Vier op de tien Nederlanders controleren privéberichtjes van hun partner

Sinds de uitbraak van de coronacrisis mailen, chatten en DM’en we non-stop met elkaar. Je zou verwachten dat Nederlanders in een relatie de online privacy van hun partner respecteren. Maar is dat ook zo? Laten geliefden elkaar vrij in hun digitale communicatie of checken ze stiekem elkaars gespreksgeschiedenis? Vinden Nederlanders het überhaupt een probleem als hun partner meeleest, of houden zij bepaalde gesprekken liever verborgen?

VPNdiensten deed onderzoek naar digitale communicatie en –privacy onder 1.023 Nederlandse volwassenen met een relatie. Benieuwd naar de meest opvallende resultaten? Je vindt ze hieronder.

Stel: je partner zit continu met een glimlach naar zijn of haar telefoon te gluren. Daar word je toch nieuwsgierig van? Het onderzoek wijst uit van wel. Zo heeft maar liefst 36 procent van de Nederlanders in een relatie weleens een privébericht van zijn of haar partner gecontroleerd. Met ruim zestig procent maken vooral jonge vrouwen zich hier schuldig aan. Bekijk de visual hieronder om te zien wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën.

Iedereen heeft geheimen, ook online. Uit het onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders weleens digitaal iets heeft achtergehouden voor zijn of haar partner, zoals chatberichten, foto’s of filmpjes. Meer dan de helft van de jonge mannen doet dit weleens, wat fors vaker is dan andere respondenten. Ben je benieuwd naar de exacte cijfers per geslacht en leeftijdscategorie? Bekijk dan de visual.

Chatberichten zijn privé. Ongeacht of het chatverkeer zich op een computer- of telefoonscherm afspeelt, is het eigenlijk not done om zomaar mee te lezen. Toch heeft maar liefst een kwart van de Nederlanders in een relatie hier vaak lak aan. Zij kijken weleens stiekem over de schouder mee als hun vriend(in) aan het chatten is. In Overijssel doen zelfs vier op de tien respondenten dit. In hoeverre dit geldt voor stelletjes in andere provincies, zie je terug in de visual.

Cybersecurity begint bij goed wachtwoordbeheer. Of dit ook de reden is waarom een zesde van de Nederlanders in een relatie zijn of haar wachtwoord liever geheimhoudt voor hun wederhelft, is nog maar de vraag. Over het algemeen willen vooral mannen niet dat hun vriend(in) de toegangscode tot hun telefoon of laptop weet. Bekijk de visual hieronder om te zien wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën.

Heb jij weleens ruziegemaakt met je geliefde vanwege een verkeerde like of comment of social media? Geen zorgen, je bent niet de enige. Maar liefst een vijfde van de Nederlanders in een relatie ruziet weleens met zijn partner over platforms als Instagram, Facebook en Tiktok. Bij jongvolwassenen geldt dit zelfs voor ruim dertig procent. Benieuwd in hoeverre dit opgaat voor respondenten uit andere leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

 

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *