PureVPN
Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Hongkong en heeft meer dan 2000 servers verdeel over meer dan 140 landen. Vroeger stond de service bekend als duur, maar door de vernieuwing van het bedrijf is de prijs aanzienlijk gedaald.
Kenmerken PureVPN
De software is beschikbaar op meerdere platformen en is ook gemakkelijk te gebruiken. In deze review kun je uitgebreid lezen wat deze service allemaal precies biedt, wat de voor en nadelen zijn. Als je niet weet wat je met een VPN kunt, kun je onze pagina over wat een VPN is lezen. Wij delen onze ervaringen met deze betaalbare VPN dienst.
PureVPN servers
Aangezien deze provider al een tijd een bestaat hebben ze een fink uitgebreid serverpark opgebouwd. Op dit moment zijn er meer dan 2000 servers verdeeld over meer dan 140 landen. Binnenin deze landen zijn er totaal 180 serverlocaties beschikbaar. Dit is echt een heel uitgebreid netwerk. Overal ter wereld is wel een server in de buurt en kan je dus relatief snel van een VPN verbinding gebruik maken.
Dedicated IP-adres
Wanneer je een server binnen jouw thuisnetwerk wilt benaderen vanaf een ander ip adres is de meest logische oplossing een dedicated ip adres. PureVPN biedt de mogelijkheid om tegen een meerprijs een eigen ip adres te laten gebruiken. Een andere situatie waarin dit handig kan zijn is wanneer je bepaalde websites alleen met vooraf goedgekeurde ip adressen mag benaderen, je kan dan bijvoorbeeld denken aan toegang tot een ftp server.
PureVPN software en apps gebruiken
Voor Windows, Mac, iOS en Android is er software beschikbaar. De software op alle platformen is erg gemakkelijk in het gebruik. Voor beginners is er direct duidelijk wat er mogelijk is, het is geen gecompliceerde interface. Daarnaast is er voor de meer veeleisende gebruiker ook genoeg te kiezen, alle denkbare instellingen die er voor een PN verbinding zijn, zijn te vinden binnen de software en de apps. De download van de verschillende software is op de website zelf te vinden.
Windows
De Windows app werkt volgens ons erg intiutief en gemakkelijk. Het uiterlijk van de app is niet heel modern maar het is duidelijk en het doet precies wat het moet doen. Hieronder zie je enkele screenshots van de Windows software van PureVPN.
Zoals je kunt zien kun je kiezen tussen verschillende profielen of modussen. Elk profiel is geschikt voor een speciaal doel. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor “stream”, “security/privacy”, “file sharing” en nog enige andere doelen waar je de VPN verbinding voor wilt instellen. Als je een modus hebt gekozen worden je instellingen daar aan aangepast. Zo wordt er voor streamen bijvoorbeeld een minder veilig protocol gekozen dat wel sneller is dan bijvoorbeeld OpenVPN.
Eenmaal het juiste profiel gekozen kom je in een nieuw scherm zoals je hieronder ziet. Hier kun je een locatie kiezen waar je mee wilt verbinden. Ook kun je in dezelfde interface een ping test uitvoeren zodat je weet welke VPN server waarschijnlijk het snelst is in jouw situatie. Ook zie je direct op welke servers het toegestaan is om p2p zoals torrents te downloaden. Kies hier een land waarmee je wilt connecten en de software zal verbinding gaan maken met de gekozen VPN server.
Eenmaal verbonden zie je het volgende scherm. Dit is slechts een statusscherm en je hebt de mogelijkheid om de verbinding te verbreken als je dat wilt.
Er is natuurlijk ook een instellingen menu beschikbaar op de app. Hier kan je onder andere aangeven welk protocol je wilt gebruiken. Voor deze review hebben we alle opties aandachtig bekeken en er is echt voldoende in te stellen als je dat wilt. Het instellingen scherm heeft meerdere hoofdstukken waaronder je weer specifieke instellingen kunt
Verder is het nog instellingen menu waar je het nodige kunt aanpassen. Niets alles is even nuttig en duidelijk als je het ons vraagt. Zo is er een instellingenmenu voor Onze, een soort antivirus en blocking service van PureVPN. Deze instellingen zijn allemaal lastig te begrijpen en als je ze al begrijpt het is een klusje dat met chirurgische precisie gedaan moet worden. Andere instellingen als “automatisch starten bij starten Windows” en automatisch verbinden bij het starten van PureVPN is wel handig. Evenals de instellingen voor de kill switch.
Maar ook voor mensen die niks in willen stellen werkt PureVPN prima. De standaard instellingen zijn goed en voldoende voor de gemiddelde gebruiker van de service.
Zoals je kunt zien zijn er vele opties bij de Windows software in te stellen. Schrik hier niet van, de standaard opties zijn goed voor de gemiddelde gebruiker. Maar wanneer wat extra in wilt stellen is dat gemakkelijk te doen met deze software. Dit is altijd een pluspunt voor VPN services wanneer we een review maken.
Android
Voor Android telefoons en tablets heeft PureVPN ontwikkeld die echt prima werkt. De app is te downloaden in de Google Play store en natuurlijk via de website van PureVPN. Na de installatie hoef je enkel nog maar je login naam en wachtwoord in te vullen en kun je na het inloggen gebruik maken van de servers van PureVPN.
De app voor Android ziet er erg overzichtelijk uit en is gemakkelijk in gebruik. Hieronder vind je verschillende screenshots om een goede indruk te krijgen van de Android app van PureVPN.
Ook op Android heb je de keuze om gebruik te maken van verschillende profielen zoals je hierboven kunt zien. Hiermee worden bepaalde instellingen automatisch voor je ingesteld zodat je de beste gebruikerservaring krijgt al naar gelang jouw doel voor de VPN verbinding.
Het verbinden met een VPN server is letterlijk met 1 tap op de knop gebeurd.
Daarnaast is het gemakkelijk om te kiezen met welke locatie je verbinding wilt maken. Dit kan eigenlijk op 2 manieren. Je kunt simpelweg op het land klikken waar je verbinding mee wilt maken of je kiest het doel waar je de VPN verbinding voor wilt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld simpelweg op Netflix US klikken om verbinding te maken met de VPN server voor om de Amerikaanse Netflix te ontvangen (alhoewel dat niet altijd even goed werkte).
Ook op Android is er voldoende handmatig in te stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat je automatisch verbinding maakt met een VPN server zodra je de app opstart en kun je ook zelf kiezen welk VPN protocol je wilt gebruiken. De gemiddelde gebruiker hoeft dit overigens helemaal niet in te stellen, de standaard instellingen zijn prima.
Al met al werkte de Android app van PureVPN prima tijdens onze review periode.
iOS app voor iPhone en iPad
Ook voor degene die een iPad en/of iPhone hebben is er een app ontwikkeld waarmee je connectie kunt maken met een PureVPN server. De app werkt zo mogelijk nog beter dan de Android app. Er zijn meer opties te vinden en ook deze app ziet er prima uit. Wanneer je een betaalbare VPN provider zoekt om te gebruiken op je iPad of iPhone kan je met PureVPN en de iOS goed uit de voeten.
Zo kun je bijvoorbeeld aangeven wat het doel is met je VPN verbinding en de app geeft aan welke server daar het meest geschikt voor is. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je wilt streamen, de iOS app geeft dan aan welke servers het meest geschikt zijn.
Hieronder zie je een screenshot met een overzicht van een aantal opties die je terug vindt in de app. Ook krijg je een indruk van hoe de app werkt.
Browser extensies Chrome en Firefox
Als je alleen veilig en anoniem wilt surfen kun je ervoor kiezen om alleen de browser extensie of addon in Firefox en Chrome van PureVPN te installeren. Hiermee kun je in de browser eenvoudig verbinding verbinding maken met een VPN server.
Hiermee zorg je ervoor dat al het internetverkeer in de desbetreffende browser via een VPN verbinding gaat. Houdt er wel rekening mee dat het andere verkeer via bijvoorbeeld messengers of downloadprogramma’s onversleuteld verstuurd wordt. Als je al je data wilt versleutelen is het dus zaak dat je de volledige desktop cliënt van PureVPN gebruikt.
De browser extensies zien er als volgt uit, de screenshots zijn genomen in Chrome maar in Firefox ziet het er gelijk uit.
Zo ziet het hoofdscherm er in de Chrome extensie uit. Een groot voordeel van deze extensie is dat je kunt instellen om WebRTC leak te voorkomen.
En je kunt vanuit de extensie gemakkelijk websites bezoeken die je kunt unblocken met de PureVPN VPN verbinding.
PureVPN Kodi addon
PureVPN heeft ook speciaal voor Kodi en Openelec een addon gemaakt. Hiermee kun je op een overzichtelijke en gemakkelijke manier binnen Kodi een VPN verbinding opzetten. Het voordeel hiervan is dat je geografisch geblokkeerde streams nu wel kunt zien in Kodi. Daarnaast willen veel Kodi gebruikers hun privacy beschermen. Hiervoor is een VPN verbinding verbinding natuurlijk ook een zeer geschikte optie.
Linux
PureVPN heeft voor de distributies Fedora, Debian, Ubuntu en CentOS een applicatie ontwikkeld. Deze applicatie is console based, je moet de softwareedus gebruiken in de terminal. Dit gaat allemaal heel gemakkelijk maar de opties zijn wel beperkter dan de opties in de Windows en MacOS software.
Andere besturingssystemen
Omdat PureVPN het bekende OpenVPN protocol ondersteunt is het gemakkelijk om met andere apparaten en andere besturingssystemen connectie te maken. Zo kan je bijvoorbeeld met Ubuntu of andere Linux devices deze dienst gebruiken. Ook wanneer je bijvoorbeeld een DD-WRT of Tomato router hebt kan je PureVPN gebruiken.
Een voordeel van het installeren van PureVPN verbindingen op je router is dat het mogelijk is om apparaten die normaal geen VPN ondersteunen toch verbinding kunnen maken met het internet via een VPN. Denk bijvoorbeeld aan een Chromecast en Apple TV. Hierdoor is het mogelijk met deze apparaten naar geografisch geblokkeerde content te kijken. Bijvoorbeeld naar de NPO en RTL XL app vanuit het buitenland.
Privacy en beveiliging PureVPN
PureVPN ondersteunt net als alle vpn diensten die zichzelf serieus nemen de volgende protocollen:
- PPTP
- L2TP
- OpenVPN
- IKEv2
Om zo veilig mogelijk gebruik te maken van een VPN dienst adviseren wij altijd om te kiezen voor OpenVPN en in ieder geval PPTP te vermijden. PureVPN heeft bovendien als 1 van de weinige de optie om SSTP te gebruiken, dit is de meest veilige methode maar het vertraagt je internetverkeer merkbaar. De technische beveiliging van PureVPN zit dus wel goed!
Het privacy beleid van PureVPN krijgt van ons een onvoldoende. Wij zijn uberhaubt geen fan van logs en PureVPN zegt beperkt logs te houden. Binnen het privacy beleid van PureVPN hebben we kunnen vinden dat er niet gelogd wordt welke sites je bezoekt, welke verzoeken je naar de DNS server stuurt, welke mails je verstuurd enzovoort. Wat wel gelogd wordt zijn de pogingen om connectie met VPN server te maken. Dit gebeurt volgens PureVPN enkel uit veiligheidsoverwegingen en de technische prestaties van de dienst bij te houden.
Maar een recente gebeurtenis leert ons dat het gedeeltelijk loggen van informatie ervoor kan zorgen dat je geen goede privacy meer hebt. Of het volgende betekent dat PureVPN stiekem wel logt. De FBI heeft namelijk met hulp van de logs van PureVPN een persoon kunnen oppakken. Dit toont dus aan dat je privacy bij PureVPN niet helemaal veilig is.
Automatische connectie en kill switch
Als je zeker wilt zijn dat je alleen verbinding maakt met het internet als er een VPN verbinding tot stand is gebracht is het belangrijk dat je VPN software automatisch connectie maakt en internet tegenhoudt als er geen verbinding is met de VPN server. Hier zijn respectievelijk de automatisch connectie optie en kill switch optie verantwoordelijk voor. Dit is een essentiële zaak als een constante VPN noodzakelijk is, in deze review kijken we hoe PureVPN dat doet.
PureVPN heeft automatische opstart en automatische connectie optie ingebouwd binnen de software voor Windows en Mac (OS X) gebruikers. De apps voor iOS (Iphone, Ipad) en Android hebben deze optie niet. Voor deze apps is de optie ook veel minder belangrijk omdat deze apparaten toch constant aanstaan, je hoeft dus maar 1 keer verbinding met de Purevpn server te maken om met Android en iOS verbonden te blijven.
Een verbinding hebben is wel prettig, maar een verbinding houden is minsten zo belangrijk. Dan komt een kill switch in beeld. Dit is een optie die al het internetverkeer uitgeschakeld wanneer de verbinding met een VPN server wegvalt. Deze optie is alleen aanwezig op Windows systemen, op de website staat dat er gewerkt wordt om de functionaliteit ook op andere platformen aan de praat te krijgen, het is nog niet bekend wanneer dat zover is.
PureVPN snelheid
PureVPN laadt wat steken vallen in de snelheid. Het lijkt erop alsof de VPN servers van PureVPN vaak overbelast zijn of bij een bepaalde drukte gewoon jouw verbindingssnelheid iets afknijpen. Onze internet snelheid halveerde nadat we de VPN verbinding met PureVPN inschakelde. Je kunt natuurlijk altijd van server switchten, maar dat loste niet in alle gevallen de langzame connectie op.
Wanneer je snelheid zoekt in een VPN verbinding zit je bij PureVPN niet goed. Als snelheid belangrijk is zit je bij IPVanish of ExpressVPN veel beter. De langzame verbinding met de VPN servers is echt een minpunt in deze PureVPN review.
Bittorrent en PureVPN
PureVPN staat het gebruik van het bittorrent protocol over haar netwerk toe, er is wel een kleine kanttekening bij dit beleid. Je bent verplicht om een server te gebruiken die in een land staat waar PureVPN het downloaden met bittorrent toelaat. Gelukkig zijn dit heel veel landen, ook als je verbonden met de Nederlandse VPN server van PureVPN is het toegestaan om torrents te downloaden. Dit is een goede manier om anoniem te downloaden.
Je zult overigens niet gestraft worden als je bijvoorbeeld torrents probeert te downloaden als je de server die in de Verenigde Staten staat gebruikt, het downloaden van torrents zal dan simpelweg niet werken.
Prijs van PureVPN
PureVPN heeft een prijsopbouw zoals je die vaak ziet bij VPN providers. Hoe langer het abonnement is dat je in 1 keer neemt, hoe lager de maandlasten worden. Wanneer je direct 2 jaar afsluit en betaalt, kost het abonnement omgerekend $2,88 per maand. Als je dat vergelijkt met de duurste VPN dienst in ons review overzicht: ExpressVPN, scheelt dat ongeveer $3,00 per maand. Als je niet direct een jaar vooruit wilt betalen, dan wordt PureVPN wel een stuk duurder. Wanneer je per maand wilt betalen ben je bijvoorbeeld $10,95 per maand kwijt, wat dan wel weer redelijk hoog is. Een andere optie is om een 1 jaar abonnement aan te schaffen, dit zal je omgerekend $4,08 per maand kosten.
Prijstechnisch is in onze ogen de enige aantrekkelijke optie een jaarabonnement. De andere 2 abonnementen zijn echt te duur voor wat je krijgt. Als je maar 1 maand een VPN nodig hebt kun je bijvoorbeeld beter bij Private Internet Acces terecht.
Hieronder zie je een screenshot van de prijstabel dat van de website van PureVPN afkomt.
Al met al is de prijs van een PureVPN 2 jaarabonnement in vergelijking met andere VPN aanbieders gemiddeld te noemen. De dienst werkt op zich prima, wat dat aangaat is de prijs kwaliteit verhouding in orde. Maar zoals eerder aangegeven zijn we erg geschrokken van de manier waarop PureVPN blijkbaar met gegevens van klanten omgaat. Een goedkopere VPN met een betere kwaliteit en betere privacy is CyberGhost.
Niet goed geld terug garantie periode van 31 dagen
Het is mogelijk om de service de eerste 31 dagen te testen. Mocht de testperiode niet bevallen is het mogelijk om binnen 31 dagen je geld terug te vragen. PureVPN geeft zelf aan dat dit gemakkelijk is om te doen. Om je geld terug te krijgen van PureVPN stuur je een mail. In deze mail staat je gebruiksersnaam en de reden waarom je niet verder wilt met PureVPN. Dan zullen ze je abonnement stopzetten.
Netflix kijken met PureVPN
PureVPN claimt dat het je naar de Franse, Britse en Amerikaanse Netflix kunt kijken met een verbinding naar één van deze landen. Wij hebben het echter getest en het streamen van Netflix werkte geen enkele keer. Dit lijkt dus een valse belofte te zijn.
We hebben er begrip voor dat niet alle servers werken met Netflix, Netflix probeert immers actief de VPN verbindingen te weren. Maar als je claimt dat Netflix wel werkt verwachten we op z’n minst dat PureVPN er alles aan zou doen om Netflix wel weer werkend te krijgen over de VPN verbindingen.
Conclusie, onze ervaring met PureVPN
PureVPN is zeer goedkoop en biedt in ruil daarvoor ruim voldoende kwaliteit. De snelheid kan af en toe wat aan de wensen over laten maar gelukkig zijn er dan meestal andere servers om verbinding mee te maken die wel snel genoeg zijn.
De software die we gebruikten tijdens de review vinden we overzichtelijk, de Windows software is wel een stukje uitgebreider dan voor de andere platformen. De versleuteling die gebruikt voor de verbindingen is in principe goed in NordVPN. Echter wanneer je een VPN zoekt om je privacy te beschermen lijkt het erop dat je beter een andere VPN service kunt kiezen. Er is een geval bekend dat PureVPN data van klanten heeft overlegd met overheidsinstanties. Dit is erg kwalijk als je het ons vraagt.
De klantenservice en support laat te wensen over. Zo zijn er verhalen over dat mensen geen geld terug kregen na de proefperiode terwijl ze daar wel om vroegen.
Onze ervaring met PureVPN tijdens deze review is dan ook redelijk positief te noemen, zeker als een lage prijs belangrijk voor je is. Maar de manier waarop PureVPN met de gegevens van klanten omgaat blijkt niet goed te zijn. Dit is in onze ogen een groot nadeel van deze service en daarom raden we je deze VPN service af.
Sinds een paar maanden kan ik geen mails meer versturen met Mozilla Thunderbird als ik op mijn PureVPN België instel als land.
Ik krijg dan een melding van Telenet, mijn provider, dat ik geblacklist wordt.
Als ik op Nederland instel, lukt het versturen wel.
Is hier een oplossing voor?
Mvg,
H.Vincken
Als het mogelijk is zou ik een andere Belgische VPN server of andere locatie kiezen binnen België om te zien of dat het probleem oplost.
Is vpn makkelijk in bediening, (leek)
En wat kost het?
Door het gebruik van de software die de vpn aanbieders gratis aanbieden is het heel gemakkelijk om het te gebruiken.