Wat is mijn IP? Achterhaal hier direct je IP-adres

Hieronder vind je heel duidelijk het antwoord op de vraag "wat is mijn ip adres?". Wij hebben deze tool op onze website gezet zodat jij je eigen IP-adres gemakkelijk kunt achterhalen. Check hieronder nu direct jouw IP-adres.

Wat is mijn IP-adres?
18.119.139.50
Mijn IP-adreslocatie: Columbus
Internetprovider: Amazon.com, Inc.
Jouw online activiteiten kunnen door jouw internetprovider en iedereen die jouw verbinding bespioneert worden gezien.

Dit IP adres verbergen? Klik hier voor hoge korting op NordVPN, onze best geteste VPN. 30 dagen lang uitproberen zonder risico

Inhoudsopgave

Wat is een IP adres?

IP adres staat voor ‘Internet Protocol adres’, een reeks afspraken die het mogelijk maakt om apparaten via een netwerk met elkaar te verbinden. Elk apparaat dat je met een computernetwerk verbindt, krijgt een uniek nummer toegewezen. Dit heet het IP adres. Hierdoor kunnen apparaten binnen je netwerk met elkaar communiceren.

Als je bijvoorbeeld een printer aansluit aan je thuisnetwerk, kan elke computer binnen dat netwerk documenten naar die printer sturen. De data wordt namelijk via het netwerk naar het juiste IP adres gestuurd, zodat je iets kan afdrukken. Dit is uiteraard veel flexibeler dan dat je een printer rechtstreeks aan je computer aansluit. Want dan kan alleen de aangesloten computer bestanden afdrukken.

Je router zorgt ervoor dat al je apparaten een IP adres krijgen binnen het netwerk, en zorgt ervoor dat alle data van en naar de juiste IP adressen loopt.

Wat is een openbaar IP-adres?

We maken onderscheid tussen twee soorten IP adressen: privé en openbaar.

Een openbaar IP adres heb je nodig om verbinding te maken met internet. Je kan het vergelijken met een telefoonnummer: om te communiceren met een server op internet moet jouw device verbinding maken met het IP adres van die server. De server moet vervolgens weten wat jouw IP adres is, om de gevraagde informatie terug te sturen.

Dus als jij een website opvraagt met de browser op je computer, stuurt deze een verzoek naar het IP adres van de webserver. De webserver stuurt vervolgens de gevraagde pagina naar jouw IP adres.

Daarom is jouw openbare IP adres een uniek nummer. Niemand in de wereld heeft hetzelfde IP adres als jij. Anders zou er snel verwarring ontstaan waar bepaalde data naartoe moet.

Is er ook een privé IP-adres?

Er bestaan ook privé IP adressen. Die gebruik je binnen je lokale netwerk en worden alleen gebruikt door de apparaten binnen dat netwerk. Die lokale IP adressen hoeven daarom ook niet uniek te zijn.

Privé IP adressen worden toegekend door je router. Die zorgt er dus voor dat alle apparaten binnen je netwerk een eigen nummer hebben en met elkaar kunnen praten. Je kunt dit vergelijken met een interne telefooncentrale die verschillende toestellen binnen een gebouw met elkaar verbindt.

Verschil openbaar IP en privé IP

Het verschil tussen een openbaar en een privé IP adres zit hem in waar je wat mee wil verbinden. Privé IP adressen verzorgen de communicatie tussen apparaten in je eigen netwerk en een openbaar IP adres verzorgt de communicatie met de buitenwereld.

Opnieuw is dit goed te vergelijken met telefonie: als een bedrijf een interne telefooncentrale heeft, kunnen werknemers met elkaar bellen via interne telefoonnummers. Dit blijft allemaal ‘binnen het gebouw’. Als iemand echter met een nummer buiten het bedrijf wil bellen, gaat dat via het telefoonnetwerk van de provider.

Door dit systeem hoeft elk apparaat op je thuisnetwerk geen uniek internet IP adres te hebben. Alle interne apparaten maken namelijk verbinding met de buitenwereld via je internet router. Die heeft één uniek IP adres wat voor de buitenwereld zichtbaar is, en zorgt er voor dat als jij met je pc een webpagina opvraagt, dit naar de server gaat, en vervolgens stuurt de router het antwoord naar je pc.

Al je apparaten hebben dus binnen je netwerk unieke eigen interne IP adressen en delen samen één openbaar IP adres voor contact met de buitenwereld.

Hoe kunnen sites mijn IP-adres zien?

Om twee apparaten met elkaar te kunnen laten communiceren, moeten beide apparaten elkaars IP adres weten. Daarom wordt dit automatisch meegestuurd met elk stukje data dat over internet reist. Dit kan ook niet anders, want hoe moet bijvoorbeeld een webserver jou een webpagina sturen als de server je IP adres niet weet?

Heel simpel gezegd: als jij een brief stuurt met een vraag, maar je vermeldt je eigen adres niet, kan de ontvanger je ook geen antwoord sturen.

Waarvoor worden IP-adressen gebruikt?

IP-adressen zijn de ruggengraat van het internet. Elk apparaat dat met internet verbonden is, krijgt een IP adres toegewezen. Zonder een IP adres is het niet mogelijk om op internet met andere apparaten te communiceren. Als jij een webpagina opvraagt bij een webserver, stuur je het verzoek naar het IP adres van de webserver. De webserver stuurt de gevraagde pagina vervolgens naar jouw computer. Als één van de twee partijen geen IP adres zou hebben of bekend zou maken, zou de communicatie niet mogelijk zijn.

Naast die openbare, unieke IP adressen maakt je thuisnetwerk gebruik van privé IP adressen. Zo kunnen je smartphone, tablet, computer en bijvoorbeeld je smart verlichting allemaal via je router met elkaar communiceren. Die lokale IP adressen hoeven niet wereldwijd uniek te zijn, zo lang ze maar uniek zijn binnen je eigen netwerk. Je printer en je computer moeten dus binnen je eigen netwerk een eigen intern uniek IP adres krijgen.

Je openbare IP adres maakt je dus ook identificeerbaar. Je internetrouter heeft immers een uniek openbaar IP adres wat door de provider wordt toegewezen. De provider kan dus tot aan de deur achterhalen waar bepaalde data vandaan komt of wordt ontvangen. Omdat alleen het openbare IP adres zichtbaar is, is vervolgens niet (zonder forensisch onderzoek) te achterhalen welk apparaat binnen het thuisnetwerk iets heeft verstuurd of ontvangen.

Daarnaast bevat een IP adres informatie over je locatie. Je kan dit vergelijken met het kengetal van een telefoonnummer. Als je in je display ziet dat een nummer begint met 020, weet je dat het gesprek waarschijnlijk uit Amsterdam komt. Die locatie-informatie is ook zichtbaar voor derden. En dit wordt gebruikt door bedrijven om te bepalen wat voor informatie je wel of niet kan zien op jouw locatie.

Een bekend voorbeeld hiervan is Netflix, die op basis van je IP adres vaststelt in welk land je bent, en je alleen die films en series laat zien waar ze voor jouw land de rechten hebben.

IP-adres van je internetverbinding

Het IP-adres dat je bovenaan deze pagina ziet staan, is het IP adres van jouw internetverbinding. Dit is waarschijnlijk het IP-adres van de router in het gebouw waar je zit of  je mobiele internetverbinding (4g of 3g). Wanneer je een VPN verbinding of proxy gebruikt zie je het IP-adres van de VPN- of proxy server waar je mee verbonden bent. Als je via een router het internet gebruikt is het ook zo dat je apparaat zelf nog een IP adres heeft. Dit is het IP-adres dat gebruikt wordt in het lokale netwerk.

Het IP-adres dat je hierboven ziet is zoals je kunt zien gemakkelijk te achterhalen. Elke online dienst en website die je gebruikt is in feite in staat om dit adres in te zien en op te slaan. Wanner je dat niet wilt kan het een goed idee zijn om een VPN te gebruiken.

VPN gebruikers hebben hun laptop en mobiele telefoon via een router veilig verbonden met het internet

Ander IP-adres nodig?

Er zijn verschillende redenen om een ander IP adres te willen gebruiken op het internet.

  • Zo kan het zijn dat je op basis van je IP-adres geblokkeerd bent van bepaalde websites.
  • Of dat je simpelweg je privacy beter wilt beschermen op het internet en zodoende een ander IP-adres wilt gaan gebruiken.
  • Ook het omzeilen van geografische blokkades is mogelijk met een ander IP adres.

Met een VPN service neem je gemakkelijk een ander IP-adres aan zodat al het bovenstaande mogelijk is. Met een druk op de knop kun je je eigen IP-adres veranderen. Gebruik 1 van onderstaande VPN services voor een ander eigen IP-adres.

Moet je je IP-adres verbergen of veranderen?

Jouw gedrag online is makkelijk te traceren dankzij je IP adres. En met traceren bedoelen we niet alleen waar het vandaan komt of naar toe gaat. Je IP adres is een uniek nummer waarmee een profiel van je online gedrag vastgelegd kan worden. Google houdt bijvoorbeeld bij welke IP adressen welke zoekopdrachten uitvoeren, om vervolgens gerichte advertenties te tonen aan de gebruiker van dat IP adres.

Als jij googelt op hotels in Frankrijk, ‘weet’ Google dat iemand met jouw IP adres deze zoekopdracht uitvoerde en waarschijnlijk een vakantie wil boeken. Google kan vervolgens via hun eigen advertentie netwerk op allerlei sites advertenties tonen die met vakantie te maken hebben. De advertenties ‘zien’ dus je IP adres en laten de boodschap zien waarvan Google op basis van je gedrag denkt dat je er gevoelig voor bent.

Daarnaast zijn er diverse scenario’s waarbij het zelfs van levensbelang is om je IP adres te verbergen. Als je bijvoorbeeld journalist bent of activist, en te maken hebt met veel privacygevoelige informatie, kan het prijsgeven van je IP adres gevaar opleveren voor jou en/of je bronnen.

En tenslotte gebeurt het helaas wel eens dat een forum of site een bepaald IP adres van de site weert. IP adressen worden namelijk gerecycled: het IP adres wat je nu hebt kan vorige week nog door de provider zijn toegewezen aan je buurman. En als de buurman zich op een forum misdraagt, kan dat betekenen dat ‘zijn’ IP adres is geblokkeerd. Omdat jij het nu hebt gekregen, zit jij met de gevolgen.


Je openbare IP-adres verbergen met een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) maakt jouw surfgedrag veilig anoniem. Dat doet een VPN door al jouw data langs de eigen server te leiden. De eigen server versleutelt jouw data en verandert je IP adres. Zo is voor de buitenwereld jouw IP adres onzichtbaar. Hierdoor is je privacy een stuk beter beschermd.

Een leuk extra van een VPN aanbieder is dat het jouw IP adres zó kan veranderen, dat het lijkt alsof je je in een heel ander land bevindt. Dit geeft je vervolgens toegang tot inhoud die bedrijven achter een geoblokkade verborgen houden.

Een bekend voorbeeld is Netflix, waarbij het aanbod aan series en films afhankelijk is van het land waarin je je bevindt. Maar ook webwinkels bieden bepaalde digitale producten alleen aan als je in ‘het juiste land’ zit. De bekende audioboekenwinkel ‘Audible’ verkoopt bijvoorbeeld bepaalde titels alleen in de VS of in het Verenigd Koninkrijk.

Door je IP adres te veranderen met een VPN, is opeens elk audioboek gewoon in Nederland te koop.

Beste VPN’s voor veranderen IP adres

We stellen drie van onze favoriete VPN’s aan je voor waarmee je in een handomdraai je IP adres verandert – en dus je ware IP adres verbergt.


NordVPN

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

  • Snelle servers
  • Uitstekende software en apps
  • Erg goede prijs
  • Betrouwbare en snelle klantenservice
  • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review

NordVPN is onze favoriete VPN service. Dit zie je terug in ons overzicht met de beste VPN’s. Je IP-adres veranderen met NordVPN, je opent het programma en klikt vervolgens op de “verbind” knop. De software zal verbinding maken met een VPN-server waardoor het voor andere lijkt alsof je een ander IP-adres hebt. Je kunt ook nog kiezen voor een bepaalde server in een bepaald land of bepaalde stad voor het omzeilen van geografische blokkades.

Check je IP nadat je verbonden bent met een VPN server van NordVPN en je zult zien dat je een andere IP adres hebt nadat je verbonden bent.


Surfshark

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

  • Goedkoop en betrouwbaar
  • Supersnelle servers
  • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Het veranderen van je IP adres is ook met Surfshark een fluitje van een cent. En naast het feit dat Surfshark een zeer lage prijs heeft, kun je deze VPN ook nog eens op zoveel apparaten installeren als je wil. Zo kun je dus de IP adressen van al je devices (denk aan pc’s, laptops, smartphones, tablets, et cetera…) veranderen zonder dat er een limiet aan zit.

Een groot voordeel ten opzichte van de meeste VPN’s! Ook zijn de apps van Surfshark zeer compleet en de servers zijn hartstikke snel.


CyberGhost

CyberGhost is een VPN-service die iets goedkoper is maar toch prima werkt. De software van CyberGhost is gemakkelijk in gebruik en ook hier heb je je eigen ip adres veranderd in een IP adres van een VPN server van CyberGhost. De snelheid is prima en als je verbonden bent heb je in dat veruit de meeste gevallen niet eens door.

8.81 /10
Vanaf
€2.03
/maand
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.

  • veel serverlocaties
  • gebruiksvriendelijke software en apps
  • 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Lees CyberGhost review

Zoals gezegd zijn de kosten voor CyberGhost erg laag. Voor iemand die een betaalbare maar toch hele goede VPN service zoekt is CyberGhost daadwerkelijk de perfecte oplossing.


Locatie bepalen aan de hand van IP-adres

Aan de hand van een IP adres kan ook gezien worden in welk land, welke regio en soms zelfs binnen welke stad iemand zich bevindt. Dit kun je dus ook duidelijk zien bij de bovenste gegevens. Elk IP-adres is namelijk gekoppeld aan een bepaalde partij, bijvoorbeeld Ziggo, waarvan ook weer bekend is in welk land deze partij actief is. Op deze manier is het gemakkelijk om de locatie van iemand te achterhalen aan de hand van een IP-adres.

Op deze manier is het dus ook gemakkelijk voor partijen zoals Netflix en en Videoland om geografische blokkades in te stellen. Met de hulp van een VPN kunnen deze geografische blokkades overigens omzeild worden.

Conclusie

Zonder IP adres is het onmogelijk voor apparaten om met elkaar te communiceren, net zoals het onmogelijk is om iemand te bellen zonder telefoonnummer.

Je IP adres bevat echter ook informatie over je locatie en maakt het mogelijk om een profiel van je gedrag op te bouwen. Hierdoor is een IP adres dus niet zo best voor je privacy. Het is mogelijk om je tot aan de voordeur te traceren op basis van je IP adres.

Het loont daarom om je IP adres te verbergen met een VPN. Een VPN versleutelt je data en verandert je IP adres. Bijkomend voordeel is dat je met een veranderd IP adres ook kan doen alsof je je in een ander land bevindt, waardoor je toegang krijgt tot sites, diensten en soms ook producten die anders achter een goeblokkade verborgen blijven.

Maar de belangrijkste reden om je IP adres te verbergen is dat het je privacy goed beschermt tegen overheden en grote bedrijven, zoals adverteerders.


Veelgestelde vragen

Een IP adres is een uniek nummer voor elk apparaat binnen een netwerk, wat het mogelijk maakt dat deze apparaten met elkaar communiceren. Interne (privé) IP adressen werken alleen binnen je eigen netwerk. Voor communicatie met internet heb je een openbaar IP adres nodig, wat je krijgt toegewezen door je internet provider.

Bovenaan deze pagina zie je onze eigen tool die je meteen je IP adres laat zien.

Je IP adres wordt door je internet provider toegewezen. Je hoeft dat dus niet zelf te onthouden. Als je wil weten wat jouw IP adres nu is, kijk hierboven!

Je router heeft een eigen IP adres in je netwerk. Dit adres kun je vinden in de documentatie van je router.

Je IP locatie is het deel van het IP adres wat aangeeft in welke geografische locatie je computer zich bevindt. Je kunt dit vergelijken met het kengetal van een telefoonnummer. Elk IP adres laat dus automatisch zien vanuit welke locatie het wordt gebruikt, tenzij je gebruikmaakt van een VPN dienst die je IP adres verandert.

Met een IP adres kun je je locatie achterhalen en welke provider je gebruikt. Bedrijven kunnen je IP adres volgen en op basis daarvan een profiel van je surfgedrag opbouwen.

Categorieën: Privacy