Facebook-account gehackt? Stappenplan om je account veilig te stellen
Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten als je Facebook gehackt is, bijvoorbeeld het controleren van je recente activiteiten, je wachtwoord veranderen en tweetrapsverificatie instellen.
In dit artikel laten we je precies zien wat je moet doen als je Facebook-account is gehackt. Ook lees hoe je er achter kunt komen óf een hacker is binnengedrongen.
Inhoudsopgave
Is mijn Facebook-account gehackt?
Het is niet altijd meteen duidelijk als je Facebook-account gehackt is, maar je komt er vaak vroeg of laat wel achter. Er zijn namelijk een aantal signalen die erop wijzen dat iemand toegang heeft tot je gegevens. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Je wachtwoord is veranderd
Als je wachtwoord is veranderd zonder dat je dat zelf hebt gedaan, is de kans groot dat je met een hacker te maken hebt. Als een hacker toegang heeft tot je account, kan hij je wachtwoord veranderen. Als het goed is krijg je daar wel een bevestiging van in je e-mail.
Krijg je dus zo’n mailtje, dan is het zaak om meteen de stappen verderop in dit artikel te nemen, want dan is de kans groot dat je gehackt bent.
Iemand heeft berichten onder jouw naam gepost
Veel hackers zijn eigenlijk bots die advertenties op je profiel zetten. Als er opeens berichten op je profiel verschijnen die je niet zelf hebt geplaatst, is dat waarschijnlijk het werk van een hacker.
Meestal gebeurt dat automatisch, maar het betekent wel dat er iemand je account in kan, dus snel naar het stappenplan hieronder.
Andere signalen
Er zijn meer signalen die erop kunnen wijzen dat je account gehackt is. Iemand kan bijvoorbeeld je gegevens aanpassen, zonder dat je daar zelf erg in hebt. Let ook goed op berichten van vrienden die links van je hebben ontvangen, dat is ook altijd een rode vlag.
Ook koppelingen met andere apps kunnen erop wijzen dat iemand anders jouw account gebruikt. En houd je mail goed in de gaten, want Facebook houdt gelukkig zelf ook een oogje in het zeil.
Mijn Facebook is gehackt, wat moet ik doen?
Hoe je het ook hebt ontdekt, je wil natuurlijk zo snel mogelijk zorgen dat je je gehackte Facebook-account weer terug hebt. Er zijn een paar stappen die je zeker moet ondernemen, en een aantal die ook nog wel handig zijn om te doen.
- Overal uitloggen. Het eerste wat je moet doen als je vermoedt dat je Facebook-account is gehackt, is uitloggen op alle apparaten waarop je bent aangemeld. Ga hiervoor naar Beveiligings- en aanmeldinstellingen en scrol naar Waar je bent aangemeld. Ga door de lijst en log onbekende apparaten uit, of log overal even uit voor de zekerheid.
- Wachtwoord veranderen. Als je eenmaal overal bent uitgelogd, is het zaak meteen je wachtwoord te veranderen. Het kan zijn dat iemand je wachtwoord heeft gestolen, of dat je hem per ongeluk ergens hebt ingevuld waar iemand hem kan terugzien. Met een nieuw en sterk wachtwoord zorg je ervoor dat niemand je account meer in kan, zelfs niet als ze dat eerder wel konden.
- Controleer je recente activiteiten. Alles wat je op Facebook doet, wordt opgeslagen in een logboek. Via de profielfoto, Instellingen en privacy en Activiteitenlogboek kun je precies zien wat er met je account is gebeurd. Zie je vreemde activiteit die je zelf niet hebt ondernomen? Dan ben je waarschijnlijk gehackt.
- Rapporteer aan Facebook. Wat de reden van de hack ook is, het is altijd goed om aan Facebook te laten weten wat er aan de hand is. Zo kunnen ze je op de hoogte houden van ontwikkelingen, en je misschien helpen met wat extra tips.
- Waarschuw vrienden en familie. Ook al heb je je wachtwoord veranderd en is er geen recente activiteit geweest, het kan zijn dat je vrienden of familie vreemde berichten hebben gekregen, of dat er onder jouw naam rare berichten zijn geplaatst. Stel ze gerust door ze even een berichtje te sturen met de mededeling dat je gehackt was en waarschuw ze dat ze niet op linkjes moeten klikken die vanuit jouw naam worden verstuurd.
Hoe voorkom je dat je Facebook-account gehackt wordt?
Er zijn verschillende manieren waarop je Facebook gehackt kan worden – door een oplettendheid van jou, een bug in het systeem, of een groot datalek bijvoorbeeld.
Je kunt niet altijd voorkomen dat een kwaadwillende toegang krijgt tot je account, maar je kunt het hackers wel zo moeilijk mogelijk maken.
Zorg voor een sterk wachtwoord
Het is belangrijk dat je Facebook-account beveiligd is met een sterk wachtwoord. Gebruik een lang wachtwoord met verschillende leestekens en nummers, of gebruik een extra lange wachtzin die je makkelijk kunt onthouden.
We raden ten zeerste aan om het verzinnen en onthouden van sterke wachtwoorden uit te besteden aan een wachtwoordmanager. Welke? Dat lees je in ons artikel over de beste password managers.
Houd je gegevens up-to-date
Zorg dat je altijd de juiste gegevens in je account hebt staan – denk aan je e-mailadres, je telefoonnummer en je geboortedatum. Deze informatie kun je nodig hebben om te verifiëren dat jij de eigenaar van het account bent.
Zorg voor tweestapsverificatie
Tweestapsverificatie of 2FA is onmisbaar bij belangrijke online accounts, en Facebook is er daar zeker een van. Zet het dus altijd aan. Het kost je misschien iets langer om in te loggen, maar de kans dat je ooit wordt gehackt wordt bijna oneindig veel kleiner.
2FA is een dubbele inlog: niet alleen je gebruikersnaam en je wachtwoord zijn vereist, maar je moet nog een extra handeling verrichten die alleen jij kunt verrichten. Zo worden je gegevens beter beschermd.
Lees hier hoe je 2FA inschakelt op Facebook.
Pas op voor phising
Een van de manieren waarop kwaadwillenden je account kunnen hacken, is door middel van phishing. Bij phishing krijg je een bericht met een link die lijkt op een bekende website, maar in werkelijkheid word je naar een kopie gestuurd. Vul je daar je gegevens in, dan hebben de hackers je inloggegevens in handen.
Klik dus niet zomaar op een willekeurige link. Wil je naar Facebook gaan? Typ dan zelf de url in je browser, en dubbelcheck bij het inloggen altijd of je inderdaad op facebook.com zit.
Hoe wijzig ik mijn Facebook wachtwoord?
Je Facebook-wachtwoord wijzigen werkt als volgt:
- Klik op je profielfoto en ga naar Instellingen en privacy.
- Klik op Instellingen.
- Ga naar Beveiliging en aanmelding en klik bij Wachtwoord wijzigen op Bewerken.
- Voer het nieuwe wachtwoord in en bevestig je huidige wachtwoord.
- Sla de wijzigingen op.
Je kunt je wachtwoord ook wijzigen via het Accountcentrum, dat je vindt in de instellingen van Facebook. Deze optie is op dit moment nog niet voor iedereen beschikbaar.
Pas je wachtwoord zo vaak aan als je zelf wil, hoe vaker hoe beter. Wachtwoordmanagers als NordPass maken inzichtelijk wanneer je wachtwoorden aan vernieuwing toe zijn. Wacht dus niet tot je gehackt wordt, maar wees mogelijke hackers voor.
Facebook wachtwoord opnieuw instellen
Als je je Facebook wachtwoord vergeten bent, of iemand anders heeft hem aangepast, kun je je wachtwoord opnieuw instellen. Ga naar de identificatie-pagina van Facebook en vul je e-mailadres of mobiele nummer in.
Facebook neemt je dan mee door de stappen waarmee je je wachtwoord kunt resetten, zodat je weer in je account kunt.
Wat is tweetrapsverificatie en hoe werkt het op Facebook?
Tweetrapsverificatie of 2FA is een manier om ervoor te zorgen dat hackers veel minder makkelijk je account in kunnen. Tweetrapsverificatie is een extra beveiligingslaag waarmee je bewijst dat jij het bent die probeert in te loggen.
Dat kan bijvoorbeeld zijn door een sms-bericht waarin je op een link moet klikken, een code die je naar je telefoonnummer gestuurd krijgt of een vooraf ingestelde verificatie-app.
Om 2FA in te stellen op Facebook ga je naar Beveiligings- en aanmeldinstellingen en klik je op Bewerken. Je krijgt nu een aantal mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Wat je daarna nog kunt doen, is het downloaden van de herstelcodes, voor het geval dat je bijvoorbeeld je mobiele telefoon kwijtraakt. Bewaar deze goed op een plek waar ze niet gestolen kunnen worden!
Je kan bovenstaande ook regelen in het Accountcentrum, dan ziet het er als volgt uit:
Hoe rapporteer je een Facebook account na een hack?
Een gehackt Facebook-account is in principe niet iets wat je hoeft te rapporteren aan Facebook. Er wordt vanzelf een melding gemaakt in de systemen als je je wachtwoord probeert terug te krijgen, dus Facebook weet wel wat er aan de hand is.
Het is een ander verhaal als je een nep-account tegenkomt, of bijvoorbeeld een account dat zich voordoet als jou of iemand die je kent. In dit gevallen kun je het wel aan Facebook laten weten. Ga daarvoor naar het betreffende profiel en klik op het logo van de cirkel met de drie puntjes, en klik vervolgens op Rapporteren. Facebook gaat dan kijken of er iets aan gedaan kan worden.
Waarom komen Facebook hacks zoveel voor?
Cybercriminelen zijn dol op persoonsgegevens. Eén van de meest voorkomende vormen van online fraude is phishing, waarmee hackers jou benaderen om op malafide linkjes te klikken. Hoe meer zij over jou weten, hoe persoonlijker ze deze boodschap kunnen maken. En hoe eerder jij geneigd bent om er in te tuinen, omdat de berichten die je ontvangt uit betrouwbare bron lijken te komen.
Facebook is uiteraard een ware schat aan persoonlijke informatie, die je in de meeste gevallen er zelf op hebt gedeeld. Criminelen kunnen er veel over je te weten komen. Daarom is het ook raadzaam om goed op te letten wat je allemaal op Facebook zet. Het kan zomaar tegen je gebruikt worden, hoe onschuldig het ook lijkt. Deel je bijvoorbeeld kiekjes vanaf je vakantieadres? Boeven weten dan dat je niet thuis bent, gouden info voor inbrekers.
Wat ook meespeelt, is dat zo’n beetje de hele wereld op Facebook zit. Een hack verspreid zich snel als een olievlek naar al je contacten, en de contacten van jouw contacten, et cetera. Door het enorme aantal potentiële slachtoffers is de kans dat criminelen een keertje ‘beet’ hebben, ook heel groot. Zoals het bekende gezegde luidt: hoge bomen vangen veel wind. Facebook is een enorm doelwit, omdat het zo’n groot sociaal medium is.
Conclusie
Iedereen kan gehackt worden, en jij dus ook. Als je Facebook-account gehackt is, merk je dat meestal vanzelf. Vrienden krijgen vreemde links vanuit jouw naam, je gegevens kloppen niet meer, of je wordt zelfs helemaal uit je account gegooid.
Als je gewoon nog toegang tot je e-mailadres en je telefoonnummer hebt, is het niet zo ingewikkeld om je account weer in handen te krijgen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen: zorg voor een sterk wachtwoord en stel tweetrapsverificatie in om je account te beschermen.
Veelgestelde vragen over Facebook hacks
Als je Facebook-account gehackt is, moet je meteen een paar stappen ondernemen. Verander sowieso je wachtwoord, en log overal uit waar je aangemeld bent. Dat zou voldoende moeten zijn, maar we raden aan om ook even je recente activiteiten te checken, je vrienden en familie op de hoogte te stellen, en tweetrapsverificatie in te stellen.
Zeg nooit nooit, maar je kunt het in elk geval ontzettend moeilijk maken voor hackers. Zorg voor een sterk wachtwoord en stel tweetrapsverificatie in, en houd je gegevens up-to-date. Dan is de kans vrijwel nihil dat iemand zomaar je account in kan komen.
Geen paniek! Verander je wachtwoord, en log overal uit waar je bent ingelogd. Check goed of je gegevens zoals je e-mailadres en telefoonnummer nog kloppen, en er is eigenlijk niets meer aan de hand.