Mozilla VPN

7.25 /10
Snelheid
7/10
Gebruiksvriendelijkheid
9/10
Prijs
6/10
Betrouwbaarheid
7/10

Mozilla VPN


Inhoudsopgave

Mozilla VPN 2022 review in het kort

Voordelen

  • Van Mozilla, een betrouwbare partij
  • Nederlandstalige software en apps
  • No-log-beleid
  • Sterke versleuteling

Nadelen

  • Minder geschikt voor streamen van buitenlandse content
  • Verbinding niet altijd even stabiel
  • Beperkte functionaliteit
  • Klantenservice slecht bereikbaar

Servers en locaties

– Meer dan 400 servers in circa 30 landen

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Maximaal vijf apparaten

– Ondersteuning voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS

Prijs en geld-terug-beleid

– € 9,99 voor één maand

– € 6,99 per maand voor 6 maanden

– € 4,99 per maand bij een jaarabonnement

– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– WireGuard met ChaCha20/Poly1305

– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via contactformulier

Streamingdiensten

– O.a. Amerikaanse Netflix (af en toe), Hulu


Mozilla VPN ervaringen: recensie september 2022

Mozilla strijdt al twee decennia lang voor de bescherming van online privacy. Dat uit zich geregeld in nieuwe veiligheidsfuncties voor de Firefox-browser en nu ook in een eigen VPN-dienst: Mozilla VPN. Inmiddels kun je er zowel in Nederland als in België een abonnement op nemen. Is dit de beste VPN voor jou? Lees het in deze uitgebreide Mozilla VPN review.

Samenwerking met Mullvad

Voor we dieper ingaan op alle aspecten van deze VPN, is het goed om te weten dat Mozilla niet zijn eigen serverinfrastructuur heeft. Het bedrijf werkt nauw samen met Mullvad, een Zweedse VPN-aanbieder die al veel langer in het vak zit. Met Mozilla VPN maak je op de achtergrond eigenlijk verbinding met de servers van Mullvad, die vervolgens je online identiteit verhullen voor de websites die je bezoekt. 

Interview met Mozilla VPN

Voor de publicatie van deze review spraken we uitgebreid met Mozilla over de keuze voor Mullvad, alsook over het belang van een betrouwbare VPN en waarom de Firefox-maker besloten heeft zelf een VPN-dienst aan te bieden. Lees er meer over in het Mozilla VPN-interview met Dave Camp, Chief Core Products bij Mozilla. Je vindt het interview direct onder deze review.

Privacy: Hoe anoniem ben je met Mozilla VPN?

Een no-log-beleid staat aan de basis van elke goede VPN. Door zo’n beleid te hanteren, beloven VPN-aanbieders dat er geen gebruiksgegevens worden bewaard waarmee je alsnog te identificeren bent. Mozilla VPN zegt je netwerkactiviteit niet te volgen en verwijst verder door naar het privacybeleid van Mullvad. Daarin staat opnieuw dat je internetverkeer niet wordt bijgehouden. Ook slaat Mullvad je ware IP-adres niet op, en informatie over wanneer je verbonden bent en hoeveel data je hebt verbruikt blijven ook geheim. 

Het no-log-beleid van Mullvad is behoorlijk doortastend. Wanneer je volledige anonimiteit op internet wenst, ben je bij Mullvad aan het goede adres. In het verlengde daarvan bij Mozilla VPN dus ook, zou je zeggen. Toch ligt dat aspect iets genuanceerder. Je hebt namelijk een Firefox-account nodig om op Mozilla VPN in te loggen en aan dit account zijn andere voorwaarden van toepassing. 

Wanneer je een Firefox-account aanmaakt, sta je toe dat Mozilla je werkelijke IP-adres opslaat. Zo ook je locatie, wanneer je op de VPN inlogt en de serverlijst raadpleegt, (afgeschermde) betaalgegevens en je e-mailadres. Dat is dus nogal wat. 

Mozilla VPN account

Eigenlijk kun je het als volgt samenvatten. Wanneer je Mozilla VPN gebruikt, kun je er van op aan dat niemand kan achterhalen welke websites je bezoekt. Vooral omdat Mullvad op dit gebied zijn zaakjes goed op orde heeft. Tegelijkertijd identificeert Mozilla jou wel als klant en daarvoor houdt het meer informatie bij dan wenselijk is.

Nu is het wel zo dat Mozilla niet voor niets als twintig jaar als privacyvoorvechter te boek staat. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de verzamelde gegevens met derden gedeeld worden, daar maakt het bedrijf zich al een hele poos hard voor. Je kunt ook op ieder moment een aanvraag indienen om al je data te laten wissen.

Mozilla VPN heeft de Verenigde Staten als vestigingsland en dient dus aan Amerikaanse wetgeving te voldoen. Voor een VPN is dit niet ideaal omdat dit land deel uitmaakt van de zogeheten 5-eyes-alliantie. Inlichtingendiensten van de landen die hierbij aangesloten zijn, staan er om bekend geregeld informatie van internetgebruikers op te sporen en deze data met elkaar uit te wisselen.

Mullvad daarentegen is gevestigd in Zweden, waar strengere privacywetten gelden. Alsnog is dit land een van de 14-eyes-landen, waar overigens Nederland en België ook onderdeel van zijn. Toch zijn er meerdere VPN-diensten te benoemen die vanuit nog veiligere landen opereren, waar bijvoorbeeld helemaal geen regels zijn voor het bewaren van data. Voorbeelden zijn NordVPN (Panama) en Surfshark (Britse Maagdeneilanden).

Deze VPN is nog zo jong, dat er geen sprake is van een security-audit. Zo’n audit houdt in dat onpartijdige beveiligingsexperts de dienst onder de loep nemen, op zoek naar mogelijke kwetsbaarheden in de software. Mullvad onderging echter zeer recent nog een audit. Onderzoekers van het toonaangevende Cure53 bekeken in 2020 de desktopversies en mobiele apps van Mullvad. De resultaten daarvan zijn tot in detail openbaar gemaakt op de Mullvad-website, transparantie die we zeer op prijs stellen.

Security: Hoe veilig is Mozilla VPN?

Wat betreft verbindingsprotocollen ben je bij Mozilla VPN gauw klaar, alleen WireGuard wordt namelijk ondersteund. Dit nieuwe VPN-protocol was tijdenlang een stokpaardje van Mozilla VPN, omdat het vorig jaar een van de eerste VPN’s met WireGuard-integratie was. Vandaag de dag bieden de meeste grote concurrenten WireGuard ook als optie aan. 

Dat enkel WireGuard van de partij is, komt de gebruiksvriendelijkheid van deze VPN ten goede. Als je niet zo bekend bent met de technologie achter VPN’s, kan de keuze uit meerdere protocollen verwarrend zijn. Bij Mozilla VPN hoef je er niet over na te denken. Bovendien is WireGuard een efficiënter protocol dan OpenVPN, dat jarenlang als de gouden standaard gold. Dat uit zich doorgaans in hogere downloadsnelheden.

In tegenstelling tot de meeste VPN’s, kiest Mozilla niet voor AES-256-encryptie om je verbinding mee te versleutelen. Wel voor ChaCha20 met Poly1305-authenticatie, eigenlijk om soortgelijke redenen als Mozilla’s oog op WireGuard viel. De standaard is nieuwer en werkt in theorie sneller. Beide methodes worden echter gezien als ijzersterke vormen van encryptie, die zelfs door de meest geavanceerde computers niet te kraken zijn. 

Mozilla VPN wireguard

Normaliter behandelen we op deze plek in onze reviews alle extra beveiligingsfuncties die VPN’s nog meer te bieden hebben. Vaak onderscheiden ze zich hiermee van elkaar. Bij Mozilla VPN zijn die er alleen zo goed als niet. Zo vind je in de software geen killswitch-optie terug. Een killswitch zorgt ervoor dat je internetverbinding volledig wordt verbroken zodra je geen connectie (meer) hebt met de VPN-servers. Je gaat dan nooit per ongeluk met je ware IP-adres online. 

Uit de documentatie van Mozilla VPN blijkt dat er wel een killswitch aanwezig is en dat deze automatisch ingeschakeld staat. Toch gaat dit anders in zijn werk dan we van andere VPN-aanbieders gewend zijn. 

Het klopt dat je even niet meer het internet op kunt zodra je tussen servers wisselt of wanneer de VPN aangeeft dat de connectie instabiel is. Maar schakel je de verbinding zelf uit, dan kun je daarna gewoon weer het internet op vanaf je eigen onbeveiligde IP-adres. Andere VPN’s die we getest hebben, sluiten je in elk scenario helemaal van internet af. Je hebt daar meer controle over de werking van de killswitch.

Verder missen we nog mogelijkheid tot split-tunneling. Hiermee wordt bedoeld dat je bepaalde programma’s of websites kunt uitsluiten van het VPN-verkeer, wanneer deze bijvoorbeeld gaan zeuren zodra je telkens vanaf een ander IP-adres inlogt. Aan het ontbreken van dit soort gebruikelijke functies merk je dat Mozilla VPN eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. De basisfunctionaliteit is er en de technieken voor het waarborgen van je anonimiteit zijn ook op orde. Maar daar blijft het voorlopig grotendeels ook bij.

Snelheid en performance: Hoe snel is Mozilla VPN?

Zoals gezegd ‘leent’ Mozilla een deel van de servers van Mullvad. Bij Mullvad zijn dat er 780 stuks, Mozilla VPN houdt het op ‘meer dan 400’ servers. Verspreid over zo’n 30 landen. Dat is minder dan de concurrentie, waar de servers vaak in de duizenden lopen. Maar de belangrijkste landen zitten er gewoon tussen. 

De meeste servers zijn in de Verenigde Staten gevestigd. Daar heb je de keuze uit dertien serverlocaties, waaronder New York, Los Angeles en Miami. In België is enkel Brussel te selecteren, in Nederland Amsterdam. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben elk twee serverlocaties, daar is het aanbod dus net wat groter.

Bij VPN-gebruik is het normaal dat je enigszins snelheid verliest. Immers, je connectie maakt als het ware een omleiding voor je op de sites terecht komt die je zoekt. Bij de beste VPN’s is de impact op je internetsnelheid minimaal. Hoe zit dat met Mozilla VPN? 

We controleren eerst onze snelheid zonder VPN. Die komt uit op een downloadsnelheid van circa 199 Mbps, met een uploadsnelheid van zo’n 61 Mbps en een ping van 9. We verbinden met een Nederlandse Mozilla VPN-server en testen opnieuw. Wat blijkt: keurige cijfers, die dicht in de buurt zitten van onze gebruikelijke snelheid. 

Mozilla VPN speedtest Nederland

Verbinden we met Duitsland, dan dalen de cijfers merkbaar. Een downloadsnelheid van 129 Mbps is in principe helemaal niet slecht, maar bij menig ander VPN zijn we zo vlak over de grens hogere snelheden gewend.

Mozilla VPN speedtest Duitsland

Verkassen we naar het Verenigd Koninkrijk, Londen welteverstaan. Daar halen we wel weer een prima score, met een downloadsnelheid van zo’n 170 Mbps en een ping/uploadsnelheid die zeer dicht tegen onze normale waarden aan liggen.

Mozilla VPN speedtest UK

De grootste verschillen zien we doorgaans wanneer we met Amerikaanse servers verbinden. Logisch, omdat deze fysiek veel verder van ons af liggen. Sommige VPN’s hebben hier geen enkele moeite mee, anderen struikelen hierover. Bij Mozilla VPN geldt helaas dit laatste. De cijfers maken een snoekduik naar slechts 34 Mbps

Mozilla VPN speedtest VS

Bij meerdere metingen op Amerikaanse servers heeft Mozilla VPN moeite om boven de 30 Mbps uit te komen. Met een ping tussen de 85 á 120 merk je ook dat website er langer over doen om volledig te laden. Alleszins geen topscores dus. Zoek je het dichterbij huis, dan zijn de resultaten een stuk beter. Maar er valt hier voor Mozilla nog wel wat te winnen.

Op de stabiliteit van de verbinding is overigens ook nog wel wat aan te merken. Geregeld maken we connectie met een server, waarna we het internet ineens niet meer op kunnen. Een blik op Mozilla VPN geeft dan aan dat er ‘geen signaal’ is. Het euvel is verholpen zodra je de verbinding stopzet en opnieuw aan zet, maar komt vaak genoeg voor om op je zenuwen te werken.

Prijs: Wat kost Mozilla VPN?

Bij Mozilla VPN heb je de keuze uit drie soorten abonnementen. Voor 9,99 euro is de VPN voor een maand te gebruiken. Dit is de duurste optie, maar je zit dan ook nergens lang aan vast. Kies je voor een abonnement van zes maanden, dan betaal je daar 6,99 euro per maand voor. De goedkoopste mogelijkheid is het jaarabonnement. Dat kost je maandelijks een schappelijke 4,99 euro.

Mozilla VPN is hiermee wel een van de duurdere VPN-providers. De jaarabonnementen van onder meer NordVPN, Surfshark en CyberGhost zijn bijvoorbeeld een stukje goedkoper, daar betaal je gemiddeld zo’n 2 á 3 euro per maand. Van de voornaamste concurrenten valt alleen ExpressVPN duurder uit dan Mozilla VPN.

Mozilla VPN prijzen

Voor het geld mag je Mozilla VPN op vijf verschillende apparaten gebruiken, wat in de praktijk vaak voldoende is. Toch is het aantal simultane connecties minder dan bij de concurrentie. ExpressVPN hanteert ook een limiet van vijf apparaten, maar bij NordVPN (zes), CyberGhost (zeven) en Private Internet Access (tien) is meer mogelijk. Bij Surfshark gelden er op dit gebied helemaal geen beperkingen.

Betalen voor je abonnement kan alleen met een creditcard of PayPal. Betaalmethoden die in de Benelux gangbaarder zijn (zoals iDEAL of Bancontact) worden nog niet ondersteund. Zo is ook betalen in cryptovaluta nog geen mogelijkheid. Mocht je niet tevreden zijn over Mozilla VPN, dan kun je binnen 30 dagen je geld terugvragen. Deze termijn komt overeen met de meeste andere VPN-diensten. Er is verder geen gratis proefperiode.

Mozilla VPN en entertainment 

Veel mensen nemen een VPN om ook het buitenlandse aanbod van Netflix, Amazon Prime en andere streamingdiensten mee te bekijken. Providers beloven op hun sites vaak dat dit moeiteloos werkt en bieden zelfs servers aan die voor streaming geoptimaliseerd zijn. 

Mozilla VPN adverteert daarentegen helemaal niet met deze functionaliteit. Het lijkt er een beetje op dat het bedrijf dit grijze gebied wil vermijden door puur en alleen te focussen op online anonimiteit. Toch benieuwd hoe geschikt Mozilla VPN voor streaming is? Zoals gebruikelijk hebben we ook dat aspect getest. 

Werkt Mozilla VPN met Netflix?

We loggen in op de New Yorkse server van Mozilla, starten Netflix en worden geconfronteerd met hetzelfde fenomeen dat we ook al eens bij concurrent Private Internet Access aantroffen: we krijgen enkel eigen Netflix-producties voorgeschoteld. Alle films en series waarvan Netflix de rechten heeft gekocht, zijn uit het aanbod verdwenen. Dus wel Stranger Things en House of Cards, maar geen Boogie Nights, Casino Royale of Terminator 2.

We sluiten onze connectie met New York af en loggen in op de server in Chicago. Plots is het complete aanbod weer terug. Netflix heeft dus bij sommige Mozilla-servers in de gaten dat het om een VPN-verbinding gaat en knijpt daarop zijn aanbod af. Gelukkig zijn er nog wel andere servers, in andere steden die (voorlopig…) nog door de mazen van het net glippen. Voor de rest werkt de verbinding prima. Films en series komen vlot en in uitstekende beeldkwaliteit binnen.

Mozilla VPN Netflix

Bij de Britse Netflix gaat het helemaal mis. In Groot-Brittannië heeft Mozilla zoals gezegd twee servers (in Londen en Manchester) en beiden worden door Netflix met een rood vlaggetje gemarkeerd, waardoor alle niet-Netflix-content weggefilterd wordt. 

Zouden we dan misschien meer geluk hebben bij de Franse Netflix? Maar nee, ook daar lopen we tegen hetzelfde euvel aan, op hier en daar een uitzondering na – Monty Python’s The Life of Brian staat er wel tussen, bijvoorbeeld.

Mozilla VPN en andere streamingdiensten

Een soortgelijk verhaal bij Prime Video: wat we ook aanklikken, we krijgen een melding dat Amazon een VPN heeft gedetecteerd en of we deze “alstublieft willen uitschakelen en het opnieuw willen proberen”. Deze boodschap verschijnt trouwens zowel bij de Britse als Amerikaanse Prime en dat zowel bij de New Yorkse server als die in Chicago. Voor de vorm probeerde we ook Salt Lake City, maar ook op die server lukt het niet.

Dan even bij HBO Max aankloppen, maar ook daar lukt het ons niet om in te loggen. Alweer wordt onze VPN-verbinding gedetecteerd. Bij The Criterion Channel en Hulu geraken we wel binnen.

Als laatste loggen we nog eens op een Britse Mozilla-server in en surfen we naar iPlayer van de BBC. Zelfs daar mogen we niet binnen: “BBC iPlayer werkt enkel in de UK”.

Het toegankelijk maken van het buitenlandse streaming-aanbod is niet de absolute focus van Mozilla en dat blijkt in de praktijk dan ook wel. Zo goed als geen enkele streamer werkt fatsoenlijk in combinatie met deze VPN. De enige conclusie is dan ook: als je buitenlandse streamingdiensten wil kijken, neem je beter een abonnement bij een andere VPN-dienst

Apps en interface: Hoe gebruiksvriendelijk is Mozilla VPN?

Gebruik je een andere browser dan Firefox? Voor Mozilla VPN maakt dat niet uit. Deze dienst versleutelt al het uitgaande internetverkeer, ongeacht welke browser je gebruikt.

Mozilla VPN is beschikbaar voor Windows 10, macOS, Linux en als mobiele app voor Android en iOS. We missen nog de optie om de VPN op routerniveau te draaien, zodat je er ook apparaten mee kunt beschermen die je geen afzonderlijke VPN-apps laten installeren. Denk daarbij aan smart-tv’s en spelcomputers. Voor we dieper op de software en apps ingaan, vertellen we je eerst hoe je Mozilla VPN downloaden en installeren kunt.

Mozilla VPN downloaden en installeren

Nadat je een Mozilla VPN-abonnement hebt afgesloten, maak je een Firefox-account aan om mee in te loggen. Op de site van Mozilla VPN klik je rechtsboven op ‘Bent u al abonnee?’ en meld je je aan met je nieuwe accountgegevens. Je komt terecht op je persoonlijke dashboard, met downloadknoppen voor de verschillende clients.

Mozilla VPN install

Voer het gedownloade bestand uit en volg de simpele installatie-instructies. Zodra de software opent, log je opnieuw in met je Firefox-account. Klik tot slot op de schuifknop onder het wereldbol-icoontje om de VPN in te schakelen. De versleutelde verbinding is nu tot stand gebracht. Zo eenvoudig is het!

Mozilla VPN voor Windows en macOS

De software van Mozilla VPN voor Windows en macOS laat zich gemakkelijk bedienen, mede omdat er weinig opties zijn om aan te sleutelen. Prettig is dat de software een volledig Nederlandse interface heeft. Ook de meeste online handleidingen zijn naar het Nederlands vertaald. 

Vergeet niet bij de instellingen een vinkje te zetten bij ‘VPN-app uitvoeren bij opstarten’. Mozilla VPN maakt dan automatisch connectie met de meest recente server, zodra je computer opnieuw is opgestart. Door op het info-icoontje te klikken, zie je snel welk ip-adres je hebt gekregen en hoeveel data je download/upload. 

Bij ‘Mijn apparaten’ krijg je een overzicht van alle apparaten waarop je Mozilla VPN hebt geïnstalleerd. Klik op het rode vuilnisbakje als je een apparaat verwijderen wilt. Je hebt dan weer ruimte voor een installatie op een ander apparaat. Er zit immers een limiet aan van vijf.

Vergeleken met de andere VPN’s die we hebben getest, is Mozilla VPN voor pc’s nu nog wat karig. Dat heeft als voordeel dat de software erg toegankelijk is. Des te meer functies en opties, des te overweldigend een VPN kan zijn. Tegelijkertijd missen we wel zaken zoals split-tunneling en zelfs iets basaals als de mogelijkheid om servers als favoriet op te slaan. 

Mozilla VPN voor Linux

Mozilla VPN is ook op Linux-computers te draaien. Zoals vaak het geval is, werk je in dit geval met terminal-commando’s. Voor de Ubuntu-distributie is daarnaast wel ook een grafische interface beschikbaar. De juiste commando’s en overige instructies vind je (in het Nederlands) op de supportpagina van Mozilla.

Mozilla VPN voor Android en iOS

De app voor smartphones komt wat betreft gebruiksomgeving en opties vrijwel overeen met de software voor pc’s. Met dus ook dezelfde voor- en nadelen. Er zijn weinig functies om mee te spelen, maar in de basis doen de apps wat ze moeten doen. Namelijk je mobiele internetverkeer versleutelen.

De Android-app biedt als enige (toch) split-tunneling aan. Je vindt deze functie onder de noemer App-toestemmingen. Bepaal hiermee welke apps wel of juist niet via de beveiligde verbinding moeten werken. 

Mozilla VPN Android

Opvallend is dat je op Windows en macOS kunt kiezen om een melding te ontvangen zodra je met een onbeveiligd wifi-netwerk verbinding maakt, maar dat deze optie ontbreekt in de mobiele app. Terwijl het juist op dit platform beter van pas zou komen. 

Support: Hoe bereikbaar is de klantenservice?

Over de klantenservice van Mozilla VPN zijn we snel uitgepraat. Die is er namelijk niet echt, wat toch een beetje tegenvalt voor een gerenommeerd bedrijf als Mozilla. 

Je moet goed zoeken: in de software en apps vind je een knop Hulp verkrijgen, waarmee je bij een contactformulier uitkomt. Je vraag is dan per mail op te sturen. Maar na drie dagen wachten hebben we nog steeds geen antwoord op onze vraag.

Dit staat in schril contrast met de concurrentie. Die biedt vaak 24/7 livechat-support, waar je binnen enkele seconden op weg wordt geholpen. Of als het toch per mail gaat, zijn we gewend binnen enkele uren antwoord te krijgen. 

Het antwoord op veel vragen vind je wel in de supportdatabase van Mozilla, waarin de meeste artikelen naar het Nederlands vertaald zijn. Dat neemt echter niet weg dat een betere bereikbaarheid voor betalende klanten hoog bij Mozilla op de agenda mag staan. 

Eindoordeel

Mozilla VPN heeft veel potentie en daarnaast ook een hoge gunfactor, als betrekkelijk nieuwe speler op de VPN-markt. Buiten kijf staat dat Mozilla zich al jarenlang hard maakt voor een veiliger internet, waarbij jouw online privacy voorop staat. Zoek je een goede VPN, dan speelt vertrouwen een cruciale rol. Dat heeft deze partij door de jaren heen zeker opgebouwd, en speelt dan ook absoluut mee bij het aanbevelen van deze VPN.

Als we Mozilla VPN naast andere providers leggen, dan valt wel op dat er nog werk aan de winkel is. We vergelijken dan wel met VPN’s die al langer in het vak zitten, dus het is logisch dat deze onder meer uitgebreidere software aanbieden. Maar Mozilla VPN is ook duurder dan de meeste concurrentie. Je krijgt elders simpelweg meer waar voor je geld. 

Het laagdrempelige karakter van Mozilla VPN is wel een pluspunt. Je wordt niet overweldigd door allerlei menu-instellingen en verbindingsprotocollen, terwijl de software en apps een Nederlandse interface hebben. Dat maakt het een prima VPN om mee in te stappen als je niet zo thuis bent in computers, maar toch waarde hecht aan je privacy op internet. 

Mozilla VPN schiet op andere vlakken nog enigszins tekort, vooral vergeleken met de completere VPN’s die er bestaan. Voor het streamen van films en series die niet in de Benelux beschikbaar zijn, ben je hier bijvoorbeeld niet aan het juiste adres. De meeste streamingdiensten detecteren Mozilla VPN en blokkeren (al dan niet deels) de toegang. En hopelijk volgt er ook snel een livechat-optie zodat je sneller wordt geholpen als je vragen hebt, want nu duurt het wachten op antwoord nog veel te lang.

Zoek je de beste VPN van het moment en heb je Mozilla VPN op het oog, wellicht omdat je ook tevreden bent met de Firefox-browser? Puur gekeken naar de basisbeveiliging die een VPN hoort te bieden, is deze aanbieder een interessante optie. Dat komt vooral vanwege de samenwerking met Mullvad en zijn sterke no-log-beleid. Wil je de meest veelzijdige VPN voor de laagste prijs? Dan zijn er momenteel betere opties. We zijn in ieder geval zeer benieuwd hoe Mozilla zijn diensten de komende tijd gaat uitbouwen.


Veelgestelde vragen

Nee, Mozilla VPN is niet gratis. Ook is er geen free trial (proefperiode) beschikbaar. Mozilla biedt verschillende betaalde abonnementen aan. Wel kun je binnen 30 dagen je geld terugvragen, als je niet tevreden bent over de dienstverlening. Zo bekeken kun je Mozilla VPN dus wel degelijk een maand lang zonder risico uitproberen.

De kosten van Mozilla VPN zijn afhankelijk van de lengte van het gekozen abonnement. Je bent het duurste uit als je slechts een maandje van Mozilla VPN gebruik wil maken. Daarnaast kun je een abonnement van zes maanden of voor een heel jaar starten. Die laatste optie is het goedkoopst en kost op het moment van schrijven 4,99 euro per maand. Houd deze pagina in de gaten voor actuele prijzen.

Mozilla VPN werkt heel eenvoudig. Je start een abonnement door een account aan te maken en daarmee log je in op de software en apps van de VPN. Je kiest een server uit om mee te verbinden en daarna is al je internetverkeer versleuteld. Hiervoor maakt Mozilla VPN gebruik van het nieuwste VPN-protocol WireGuard, waarvan de broncode openbaar is. Het wordt gezien als een van de veiligste en snelste protocollen van het moment.

In principe staat Mozilla VPN los van de Firefox-browser. Al je internetverkeer wordt erdoor geanonimiseerd, ook als je andere browsers of programma’s gebruikt die met internet verbonden zijn.  Je hoeft Mozilla VPN dus niet in Firefox aan te zetten. Als Mozilla VPN is ingeschakeld, dan wordt automatisch ook Firefox erdoor beschermd. Wel begon Mozilla VPN ooit als extensie voor alleen Firefox, maar die bestaat niet meer.


Interview met Mozilla over lancering Mozilla VPN in België en Nederland

‘We strijden al twintig jaar voor het beschermen van je online privacy’

Grip krijgen op je online privacy is voor velen een goede reden om een betrouwbare VPN te vinden. Mozilla weet daar als organisatie achter de Firefox-browser alles van. Al twee decennia lang zet deze partij zich in voor een veiliger en transparanter internet. Eigenlijk heel logisch dus dat men nu ook een eigen VPN aanbiedt, onder de naam Mozilla VPN. De dienst is sinds juli 2021 ook in België af te nemen, Nederland volgde medio oktober. Dave Camp, Chief Core Products bij Mozilla, praat ons bij.

Mozilla VPN beschikbaar in Nederland en België

Mozilla VPN is op telkens meer plekken beschikbaar. Vorig jaar juli lanceerde het onder andere in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en delen van Azië. Eind april kwamen Duitsland en Frankrijk erbij. Op 13 juli volgden Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en dus ook België.

“Op de website van Mozilla VPN konden geïnteresseerden zich inschrijven om op een wachtlijst te komen”, legt Dave Camp uit. “Daardoor weten we vanuit welke landen de meeste behoefte is aan onze VPN-dienst. Mede op basis daarvan bepalen we de volgorde waarin we Mozilla VPN wereldwijd uitrollen. Vanuit België bleken er veel inschrijvingen, waar we gehoor aan hebben gegeven.”

Dave Camp Chief Core Products van Mozilla
Dave Camp, Chief Core Products bij Mozilla

Vertrouwen op beloftes

Er zijn al veel VPN-diensten op de markt, wat maakt Mozilla VPN een goede keus? Dave Camp: “Bij VPN-aanbieders draait alles om vertrouwen, nietwaar? Je moet er op aan kunnen dat providers zich aan hun privacybeloftes houden. Bij Mozilla hebben we op dit vlak al twintig jaar een uitstekende staat van dienst. Toen ik hier in 2006 in dienst kwam, werkte ik zelfs al mee aan manieren om Firefox-gebruikers tegen phishing-websites te behoeden.”

“Vandaag de dag zitten we nog steeds niet stil. Zo bouwden we onlangs advanced tracking protection in onze browser, een techniek die ervoor zorgt dat adverteerders je niet langer van de ene website naar de andere kunnen volgen.”

Dat Mozilla privacy voorop stelt, blijkt inderdaad uit vele voorbeelden. Zo ontwikkelde men ook Firefox Monitor, waarmee je een seintje krijgt zodra jouw gestolen gegevens in een datalek zijn aangetroffen. Het bedrijf biedt een dienst aan voor het aanmaken van een tijdelijk e-mailadres, zodat je niet je privé-adres overal hoeft achter te laten. En Mozilla doet regelmatig grootschalig onderzoek naar de invloed van grote techbedrijven. 

Mozilla VPN tracking

Daaruit ontstond onder meer een extensie voor Firefox, die ervoor zorgt dat Facebook vanuit een afgeschermde ‘container’ wordt gedraaid. Het sociale medium wordt daardoor beperkt in de mate waarop het je ook buiten Facebook in de gaten houdt.

Veel van die initiatieven zijn gericht op Firefox-gebruikers. Dave Camp legt uit: “Het idee om daarnaast nog een (afzonderlijke) VPN-dienst aan te bieden, is ontstaan uit de gedachte dat we internetgebruikers ook buiten de Firefox-browser om beter wilden beschermen. Een VPN versleutelt immers al je uitgaande internetverkeer.” 

Samenwerking met Mullvad

In tegenstelling tot veel andere providers, beheert Mozilla niet zijn eigen server-infrastructuur. Hiervoor werkt Mozilla namelijk samen met Mullvad, een Zweedse VPN-aanbieder. Zodra je binnen Mozilla VPN de VPN-verbinding start, ben je dus in werkelijkheid verbonden met een server van Mullvad. Deze provider heeft meer dan 400 servers in zijn assortiment, verdeeld over 30 verschillende landen.

“Het onderhouden van een VPN-dienst vraagt de nodige kennis en expertise”, aldus Camp. “We wilden er meer over leren en zochten hiervoor de samenwerking met een partij die onze kernwaardes op het gebied van online privacy deelt. We hebben meerdere VPN-providers gesproken en kwamen uiteindelijk bij Mullvad uit. Dit is net zoals Mozilla een organisatie die vertrouwen hoog in het vaandel heeft en daarnaast de technologie bezit om een betrouwbare VPN te kunnen leveren.” 

Een voorbeeld hiervan is de implementatie van het opensource verbindingsprotocol WireGuard. Ten tijde van de oorspronkelijke launch van Mozilla VPN waren er nog maar weinig andere VPN’s die dit ondersteunden. Daarmee was Mozilla een van de koplopers. Inmiddels bieden veel concurrenten WireGuard echter ook aan. 

Over het no-log-beleid

Om van Mozilla VPN gebruik te maken, log je in met een Firefox Account. Mozilla’s privacybeleid stelt dat hieraan je ware locatie en ip-adres gekoppeld zijn, wat klinkt als een veiligheidsrisico. Toch verklaart Camp dat hiervan geen sprake is. 

“Het Firefox Account-systeem gebruiken we puur voor het verwerken van betalingen, zodat we weten dat je bij ons abonnee bent en Mozilla VPN dus mag gebruiken. Maar deze gegevens blijven bij ons, Mullvad ziet ze (als beheerder van de servers, red.) niet. De activiteit die we verzamelen bij het inloggen is niet gebonden aan jouw verdere internetgedrag, zodra je via de veilige servers van Mullvad websites bezoekt.” 

Mullvad stelt op zijn beurt zo weinig mogelijk data te verzamelen. Met andere woorden, bij het gebruik van Mozilla VPN heb je te maken met het no-log-beleid van deze Zweedse provider. Daarin staat dat bijvoorbeeld  niet wordt bijgehouden welke sites je opent, wat je eigen IP-adres is en wanneer je de VPN gebruikt. 

Verder voldoet Mullvad aan de Europese privacywetgeving, de Algemene verordening gegevensbescherming. Die is sinds 2016 van kracht en moet Europese burgers beschermen tegen buitenproportionele dataverzameling van (o.a.) techbedrijven.

Niets te verbergen?

Misschien vraag je je af waarom je voor een VPN zou betalen als je voor je gevoel toch niets te verbergen hebt. Daarover zegt Dave Camp het volgende. “Wat ons betreft heeft iedereen recht op privacy en dit gegeven staat eigenlijk los van de vraag of iemand iets verborgen wil houden. (Lachend) Ik doe zelf ook niks verkeerd, maar houd toch graag mijn creditcard voor mezelf. Net zoals dat ik gesprekken met mijn naasten graag privé houd.”

“Tegelijkertijd trekken we er weer vaker met onze apparaten op uit. Een VPN biedt dan bescherming bij openbare wifi-netwerken, die anders lang niet altijd even veilig zijn. Het is juist vandaag de dag dus een goed moment om eens serieus een VPN te overwegen.”

Dave Camp van Mozilla VPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *