Veilig wifi-hotspots gebruiken, met VPN!

Wifi is overal. Wil je met je laptop online of heb je een mobiele databundel die bijna op is, dan kan je op bijna elke plek wel een ‘wifi-hotspot’ vinden. Maar deze (vaak gratis) wifi is meestal niet te vertrouwen. Lees hier hoe je met een VPN toch veilig kunt internetten op openbare wifi.

In dit artikel leggen we uit hoe wifi-hotspots werken en waarom ze jou een makkelijk doelwit maken van cybercriminelen, die heel eenvoudig zo’n hotspot kunnen opzetten om jou data te ontfutselen. Een VPN voorkomt dit en de beste VPN die wij hiervoor aanraden is NordVPN. Waarom dit zo is, lees je verderop ook.

Inhoudsopgave

Wat is een wifi-hotspot?

Een wifi-hotspot is een openbaar toegangspunt voor draadloos internet. Je telefoon, tablet of laptop kan zelf zoeken naar beschikbare draadloze netwerken en daar verbinding mee maken.

Er zijn grote netwerken van wifi-hotspots, zoals van KPN, waar je zonder wachtwoord in kan. Cafés en andere openbare plekken hebben soms een eigen draadloos netwerk waar je misschien wél een wachtwoord voor nodig hebt. Dan hangt er meestal een bordje of kan je het de serveerster vragen.

Deze netwerken zijn (met of zonder wachtwoord) allemaal openbaar, wat wil zeggen dat bijna iedereen er gebruik van kan maken. Je weet als gebruiker ervan niet wie er allemaal op datzelfde netwerk zit en ook niet wat de beheerder van het netwerk allemaal heeft ingesteld of veranderd.

Daarom is het goed om te beseffen dat wat je online doet via zo’n openbaar wifi-punt zeker niet zo veilig is als je eigen thuisnetwerk.

Hoe veilig is een wifi-hotspot?

Er zijn een aantal manieren waarop kwaadwillenden misbruik maken van openbare wifi. Zo kan de beheerder van het netwerk informatie verzamelen over mensen die het netwerk opgaan. Dit kan beperkt blijven tot simpele gebruiksgegevens (hoe lang iemand bijvoorbeeld online is) maar ook welke sites iemand bezoekt.

Dat betekent niet dat de eigenaar van het café waar je inlogt mee zit te kijken. Criminelen kunnen door zelf op het netwerk in te loggen via speciale software meekijken naar wat anderen op hetzelfde netwerk doen.

Een andere manier waarop criminelen misbruik maken van wifi-spots is door zelf een wifispot te maken. De boef gaat op het terras zitten met zijn laptop, geeft het de naam van het café en wacht tot andere bezoekers inloggen op zijn nep-wifi.

Eenmaal daarmee verbonden kan de crimineel verkeer van gebruikers omleiden naar nepsites om hen zo te proberen creditcardgegevens of andere gevoelige data te bemachtigen.

Of de crimineel installeert stiekem malware op jouw apparaat om bijvoorbeeld later wachtwoorden en andere gegevens te stelen en door te zenden, als je denkt veilig te zijn op je eigen thuisnetwerk.

Het is dus helaas zeker niet veilig om gebruik te maken van openbare wifi. Met name niet als je via zo’n netwerk kwetsbare handelingen verricht, zoals internetbankieren of online winkelen.

Maar ook het inloggen op ‘minder kwetsbare’ sites is risicovol. Veel mensen gebruiken (helaas) nog steeds hetzelfde wachtwoord op verschillende sites. Een crimineel kan zo je wachtwoord van (bijvoorbeeld) een forum aftappen via je gedrag op openbare wifi, en dat later proberen op een andere site zoals Bol.com of Amazon, om zo op jouw rekening bestellingen te doen.

Juist door deze risico’s is het zeker aan te raden om je verbinding buitenshuis altijd te versleutelen met behulp van een VPN. Zo’n VPN-app zorgt ervoor dat jouw data niet door criminelen te onderscheppen en af te lezen is. Je online gedrag is niet meer te volgen.

Twee andere tips die we je in dit kader mee willen geven:

  • Check indien mogelijk bij de uitbater van de gelegenheid of het wifi-netwerk echt van hen is
  • Stel je telefoon zo in dat deze niet automatisch verbindt met openbare wifi, zo houd je zelf de controle over met welke netwerken je verbinding wil maken

Zijn wifi-hotspots gratis?

Meestal zijn wifi-hotspots gratis toegankelijk. De uitbater van de gelegenheid biedt ze als service aan de gasten aan. In treinen en supermarkten beheren grote partijen zoals KPN vaak het openbare netwerk.

In vliegtuigen, internationale treinen en buitenlandse luchthavens is vaak juist betaalde wifi beschikbaar, waar je met creditcard voor moet betalen. Ook al zijn deze wifi-spots betaald, het blijven openbare wifi-hotspots met alle risico’s van dien.

Verbinding maken met hotspot via VPN

Om je verbinding via een openbare wifi-hotspot veiliger te maken is het aan te raden om gebruik te maken van een VPN. VPN staat voor Virtual Private Network en is een manier om de verbinding tussen een apparaat en een server te beveiligen. Alle data die jij verstuurt, wordt door een VPN versleuteld zodat niemand mee kan kijken.

Hiervoor moet je eerst een VPN dienst kiezen. Er zijn gratis versies maar die zijn over het algemeen lang niet zo veilig of betrouwbaar als de betaalde diensten. Het instellen van een VPN is doorgaans zo eenvoudig als een app downloaden, inloggen en op de knop ‘Verbinden’ te tikken. Vervolgens maak je verbinding met het wifi-punt van je keuze.

Als het netwerk VPN-gebruik overigens blokkeert, kan dit betekenen dat je op een malafide netwerk zit. In dat geval weet je dus dat het netwerk zéér onveilig is en je er beter geen gebruik van kan maken!

De VPN software van de betere aanbieders (zoals die van NordVPN, Surfshark of Atlas VPN) controleren of je verbinding beveiligd blijft, en verbreken de verbinding als er iets fout gaat. Zo weet je dankzij de VPN zeker dat je persoonlijke gegevens beschermd zijn op het netwerk.

De beste VPN voor veilige wifi-hotspots: NordVPN!

Ben je direct toe aan een VPN voor veilig gebruik van openbare wifi-netwerken, dan is NordVPN zeker een aanrader. Los van het feit dat we dit allround de beste VPN vinden, heeft deze dienst een aantal handige opties specifiek voor wifi-netwerken.

Stel bijvoorbeeld in dat je telefoon automatisch via de versleutelde NordVPN-servers verbinding kan maken met openbare wifi of bepaal welke netwerken je wel of niet vertrouwt:

De mobiele apps van NordVPN geven daarnaast standaard een melding zodra er een onveilige wifi-hotspot gedetecteerd wordt. Schakel daarnaast de kill switch in voor extra beveiliging: je gaat dan nooit meer per ongeluk zonder VPN online.

Als je deze maatregelen treft, kan het bijna niet meer fout gaan als je vaak openbare wifi gebruikt. Meer informatie over deze VPN lees je in onze uitgebreide NordVPN review.

Conclusie

Een wifi-hotspot is een openbaar toegankelijk draadloos netwerk, waar iedereen met zijn of haar device verbinding mee kan maken om op internet te gaan. Aangezien deze openbare netwerken heel makkelijk te misbruiken zijn door hackers, is het belangrijk om je data en online gedrag te beschermen met een VPN.

Als je wel eens van openbare wifi-hotspots gebruikmaakt, is het slim om eens te beginnen met een gratis proefversie. De meeste goede betaalde VPN diensten geven je een gratis proefperiode of een ‘geld-terug’ regeling voor de eerste maand. Zo kun je zelf zonder risico ervaren hoe eenvoudig het is om je internetverbinding te beveiligen. Kleine moeite en voorkomt een hoop ellende!


Veelgestelde vragen over wifi-hotspots en VPN

Een wifi-hotspot is in feiten niets anders dan een draadloze router die voor iedereen toegankelijk is. Juist door dat openbare aspect is het belangrijk om jezelf tegen misbruik te beschermen, bijvoorbeeld met behulp van NordVPN.

Let erop dat de wifi-hotspot waar je mee wil verbinden ook daadwerkelijk beheerd wordt door de uitbater van de gelegenheid waar je zit. Check dit bijvoorbeeld bij de serveerster of ober. Kijk of er een bordje hangt of dat er informatie op de menukaart staat over gratis wifi. In grotere openbare gelegenheden zie je grote aanbieders, zoals KPN, die gratis wifi aanbieden. Maar ook hier kan een crimineel een eigen wifispot opzetten die eruitziet als een ‘echt’ KPN wifi-punt. Gebruik dus hoe dan ook een VPN als je online gaat. Als een openbaar netwerk geen VPN toestaat, is dat reden om te twijfelen aan de veiligheid ervan.

Wifi-hotspots in Nederland zijn doorgaans gratis. In internationale treinen, vliegtuigen en op internationale luchthavens wordt vaak betaalde wifi aangeboden via openbare hotspots. Ook die betaalde wifi-netwerken moet je beschouwen als een mogelijk veiligheidsrisico.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *