Een op drie Nederlanders is onvoorzichtig met privacygevoelige informatie op werk

Vanaf mei 2018 moeten overheden, bedrijven en verenigingen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG dient twee doelen: ten eerste de bescherming van persoonsgegevens en ten tweede het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen de EU. Wat weten Nederlanders drie jaar later eigenlijk nog van de AVG? Hebben zij voldoende kennis van de regels en leven zij deze na? In hoeverre vertrouwen zij hun werkgever met hun persoonsgegevens?

VPNdiensten.nl legde een aantal stellingen voor aan 1.028 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.

Binnen een organisatie is het van cruciaal belang dat werknemers zowel op persoonlijk- als bedrijfsniveau vertrouwelijk omgaan met privacygevoelige gegevens. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit niet altijd het geval is. Met maar liefst 48 procent delen vooral hoogopgeleide vrouwen weleens privacygevoelige informatie met anderen. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende opleidingsniveaus? Je vindt het in de visual.

Hoe meer werknemers weten over de AVG-wetgeving, hoe bewuster zij zijn van de risico’s. Hoewel een aanzienlijk deel van de werkende Nederlanders onvoldoende kennis heeft over de AVG, heeft een klein deel van hen behoefte aan extra voorlichting. Zo weet maar liefst de helft van de respondenten tot dertig jaar onvoldoende over de wet en wil slechts een derde van hen hier meer over leren. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual. 

Organisaties moeten zich aan de opgestelde regels van de AVG-wetgeving houden. Toch is een deel van de Nederlanders er niet van overtuigd dat zijn of haar werkgever dit doet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst een kwart van de werkende Nederlanders denkt dat de organisatie waarvoor hij of zij werkt niet volledig AVG-proof is. Vooral jonge werknemers wantrouwen het AVG-beleid van hun werkgever. Bekijk de visual voor de exacte verhouding tussen de verschillende leeftijdscategorieën.

Werkende Nederlanders mogen ervan uitgaan dat hun persoonlijke data zoals adres-, telefoon- of bankgegevens niet via hun werkgever op straat belanden. Toch blijkt uit het onderzoek dat niet iedereen hier zo stellig over is. Zo denkt maar liefst veertien procent van de ondervraagden dat zijn of haar privégegevens niet veilig zijn op het werk. Opvallend genoeg zijn Zuid-Hollanders het meest sceptisch over hoe hun werkgever hun persoonsgegevens beschermt. In hoeverre dit geldt voor respondenten uit de andere provincies, zie je in de visual. 

Niet alleen werkgevers zijn verantwoordelijk voor gegevensbescherming, ook werknemers spelen hierin een belangrijke rol. Uit het onderzoek blijkt dat lang niet iedereen bedrijfs- en/of persoonsgevoelige informatie in een veilige omgeving opslaat. Het lijkt erop dat alleen hoogopgeleide mannen het belang inzien van fatsoenlijk databeheer; driekwart van hen bewaart belangrijke gegevens altijd in de cloud of op een bedrijfsnetwerk. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende opleidingsniveaus? Je ziet het in de visual.

Ontdek in dit artikel van Mark Bakker wat je kan doen voor optimale online security of lees hoe je een VPN gebruikt voor meer online veiligheid.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *