DNS lek test, uitleg en voorkomen

Een DNS lek, vaak op z’n Engels DNS leak genoemd, treedt op wanneer je verbinding hebt met een VPN server maar wanneer je DNS aanvragen gedaan worden bij een andere partij dan de VPN service die je gebruikt. Meestal is dit bij de DNS server van je internet provider.

DNS lek testDit brengt de nodige privacy risico’s met zich mee. De DNS servers kunnen namelijk precies nagaan welke websites je wilt bezoeken, je vraagt immers deze domeinen op bij deze DNS servers. Een DNS lek test hoort eigenlijk simpelweg bij elke standaard VPN test die je uitvoert.

Inhoudsopgave

DNS lek test

Als je wilt nagaan of jij last hebt van een DNS lek kan je via onderstaande knop een test doen om dit uit te sluiten of juist te bevestigen. Je komt dan bij de overzichtelijke en gemakkelijk DNS lek test van ExpressVPN.

DNS lek test van Surfshark

Je kunt gemakkelijk zien welke DNS server jouw computer gebruikt door op de knop te klikken. Dan kom je direct op een pagina met het ip adres van de DNS server die jij gebruikt. Je kunt deze test doen zonder VPN verbinding en met VPN verbinding, als het ip van de DNS server niet verandert heb je dus een DNS lek terwijl je een VPN verbinding hebt.

Wat doet een DNS server

Om dit alles iets beter te begrijpen is het belangrijk om iets meer te weten over wat een DNS server is. DNS staat voor Domain Name System. DNS servers zorgen ervoor het adres dat jij intypt in je adresbalk van je internetbrowser wordt omgezet in een ip-adres. Een DNS server is dus een soort adresboek van het internet.

Vervolgens weet de browser of app welke ip adres benaderd moet worden voor een goede uitkomst. Hieronder een plaatje ter verduidelijking.

DNS server schematisch

Dit betekent in de praktijk dat DNS servers exact weten welke websites jij bezoekt en welke diensten je online gebruikt. In veruit de meeste gevallen gebruiken mensen standaard de DNS server van hun internet provider.

Wat gebeurt er precies bij een DNS lek

Bij een VPN verbinding is het de bedoeling dat al je data via de VPN tunnel gaan. Ook de DNS aanvragen moeten via de VPN tunnel gaan en daar door een veilige DNS server afgehandeld worden. Er is een mogelijkheid dat je besturingssysteem er toch voor kiest om de DNS aanvragen bij de standaard ingestelde DNS server te doen. Dit ziet er schematisch als volgt uit:

DNS lek schematisch

Als dit dus gebeurd heeft jouw provider alsnog inzicht in welke websites je bezoekt en welke apps je gebruikt. Hiermee gaat dus een groot deel van je privacy verloren. Het privacy nut van de VPN wordt dus redelijk teniet gedaan. De data die je uitwisselt met een app of website blijven overigens wel versleuteld en ook is je eigen ip verborgen voor de websites die je bezoekt.

Waarom zijn er DNS lekken?

Normaal gesproken wordt standaard de DNS van je VPN provider gebruikt wanneer je een VPN verbinding tot stand hebt gebracht. Op die manier ben je veilig en kan jouw provider of andere partij waarvan je waar je normaal de DNS server van gebruikt je niet monitoren. Echt anoniem internetten doe je dan dus niet.

Maar in sommige gevallen negeert je browser of besturingssysteem deze instelling en blijft deze gebruik maken van je standaard DNS server. In de meeste gevallen dus de DNS van je provider. Dit noemen we dus een DNS lek.

DNS lek voorkomen

Het voorkomen van een DNS lek is dus van cruciaal belang als je een VPN gebruikt vanwege privacy redenen. De makkelijkste manier is om een VPN provider te kiezen die een DNS lek beveiliging in de software ingebouwd hebben. VPN providers die dit aanbieden zijn bijvoorbeeld ExpressVPN, NordVPN en Private Internet Access.

Ook kun je er natuurlijk voor zorgen dat je besturingssysteem goed ingesteld is zodat je DNS verzoeken niet naar een andere partij gaan dan de DNS van je VPN provider. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je een DNS lek test zodat je zeker weet dat er geen lek is.

Categorieën: Privacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *