“Je verbinding is niet privé”? Waarom deze melding!
Op internet kom je vroeg of laat deze foutmelding tegen: ‘Je verbinding is niet privé’. Of, als je je apparaat op Engels hebt staan: ‘Your connection is not private’. Dit betekent dat er iets mis is met de verbinding tussen jouw apparaat en de website die je probeert te bezoeken.
De meeste browsers voorkomen in eerste instantie dat je de pagina ook echt kan zien. In dit artikel leggen we je uit wat deze foutmelding precies betekent, wat de gevaren zijn en hoe je met een VPN veel problemen voorkomt.
Hoe je je privacy kunt verbeteren met een VPN
- Kies een betrouwbare VPN. Ons artikel met beste VPN’s helpt je om een VPN uit te kiezen die bij jouw behoeften past
- Installeer de VPN software op je apparaat en maak een account aan of log in
- Maak verbinding met een gewenste server
- Je online privacy is nu stukken verbeterd!
Wat betekent de foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’ of ‘Your connection is not private’ foutmelding?
Als je de foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’ in je browser ziet, is er een probleem met het ‘certificaat’ van de website. Een certificaat is een beveiligingslaag die garandeert dat de url die je intikt overeenkomt met de website die je bezoekt. Bovendien zorgt een SSL-certificaat voor een versleutelde verbinding tussen jouw browser en de website.
Als er iets niet klopt, trekt de browser aan de handrem en zie je een een foutmelding als deze:
Een certificaat moet de beheerder van de site zelf regelen. Dat kan via diverse betaalde diensten, maar er zijn ook gratis SSL-certificaten beschikbaar. Let dus op: het hebben van een certificaat zegt verder niets over de echtheid van de site.
Iemand die een website registreert met de naam www.bankamro.net en daar op de webserver een certificaat aan hangt, toont aan jou ook een slotje en lijkt dus veilig. Dit betekent echter niet dat de site ook daadwerkelijk van een bank is.
Wat is het nut van een certificaat?
Een SSL-certificaat versleutelt alle gegevens die tussen de server en jouw apparaat reizen te versleutelen. Die versleuteling zorgt ervoor dat alles wat jij naar de site stuurt en ervan ontvangt niet te lezen is door mensen die ‘meekijken’ en de verbinding aftappen.
Hierdoor kun je dus veilig je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, maar ook bijvoorbeeld creditcardgegevens invoeren zonder dat een ander daar bij kan.
Je herkent een versleutelde verbinding aan het eerste stukje van de naam van een website, nog vóór ‘www’, dus ‘https://’:
Ook het slotje dat je voor de url ziet staan geeft aan dat je met een versleutelde verbinding te maken hebt. Je weet dan: alle communicatie tussen jouw browser en de website beveiligd is.
Kortom: het slotje maakt het makkelijker voor jou om te zien dat de verbinding versleuteld is, maar betekent verder exact hetzelfde als ‘https’ vóór de URL.
Wanneer krijg je de foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’ in Google Chrome?
Op het moment dat je deze foutmelding in beeld krijgt, is het sowieso zaak om goed op te letten. Certificaten zijn ontwikkeld om je te beschermen tegen onveilige verbindingen, dus sla deze waarschuwing niet in de wind!
Er zijn verschillende redenen waarom je de foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’ ziet, maar in alle gevallen is er iets fout gegaan bij de controle van het SSL-certificaat. Dat betekent dat volgens de certificeringsserver er iets niet klopt in de relatie tussen het webadres (de URL) en de webserver.
De meest voorkomende oorzaken:
- Het certificaat is verlopen. Dit betekent dat de webserver wel een geldig certificaat had maar deze niet heeft vernieuwd bij de certificeringsserver. De site die je bezoekt is wel degelijk de juiste, maar er is iets fout gegaan aan de kant van de beheerder. Het gevolg is niet alleen dat je de foutmelding in je browser ziet, maar ook dat het niet mogelijk is om gegevens versleuteld te verzenden en te ontvangen. Als je de waarschuwing negeert en toch doorgaat naar de site, is alles wat je daar doet eventueel af te tappen. Als je dus een aankoop doet op de site waar het SSL-certificaat niet werkt, zijn jouw financiële gegevens ook niet versleuteld.
- De website beheerder heeft ergens een fout gemaakt in de installatie van het certificaat. Ook hier heb je dus niet meteen te maken met oplichting, maar kan het een gewone menselijke fout zijn aan de kant van de website. Ook hier geldt dat zonder een geldig SSL-certificaat alle communicatie tussen jouw browser en de server niet versleuteld is.
- De klok van je computer loopt niet goed. Om de juistheid van het certificaat te controleren, moet de datum en tijd van jouw computer goed zijn ingesteld. Anders kan de certificeringsserver dit zien als een poging tot hacken. De tijd hoeft niet op de seconde gelijk te lopen met die van de server, maar moet binnen ‘acceptabele waarden’ liggen. Een paar minuten maakt dus niet uit. De meeste moderne apparaten stellen zelf de juiste tijd in via een server, maar als je dat hebt uitgezet zou het zomaar tot SSL-fouten kunnen leiden.
- Criminelen proberen je data te stelen. Als iemand de verbinding van de echte server naar een eigen criminele server omleidt, kunnen jouw gegevens in verkeerde handen vallen. En dit is dus precies waarom SSL-certificaten bestaan. Op het moment dat de certificeringsserver ziet dat je een andere server bezoekt dan in het certificaat is gekoppeld aan de URL, trekt het aan de noodrem en kun je in je browser niet verder.
Wat is een SSL-certificaat?
Een SSL-certificaat kun je zien als een legitimatiebewijs voor een website. Op het moment dat je een beveiligde website bezoekt, vraagt de browser aan de webserver een kopie van het SSL-certificaat. De browser checkt het certificaat vervolgens met de certificeringsinstantie.
Als die zegt dat het certificaat klopt en geldig is, wordt de verbinding echt tot stand gebracht. Er wordt dan dus gecontroleerd of het webadres en de server waar deze op staat overeenkomen. Er is werkelijk contact gemaakt met de webserver die volgens het certificaat bij het URL hoort.
Hoe ziet een SSL-certificaat eruit?
Een SSL-certificaat is een bestand waarin een aantal vaste onderdelen zitten:
- De domeinnaam waarvoor het certificaat is afgegeven
- De organisatie of de persoon aan wie het certificaat is verstrekt
- De naam van de certificeringsautoriteit die het certificaat verstrekt
- De digitale handtekening van de certificeringsautoriteit
- Eventueel welke subdomeinen ook onder het certificaat vallen
- De afgiftedatum van het certificaat
- De verstrijkingsdatum van het certificaat
- De publieke encryptiesleutel
Hoe kom je aan een SSL-certificaat?
Nogmaals voor de duidelijkheid: het hebben van een geldig SSL-certificaat is de verantwoordelijkheid van de beheerder van de website. Als jij als bezoeker van de site een foutmelding krijgt, hoef jij niets aan het certificaat van de site te doen. Sterker nog: dat kan je niet. Je bent afhankelijk van de beheerder van de site om dit certificaat te herstellen.
Als je voor je eigen website een SSL-certificaat wil, dan moet je die aanvragen bij een certificeringsautoriteit. Dit is een organisatie die certificaten uitgeeft en controleert. Webhosts geven soms zelf certificaten uit, of hebben in het hostingspakket de optie om er een aan te maken. Sommige aanbieders van certificaten zijn gratis, anderen vragen geld.
Het is vervolgens zaak dat de beheerder van de website het certificaat vernieuwd voor het verloopt. Sommige webhosts geven de optie om dit automatisch te doen. Soms moet het handmatig. In elk geval blijft het certificaat geldig tot de verstrijkingsdatum.
Als de beheerder van de site het certificaat laat verlopen, krijgen bezoekers de foutmelding ‘Uw verbinding is niet privé’ in hun scherm. Bovendien is bij een verlopen SSL-certificaat de communicatie tussen de gebruiker en de website niet meer versleuteld, en dus gevoelig voor criminelen.
“Je verbinding is niet privé” oplossen?
Als je bij het opvragen van een website geconfronteerd wordt met de foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’, kan het dus zo zijn dat er iets fout is gegaan aan de kant van de website. Maar soms is het ook een probleem met je eigen browser dat je zelf op kan lossen. Het loont in elk geval de moeite om de volgende dingen te proberen:
- Bezoek de site eens met een andere internetverbinding. Als je via je thuis-wifi werkt, pak dan even je mobieltje en schakel deze over naar het mobiele internet via je provider. Als de site dan wel goed werkt, probeer dan de router van je thuisnetwerk te resetten.
- Probeer een andere browser. Als je de foutmelding krijgt in Chrome, probeer het dan eens met Firefox of op Mac met Safari. Als de site wel goed werkt via de andere browser, update dan de browser waar het niet werkte of probeer de volgende stap.
- Wis alle browsergegevens en cookies van je computer en refresh de pagina.
- Open de website in een incognitovenster.
- Gebruik een VPN voor extra bescherming, want via een VPN is alle data die je van en naar een website stuurt versleutelt en niet door derden af te tappen.
Beste keuze
NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.
- Snelle servers
- Uitstekende software en apps
- Erg goede prijs
- Betrouwbare en snelle klantenservice
❌ Geen router-app
Conclusie
De foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’ is altijd een belangrijke waarschuwing dat er iets niet goed gaat in de veilige communicatie tussen jou en de website die je probeert te bezoeken.
Het kan betekenen dat criminelen een site hebben gehackt en omgeleid, maar vaak is het gewoon een technisch probleem. Het kan bijvoorbeeld dat een certificaat niet meer geldig is omdat de beheerder het niet heeft verlengd.
Hoe dan ook betekent een kapot SSL-certificaat dat de gegevens tussen jou en de website die je bezoekt niet meer versleuteld zijn. Als je dan alsnog gevoelige gegevens (zoals creditcardnummers) invoert op de site, loop je een groot risico dat deze gegevens in handen van criminelen vallen.
Door een VPN te gebruiken ben je er in elk geval zeker van dat data die je verstuurt en ontvangt versleuteld is en dat derden deze nooit kunnen lezen.
Wil je meer weten over veilig online browsen? Lees dan meer over wat een VPN-verbinding is.
Veelgestelde vragen over de melding “Je verbinding is niet privé”
Negeer de foutmelding in ieder geval niet. Deze geeft namelijk aan dat het SSL-certificaat van de website is verlopen en dat jouw ingevulde gegevens er onderschept kunnen worden. Beter bezoek je de website in zo’n geval dus niet en is het een kwestie van afwachten tot de beheerder van de website het SSL-certificaat vernieuwd.
Soms ligt het probleem bij je eigen browser, er zijn dan wel een aantal oplossingen om te proberen. Die hebben we opgesomd in bovenstaand artikel. Gebruik daarnaast een VPN voor extra bescherming, wij raden NordVPN aan.
Als de foutmelding ‘Je verbinding is niet privé’ het gevolg is van een probleem bij de website zelf, kan je daar zelf niets aan doen. Je bent afhankelijk van de beheerder van de site om de problemen op te lossen.
Wat we wel altijd aanraden is het gebruik van een goede VPN. Probeer bijvoorbeeld Surfshark, een geweldige VPN als het gaat om privacy en anonimiteit. Zolang je met een VPN verbonden bent, is je verbinding altijd privé.
Deze foutmelding wijst erop dat de site gebruikmaakt van een TSL-beveiligingsinstelling die verouderd of onveilig is. Maar soms ligt het aan je browser. Probeer de volgende stappen om het op te lossen:
- Bezoek de site eens met een andere internetverbinding.
- Probeer een andere browser.
- Wis alle browsergegevens en cookies van je computer en refresh de pagina.
- Open de website in een incognitovenster.
- Gebruik een VPN voor extra bescherming, wij raden NordVPN aan, de beste VPN in de industrie.