Veilig je wifi-wachtwoord delen: praktische tips en richtlijnen
Je wifi-verbinding is niet voor niets met een wachtwoord beveiligd. Mocht dit niet zo zijn, dan kan iedereen het signaal uit de lucht plukken en kosteloos meeliften op jouw internetabonnement. Dat wil je natuurlijk niet, dus scherm je jouw verbinding af met een wachtwoord.
Vrienden en familie die op bezoek komen, mogen natuurlijk wel van je wifi-netwerk gebruikmaken. Hoe deel je dan veilig het wifi-wachtwoord met ze?
Inhoudsopgave
Veiligheidsrisico’s van het delen van wifi-wachtwoorden
Voor we dat uitleggen: het delen van je wifi-wachtwoord is niet zonder risico. Mocht je het van plan zijn, houd dan rekening met de mogelijke gevaren:
- Je wifi-wachtwoord kan via vrienden of bekenden in verkeerde handen vallen
- Iemand die toegang heeft tot je wifi-wachtwoord, kan bepaalde gegevens inzien, en bijvoorbeeld de instellingen van je router bekijken en aanpassen
- Als je je wifi-wachtwoord hetzelfde is als je wachtwoord voor andere diensten, kunnen mensen daar ook op inloggen
- Iemand kan jouw wifi-netwerk gebruiken voor bijvoorbeeld het illegaal downloaden van films, waar jij dan de schuld van kan krijgen
Hoe kun je een wifi-wachtwoord delen?
Je wifi wachtwoord delen is heel simpel. Je kunt het natuurlijk gewoon mondeling vertellen aan degene die je verbinding gaat gebruiken. Maar er zijn ook andere manieren.
Op iPhone
Op een iPhone laat je je kennis verbinding maken met het netwerk. Vervolgens ontgrendel je je iPhone en kies je Wachtwoord delen en vervolgens Gereed.
Op Android
Op Android ga je naar Instellingen > Wifi, selecteer je het netwerk in kwestie en tik je op Delen. Je krijgt nu een QR-code in beeld, die je via de wifi-instellingen op de andere telefoon kunt scannen. Per Android-merk kunnen deze stappen enigszins verschillen.
Met een wachtwoordmanager
De meeste wachtwoordmanager laten je jouw opgeslagen wachtwoorden veilig delen met wie je maar wilt. In onze password manager reviews lees je of ze die optie aan boord hebben.
Waarom wifi-wachtwoord delen?
In de basis is er natuurlijk niets verkeerd aan het delen van je wifi-wachtwoord. Helemaal in vroeger tijden, toen mobiele data nog prijzig was, was ‘mag ik even op je wifi’ een veelvoorkomende vraag van visite.
Maar ook tegenwoordig is het nog aan de orde van de dag. Klasgenoten van je kinderen, die oude schoolvriend die vanuit het buitenland op vakantie is, of je nichtje dat blijft logeren, het gebeurt nog vaak. En dat is helemaal niet zo erg, in de meeste gevallen.
Als je je maar bewust bent van de gevaren, is er niet zo veel aan de hand. Onthoud alleen dat hoe meer mensen iets weten, des te groter de kans is dat gegevens op straat komen te liggen.
Risico’s voor privacy en netwerkbeveiliging
De grootste risico’s van het delen van je wifi-wachtwoord zitten in je privacy aan de ene kant, en je netwerkbeveiliging aan de andere kant. Iemand die op jouw netwerk zit, heeft ook toegang tot de mappen die je deelt via het netwerk.
Als je bijvoorbeeld een NAS gebruikt, is het een fluitje van een cent om in de gegevens op de NAS te kijken als je met hetzelfde netwerk verbonden bent. Als een vreemde je wachtwoord kent, kan dat wel gevaarlijk worden.
Daarnaast is het een stuk makkelijker om instellingen van bijvoorbeeld je router of je internetabonnement aan te passen als iemand je wifi-wachtwoord kent. In een ultiem doemscenario kan het zijn dat een kwaadwillende je internetverbinding kaapt.
3 tips voor veilig wifi-wachtwoord delen
Tip 1: gebruik een sterk wachtwoord
Ook als je je wachtwoord deelt is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord hebt. Een sterk wachtwoord komt moeilijker op straat te liggen, en de verleiding om je wachtwoord verder te delen wordt kleiner.
Een sterk wachtwoord is lang, het liefst twaalf tekens of meer, en maakt gebruik van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Of kies voor een wachtzin, een extra lang wachtwoord dat je makkelijk kunt onthouden maar dat moeilijk te raden is.
Je kunt ook een wachtwoordgenerator gebruiken. Vaak vind je die optie ook terug in wachtwoordmanagers.
Tip 2: pas je wachtwoord regelmatig aan
Dit is sowieso een goede tip, maar helemaal als je je wifi-wachtwoord gaat delen. Hoe vaker je je wachtwoord aanpast, des te minder mensen per ongeluk nog kunnen inloggen op je netwerk. Zo houd je zelf de controle over wie er wel en niet gebruik kan maken van je wifi-netwerk.
Een wachtwoordmanager zoals NordPass houdt bij of het tijd is om oude wachtwoorden te vernieuwen.
Tip 3: maak een gastnetwerk aan
Veel routers hebben tegenwoordig de mogelijkheid tot het maken van een gastnetwerk. Dat is een apart netwerk, met een losse SSID of netwerknaam. Op die manier kun je je gasten gebruik laten maken van jouw internetabonnement, zonder dat ze op je hoofdnetwerk zitten.
Kijk in de app van je router of op de website van de fabrikant om te kijken of jouw router gastnetwerken ondersteunt.
Richtlijnen voor het delen van wifi-wachtwoorden
Je wifi-wachtwoord delen kan best veilig, als je de volgende regels in acht neemt:
- Maak eerst een sterk wachtwoord aan dat je nergens anders voor gebruikt
- Deel je wachtwoord alleen met goede bekenden die je vertrouwt, en vraag ze het wachtwoord niet verder te delen
- Pas je wachtwoord regelmatig aan
- Deel het wachtwoord niet via e-mail of sociale media, maar mondeling of bijvoorbeeld via een passwordmanager of pen en papier (echt waar!)
- Deel je wifi-netwerk via bijvoorbeeld je iPhone of Android-telefoon, zodat het wachtwoord onbekend blijft
- Maak waar mogelijk een gastnetwerk aan om je eigen verbinding privé te houden
- Beveilig belangrijke gegevens op een NAS of netwerkschijf met een extra wachtwoord
Veelgestelde vragen over wifi-wachtwoord delen
Dat kan op verschillende manieren. Via je telefoon kun je jouw wachtwoord delen zonder dat de ontvanger ziet wat het wachtwoord werkelijk is. Andere veilige manieren zijn het mondeling vertellen, of gebruik een wachtwoordmanager met een password share optie. Deel je wachtwoord in geen geval via e-mail of een chatdienst als WhatsApp.
Ga naar Instellingen en tik vervolgens op Wifi. Zoek het netwerk op waarmee je verbinding wil maken, of het netwerk dat je wil delen. Tik op de i-knop om naar het informatiepaneel te gaan. Als je nu op het verborgen wachtwoord tikt, kun je met Face ID of Touch ID je telefoon ontgrendelen om het wachtwoord te bekijken.
Net zoals alles op internet, is het delen van je wifi veilig zolang je er zelf de controle over houdt. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord gebruikt, en dat je je wachtwoord alleen geeft aan mensen die je vertrouwt. Pas regelmatig het wachtwoord aan en gebruik waar mogelijk een gastnetwerk om je eigen gegevens te beschermen.