Surfshark Antivirus – VPN beschermt ook tegen malware
We zijn al zeer te spreken over Surfshark als VPN. De dienst heeft een enorm aantal servers wereldwijd en ondersteunt het omzeilen van geoblokkades. Ook het downloaden van torrents werkt prima via Surfshark. Daarover en meer lees je trouwens in onze uitgebreide Surfhark review.
Dat het bedrijf zich nu ook op de drukke antivirusmarkt stort is zeker logisch. Alles draait bij Surfshark immers om het beschermen van je data en je privacy. Dit terwijl malware en virussen nu eenmaal vaak gericht zijn op het ontfutselen van je wachtwoorden of het stelen van je identiteit en je geld.
Surfshark Antivirus is geen op zichzelf staand product, maar onderdeel van Surfshark One. Daar betaal je iets extra voor naast de gewoonlijke abonnementsprijs van Surfshark. Naast toegang tot de VPN en het antiviruspakket voegt dit nog enkele andere privacy-hulpmiddelen toe. Ook daarop gaan we onderaan dit artikel nog even in, maar eerst nemen we de antivirus onder de loep.
Inhoudsopgave
Wat kost Surfshark Antivirus?
Zoals gezegd is Surfshark Antivirus onderdeel van Surfshark One. Je ziet deze optie zodra je een Surfshark-abonnement afsluit, wat al kan vanaf iets meer dan 2 euro in de maand. Surfshark One kost bij een tweejarig abonnement 1,39 euro in de maand extra. Je krijgt dan de beschikking over Surfshark Antivirus, Surfshark Alert (waarschuwt bij gestolen gegevens) en Surfshark Search (een veilige zoekmachine).
Surfshark Antivirus installeren
Je hoeft voor het gebruik van Surfshark Antivirus geen extra software te installeren. De virusscanner is al onderdeel van de standaard Surfshark-software en app en wordt geactiveerd zodra je een abonnement hebt op Surfshark One. Op dit moment werkt de antivirus alleen op Windows en Android. Een Mac-versie is nog in ontwikkeling.
Als Surfshark One actief is, gaat de antivirus automatisch voor je aan de slag. De software updatet regelmatig de antivirusdata, en voert zelf op gezette tijden een snelle scan uit. Volgens Surfshark houdt dit in dat alleen de gevoelige onderdelen van je pc worden onderzocht. Dus Windows zelf en de geïnstalleerde applicaties. Daarnaast is het mogelijk om een uitgebreide scan te starten, die alle bestanden onderzoekt. Dat laatste kan natuurlijk wel een boel tijd in beslag nemen, als je veel bestanden hebt.
Virusscan uitvoeren
Je kan zelf instellen wanneer (en of) er een snelle scan wordt uitgevoerd. Handig dus om dit regelmatig te laten doen, bijvoorbeeld ’s nachts. Een diepe scan (zogeheten full scan) kun je niet plannen, die is alleen handmatig te starten.
Uiteraard kan je ook individuele mappen of bestanden scannen. Handig als je net iets hebt gedownload. Hiervoor kun je de bestanden of mappen in de app slepen en de scan wordt uitgevoerd. Vertrouw je een bepaald bestand niet, scan het dan voordat je het opent.
Ook is het mogelijk om uitzonderingen te maken op te scannen bestanden of zelfs hele mappen. Dit kan handig zijn als je bepaalde software gebruikt die je antivirusprogramma als een dreiging ziet, maar waarvan je zeker bent dat het toch veilig is.
Dit is uiteraard een optie die je alleen gebruikt als je echt zeker weet wat je aan het doen bent, want door mappen of bestanden als uitzondering te markeren, loop je dus wel een zeker risico.
Real-time bescherming
Een optie die nog niet beschikbaar is, is zogeheten real-time bescherming. Dit betekent dat er op de achtergrond constant gekeken wordt of bestanden en apps die je opent geïnfecteerd zijn. Het is jammer dat dit nog niet actief is, maar daar wordt dus aan gewerkt. Voordeel is wel dat op dit moment de impact op de snelheid van je pc nihil is.
De snelle scan gaat ook echt rap. Op onze Windows 10 test-pc duurde zo’n scan slechts 5 minuten en 43 seconden. In die tijd werden 22.303 bestanden gescand. Een zeer acceptabel resultaat. Een volledige scan duurt veel langer, in ons geval 44 minuten. Die is echter niet zo vaak nodig, je gebruikt deze optie doorgaans alleen als je echt zeker wil weten dat je hele systeem schoon is.
De invloed op de snelheid van je pc is zeer klein. Hoewel de processor bij de start van de scan wel even wat harder moet werken (kwam bij ons op 52% belasting gedurende de eerste minuut) zakt die belasting vrij snel tot 20% en merk je daar niets van bij gewoon pc-gebruik.
Surfshark Antivirus is zeer goed in staat virussen en malware te vinden en op te ruimen. Het enige wat nog ontbreekt is een firewallfunctie die het binnenkomen van malware voorkomt, maar de software is dan ook nog nieuw en volop in ontwikkeling.
Tot zover de antivirus van Surfshark. Voor de volledigheid behandelen we nu ook nog even Surfshark Alert en Surfshark Search, die ook bij het One-abonnement inbegrepen zitten.
Surfshark Alert
Surfshark Alert is een fijne toevoeging die regelmatig controleer of je e-mailadres betrokken is bij een datalek. Als dit het geval is, krijg je daarvan een melding per e-mail en in het online dashboard van Surfshark. Hierbij kijkt het systeem ook in het verleden, en bij onze check bleek inderdaad dat ons mailadres bij diverse datalekken betrokken was geweest. Diensten en games die gehackt waren, kwamen zo duidelijk in beeld.
Dit is een zeer goed hulpmiddel om te checken of je inmiddels al je wachtwoorden wel hebt verandert. Want datalekken houden vaak in dat je e-mailadres en wachtwoord in verkeerde handen zijn gevallen. Dit heeft natuurlijk gevolgen als je hetzelfde wachtwoord bij verschillende diensten gebruikt, en zo dus criminelen toegang geeft tot veel meer van je digitale leven.
Surfshark Alert kijkt ook naar je creditcardnummer, indien je dit opgeeft. Zo word je ook gewaarschuwd als iemand daar identiteitsfraude mee probeert te plegen. Deze real-time waarschuwingen over mogelijke datalekken zijn zeer zeker de moeite waard en vormen een goede toevoeging aan het Surfshark One-pakket.
Surfshark Search
Tenslotte is er nog Surfshark Search. Vanuit de app kun je volledig anonieme zoekoprachten uitvoeren. Dit betekent dat je hiermee niet gevolgd wordt door de advertentietrackers van bijvoorbeeld Google. Maar ook zorgt het ervoor dat je zoekresultaten neutraler worden. Google past namelijk jouw resultaten aan op basis van je locatie en je eerdere zoek- en surfgedrag. Je zit zo altijd in een bepaalde bubbel die beïnvloedt welke resultaten je ziet en hoe hoog ze in de resultaten staan. Surfshark Search voorkomt dit allemaal.
Het is een leuk extra, maar omdat het in de app zit is het makkelijk om te vergeten dat deze optie er is. Normaliter zoek je immers via je browser, een gewoonte die je niet zomaar afleert. Wie bewust veiliger wil zoeken kan in zijn browser bijvoorbeeld ook DuckDuckGo gebruiken.
Conclusie – Is Surfshark Antivirus de extra kosten waard?
Surfshark Antivirus is een heel goede toevoeging aan de reguliere VPN-dienst van Surfshark, zeker voor de lage kosten. De virusscanner is snel en betrouwbaar, al is het jammer dat de real-time bescherming nog niet actief is. Prettig is dat je voor het geld ook nog twee andere handige privacy-tools ter beschikking krijgt. De zoekfunctie (Surfshark Search) is een aardige extra, maar niet meer dan dat. Surfshark Alert is daarentegen zo mogelijk nog belangrijker voor wie datalekken wil opsporen en voorkomen.
Surfshark is met Surfshark One zeer goed op weg om een totaal privacy-product neer te zetten. De grote kracht is de gebruikersvriendelijkheid. Het is allemaal bijzonder overzichtelijk ontworpen en de app doet alles op de achtergrond, zonder je onnodig te storen. Surfshark One is dus zeker een aanrader voor wie meer zoekt dan alleen een VPN-dienst om zichzelf tegen cyberdreigingen te beschermen en daar niet teveel voor wil betalen.