CactusVPN
Kenmerken
De dienst gaat erg goed met privacy en veiligheid om. Omdat wij dit een zeer belangrijke eigenschap vinden heeft deze VPN service al een streepje bij ons voor. Op deze pagina vind je onder andere wat ze eraan doen om privacy te waarborgen en hoe ze de veiligheid garanderen.
In deze CactusVPN review zullen we alle belangrijke eigenschappen en het gebruik ervan grondig testen. Op deze manier kun jij aan de hand van onze ervaringen beslissen of deze VPN service bij jou past.
CactusVPN servers
Het aanbod van servers van CactusVPN is nog ietwat beperkt, er zijn niet in bijzonder veel landen servers aanwezig. Ze hebben op dit moment 32 servers verdeeld over 20 landen. Hieronder zitten wel de voor de meeste mensen belangrijke landen: Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Er zijn speciale servers ingericht voor download verkeer via Bittorrent. En er zitten zelf servers tussen met een 1 Gbit/s verbinding die een snelle verbinding moeten waarborgen.
Wat CactusVPN anders doet dan andere VPN diensten is dat ze afhankelijk van het abonnement dat je koopt bepaald wordt tot welke servers je toegang hebt. In het stukje kosten op deze pagina vind je daar meer informatie over.
CactusVPN software
Er is een cliënt beschikbaar voor Windows, OS X, iOS en Android. Daarnaast zijn er apps voor AndroidTV, Amazon FireTV, en browserextensies voor Chrome en Firefox. Ook zijn er duidelijk instructies op de website beschikbaar om de CactusVPN in te stellen op Windows Mobile.
Voor deze review van CactusVPN hebben we de software voor de verschillende platformen getest. Bij voorbaat kunnen we alvast verklappen dat de software van CactusVPN prima op orde is en gemakkelijk in het gebruik. Hieronder vind je dan ook onze ervaringen per platform.
Windows cliënt
We zijn erg blij met de client die CactusVPN heeft uitgebracht voor Windows. Die heeft wat extra opties ten opzichte van andere VPN services, je leest zo wat dat is.
De software ziet er mooi en duidelijk uit. Als je de software voor het eerst start zul je je login gegevens die je ontvangen hebt moeten invoeren. Vervolgens heb je de keuze uit verschillende landen, je selecteert hier waar de server moet staan waar je verbinding mee wilt maken. Ook kan je kiezen welk protocol je wilt gebruiken, wij raden je altijd OpenVPN aan.
Een functie waar wij dus heel blij van worden en waarin CactusVPN zich onderscheidt van andere VPN clients is dat ze een app killer hebben. Dit is een kill switch voor specifieke applicaties. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je torrent cliënt stopt op het moment dat CactusVPN de VPN verbinding verliest.
Al met al werk de Windows software echt heel gemakkelijk en goed. Wij zijn positief in onze review over de vele instelmogelijkheden. Bovendien zijn de instellingen gemakkelijk aan te passen, ook voor de minder technische personen.
MacOS zelfde als Windows cliënt
Het grote verschil met de Windows cliënt is dat er geen ondersteuning voor het SSTP protocol is. Dit zul je niet echt missen als je van plan bent OpenVPN of L2TP/IPsec te gebruiken.
Ook voor het Mac OS is in de cliënt de apps killer functionaliteit toegevoegd. Ook erg positief dus.
Android
Ook voor Android smartphones en tablets is er een goed en gemakkelijk te gebruiken app ontwikkeld. Deze app is te vinden op de website en ook in Play Store van Google.
Ook de interface van de CactusVPN Android app is duidelijk en gemakkelijk te gebruiken. Er zijn wel minder instellingen dan op de Windows cliënt. Maar dit is logisch en gebruiken voor een VPN app. Zo is er alleen OpenVPN beschikbaar en is er geen kill switch of apps killer mogelijkheid op de Android app. Wel kan je makkelijk invullen welke port je wilt gebruiken voor de verbinding, ideaal als bijvoorbeeld een bepaalde port geblokkeerd is in jouw netwerk.
Wel kan je gemakkelijk een land kiezen waar de server in moet staan waar je verbinding mee wilt maken. En ook het daadwerkelijk verbinding maken met de VPN server gaat met 1 druk op de knop.
iOS app
De app voor iOS zodat je de VPN op je iPad en iPhone kunt gebruiken werkt iets anders. De iOS app maakt automatisch VPN profielen voor je aan. Je kunt dan vervolgens in de instellingen van je iPhone of iPad connectie met de gemaakte profielen maken. Het klinkt misschien wat ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Er is bovendien een duidelijke beschrijving op de website te vinden.
Een verschil is met Android is dat er gebruik gemaakt wordt van het L2TP/IPSec protocol. Dit is net als OpenVPN ook voldoende veilig.
Privacy en beveiliging CactusVPN
We kunnen alvast verklappen dat CactusVPN op deze punten CactusVPN erg goed scoort. Ten eerste worden er geen gebruikersgegevens gelogd. Er wordt dus niet bijgehouden welke websites bezocht worden en wat voor data er verstuurd en ontvangen worden.
Ook heb je de mogelijkheid om geheel anoniem een account aan te maken en anoniem te betalen met bijvoorbeeld Bitcoin en een 20-tal andere cryptovaluta. Je kunt eventueel ook betalen met Alipay, BoletoBancario, Qiwi, WebMoney en andere.
Het bedrijf is gevestigd in Moldavië en valt dus ook onder die jurisdictie. De provider heeft geen last van een overheid die zomaar gegevens kan opeisen van gebruikers van de dienst. Dit is dus ook een pluspunt.
Ook de technische veiligheid is goed voor elkaar bij CactusVPN. Zo wordt onder andere een 256-bit AES encryptie toegepast op het OpenVPN protocol. Ook voor L2TP/IPSec wordt een 256-bit encryptie aangeboden. Daarnaast heeft de dienst de IKEv2, SSTP en Softether protocollen in gebruik.
Applicatie killer
Het lekken van informatie buiten de versleutelde VPN tunnel is een gevaar wanneer een VPN verbinding wegvalt. CactusVPN heeft hier iets slims op bedacht. Ze hebben in hun Windows software de mogelijkheid gemaakt om bepaalde programma’s te laten afsluiten wanneer de VPN verbinding wegvalt. Je kunt zelf instellen welke programma’s dit moeten zijn.
Dit is in onze ogen een verbetering ten op zichte van een kill switch functie die al het internetverkeer afsluit bij het wegvallen van de VPN verbinding. Je kunt namelijk zelf besluiten welke software nog wel gewoon toegang tot internet moet behouden en welke niet. Het internet verkeer van je Bittorrent cliënt is bijvoorbeeld interessant om te stoppen bij het wegvallen van een VPN verbinding.
Snelheid CactusVPN
De internetsnelheid die je haalt wanneer je verbonden bent met 1 van de CactusVPN servers is gemiddeld te noemen. We merkten een vertraging in onze internetverbinding terwijl we verbonden waren. De snelheid bleef echter snel genoeg om goed te kunnen surfen en ook het streamen van high definition content was geen enkel probleem.
Om de test zo eerlijk mogelijk uit te voeren hebben we gebruik gemaakt van een server vlakbij, namelijk in Amsterdam. Dit doen we bij al onze reviews van VPN diensten. Zo kunnen wij objectief bepalen welke VPN de snelste VPN is.
Downloaden met CactusVPN
Het downloaden middels de verschillende p2p platformen is bij CactusVPN toegestaan. Dus ook het populaire Bittorrent mag gebruikt worden. Het is toegestaan is via de Nederlandse, Roemeense, Duitse, Zwitserse, Spaanse en Letse servers via Bittorrent te downloaden. P2P-verkeer is ook mogelijk via de Maleisische server. Op het moment van schrijven zijn dit 10 servers waar Torrent downloaden dus mogelijk is.
Voor veel mensen is dit belangrijk en dat is begrijpelijk. De overheid wordt steeds strenger op het downloaden met Bittorrent. Anoniem downloaden met een VPN is dan gewenst, en CactusVPN blijkt hier prima voor geschikt te zijn.
Netflix met CactusVPN
Wanneer je een VPN zoekt om buitenlandse Netflix te kunnen is CactusVPN niet de juiste keuze. Netflix blokkeert de servers van CactusVPN. Met CactusVPN kun je op het moment van schrijven dus geen buitenlands Netflix aanbod ontvangen. En het lijkt er ook niet op dat het oplossen van deze Netflix blokkade hoog op de prioriteiten lijst van CactusVPN staat.
Kosten
Op de afbeelding hiernaast wordt duidelijk welke VPN abonnement je kunt kopen bij CactusVPN. Zoals je kunt zien is het abonnement van $66,49 voor 2 jaar ($2,77 per maand) de goedkoopste. Deze geeft toegang tot alle VPN servers en bovendien je ook gebruik laat maken van de Smart DNS functie.
Overigens kan Cactus VPN de eerste 24 uur gratis geprobeerd worden. Op deze manier kan je kosteloos testen of deze service iets voor jou is. Eerlijk gezegd vinden we de prijzen van de verschillende pakketten te hoog. De goedkoopste pakketten hebben erg grote beperkingen. En als je alle functionaliteit wilt betaal je in onze ogen simpelweg veel te veel. Je kunt bijvoorbeeld de veel betere VPN provider Surfshark voor een lagere prijs gebruiken.
Conclusie CactusVPN
In deze review van CactusVPN zijn wij erg blij verrast. De privacy policy is prima te noemen en het feit dat het bedrijf in Moldavië stoelt helpt ons met de gedachte dat de privacy dik in orde is.
Daarnaast heeft met name de Windows en MacOS de handige functie om bepaalde apps uit te schakelen wanneer de vpn verbinding om wat voor reden dan ook verbroken wordt. Verder werkt alle software op de ondersteunde devices gemakkelijk en goed.
De prijs voor CactusVPN is gemiddeld vergeleken met de andere VPN providers waar we een review over geschreven hebben. Dit is in onze ogen dus ook prima.
Een nadeel is dat er een beperkt aantal servers beschikbaar zijn. Ook zijn deze servers verdeeld over een beperkt aantal landen. Als meer servers en geografische locaties nodig zijn voor jouw gebruik kan je beter naar bijvoorbeeld NordVPN kijken.
Wij kunnen naar aanleiding van deze review CactusVPN van harte aanbevelen aan de mensen die een goede, snelle en makkelijke VPN service zoeken.
1. Zijn de prijzen incl. BTW?
2. Als je vpn wil gebruiken op je android tablet en op je Windows 10 PC, moet je dan twee afzonderlijke abonnementen afsluiten?
Met vriendelijke groet
H. Toorop
De prijzen zijn inderdaad inclusief BTW. En bij cactus VPN is het mogelijk om met 3 apparaten tegelijkertijd van 1 vpn account gebruik te maken.