Trick or Treat: hoe hackers je gegevens stelen via wifi-hotspots

Werk je vanuit openbare plaatsen en gebruik je wifi-hotspots? Je wil vast graag wilt weten wie er achter de deur zou kunnen staan als je verbinding maakt met een netwerk zonder wachtwoordverificatie.

Omdat steeds meer openbare gelegenheden gratis wifi bieden aan hun klanten, ontstaan er ook veiligheidsrisico’s. Het wordt voor hackers gemakkelijker om toegang te krijgen tot gebruikersgegevens als een hotspot vrij toegankelijk is. Alles wat je via dat netwerk deelt, inclusief bankwachtwoorden en creditcardgegevens, kunnen worden bekeken als je het via het web verstuurt.

In 2021 was bij 85% van de datalekken een menselijk element betrokken, wat betekent dat ze voorkomen hadden kunnen worden als er veiliger was gebrowsed. 61% was te wijten aan gestolen of opgevangen. 

Hoe doen hackers dat? 

Het is bijna onmogelijk om in te breken in persoonlijke en beveiligde wifi-netwerken. In openbare hotspots kunnen hackers echter gemakkelijk een val opzetten om al je gegevens te bemachtigen. Als je op een luchthaven op het laatste moment extra bagage wilt bijkopen en gebruik maakt van de gratis wifi, kun je besparen op de bagagekosten maar verlies je misschien wel geld als je creditcardgegevens zijn blootgesteld.  

Een andere manier om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens is door apparaten te vinden met gedeelde toegang op hetzelfde netwerk.

Hoe kunnen hackers misbruik maken van mijn informatie? 

Van heel voor de hand liggende manieren – je wachtwoorden of inloggegevens, betalingsgegevens of privégegevens die vaak als “veiligheidsvragen” worden gebruikt – tot het stelen van persoonlijke foto’s. Wie zou dat nu willen?  

Er zijn echter nog andere manieren om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Het stelen van je bedrijfsgegevens van een persoonlijke computer, zoals klantendatabases, financiële gegevens of andere informatie, kan grote schade aanrichten.

Via openbare wifi kunnen hackers virussen, wormen, trojans en adware naar je computer sturen. Soms verschijnen de vervelende advertenties gewoon via het open netwerk, en zodra je de verbinding verbreekt, verdwijnen ze. Maar in andere gevallen kunnen de programma’s op je apparaat worden geïnstalleerd, en de kosten om deze te verwijderen zijn soms net zo hoog als een nieuwe computer kopen

Hackers kunnen ook misbruik maken van persoonlijke gegevens door sessies te kapen. Dit is als hun computer jouw sessie kopieert en begint te doen alsof jij het bent. De hacker heeft onbeperkte toegang tot de gegevens nadat je je op een website hebt aangemeld, of het nu om je e-mailaccount of bankrekening gaat

In 2020 is malware in totaal met 358% toegenomen en ransomware met 435% in vergelijking met 2019. 

Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen deze risico’s en toch te profiteren van gratis hotspots. Wat moet ik doen? 

1. Deel niets dat privé is

Gebruik altijd je mobiele netwerk (data) voor banktransacties en nooit openbare hotspots. Als je verbinding maakt met een hotspot, schakel dan het delen van je computergegevens via het netwerk uit. In Windows zal een pop-up je normaal vragen of je het netwerk vertrouwt. In MacOS is delen standaard uitgeschakeld en moet je toestemming vragen om je gegevens via netwerken te delen. 

2. Gebruik een VPN

VPN is een privénetwerk dat alles versleutelt dat je via wifi verstuurt en ontvangt. Als iemand toegang probeert te krijgen tot je gegevens, zullen ze die niet kunnen lezen omdat het een brij code is.


Geen trick, wel een treat: de beste Halloween deals voor VPN

Wil je met VPN een grote stap zetten om je digitale beveiliging te verbeteren? Twee van de beste VPN-aanbieders hebben, speciaal voor Halloween, een schrikbarend goede deal voor je:

  • Private Internet Access VPN viert Halloween met een buitengewoon voordelige VPN aanbieding. Je krijgt nu 85% korting op een abonnement voor 3 jaar. Alsof dat niet genoeg is, krijg je ook nog 3 maanden extra, gratis en voor niets. Deze e betaalt dus slechts €1,79 per maand!  Dit is de beste Halloween VPN deal die we zijn tegengekomen. Sla dus snel je slag!

Private Internet Access VPN is erg goed als privacy en digitale veiligheid belangrijk voor je zijn. Voor streaming kun je beter een andere keuze maken, zoals CyberGhost hieronder.


  • Voor CyberGhost VPN is Halloween dé feestdag, en ze bieden dan ook een hele goede deal om een ‘ghostie’ te worden: je krijgt maar liefst 84% korting als je een abonnement van 2 jaar aanschaft, en CyberGhost doet er ook nog eens 2 maanden gratis bij. Je betaalt dus slechts €1,90 per maand! 


3. Gebruik SSL-verbindingen

Het is altijd nuttig om je browser te vertellen geen verbinding te maken met websites die geen SSL-certificaat hebben geïnstalleerd. Met andere woorden, je zou altijd een https-voorvoegsel in de adresbalk moeten zien, of anders een beveiligingsslotje. 

4. Houd de wifi uit als je het niet nodig hebt

Zelfs als je je computer of smartphone op het moment niet gebruikt, kan het apparaat nog steeds wifi-gegevens verzenden en ontvangen als de wifi-verbinding is toegestaan. Buiten dat dit de batterij verbruikt, bestaat ook het risico dat je verbinding maakt met openbare netwerken en gegevens verstuurt die je niet graag wilt delen. Schakel wifi gewoon uit als je het niet gebruikt. 

5. Installeer beveiliging

Antivirusprogramma’s controleren ook je netwerken op bedreigingen. Als ze een ongebruikelijke activiteit of een datalek ontdekken, laten ze je dit meteen weten. Deze functie is erg handig als je vaak openbare hotspots gebruikt en controle wilt houden over wie de gemaskerde vreemdeling is. In dit geval ben je zelf degene die zijn identiteit niet weggeeft. 

6. Vergeet niet om uit te loggen

Dit advies was dringend in de tijd dat gedeelde computers gebruikelijk waren. Maar zelfs als je alleen vanaf je persoonlijke apparaat surft, kan een beetje voorzichtigheid geen kwaad. Door uit te loggen uit banksystemen en je e-mail verminder je de kans dat je wordt gehackt. Vergeet niet om na je sessie op “vergeet dit netwerk” te drukken, zodat er niet automatisch opnieuw verbinding wordt gemaakt wanneer je dat het minst verwacht.

Categorieën: Privacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *