Twee derde Nederlanders bang voor datamisbruik door apps
Websites en applicatiefabrikanten kunnen verzamelde gegevens doorverkopen aan datahandelaren. Het is zomaar mogelijk dat jouw telefoonnummer of e-mailadres in handen is van een partij waaraan jij zelf geen toestemming hebt gegeven. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders bang is dat hun privégegevens misbruikt worden. Mannelijke zestigplussers zijn hier het meest bang voor. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.
Wil je tien procent korting op je eerste aankoop in je nieuwe app? Dat kan, maar dan moet je wel je persoonlijke informatie achterlaten. Voor maar liefst een derde van de Nederlanders is dit geen probleem. Opvallend genoeg vinden vooral jongemannen het prima om hun privégegevens te verstrekken in ruil voor kortingen of andere voordelen. Benieuwd hoe mannen en vrouwen verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën hier verder over denken? Je ziet het in de visual.
Lees jij bij het bezoeken van een nieuwe website altijd de pop-up met cookie-instellingen die in beeld verschijnt? Of druk jij blind op accepteren zodat je zo snel mogelijk verder kan? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 81 procent van de Nederlanders privacy- en cookie-instellingen niet leest maar meteen accepteert. Vooral jongeren slaan het lezen over. De exacte percentages per leeftijdscategorie vind je in de visual.
Weet jij welke persoonlijke gegevens apps en websites bewaren? Je hebt het recht om deze informatie op te vragen en indien wenselijk te laten aanpassen of verwijderen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts twintig procent van de Nederlanders weleens een applicatiefabrikant vraagt om hun gegevens uit de database te verwijderen. Opvallend genoeg doen mannen dit vaker dan vrouwen. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende opleidingsniveaus? Bekijk dan de visual.
Zonder rechtsgeldige grondslag mogen applicatiefabrikanten jouw persoonsgegevens niet doorgeven aan derden. Welke regels hiervoor precies gelden, is voor veel mensen vaak onduidelijk. Hierdoor weten zij niet wat er met hun gegevens gebeurt. Maar liefst 84 procent van de ondervraagden vindt dat apps en websites duidelijker moeten aangeven waarvoor zij persoonlijke data gebruiken. Meer weten hoe mensen uit de verschillende regio’s in Nederland hierover denken? Je vindt het in de visual.