VPN met antivirus ingebouwd: Bescherm je gegevens extra

Door alle online mogelijkheden gaat een wereld voor je open. Een wereld met veel voordelen, maar ook met veel gevaren. Gelukkig kun je jezelf en je apparaten hiertegen beschermen. Met een VPN-abonnement zijn je gegevens goed beschermd tegen online gevaren. Maar wil je je apparaten en veiligheid nóg veiliger houden? Dan heb je absoluut antivirussoftware nodig. En tegenwoordig bestaat er ook zoiets als VPN met antivirus als ingebouwde functie.

VPN’s en antivirusprogramma’s bieden elk hun eigen voordelen, maar missen ook bepaalde componenten die door de ander wordt aangevuld. Tegenwoordig bieden veel VPN’s daarom ook een antivirusfunctie aan. Zo sla je twee vliegen in één klap en ben je direct beter beveiligd.
Hoe kies je nu voor de beste combinatie van VPN en antivirus? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen de twee, waarom een combinatiepakket een verstandige keuze is en welke diensten we aanraden.

Inhoudsopgave

Het verschil tussen VPN en antivirus

Het doel van een VPN en antivirus is in principe hetzelfde. Beide programma’s willen je beschermen tegen bedreigingen die je online tegen kunt komen. De bedreigingen waar ze zich op focussen verschillen echter van elkaar.

Laten we eerst eens beginnen met uitleggen wat VPN’s en antivirusprogramma’s nu precies zijn. Daarna bespreken we de verschillen tussen de twee.

Wat is VPN?

VPN is een afkorting voor Virtueel Persoonlijk Netwerk. VPN-diensten beschermen je tegen online bedreigingen door je anoniem te laten internetten. Dit doen ze door een soort tunnel te creëren waar jouw internetdata door gestuurd wordt. Vergelijk het met een snelweg. Rij je over de weg, dan kunnen andere auto’s jou zien. Maar wordt er een persoonlijke tunnel voor je gebouwd waar alleen jij je door kunt verplaatsen, dan kan niemand meer zien wie jij bent en wat je doet. Zo werkt een VPN ook ongeveer:

  1. Je verbindt je apparaat met een VPN-server
  2. Al jouw internetdata wordt versleuteld naar die VPN-server gestuurd. Er wordt dus als het ware een tunnel gecreëerd waar jouw data doorheen wordt gestuurd
  3. De VPN-server ontsleutelt de data en stuurt het naar de eindbestemming
  4. Andersom gebeurt hetzelfde: de data die jou kant op komt wordt eerst naar de VPN-server gestuurd en versleuteld, waarna het naar jouw apparaat wordt verzonden

Lees hier alles over encryptie.

VPN encryptie

Hierdoor kan niemand meer meekijken met wat jij online doet. Maar een VPN heeft meerdere voordelen dan alleen anoniem internetten. Jouw data neemt het IP-adres van de VPN-server over, waardoor het lijkt alsof jij je op de locatie van de VPN-server bevindt. Een IP-adres is namelijk een soort online adres, dat herleid kan worden naar je werkelijke locatie.

Door een VPN te gebruiken beveilig je zo je online locatie én kun je gebruikmaken van websites of content die om de een of andere reden op jouw fysieke locatie niet toegankelijk zijn. Het Amerikaanse Netflix-aanbod is hier een goed voorbeeld van.

Wat is Antivirus?

Telkens wanneer je een nieuw bestand, website of e-mail opent, wordt er nieuwe code op je systeem binnengehaald. Deze code kan geïnfecteerd zijn met malware, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je apparaat en je persoonlijke gegevens. De ernst van de situatie is afhankelijk van het soort malware. Het kan je activiteiten in de gaten houden (spyware), maar ook je gegevens en zelfs je geld stelen. Of ervoor zorgen dat je niet meer bij je bestanden kunt tot je geld hebt overgemaakt naar cybercriminelen; ransomware dus.

Een antivirusprogramma helpt om malware buiten de deur te houden. Dit doet het door je apparaat constant te scannen. Meestal scant de software alles wat momenteel op je computer of smartphone staat één keer per dag, maar controleert het ook de nieuwe bestanden en websites die je opent. Herkent het de code die hieraan vasthangt als iets schadelijks, dan krijg je hier direct een melding van. Het programma zorgt er daarnaast voor dat je de website of het bestand niet kunt openen, tenzij je hier heel duidelijk voor kiest.

Hoewel antivirusprogramma’s steeds beter worden, wordt malware ook steeds meer ontwikkeld om deze software te omzeilen. Je doet er daarom goed aan om altijd te kiezen voor sterke – en betaalde – antivirussoftware. Deze kunnen je ook helpen wanneer je apparaat al geïnfecteerd is met malware om je hele systeem weer op te schonen.

Antivirus versus VPN

Antivirus scanners en VPN’s zijn ontwikkeld met hetzelfde doel, namelijk gebruikers beschermen tegen gevaren die ze online tegenkomen. Maar beide tools doen dit op een andere manier:

  • Een VPN verbergt je online identiteit en anonimiseert het internetverkeer om zo je privacy te beschermen. Zo kan niemand, ook de overheid en hackers niet, zien wat jij online doet.
  • Antivirus beschermt je tegen de meeste online risico’s die jouw apparaten kunnen infecteren. Deze risico’s zijn verschillende soorten malware, zoals virussen, trojans, ransomware, spyware etc.

Daarnaast heeft een VPN uitgebreidere functies dan enkel het beschermen tegen online gevaren. Door het aanpassen van het IP-adres wordt namelijk content vrijgegeven die voorheen werd geblokkeerd door de overheid of geografische begrenzingen.

Een bijkomend voordeel van antivirus is weer dat het ook kan beschermen tegen malware die al op je apparaat staat. Een VPN zorgt alleen voor real-time bescherming, niet voor bescherming tegen activiteiten die je doet of hebt gedaan zonder VPN.

Waarom heb je een VPN + antivirus bundel nodig?

Vanwege de uiteenlopende voordelen van beide tools raden we het aan om allebei te gebruiken wanneer je het internet op gaat. Gelukkig betekent dit tegenwoordig niet meer dat je meteen verschillende abonnementen moet afsluiten. Veel VPN-diensten hebben namelijk ook een ingebouwde antivirus. Het gebruiken van een VPN met antivirus heeft verschillende voordelen:

  • Je bespaart kosten doordat je maar één abonnement hoeft af te sluiten
  • Door al je beveiliging in één app te monitoren kun je makkelijker, sneller en beter je online veiligheid waarborgen
  • Je profiteert tegelijkertijd van de VPN die je privacy beschermt en de antivirus die online gevaren op afstand houdt

Goede VPN + antivirusbundel kiezen

Er bestaan een hoop VPN-diensten, waarvan er weer een hele hoop ook een antivirus aanbieden. Om de beste bundel te kiezen dien je rekening te houden met de volgende kenmerken:

  • De VPN-dienst biedt uitgebreide mogelijkheden, zoals een ruim aantal servers in veel verschillende landen, een no-logbeleid, een kill switch en een goede snelheid. Is dit niet het geval, dan kun je de VPN waarschijnlijk niet voor alles gebruiken of zorgt het voor langzaam internet
  • De dienst heeft daarbij nog extra beveiligingsmogelijkheden, zoals een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht, een adblocker en bestandsencryptie. Daarnaast moet de virusscanner ook voorzien zijn van uitgebreide functies, zoals real-time scans en beveiliging tegen phishing
  • Een klantenservice die continu bereikbaar is zodat al je problemen direct worden opgelost. Wanneer het gaat om jouw online veiligheid en privacy moeten problemen namelijk niet te lang blijven liggen.
  • Bescherming tegen alle soorten malware, waaronder niet alleen virussen maar ook Trojaanse paarden, spyware en ransomware
  • Natuurlijk moet de prijs van het abonnement ook passen bij je budget. We raden wel altijd een betaald abonnement aan. Aan gratis VPN’s zitten namelijk een hoop haken en ogen. Je kunt bijvoorbeeld maar een beperkt aantal GB’s gebruiken of je gegevens worden doorverkocht. Let daarom goed op de prijs-kwaliteitverhouding van de dienst
  • Over beperkte data gesproken, dit is ook zeker iets om op te letten. Gebruik jij je VPN om online te streamen? Dan heb je niets aan een VPN die er na een paar uur mee ophoudt omdat je aan het limiet zit

malware verwijderen

Beste antivirus met VPN-functie

Laten we eerst eens kijken naar twee goede antiviruspakketten die een VPN-functie als extraatje aanbieden. Dit zijn dus in de eerste plaats beveiligingssuites die je pc en/of mobiele apparaat beschermen tegen malware en daarnaast ook je internetverbinding kunnen versleutelen, net zoals volledige VPN-diensten dat doen.

Norton 360

  • Verbind 1 tot 10 apparaten tegelijk met 3000+ servers
  • Werkt op Windows, macOS, Android en iOS
  • Beveiligingstools: wachtwoordmanager, online bedreigingsbescherming, 100% Virus Protection Promise

Norton staat bekend als één van de oudste en meest populaire antivirusdiensten op de markt. Dit is ook niet gek, want de dienst heeft één van de beste malware detectie die er bestaat. In sommige abonnementen biedt het tevens een VPN aan. Dit kan zelfs al met het goedkoopste abonnement. Deze VPN komt zonder datalimiet en met de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix.

Qua antivirus is Norton één van de meest volledige diensten. Zo heeft het de functies:

  • Beveiliging tegen online bedreigingen
  • Wachtwoordmanager
  • 10 GB cloud back-up

En merk je dat de antivirus een bedreiging heeft gemist? Dan krijg je geld terug!

Bitdefender Premium

  • Verbind tot 10 apparaten tegelijk met 4000+ servers in 49 landen
  • Werkt op Windows, macOS, Android en iOS
  • Beveiligingstools: kill switch, sterke malware detective, anti-phishing

Naast Norton heeft Bitdefender ook hele goede malwaredetectie vergeleken met andere antivirus-aanbieders. Het werkt bovendien goed op verschillende besturingssystemen en gebruikt Hotspot Shield technologie voor een snelle en veilige VPN-verbinding.

Vergeleken met andere diensten is de VPN van Bitdefender wel beperkt in zijn mogelijkheden. Er bestaat een gratis versie van, maar die heeft een datalimiet van slechts 200 MB. Dat is erg weinig voor de gemiddelde internetgebruiker. Wil je onbeperkt van de VPN gebruikmaken, dan heb je Bitdefender Premium nodig.

De antivirus van Bitdefender is daarentegen wel volledig voorzien van alle functies die je nodig hebt, zoals real-time bescherming tegen diverse bedreigingen. De gratis versie van Bitdefender wordt inmiddels uitgefaseerd.

Top 3 VPN’s met antivirus

Telkens vaker zien we juist ook het omgekeerde: VPN-diensten met antivirus aan boord. Vooropgesteld zijn dit volwaardige VPN-services die focussen op je online privacy, en daarnaast nog de optie bieden om je pc tegen virussen te beschermen. De volgende drie VPN’s zijn hier goede voorbeelden van:

NordVPN

 

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

  • Snelle servers
  • Uitstekende software en apps
  • Erg goede prijs
  • Betrouwbare en snelle klantenservice
  • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review
  • Verbind 6 apparaten tegelijk met 5200+ servers in 60 landen
  • Werkt op Windows, MacOS, Android, iOS, Linux, Android TV en meer
  • Beveiligingstools: kill switch, no-logs service, threat protection (momenteel alleen beschikbaar voor Windows en Mac)

NordVPN valt onder Nord Security, dat ook producten aanbied als wachtwoordmanager NordPass en veilige opslag van bestanden NordLocker. Wanneer je een abonnement afsluit bij NordVPN, kun je zes apparaten tegelijk met een VPN-server verbinden. Dit werkt op apparaten met Windows, Mac, Android, iOS en meer.

Met NordVPN vind je altijd een VPN-server die bij je behoeftes past, de service heeft namelijk meer dan 5000 servers in 60 landen. NordVPN heeft een kill switch die automatisch de verbinding met het internet blokkeert wanneer de VPN-verbinding wegvalt. Heb je vragen? Dan kun je deze stellen aan de 24/7 bereikbare klantenservice.

De antivirus van NordVPN heet Threat Protection. Deze is beschikbaar voor Windows en Mac, en zorgt voor veiliger internet door de volgende functies:

  • Kwaadaardige websites, advertenties en trackers worden direct geblokkeerd
  • Gedownloade bestanden worden gescand op malware en gevaarlijke bestanden worden verwijderd voordat deze schade aan kunnen brengen
  • Threat Protection staat altijd aan, ook als er geen verbinding is met een VPN-server

Surfshark

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

  • Goedkoop en betrouwbaar
  • Supersnelle servers
  • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review
  • Beschikt over 3200+ servers in 65 landen
  • Werkt op Windows, MacOS, Android, iOS, Linux, Android TV en meer
  • Beveiligingstools: dataleak detection, eigen zoekmachine en antivirus software

Met Surfshark hoef je nooit meer content te missen! De VPN-dienst zorgt er namelijk voor dat streamingsdiensten zoals Netflix vrij zijn van geoblokkades. Via de SmartPlay functie kun je een VPN op alle apparaten zetten, ook als deze geen VPN ondersteunen. Deze buitengewoon veilige en betaalbare VPN provider kun je op zoveel apparaten instellen als je zelf wilt.

Surfshark Antivirus (vooralsnog alleen op Windows en Android, macOS volgt binnenkort) zorgt voor bescherming met de functies:

  • Real-time bescherming tegen malware, virussen en apps die je privacy in het geding brengen
  • Scans die je zelf in kunt plannen
  • Specifieke mappen uitsluiten van de scans

Op onze site lees je trouwens ook over onze ervaringen met Surfshark Antivirus.

CyberGhost

8.81 /10
Vanaf
€2.03
/maand
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.

  • veel serverlocaties
  • gebruiksvriendelijke software en apps
  • 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Lees CyberGhost review
  • Maak verbinding met 7000+ servers in 90 landen
  • Werkt op Windows
  • Beveiligingstools: wachtwoordmanager, bescherming tegen verschillende soorten malware, Security Updater, Privacy Guard

Samen met antivirusbedrijf Intego heeft CyberGhost het pakket CyberGhost Security Suite samengesteld, met daarin een VPN, antivirussoftware en uitgebreide beveiligingsfuncties zoals een wachtwoordmanager. Op zichzelf is CyberGhost een VPN-dienst die wij zeker aanraden. Met een groot aanbod aan VPN-servers, een sterke en veilige verbinding en een eerlijke prijs is het een van de betere providers op de markt.

Combineer dit met Intego, en je weet zeker dat je online goed beveiligd bent. Dit pakket beschermt je tegen malware, trojans, adware, spyware en meer. Bovendien worden apps op tijd geüpdatet en is het makkelijk om je privacy instellingen te wijzigen. Het enige nadeel van CyberGhost Security Suite is dat het momenteel alleen Windows-gebruikers beschermt.

Hoe gebruik je een VPN met antivirus?

Ben je overtuigd van het aanschaffen van een VPN met antivirus? Dan wordt het tijd om deze te gaan gebruiken! Hoe je dit doet, is heel eenvoudig:

  1. Kies een goede VPN-dienst met een sterke antivirus en schaf een abonnement aan. Let hierbij op de hierboven genoemde punten. Verderop in dit artikel noemen we een aantal goede VPN-diensten met antivirus
  2. Download en installeer de app van de VPN-dienst. De meeste goede diensten komen met een app voor je computer en je telefoon
  3. Start de app op en log in met je gekozen gebruikersnaam en wachtwoord
  4. Volg de instructies en maak verbinding met een VPN-server
  5. Zoek binnen de software en/of apps de antivirusfunctie op en schakel deze in wanneer deze standaard nog niet aanstaat, of voer een handmatige scan uit

Conclusie

Om jezelf te wapen tegen hedendaagse cyberdreigingen is een VPN met antivirusfunctie aan boord zeker het overwegen waard. Je websitebezoek wordt geanonimiseerd en versleuteld terwijl je computer en/of smartphone ook nog eens tegen kwaadaardige software en apps beschermd is. Antivirusaanbieders stoppen ook telkens vaker VPN-functies in hun betaalde pakketten. Die zijn alleen meestal niet zo uitgebreid als volwaardige VPN-diensten. De tips uit dit artikel helpen je hopelijk de juiste keuze te maken!


Veelgestelde vragen

Antivirusprogramma’s en VPN’s dienen ieder hun eigen doel. Daarom kun je niet zeggen dat het ene beter is dan het andere; beide zijn belangrijke middelen om je digitale gegevens te beschermen en de twee vullen elkaar dan ook naadloos aan. Antivirus zorgt ervoor dat cybercriminelen je pc niet kunnen kapen en een VPN anonimiseert je internetverkeer, zodat ook die informatie niet in verkeerde handen terecht kan komen.

Ja, beide zijn onmisbare tools om je persoonlijke en gevoelige gegevens te beveiligen. Cybercrime is een alsmaar groeiend probleem en criminelen worden telkens gehaaider. Door zowel een VPN als een goede antivirus op je apparaten te hebben, is de kans veel kleiner dat je slachtoffer wordt van hun illegale praktijken. Zo voorkom je een hoop problemen én eventuele financiële schade.

De laatste tijd zien we telkens vaker VPN’s met antivirus. Naast de gebruikelijke functies die een VPN aanbiedt, zoals in de eerste plaats het versleutelen van je internetverbinding, vind je in de software en apps dan ook functies om je apparaten tegen malware-besmettingen te beschermen en/of verdachte bestanden te scannen. Het voordeel hiervan is dat je niet voor twee afzonderlijke diensten hoeft te betalen, omdat het gewoon onderdeel is van je VPN-abonnement.

Goede antivirussoftware houdt op de achtergrond continu in de gaten of je geen schadelijke bestanden binnenhaalt. Zo worden deze geblokkeerd voordat ze schade aan je systeem kunnen toebrengen. Ook handmatige scans zijn vaak een optie. Merk je dat je pc of mobiele apparaat niet meer optimaal functioneert, dan kun je een systeemscan uitvoeren om te checken of een virus hierachter zit. Scanners werken op deze manier door de databases van antivirusfabrikanten aan te spreken, die vol staan met de nieuwste cyberdreigingen. Wordt de malafide code herkent, dan wordt alarm geslagen.

Met NordVPN heb je een heel complete en uitmuntend presterende VPN te pakken die ook nog eens een uitgebreide antivirus-suite ingebouwd heeft. Andere VPN’s met antivirus die we aanraden zijn Surfshark en CyverGhost.

Categorieën: Security Virusscanners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *