonlijke tunnel waardoor andere gebruikers je niet meer kunnen zien en volgen. De server ontvangt de data, maakt het weer leesbaar en stuurt het door naar de website, app of dienst waarmee je verbinding wil maken.

Data die wordt teruggestuurd gaat eerst weer naar de VPN-server, die de data versleutelt en naar jouw apparaat stuurt. Op jouw apparaat staat de VPN-software om de data te ontcijferen. Enkel jouw apparaat en de VPN-server kunnen dit, waardoor andere gebruikers geen toegang hebben tot jouw data, je privégegevens en je locatie.

Verbergen van je IP-adres

Over je locatie gesproken, die beveiligen VPN-diensten weer op een andere manier. Iedere apparaat met een internetconnectie heeft een IP-adres: een unieke code die gelinkt is aan je fysieke locatie.

Door middel van je IP-adres kunnen anderen zien wie en waar je bent. Dit is niet alleen onveilig, maar ook onhandig. Streamingdiensten en websites kunnen namelijk worden geblokkeerd wanneer je vanaf een bepaalde locatie toegang probeert te krijgen.

Soms zitten overheden hierachter, in andere gevallen hebben diensten geen uitzendrechten buiten bepaalde grenzen of bieden ze andere media aan in verschillende landen. Zo ziet het aanbod van Netflix in Nederland er anders uit dan in bijvoorbeeld Amerika.

Zodra je je apparaat verbindt met een VPN-server, wordt het IP-adres van deze server aan je internetdata gelinkt. De website, dienst of app waar je data vervolgens naartoe wordt gestuurd ziet enkel het IP-adres van die server, niet die van jouw apparaat. Het lijkt nu alsof je op de locatie van de VPN-server bent, waardoor je online activiteit niet langer herleid kan worden naar jouw fysieke locatie en identiteit.

Dit is veilig én handig, want nu krijg je toegang tot de diensten en media die in het land van de server beschikbaar zijn.

Anoniem browsen

De voorgaande functionaliteiten zorgen ervoor dat je geheel anoniem kunt internetten. Zowel de eindbestemming van je data als externe partijen krijgen geen toegang tot jou en je gegevens. Maar er is – naast je VPN – nog een partij die toegang heeft tot je internetdata.

Deze partij moet je heel wat dichter bij huis zoeken, het zorgt er namelijk voor dat je data verstuurd kan worden. We hebben het over je internetprovider. Zodra je jouw wifi-verbinding gebruikt om contact te maken met het internet, kan je provider namelijk zien welke pagina’s je bezoekt.

Voorheen waren providers wettelijk verplicht om verkeers- en locatiegegevens van hun gebruikers zes tot twaalf maanden te bewaren. Deze telecommunicatiewet trad in werking in 2009 en zou politie en inlichtingendiensten moeten ondersteunen in hun strijd tegen terrorisme. In 2015 werd de wet echter weer opgeheven omdat deze in strijd was met het recht op privacy en gegevensbescherming in de grondrechten van de Europese Unie.

Tegenwoordig mogen internetproviders alleen gegevens bewaren die nodig zijn om hun diensten aan te bieden. Dit is bijvoorbeeld hoeveel internetdata je gebruikt, maar niet welke websites je bezoekt of wat je hebt gedownload.

De Autoriteit Persoonsgegevens bepaalt dat deze informatie niet langer bewaard mag worden dan nodig en dan internetproviders zorgvuldig moeten omgaan met hun logs. Maar ook dat ze gebruikt kunnen worden om fraude en criminaliteit op te sporen. Helemaal zeker van je privacy ben je dus nooit. Tenzij je een VPN gebruikt.

 

Geen opslag van gebruikersgegevens

Je hebt een VPN en je gegevens zijn beschermd tegen andere internetgebruikers, websites en zelfs je internetprovider. Alleen jij hebt nog toegang tot wat je op het internet doet en deelt. Behalve je VPN provider. Die weet welke gegevens waar vandaan komen en naartoe gaan. En als je voor een onbetrouwbare VPN-dienst kiest, ziet deze de gegevens niet alleen – ze worden ook nog eens opgeslagen.

Daarom is het belangrijk te kiezen voor een VPN met een strikt no log beleid dat wordt opgevolgd. Zulke diensten bewaren geen informatie over jou, waardoor deze niet kunnen worden gestolen, verkocht, overgedragen of in beslag genomen. Zelfs niet wanneer een overheidsinstantie hierom vraagt. Zo ben je zeker van je online anonimiteit en veiligheid.

Extra beveiligingsfuncties

De beste VPN-diensten onderscheiden zich van hun concurrenten door gebruiksvriendelijkheid, snelheid en een goed no log beleid, maar ook door extra functies zoals:

  • Een kill switch die de internetverbinding verbreekt zodra de verbinding met de VPN-server wegvalt.
  • Automatische VPN-verbinding wanneer je verbindt met een (openbaar) wifi-netwerk.
  • Bescherming tegen virussen, advertenties, malware en tracking.
  • Een eigen wachtwoordmanager zodat al je accounts een veilig en uniek wachtwoord hebben.
  • Split tunneling waardoor je kunt kiezen welke online activiteiten je wil beschermen met een VPN en welke niet.
  • IP shuffle die je IP-adres regelmatig verandert zodat hackers en trackers je nog moeilijker kunnen vinden. Je stelt zelf in hoe vaak je IP moet worden verandert.

killswitch

De 3 beste No Logs VPNs

Ben je op zoek naar de beste no log VPN’s? Wij hebben het voor je uitgezocht en hieronder vind je onze top 5:


1. NordVPN

NordVPN Nederland verbinding

NordVPN heeft een heel doortastend no-logbeleid. Los van het feit dat deze VPN geen enkele informatie bijhoudt van jouw surfgedrag of over jouw ware IP-adres, zijn er nog een aantal redenen waarom we deze VPN als beste no log VPN aanbevelen. Zo is het feit dat NordVPN geen logs bijhoudt door de jaren heen maar liefst drie keer onafhankelijk gecontroleerd en bewezen, het meest recent nog in januari van 2023. 

Sinds 2020 draaien alle servers van NordVPN op RAM-geheugen, in plaats van op harde schijven. Bij het herstarten van deze zogeheten RAM-only servers, worden alle gegevens die daarop staan gewist. Dit voorkomt potentiële datalekken. 

Daarnaast heeft NordVPN een zeer privacy-vriendelijk vestigingsland, namelijk Panama. Er geldt hier geen bewaarplicht, waardoor NordVPN zijn no-logbeleid in stand kan houden. Je kunt je immers voorstellen hoe lastig het is om als bedrijf geen logs bij te houden, als de regering van je land het wel van je eist.

Tot slot is het prettig dat alle informatie rond het no-logbeleid van NordVPN inzichtelijk wordt gemaakt in een goed leesbaar privacybeleid, dat ook in het Nederlands beschikbaar is. Iedereen kan hier snel en makkelijk teruglezen hoe NordVPN met gegevens van klanten omgaat.

Kortom: deze beste allround VPN raden we ook aan als een sterk no-logbeleid een belangrijke afweging voor je is bij het kiezen van een VPN.

Lees meer in onze NordVPN review.


2. Surfshark

Surfshark Chrome

Ook Surshark heeft een Nederlandstalig privacybeleid waarin het no-logbeleid precies uiteen wordt gezet, en dat grotendeels overeenkomt met dat van NordVPN. Een klein verschil zit hem in het feit dat Surfshark zegt kortstondig timestamps te bewaren. Na 15 minuten wordt deze timestamp gewist omdat ook Surfshark inmiddels volledig draait op RAM-only servers.

Een timestamp bevat informatie over wanneer en hoe laat jij met een VPN-server van Surfshark bent verbonden, maar niet welke websites je vervolgens hebt bezocht.

Net als NordVPN heeft Surfshark al een aantal security-audits achter de rug. Onafhankelijke experts toetsen dan of de VPN inderdaad veilig te gebruiken is. De derde audit zit er inmiddels op en die was specifiek toegespitst op het no-logbeleid van Surfshark. De resultaten ervan zijn begin 2023 openbaar gemaakt en hieruit bleek dat deze VPN zijn privacy-beloftes inderdaad nakomt.

Surfshark heeft overigens Nederland als vestigingsland. In 2021 verhuisde deze VPN naar Nederland, mede omdat het bedrijf hier niet verplicht is om gegevens van gebruikers te bewaren.

Lees meer in onze Surfshark review.


3. Atlas VPN

AtlasVPN op Windows

Als er één gevaar is bij gratis VPN’s, dan is het wel dat ze op de achtergrond gegevens verzamelen over jouw internetverkeer en dit stiekem doorverkopen. Gratis VPN’s met een écht goed no-logbeleid zijn zeldzaam, en juist daarom komt Atlas VPN op dit vlak zo goed uit de verf.

Overigens kun je ook betalen voor Atlas VPN, je kunt dan gebruikmaken van alle functies zonder beperkingen. Ook in dit geval is het no-logbeleid van kracht.

In het privacybeleid van Atlas VPN is te lezen dat deze VPN geen data over jouw internetgebruik bewaard. Zaken als jouw ware IP-adres en welke sites je bezoekt, worden nergens opgeslagen. Het no-logbeleid komt sterk overeen met dat van NordVPN. Logisch ook; sinds 2021 valt deze VPN onder hetzelfde moederbedrijf, namelijk Nord Security.

Een nadeel: Atlas VPN heeft de Verenigde Staten als vestigingsland en dat is in dit kader niet ideaal. Wel goed is dat Atlas VPN recent zijn eerste security-audit heeft laten uitvoeren. Niet zo vaak nog als NordVPN en Surfshark, maar Atlas VPN bestaat ook nog maar veel korter.

Lees meer in onze Atlas VPN review.


NordVPN logs : Wat zijn de privacy-voordelen van NordVPN als een No-Logs VPN-provider?

Op deze pagina heb je een paar keer kunnen lezen dat bij ons NordVPN als beste no log VPN uit de bus komt. Laten we eens dieper ingaan op het logbeleid van deze VPN-dienst.

NordVPN Nederland verbinding

  • Geen opslag van verbindingslogs

NordVPN houdt niet bij wanneer je met de VPN verbonden bent. Ook niet wat je zoal op internet doet terwijl je met de servers van NordVPN verbonden bent. Er is naderhand dus nooit te achterhalen welke sites je hebt bezocht, of op welk moment, ten tijde dat de VPN-verbinding actief was.

Er wordt ook niet bijgehouden welke bestanden je hebt gedownload of hoeveel bandbreedte je hebt verbruikt.

  • Geen opslag van IP-adressen

Een van de belangrijkste identificeerbare gegevens is het unieke IP-adres van het apparaat waarmee je verbonden bent. NordVPN verandert jouw IP-adres naar het IP-adres van de VPN-server, zodat websites jouw precieze locatie niet meer kunnen zien.

Jouw ware IP-adres wordt door NordVPN nergens bewaard of opgeslagen.

  • Al drie keer onafhankelijk geverifieerd

Eerder in dit artikel las je over het belang van security-audits. NordVPN heeft er inmiddels al drie opzitten: eerst eentje in 2018, daarna nogmaals in 2020 en het meest recent begin 2023. In alle gevallen hebben onafhankelijke beveiligingsexperts getoetst of NordVPN inderdaad geen logs bewaart. Drie keer doorstond de VPN de tests met vlag en wimpel.

Het is belangrijk dat VPN’s deze audits met enige regelmaat laten uitvoeren. NordVPN breidt zijn dienstverlening telkens verder uit en introduceert geregeld nieuwe privacy-functies. Ook die moeten getest worden, zodat er met het verschijnen van nieuwe software- en app-versies geen foutjes in kunnen sluipen.

Drie audits geeft vertrouwen dat NordVPN écht geen logs bij houdt. Dat zeggen ze niet alleen zelf, het blijkt ook zwart op wit uit onafhankelijk onderzoek.

Wat is het verschil tussen gratis VPN’s en no log VPN’s met betrekking tot de bescherming van gebruikersgegevens?

Een gratis VPN, het lijkt zo’n goed idee. Waarom betalen als het ook gratis kan? Wij stellen liever een andere vraag: waarom bezuinigen op je veiligheid? Er zijn namelijk enkele significante verschillen tussen gratis en betaalde VPN’s.

Bovendien heb je al een goede no log VPN voor enkele euro’s per maand en bieden de meeste betaalde VPN’s een gratis proefperiode aan.

wat is vpn schematisch uitgelegd

Verschillende mogelijkheden van gratis en betaalde VPN’s

Aangezien gratis VPN-diensten geen groot budget hebben, kunnen ze niet de mogelijkheden bieden die betaalde VPN’s wel hebben. Een gratis VPN heeft vaak een bandbreedtebeperking en verbreekt de verbinding zodra je deze overschrijdt, of kan maar op één apparaat tegelijk worden gebruikt.

Daarnaast zal de kwaliteit van snelheid, aantal servers en verbinding tegenvallen. Door deze beperkingen is het vaak lastig om te streamen via een gratis VPN, al kan dit ook worden veroorzaakt doordat streamingdiensten de IP-adressen van gratis VPN’s blokkeren.

Online bescherming en beveiliging

Dit beperkte budget heeft ook invloed op de mate van bescherming die gratis VPN-diensten kunnen bieden. De software en websites van deze diensten kunnen malware en virussen bevatten. Het kan zelfs voorkomen dat ze extra geld verdienen aan hackers en adverteerders door ze tegen betaling toegang te geven tot je VPN-verbinding.

Gegevens loggen, delen en doorverkopen

De beste betaalde VPN-diensten hebben een goed no log beleid waar ze zich strikt aan houden. De gegevens en activiteiten van hun gebruikers worden niet bewaard, gedeeld of verkocht. Voor gratis VPN-diensten geldt dit meestal niet. Ze moeten ergens hun geld vandaan halen om personeel, website en servers te betalen.

Dit doen ze door informatie van hun gebruikers te bewaren en door te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Betalen met je persoonlijke gegevens kan je zo duur komen te staan. Bovendien zijn online diensten zoals VPN’s verplicht om deze informatie te delen wanneer een overheidsinstantie hierom vraagt.

Conclusie

Via een versleutelde verbinding en een gewijzigd IP-adres zorgt een VPN ervoor dat hackers, adverteerders en andere partijen geen toegang krijgen tot je privégegevens en online activiteit. Je kunt helemaal anoniem browsen! Maar wat als de VPN zelf wel je gegevens bewaard?

Om verschillende redenen kunnen VPN diensten gegevens en activiteiten van hun gebruikers loggen, waaronder geld verdienen door het aan adverteerders te verkopen of informatie verzamelen voor overheidsinstanties. Het is dus zaak om een betrouwbare VPN te kiezen die dit juist niet doet.

Een VPN met een no log beleid logt geen informatie van gebruikers, tenzij absoluut noodzakelijk. Denk hierbij aan klantgegevens zoals e-mailadressen. Het is belangrijk om bij de keuze voor een VPN op te letten of de dienst een duidelijk en gedetailleerd no log beleid heeft en dit ook daadwerkelijk opvolgt.

Betaalde VPN-diensten zijn hierin beter dan gratis versies. Gelukkig heb je al een abonnement op een goede VPN voor een paar euro per maand. En dankzij de tips in dit artikel heb je hopelijk al een paar goede kandidaten op het oog!


Veelgestelde vragen over no log VPN’s

VPN-diensten kunnen logboeken bijhouden met daarin de gegevens van hun gebruikers. Dit kan variëren van accountgegevens tot wanneer en hoe vaak verbinding wordt gemaakt, welke problemen klanten tegenkomen en zelfs welke websites ze bezoeken.

Een VPN met een no log beleid zal dit op haar website en in de algemene voorwaarden communiceren. Het is goed om te controleren wat hier precies in staat en of de VPN zich hier ook aan houdt.

No log VPN’s hebben enkele gegevens nodig om hun dienst mogelijk te maken. Dit heeft met name betrekking op de accountgegevens, zoals naam, e-mailadres en betaalinformatie. Sommige no log VPN’s bewaren ook gegevens van al hun klanten samen, bijvoorbeeld hoe vaak de dienst wordt gebruikt, zodat dit niet te herleiden is naar één klant en geen invloed heeft op de privacy van hun klanten.

Het is altijd aan te raden om te controleren of een no log VPN wel echt een no log VPN is. Lees het beleid goed door en zoek onafhankelijke reviews (zoals de onze) op. En check of er security-audits hebben plaatsgevonden. Op die manier kun je verifiëren dat het no log beleid zoals dat op de site van de aanbieder staat, in de praktijk ook écht wordt nageleefd.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *