Mozilla VPN

8 /10
Snelheid
8/10
Gebruiksvriendelijkheid
8/10
Prijs
8/10
Betrouwbaarheid
8/10

Mozilla VPN

Al jarenlang is Mozilla ook een groot voorvechter van online privacy. Het is dan ook niet zo vergezocht dat deze partij nu een eigen VPN lanceert onder de naam Mozilla VPN. Zo’n virtual private network is immers een van de meest doortastende manieren om je ware identiteit op het internet te verhullen. In deze review nemen we deze nieuwe speler op de VPN-markt onder de loep. Wat moet je er over weten?

Inhoudsopgave

Wat is Mozilla VPN?

Zoals de naam doet vermoeden, is Mozilla VPN de VPN van Mozilla. Zou je denken. Toch is dat niet het hele verhaal. De servers waarmee je verbinding maakt, zijn namelijk in beheer van weer een andere VPN-aanbieder, het Zweedse Mullvad. Dat maakt het privacytechnisch gelijk al een stukje ingewikkelder dan bij veel andere VPN’s. Je hebt namelijk te maken met twee bedrijven uit verschillende landen die elk hun eigen privacyvoorwaarden en beleid hebben opgesteld. 

Bovendien is Mozilla VPN in Nederland nog niet beschikbaar. Op het moment van schrijven is de VPN te gebruiken voor inwoners van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Singapore en Maleisië.

Ook iets om op te letten: Mozilla VPN is niet bedoeld om regioblokkades mee te omzeilen. Dat betekent dat je deze VPN-dienst niet kunt inzetten om het Amerikaanse Netflix-aanbod of Nederlandse content (NPO Start, Ziggo Go) vanuit het buitenland te streamen, om zo maar iets te noemen. Bij Mullvad is dit ook geen optie en aangezien de servers onderling worden gedeeld, loop je hier bij Mozilla VPN ook tegenaan.

Voor veel VPN-gebruikers is dit juist wel een reden om VPN te nemen. Ben je dus juist hierom op zoek naar de beste VPN van het moment, dan zijn er betere alternatieven. Ook zodra Mozilla VPN wél in ons land beschikbaar komt. 

mozilla vpn

Met Mozilla VPN krijgt je toegang tot meer dan 280 servers in 30 landen en er is geen sprake van enige datalimiet. Het totaal aantal servers steekt wel enigszins schril af bij grote concurrenten als NordVPN en Surfshark, waar het aanbod uit meer dan tweeduizend servers bestaat. Aan één abonnement zijn vijf apparaten tegelijk te verbinden. 

Eind 2019 lanceerde een eerste versie van Mozilla VPN puur als browserextensie voor de Firefox-browser. Nu is de dienst uitgebreid zodat al je internetverkeer versleuteld en geanonimiseerd wordt, ook buiten je browser om. Er is software beschikbaar voor Windows en een app voor smartphones (Android en iOS). Versies voor Mac en Linux volgen nog.

Is Mozilla VPN veilig?  

Het antwoord op deze vraag bestaat uit verschillende facetten. Laten we eerst eens kijken naar de partij die er achter zit. Mozilla VPN valt onder de Mozilla Foundation, een non-profit organisatie die er in beginsel dus niet op uit is om geld te verdienen. Dat doet men uiteraard wel, bijvoorbeeld door de samenwerking aan te gaan met zoekmachines die dan een plekje krijgen binnen de Firefox-browser. 

De VPN zelf is ook niet gratis, waarover straks meer. Een ander deel van Mozilla’s inkomsten is afkomstig van donaties, vergelijkbaar met de aanpak van Wikipedia. Wat Mozilla in ieder geval expliciet niet doet, is het doorverkopen van jouw browsergegevens aan adverteerders.

Over het algemeen kun je gerust stellen dat Mozilla een uitstekende staat van dienst heeft op het gebied van privacywaarborging. Dat zie je ook terug in eerdere projecten. Inmiddels blokkeert de Firefox-browser allerlei soorten trackers en maakt het deze praktijken inzichtelijk met een ingebouwd privacy-dashboard. 

mozilla vpn privacy dashboard

Ook lanceerde de organisatie eerder al een eigen wachtwoordmanager en een dienst voor het versturen van versleutelde bestanden. Denk WeTransfer, maar dan extra veilig. En er wordt gewerkt aan een manier om eenvoudig een tijdelijk e-mailadres aan te maken. Deze functie voor Firefox zit nu nog in een testfase maar laat je je straks op websites inschrijven zonder je persoonlijke mailadres te overhandigen. 

Vestigingsland en no-logs-beleid

Laten we dan eens kijken naar Mozilla VPN specifiek. Eerst het juridische aspect. De dienst werkt door jouw internetverkeer eerst te versleutelen, voordat het contact maakt met de servers van Mullvad. Daar wordt het verder geanonimiseerd zodat je een nieuwe online identiteit krijgt. Mullvad is op zijn beurt in Zweden gevestigd, een land dat strenge wetten met betrekking tot online privacy heeft. 

Zweden is echter ook één van de zogeheten ’14 eyes’-landen. Inlichtingendiensten uit deze landen kunnen informatie over het lokale netwerkverkeer met elkaar uitwisselen. Dat is zorgwekkend en er zijn zeker VPN’s te vinden die vanuit een veiliger vestigingsland opereren.

mozilla vpn overzicht

Wel is het zo dat er voor pottenkijkers weinig te halen valt. Dat komt omdat Mozilla VPN en Mullvad beide een no-logs-beleid hanteren. Het beleid van Mullvad is zeer strikt, er is niet eens een mailadres nodig om deze VPN te gebruiken. Maar bij Mozilla VPN ligt het wat genuanceerder. Je hebt namelijk een Mozilla-account nodig om de VPN te gebruiken en die is gelinkt aan je IP-adres. Eén van de redenen daartoe is om te verifiëren of je uit een land komt waar Mozilla VPN beschikbaar is. 

Met andere woorden: Mozilla ziet dat je de VPN gebruikt, maar niet wat je er vervolgens mee doet. Informatie over bijvoorbeeld welke websites je bezoekt, is niet inzichtelijk en wordt niet bewaard.

Protocollen en security-audits

Opvallend is dat Mozilla VPN enkel verbinding maakt via het nieuwe WireGuard-protocol. Er is geen ondersteuning voor OpenVPN en/of IKEv2/IPsec. Een voordeel van WireGuard is dat de onderliggende code veel overzichtelijker is en daardoor minder vatbaar is voor fouten. Ook is het protocol doorgaans sneller dan de oudere standaarden, met name bij het eerste contact met websites (ping). Nadelen zijn er ook. Zo is WireGuard eigenlijk nog in ontwikkeling en werkt het enkel met statische IP-adressen. 

Persoonlijk vinden we het prettig om in ieder geval de keuze te hebben – er zijn al een paar VPN’s die ook WireGuard aanbieden naast protocollen die zich al hebben bewezen. NordVPN is een recent voorbeeld hiervan.

mozilla vpn wireguard

Omdat Mozilla VPN nog zo nieuw is, is er nog geen sprake geweest van een security-audit. Onafhankelijke experts hebben de infrastructuur en werkwijze van de dienst dus nog niet gecontroleerd. Begrijpelijk in zo’n vroeg stadium. Tegelijkertijd heeft Mullvad op dit gebied wel al stappen gezet. Zeer recent (juni 2020) heeft het toonaangevende Cure53 de software en apps van deze VPN onderzocht. In 2018 gebeurde dit ook al een keer. 

Potentiële veiligheidslekken zijn op basis van deze bevindingen gedicht en Mullvad is hierin erg transparant. De resultaten van het onderzoek zijn (weliswaar in het Engels) op de site van deze provider terug te vinden. 

Wat kost Mozilla VPN?

Mozilla VPN hanteert dezelfde prijsstrategie als Mullvad. De dienst kost 4,99 dollar in de maand. Meer opties zijn er niet. Dat is een relatief hoog bedrag wanneer je het afzet tegen de meerjarige abonnementen die andere VPN-providers aanbieden. Maar er staat weer tegenover dat je er nooit langer dan een maand aan vast zit, wat fijn is als je een VPN slechts sporadisch gebruikt of op de lange termijn niet zeker van je financiën bent. 

Wat wel zwaar meeweegt, is dat je voor dat geld alsnog geen toegang tot buitenlandse streamingdiensten hebt. Bij menig ander VPN-aanbieder is die mogelijkheid er wel, terwijl je maandelijks ook nog goedkoper uit bent. Mozilla biedt een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen.

Wanneer komt Mozilla VPN naar Nederland?

Dat is nog niet bekend. Momenteel kun je in Nederland nog geen Mozilla VPN-abonnement afsluiten. Wel kun je je e-mailadres achterlaten op de site van Mozilla VPN. Je staat dan op de wachtlijst en krijgt per mail direct bericht zodra de dienst ook in ons land lanceert. Tot die tijd – en uiteraard ook daarna – kun je een van de vele andere VPN’s proberen om meer grip te krijgen op je online privacy. Op onze site vergelijk je de beste VPN’s met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *