IPVanish

7.63 /10
Snelheid
8.5/10
Gebruiksvriendelijkheid
7.5/10
Prijs
7/10
Betrouwbaarheid
7.5/10

IPVanish

Voordelen

 • No-logs-beleid
 • Onbeperkt aantal connecties
 • Voor veel apparaten geschikt
 • Betaalbaar
 • Werkt met Netflix en torrents (P2P)

Nadelen

 • Nog geen split tunneling op pc
 • Snelheid met Amerikaanse servers niet ideaal
 • Geen iDeal-betaaloptie
 • In het verleden gelogen over loggen 

IPVanish in het kort

Servers en locaties

– Meer dan 1.500 servers in 75 landen, 40.000+ gedeelde IP-adressen

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Onbeperkt
– Windows, macOS, Linux, Chromebook, Android, iOS, routers

Prijs en geld-terug-beleid

– Maandabonnement: $ 10,99 per maand
– Jaarabonnement: $ 3,19 per maand  ($47,89 totaal) +3 maanden gratis
– Niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– O.a. OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec, PPTP
– AES-256-GCM-encryptie, IKEv2
– Houdt geen logs bij
– Nog geen WireGuard

Klantenservice

– Via mail en chat of telefonisch (buitenlands nummer)

Streamingdiensten

– Netflix (Amerikaans), NPO Start

IPVanish recensie

Met een naam als IPVanish weet je precies waar deze VPN-aanbieder voor dient. Door verbinding te maken met een van de vele VPN-servers van dit Amerikaanse bedrijf, krijg je een nieuw IP-adres toebedeeld en verdwijnt je werkelijke IP-adres als het ware van het internet. Je identiteit blijft verborgen zodat je niet meer te traceren bent. Bovendien is het handig wanneer je dol bent op streamen: met een Amerikaanse IP-adres krijg je toegang tot bijvoorbeeld het Amerikaanse Netflix-aanbod. 

IPVanish zit reeds sinds 2012 in het vak en mag je daardoor gerust een ervaren partij noemen. Toch heeft deze VPN-provider ook enigszins een onstuimig verleden. Is IPVanish desondanks de beste VPN voor jou? Dat bespreken we in deze uitgebreide IPVanish review.

IPvanish review

Privacy

IPVanish hanteert een no-logs-beleid, wat inhoudt dat informatie over jouw surfgedrag niet wordt bijgehouden of opgeslagen. Altijd een vereiste bij het uitkiezen van een VPN. Het enige wat men van je opslaat, is het e-mailadres waarmee je een account aanmaakt en de betaalgegevens die nodig zijn om abonnementsgeld af te schrijven. Dit is bij andere VPN-providers overigens niet anders. 

Het belangrijkste is dat jouw online doen-en-laten niet meer te achterhalen is zodra je met een VPN-server verbonden bent. Sites weten niet wie je bent en je provider weet ook niet welke websites je allemaal opzoekt. Althans in theorie. IPVanish heeft op dit gebied namelijk niet helemaal een schone lei.

Controverse is deze VPN-aanbieder niet vreemd. Twee jaar terug kwam naar buiten dat Amerikaanse autoriteiten in 2016 een internetgebruiker in de boeien sloegen nadat ze zijn ware identiteit hadden achterhaald. Ook al gebruikte deze persoon een VPN-dienst, namelijk die van IPVanish. 

Hoewel het bedrijf toen ook al een no-logs-beleid hanteerde, overhandigde men toch uitgebreide informatie van de verdachte. Zo werd duidelijk wat hij online precies uitspookte en kwam ook zijn echte IP-adres boven tafel. Daarmee klopte de politie aan bij zijn internetprovider, die vervolgens zijn woonadres doorspeelde. 

IPVanish privacy

Het blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk hoe het nu precies kon gebeuren dat die gegevens bij IPVanish bekend waren, ondanks dat men niet zou loggen. Inmiddels is IPVanish wel van eigenaar verwisseld. Het huidige team zegt niet verantwoordelijk te zijn voor wat er onder de oude eigenaar speelde en belooft stellig geen logs van klanten bij te houden. 

De beslissing ligt uiteindelijk bij jezelf. Gun je IPVanish in dit geval het voordeel van de twijfel? Veel andere VPN-providers moet je immers ook op hun woorden geloven, je kunt niet bij ze achter de schermen kijken. 

Wie dat overigens wel kunnen, zijn gespecialiseerde bedrijven die op uitnodiging van een VPN-provider een zogeheten security-audit uitvoeren. Zij toetsen met een onafhankelijk oog de systemen van het bedrijf en eventuele veiligheidslekken worden op deze manier opgespoord en aangepakt. 

Wanneer een VPN-aanbieder zo’n audit heeft ondergaan, hebben we er meer vertrouwen in dat ze jouw privacy inderdaad waarborgen. IPVanish zegt dat zo’n audit in 2017 heeft plaatsgevonden, maar deze informatie is niet openbaar. Zodoende weten we niet door wie de audit precies is gedaan en wat zoal onderzocht is. Dat kan zeker transparanter.

Privacybeleid en vestigingsland

Informatie over het no-logs-beleid vind je terug in het overzichtelijke privacybeleid, gepubliceerd op de site van IPVanish. Deze is niet in het Nederland beschikbaar maar verder wel in heldere taal omschreven. Juridisch jargon wordt tot een minimum beperkt. 

Prettig is dat er apart een clausule is voor de Europese privacywetgeving, de GDPR. Bij ons bekend als de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), ofwel de privacywet die in 2018 zijn intrede maakte. Het is goed om te zien dat een Amerikaans bedrijf openlijk stilstaat bij de wet- en regelgeving die voor Europeanen zoals wij extra van belang is. 

IPVanish privacy policy

We haalden het al enkele keren aan, IPVanish heeft de Verenigde Staten als vestigingsland. Voor een VPN-provider is dat niet ideaal omdat Amerika deel uitmaakt van de ‘five eyes’-alliantie. Landen die hierbij horen, hebben met elkaar afgesproken dat ze nauw samenwerken om informatie over internetgebruikers met elkaar uit te wisselen. 

Er is geen bewaarplicht, maar autoriteiten hebben wel de macht om jouw gegevens bij IPVanish op te vragen. Zoals je eerder las, is dat ook voorgekomen en leidde dat tot een arrestatie. 

Klopt het inderdaad dat het no-logs-beleid nu streng wordt gehanteerd, dan maken we ons niet zo’n zorgen. Er is dan namelijk helemaal geen data om te overhandigen. Vind je dit desondanks geen fijne gedachte? Er zijn meerdere VPN-aanbieders die vanuit veiligere landen opereren, zoals NordVPN (Panama) en Surfshark (Britse Maagdeneilanden).

Security

IPVanish ondersteunt de meest gangbare VPN-protocollen op vrijwel elk platform. De belangrijkste daarvan is OpenVPN, een opensource-protocol dat bekendstaat om z’n sterke beveiliging en hoge snelheid. Hoewel deze optie er is, staat deze opvallend genoeg niet standaard ingeschakeld in de Windows-software van IPVanish. De verbinding komt dan namelijk tot stand via IKEv2, evenzeer een veelgeprezen protocol. 

Omdat OpenVPN doorgaans sneller is, raden we aan om de instellingen van het programma te openen en daar OpenVPN te selecteren in plaats van IKEv2. Onder meer het verouderde PPTP-protocol is ook nog van de partij, maar kun je beter niet gebruiken. 

IPVanish VPN protocols

OpenVPN is ook beschikbaar in de Android-app van IPVanish, maar niet op iOS. Dit is overigens ook het geval bij de meeste andere VPN-aanbieders. Je connectie met de servers van IPVanish wordt versleuteld door middel van AES 256-bit-encryptie, wat tot op heden nog niet gekraakt is. 

Ondersteuning voor het recente, veelbelovende WireGuard-protocol is er nog niet. Telkens meer VPN-providers bieden deze optie wel al aan. Navraag bij de klantenservice van IPVanish levert op dat men de implementatie ervan wel op het oog heeft. Wanneer het protocol aan de software en apps van IPVanish wordt toegevoegd, weet men nog niet.

Aantal servers en snelheid

Met IPVanish krijg je toegang tot meer dan 1.500 servers in 75 landen. Dit aantal legt het af tegen VPN-reuzen als NordVPN, ExpressVPN en Cyberghost, maar in de praktijk is het ruim voldoende. De meeste servers bevinden zich in in de Verenigde Staten (meer dan 850), maar ook binnen Europa is het aanbod breed. Zo zijn er tientallen VPN-servers beschikbaar in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

De servers delen zogeheten ‘shared IP-adressen’ uit. Dat wil zeggen dat meerdere IPVanish-gebruikers hetzelfde IP-adres delen, zodat het internetverkeer vanaf dit IP-adres niet naar individuele personen te herleiden is. In totaal zijn er meer dan 40.000 van dit soort shared IP’s in gebruik.

IPVanish servers

Nu heb je weinig aan een ruim serveraanbod als de servers zelf te traag zijn. Enige snelheidsverlies is bij VPN-gebruik te verwachten maar het liefst zo minimaal mogelijk. Hoe presteert IPVanish op dit gebied? Om antwoord te geven op die vraag, voeren we verscheidene snelheidstests uit. 

Onze downloadsnelheid zonder VPN ligt rond de 190 Mbps. Wanneer we met een Nederlandse server verbonden zijn, dan komt de snelheid vrijwel overeen. Het verschil is niet noemenswaardig en tijdens het dagelijkse internetgebruik ook niet te merken. Een topscore dus. 

IPVanish snelheid Nederland

De Amerikaanse servers daarentegen laten het enigszins afweten. We halen krap aan 25 Mbps, wat nét voldoende (maar niet ideaal) is voor 4K-streams op Netflix. Af en toe meten we een uitschieter naar de 35 Mbps. Maar geregeld ligt de snelheid zelfs lager. Dat merk je ook wanneer je gewoon surft op internet. Afbeeldingen kunnen er langer over doen om te laden en video’s bufferen minder snel. Menig VPN-provider scoort op dit vlak duidelijk beter.

IPVanish snelheid VS

Prijs

De kosten van IPVanish zijn afhankelijk van hoe lang je een abonnement afsluit. De duurste optie kost $ 10,99, goed voor één maand toegang. Voor een jaarabonnement betaal je $ 47,89, omgerekend $ 3,19 per maand, in het eerste jaar. Daarna betaal je $ 89,99 per jaar. Ook zijn er opties met Secure Cloud Storage voor een paar dubbeltjes per maand extra. Omgerekend naar euro’s concluderen we dat IPVanish niet de goedkoopste VPN-aanbieder is, maar ook zeker niet de duurste. 

Houd er rekening mee dat het totaalbedrag in één keer wordt afgeschreven aan de start van het abonnement. Je hebt dus niet te maken met maandelijkse afschrijvingen. Er geldt een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen, wat gebruikelijk is in deze branche. Een gratis proefperiode is er helaas niet. 

Een groot voordeel is dat je IPVanish op zoveel apparaten kunt installeren als je wilt. Elke pc en smartphone in jouw huishouden is daardoor met IPVanish te beveiligen. Er gelden geen limieten, wat bij de meeste andere providers vaak wel zo is. Het aantal wisselt per aanbieder maar schommelt zo’n beetje tussen de vijf á tien apparaten, waardoor je altijd moet opletten waarop je je VPN precies installeert. Surfshark is trouwens een andere VPN die onbeperkte simultane connecties aanbiedt.  

Onhandig voor Nederlanders daarentegen is dat iDeal geen betaaloptie is. Afrekenen kan alleen met een creditcard of met een PayPal-acount. Anoniem betalen met cryptovaluta is eveneens niet mogelijk. 

Entertainment

Veel mensen overwegen een VPN voor streamingdoeleinden, om zo het buitenlandse aanbod van Netflix te bekijken of video’s te streamen die vanwege regioblokkades niet in Nederland te zien zijn. Je vraagt je daarom wellicht af hoe geschikt IPVanish hiervoor is. Zelf hebben we er best aardige ervaringen mee. Zo lukt het prima om het Amerikaanse Netflix-aanbod af te spelen. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat IPVanish hier de beste VPN voor is, gezien de tegenvallende downloadsnelheden bij de Amerikaanse servers. 

IPVanish Netflix

Ook lezen we online wisselende verhalen over Netflix-streams in combinatie met IPVanish, niet iedereen heeft er even goede ervaringen mee. Hetzelfde geldt voor Ziggo Go en BBC iPlayer. Amazon Prime blokkeert IPVanish actief, hoewel er met split tunneling in combinatie met de Prime Video-app op Android wel een omweg voor is. 

NPO Start werkt daarentegen via deze VPN naar behoren. Zit je in het buitenland en wil je Nederlandse programma’s van de publieke omroep (terug)kijken, dan kan dat door een van de vele Nederlandse server te kiezen. 

Het downloaden van torrents is met IPVanish geen probleem, dit is gewoon toegestaan. En belangrijk ook, omdat je ip-adres normaal gesproken eenvoudig te achterhalen is bij het downloaden/uploaden van torrent-bestanden. Dankzij IPVanish doe je dit zonder pottenkijkers.

Apps en interface

IPVanish is op veel soorten apparaten en besturingssystemen te installeren. Op pc’s is de software beschikbaar voor Windows, macOS, Chromebooks en Linux (o.a. Ubuntu, Fedora en Linux Mint) terwijl er ook een app beschikbaar is voor Android en iOS. Zo draai je de VPN eenvoudig op smartphones en tablets. IPVanish is ook op routerniveau te installeren. Elk apparaat dat verbonden is met jouw netwerk, maakt daarna verbinding met het internet via de door jou gekozen VPN-server. 

Dit is ook van belang voor apparatuur die normaliter geen VPN-instellingen bezit, zoals smart-tv’s en spelcomputers. Voor elk platform zijn op de site van IPVanish duidelijke installatie-instructies terug te vinden, inclusief screenshots. 

We lichten er even twee specifiek toe: IPVanish voor Windows/macOS en voor Android/iOS.

IPVanish voor Windows en macOS

IPVanish Windows

De installatie van IPVanish op pc’s is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar in te loggen en met een druk op de Connect-knop rechtsboven maak je direct verbinding met de snelste VPN-server bij jou in de buurt. De software oogt niet bijzonder modern maar is wel overzichtelijk in gebruik. Opvallend is dat het programma standaard niet automatisch met je pc opstart. Dat wil je liever wel, zodat je niet de kans loopt om per ongeluk zonder VPN het internet op te gaan. 

Onder Settings vind je de optie om IPVanish mee te laten starten met Windows/macOS. Dan ben je er nog niet: schakel ook in dat je bij het opstarten direct wordt verbonden met een VPN-server. 

In het hoofdscherm vind je de Kill Switch-optie. Zet die aan zodat je internetconnectie helemaal wordt stilgelegd zodra de verbinding met de VPN-server wordt verbroken. Zo loop je niet het risico dat je ip-adres alsnog zichtbaar wordt. Verder laat de interface hier precies zien hoeveel data je verbruikt, met welk protocol je verbonden bent, et cetera. 

Servers zijn te selecteren in een lijst of via de landkaart. Door op het sterretje te klikken, voeg je ze toe aan je favorieten. Een mogelijkheid die we missen, is split tunneling. Je kunt dus niet bepaalde software of websites uitsluiten van het VPN-verkeer. De taal van de menu’s is aan te passen, maar niet naar het Nederlands. 

IPVanish voor Android/iOS

IPVanish Ios

Wanneer je de app van IPVanish de eerste keer opstart, krijg je eerst een korte rondleiding. Nu is die op zich niet nodig, want de applicatie spreekt verder redelijk voor zich. Druk op de groene Connect-knop om direct verbinding te maken of kies handmatig een server uit. Ook hier is het handig om even de instellingen in te duiken en de opties voor automatische verbinding in te schakelen. 

Eventueel kies je ook een ander verbindingsprotocol. Op Android is dit standaard OpenVPN, op iOS is het IKEv2. Dat is trouwens niet het enige verschil tussen beide platformen. Op Android vind je functies die op iOS ontbreken en dat geldt andersom ook.

Alleen de Android-app heeft een split tunneling-optie voor apps. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je internetbankieren-app gebruikmaakt van je normale internetverbinding, terwijl de rest van het internetverkeer wel via de VPN-servers van IPVanish loopt. Op iOS ontbreekt dit maar zijn netwerken wel als ‘vertrouwd’ bestempelen. Dit is een manier om het VPN-gebruik te beperken tot openbare wifi-netwerken, die zonder VPN zeer onveilig zijn. Op Android is deze functie er niet. 

We zijn bovendien erg te spreken over het welkomstscherm op iOS. Daar benadrukken de makers namelijk welke informatie van je wordt bijgehouden buiten het no-logs-beleid om, noodzakelijke gegevens voor een optimale werking van de app. Dergelijke transparantie juichen we alleen maar toe. 

Support

Mocht je tegen een probleem aanlopen of heb je vragen voordat je een abonnement afsluit, neem dan contact op met de klantenservice van IPVanish. Zelfs bellen is een optie, hoewel er helaas geen Nederlandse telefoonnummers voor beschikbaar zijn. Een mailtje is zo gestuurd via het webformulier op de website van de VPN, maar we raden je de livechat aan omdat we daar zelf goede ervaringen mee hebben. 

In eerste instantie kom je in contact met een chatbot, maar je kiest er in dit scherm eenvoudig voor om met een menselijke medewerker te praten. Binnen een halve minuut worden we al vriendelijk te woord gestaan en goed op weg geholpen. Prima dus.

Conclusie

Is IPVanish de beste VPN-dienst voor jou? Dat hangt er maar net vanaf waarvoor je een VPN wilt inzetten. De prijs/kwaliteitverhouding is in ieder geval dik in orde. IPVanish is niet de goedkoopste VPN maar heeft als groot voordeel dat er geen limiet zit aan het aantal apparaten waarop je de VPN kunt installeren. Weinig concurrenten kunnen dat ook zeggen. 

Er zijn programma’s en apps beschikbaar voor alle gangbare platformen, die er verzorgd uitzien en veel moderne opties aanbieden. Het serveraanbod is breed en wanneer je verbinding maakt met Nederlandse servers, merk je geen vertraging. 

Toch plaatsen we wel enkele kanttekeningen. De maximale snelheden op Amerikaanse servers zijn niet top en veel streamingdiensten blokkeren IPVanish-gebruikers. Hoewel er een no-logs-beleid is, is er in het verleden toch data overhandigd aan Amerikaanse autoriteiten. Zij konden daardoor de persoon aan de andere kant van de lijn wel degelijk identificeren. 

Nu IPVanish in handen is van een heel ander bedrijf dan toen, hebben we er wel meer vertrouwen in dat zoiets niet nogmaals gebeurt. Maar we begrijpen het ook als je om deze reden een andere VPN-aanbieder op het oog hebt. Er is in elk geval keuze volop, dus lees gerust een van onze vele andere VPN-reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “IPVanish

 1. Celo

  Goedeavond,

  Ik overweeg om ipvanish voor een jaar te nemen. Maar mijn vraag is kan ik dan mijn account van ipvanish op meerdere toestellen gebruiken? En zo ja op hoeveel toestellen kan je het registreren.

  Bij voorbaat dank.

  1. VPN diensten

   Ja het is mogelijk IPVanish op meerdere apparaten te gebruiken. Je kunt het op 10 apparaten tegelijk gebruiken. Je kunt IPVanish in principe op zoveel mogelijk apparaten tegelijk installeren als je wilt.

 2. Wouter

  Ik had in het begin geen problemen met IPVanish, maar sinds een jaar of twee kan ik niet meer Netflixen via de VPN. Netflix herkent dan dat ik een VPN gebruikt. Is dit ook te omzeilen, of heb ik een instelling niet goed?

  1. VPN diensten

   Het is een kat en muis spel tussen Netflix en de VPN providers, waaronder dus ook IPVanish. Het ligt niet aan jouw instellingen dat Netflix niet werkt, Netflix heeft zeer waarschijnlijk het ip adres van de VPN server die jij gebruikt geblokkeerd.

 3. Robert van Gelderen

  ik heb IPvanish van Eweka geinstalleerd maar bij mijn account staat nog mijn oude email adres plus wachtwoord kan ik dit zelf aanpassen.
  Tevens is mijn download snelheid een stuk langzamer van 4.1 mb naar 56 kb.
  Ik woon in Thailand moet ik een server van Thailand of China gebruiken.
  met vriendelijke groet

  Robert

  1. VPN diensten

   Dat de snelheid zo omlaag gaat is niet de bedoeling. We raden je aan verschillende servers in de buurt te testen om zo te ontdekken welke server de hoogste downloadsnelheid geeft.

  1. VPN diensten

   Dit zal altijd afhankelijk zijn van meerdere factoren, zo zal je bijvoorbeeld iets vertraging merken als je met een server ver weg connectie maakt. Maar in principe staat NordVPN erom bekend dat de servers erg snel zijn, je zult dus weinig tot geen last hebben van vertraging op je huidige internetsnelheid.

 4. T.Bosch

  Ik zette mijn pc aan na de vakantie en ineens krijg ik de melding dat IpVanish het niet meer doet. Kan iemand mij helpen?
  Ik heb een abonnement via Eweka.

  1. VPN diensten

   Is de nieuwste software van IPVanish geïnstalleerd? Mocht dat het probleem niet zijn kan het de moeite zijn om de helpdesk van IPVanish te benaderen.

 5. Arjan bult

  Hallo ik ben in Oostenrijk heb 3 dagen gewoon tv kunnen kijken echter ineens werkt het niet meer terwijl de ip Vanish app zegt dat hij verbonden is met server in Amsterdam en alles lijkt verder hetzelfde als de eerste 3 dagen echter hij werkt niet meer. Wat kan hier de oorzaak van zijn.

 6. N. Egberts

  Ik heb in Nederland een abonnement op Eredivisie Live (Fox Sport). Kan ik in Amerika rechtstreeks voetbalwedstrijden kijken en rechtstreeks naar Nederlandse televisie kijken?

 7. Amanda

  Hallo,

  Ik ben een beetje aan het oriënteren omdat ik in september voor een jaar naar Brazilië ga en ik toch graag een beetje met Nederland verbonden wil zijn, klopt het dat ik voor zo n vpn wel een WiFi verbinding nodig heb of staat zoiets op zichzelf

 8. Erik du Chatenier

  Ik woon in Frankrijk en heb een abonnement op Netflix in Nederland ,
  Wil graag de Nederlandse Netflix hier bekijken ! Is dat mogelijk met ipvanish?

  1. VPN diensten

   De laatste keer dat we dit gecontroleerd hebben was dit nog mogelijk (3 weken geleden). Het is dus de moeite om dat te proberen. Mocht het niet werken heeft Ipvanish een niet goed geld terug garantie. Je dient dan binnen 7 dagen na registratie je abonnement stopzetten.