Google One VPN

7 /10
Snelheid
9/10
Gebruiksvriendelijkheid
9/10
Prijs
3/10
Betrouwbaarheid
7/10

Google One VPN


Inhoudsopgave

Google One VPN 2022 review in het kort

Voordelen

  • Nederlandstalige klantenservice
  • Inclusief killswitch en split tunneling
  • Eenvoudig in gebruik
  • Gekoppeld aan 2 TB extra opslagruimte in Drive en Google Foto’s

Nadelen

  • Werkt op de meeste platformen nog niet
  • Betrekkelijk duur
  • Omzeilt geen regioblokkades
  • Is van Google, een van de grootste dataverzamelaars

Servers en locaties

– Alleen server in eigen land (automatisch toegewezen)

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Maximaal zes apparaten
– Enkel voor Android-telefoons en Chromebooks

Prijs en geld-terug-beleid

– € 9,99 voor één maand,  € 99,99 voor een jaar
– Geen geld-terug-beleid

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– Door Google zelf ontwikkeld protocol
– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Livechat en e-mail

Streamingdiensten

– Geen buitenlandse content mee te streamen


Wat is Google One VPN?

Google One VPN is niet een op zichzelf staand product, maar onderdeel van het duurste Google One-abonnement. Normaliter sluit je zo’n abonnement af als je meer opslagruimte in Google Drive en Google Foto’s wenst. Het Premium-abonnement biedt sinds kort ook toegang tot Google’s VPN.

In deze zin is Google One VPN dan ook niet helemaal te vergelijken met concurrerende diensten zoals NordVPN, Surfshark en CyberGhost, die veel uitgebreidere software en apps aanbieden. Maar in de kern hebben ze dezelfde taak: het versleutelen van jouw internetverkeer zodat je anoniemer op internet surft.

Is Google One VPN veilig?

Google is zich ervan bewust dat het op privacygebied geen al te beste naam heeft en daarom heeft het bedrijf al in een vroeg stadium een onafhankelijke security-audit laten uitvoeren. In dit geval door de Britse NCC Group. Die heeft vastgesteld dat deze VPN in ieder geval technisch in orde is. Ook is ervoor gekozen de bronbestanden openbaar te maken. Dat wil zeggen: Google One VPN is een opensource VPN en daardoor kan iedereen de broncode op eventuele kwetsbaarheden analyseren. 

Daarbij stelt Google dat het geen logs bijhoudt van de websites die je bezoekt. Dat is natuurlijk fijn en ook het minste wat we van een goede VPN verwachten, maar feit is ook dat al jouw internetverkeer via de servers van Google wordt geleid. Terwijl je vermoedelijk juist een VPN zoekt om buiten de schijnwerpers van grote techbedrijven als Google te blijven. 

Daar komt bij dat Google een Amerikaans bedrijf is. De Verenigde Staten hebben alleszins geen goede reputatie als het op online surveillance aankomt, zoals we weten sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Google One VPN logo

Voor deze VPN is geen privacybeleid te vinden in de traditionele zin van het woord, maar Google heeft wel een informatiepagina in het leven geroepen die (in het Nederlands!) helemaal uiteenzet hoe de VPN precies werkt. Daar vind je ook welke gegevens wel en niet worden bijgehouden. Die transparantie stellen we in ieder geval zeer op prijs en heeft het bedrijf ook nodig als het zich als betrouwbare VPN wil meten met de rest.

Opvallend is echter dat er met geen woord gerept wordt over de toegepaste encryptie. Ook werkt Google One niet met de gebruikelijke verbindingsprotocollen, maar ontwikkelde het bedrijf zelf een eigen techniek om een beveiligde verbinding mee tot stand te brengen. Wel wil men op en duur meer protocollen aanbieden, waaronder WireGuard. 

De vraag of Google One VPN echt veilig is, is al met al geen eenduidig antwoord op. De toekomst moet uitwijzen of het bedrijf zich aan zijn woorden houdt, want men heeft uitgerekend op het gebied van online privacy nu eenmaal geen goede reputatie. 

Wat kost Google One VPN?

Het Google One-abonnement waar de Google One VPN deel van uitmaakt, kost 9,99 euro per maand. Ook kun je ervoor kiezen om meteen een heel jaar vooruit te betalen, dan wordt 99,99 euro afgeschreven. Je bent in dit geval over de periode van 12 maanden ongeveer 20 euro goedkoper uit. 

Zetten we deze prijs af tegen andere VPN-diensten, dan is Google One VPN veel duurder. Maar eigenlijk betaal je vooral voor de extra opslagruimte in Drive en Foto’s, die opgehoogd wordt van 15 GB (gratis) naar maar liefst 2 TB. De VPN zit er als bonus bij. Er geldt een beperking van maximaal zes apparaten.

Google One prijs kosten

Waarop is Google One VPN te installeren?

De VPN van Google werkt voorlopig alleen op Android-telefoons en Chromebooks. Dat komt omdat de dienst deel uitmaakt van de overkoepelende Google One-app, die alleen voor deze platformen beschikbaar is. Je hebt er dus niets aan op je Windows-computer, Macbook, iPhone of Linux-pc, om zo wat voorbeelden te noemen. 

Het is wel de bedoeling dat Google’s VPN uiteindelijk naar andere platformen komt. Maar voor nu kun je alleen je mobiele internetverkeer op je Android-toestel of Chromebook ermee beveiligen. Andere VPN’s bieden duidelijk betere totaaloplossingen, die op meer soorten apparaten werken. 

Google One playstore downloaden

Werken streamingdiensten met Google One VPN?

Veel mensen nemen een VPN mede om het buitenlandse aanbod van streamingdiensten te bekijken. Zo stream je films en series die normaliter bijvoorbeeld alleen op de Amerikaanse Netflix te zien zijn. Bij Google One VPN werkt dit niet, om de simpele reden dat de app je helemaal geen buitenlandse servers laat uitkiezen. 

Er wordt automatisch verbinding gemaakt met de snelste server in je buurt, wat in ons geval dus een Nederlandse of een Belgische server is. Je hebt hier verder geen controle over. Zodoende is deze VPN niet te gebruiken voor het omzeilen van regioblokkades, wat wel nodig is om streamingdiensten uit het buitenland binnen te komen.

Hoe snel is Google One VPN?

Over de snelheid van Google’s VPN hebben we eigenlijk niets te klagen. Bij het laden van websites merken we geen vertraging en ook het streamen van YouTube- en Netflix-video’s verloopt zonder haperingen. Van bufferen merken we evenzeer niets. 

Uit enkele speedtests blijkt ook dat de snelheid van deze VPN vrijwel overeenkomt met onze mobiele internetverbinding zonder VPN. De waardes met Google One VPN schommelen rond de 200 Mbps, waar die zonder VPN op 217 Mbps uitkomt. Al met al keurige resultaten.

Google One VPN speedtest snelheid

Hoe werkt Google One VPN?

Laten we nog even ingaan op hoe de installatie van Google One VPN werkt en welke instellingen de app precies biedt. De eenvoudigste manier is om de Google One-app te downloaden uit de Play Store en daarop in te loggen met je Google-account. Je ziet daarin gelijk de optie om naar een betaald abonnement te upgraden. Kies hier voor een maand- of een jaarabonnement en betaal met Google Pay (wat te koppelen is aan iDeal). 

Hierna is de VPN-optie zichtbaar in de Google One-app. Kies VPN inschakelen en je internetverkeer wordt versleuteld. De VPN van Google is ook aan en uit te zetten via de snelle instellingen van Android. Dit is het menu dat tevoorschijn komt zodra je van bovenaan het scherm omlaag swipet, en gebruik je bijvoorbeeld ook voor wifi en bluetooth.

Google One VPN snelkoppeling

Wat betreft extra opties vind je onder de VPN-instellingen een killswitch terug. Door die aan te zetten, kun je niet meer het internet op zonder actieve VPN-verbinding. Zo voorkom je dat je per ongeluk met je ware IP-adres websites bezoekt. Verder kun je apps uitsluiten, zodat die met je normale internetverbinding blijven werken. Deze functie kennen we ook onder de term split tunneling

Tot slot is de VPN vijf minuten stil te leggen, waarna de verbinding automatisch weer actief wordt. Een snooze-functie, dus. We missen nog de mogelijkheid om vertrouwde wifi-netwerken aan te merken, maar daarnaast voelt de app al behoorlijk compleet. Los van het feit dat je zelf geen (buitenlandse) servers kunt kiezen, althans…

Conclusie: Is Google One VPN een aanrader?

Zoek je een volwaardige VPN die je op veel soorten apparaten kunt installeren, waarmee je regioblokkades kunt omzeilen en die van een betrouwbare partij afkomstig is die jouw online privacy hoog in het vaandel heeft staan? En dat voor een aantrekkelijke prijs? Dan zijn er alleszins betere VPN-alternatieven voor Google’s VPN. 

De VPN-dienst van Google is momenteel simpelweg nog te beperkt, vooral omdat het alleen op Android en Chromebooks werkt en je niet zelf kunt bepalen met welke servers je wilt verbinden. Daardoor is de VPN van Google ook niet geschikt voor het streamen van de Amerikaanse Netflix, bijvoorbeeld. De grote vraag blijft eveneens of je Google wel met je data toevertrouwt, ondanks alle mooie beloftes. 

We zijn niet alleen maar negatief. Zo’n grote speler als Google ligt natuurlijk onder een enorm vergrootglas. Dus als blijkt dat het bedrijf over bepaalde zaken niet helemaal eerlijk is, dan komt dat hopelijk gauw genoeg aan het licht. Google verdient tot dusver een pluim voor de transparante aanpak en de snelle security-audit die heeft plaatsgevonden. 

Ook prettig is dat de klantenservice in het Nederlands is. Chatten kan op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Dit is trouwens een onderdeel van het overkoepelende Google One-abonnement. Je kunt ook vragen stellen over andere Google-producten. Mailen is eveneens een optie.

Was je toch al van plan een Google One-abonnement in de hoogste prijsklasse te nemen, dan is de VPN die daarbij zit een aardig extraatje. Feit blijft echter dat je bij andere VPN-providers meer waar voor je geld krijgt. We zijn dan ook vooral benieuwd hoe Google de dienst de komende tijd gaat uitbouwen, zodat het zich beter met de concurrentie kan meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *