Surfshark Antivirus – VPN beschermt ook tegen malware

Surfshark staat bekend als een prijsvechter op de VPN-markt, een zeer goede VPN-dienst voor een lage prijs. Het bedrijf breidde onlangs de dienstverlening uit met bescherming tegen malware onder de naam Surfshark Antivirus. Hoe (goed) werkt die en wat zijn de kosten? Dat bespreken we in deze Surfshark Antivirus review.

We zijn al langer zeer te spreken over Surfshark als VPN. En dat het bedrijf zich nu ook op de drukke antivirusmarkt stort is zeker logisch. Alles draait bij Surfshark immers om het beschermen van je data en je privacy. Dit terwijl malware en virussen nu eenmaal vaak gericht zijn op het ontfutselen van je wachtwoorden of het stelen van je identiteit en je geld. 

Inhoudsopgave

Surfshark Antivirus is geen op zichzelf staand product, maar onderdeel van Surfshark One. Daar betaal je iets extra voor naast de gewoonlijke abonnementsprijs van Surfshark. Naast toegang tot de VPN en het antiviruspakket voegt dit nog enkele andere privacy-hulpmiddelen toe. Ook daarop gaan we onderaan dit artikel nog even in, maar eerst nemen we de antivirus onder de loep.


9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

  • Goedkoop en betrouwbaar
  • Supersnelle servers
  • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review


Wat is Surfshark Antivirus?

Hoewel we Surfshark vooral kennen als een van de beste VPN aanbieders, doet het bedrijf meer. Inmiddels biedt het een volwaardig antiviruspakket aan. Dit antiviruspakket is onderdeel van het complete beveiligingspakket Surfshark One (bestaande uit VPN, privé zoeken, datalek alarm en antivirus).

Surfshark Antivirus bevat een aantal sterke punten. Om te beginnen is Surfshark Antivirus onderdeel van het Microsoft Virus Initiative (MVI). Dit is een soort adviesorgaan van Microsoft dat samenwerkt met antivirus ontwikkelaars.

Het doel van deze MVI is om ontwikkelaars toegang te geven tot extra informatie en advies voor het beveiligen en beschermen van computers die een versie van Windows gebruiken. Dat betekent dus dat de ontwikkelaars van Surfshark Antivirus nauw samenwerken met Microsoft en zo toegang hebben tot ‘inside informatie’ over de verschillende Windows versies die op dit moment in omloop zijn.

Windows 11 VPN Surfshark

Dit is natuurlijk heel fijn voor je gemoedsrust, maar in de praktijk is het vooral belangrijk of je ‘last’ hebt van een antivirus pakket. Het is immers software die op de achtergrond mee moet draaien en bestanden checkt. Surfshark Antivirus belooft dat de software zo lichtgewicht is dat je niet merkt dat het actief is.

We hebben Surfshark Antivirus (in ons geval als onderdeel van Surfshark One) getest op MacOS, Windows 10 en Windows 11. De software neemt wel degelijk een hapje RAM in beslag, wat je vooral zult merken als je pc minder dan 8 gig geheugen aan boord heeft. Ook ging het installeren van software iets trager dan wanneer de antivirussoftware was uitgeschakeld. 

Wel waren we blij verrast dat het verplaatsen of kopiëren van bestanden niet vertraagde. Dat hebben we wel eens anders gezien. Hier scoort Surfshark dus erg goed.

Het feit dat we het pakket zo makkelijk om meerdere apparaten konden testen, onderstreept een ander voordeel: je kan de Antivirus software op vijf apparaten tegelijkertijd installeren om deze te beschermen. Dit is wel even iets om op te letten, want je kan de VPN dienst van Surfshark op zo veel apparaten zetten als je wil, maar op een maximum van vijf ervan kun je dus de antivirus software activeren.

Wat kost Surfshark Antivirus?

Surfshark Antivirus is onderdeel van Surfshark One, en je kan het dus niet los aanschaffen. Surfshark One is het meest complete beveiligingspakket van Surfshark. Het bevat de VPN dienst zelf die je op een onbeperkt aantal apparaten kan installeren, antivirus voor vijf apparaten, veilige zoekfunctie en datalek-detectie.

Op het moment van schrijven kost Surfshark One 1,49 euro per maand bovenop de standaard Surfshark-prijs van 2,49 euro per maand, in totaal betaal je dus 3,98 euro per maand voor dit pakket. De prijs wil nog wel eens veranderen, en soms houdt Surfshark tijdelijke acties waarbij Surfshark One dan gratis bij de VPN inbegrepen zit. Iets om rekening mee te houden.

Surfshark Antivirus: alle security features

Je hoeft voor het gebruik van Surfshark Antivirus geen extra software te installeren. De virusscanner is al onderdeel van de standaard Surfshark-software en app en wordt geactiveerd zodra je een abonnement hebt op Surfshark One. Op dit moment werkt de antivirus alleen op Windows en Android. Een Mac-versie is nog in ontwikkeling. 

Als Surfshark One actief is, gaat de antivirus automatisch voor je aan de slag. De software updatet regelmatig de antivirusdata, en voert zelf op gezette tijden een snelle scan uit. Volgens Surfshark houdt dit in dat alleen de gevoelige onderdelen van je pc worden onderzocht. Dus Windows zelf en de geïnstalleerde applicaties.

Daarnaast is het mogelijk om een uitgebreide scan te starten, die alle bestanden onderzoekt. Dat laatste kan natuurlijk wel een boel tijd in beslag nemen, als je veel bestanden hebt.

Virusscan uitvoeren

Je kan zelf instellen wanneer (en of) er een snelle scan wordt uitgevoerd. Handig dus om dit regelmatig te laten doen, bijvoorbeeld ’s nachts. Een diepe scan (zogeheten full scan) kun je niet plannen, die is alleen handmatig te starten.

Uiteraard kan je ook individuele mappen of bestanden scannen. Handig als je net iets hebt gedownload. Hiervoor kun je de bestanden of mappen in de app slepen en de scan wordt uitgevoerd. Vertrouw je een bepaald bestand niet, scan het dan voordat je het opent. 

Ook is het mogelijk om uitzonderingen te maken op te scannen bestanden of zelfs hele mappen. Dit kan handig zijn als je bepaalde software gebruikt die je antivirusprogramma als een dreiging ziet, maar waarvan je zeker bent dat het toch veilig is. 

Dit is uiteraard een optie die je alleen gebruikt als je echt zeker weet wat je aan het doen bent, want door mappen of bestanden als uitzondering te markeren, loop je dus wel een zeker risico.

Real-time bescherming

Dit is misschien wel de belangrijkste, aangezien we steeds meer tijd online doorbrengen. Vooral als je je regelmatig buiten de ‘gebaande paden’ van het internet beweegt (denk aan webfora, gespecialiseerde sites, torrent sites etcetera) loop je al snel het risico om malware of virussen binnen te halen.

Je hoeft daar helaas zelf niets voor te doen. Sommige sites misbruiken pop up advertenties om schadelijke software je pc binnen te loodsen. Maar ook een bewust gestarte download van een minder bekende bron kan een gevaarlijke lading bevatten. Surfshark Antivirus controleert constant alle data die je computer binnenkomt en checkt of deze veilig is.

Cloud Protect tegen virussen

Dagelijks komen er nieuwe (varianten van) virussen online. Een belangrijk wapen in deze wedloop is Cloud Protect. Als Surfshark Antivirus een bestand niet kan identificeren, stuurt het (anoniem) een zogenaamde ‘hash’ naar de Surfshark server. Zo’n hash bevat geen informatie over de inhoud, het is enkel een anonieme unieke code waarmee soortgelijke bestanden ook herkend kunnen worden.

Als uit onderzoek blijkt dat dit type bestand inderdaad schadelijk is, heeft Cloud Protect dankzij de hash onmiddellijk de mogelijkheid om het virus snel aan te pakken. 

Scan bestanden terwijl je ze download

Ook dit is een zeer basale maar oh zo noodzakelijke functionaliteit, namelijk het scannen van elk bestand dat je zelf downloadt. Hierbij wordt het bestand gecheckt aan de hand van de bekende virusdatabase en krijg je een waarschuwing als er iets niet in de haak is.

Webcam protection

Deze nuttige functie houdt in dat apps niet meer je webcam kunnen inschakelen, tenzij jij dit wilt natuurlijk. Goede bescherming tegen spyware waarmee cybercriminelen je webcam kunnen overnemen en bij je naar binnen kunnen kijken zonder dat je het doorhebt.

Ook onderdeel van Surfshark One: Alert en Search

Naast antivirus maken ook Surfshark Alert en Surfshark Search deel uit van het One-pakket. Wat heb je daar aan?

Surfshark Alert

Surfshark Alert is een fijne toevoeging die regelmatig controleer of je e-mailadres betrokken is bij een datalek. Als dit het geval is, krijg je daarvan een melding per e-mail en in het online dashboard van Surfshark. Hierbij kijkt het systeem ook in het verleden, en bij onze check bleek inderdaad dat ons mailadres bij diverse datalekken betrokken was geweest. Diensten en games die gehackt waren, kwamen zo duidelijk in beeld. 

Dit is een zeer goed hulpmiddel om te checken of je inmiddels al je wachtwoorden wel hebt verandert. Want datalekken houden vaak in dat je e-mailadres en wachtwoord in verkeerde handen zijn gevallen. Dit heeft natuurlijk gevolgen als je hetzelfde wachtwoord bij verschillende diensten gebruikt, en zo dus criminelen toegang geeft tot veel meer van je digitale leven.

Surfshark Alert kijkt ook naar je creditcardnummer, indien je dit opgeeft. Zo word je ook gewaarschuwd als iemand daar identiteitsfraude mee probeert te plegen. Deze real-time waarschuwingen over mogelijke datalekken zijn zeer zeker de moeite waard en vormen een goede toevoeging aan het Surfshark One-pakket. 

Surfshark Search

Tenslotte is er nog Surfshark Search. Vanuit de app kun je volledig anonieme zoekoprachten uitvoeren. Dit betekent dat je hiermee niet gevolgd wordt door de advertentietrackers van bijvoorbeeld Google. Maar ook zorgt het ervoor dat je zoekresultaten neutraler worden.

Google past namelijk jouw resultaten aan op basis van je locatie en je eerdere zoek- en surfgedrag. Je zit zo altijd in een bepaalde bubbel die beïnvloedt welke resultaten je ziet en hoe hoog ze in de resultaten staan. Surfshark Search voorkomt dit allemaal. 

Het is een leuk extra, maar omdat het in de app zit is het makkelijk om te vergeten dat deze optie er is. Normaliter zoek je immers via je browser, een gewoonte die je niet zomaar afleert. Wie bewust veiliger wil zoeken kan in zijn browser bijvoorbeeld ook DuckDuckGo gebruiken. 

Surfshark Antivirus aan de tand gevoeld: hoe veilig is het?

Toen Surfshark Antivirus het levenslicht zag, was de bescherming nog niet optimaal. Inmiddels is die flink verbeterd en zit het in de middenmoot voor antivirus software.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat het pakket bij 12.962 testbestanden 100% van de malware eruit viste. In een real world test van de software bleek het pakket tussen de 91 en 98% van alle virussen te detecteren en te ondervangen. Hier is dus ruimte voor verbetering, maar hou daarbij in gedachte dat helaas geen enkel antiviruspakket 100% waterdicht is.

Ook prettig om te weten: de software geeft zelden ‘vals positieve’ uitslagen. Met andere woorden: de Antivirus Software geeft geen vals alarm.

antivirus bloatware

Surfshark privacy: hoe gaat het bedrijf met je gegevens om?

Aangezien Surfshark begon als VPN dienst om de privacy van gebruikers te beschermen, zal het je niet verbazen dat het ook met de antivirus software zeer zorgvuldig omgaat met gebruikersdata. Strikt noodzakelijke gegevens zoals voor het inloggen worden slechts kort bewaard.

Het bedrijf houdt geen logs bij van je activiteit online. 

Conclusie – Is Surfshark Antivirus de extra kosten waard?

Surfshark Antivirus is een heel goede toevoeging aan de reguliere VPN-dienst van Surfshark, zeker voor de lage kosten. De virusscanner is snel en betrouwbaar, al is het jammer dat de real-time bescherming nog niet actief is. Prettig is dat je voor het geld ook nog twee andere handige privacy-tools ter beschikking krijgt. De zoekfunctie (Surfshark Search) is een aardige extra, maar niet meer dan dat. Surfshark Alert is daarentegen zo mogelijk nog belangrijker voor wie datalekken wil opsporen en voorkomen. 

Surfshark is met Surfshark One zeer goed op weg om een totaal privacy-product neer te zetten. De grote kracht is de gebruikersvriendelijkheid. Het is allemaal bijzonder overzichtelijk ontworpen en de app doet alles op de achtergrond, zonder je onnodig te storen. Surfshark One is dus zeker een aanrader voor wie meer zoekt dan alleen een VPN-dienst om zichzelf tegen cyberdreigingen te beschermen en daar niet teveel voor wil betalen.


Veelgestelde vragen over Surfshark Antivirus

Surfshark One is een pakket van Surfshark waarin je behalve een VPN dienst ook Safe Search, Surfshark Alert en Surfshark Antivirus kan gebruiken.

Surfshark Antivirus is een goed pakket met relatief weinig impact op de performance van je pc maar uit onafhankelijke tests blijkt dat de virusscanner niet altijd alle virussen weet te vinden, maar boven het gemiddelde presteert vergeleken met concurrenten.

De kosten voor Surfshark One zijn doorgaans laag maar verschillen wel van tijd tot tijd. Soms zit de functionaliteit bij de standaard prijs van een Surfshark-abonnement inbegrepen bij wijze van tijdelijke actie, soms ook niet. We proberen op onze site zoveel mogelijk de actuele prijzen te tonen.

Bij Surfshark VPN kun je gebruik maken van de VPN dienst en ingebouwde advertentie-blokker. Surfshark One biedt een totaalpakket met naast de VPN ook Safe Search, Surfshark Alert en Surfshark Antivirus.

Categorieën: Virusscanners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *